Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz b. #36874 üzenetére

    Azt nem tudom, hogy MLiD mire alapozza azt, hogy ha az nvidia most nem akciózna - nem leárazás értelemben - akkor összeomlana a GPU piac.

    a bitcoin és az ethereum is visszatért a rekord magasságokba. tranzakciós díj most nem kifejezetten magas, de attól még valószínűleg megéri bányászni. Mindet úgy, hogy egyébként Kínából ki lettek tiltva és mára a Kína részesedése a bányászatból állítólag közel nulla

    (itt fel is merül a kérdés, vajon a brutálisan emelkedő olaj és gázárakhoz van-e köze ennek? Nógrádi György azzal indokolta az orosz gáz árának emelkedését, hogy az amerikai palagáz irányát elterelték (állítólag ázsia felé) és jelenleg már nem jelent versenytársat a Gazpromnak Európában. De olyan nehéz lenne elképzelni hogy valójában úgy vette át az elsőséget a bányászatban, hogy palagázzal hajtja a bányászfarmokat?)

    Mindenesetre az ethereum network hashrate még mindig emelkedik. Ami azt jelenit, hogy megéri bányászni. Ha jól számolom az előző csúcs átlépését követően már két hónap alatt ~60TH/s / hónap a növekedés mértéke.
    Ha ez mind 3080-as kártya (80MH/s) lenne, akkor az 750000 kártyát jelentene.
    Ez elsőre nem tűnik olyan nagyon soknak. Nyilván vannak persze módosító tényezők:

    - nem csak 3080at gyártanak, tehát valójában ha a gyengébb és rosszabbul bányászó AMD kártyákat is számításba vesszük, akkor akár 1.5m kártyát is jelenthet.
    - fenti szám csak az ethereumból jön, miközben lehet még vagy tucatnyi másikféle coin, amit megérheti gpu-val bányászni.
    viszont:
    - valószínűleg nem csak azok bányásznak, akik csak bányásznak.

    Nyilván pontos számot emiatt nehéz lenne mondani, de az évi 40millióra tervezett dGPU piac Sacc/kb legalább 25-30%-os túlkeresletet él meg csak a bányászat miatt.

    Amíg az ETH network hashrate felfelé megy, addig a GPU árak emelkedni fognak, de legalábbis nem fognak csökkenni. Ezen szerintem az sem változtatna érdemben, ha az intel vagy más vállalat érdemben nagy többletkínálattal lépne be a piacra (+10-20 millió darab / év) , nagy valószínűséggel azt is felvásárolnák a bányászok a mostanihoz hasonló áron, megnőne a difficulty és mindenki maradna a produktivitásánál. Kivéve persze, hogyha nő az energiaár - de azt meg már beszéltük, hogy az az átlagembereket lényegesen jobban szivatja.
    Amíg az ETH és BTC árak az égig nőnek, addig a network hashrate sosem lesz elég.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák