- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
MODERÁTOR
-
mellov
csendes tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni. Ma sikerült vennem egy Asus RT-N12 routert, amit rögtön a vásárlás után sikerült beüzemelnem. Az üzembe helyezéstől számított első órában már jelentkeztek ingadozások a WIFI kapcsolatban (hol maxon volt a jelerősség, hol felét karcolta), néha egyáltalán be se jön semmi . Csináltam egy hibaelhárítást aminek a végeredménye egy "A windows nem tudja automatikusan észlelni a hálózat proxybeállításait" mondat. Na én innentől teljesen meg vagyok lőve, igazából borzasztóan tudatlan vagyok e téren. Már olyat is olvastam hogy tegyem újra a win 8.1-em amit megmondom őszintén nem akarok, nem azért vettem egy új kütyüt hogy itt op rendszert telepítgessek. Remélem tudtok nekem segíteni. Előre is köszönöm!
-
Topikgazda
válasz krealon #30893 üzenetére
Nagyon igaz -- tömör, fali kábelt még a hozzá készült dugóval sem biztos, hogy megbízhatóan lehet használni!
Éppen most szívunk egy ilyen problémával egy szakadt vezeték miatt.
Egyébként van esetleg erre ötletetek? Két szakadt tömör STP kábelvég összagyógyítása, ráadásul kültéren...Köszünettel: MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Topikgazda
A Huawei eszközben kellene felvenni egy MAC cím alapján fix-ált IP-t a torrent-ező gépnek, majd a programban megadott portra csinálni egy átirányítást.
#30894 modflow
Milyen router van használatban?
Korlátozva van a torrent-nél a sebesség/használt szálak száma?Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
modflow
veterán
Kábelnetem van, eddig 30/6-os volt
Most át lett állítva 60/6-ra és azt tapasztalom, hogy az utorrent tölt ezerrel, de a böngésző kiírja, hogy:
A kiszolgáló nem található
A Firefox nem találja a kiszolgálót a(z) www.speedtest.net helyen.
Ellenőrizze a címet, nem gépelte-e el. Például nem írt-e ww.valami.hu-t a www.valami.hu helyett.
Ha semmilyen oldalt nem tud letölteni, ellenőrizze a számítógépe hálózati kapcsolatát.
Ha a számítógépet vagy a hálózatot tűzfal vagy proxy védi, ellenőrizze, hogy a Firefox számára engedélyezett-e a webhozzáférés.Tehát olyan, mint ha nem lenne net, pedig van, mert az utorrent működik. Ennek mi lehet az oka?
Most egy másik gépen, bár itt wifi-n is ez a helyzet. Először nem volt net, most éppen lett, de némelyik weboldal bejön, némelyikre meg a fenti hibát írja. Nincs proxy-m, szóval nem értem mi baja van.
Szerintetek?
-
krealon
veterán
válasz Feketelaszlo #30881 üzenetére
"UTP fali kábel végére nem tudok krimpelhető dugót helyezni, csak keystonet, igaz?"
2 fele krimpelheto UTP csatlakozo fajta letezik.
- Patch kabelgez 2 agu villas erintkezo valo, ami vampirkent, a kabel kozepebe nyomodik
- fali kabelhez, 3 agu villas erintkezo van, aminek a fogai egymas utan mas-mas oldalrol szurodnak a tomor er es a sigeteles koze.Patch csatlakozo a bal oldalon, a fali csatlakozo a lenti kep jobb oldalan lathato.
Ha nem a kabel tipusanak megfelleo RJ45-os csatlakozot krimpelunk a kabel vegere, akkor nagy valoszinusegggel kontakthibas lesz, ami bizonytalan mukodest eredmenyez.
Fali kabelt mindenkepp rogzitett helyen erdemes hasznalni, mert meg a megfelleo (3 agu) csatlakozo mellett is kialakulhat kontakthiba, ha kabel mozgatva van.[ Szerkesztve ]
-
krealon
veterán
válasz guftabi96 #30872 üzenetére
"Van itthon egy Tplink TL-WR743ND routerünk, amire csatlakozik 4 gép.
Az lenne a kérdésem, hogy tudom-e szabályozni a routerrel az egyik gép internet elérését, illetve annak sebességét?"Bandwidth Control pelda. Az emliettt TL-WDR4300-asban ugyanugy mukodik a savszelesseg szabalyozas, mint a TL-WR743ND-ben.
-
Panhard
tag
Sziasztok!
Van egy TP-link TL-MR3420-as 3G routerem és egy telenor mobilnetem. A probléma az, ha a 3G kapcsoltatot használom a routeren, akkor nem működik a port forwarding. Semmit nem forwardol, hiába állítom be. Kivétel a router web management szolgáltatását, ha bekapcsolom, akkor az elérhető a publikus IP-n a 80-as porton, de más nem.
Ha a mobilnet modemet egy PC-be dugom be, és ott csatlakozok a netre, akkor a publikus IP-n látok 5-6 portot, amit a windows nyitott meg.Tehát a modem az jó lehet. -
MODERÁTOR
-
Topikgazda
válasz Apollo17hu #30887 üzenetére
Router ajánlás ITT.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Borisz76
veterán
válasz Apollo17hu #30887 üzenetére
Talán az egyik legkedveltebb és remek ár/érték arányú router a :
TP Link WR1043NDHa elnyerte a tetszésedet és vásárlásra adod a fejed akkor nagyon figyelj a VERZIÓ-ra !
Létezik belőle v1 , v2 és v3 is.
Nekem v1 van otthon ...talán 6-7 éve vehettem.
Érdemes a v3-t venni , frissebb, újabb, nagy/gyorsabb nettel is jobban boldogul mint elődei.
A fórumban kérdezősködhetsz is.[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Borisz76
veterán
válasz Apollo17hu #30885 üzenetére
Ha már ennyi minden "lógna"a wi-fi -n akkor legalább a PC-t kösd rá kábellel.
Szerintem....Bár nálam a TV is és a Házimozi erősítő is kábellel csatlakozik.
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Apollo17hu
őstag
Sziasztok!
Kétszobás panellakásba szeretnék wifit, bármilyen megoldás érdekel.
Egyelőre DIGINet 100-ra fizettem elő (100/50 Mbps), de lehet, hogy később magasabb csomagra váltok. Ez van most bekötve közvetlenül PC-re kötve.
Amit szeretnék:
- wifi-képes Samsung okostévé is gond nélkül kapcsolódhasson a hálózatra,
- legyen a PC is "mobil", ha lehetséges, ez is wifi-n keresztül kapja a netet,
- telefon/tablet stb. is csatlakozhasson a hálózatra.Arra gondoltam, hogy mindehhez elég lenne egy routert vennem, a PC wifi-csatlakozásához pedig valamilyen sticket, így lehetne a router mondjuk a nappaliban egy polcon, minden más eszköz pedig tetszőleges helyen (vezeték nélkül). Van esetleg ennél praktikusabb megoldás? Milyen routert / sticket ajánlanátok?
Köszönöm!
-
MODERÁTOR
válasz Feketelaszlo #30883 üzenetére
Igen, az úgy megfelelő lesz.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz Intruder2k5 #30882 üzenetére
Köszi, de egy ilyenben már végződtehetem? Aztán ha jól értem ebből már mehet a patch kábel mindkét végen.
-
MODERÁTOR
válasz Feketelaszlo #30881 üzenetére
Szia!
Hát nagyon nem oda való, az biztos. Láttam már olyan kábelt krimpelve, de mivel 1 merev szál van a kábelekben, így a kontakt meglehetősen bizonytalan.
-
Feketelaszlo
senior tag
Üdv!
Lehet, hogy bugyuta kérdés, de UTP fali kábel végére nem tudok krimpelhető dugót helyezni, csak keystonet, igaz?[ Szerkesztve ]
-
D4v3
őstag
Kipróbáltam az említett sorrendet, bár az ügyelve a tp-link IP címre rész nem igazán világos. De a beállítás után egy gépen tökéletes volt minden, majd a második gép kábellel vagy wifivel való csatlakoztatása után kb. egyből dőlt az egész, van hogy kicsit még jó, aztán elmegy minden, egy-egy oldal esetleg még bejön, elég fura. Router reboot-oknál vissza-visszajön de a vége ugyanaz, olyan is volt, hogy abban a pillanatban, amikor 2-es gép kikapcsolt, a másikon rögtön elment a net (kivéve persze a skype..). Köszi az eddigieket azért!
-
And
veterán
"Az ok, amiért szükségük van a másik routerre is az az, hogy a thome-os valahol 25 méterre a ház másik végében van és a szobába meg gondolom albérlet lévén már át volt hozva egy kábelen a net a tplink routerbe.."
Az eddigi információkból az nem derült ki, hogy hogyan csatlakozik a második eszköz (TP-Link router) az elsőre: valóban routerként, vagyis a WAN-portja felől, vagy szimpla switch/AP-ként (LAN-porton keresztül)? Ha előbbi, akkor próbáld meg az utóbbi topológiát is (ügyelve a TP-Link IP-címére és arra, hogy a dhcp-szervere ki legyen kapcsolva). -
Topikgazda
-
guftabi96
addikt
válasz Gubek-Einste #30873 üzenetére
Úgy, hogy van-e valami olyan program, amivel tudom ugyan ezt a funkciót elérni.
Tehát, ha úgy érzem, hogy lassú a net, akkor ne kelljen belépnem a router beállításaihoz, hanem elindítok egy programot, és az adott ip-hez tartozó gépnek leveszem a sávszélességet, majd ha már nem kell a net, akkor újra engedélyezem a max sávszélt a programmal#KeepFightingMichael
-
Topikgazda
Az esetleg lehet, hogy az alap 10megás thome net csak 1 gépet bír és nem lehet megosztani?
Ilyen nincsen.Kellene tenni egy próbát egy másik router-rel.
#30872 guftabi96
Van lehetőség korlátozásra a Bandwidth Control/Rules List alatt.Illetve, ha ezt lehet állítani a router beállításaiban, akkor ennek van-e valami megoldása valamilyen asztali program formájában?
Ezt pontosan hogyan is érted?Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
guftabi96
addikt
Sziasztok! Van itthon egy Tplink TL-WR743ND routerünk, amire csatlakozik 4 gép.
Az lenne a kérdésem, hogy tudom-e szabályozni a routerrel az egyik gép internet elérését, illetve annak sebességét?
Tehát ha úgy érzem, hogy lassú a net, akkor a (kőkemény) 15mbps max sebességet azon a gépen lecsökkentem max 1mbps-re.
Illetve, ha ezt lehet állítani a router beállításaiban, akkor ennek van-e valami megoldása valamilyen asztali program formájában?
Választ előre is köszönöm!#KeepFightingMichael
-
D4v3
őstag
Köszi, úgy tűnik, hogy alap routerrel megy 1 gépről, kábellel. Sőt ahogy próbálgattuk (közben google dns-t belőttem a tplink routeren) már 1 gépet is elbír a tplink router, viszont, ahogy rácsatlakozik kábelen a másik is totál halott lesz a net, kb. csak skype megy, más semmi. Az ok, amiért szükségük van a másik routerre is az az, hogy a thome-os valahol 25 méterre a ház másik végében van és a szobába meg gondolom albérlet lévén már át volt hozva egy kábelen a net a tplink routerbe.. pluszban kábelezgetni az egész házon át meg nem akarnak nagyon illetve állítólag a wifi jel is gyenge alapból. Mit lehetne még próbálgatni? Az esetleg lehet, hogy az alap 10megás thome net csak 1 gépet bír és nem lehet megosztani?
-
havri1
félisten
Ezeket alapban így használom. Magánhálózat, és minden gépen engedélyezve van a filemegosztás és felderítés.
Amit kiemelnék, hogy van amikor bele tudok lépni a "szerver" gépbe minden gond nélkül, viszont van, hogy hiába látja a gépet, hibát ír, amiről csináltam a képet is.
Most valamit a napokban extrán elállíthattam, ugyanis abban az esetbe, ha bele tudok lépni a "szerver" gépbe, lát minden megosztást, viszont ha másolni, indítani akarok onnan valamit, azonosítást kér..ujjlenyomat, vagy user /pass. Mivel minden gépen azonos minden (fiókok, online fiók van mindegyiken), megpróbálok belépni, de sikertelen, azt írja nem jó user pass...pdig ki van kapcsolva a jelszavas védelem a hálózati megosztási központban, minden gépen.havri
-
Topikgazda
Ez is olyan mint nyilt vagy gyengén védett wifi-t üzemeltetni otthon, nincsen garancia arra, hogy valaki nem fogja kihasználni a lehetőséget.
ennek tényleg csak a felhasználók segítése lehet a célja
Ha segíteni akarna a szolgáltató akkor adna csak modemet és/vagy a HGW-kben lenne bridged/modem mód is, esetleg nem lenne teljesen kiherélve a firmware. Még hosszan lehetne sorolni az ilyen és ehhez hasonló dolgokat.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
MODERÁTOR
Ha mondjuk SSH-n be tud lépni a HGW-be, akkor azon létrehoz egy tunnel-t, amin tetszőleges IP címet, portot, szolgáltatást elérhet a LAN oldalon, legyen az FTP szerver, vagy NAS megosztás. És adott esetben ennek az SSH szolgáltatásnak nyoma sem kell, hogy legyen az előfizető számára is elérhető admin felületen, mert mondjuk szervíz célokat szolgál, és kész.
-
And
veterán
válasz Intruder2k5 #30864 üzenetére
Oké, de tegyük fel, hogy ennek tényleg csak a felhasználók segítése lehet a célja (ehh, majdnem el is hittem ). De mondjuk egy jelszó nélküli fájlmegosztást vagy anonymous FTP-t is el tudnak érni? Persze utóbbit biztos, ha a port forwardot is lehetőségük van piszkálni, ez meg már egy kissé túlságosan is paranoid gondolat (épp ezért akár igaz is lehet, de ebbe inkább nem gondolok bele).
-
MODERÁTOR
válasz Gubek-Einste #30865 üzenetére
Arról meg már nem is beszélve ugye, hogy pl. az Invitel ki sem adja a HGW jelszót. Aztán persze másik kérdés, hogy a fórumon ez is nyílt titok, de a szolgáltató nem adja ki, ha meg valaki reset-eli az eszközt, akkor elbukja a beállításokat amik az IPTV-hez szükségesek, és azt megint csak jó pénzért állítják vissza neki.
-
Topikgazda
Mivel a szolgáltató maga igényeire alakítja a firmware-t így bármilyen funkciót bele tud tenni bármikor (pl UPC Wi-Free) és ki tudja mi van jelenlegi is benne? A fórumon volt már olyan hozzászólás amiben az illetőnek a hiba bejelentés alkalmával megmondták konkrétan, hogy mik is a beállításai (SSID/jelszavat változtatott/stb).
Lassú voltam
[ Szerkesztve ]
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
MODERÁTOR
Az a különbség, hogy a szolgáltató a saját eszközéhez értelemszerűen bármikor hozzáfér, és akár a tudtodon kívül is, azt állít be rajta amit csak akar. Volt is erre már nem egy példa nem is egyszer, elég csak a UPC WiFree-t említeni. De hiába cserélsz admin jelszót is, nekik abba mindig szabad bejárásuk lesz, és ha az egyetlen NAT-oló eszközt kedvükre konfigurálhatják, onnantól kezdve akkor kutakodnak a LAN hálózaton, amikor akarnak. Ezzel persze nem mondom azt, hogy az unatkozó rendszergazdák minden szolgáltatónál ezzel szórakoznak, hogy az efi-k NAS-ain kutatnak, de az elvi lehetőség adott rá.
-
And
veterán
válasz Gubek-Einste #30862 üzenetére
"Gyakran merül fel igény, itt a fórumon is, arra, hogy a szolgáltató ne lásson bele az előfizető saját hálózatába."
Arra vonatkozott a kérdésem, hogy vajon mennyivel "lát bele" jobban a szolgáltató az előfizető saját (al)hálózatába, ha csak a saját HGW-routere van oda telepítve - és az nem kapcsolható bridge módba, tehát nem használható egyszerű modemként - annál, hogy ha a felhasználó még utána tesz egy saját routert is. -
Topikgazda
A saját hálózatba 'bele látásra': ebből a szempontból vajon mi lehet a különbség (ha van) a szolgáltató HGW-je és a felhasználó saját routere között, ha teszem azt mindkettő NAT-ol, és a LAN-oldalon mindkettőnél egy önálló alhálózat van?
Ezt nem teljesen értem, lehet már fáradt vagyok és emiatt.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
And
veterán
válasz Gubek-Einste #30860 üzenetére
A CFW-vel egyetértek, amiatt én is szenvedek. A terhelés kapcsán: annyi mindenesetre elvárható a szolgáltató routerétől / HGW-től, hogy a saját maga által biztosított sávszélességet átroutolja, főleg ha az mindössze 10 Mbps (és mondjuk nem 5 kliensgép torrentezik egyenként ötszáz szálon futtatva). A saját hálózatba 'bele látásra': ebből a szempontból vajon mi lehet a különbség (ha van) a szolgáltató HGW-je és a felhasználó saját routere között, ha teszem azt mindkettő NAT-ol, és a LAN-oldalon mindkettőnél egy önálló alhálózat van?
-
Topikgazda
miért kell egyáltalán egy újabb router?
Sokszor a szolgáltatói HGW elég gyenge eszköz, nem bírja terhelést és közel sem tud annyit mint egy saját router, főleg ha CFW-vel van szerelve. Gyakran merül fel igény, itt a fórumon is, arra, hogy a szolgáltató ne lásson bele az előfizető saját hálózatába.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
And
veterán
válasz MaCS_70 #30857 üzenetére
Persze, nem az igény elvadult, csak a megvalósítása nem túl szerencsés (egy autó utasterében sem úgy akarunk sötétben több fényt kapni, hogy az első tompított fényszóró helyett bekapcsoljuk a reflektort, mert az ugye nem túl célravezető). Sajnos ezzel meg kell békélni, és rá kell magunkat vagy az illetőt venni a kábelezésre, mert az a végpontok adatkapcsolata szempontjából mindenképp előnyösebb. Persze az is megoldható, hogy a házon belüli, a kültéri AP-n végződő kapcsolatra is dedikált eszközöket használunk, de arra nem feltétlenül a wifi a legjobb megoldás. Lehet akár powerline adaptereket is telepíteni, de sok esetben a LAN kábelezése sem lehetetlen, legfeljebb macerás, viszont az eredmény szempontjából ez a legelőnyösebb. Ha a lánc túl sok aktív (főleg soho-kategóriás, relatív olcsó) eszközt tartalmaz, a megbízhatósága és sebessége is csökkenhet. Kültéri eszközöket meg leginkább irányított antennákkal készítenek, mivel ezeknek a célja általában a nagyobb távú összeköttetések létrehozása, amihez a nagyobb nyereségű (ergo erősen nyalábolt, keskeny nyílásszögű) antennák az alkalmasak.
#30856 D4v3: Elsőre meg kellene próbálni a TL-WR1043-ast kihagyni a körből. Feltételezem, hogy a szolgáltató is wifi-s HGW-t (modem-routert) adott, akkor meg miért kell egyáltalán egy újabb router? Ebben a formában csak akkor szokás használni, ha az újabb router valójában AP-ként / switch-ként (LAN-portja felől) van bekötve, mert a HGW-nek kevés a LAN-portja, vagy kicsi a wifi-lefedettsége, ezért a 2. routert kábellel elvezetjük a lakás távolabbi pontjára. Az szolgáltató által biztosított sebességet amúgy is a saját modeme vagy HGW-je után illik megvizsgálni, lehetőleg kábeles csatlakozás mellett, hogy a felhasználó saját hálózati eszközei még véletlenül se jelentsenek plusz korlátozást. -
Topikgazda
Köszönöm!
Ez sajnos elég lehangoló. Valahogy úgy gondoltam, hogy egy körvevő/sugárzó antenna jele és az irányhangolt antenna között menne a repeatelés. Ez amúgy nem is olyan elvadult igény, két hét alatt három megkeresett ismerősöm mondta, hogy ő ugyan nem ismer ilyen egységet, de ha tudok, szóljak, mert neki is kéne.
A házon belüli topográfiát még nem ismerem, nem jártam bent.
Kifelé viszont fontos lenne a szűk iránysugárzás.Köszönettel: MaCS
-
D4v3
őstag
Sziasztok!
Egy ismerősömhöz mennék holnap, akinek problémája van a nettel és kíváncsi lennék, hogy szerintetek mit lenne érdemes megnézni a lassú netjük ügyében. Egyelőre alap T-homeos 10mb/s-es net van bekötve (az is csak 6mb/s-el megy általában..), egy PC és egy laptop használná, ha tudná, de sokszor kb. csak a skype működik. Létezhet, hogy 2 gép ennyire megenné a sávszélességet? Oldalak is random jönnek be, netet használó progik is vagy be tudnak login-elni vagy nem. Elsőre azt mondtam neki, hogy google DNS-t állítson be magának, de úgy tűnik nem lett jó (bár a routerben nem állította át, csak a PC-jén még). TL-WR1043ND rouetrről van szó amúgy meg gondolom az alap t-home-os roueteren jön be alapból a net. Van valami ötletetek így elsőre, hogy mit lenne érdemes átnézni?
-
And
veterán
válasz Geripapa #30853 üzenetére
"[..] az smb meg ha jol tudom windowsos..."
Szerintem ezt rosszul tudod, a samba windows-os neve fájl- (és nyomtató-) megosztás. Egyébként meg édes mindegy, hogy milyen alapú, hiszen például egy linux-os vagy akármilyen más rendszer alatt futó webszerverre sem csak ugyanolyan rendszert használó kliensgéppel (böngészővel) tudsz csatlakozni, hanem akármilyennel. A samba házon belül megfelelő, ha a kliensek is támogatják. A fájlok távoli, internetről történő eléréséhez az FTP a célszerű választás, illetve az erőforrásigényüktől függően esetleg tapasztalhatsz sebességkülönbséget az átvitelben smb / FTP között (nálam az utóbbi valamivel gyorsabb, de ez csak PC-re vagy PC-ről másoláskor érdekes).
#30854 MaCS_70: "A gond az, hogy magához az AP-hoz is wifin kellene eljutnia a jelnek, mert a ház nem vezetékezhető."
Mármint a kiindulási alapként szolgáló házban? Természetesen - és szerencsére - nem csak a TP-Link gyárt kültéri, antennával integrált eszközöket, és igen, létezik olyan, amelyik támogatja a repeater-módot. Csakhogy ezzel mindössze annyi a gond, hogy a legtöbb esetben - irányított antennával szerelt eszközöknél - ennek nincs sok értelme, hiszen maga az antenna a kültéri ellenállomás felé van irányba állítva. Így aztán nem igazán alkalmas arra, hogy egy valahol a házon belül elhelyezkedő AP-re kapcsolódjon jelismétlés céljából. Ha az ismétlendő AP közel van, akkor ezzel nincs gond, de ha a kültéri eszköz a tetőn, több szinttel / fallal / födémmel odébb található, akkor ezzel a beltéri linkkel gondjai lesznek, nem is beszélve a jelismétlésből eredő linksebesség-csökkenésről. Például az ubiquiti kültéri eszközei által futtatott AirOS támogatja a repeater-módot, de némelyik típus meg is szabadítható az antennájától (pontosabban a paraboloid / grid tükörtől), így csak a nyers feed-antenna sokkal nagyobb nyílásszöge (azaz kisebb nyeresége) érvényesül, amivel ez ki is használható, nem csak a fő irányból érkező forgalmat tudja ismételni ugyanabba az irányba, mert annak nem sok teteje volna. -
Topikgazda
Üdvözlet a T. Társaságnak!
Problémám, illetve a megoldandó feladat a következő:
Adott egy ház, nagy telek, a háztól kb. 150 méterre egy gazdasági épület. Ide kéne kijuttatni a netet. Erre ugye kézenfekvő megoldás egy pár kültéri AP, a TP-Linknek vannak remek példányai.
A gond az, hogy magához az AP-hoz is wifin kellene eljutnia a jelnek, mert a ház nem vezetékezhető. A kérdés az, hogy van-e olyan kültéri AP, ami maga is wifiről táplálkozik, és azt mintegy repeaterként adja tovább.Köszönettel: MaCS
-
Geripapa
aktív tag
Érdeklödnék hogy az otthoni nasomon, milyen megosztást érdemes beállitani?
Jeleneleg smb van, jól van az úgy vagy érdemesebb másikat csinálnom?
A médialejátszóm linuxos, az asztali gépem linuxos, egy laptop jelenleg win7es de nemsokára linuxos lesz, na meg nas is linuxos... az smb meg ha jol tudom windowsos...Segítségkéréshez: NSA320+FFP; Raspberry Pi2 Openelec/Kodi ;
-
bjz68
csendes tag
"Nem tudok olyan esetről, hogy a linkelt beállítással nem működött volna rendben egy routerhez vagy modem-routerhez csatolt router. Pedig már jó egy néhányat összedrótoztak vagy WiFi-n összekapcsoltak így."
Tegnap este megpróbáltam az ajánlott leírás alapján beállítani és úgy tűnik sikerült!
A "B" routeren a DHCP=Off beállítás volt a kulcsmozzanat, eddig be volt kapcsolva ez az opció.
Hálás köszönet -
Amartus
senior tag
válasz Gubek-Einste #30848 üzenetére
janos666+
Köszönöm, akkor 1043 v3-ban gondolkodom, ha kelleni fog. Kikapcsolom a mac-szűrést; megnézem, hogy megfelelő-e hatótávolság és észlelés. Ha gyenge a jele az upc-s router-nek, akkor v3.
[ Szerkesztve ]
Istenem, tele van csillagokkal...
-
janos666
nagyúr
Volt itt szó nemrég a gigabites NAT-ról. Próbaképp áttettem a NAS-om egy külön VLAN-ra a WDR4300 switch-én, és ezzel másik interfészre, illetve IP tartományba. Így ~45MB/s-re csökkent a nagy file-ok másolási sebessége ~100MB/s-ről (SMB3, RAID-5). Kicsit tuningolva van a SoC, de az csak olyan +10%. Ezek szerint sokat gyorsult az OpenWRT szoftveres NAT az utóbbi években, mikor méregették a hardware és szoftver NAT közti különbséget (nemrég forgattam magamnak frisset, miután viszonylag rég nem nyúltam hozzá). A lényeg, hogy ez elég lenne egy képzeletbeli 300/30 Mbps netcsomagnak. Nem gigabit, de felénk pl. 120/10 a rendelhető legmagasabb...
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
ReSeTer
senior tag
válasz Gubek-Einste #30848 üzenetére
Köszönöm!
-
Topikgazda
válasz Amartus #30839 üzenetére
A TP-Link Archer C2 nem ajánlott, ahogy az összes AC750-s eszköz sem, a gyenge 5 GHz-s wifi képessége miatt.
#30841 ReSeTer
100 méter hidalható át aktív eszköz használata nélkül.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Tosee
őstag
válasz havri1 #30837 üzenetére
Ahogy nézem a router beállításait, azok jók! Az "Enable Isolation" nincs kipipálva, tehát nem különíti el a wifi hálózatot! Ez nem okozhatja a problémát!
Akkor menjünk sorba!
A hálózati és megosztási központban az Aktív hálózatok megtekintése alatt mit ír milyen hálózatra csatlakoznak a gépek? (Magán / vendég vagy nyilvános) Amennyiben valamelyik gép nem magánhálózatra csatlakozik, azt módosítani kellene arra! Gépház > Hálózat > kattints az aktív hálózatra > "Eszközök és tartalom keresése" BekapcsolásAz asztali gépen és a laptopokon a hálózati és megosztási központ speciális beállításainál az alábbiakat kell engedélyezni magánjellegű hálózat esetén!
- A hálózat felderítés
- Fájl és nyomtatómegosztásIndítsd újra a gépeket, majd próbáld újra elérni a megosztott tartalmakat!
A4-es rajzlapom, hasonló típusú Audira cserélném!
-
janos666
nagyúr
válasz Amartus #30842 üzenetére
Azt egymagában olyan triviális "feltörni", mint mikor az jelszó, hogy: jelszó
A "biztonság" az valahol ott kezdődik, hogy kizárólag WPA2/AES (WEP és WPA/TKIP kompatibilitás nélkül -> akkor is, ha ez a legöregebb eszközök frissítését/cseréjét igényli) QSS nélkül (egyszer rá kell szánni magad, hogy körbevidd, szükség esetén kézzel begépeld a jelszót), valamilyen random generált 50+ karakteres jelszóval (ha fontos fejben tartani, és nem ér nagy veszteség akkor sem, ha feltörik, akkor is legalább ~10 karakter, "megcifrázva" amennyire lehet, nem egy szál értelmes szó).Általában hirdeti ezt a gyártó, hogy milyen gyors NAT-ra képes a kütyü. Vagy leírják ezt, hogy "hardware NAT", "Gigabit NAT", "wire-speed NAT", stb, vagy konkrét számok szerepelnek a leírásban, amik a saját belső méréseik (ilyenkor általában durván 150-300 a szoftver, vagy 850-1600 a hardware NAT, a hálózat és a szűrés bonyolultságától függően, ami 1500-as MTU alatt drasztikusan csökkenhet, mert a csomagok száma a mérvadó, nem a méretük, így nagyjából ugyan annyi megy át a kisebb csomagokból is).
[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
ReSeTer
senior tag
Helló!
Mekkora utp kábelhossz esetén kezd el romlani a ping vagy az internet sebesség ha a router és gép közötti részről beszélünk?
-
Amartus
senior tag
válasz Gubek-Einste #30824 üzenetére
A TP-LINK TL-WR1043ND v3 és a TP-LINK Archer C2 dualband között cirka egy ezres a különbség.
Tudja a Archer C2 a gigabites NAT-ot? Érdemes arra beruházni?TL-WR1043ND v3 mintha időben újabb lenne, legalábbis firmware alapján talán idén adták ki, a C2-t meg tavaly. Van jelentősége?
-
havri1
félisten
-
Topikgazda
-
janos666
nagyúr
válasz Amartus #30832 üzenetére
Nem a jövő, már több éve elérhető olcsón otthonra, de az új szabványok egyre több csatornát fognak be, amikből 5Ghz-en többet használhatsz, igy valamelyest igaz, hogy "időtállóbb" a soksávos AC, ami 2GHz-n nem megy (otthon is legálisan).
Szerintem nem érdemes olyanra előkészülni, amit nem tervezel használni. Később minden még olcsóbb lesz, ami ma elérhető és talán még ujabb dolgokra vágsz majd ha akkor nagyot frissül a kliens oldal (az AC is draft most).
Ahhoz általában "hardware NAT" kell, tehát olyan chipset, ami tudja + persze olyan driver és OS, de a gyári általában kezeli, ha megvan a hardver.[ Szerkesztve ]
-
Amartus
senior tag
válasz Gubek-Einste #30824 üzenetére
Köszönöm. Az 5 Ghz-es eszközökre érdemes áldozni? Még ha nincs is olyan csatlakozó? Ez a jövőbeni "szabvány" ?
A tapasztalaton kívül, honnan lehet tudni, hogy ezek már átviszik a gigás NAT-ot?Istenem, tele van csillagokkal...
-
Amartus
senior tag
Próbáltam, de sajnos ez azért nem jó, mert az upc-s routerben csak 16 mac címet tudok megadni a mac cím szűrésnél. És bár nem csatlakozik egyszerre ennyi eszköz, de van ennyi, és mindegyiket berakva, letudom védeni maccím szűréssel is a hálót.
-
janos666
nagyúr
Próbálkozott már valaki olyasmivel, hogy fog egy Prolific PL27A1 vagy hasonló chip-es USB 3.0 kütyüt (mint például ez: [link]) és egy pár passzív USB - RJ45 adaptert, hogy Linux, illetve Windows közt ezen keresztül RNDIS-es felállítson egy ~5Gbps TCP/IP hálózatot?
Ugyan itt elfogadok bármi más tippet >=2Gbps-re, ami olcsóbb, mint a szabványos Base-T 10Gb.
-
bjz68
csendes tag
Sziasztok!
Nemrég váltottam inviteles iptv-re. Emiatt a régi inviteles modemet lecserélték egy ZTE ZXHN H108L
tipusú routerrel kombinált modemre. A problémám az, hogy a régi meglévő linksys wrt54gl routeremre nem lehet a netet továbbküldeni. Már a második (inviteles) szerelőnek tört bele a bicskája a feladatba.
Az utóbbi próbaként hozott egy másik (dlinkes) routert, azzal minden további nélkül összejött a dolog.
Azt javasolta cseréljek routert... Szerintetek mi lehet a probléma?
Azért ragaszkodnék a régi routerhez, mert eddig megbízhatóan működött és a hatótávja is jobb mint a mostani ZTE "csodának".
Ha tényleg a router csere a megoldás, melyiket ajánlanátok (ha már cserélnék minimum gigabites lan portosra gondoltam). Árszint 20 ezer körül... -
mezis
félisten
válasz Amartus #30823 üzenetére
Miért a NAT ?
Próbáld ki úgy, hogy az egyik LAN-ba csatlakozol.mezis
-
Topikgazda
válasz Amartus #30823 üzenetére
Azt jelenti, hogy csak kicsivel 100 Mbps felett tud le kezelni netet.
Ajánlott router-ek 20k-s határral:
5 GHz-s wifi nélkül: Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2/v3
5 GHZ-s wifivel: Asus N56U, TP-Link 3600/4300
20k felett: Asus N65U/N66U/AC55U/AC56U/AC66U/AC68U/AC87U, TP-Link Archer C5/C7/C8/C9Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Amartus
senior tag
válasz Gubek-Einste #30822 üzenetére
Hoppá, ez új. Igen, még az első verziós. Ez a "csak valamivel 100 Mbps felett tud NAT-olni" mit jelent egy kicsit részletesebben? Illetve milyen router-t kéne vennem, az új tp-link már jó?
-
Topikgazda
válasz Amartus #30821 üzenetére
Gondolom a router még a régi v1-es, ha igen akkor az a baj, az csak valamivel 100 Mbps felett tud NAT-olni. Két lehetőséged van: 1; Veszel egy új router-t, vagy, 2; Használod a szolgáltatói eszközt router-ként ésa TP-Link AP módban lesz.
Egy kérdést csak egy helyen tegyél fel.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Amartus
senior tag
Ide is beírom, hátha ide jobban való, mint eredeti helyén:
Remélem tud valaki segíteni.
Adva van egy TL-WR1043N router. Ez fogadja a net-et és osztja tovább, kiosztja az ip-ket. Előtte pár hónappal ezelőttig egy cisco modem volt(upc). Gond nem volt a 120-as net-et simán használta a hálózat. Berottyantott a modem, kicserélték modem+router párosra(upc). Én a modemrouter-ből a net-et bedugtam a tplink wan részébe és továbbra is használta a hálózat a net-et. Most jön a csavar. Feljebb léptünk a létrán és a120-as helyett 240-es lett a net. Igen ám, de a tplink-en továbbra is csak 100-zal jön kábelen a net. Ha viszont az upc-s modemrouter-t kötöm rá a gépemre, akkor megvan a 240-es sebesség.
Kérdés: a két router sebességben "üti egymást" ? Mikor tovább adja a modemrouter a tplink-nek a net-et, akkor lefelezi a net sebességét?Istenem, tele van csillagokkal...
-
Topikgazda
válasz user12 #30819 üzenetére
Az első leírásban benne van, hogy ki van kapcsolva.
-
Tosee
őstag
válasz havri1 #30811 üzenetére
Üdv!
Lehet tudni pontosan milyen eszközt adott a T-home? Hozzáférsz a beállításaihoz? Csak azért kérdezem mert nem ártana ellenőrizni, hogy a router wifi beállításai között nincs-e engedélyezve véletlenül a wifi hálózat elszigetelése (AP Isolation vagy ilyesmi)!? Ha netalántán ez mégis engedélyezett akkor megmagyarázza, hogy miért nem látják a wifi-s gépek a hálózatot, ugyanis ez letiltja a wifi-n csatlakozó eszközök számára a fájl és nyomtatómegosztást! Csak azok számára elérhető a hálózat akik vezetéken (UTP) kapcsolódnak!
A 3 gép azonos munkacsoportban van?
Ennek azért van jelentősége mert hiába van kikapcsolva a jelszóval védett megosztás, ha külön munkacsoportban vannak, ugyanúgy hitelesítést fog kérni (azaz felhasználónevet és jelszót) az eléréshez!A4-es rajzlapom, hasonló típusú Audira cserélném!
-
janos666
nagyúr
Pusztán érdekességből akartam megnézni, hogy mennyibe kerülhet egy >1Gb sebességű FiberChannel PCI-E kártya és hatalmas meglepetésemre találtam ilyesmiket: ebay
Ez tényleg ilyen olcsón megoldható, hogy veszek két ilyen filléres használt kártyát és összekötök itthon két gépet több gigabittel (pl. a RAID-5 tömbös NAS és az asztali PC-m közé épp ideális lenne a 4Gbps), vagy ezek csak speciális szerver alaplapokban hajlandóak működni, esetleg nem is alkalmasak switch/router nélkül felállítani egymás közt egy IP alapú halózati kapcsolatot, hanem valamilyen linces-elt szoftver kezeli?TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
havri1
félisten
Helló!
3 szgép van a lakásban, mind3-on Windows 8.1. Az asztali gépen vannak megosztva mappák. Mind3 gép azonos hálózatra csatlakozik, egy Thome-os HGW segítségével. Asztali lanon, 2 noti wifin.
Mind a 3 gépen a megosztási központban ki van kapcsolva a jelszavas megosztás, és be van kapcsolva a file és nyomtatómegosztás.
Asztalin meg van osztva 3 HDD kompletten, és engedélyeknél a vendégfióknak korlátlan jogosultság beállítva.(Vendégfiók engedélyezve)A 2 noti egyszerűen random látja az asztali gépet. A helyi hálózatnál minden esetben megjelenik, de sokszor hiába kattintok rá, hiba, hálózati út nem elérhető. Nme jöttem rá, mi oldja meg, de nagyon idegesítő.
Ha hozzáadom "hálózati meghajtó csatolása" segítségével, mindig elérhető, szóval a hálózat megfelelő..
Van ötlet esetleg mi okozhatja ezt a hibát?Köszi!
havri
-
Borisz76
veterán
válasz forest_ns #30808 üzenetére
Ja win10
Tiszta telepítés vagy "frissítettél" egy korábbi rendszert ?
Pont pár perce olvasgattam a Win10 topikot és az utolsó 3 hsz.-ban csak a hibákat ecsetelték....
Félkész még az a szoftver.
Majd 1 év múlva ...mire az alapvető hibákat javítják , akkor talán már rendesen használható lesz.[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
veterán
válasz forest_ns #30804 üzenetére
Ugyanahhoz az internet hozzáféréshez csináltál 2 külön néven szereplő csatlakozást.
Mivel 1xre csak 1et használhatsz....logikus, hogy valamelyiket törölheted.
Tőlem akár kő,papír,olló-val is eldöntheted.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
forest_ns
tag
válasz Intruder2k5 #30805 üzenetére
Nem hinném, mivel élő hálózatnak tűnik. Viszont megpróbálnám, ha tudnám hova rakták a Win10-ben
-
MODERÁTOR
-
forest_ns
tag
Sziasztok!
Régi TP Link routeremnél (sokféle beállítgatás óta) azt vettem észre, hogy duplán lehet rá csatlakozni. Lehet xxx és xxx 2 hálózathoz is csatlakozni, ugyanazzal a jelszavammal, és minden ugyanúgy működik. Csak zavar, valamiért duplikálja magát. Mér reseteltem, de nem hagyta abba
Ez minek köszönhető? Hogyan tudnám kilőni? -
Topikgazda
-
Zsolto
őstag
Sziasztok,
kicsit nem ide való, de nem találtam hozzá topicot. UPC mobiltelefonos előfizetésem van, de nem tudom megosztani róla a netet mondjuk a tabletemre, az ide vonatkozó menüpont szürke, pedig Telenor alatt működött. (iPhone 5s) A UPC ügyfélszolgálata csak annyit ír, h nem javasolják a mobilnet megosztását, de azt nem, h le lenne tiltva. Tudtok erről valamit?Ez vagyok én: https://sites.google.com/view/zsoltkaldos/home
-
Panhard
tag
válasz Intruder2k5 #30800 üzenetére
Köszi. Akkor holnap írok is nekik.
Új hozzászólás Aktív témák
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Ukrajnai háború
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Facebook és Messenger
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Asszociációs játék. :)
- Sorozatok
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest