Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alg
veterán
Más téma:
Valaki csinált már kéktúrát vagy bármi egyéb kalandot Magyarországon vadkempingezve? Ha jól értem, a turistautak mentén, egy éjszakára, nyilván "hátrahagyott nyom nélkül" (no trace) mentalitással megengedett.Kicsit bevásároltam most feleslegesen jó kempingcuccokból és jó lenne ha nem csak az évi 1-2 alkalommal (Fjallraven Classic+ 1-2 hétvégi overnighter az Alpokban) használnám...
Szerk: Ez alapján
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
válasz INTELligent #4411 üzenetére
A kérdés nem az hogy mire van szükséged, hanem hogy mire nincs szükséged. Mindig változó hogy éppen mennyi/milyen ruha kell... ennyire általánosan nem hiszem hogy tudsz érdemi infót találni.
Amúgy hogy valami ötlet is legyen: a kompressziós zipzáras pakolótáskák nekem sokat segítenek minimalizálni a térfogatot, és ezekben olyan borzasztóan nem is gyűrődik a ruha.
Ha nem baj a gyűrődés, akkor vannak olyanok is amik hengeresek mint egy hálózsák/sátor tartó, és hevederrel lehet őket tömöríteni.Ha városba mész hosszabb időre kevés csomaggal és nem ugyanabban a ruhában akarsz lenni 2 hétig, akkor egyetlen megoldás keresni egy mosodát, vagy legalább az alsó réteget kézzel kiöblíteni...
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
válasz Casseius #4406 üzenetére
A szellőzésnél inkább a külső rétegek fontosabbak, nem annyira az aláöltöző...
Én valami viszonylag melegebb, merinói aláöltözőt szoktam ilyenkor használni, hogy kevesebb réteget kelljen rávenni - hegynek fel akár magában vagy egy vékony polárral elég is ha nincs szél, aztán ha kevésbé fűt az ember fel lehet venni a széldzsekit/mellényt.
Másik megoldás lehet valami jobb fajta, vékony, szűk szabású polárpulcsi (pl. Polartec Power Stretch) + softshell kabát.
Zajo-nál vannak jó akciók, régen vettem tőlük ruhákat de azokkal mind elégedett vagyok, tartós, jó minőség (volt akkor, most nem tudom).
Most próbálok amúgy építeni egy kimondottan könnyű, meleg, szellős rétegezést, az idei Fjallraven túrán tapasztaltak alapján (rengeteget kell ott öltözködni):
- Merinó rövid ujjú aláöltöző
- OMM Core hoodie: Primaloft Active, kb. ugyanaz mint a Polartec Alpha Direct amit az amerikai gearhead-ek istenítenek most, könnyű, meleg, szellős.
+ széldzseki, vagy ha több szellőzés kell egy sun hoodie külső rétegnek."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
válasz xemelon #4402 üzenetére
Mosógépben simán: Nikwax tech wash + rögtön utána száradás nélkül mehet egy kör Nikwax TX Direct, és olyan lesz mint az új
-
Alg
veterán
válasz evilskati #4384 üzenetére
Mindkettő felső katergóriás (terep)futó márka, jellemzően a talpa hamarabb elfogy mielőtt szétmenne a felsőrész. Függ persze attól is mit csinálsz benne.
Nyilván egy könnyű terepfutó cipő sosem lesz olyan tartós mint egy túrabakancs. A 800-1000km átlagos kb., addigra elfogy a talpról a minta."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
Nálam kb így néz ki:
Gyenge eső, köd, pára, szitálás -> softshell, (illetve:"leszarom, majdmegszárad")
Komolyabb de rövid eső, változékony időjárás, nem túl szeles -> poncho, esetleg + kamáslival (szar dolog ha a nadrágszár+zokni vezeti be a bakancsba a vizet). Itt figyelni kell hogy olyan legyen ami hátizsákra van szabva, nem csak egy négyszög alakú tarp egy lyukkal a közepén mert különben hátszélben a seggedig elázik a nadrág.
Komolyabb egész napos eső, esetleg erős széllel párosítva -> héjkabát, héjnadrág, esőhuzat, és lassított tempó hogy ne izzadjak bele annyira. Hátizsákban a fontos cuccok nálam + vízálló tasakban vannak, ez több napos túrán fontos hogy száraz maradjon az alvós cucc.
Egy napos, városnézős, laza kirándulás meleg+eső kombóval -> esernyő
-
Alg
veterán
Nem merem összeszámolni, ahogy a futócipőket sem
A két Lundhags (Traverse II, eredeti ára 200+EUR) nadrág talán 50EUR/db volt, az osztrák XXL kivonuláskor raktárürítéses akcióban. A Fjallravenek kb. féláron jöttek, a komolyabb túrázós verziókból BestSecreten mindig van, ha az ember kifog egy ideiglenes extra 10-20% akciót azok is benéznek 100EUR alá. Viszont a G1000 az tényleg csak hűvös időben jó, amúgy bele lehet dögleni. Cserébe kb. örök élet.
A Lundhags-ok amúgy jobban tetszenek, már csak azért is mert a szellőzők mögött van egy hálós betét, nem a csupasz/szőrös combját villantja az ember
Haglöfs softshell dzseki, szintén XXL-ből pofátlan áron
Dynafit-től sok cuccom van, nagyon szeretem mindet, a kedvenc a merinó kapucnis polár pulcsi.
Mammut GTX esőkabát, imádom. Ez is nagyon akciós volt anno
Salewa bakancs (MTN Trainer Lite) - ebben+salewa zokniban toltam végig a svéd Classicot, egy darab hotspot sem volt, nem még vízhólyag. Amúgy nálam inkább középkat. felsőbb fele, nem prémium márka semmiképpen.[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Drága de Nagyon jó és akciósan akár meg is érheti: Lundhags, Fjallraven, Mammut, Dynafit
Annyira horror drága hogy még nem mertem kipróbálni: Martini (És mert 2 Lundhags meg 2 Fjallraven mellett vagy 10 évig most nem kell túranadrágot vennem)Amúgy outletből meglepően jókat lehet lőni Adidas Terrex dolgokat is, de Magyarországon évek óta csak a susogós-fitness-hoodie-lifestyle vonalat tolják
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz Hi!King #4343 üzenetére
Ez érdekes, én is mindig ezzel küzdök, de a dekás "trekking" (MTxxx) nadrágok eddig rendben voltak (185+cm/80-kg/L-es méret) - igaz csak az említett kettővel van tapasztalatom.
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Dekásból Forclaz MT500-as van nekem, nagyon régóta. Jó, tartós, hamarabb fog lyukasra kopni az anyag minthogy a varrás elengedné valahol.
Most vettem egy 900-ast, az szerintem nem éri meg a felárat, annyiért már kapni jobbat máshol, ha figyeli az ember az akciókat. Bár most pont kifutó akciós, annyiért már jó lehet az is."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
Ez eredetileg sem volt vízálló, csak vízlepergető (bevonatos). Utóbbin a Nikwax TX Direct tud segíteni, én a mosógépes verziót használom (van spricnis is), nálam bevált soft/hardshellek vízlepergető bevonatának felújítására.
-
Alg
veterán
Akit esetleg érdekel: Német amazonon a govee BT-os hőmérő/páratartalom mérőre van 35% kupon egy db, 40% két db esetén. Két darabnál valami 11EUR-re jön ki darabja. Nagyobb mint a Tempe, de mér páratartalmat is és menti automatikusan saját appjába, nem csak mikor tracking van. Rendeltem kettőt, érdekes lesz összehasonlítani a sátrazáskor a külső vs. belső páratartalmat/hőmérsékletet.
-
Alg
veterán
válasz Hi!King #4300 üzenetére
Ugyanígy vagyok vele - egyszer voltam a Tátrában nyáron, elég is volt. Millió ember, tömeg, erdő a turistautak mentén összeszarva... oda jár egész Kelet-közép EU, és hát finoman szólva nem a skandináv túraetika jellemző.
Inkább bármelyik random csúcs az Alpokban - nekjem mondjuk kényelmesebb is, közelebb is van Bécsből, pláne hogy Ausztriában ingyen vonatozom.
Bár most rákaptam a sátrazásra, na ahhoz merg Ausztria pont nem jó terep, csak sörszagú autós kempingek vannak mindenhol, az egész országban alig lehet valahol legálisan egy éjszakára a természetben sátrazni. Ahol meg lehet, ott is erősen korlátozott (erdőhatár felett -> víz nem lesz, lesz viszont jó eséllyel hideg, meg szél)
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Merrell waterpro maipo volt/van nekem, semmi gondom nem volt vele, tartós, jól szellőzik, gyorsan szárad, kényelmes. Mi a problémád a Merrell-el?
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz forceberg #4241 üzenetére
Nem volt veszes, a legerosebb nap valami 25km/700m szint volt 12-13 fokban, eros hatszel+esoben, de az sem egy nagy emelkedo volt hanem fel-le hullamzos.
A Tjaktja hagora fel volt egy kicsit hosszabb de meg mindig konnyu emelkedo, kb 3 km atlag 10%. A hago utan volt egy kis kellemetlen kosivatag.
Illetve par gondolkodos patakatkeles, rovidebb labuak inkabb mezitlab gazoltak, en atjutottam bakancsban is.
Stravamon fent vannak a trackek. Nem tudom most linkelni mert valami gubanc van…"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
válasz forceberg #4230 üzenetére
Apropo cipo, a korabban emlitett Salewa Mountain Trainer Lite tokeletes valasztas volt a Classic vegig koves-sziklas, nehol az eso miatt a szokasosnal komplikaltabb patakatkelesekkel tuzdelt utvonalara.
5 nap es 112km alatt semmi vizholyag, semmi kenyelmetlenseg, meg egy nyomorult hotspot sem alakult ki, es a koveken sem verte szet a talpam. Tapadas is rendben volt esoben is.
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Fjällräven Classic: Tegnap vegeztunk, hat ez eletre szolo elmeny volt… Ha hazaertem es osszeszedtem magam szerintem lesz majd egy logout post, de most irany Finnorszag.
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Cloud Up 2 van, nekem eddig bejött - egy problémám van vele, hogy "cső" sátor, azaz a keskeny oldalon kell bemászni és az az egyetlen nyitott oldal, így a szellőzés nem mindig az igazi. Cserébe mondjuk bőven van hely a külső huzat alatt közben, jó magasra lehet állítani így ott tud szellőzni. A Cloud Trek ilyen szempontból szerintem jobb léehet - nagyobb ajtó, több háló, amúgy a konstrukció ahogy nézem ugyanaz.
Illetve az 1 személyes a tényleg nagyon egy személyes, szinte semmi nem fér rajtad kívül a sátorba. A két személyes kényelmesebb egyedül, elfér melletted a cucc, több hely van öltözködni stb.
Arra figyelj hogy semmiképpen se az olcsóbb 210T verziót vedd, hanem a 20D-t.
Kicsit drágábban van dekás MT900, arról is jókat hallottam, igaz abból a túrabotos verzió van ennyiért (55K) - az viszont már silPoly ha minden igaz (nedvesen nem nyúlik, mint a SilNylon)
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Felesleges pénzkidobás és plusz súly.
Tenczerék vittek, megkóstolták. Én maradok a rénszarvasburgernél meg a Real Turmat-nál."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
válasz gergo5991 #4152 üzenetére
Most vettem ugyanennek a bakancs verzióját, bejáratás után viszem Fjallraven Classic-ra, várhatóan 5 nap esőbe...
+ az nem-lite félcipő verziója már régebben megvan, ferrátás sziklás nyári túrákra. Jó cucc. A Salomonhoz képest lehet elsőre merevnek érzed majd a talpát."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
Én közben összeszedtem kb. a cuccot amit 3 hét múlva a Fjallraven Classicra viszek...
Sátor még nem a végleges, egyelőre vámolás alatt van az X-Mid 2, nem tudom a héten megkapom-e... Viszont most hétvégén van csak időm kimenni egy próba-éjszakára szóval a Naturehike lett most bepakolva. Lesz még addig egy evezős kemping is, ott majd lehet ismerkedni Dursztonkával. Meg persze váltó zokni/alsónadrág lesz minden napra.Szárazon 11kg, a másik sátorral 10kg lesz.
Lighterpack link"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
válasz KisTücsök #4136 üzenetére
20+km, közel 1500m szint a Tátrában a sziklás ösvényeken szerintem átlag nem sportoló, emelkedős túrához nem szokott embernek húzós tud lenni...
Mikor mi voltunk elég összevissza edzettségű csapattal, akkor direkt oda-vissza útvonalat terveztünk és megmondtuk hogy ha valaki mittudomén délután 2-ig nem ér fel, az inkább forduljon vissza. Így aki nem bírja, nyugodtabban mondja azt hogy ő itt megáll és megvárja amíg a többiek visszaérnek, aztán visszafele megint csatlakozhat, nincs stressz hogy menni kel mert lemarad és egyedül lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz Hi!King #4125 üzenetére
Egész napos tátrai csúcstúrát is letudtam a 11 literes Osprey-el, alpesi túrákat is. Baromi jól pakolható a Talon.
Jó, viszonylag jóféle cuccaim vannak, könnyű/kis csomagméretű.
Pehelykabát a dekás MT100, +héjkabát + merino pulcsi ez kb félig tölti a zsákot, a maradékba mehet kaja/pia. Jah, minden L-es, én sem vagyok kicsi.
Jó, van egy 22-es is, ha olyan helyre megyek ami tényleg elhagyatott vadon és menedékház sincs + ferrata az útvonalon, valószínű inkább az kellene. De nagyon ritkán használom. Igaz, nem is megyek nagyon durva túrákat, sem gleccseren, sem mászócuccal, sem télen, elhiszem hogy oda több kellhet.Fjallraven Classic-ra ez a pakolós lista jelenleg, jó, ott ugye kapunk kaját és a vízből sem kell egy liternél többet magammal vinni mert mindig tudok patakból szűrni.
még ha nem is telik meg
Az a baj hogy mindig megtelik, az ember gyakran annyit pakol amennyi a zsákba fér, nem amire szüksége van, főleg kezdőként[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz purechill #4116 üzenetére
Szerintem is rendben van, bár én egynaposra harmadekkorával járok (Osprey Talon 11), de te tudod mekkorát szeretnél... csak összehasonlításképp, 5-6 napos vándortúrára megyek 48 literessel, úgy hogy sátor meg alvócucc is benne van.
-
Alg
veterán
válasz forceberg #4114 üzenetére
Én úgy szoktam hogy először egy Tech Wash kör, aztán a TX Direct Wash-in impregnáló. Ők is így ajánlják. Szárítani nem kell közte, mehet rögtön egymás után a két kör.
Nyugodtan tegyél mellé bármit, én a gore-tex esőkabátot is átküldtem már rajta, olyan lett mint új korában, pattog le róla a vízcsepp. A Classic előtt szerintem én is felújítom így a bevonatot a softshellen.
-
Alg
veterán
válasz V.Stryker #4086 üzenetére
Ismétlem magam, de ilyen célfüggvénnyel megint Salzkammergutot ajánlanám, Hallstatti-tó, Obertraun. Van 2 kemping is a környéken, jó nagyok (+1 a térkép szerint, de ahogy nézem az inkább bivakhely). Vonattal jól elérhető, Bécsből van közvetlen járat is. Felvonó felvisz 2200m-re, ott van egy csomó jól kiépített túraútvonal és elég menő kilátás. Busszal Gosausee közel van, ott is van felvonó, de lent a völgyben is lehet túrázni nagy hegyek között.
Kicsit turistamágnes, de nagyrészt buszos városnézők jönnek Hallstattba, Obertraun már nyugisabb, meg fent a hegyen is ha elhagyod a felvonó 2-3km-es körzetét (jellemzően csak a felvonó-5fingers irányon megy mindenki)Vagy esetleg Dolomitok, 3zinnen alatt a Misurina tónál van kemping, onnan akár fel is lehet gyalogolni, de visz fel (fizetős) út is meg busz is a fenti parkolóba ahonnan lehet fent túrázni. Szintén tömeg az első pár km, segít ha nagyon korán indultok fel. Gyalog több irányba is el lehet indulni, amúgy meg motoros (és országúti bringás) Mekka az egész környék, rengeteg szép út és sok felvonó mindenfelé.
-
Alg
veterán
válasz V.Stryker #4081 üzenetére
kempinghelyekhez:
https://brouter.de/brouter-web
Jobb oldalt Layers alatt More -> legalsó blokkban Camp Site bepipál, aztán a fenti listában is bepipál. Így mutatni fogja a kempinghelyeket. Kattintható, extra infókkal, ahol elérhető weboldallal.[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz Babetta-X #4075 üzenetére
Annyiért én sajnos nem nagyon tudok igazán jót... kb. a duplájáért lenne mondjuk Naturehike Cloud Up (100EUR környéke), vagy Decathlon MT900, bár ehhez kell 2 extra rúd/túrabot. Cserébe 30x10x10 centi és nincs egy kiló.
-
Alg
veterán
Nah végül egész szerencsésen megúsztuk, csütörtökön délutánra kitisztult az idő, gyönyörű napsütés volt kb. 6ig. Aztán kb. 8tól péntek kora délutánig eső, péntek délután megint ok, felhős de szélcsendes csapadékmentes idő.
Szombat végig eső... megoldottuk Bad Ischl esernyős városnézéssel, mivel szél nem volt.
Ma délelőtt száraz felhős, aztán egyre jobb, kora délután már némi kék eget és kilátást is el tudtunk csípni Krippenstein 5Fingersről."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
válasz Hi!King #4051 üzenetére
3 éj szállás van Obertraunba foglalva (Csüt-Vas), ráadásul friss, és túrázáshoz még nem szoktatott hölgyeménnyel
Ha szerencsénk van, szemerkélő esővel megússzuk, + barlangok + sóbánya - de Krippenstein, 5Fingers, Hai kb. felejtős Gosausee mondjuk ha nincs nagy eső még jó lehet.
Ha nincs, akkor Bad Ischl termálfürdő vagy Salzburg városnézés marad.[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz hentes555 #4048 üzenetére
Nálam esőkabát/poncho szinte mindig bent van a táskában...
Nem kell nagy dologra gondolni, egy sima Amazonos ~20eurós poncho, alá fér a táska is. Időjárást nehéz megjósolni pontosan, nyáron azért szinte "bármikor" jöhet zápor (nyilván inkább délután). Egy jó cipő sem árt természetesen.
Úgy számoljatok hogy már a szállásotok is közel 1000m magasságban lehet, és még onnan felfelé is indulhattok, szóval megfelelő réteges öltözködés fontos - 10 fokban is kényelmes tud lenni a póló felfelé gyalogolva, de ha megálltok a szélben, kell egy jó pulcsi/széldzseki. Most amúgy ilyen 8-10 fokok vannak, hétvégére úgy néz ki mi is megszívjuk az időjárással sajnos hideg, eső.Kullancskiszedő csipeszt mindenképpen vigyetek és nézzétek át magatokat, akár nap közben, pihenőnél is, néhol rengeteg van a kis rohadékokból.
Elsősegély csomagból szerintem alap kötszerek, leukoplast, fájdalomcsillapító, esetleg hasfogó... + izofólia.
Utasbiztosítás nem árt, az osztrákok szinte mindenhonnan helikopterrel mentenek, drága tud lenni."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
válasz forceberg #4034 üzenetére
Gasteinertal sokkal jobban kiépített, (...), van 4 felvonó is.
Pont ezért nem oda mentünk
Amúgy Raurisnál a völgyekben is lehet jót sétálni: a Kolm Saigurn-nál a vízesés felé is tök szép és nem kell mászni, aztán ebéd a völgy végében a menedékházban, majd délutáni laza kör az Urwald felé és meg is van a nap Kocsit le lehet tenni a parkolóban, az erdőből pont oda jön ki a túraút.Vagy (e-)bringát kölcsönözni (Rauris Intersport), eltekerni a Seidwinkltal-ban a régi hüttéhez (Rauriser Tauernhaus, elvileg máj. 25-én nyit), onnan gyalog megint végig a völgy végébe aztán vissza egy kellemes napi program.
Krummltal detto, séta végig a vízesésig aztán vissza.
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz hentes555 #4029 üzenetére
Én is úgy értem igen, hogy naponta egy ingyenes a listából.
Szállások: Ezek a kis szállodák/nagy nyaralóházak jellemzően magántulajdonban vannak, családi üzemeltetésben. Változó hogy pontosan mi, nyilván a booking írja a lehetőségeket - van hogy csak szoba, van hogy egész apartman. Mi anno ebben szálltunk meg, nagyon hangulatos volt.
Jah, Raurisban ha bementél a tourist info központba, ott adtak valami kis ajándékot ha leadtad a kártyát (vagy valami ilyesmi, nem emlékszem pontosan)
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz hentes555 #4029 üzenetére
Raurisban eltöltöttem anno egy hetet kb, talán van egy befejezetlen Logout sorozatom is róla, nézz rá ha érdekel.
Az "Urwald"-ot mindenképpen érdemes megnézni, hihetetlen elvarázsolt hangulata van, főleg ha kicsit ködös-esős az időMeg is van,
Első, Második rész (harmadik végül nem készült el)Grossglockneren szerintem most még van némi hó de fel lehet menni
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz hentes555 #4027 üzenetére
Gyakorlatilag bárhová mentek a hegyek közé, lehet találni valamit
Most így hirtelen ami eszembe jutott, és voltam is ott:Eisenerz környéke: Präbichl-ben van sok magyarul beszélő szállás (turistaház), ha ez előnyt jelent. A környéken ott a Gesause nemzeti park, Leopoldsteiner see, fel lehet menni a Hochschwab-fennsíkra, átmenni a Frauenmauerhöhle átjáróbarlangon, megmászni a Reichenstein-t (fent van hütte, gyönyörű a kilátás), útközben beugrani a wasserlochklamm szurdokba vagy a Grüner See-hez.
Hallstatt/Obertraun/Salzkammergut környékén gyakorlatilag heteket el lehet tölteni, mi most oda megyünk egy hosszú hétvégére május végén. A Gosausee az egyik kedvenc helyem lett Mariazell/Ötscher is jó; Hinterstoder-ből is lehet jókat sétálni, ott is voltam már hétvégézni, van egész megfizethető sporthotel. De igazából kinézel egy teteszőleges völgyet a hegyek között, és jó eséllyel el lehet ott tölteni pár napot kirándulva
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Csereberéltem a jegyeket, lett egy Fjallraven Classic (Svédország) nevezésem eladó.
Ha valakit érdekel jelezze privátban.
-
Alg
veterán
Nah úgy látom hétvégén teltház lesz a Rám-szakadék/Szalajka-Völgy/Kékes/Dobogókő/stb. helyeken
Húsvét hétvége + 20fok, napsütésMedvehagyma pesto nálam is elkészült
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz t72killer #3968 üzenetére
A lottószámokat nem szeretnéd tudni?
Az Alpokban nagyon nagy általánosságban a június-július a legcsapadékosabb hónapok, a legszebb idő jellemzően augusztus vége-szemptember-október.
-
Alg
veterán
FSME oltást érdemes beadatni. Csak először "drága" akkor egy éven belül 3at kell, utána elég 5 évente egy emlékeztető.
Engem szerencsére kevésbé szeretnek, de azért minden évben akad bennem pár a kisebbik fajtából.
Meg elég szőrös vagyok szóval általában megérzem ha valami mászik a lábamon/kezemen és el tudom kapni mielőtt befurakodna.
-
Alg
veterán
Fjallraven Classic jelentkezés done... basszus rosszabb volt mint anno az egyetemi tárgyfelvétel - összeomlott a rendszer, 2 óráig próbálkoztam mire sikerült jelentkezni
-
Alg
veterán
Nincs ilyenem de néztem korábban, ennyiért simán jó, egy napos nem túl durva túrákra vagy városi szaladgálósnak venném/vinném.
Egy hátrányát látom csak azonnal: a kulacsot ki van zárva hogy ki tudd venni belőle mikor a hátadon van, kivéve ha te vagy a gumiember az X-aktákból
-
Alg
veterán
Fjallraven Classic-ot tervezi valaki idén? Az eredeti, svéd útvonalat?
-
Alg
veterán
válasz forceberg #3872 üzenetére
Ezeket az olcsó, vastag, nehéz PVC kabátokat el kell felejteni. Horgászni jó maximum, ha egy helyben ülsz és alig mozogsz.
Ha kabát, akkor egy normális Gore-tex vagy eVent hardshell (-> drága, illetve nem árt mellé nadrág is mert ami lefolyik az a lábadra folyik), amúgy meg bármilyen, akár egyszer használatos poncho megteszi vész esetén.
Nálam nyáron amikor esetleg kisebb zápor jöhet akkor a(z olcsó kínai) poncho jön, ha hosszabb hideg/szeles/ködös/esős idő akkor a (drága, de nagyon jó) kabát+nadrág+hátizsák huzat. Egy olcsó eldobható meg mindig van az elsősegély csomagban, kb mint egy izofólia akkorára hajtogatva.
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz Richemano85 #3869 üzenetére
Szerintem azt nyugodtan lehet lezárva feltekerve, boltban is úgy tárolják.
-
Alg
veterán
-
Alg
veterán
Schneealpe videó - tökéletes idő volt Szombaton
-
Alg
veterán
Valaki tud ajánlani jófajta fűzőt túracipőbe/bakancsba?
Vettem egy nagyon akciós beszállócipőt, de undorító világító neozöld fűzője van, lecserélném valami sötétzöld/sötétszürkére..."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
Pici beszámoló két vasárnapi túráról:
Múlt hét, Grüner See, baromi meleg volt, de azért még felmentünk a Messnerin-re. A poén az volt hogy valahol félúton letértünk a túraútról valami egynyomos elhagyott ösvényre ami az OSM és a Garmin térképen sem volt rajta, de végül az lett a legszebb szakasz - kb egy km-t mentünk valami vad(ász)csapáson először két függőleges, egyre szűkülő sziklafal között, majd egy gerincen amíg megtaláltuk a keresett utat.
Ma, Göller + láttunk 3 vízesést a térképen meg hozzá vezető ösvényeket, felfűztük azokat is. Érkezéskor zivatar, azt kivártuk a kocsiban, utána egész nap felhős-ködös, végül picit esős, de csodálatos idő. A csúcs után lefelé félúton kellett letérni egy jelöletlen útra, ez az igazi singletrack egy gyönyörű erdőn vitt keresztül. Utána be egy patakvölgybe, el egy elhagyatott faház mellett, el-eltűnő, benőtt ösvényen (egy darabon teljesen eltűnt, a patakmederben kellett 20-30m-t menni mire újra megtaláltuk. Aztán meglett a vízesés is, meg egy valami hihetetlen szurdokvölgy hatalmas függőleges sziklafalakkal, amiknek a oldalában egy eléggé kitett, keskeny ösvényen óvatoskodtunk végig, csak remélve hogy végül lefelé, és nem valami nem sziklamászó helyre visz... Végül lejutottunk, és a nemrég megmászott Klettersteig névadójának (Heli Kraft) emlékhelyére is rábukkantunk tök véletlenül...
-
Alg
veterán
válasz bonyeszko #3829 üzenetére
Ha két ember cuccát egy táskában vinnétek, kezdésnek ránézésre ezt merném ajánlani.
Nincs vele tapasztalatom, de a dekás cuccokat ismerve szerintem rendben van, ha esetleg később jobban rákaptok, lehet komolyabbat keresni a tapasztalatok alapján.
Van aki nem szereti a derékpántot mert akkor ott is aláizzad, de szerintem 20 literhez már kell hogy kényelmesen lehessen vinni hosszabb távon is és ne a válladat húzza. Ráadásul a pánton a zseb nagyon hasznos, fényképezőnek, nasinak, bárminek ami a nadrágba nem fér de jó ha azonnal kéznél van.
+ esőhuzatot vegyetek hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz bonyeszko #3826 üzenetére
Attól függ mit akarsz vinni - alapvetően én egy 10l körülivel bőven el szoktam lenni egy nap - egy Osprey Talon 11 van, esőkabát, víz, kaja, pulcsi, nasi fér bele bőven, ha kell még a klettersteig beülő is + sisak kívülre akasztva. Ha kevesebb cucc kell (pl. 100% hogy nem lesz rossz idő, hüttében eszünk - iszunk stb.) akkor meg egy terepfutó zsákot viszek.
Az alpesi ösvények tudnak meredekek, kövesek nedvesen csúszósak lenni, gyilkolják a térdet, nagyon hasznos tud lenni a túrabot.
Én tegnap jöttem vissza egy 5 napos mókából, volt minden, csúcstúra (Reichenstein), klettersteig (Geosteig, Heli-kraft), rafting...
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz mcdennis #3793 üzenetére
Kérdés hogyan jutnátok el a vadkemping helyszínére?
A dekás F&B sátrak tök jók, de azt tudni kell hogy jóval nehezebbek és nagyobb a csomagméret is egy hasonló "hagyományos" sátorhoz képest.
A könnyű sátor kell akkor ár/érték arányban én mindig a Nateurehike-ot ajánlom, kettőtöknek Cloud Up 3, Opalus 3 (hatalmas), Mongar 2
Matrac hasonló, az MT500 Air felfújhatós sokkal kisebbre csomagolható, könnyebb (és szerintem kényelmesebb is) mint az önfelfújós verzió.
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz forceberg #3789 üzenetére
Május 20-30.
Nem értem miért rakták fel az esőhuzatot az emberek, talán csak a vízesések miatt, amúgy tökéletes időnk volt - amikor kellett megvolt a ködös-felhős "Középfölde-feeling" a Fanal erdőben, fent a hegyen meg olyan tiszta idő ami állítólag évente csak néhány nap van...
Viszont esett is majdnem minden nap, szóval víz is volt bőven a patakokban, levadákban, de mi valahogy mindig kifogtuk és elkerültük pont.Amúgy rájöttem hol csesztem el a videót, legalábbis az egyik elcseszés: a felvétel nagyrészt 30frame (29,7), a DaVinci viszont alapból 24-re állította a projektet, gondolom ez nem tett jót a folytonosságnak...
Valamikor én majd egy Azori túrát szeretnék még összehozni
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz forceberg #3783 üzenetére
Saját (Hero11) , de nagyon tanuló fázisban vagyok még - mondjuk ezen én is látom hogy hol lehetne rajta javítani, csak kellene egy kis szabadidő amit rá tudok szánni hogy rendbe rakjam... meg nem is a videózás volt a lényeg, egyszerűen vittem magammal és néha bekapcsoltam
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
-
Alg
veterán
Meg kell nézni hova szeretnétek menni, ott mekkora kedvezményt ad és hogy így megéri-e... amúgy tudtommal 3 éjszaka tartózkodás után jár ingyen, egyébként 5EUR - nem tudom honnan vetted a 250-et
Amúgy ha a szálláson nem kapsz, akkor keresni kell egy Turismusbüro-t és ott adnak. Péntektől hétfőig pont megvan a 3 éjszaka.
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz rasotamas #3774 üzenetére
Ami most hirtelen eszembe jut a szép hegyek+tó+könnyű megközelíthetőség kapcsán:
- Gosausee, ez kb 100%-ban megfelel a leírásodnak, szerintem az egyik legszebb tó Ausztriában - valami bő 500km BP-től, parkoló a tó mellett, gyögyörű sétát lehet tenni a hátsó tóhoz minimális szintkülönbséggel. Szállás, étkezés akár a tóparton, bár eléggé foglalt lehet - viszont a környéken rengeteg szálláshely van, akár booking-com-on keresztül biztos találtok valamit.
- Meg úgy egész Salzkammergut, akár Halstatt (szállás Obertraunban, felvonózás Krippenstein-re, közben barlang nézés egy egész napos program)
- Almtal, Almsee - itt még nem voltam de fent van a bakancslistán.
- Gesause nemzeti park, Leopoldsteiner See, odafelé megállva a Wasserlochklamm-nál (ez kicsit lépcsőzős történet, de nem vészes). Szállás Prabichl-ben, van akár magyar tulajdonú olcsó turistaház is.
- Ötschergraben, Wienerbruck-ban van regeteg szálláshely, de ez nagyon turistás, tömeg van egész nyáron
- Rauris-völgy, de ez szerintem hétvégés kirándulásnak messze van...Forceberg kolllégát kellene még valahogy megidézni, ő biztos tud még pár helyet
Nem szokásuk lezárni a tavakat, szabadon látogatható, körbejárható minden, persze a legtöbb közelében/partján van minimum egy hütte.
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
-
Alg
veterán
válasz Micsurin #3752 üzenetére
Cloud up 2 van nekem egymagamra, elég stabil, vannak videók ahol kopár angol dombtetőn baromi nagy szélben is áll, persze ki kell kötni rendesen Rudazat alu, nem holmi üvegszál. Cövekeket esetleg lehet cserélni, azok viszonylag kicsik.
Verziókra figyelj, a 210T az vastagabb anyag (nehezebb), a 20D könnyebb, vékonyabb anyag, de elvileg ugyanolyan vízálló.
Allergiára kérdezz körbe dokiknál, mintha volt munkatárstól hallottam volna valami injekciót ami pár hétre/hónapra rendbe tette a szénanátháját, mondjuk az szteroidos...
-
Alg
veterán
Esetleg még Naturehike Mongar 2p, ez is nagyobb fajta 2személyes
-
Alg
veterán
válasz Micsurin #3749 üzenetére
Ha ketten el akartok férni akkor 3 személyest néznék... Pl. Naturehike Cloud Up 3
Esetleg a Naturehike Opalus 2 az valódi 2 személyes, abban el lehet férni ketten (sőt, az előtérben szerintem egy kutya is elfér ha menne veletek).Dekás választékban nem vagyok otthon, tesómnak most vettünk elvileg 2 személyes 2sec Easy (a kötélrángatós-esernyős felállítású) Fresh&Black-et, a sötétítés meg a napvédelem tök jó, de ez se nem kis csomagméretű se nem könnyű... ráadásul ez is elég szűkös lehet 2 emberre.
Antiallergén sátor: nem hiszem hogy lenne ilyen, de ha van is biztos vagyok benne hogy csak marketing szöveg...
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz gergo5991 #3743 üzenetére
Piz Buin nekem bejött nagyon, mondjuk Magyarországon nem tudom hol lehet kapni...
Egész napos bringázást is bírta, meg a túrázást is Madeira sivatagosabb felén...
-
Alg
veterán
válasz V.Stryker #3738 üzenetére
OSMAnd van iOS-re is.
Ingyenesen le lehet tölteni talán 2 (?) régiót, a többi fizetős de nem drága, a korlátlan térképes verzió évi 10EUR vagy egyszeri 30EUR.[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz Mercutio_ #3717 üzenetére
MT500, ar/ertekben szerintem az a legjobb.
Szeretem, tartos, kenyelmes (hosszu verziom van, nem az atalakithato), es nem annyira draga hogy sajnalja az ember.Terepfuto cipo szerintem siman jo.
-
Alg
veterán
Börzsönyben volt valaki mostanában? Milyenek a talajviszonyok, kell nagy dagonyára készülni? Ide megyek Vasárnap.
-
Alg
veterán
Ilyen dekásom van, ez tök jó - futó meg egyéb sport cuccokkal mosom gépben 30 fokon a kék flakonos Lenor Sport mosószerrel, semmi baja tőle.
Igaz ez csak 18% gyapjú, viszont így is egész jó meleg.[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Megjött a Furoshiki - egyelőre tetszik, kényelmes, könnyű, és tapad mint a veszedelem, legalábbis tisztán, szárazon, idebent.
Minőség is jónak tűnik. Jó kis tábori cipő/vizicipő, de megkockáztatom hogy egy trükkösebb Ferrata-n is jobb lehet mint egy bakancs
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz imyourfriend #3659 üzenetére
Törvényi előírás, a legtöbb tartományban teljesen tiltott a vadkemping. Ráadásul rendes csendes, túrázós kempingből alig van - itt a hüttében alvás jellemző, akár "tömegszálláson". A kempingek meg parkosítva, tele lakókocsisokkal.
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz imyourfriend #3656 üzenetére
Egyelőre még nem, de idén tervezek alpesi vadkempinget (pl. ebben a barlangban), azt meg itt Ausztriában csak erdőhatáron felül lehet (ott se mindenhol).
YT-nak nem mindig szabad hinni, rengeteg bushcraft/túra/kemping csatorna van, ki kell tűnni valami extrém dologgal Aztán arról hallgatnak hogy valójában a saját telkükön "kalandoznak", vagy hogy ott áll az autó 50m-re ha gond lenne .[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Te tudod, de ha éjjel 3kor felébred az ember hogy fázik, akkor rájön hogy szívesen cipelt volna még 30 deka tollat a hálózsákban... továbbra is fenntartom hogy az a Ferrino drága annyiért, mert hiába könnyű ha nem melegít. Egy MT100 kabát melgebb
-
Alg
veterán
Naturehike gari jó szokott lenni - nekem egy székkel volt gondom, szétesett a szütyőnek a zipzárja, szó nélkül küldtek másik táskát hozzá.
Én a naturehike-féle CW280-ban voltam szeptemberben, (280g 800cuin) és fáztam éjjel - mondjuk hideg volt, hajnalban 5-6 fok. Szóval arra én biztos nem bíznám magam "tavasztól őszig", csak a nyári melegben.Sátorból megnéztem gyorsan a Zajo-t de ott is csak az 1 személyes fér be éppenhogy 2kg alá, ha minden tartozékot beleszámolunk.
Esetleg ennek nézz utána kicsit review-téren, a márka ok, de gyanúsan olcsó modell a többihez képest és nem nagyon hallottam róla még[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Nem fogsz kapni jó minőségű, könnyű sátrat olcsóbban.
Kínaiból 150 dolcsinál kezdődnek - az említett Lanshan is, meg a másik klasszikus budget UL, a Naturehike Cloud Up - nekem ebből 2 személyes van, kényelmesen elférek benne cuccokkal együtt.
Nyugati márkák hasonló sátrai meg 400 eurótól kb...
Amúgy hálózsákból is lehet már ennyiért kicsit jobbat találni, az a 200g-nyi 550cuin nem túl acélos... főleg ha a fele a hátad alatt van, csak a másik fele melegít. Egy picit hűvösebb nyári estén már fázol benne.
Nekem nemrég ez jött, ez elég best buy, ha nyugati márkás kell (még 10% lejön CLEAR2023 kóddal), de a linkelt Ferrinoval azonos áron van Naturehike CW400 is 400gr-nyi 800cuin töltettel.[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Vibram Furoshiki-t hasznal valaki?
Kellene egy konnyu, egyszeru, kenyelmes cipo mikor ledobom a bakancsot - kempingben, viziciponek, evezni stb…"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
válasz Richemano85 #3636 üzenetére
Osprey Talon 22 - általános használatra jobbat nehéz találni.
Egy napos táskának amúgy a 23l már nagynak számít Én legalábbis bele szoktam férni a 11l-es Talonba.[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz Csokishurka #3560 üzenetére
Gázfőző: BRS-3000T
Pici, könnyű, olcsó, jó."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
válasz KisTücsök #3542 üzenetére
Snowline Chainsen Trail
Terepfutáshoz, pl. (insta linkek)
Itt meg Itt
Meg a Garmin WTF COLD-on, ott a sárban is tök jól kapaszkodott.
Könnyű, stabil a cipőn, hatékony, nem túl agresszív, tetszik."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
válasz Tamás9x #3517 üzenetére
Nem, a törvény úgy van megkreálva hogy ha valaki természetet pusztít, azt meg lehessen büntetni érte, ne legyen kiskapu.
Az hogy te ott vagy, élvezed, gombászol, 1-1 éjszakát vadkempingezel az teljesen ok és semmilyen törvénybe nem ütközik. Nem tudom mit szeretnél csinálni amit a lentiek nem engednek meg Max. a tűzrakás ilyen, de magadnak főzéshez elég a gázfőző, ha meg csapatos szalonnasütést/tábortüzet akarsz akkor igenis szervezd úgy hogy kijelölt helyen legyen.
A tüzifa-kérdés az egyetlen homályos dolog, mit jelent a "gyűjtés" de nyilván azért van hogy télen ne hordják el az erdőt tüzifának az élelmes népek.Egy csomó youtuber amúgy pont ezek miatt nem állami, hanem saját tulajdonú erdőben gyártja a bushcraft videóit... ott nyugodtan építgethet faházat, tavacskát, mittudomén.
-
Alg
veterán
-
Alg
veterán
válasz Mercutio_ #3477 üzenetére
Ennyiért jobbat valószínűleg nem fogsz találni, ez alapján neked kell eldönteni...
- A csavarós-műanyagdiós rögzítés egyszerű és könnyű megoldás, de néha szeret összeszorulni
- Jó nehéz, az én Fizanjaim fele ilyen súlyúak, igaz 3x ennyibe kerülnek
- Az "anti-shock"-ot nem tudom mire találták ki, gondolom betonon nordic mozgásnál lehet értelme, viszont túrázásnál szerintem csak zavaró tényező hogy megtámaszkodnál vele, de közben rugózik... (bár nem próbáltam még)[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Sokadik kamu márkawebshop.
Valakik évek óta ezzel "szórakoznak", igazán elkaphatnák már őket, mindig ugyanaz a sablon más-más márkákkal.
Elég megnézni a szállítási és garanciális feltételeket, meg az adatkezelési nyilatkozatot (cégnév, elérhetőség sehol, nyelvtani hibák, stb.)
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz forceberg #3391 üzenetére
Ha BP-i vagy és esetleg arra jársz, nézz be az Adidas outletbe a Boráros téren - bár az utóbbi években eléggé kikopott a kínálat és csak a susogós naci - focicipő vonal maradt, azért talán akad valami Terrex (Swift R2) Mid GTX cipő jó áron...
-
Alg
veterán
válasz forceberg #3380 üzenetére
Sokat tud segíteni amúgy egy kis előkészület ha új, ismeretlen terepre megy az ember: megnézni térképen az utat előre, a fontosabb tájékozódási pontokat, honnan indulok, hová megyek, mi milyen messze van, hol megyek emelkedőn/lejtőn.
Ha ez megvan akkor egy papír térkép+iránytű+némi térképolvasási ismeret+turistajelek alapján elég jól lehet tájékozódni telefon, net meg gps nélkül is.
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Ez baromi drága...
Ha csak vizet melegíteni kell:
MSR Pocket Rocket, vagy BRS-3000T (utóbbi az ultralight-osok kedvence, Alin is van).
Piezot vagy veszel külön hozzá, vagy meggyújtod szikravetővel.Nagyobb edényekhez, neadj'Isten serpenyőhöz: passz...
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Van ára Mondjuk én is ennyiért vettem a Meindl bakancsot.
Ha ez a design bejön, nézd meg a Scarpa-kat is - szintén olasz, de kicsit elterjedtebb márka, talán könnyebb akciósat kifogni belőle."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
Na ez az akció ver minden fekete pénteket:
Osztrák XXL, GESCHENKE kóddal mindenből 25% lejön (tényleg mindenből, az akciós cuccokból is, a Garmin órákból is...)"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
Valaki csinált pár több napos alpesi menedékház túrát? Peter Habeler, Adlerweg, Trail de Mont Blanc, Alta Via, ilyesmiket...
Jövő nyárra terveznék valamit, lehet lenne majd pár kérdésem.@w.miki: Nem olcsó, de nagyon jó: Nemo Fillo/Fillo Elite.
Matracból nekem a kisebb van, nem gond összehajtani ugyanúgy mint eredetileg volt. Megnézem majd este otthon hogy pontosan hogy szoktam.[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Huawei Watch 4 Pro - kívül-belül domborít
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Delta Force (2024)
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Politika
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- EAFC 25
- További aktív témák...
- Secretlab TITAN Evo "Neo Hybrid Leatherette" - XL - 5 év garancia Bontatlan, új Számlával
- Kukirin G2 Master (max sebesség: 60km/h)
- Liftor Active - fekete, szövet+háló - ÚJ BONTATLAN
- Fibaro okos radiátor termosztát szett (Fibaro Heat Controller+Temperature sensor) - z-wave
- Eladó JURA ENA 5 Svájci Kávéfőző gép
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest