- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- DIGI internet
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Facebook és Messenger
- JavaScript topic
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Windows 11
- Adobe Photoshop
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OpenMediaVault
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
állítólag típushoz tudnak valamit állítani a központban
Heh?? Mit csinálnak...?
Ez új. Szvsz semmit. Minden szabványba van foglalva. Csak a hálózatot tudják ellenőrizni, a technológia az adott.
És mégis mit lehet állítani? És egy routerhez?? Modemhez talán a vonali kapcsolaton... De routerhez?! -
Teasüti
nagyúr
Óóóó én ezt pár napja tapasztalom iwiw felé. Google-ből keresem mindig az oldalt, és az első találatra rágerjed az opendns, h nincs ilyen oldal...
A találatban még iwiw.hu-nak írja, de követve a linket nekem is ez a hunull izé jön be.
Rejtélyes.Szvsz nincs köze se routerhez, se böngészőhöz. Egyszerűen szarok a linkek valszeg.
-
Teasüti
nagyúr
Lan útválasztóként gondolom ugrott a QoS, meg ilyen szolgáltatások, ugye?
...és én még azt hittem itt nagyságrenddel egyszerűbb lesz az élet, mint debian alatt ugyanezt összehozni!
(ott is már csak a tűzfal nem volt életképes élesben, meg ugye upnp-re ott se volt ötletem) -
Teasüti
nagyúr
Nincs "egyszerre" két dhcp. Nem egy szinten vannak. Szeró az a router WAN oldalára van kötve. Ha esetleg ez nem lett volna egyértelmű...
Hmm, ez elgondolkkodtató. Mi lenne, ha átraknám LAN oldalra? Akkor a router csak LAN-útválasztóként üzemelne? (ami praktikusabb lenne, mint így, h van még egy NAT-olás) Lényegében switch szerepkörben. Ez eszembe se jutott eddig.
Vhogy olyan "természet ellenes", h a netes forgalom nem WAN oldalon keresztül jönne.Esetleg vmi konfigurációs ötlet a szerón?
-
Teasüti
nagyúr
Nem, a szeró csak a routernek ad címet. Mivel a routerben lévő NAT-ot nem tudom letíltani, ezért az alatta lévő háló most nem érdekes számomra, az úgy megy, mint egy routernél általában szokott. Tehát van dhcp ott is.
Ha routert kötöm a modemre, akkor értelemszerűen van net. Meg minden más is.
Tehát nem a routernél van a bibi. -
Teasüti
nagyúr
Sziasztok!
Felraktam egy pc-re winfos 2003 szerót. A felállás a következő: net->winserver->router->lan.
A problémám, h nem tudom bekonfigolni a szerót, h legyen végre vmi forgalom lan felé...
Felkonfigolom az útválasztó szolgáltatást csak NAT-ra, rakok mellé dns-t, meg dhcp-t, látszólag minden jó, csak épp a lan gépek kurvára nem tudnak felmenni netre.
Ért itt vki ehhez? Elsőre alig pár perces munkának tűnt, de baszik működni és már 3 napja szenvedek/kísérletezek vele! Súgó féle hibaelhárítást is végigcsináltam, minden jónak tűnik.Amúgy torrent miatt kell a szeró gép, a router megszakad a sok session alatt...
-NAT: betárcsázós netre van állítva, az intézőben lévő könyvtárfán a kiszolgálón jobbklikk/tulajdonságok alatt engedélyezve van minden lényeges dolog, alap dhcp, dns.
A könyvtárfán a tűzfal résznél nem értem, h miért WAN és a PPPoE interfész van felsorolva default, és miért nincs ott a LAN interfész. Én beraktam azt az adaptert is a listára. Próbáltam kiszedni a WAN-t (paraszt logikával: PPPoE <-> LAN), de kísérleteztem a tulajdonságoknál lévő opciókkal is, h "ez kapcsolódik a magánhálózathoz", "nethez", vagy csak "egyszerű tűzfal" stb. Semmi. PPPoE -> jobbklikk-> tulaj. -> tűzfal fülön engedélyezve van a http(s).
Remélem nem hagytam ki semmit.-DHCP: ez egyszerű. Fel van konfigolva, osztja is a címet. Rendben van.
Átjárót és két dns kiszolgálót küld ki (open dns). Átjárónak a LAN interfész címét adtam meg..-DNS: itt csak továbbítókat adtam meg, szintén open dns. Jah meg az összes címen figyeli a kérelmeket.
Jah igen, mindkét interfész (LAN, WAN) statikus címmel rendelkezik.LAn gépről még egy fikarcnyi ping se megy ki... "uanble to resolve host name". Nem értem mi a probléma. Router DHCP kliensre van állítva, sajna a NAT-ot nem lehet kikapcsolni rajta (DGL-4300), de kap címet rendesen. DNS szerók címét is kiküldi neki a dhcp, meg a szeró gép is figyel dns kérelemre. És mégse... Ez nekem magas.
Vmi ötlet? Hibaelhárítás nem segített.
Köszi előre is!
-
Teasüti
nagyúr
válasz Boolash #5322 üzenetére
Ha a NAS úgy müxik, h egy porton figyeli a csatlakozási kérelmet (meg kell szerezned a portokat!), akkor igen. Persze ilyenkor csak a NAS login részére lépsz csak be, stb stb.
Szal működöképes.Kívűlről? Majdnem. Nem ip címet, hanem dns címet pötyögsz be. Dyndns címedet utána a portszámmal. Aztán máris a NAS-nál kötsz ki. Onnantól úgy jársz el, mintha LAN-ról kapcsolódnál (felhasználónév, jelszó, stb. a NAS webes felületén, és tovább és tovább...)
szerk: A legjobb szerintem ha beállítasz egy ftp-t a NAS-on.
Azzal a legegyszerűbb, megvannak a portok is, meg minden.
De hogy csak "simán" úgy érjed el, mintha egy másik lan-os gépről hivatkoznál egy hálózati meghajtóra, ebben nem vagyok biztos.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Amit leírtál a bridge-ről az bizony így is van.
Itthon én kísérleteztem házirouterrel, meg bridge-el. (csak ilyen alap OS, mint a censornet, stb)
A gépben 2 kari volt, de bridge módban csak egyetlen ip címe volt a gépnek, nem kettő.
Ezt kellett belőni átjárónak.
Amúgy beraktad X gépet átjárónak már?
Ha a modemet meg el tudod érni Y-ról, mégha olybá tűnik is, h X szarul van konfigurálva, akkor is ménem próbálod Y-ról tárcsázni a netet?
(vagy volt már ez egyszer egy korábbi post-ban? ) -
Teasüti
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
Gépedben lévő két karinak (X gép) ugyanazt az ip-t adtad??
Az nem lesz jó.Kéne keresni vmi progit, ami bridge funkciót lát el.
Gondolom legalábbis, h van ilyen, hiszen külön OS is van erre a célra...Egyébként X gépen miért is baj, ha van net? Ígyis-úgyis bekapcsolva kell lennie forgalom működéséhez, akkor meg már nem mindegy, h ez osztja meg a netet, vagy pedig fabrikálsz Y-ra vmit?
Amúgy kifogytam az ötletekből, nem vagyok szaki, csak eccerű win felhasználó kis tapasztalattal.
-
Teasüti
nagyúr
Routered típusát beírod a gúglibácsinak, megkeresed a gyártó oldalát, majd a te cuccodat és ott vhol kell lennie egy firware letöltése opciónak, vagy hasonlónak.
Lerángatod a fájlt, kicsomagolod (ha tömörítve van).FElmész a router webes felületére, keresel oylan menüpontot, h firmware update, majd kattintasz rá egyett, és kikeresed a gépeden lévő fájlt/megadod neki az elérési útat , aztán OK gomb és most örülj, mert pár sec múlva friss firmware-ed lesz.
HA egy mód van rá, akkor lehetőleg ne húzd ki menet közben a konnektorból a cuccost! -
Teasüti
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
válasz Bekénelépni #5264 üzenetére
Windowsban a "Hálózati kapcsolatok"-nál jobbklikk a kapcsolatra, amin a net jön, tulajdonságok, aztán az utolsó "speciális" fülön bepipálod az internetkapcsolat megosztása részt.
A többi gépen meg "hálózat beállítása varázslót" lefuttatod, értelemszerű opciókat választva.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Pff, a chello b@szott ki veled?
Az a szolgáltató csak egy eszközt engedélyez a nethez?
De rossz. -
Teasüti
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
válasz localhost #5222 üzenetére
Esetleg meg is tudnád magyarázni? Mert ettől most nem lettem okosabb.
Miért is nem transzparens?? Mert a gépek nem látják a routert, evidens, h ha be van konfigurálva, akkor van net, meg egymást is el tudják érni.
Semmivel sem komplikáltabb a helyzet, ha van router, mintha nem lenne -> a netezés szempontjából. Sőt, még egyszerűbb is, mert nem neked kell betárcsázni.
De a hálózatoknál nem látod a routert - csak ami rá van aggatva -, szal transzparens.
Mit is értünk ezalatt? Azt, h úgy müxik a kapcsolat, mintha nem is lenne ott semmi sem. -
Teasüti
nagyúr
válasz doddencs #5225 üzenetére
Na, örülök, h sikerült elérni a routert.
Beállítottad a kapcsolatot (felhasználónév, jelszó, kapcsolat típusa, stb.), a router tárcsázza a modemet, de gépről nem tudsz netezni?
Az fura.
Tűzfalat nézd meg, hátha van vmi hax a szabályoknál.
Gyárilag elvileg Lal felől mindent kienged, Wan felől meg mindent tílt. -
Teasüti
nagyúr
válasz doddencs #5219 üzenetére
Asszem léteznek programok, amik szkennelik a hálózatot, de erről kb annyit tudok, amennyit most elmondtam. Pingelj végig minden létező ip címet, hátha jön válasz vhonnan!
Izé, ne is pinggelj, hanem csak írd be a címeket vaktában a böngészőbe, hátha kapsz vmelyikre vmit.
És ezt most halálosan komolyan mondom.
Ha a valószínű címekkel kezded, talán szerencséd lesz.
Pölö 192.168.0.1 stb. Próbálkozz az utolsó két bájt értékénél a legkisebbekkel, a legnagyobbakkal, stb. (értsd: 0 vagy 1 vagy 255) Minden valószínűség szerint néhány próbálkozásból meg lesz az eredmény.
És ha még nem állítottad vissza gyári állapotba, akkor előtte tedd meg!
(ha esetleg vki berakott pölö egy 192.168.3.124-et, akkor próbálkozhatsz egy ideig... ) -
Teasüti
nagyúr
válasz doddencs #5217 üzenetére
Nem kell látnia semminek sem a routert! Elviekben épp az a lényege, h transzparens legyen a kapcsolatban.
Látja a modemet a windows? Ilyenről se hallottam még...
Ezek plug'n'play cuccok, max tárcsázni kell a modemre, szal nem vágom miről beszélsz.Jah közben megvilágosodtam, te a LAN karidra gondolsz.
1394 az firewire. (igen, iylenen is lehet "lanozni" )Konfigurálás nélkül elvileg nem kellene oldalakat behoznia.
Mert szerencsétlennek be sincs állítva, h milyen paraméterekkel tárcsázzon a modemmel.
Ha vhogy sikerül megszerezni a router IP címét (nincs ez rajta a címkéjén?), akkor ezt a címet simán beírod a böngésződbe és be kéne h töltse a webes felületet.
Ha megvan a cím, de nem tudsz felmenni a routerre a böngészőből, akkor lehet el van állítva a router. Ilyenkor rakd vissza a gyári beállításokat! (reset gomb, 10-60 másodpercig nyomva tartva) -
Teasüti
nagyúr
válasz doddencs #5210 üzenetére
IP címet úgy jeleníti meg, h azt írod be a böngésző címsorába.
Általában akkor nem megy az ip kérése, ha nincs dhcp.
Lehet ez gyárilag nincs bekapcsolva...
Amúgy neten rákeresel a routeredre és nincs az az isten, h ne találj vmi hasznosat róla!Mit értesz erős titkosítás alatt? Beraksz egy wpa-t (wpa-psk, wpa2, wpa, stb.) és megadsz egy jóóó hosszú jelszót. Nem árt ha random jelszó...
Én mondjuk benthagynám az ssid küldését, meg az ilyen saját dolgod megkönnyítésére szolgáló cuccokat. Biztonság szempontjából nem jelent semmit.
Máskérdés, h amiről beszélünk, az megnehezítí a hekkerek dolgát, de a szomszédtól szvsz már egy sima wep is megvéd.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Sziasztok!
Kinéztem magamnak egy dlink 4300-as routert.
Még sose volt dolgom QoS képes cuccal és a kérdésem az lenne, h milyen kritériumok alapján lehet priorizálni a kapcsolatokat?
Ethernet portok alapján pölö lehet? Gondolok itt arra, h egyik port magas prioritású - PC -, míg a másik alacsony - NAS. Lehet ilyet? Prioritást netelérésben értem, szal LAN <-> WAN kapcsolatoknál.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- Robotporszívók
- Asszociációs játék. :)
- Nubia Flip 5G - kagylót, jó áron
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- DIGI internet
- Escape from Tarkov
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Nincs több iPhone 14, az iPhone Air-t viszont lassan már gyártják
- Kuponkunyeráló
- További aktív témák...
- Új, makulátlan Asus TUF Gaming A15 FA507 (FA507NUR-LP005), Mecha szürke, 3 év garancia
- Lenovo Yoga Pro 7i Profi Ultrabook -30% 14,5 Brutális i7-13700H 14Mag 16/1TB Intel Iris Xe 2,5K 90Hz
- Lenovo LOQ 15irh8
- Bontatlan Lenovo Yoga Pro 7 Profi Ultrabook -30% Ryzen 7 7840HS 8Mag 32/1TB 2,5K RadeonT 780M 4GB
- Különleges ITX PC (5800X3D 64GB 1TB RTX4060 LP) - Portal Companion Cube
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest