Új hozzászólás Aktív témák

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz gbors #10643 üzenetére

    Nem holnap dől ez be, még úgy két év a gyártók szerint lesz benne. Azt senki sem várja, hogy egészséges két év lesz. 2015 után már úgy gondolják az OEM-ek, hogy a high end szint marad csak meg.
    A VGA-piac bedőlését egyébként az is jelzi, hogy az AMD az év közepére letett ennek a szegmensnek a jövőjéről. A gyártóktól tudom, hogy ők voltak a legnagyobb támogatói a dedikált VGA-nak eddig, és a HSA-t is ki akarták terjeszteni VGA-kra. Ma már ez a terv nem szerepet a roadmapon. A Compal szerint azért gondolták meg magukat, mert 2014-re úgy saccolják, hogy a VGA-piac 70%-kal lesz kisebb. A fennmaradt rész gyakorlatilag a teljes GPU-piac 9-10%-a lesz, ami annyira pici, hogy nem érdemes a HSA-t ilyen irányba fejleszteni. Nyilván, ha feltételezzük, hogy fennmarad a mostani ~55-45%-hoz körüli NV-AMD részesedés, akkor 5-4% jut egy-egy cégnek. Szóval a piaci részesedés többségét az NV és az AMD az IGP-ből szerzi majd.
    Természetesen a GPU fejlesztések számítanak, hiszen a integrált grafikus vezérlők piaca óriási marad. Ezek gyakorlatilag GPU-k, csak nem dedikáltak. Így természetes, hogy rengeteg grafikai irányú fejlesztés van. Ráadásul az IGP-ken a nyereség jóval nagyobb.
    Ami pénz van ebben a piacban az nudli már ma is. Nyilván a szűkölés, generációról-generációra folyamatosan eszközölt áremeléssel egyensúlyban tartható, de ez a folyamat öngerjesztő is, vagyis az a szűkülés, amit 2011-ben egy általános visszaesés okoz a Q2 óta, az 2012-ben rányomta a bélyeget az új generáció árazására. Ez újabb szűkülést jelent, mert egyre drágábbak a termékek. Szerencsére még a korábbi generáció hozza az eladásokat, de ezek idővel elfogynak. Akkor már csak új generáció lesz jóval drágábban, mint azt eddig megvehetted.

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Új hozzászólás Aktív témák