Új hozzászólás Aktív témák

  • KillerKollar

    senior tag

    válasz Abu85 #28575 üzenetére

    "Egyébként akkora problémát ez szerintem számukra nem jelent, mert a PCI Express 4.0 kapcsán már nem beszélhetünk, arról, hogy csak az extrém drága alaplapok és procik támogatják."

    Nem ez a probléma, hanem az, hogy sokaknak van még olyan PCIe 3.0-án "ragadt" konfiguk, ami egyáltalán nem olcsó és nyilván az illető, ha ismét költene a gépre, akkor fejleszteni szeretne, nem butítani, főleg ha egy RTX 3000-es kártyát vagy egy nagy Navi-t szeretne a gépében. Tehát ha van egy 10900K-d egy drága alaplappal, akkor te nem fogsz megvenni egy budget AMD lapot valami olcsó procival a PCIe 4.0 miatt, mert lehet, hogy nyersz egy kis sávszélt, de egy sokkal gyengébb procid lesz (főleg gaming téren) egy sz*rabb alaplapban, arról nem is beszélve, hogy kétlem, hogy egy ilyen alaplap jól viselne egy 350-400 Watt fogyasztású kártyát.

    Tehát most vettél 500$-ért egy procit, 250-300$-ért egy alaplapot mellé és ahhoz, hogy tartani tudd a szintet, megint legalább ennyit kell költened... Ja és jelenleg játékra csak lassabb procit tudsz venni mint a 10900K, ha PCIe 4.0-át szeretnél, mert minden Zen 2 procit odaver jelenleg a 10900K, szóval ki kell várnod a Zen 3-at, abban reménykedve, hogy talán az gyorsabb lesz mint a mostani procid és akkor újra elköltheted azt a 700-800$-t alaplapra és procira. Vagy megvárod a Rocket Lake-et és lecserélheted a 10 magos procidat egy 8 magosra aminek kicsit jobb az IPC-je. Cserébe alaplapot nem kell venned, csak a procin buksz. Ha 9900K-d van vagy 8700K-d akkor mindenképp kell lapot is venned. Ja és ha Zen 2 procid van, de az alaplapod B450-es vagy X470-es akkor is kell alaplapot cserélned, sőt, örültél mint majom a farkának amikor megtudtad, hogy a Zen 3 is bele fog menni a B450/X470-es lapodba, aztán most kiderül, hogy ha szeretnél mellé egy új VGA-t akkor mégiscsak venned kell újat?

    Szóval hiába érhető el olcsón a PCIe 4.0, azoknak akiknek már van egy viszonylag high-end konfiguk ami 3.0, annak ez nem igazán jelent vigaszt, hiszen Ők nem fogják lecserélni az i9-es Z490-es konfigjukat egy budget AMD konfigra, egy high-end meg már nem olyan kis beruházás, főleg, hogy nem rég vetted a mostani konfigod.

    Ezeket a fejlesztők is tudják, az NV is tudja. Arról nem is beszélve, hogy a Microsoft azt nyilatkozta, hogy az első 2 évben minden játék ami kijön Xbox Series X-re az visszafele kompatibilis lesz, ráadásul terveznek kiadni egy Series S-t is, ami alig erősebb mint a jelenlegi One X. De a sima One S-en is el kell futniuk ezeknek a címeknek, a prev gen konzolok csak PCIe 3.0-át támogatnak, tehát az első 2 évben maximum a PS5 exkluzív címek igényelnék a PCIe 4.0-át, azok meg úgysem jönnek ki PC-re.

    Utána már lehet, hogy valóban szükségessé válik, de 2 év múlva már az Intelnek is legalább 2 generációnyi processzor családja lesz ami támogatni fogja a 4.0-át (Rocket Lake, Alder Lake). Sőt ha pletykák igazak, az Alder Lake már lehet, hogy az 5.0-át is.

Új hozzászólás Aktív témák