Új hozzászólás Aktív témák

  • Quadgame94

    őstag

    BLACKWELL - GB102
    Én azt gondolom a Blackwell egy vízválasztó lehet abban a tekintetben, hogy merre megy tovább az NVIDIA. Az teljesen jól látszik, hogy ez a "növeljük magok számát a végtelenségig" séma nem fog tovább működni. Ehhez ugyanis hatalmas kitettséget kockáztatnak a gyártástechnológiai fejlődés felé. A GA102 (Ampere) egy 628 mm2-es lapkára épül, amely a Samu 8 nm-es nodján van gyártva, ami inkább 10 nm LPP. Namost az NV-nek 2 teljes node és még egy negyed node-nyi ugrás (10 nm LPP -> 7 nm -> 5 nm -> 4 nm) kellett ahhoz, hogy a magok számát összességében 60 százalékkal tudja növelni. Már ez a node is rettenetesen drága, ha 2 év múlva újabb 600+ mm2-es lapkát tervez és ad ki az NV 3 nm-en az nem 1600 dollártól, hanem 2000 dollártól fog indulni.

    A lényeg: Az NV mehet tovább ezen az úton, amelyen most is van. Méregdrága kártyákat tervez mert csak ahhoz ért, hogy növelje a magok számát és ne optimalizálja azokat. Hol az IPC növekedés? Jóval magasabb órajelek mellett pont annyival gyorsabb az AD102 mint amennyivel több magot számlál a GA102-hez képest. A másik út a racionális. Ott a TSMC N4X node-ja amely javulás a mostani N4-hez képest. Hasonló lapka méret mellett inkább a magok hatékonyságára kéne koncentrálni, azaz egységnyi mag mondjuk 15%-al gyorsabb mint a Lovelace esetében. Ehhez hozzájön minimális mag szám emelés és +15-20%-os órajel emelés. Nos, igen ez lehet, hogy "csak" kb. 35-40%-os erősödést jelentene, de nem is kellene 2000+ dollárért adniuk az RTX 5090-et.

    A két eltérő stratégiát nem csak az ár különböztetheti meg, hanem az is, hogy a fogyasztás sem száll az egekbe. Remélem, hogy az NV a másik mellett dönt és végre egy racionális és átgondolt termékpalettával lép a piacra, még ha az RDNA4-el szemben kevesebb esélye lenne így, de árban felvehetik a versenyt. Ha mégis a méregdrága node és a magok esztelen növelése mellett döntenek, akkor ugyan teljesítményben még nyerhetnek is... na de milyen áron?

    Már egyébként most látszik, hogy a 3 nm bőven nem sikerült olyan jól mint az 5 vagy a 7. A 4 nm-hez képest hatalmas előrelépésre nem kell számítani. N3X meg csak 2025-re lehet termelő képes, de nagyoon drága lesz. Bár az NV-t ez nem igazán fogja érdekelni.

    Ha az NV az N3-ra épít majd, akkor már 2024 decemberében is jöhet, és azzal egy racionálisabb paletta jön majd. Ha az N3X-re akkor az a bizonyos gyógyszer elgurult végleg és számítson mindenki a 2000 dolláros RTX 5090-re.

    Szerk.: Nem a node a gond, hanem az NV stratégiája. Az AMD például simán válthat N4X-re, mégcsak N3 sem kell nekik, hiszen a GCD lapka sokkal kisebb mint az NV nagy monolitikus lapkája.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák