Visszavonta az Intel és a Qualcomm Huawei-hez kiadott exportlicencét az USA

A jelentések szerint az USA hosszú idő után döntött, és visszavonta a Huawei kapcsán kiadott exportlicencet az Inteltől és a Qualcommtól. Ez mindegyik félnek nagy probléma lehet.

Régóta nagy politikai vitát kavart, hogy az Intel és a Qualcomm még mindig rendelkezik egy olyan exportlicenccel, amely révén fejlett technológiát és chipeket adhat el a Huawei-nek. Ezt most visszavonta az USA a jelentések szerint.

Erről a cégeket állítólag kedden értesítették. Az USA kereskedelmi minisztériuma megerősítette, hogy vontak vissza licenceket, de a cégeket nem nevezte meg. Mindössze annyit mondtak, hogy egyes exportlicenceket vontak vissza a Huawei kapcsán. Az érintett felek nem nyilatkoznak.

Az ügyben a fordulópontot az jelenthette, hogy a Huawei első AI-képes laptopjába új Intel Core Ultra 9 processzor került, ami számos politikusnál hatalmas felháborodást okozott az USA-ban. A kereskedelmi miniszter később arról beszélt, hogy a Huawei és Kína igazából nem jutnak fejlett technológiához, a külügyminiszter pedig arról, hogy őket csak a nemzetbiztonság érdekli, Kína növekedését nem akarják visszafogni.

A Biden-kormányt mindenesetre régóta sürgetik, hogy szigorítson tovább a Huawei kapcsán. A mostani lépéstől azt várják, hogy jobb lesz az USA nemzetbiztonsága, Kína nem tud majd haladni a technológiai fejlődésben, valamint megvédik az amerikai ötleteket.

A lépés viszont súlyos károkat okozhat a Huawei-nél, az Intelnél és a Qualcommnál is, hiszen dollármillárdos üzletekről volt eddig szó, és míg a Huawei Intel chipekre építi a laptopjait, addig az Intelnél így is gond volt a kereslettel, a bevétellel és a nyereséggel. A Qualcomm adott el ugyan 4G-s megoldásokat is, de 5G-s technológiákat is licencelt, elemzők szerint pedig nem csak szankciókat szeghettek a meglepetést okozó HiSilicon 5G-s chipek, de a Huawei felemelkedése is részben az ilyen licenceknek volt köszönhető.

A szóban forgó, nehezen megszerezhető exportlicenceket a Trump-kormány adta ki, és mindeddig a Biden-kormány alatt sem vonták vissza.

A Huawei Kínában nem csak a mobilpiacon lépett előre nagyot, de az okosautós üzletágával is.

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig az a nézet tartotta magát, hogy az igazi játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szükségük. Ez mára megváltozott, és a gamer laptopok sem maradnak le az asztali nagytestvér mögött.

Azóta történt

Előzmények