Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Windows 10
- Hálózati / IP kamera
- Mozilla Thunderbird
- pfSense - Avagy az okosított házirouter
- Windows 11
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
-
IT café
Kérlek, írd le a számítógéped alkatrészeit, a probléma előzményeit, a problémát és azt, hogy eddig mit próbáltál tenni, hogy könnyebben és hamarabb segíthessünk!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz Werkly #46999 üzenetére
Ha van lehetőség egy normális VGA-val kipróbálni, az szerintem segíteni fog a dolgon.
Tudom, hogy szívesség vagy csak pénz, pénz, pénz...
Lap+CPU+RAM : OK
"1 Tb Samsung + 2 Tb Seagate + 500 Gb Samsung HDD " --- Na, ezek bele köphetnek a levesbe, ha valamelyiken van a játékod és nem 100/100-as. HDS-el levizsgálnám őket, az 500-as samu az kapásból sutty, ha a Seagate az Barracuda, akkor az is, az 1TB samu is gyanús nekem. -
KROK640
nagyúr
válasz #12516608 #46997 üzenetére
"A konfig ott van az adatlapján. Feltéve, hogy még aktuális."
Egy CTRL+C CTRL+V és segt...Thermaltake Suppressor F31, ASRock Z370 Taichi, Intel Core i7-8700K, Noctua NH-D15, Intel UHD 630 IGPU, Asus 24B5ST ODD, Samsung SH-224DB ODD, Seasonic Focus Plus 750 Gold, G.SKILL TridentZ 16GB (2x8GB) DDR4 3200Mhz, AOC AGON AG271QG, 1 Tb Samsung + 2 Tb Seagate + 500 Gb Samsung HDD + 120 Gb 830 Samsung SSD, Logitech G304, Cooler Master MM530, ZOWIE Camade, GAMDIAS Hermes P1 HUN, Cougar Arena Black Gaming, Genius SW-5.1 Home Theater, ARCTIC Breeze USB FAN, Windows 10 Home 64 bit
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Werkly
őstag
Kérdezném tőletek, hogy HDD hiba lehet, hogy játékoknál periódikusan leesik az FPS 1-re a CPU használattal együtt. VGA-val is csinálta anno. Most IGP-n is ez van. Alaplap hiba is lehet vagy esetleg CPU? Kösz a tippet már ha van.
-
creation
senior tag
Szervusztok,
Gainward RTX3050 a beszélgetés alanya, FX8120 + 32GB DDR3 van a gépben mellette.
Tápegység Seasonic 550W, új, kb 1 hetes. Eddig RX570-et és 580-at hajtott ugyanebben a felállásban (gond néllkül).
Driver a legfrissebb NV driver, nv oldaláról letöltve.
Hibajelenség: Szemetel BIOS-ban, Display porton. Ha HDMI-n van akkor nincs gond.
Display porton a kijelző szemetelés közben pár másodpercre kikapcsol, majd vissza villan, ekkor zöld szemetelés. Ezt HDMI-n nem csinálja.
Windows alatt furmark-al GTA V-el és egyéb játékokkal is tesztelve. Stabil.
A kártya garanciális ALZA-hoz.
Ötletek?
Menjen gariba? (mi legyen a hiba ok? találják ki ebből ők?)
Teszteljem másik gépben?
Teszteljünk ebben a configban egy 3060-at?"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"
-
törölt tag
-
addikt
-
nagyúr
válasz Tyler Durden #46987 üzenetére
Finoman szólva is WTF.
De a lényeg, hogy végre megyen.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
addikt
válasz Top cat #46986 üzenetére
Megoldva.. Én se hiszem el, de most flash, 1 percet vártam kb, volt CPU debug led VGA debug led és nem ment. Mondom még megnézem másik monitoron, fiam samsungjára rádugtam HDMI és lássatok csodát megy. Most átdugtam az acer predatoromra DP és már úgy is bootol. Case closed, köszönöm mindenkinek a hozzászólást/segítséget.
"It's only after we've lost everything that we're free to do anything." Télen snowboard, nyáron bringa + LEGO® PSN ID: oORastaMaffiaOo
-
Top cat
addikt
válasz Tyler Durden #46983 üzenetére
Az újabb típusokra is van patch.
De ha HDMI-vel sem megy, nálad más gond lesz.
-
addikt
válasz -FreaK- #46984 üzenetére
Igen az megvolt, de semmi változás. Azóta vettem alaplapot, köv hét elején mikor lesz időm összerakom, remélem mindenféle anomália nélkül. Régit meg egy 1050Ti-vel akarom helyrepofozni.
"It's only after we've lost everything that we're free to do anything." Télen snowboard, nyáron bringa + LEGO® PSN ID: oORastaMaffiaOo
-
-FreaK-
veterán
válasz Tyler Durden #46983 üzenetére
Igen, 1080ti-m van. Nézd meg azért a tool-al, nincs-e rá frissítés. Illetve a hdmi kábelt próbáltad már?
-
addikt
-
Top cat
addikt
válasz Tyler Durden #46981 üzenetére
Profilja alapján Asus Strix 1080 Ti.
-
addikt
-
-FreaK-
veterán
válasz Top cat #46926 üzenetére
Üdv urak!
Megy a gép..
A nyertes #46926 Top cat hozzászólása volt, ez úton is gratulálok neki, a nyereményét hamarosan átveheti!
Köszönöm szépen a sok segítséget/ötletet!Még múlt hétvégén megcsináltam az FW frissítést a VGA-n, de kipróbálni csak most tudtam, elsőre ment. Feltételezem, hogy a HDMI kábellel is ment volna, ha azt próbálom ki előbb
[ Szerkesztve ]
-
codec
senior tag
válasz LoyalGuard #46976 üzenetére
Tápcsere. Nem erőltetném, elfáradt..(Hiába jó táp akkor is..) Egy jófajta Seasonic tutira megérné a befektetést.
Az intelligencia hiánya gyógyíthatatlan betegség, azonban a tünetei jól kezelhetőek!
-
LoyalGuard
tag
válasz #12516608 #46977 üzenetére
Hat VGA driver a legutobbi Nvidia WHQL, win 10 pro van a gepen.
Azert azt hozza kell tennem hogy a tapot anno egy i5-6600K es egy gtx 1070 ala terveztem
Azota valtozott a gepben par dolog ugye, azert is gondoltam hogy a tap keves, vagy kezd meghalni lassan.
Nem gondoltam volna hogy ha elfogy a RAM, akkor ugy lekapcsolna mint egy aramszunetnel. Inkabb BSOD es f*ck you
Koszi a tippet!"A pénztártól való távozás után reklamációt nem fogadunk el!" - Ősi kínai mondás
-
törölt tag
válasz LoyalGuard #46976 üzenetére
Megnéztem azt a tápot, félmoduláris 90+ hatásfokú, nem hinném, hogy az a hunyó. (Az esély azért megvan rá.)
Inkább szoftveres balhé (VGA driver verzió esetleg Win11(?)) kavar be, vagy elfogy a ram, akár a 16GB akár a VGA ramja.
-
LoyalGuard
tag
Sziasztok!
Adott az alabbi config:
CPU: Ryzen 3600 + be quiet Shadow Rock Slim
Alaplap: Asus X570 Prime-P
Memoria: G.SKILL 16GB Trident Z DDR4 3200MHz CL16 KIT F4-3200C16D-16GTZ
GPU: Gainward RTX3070 Phantom
Tap: Chieftec Navitas GPM-650C (6 eves)
Az alabbiakat produkalja mostanaban jatek kozben. (Csak a Dying light 2 es a total war warhammer III alatt csinalta eddig)
Teljesen veletlenszeruen 1-2 ora jatek utan a gep lenyegeben lekapcsol, a power gomb vilagit, de arra nem reagal. Tap le-felkapcs es utana mukodik.
A gyanum az hogy a tap lesz keves az uj jatekok miatt, amik erezhetoen jobban porgetik a gepet. (hiaba csak FHD-ban jatszok)
Win logokat probaltam nezni de elsore nemigazan talaltam meg az okot.
Homersekletek rendben szoktak lenni. GPU/CPU 60 fok kornyeke.
Barkinek esetleg valami otlet?
Elore is koszonom!"A pénztártól való távozás után reklamációt nem fogadunk el!" - Ősi kínai mondás
-
RVR400
veterán
válasz Tyler Durden #46974 üzenetére
Akkor azt már csak halkan jegyzem meg, hogy CMOS clear utáni indításkor legalább fél percig úgy áll, hogy világít a CPU LED.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz RVR400 #46973 üzenetére
Ne idegelj pls Elvileg hétfőn jön a táp, és akkor állok neki összerakni az új masinát, nagyon remélem, hogy zökkenőmentes lesz, mert több, mint 1 hete csak a szívás van..
-
RVR400
veterán
válasz Tyler Durden #46962 üzenetére
Ne lepődj meg, ha azon is elsőre a VGA led fog világítani, legalábbis én így jártam az RX580-nal. Aztán 2-3 reset, meg CMOS clear, azóta jó.
-
nagyúr
válasz -FreaK- #46971 üzenetére
Lapja válogatja.
Amit mindegyiknél fontosnak tartok, az a 220V-ról való leválasztás teljesen.
Gigabyte B85-ös lapnál (s1150 4th gen Intel) egy rossz setup után nem volt elég a cmos clr 10 sec-ig, az elemet is ki kellett venni 10 percre.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
senior tag
válasz Top cat #46957 üzenetére
Nem elég a pár másodperc elem kivétel, pedig 1993 óta én is ezt szoktam meg.
Személyes szívás volt egy Gigabyte B460 HD3 lappal - memóriával próbálkoztam jobb beállításokat elérni és elmértem - semmi nem segített, csak az hogy percekre kivettem az elemet."... test, lélek, szellem - anyag, energia, információ - tudás, bátorság, becsület - tény, igazság, valóság - belőle, benne, általa..."
-
nagyúr
válasz #12516608 #46958 üzenetére
B550m Mortar wifi-be (2021.09. havi akciós vásárlás) nekem frissítés nélkül is ment elsőre az 5600X.
De azért megkapta a legutolsó nem béta BIOS-t is, füttyszóra felment az is gond nélkül.Továbbá: X470-es Gigabyte Aorus Gaming 7 wifi lapban a main BIOS-t frissítettem 3300X-el, abban is gond nélkül ment az 5600X.
Bónuszkör (lehet már olvastad egy korábbi beírásomban): Asrock B450 PRO 4 BIOS-át forced módon ráflashaltem az Asus ROG Strix Crosshair VI Extreme lapomra 3600X mellett, és ment benne az 5600X hibátlanul (vélelmezem hogy az eltérő I/O chip miatt a szenzor rész kuka lett, cpu és ram állítható volt, feszültségek szintén, teljesítmény megvolt hibátlanul).
Igen, ez egy X370-es flagship lap.
VGA: Sapphire Nitro+ RX 480 8 GB
RAM: 4*8 GB Patriot Viper Steel 3600Cl17 - 3200-ra lőttem be kézzel, nem volt sok időm és XMP-vel nem ment a 4 modul hibátlanul, nem fagyott ki, de dobálta a WHEA errorokat.5600X: 2046SUS
Móka után visszakapta a lap a legutolsó nem Béta BIOS-t, BIOS_Flashbackkel simán felment, 3600X vissza, ramok XMP-vel betöltve, azóta is megyen, most is erről írok.
#46966u299975:
Lyukszalag, váóóó, erről csak tanultam '88-ban, de élőbe sosem láttam a technikát.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
törölt tag
válasz Top cat #46965 üzenetére
Na ez már az OFFon belül is nagyon OFF, de zárszónak beírom.
1984: ODRA specifikus ASA FORTRAN nyelven írtam beadandó programot egyetemen. 169-szer dühöngött körbe-körbe a ciklus, az operátorok mindig lelőtték a gépet 15 perc futás után.
Beadás előtt 1,5 órával vettem észre, hogy egy "kisebb vagy egyenlőt" -> "nagyobb vagy egyenlőre" gépeltek el. 169-ből 13 ciklus futás lett. Sikerült javítószalagot gépeltetnem (lyukszalag bazmeg!) és határidőre beadtam. 5-ös. Az 1-es ZH-val kijött a 3-as érdemjegyem. Berúgtam, de piszkosul. -
Top cat
addikt
válasz Tyler Durden #46962 üzenetére
Csak azért írtam, hogy legyen pozitív példa is.
-
addikt
válasz #12516608 #46960 üzenetére
Semmi bajom nem volt vele a 2 év használat alatt. Az lesz amúgy, bár a procit el fogom adni, alaplap egyelőre el lesz rakva azt majd meglássuk a későbbi sorsát.
Most meg az 5600x-hez veszem meg a szintén MSI B550 Tomahawk-t és remélem a legjobbakat. Illetve összerakás után baromira nem akarok egy ideig gépet szétszedni/összerakni..Top cat: én nem azt mondom, hogy rocket science, csak azt látom, hogy nem vagyok egyedül a problémámmal..
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Tyler Durden #46959 üzenetére
Pedig nem rossz lap a B450M MORTAR MAX. Végső próbálkozásként ráküldeném a legújabb béta brióst.
Vagy az 5000-es szériához vennék egy B550 lapot, a jelenleginek meg a 2600X-szel kitalálnám a későbbi sorsát.(59 éves vagyok, több mint 30 év szopás/szívás/szarakodás után már én is elfáradtam.)
-
addikt
válasz #12516608 #46958 üzenetére
Én konkrétan csapágyasra hajtottam a szopórollert, -FreaK- kollegát várom még, hogy neki sikerül e megoldani. Eddigi 20 év alatt sose volt problémám gépösszerakás/upgrade oldalon, most ez is eljött
-
törölt tag
Költői kérdés: Vannak olyanok, akik B450-es lap BIOS frissítés után gond nélkül és pöccre tudták használni A Ryzen 5000 szériás procijukat?
Mert itt és máshol csak a BIOS szívásokról olvasok...
-
Top cat
addikt
válasz Tyler Durden #46956 üzenetére
Egy próbát megér. De nem kell azt kivenni. Elég rövidre zárni kb 10 másodpercre a CMOS tüskéket.
-
addikt
-
addikt
válasz Top cat #46954 üzenetére
Igen ez az. Kéz alól veszem de garival meglássuk. Dobozon rajta van a matrica, hogy Ryzen 5000 rdy, remélem így is van.. Mondjuk magával az MSI lappal elégedett voltam eddig, de ez a BIOS macera elég szánalmas..
-
Top cat
addikt
válasz Tyler Durden #46953 üzenetére
Ez az a deszka?
Biztos nem friss BIOS-al kapod. Ennyi szívás után, már nem ártott volna BIOS frissítéssel kérni, már ha van ilyen opció ahol vetted.
-
addikt
válasz Top cat #46952 üzenetére
Igen hdmi kábellel toltam, a vidit meg vágom, csak volt aki simán letolta úgy a bios flash-t, hogy nem rámolta szét a gépet. Tanácstalan vagyok, talán holnap már lesz új alaplapom, akkor átrámolok abba azt meglátjuk, hogy menni fog e. Mondjuk ott is az a kérdés, hogy már upgradelt bios van e rajta, vagy azt is flashelni kell /B550 Tomahawk/.
-
Top cat
addikt
válasz Tyler Durden #46951 üzenetére
Nincs azon semmi furcsa. A Bios Flashback így van kitalálva.
HDMI-vel próbáltad ki?
-
addikt
válasz Top cat #46950 üzenetére
2600x és 7B89v2C. Flash után mikor beraktam a vga-t, akkor rádugtam a 3x8 pint. Akkor megyek falnak ha esetleg a vidikari kampult be, de ugye teszteltem másikkal és ott is ugyanezt produkálta. Az a furcsa, hogy maga a bios flash végig ment így, hogy nem volt csak a táp rádugva..
-
Top cat
addikt
válasz Tyler Durden #46949 üzenetére
Melyik proci, melyik BIOS?
A videokártya tápcsatlakozó rá van rakva?
-
addikt
Köszi. Nahh hát érdekes vga hibát jelez a lap, pedig 2 kártyával is ki lett már próbálva.. Illetve bios flash előtt hibátlanul ment benne a vidikari. Innentől tényleg kb másik alaplapban kell megnézem, hogy mit produkál a gép, ezzel nem jutok előrébb.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz Tyler Durden #46947 üzenetére
Igen.
Csavarhúzóval zárod a megfelelő két pin-t egy pillanatra. Nem lesz baja."... test, lélek, szellem - anyag, energia, információ - tudás, bátorság, becsület - tény, igazság, valóság - belőle, benne, általa..."
-
addikt
válasz Top cat #46946 üzenetére
Nahh most kiszereltem mindent a házból és csak tápcsatival rádugva sikerült a bios flash. Viszont a kérdésem, hogy ilyenkor power button nélkül el tudom indítani az alaplapot?
-
Top cat
addikt
válasz Tyler Durden #46945 üzenetére
Elvileg mindegy, de én kipróbálnám úgy is, hogy csak a tápcsatlakozók vannak bedugva.
A videokártya tápcsatlakozó rá volt rakva. Triviális dolog, de ha az ember ideges könnyen elnézi.
-
addikt
válasz Top cat #46944 üzenetére
Melózom, este megint próbálkozom. Megnézem a ledet, CPU cserét próbáltam de semmi. Amúgy flashelésnél maradhatnak a vga cpu ram vagy legjobb ha csak a táp van az alaplapra dugva?
-
Top cat
addikt
válasz Tyler Durden #46943 üzenetére
Az 5600X, ha B2 Stepping-es, csak a legújabb BIOS-al megy.
Melyik Debug LED piros?
Ha a 2600x-et visszateszed, akkor sem működik?
-
addikt
válasz Top cat #46942 üzenetére
Utolsó 3 bios verziót raktam fel /onnantól van 5000-es támogatás/ egyikkel se ment. Nálam pirosan világít a debug led. Nincs kép, semeddig nem jutok el.
Bármi 5let van meghallgatom, igazából veszteni valóm nincs (:[ Szerkesztve ]
-
Top cat
addikt
válasz Tyler Durden #46941 üzenetére
És akkor most hogy állsz pontosan? Felfrissítetted erre 7B89v2E és az 5600X el nem megy?
A Debug LED mit jelez?
-
addikt
-
Top cat
addikt
válasz Tyler Durden #46939 üzenetére
Nem részletezted, hogy ez egy működő konfig volt, vagy új és a proci miatt kellett a frissítés.
-
addikt
válasz jokeph #46937 üzenetére
Nem, túrtam még a netet, de semmi olyat nem találok ami még reményt adhatna. Alaplapot leszek kénytelen venni, ha összeraktam /szerintem ez már csak hétvége magassága/, akkor jelentkezem.
-
senior tag
válasz Tyler Durden #46936 üzenetére
Uh, szomorú a helyzet.
"... test, lélek, szellem - anyag, energia, információ - tudás, bátorság, becsület - tény, igazság, valóság - belőle, benne, általa..."
-
nagyúr
válasz Tyler Durden #46936 üzenetére
BIOS_Flashback-el sem megy a dolog ?RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
addikt
válasz -FreaK- #46934 üzenetére
Nahh nekem nem megy HDMI-n se, másik vidikarival is próbáltam, szerintem megkotlott az alaplap.
--ka: köszi a helpet, igen azon már túl vagyok, sajnos úgy néz ki, hogy a lapnak van kakukk, legalábbis nekem itt megállt a tudományom. Proci melegszik, de képet HDMI-n sem ad, másik kártyával sem..
-
senior tag
válasz Tyler Durden #46933 üzenetére
Bocs', hogy beleszólok, nem követtem a történéseket, de az UEFI/CSM beállítások a lapon rendben vannak? Úgy értem megegyeznek a telepített OS ilyen paramétereivel. Nekem akkor volt ilyen gondom, amikor BIOS/MBT Windows-hoz BIOS frissítés után az alapértelmezett beállítások mind UEFI/GPT-re állítódtak be.
"... test, lélek, szellem - anyag, energia, információ - tudás, bátorság, becsület - tény, igazság, valóság - belőle, benne, általa..."
-
-FreaK-
veterán
válasz Tyler Durden #46933 üzenetére
Ismerős érzés... most nekem sem volt időm/energiám átépíteni megint, majd talán holnap vagy pénteken, aztán jelentkezem. Addig próbálj meg szerezni egy hdmi kábelt, hátha tényleg az a baj, az az egyik lehetőség.
-
addikt
válasz -FreaK- #46932 üzenetére
3 napja szívok ezzel én is, annyi differencia, hogy az alaplap egy Mortar Max B450M. 5600X-et raknék bele, de biosflash után nekem se ad képet a monitort. DP-n van nekem is rákötve a monitort, de életben nem gondoltam volna, hogy ez gond lehet. Kiv leszek nálad megoldódik e, én úgy kiégtem, hogy hétvégéig nem nyúlok hozzá, mert már ott tartottam, hogy doboz gyufa + kanna benzin és felgyújtom az egészet..
-
-FreaK-
veterán
válasz Top cat #46930 üzenetére
Tudom, de meg volt 2perc alatt gond nélkül. Vissza van szerelve a gép az előző alaplapra, tehát a kábel kipróbálásához át kellett volna szerelni, ha azzal megy akkor jó, de ha nem, akkor visszaszerelni a másik lapra, frissíteni a vga fw-t, vissza szerelni az új lapba.
1 átszereléshez sem volt már energiám este 11kor, inkább pihiztem, majd ma!
-
nagyúr
Lehetséges.
így viszont sejtem, hogy nálam miért nem problémás egyik használt eset sem. Mindenki DP 1.2-es, VGA-k és monitorok egyaránt - még a 11 éves HD6850-esen is 1.2-es a DP port.
Azt nem tudom, menniyt számít, de nálam minden használt lap és OS legacy boot-al közlekedik.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
senior tag
"Change boot mode from UEFI to Legacy; or Legacy to UEFI."
...egyebek mellett, az ilyesmik miatt szoktam azt mondani, hogy az informatika nem egzakt tudomány!
-
Top cat
addikt
válasz jokeph #46922 üzenetére
Lehet, hogy ez lesz a megoldás.
-
-FreaK-
veterán
válasz RVR400 #46924 üzenetére
Ja most vissza olvastam, értem, hogy miért kérdezed. Amikor a 3200G benne volt, az a sógoromnál volt (egy településsel arrébb), és akkor nem volt ott a dedikált VGA. Persze elvihetném újra a gépet és próbálgatni, de ahhoz újra be kéne építsem ezt a problémás alaplapot (tegnap éjjel 1-re összeraktam újra az előzővel, az legalább megy). Erre meg hétköznap nincs is időm sajna.
Amúgy meg alapból mennie kéne így is..
-
nagyúr
válasz Top cat #46921 üzenetére
Kíváncsi leszek rá.
DP-vel használok 3 gépet is, sosem volt velük gond (UEFI BIOS mindegyik, Intel HD630, nVidia GTX 1070 és Radeon HD6850, RX 550/460/480 és R9 380 VGA-kkal).
DP és HDMI egyszerre használatakor (2 monitor) a radeonok mindkettőre adnak boot-kor is már képet (BIOS alatt is), az nVidia csak a DP-vel kötöttre boot/BIOS alatt, HDMI csak a WIN-el együtt jelenik meg, Intel-nél nem néztem.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
-FreaK-
veterán
válasz Top cat #46919 üzenetére
Nem, kipróbáltam azt is tegnap éjjel. direkt úgy csináltam, hogy a VGA front lapja le is tudjon lógni az alaplap előtt, körbe néztem, helyén volt rendesen a kártya.
De a kolléga elültette a bogarat a fülembe, kerítek egy hdmi kábelt és kipróbálom azzal is.. tényleg olyan mintha csak egy beállítás lenne valahol másra állítva.
[ Szerkesztve ]
-
-FreaK-
veterán
-
nagyúr
-
codec
senior tag
-
orgadam
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget kérnék tőletek az alábbiakkal kapcsolatban.
Adott egy MSI Z490 Gaming Plus alaplap, hozzá egy Intel 11700K processzor és két darab Viper Steel 3200 MHz 16-16 GB DDR4 ram.
Sajnos olyan jellegű gondom van, hogy a BIOS-ban az OC settings gondot okoz nekem és nem tudom belőni azt az állapotot, amikor stabilan működik a rendszer és nem fagy.
5 Windows telepítés után vagyok túl, sokszor kiírta a rendszer, hogy Clock Watchdog Timeout és újraindult. Utána már be se kapcsolt, kellett nekik egy Clear CMOS. Később a Windows belassult és fagyott, többször már hibaüzenetet se hagyott, hanem simán lefagyott.
Sok WIN telepítés után sikerült olyan állapotba hoznom a rendszert és gépet, hogy minden driver és szoftver feletepítve, stabilan működik a rendszer. Kizártam annak lehetőségét, hogy mondjuk egy SSD vagy Windows/egyéb szoftver problémája okozza a fagyásokat.
Nekem egyértelmű, hogy az OC-nél lesz valami, de ebben egyelőre bizonytalan vagyok, miket állítsak be, hogy működjön.Alaplap: MSI Z490 Gaming Plus
Processzor: Intel 11700K
RAM: 2x16 GB DDR4 Viper SteelAlapból a BIOS-ban 3.6GHz-n megy a rendszer, turbo nélkül.
Alapból csak 2666 MHz-en mennek a RAM-ok, ezt se értem miért.Ha bekapcsolom a turbo fokozatot a CPU-nál, akkor 4.7 GHz-re ugrik, de a CPU Voltage alapból 1.400, amit pirosan érzékel a rendszer. (ez így most mit jelent?)
Aztán ha leviszem a Voltage értékeket, akkor nem tudom pontosan mire kellene, mert volt többször, hogy kiírta a Windows a Clock Watchdog Timeout problémákat...A RAM-nál nem állítok Voltage értékeket, amikor felviszem 3200 MHz-re, itt miket kellene pontosan? Kell egyáltalán? Miért nem alapból annyit érézkel a rendszer, amennyin futnak a RAM-ok?
BIOS update megtörtént már az MSI oldalán elérhető legfrisebb verzióra. (BIOS update után egyébként a Windows nem indult, inaccessible boot device probléma miatt, ment a Win re-install)
Abban kérnék valakitől segítséget, ha leírná nekem, a BIOS-ban a fenti konfiggal miket kellene pontosan beállítanom ahhoz, hogy OC-val stabilan menjen a rendszer?
Köszi!
Az élet nem egy habos torta.
-
-FreaK-
veterán
válasz Top cat #46906 üzenetére
Igen, csak a másik lapban meg gond nélkül megy.
Ez egyébként nekem is eszembe jutott, és az egyik pin-nél volt egy valami kosz, talán egy darabka szilikon paszta, ezt tűvel óvatosan kipiszkáltam, utána átnéztem alaposan az összeset és mást nem találtam. Viszont utána is pont ugyan azt produkálta (a VGA csatija tiszta volt).
Viszont az utolsó próbánál valami gurult az alaplapon, megtaláltam, a PCIe foglalat végén lévő kis biztosító fül volt az, amit le kell nyomni amikor kiveszed a VGA-t. Nem láttam rajta törést, simán visszament a helyére, de még nem láttam ilyet hogy ez ki tud esni.
Viszont akkor felmerül, hogy tuti jól van a helyén a VGA? Tényleg az lesz, hogy megnézem kiszedve is a lapot.
#46908 RVR400
Nem, amikor az benne volt, akkor nem volt ott a dVGA, csak az alaplapi kimenetre volt kötve.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Top cat #46906 üzenetére
Alapesetben igen, de lehet az oka a bugos/hibás BIOS és még a CPU is (esetünkben az első 2 x16-os slotra az adja a pci-e sávokat, ha nem tud kommunikálni a VGA-val, az is jelentkezhet VGA hibaként).
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Top cat
addikt
válasz -FreaK- #46902 üzenetére
Ha a VGA led fehéren világít, akkor a videokártyával van valami gond.
Nézd meg alaposan, nincs e valami kosz a foglalatban.
Kipróbálhatnád még azt, hogy a gépházból kiszeded és úgy rakod össze. Lehet, hogy véletlenül bent maradt egy-két távtartó és összezár valamit.
-
Nerazim
őstag
Üdv!
Ma reggel másodjára játszotta el a gépem a következőt:
Netezés közben egyszercsak elmegy a kép majd kiírjam, hogy nincs HDMI jel, a venti pörög mint az állat, hangosan, semmire nem reagál, fekete képenyő és csak kikapcsolás segít. Mitől lehet ez?
Tavaly vettem szinte minden alkatrészt a vga kivételével.Be my computer.. Baby I'm a user!!
-
-FreaK-
veterán
válasz Top cat #46900 üzenetére
Hát, ez nem nyert. Ugyan azt produkálja, mint bios frissítés előtt. Nem kap jelet a monitor.
A 3200G-vel kapott. Mindent átszerelve az előző alaplapomba, megy minden elsőre.
Már nincs több ötletem.
Illetve most gondolkodom, hogy van ennél a lapnál a PCIe sávok kiosztása, illetve melyik foglalatba lehet rakni mit?
Van egy m2 ssd (PCIe 3.0) rögtön a VGA fölött, az asszem a cpu-ból kapja, meg van a sata1-ben egy hdd.
[ Szerkesztve ]
-
-FreaK-
veterán
válasz Top cat #46900 üzenetére
Igen, én is kerestem, hivatalos oldalakon sehol nincs a támogatottak között, aztán meg a felhasználóknál még is megy. Most már csak azt remélem hogy az 5600x-el megy majd nemsoká, elvileg már kéne neki.
Kicsit megbántam, hogy végül nem a drága (de pont olyan amilyen nekem kéne) MSI X570s Unify-x-et vettem, az ment volna elsőre és nem vesztegetek el két délutánt hibakereséssel.
Új hozzászólás Aktív témák
- Viccrovat
- Magisk
- Kína vezeti az okosórapiacot, a Huawei az első helyen
- CNC topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Eredeti játékok OFF topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Házimozi belépő szinten
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest