Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• coco2

őstag

válasz proci985 #20521 üzenetére

@proci985

Jó, azt értem, hogy hozott fejlődést. De amiről én lemaradtam, hogy mi volt az elmélet mellett a gyakorlat? Hol tudott a gyakorlatban talajt fogni? Tanították az egyetemen, okés, de az csak elmélet. Kiszabadul a csemete iskolából a munkapiacra, és utána arra szokik át, amit ott talál, nem arra, amit a tanárok tanítottak neki. Csak 2-3 év, és mindenki elég alaposan kiszellőzteti a buksit. Átáll arra, hogy mit akarnak az ügyfelek, mit akar az üzlet, és nem miért adnak a tanár bácsik 5-öst. Céges világban aligha mérvadó a gyakorlathoz képest az iskolai elmélet.

Ha a 2005-ös világot vegyük szemügyre, akkoriban még nem voltak mobilok. Nem voltak "embedded" modulok. (Voltak pld pic14xx mikrovezérlők, de akkoriban azokra leginkább assembly ment). A windows már általánosan elterjedt addigra, de hiába létezett XP, több volt a win98, és még mindig erősen megvolt az, hogy a windows-t dos-os ablakban dos-os alkalmazás futtatására használták. Ahol meg XP volt, ott a delphi-t már a dotnet cserélte le. Ezt láttam a könyvelők / ügyintézők világában kicsi céges környezetben. Java-t nem láttam felbukkanni. Amikor jött a win7, és microsoft-ék elkezdtek belenyúlni a driver fejlesztésekbe, hogy ne legyen az új hardverek idejében elérhető driver a régi rendszerekre, akkor kezdett csak el kihalni a win98, addig bizony megmaradt. (És az csak a 2008-as válsággal érkező jelenség volt). Addigra meg már jött a net 2008. 2005-ben az internet fejlettsége sem volt első rangú. Nagy városokban volt 1 mbps bérelt vonal, akkoriban az volt elterjedve, afölött az még burzsuj dolognak számított. Nem volt olyan nagyon internet hepaj, mint ma. Nagyobb cégeknél akkoriban még mindig megvoltak a vax gépek, de azokra spec 4gl környezetek voltak (a zim-el futottam össze pld). Ott sem kaphatott túl sok helyet a java. Szóval hol és miért tudott időközben megtelepedni a java, ha egyáltalán bárhol bármikor?

Az első terep, ahol talajt foghatott a java, az az android fejlesztés volt, de az csak 2010 környékén érkezett.

@nyunyu

Menő cuccot vásároltál :) Olyan 96 környékén ami előfordult céges tömeg mennyiségben az a 386-os gép, 2 mega ram, msdos, és ega monitor 25x80 karakteres felbontásban. Az "újdonság" a 40x80 karakter volt, de még nem volt elterjedve. A win95 jelent meg 95 őszén (nyár végén még csak cégeknél volt meg teszt verzióban). De igen, iskolák számítógép termeiben már előfordultak vga/svga kártyák és monitorok. Még kollégium szobákban is. Tolták msdos alól a descent-et, meg win95 alatt a diablo 1-et :) A céges ügyintézés átlag felszereltsége alaposan az alatt volt. Annyira, hogy még emlékszem rá, mennyit szitkozódott a főnököm, hogy egy 486-os gépet nem tudnak vásárolni a könyvelők, akiknek a munkaidejében is sokat számítana, de juszt sem vásároltak olyan cuccot. A régi 386-osokat hajtották halálra. Fejlesztő cégeknél akár pentium előfordult, kint ügyfeleknél nem.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

• cucka

addikt

válasz proci985 #20521 üzenetére

És ne felejtsük el az elsőrangú xml támogatást (az akkor menő dolog volt), vagy az osgi-t, ami a korabeli turbó pascal meg delphi lehetőségeihez képest science fiction kategória.

Új hozzászólás Aktív témák