-
IT café
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
zümzümm #41096 üzenetére
"Szoval a nagyobb dinamika tartomanyt, a tobb fokusz pontot, a gyorsabb pontosabb af-t, stb...ami egy "komolyabb" vaz velejaroja, csak egy gyakorlott profi fotos tudja kihasznalni, a kezdo es amator pedig nem."
Biztosan van rá kivétel, de általánosságban nem ezen múlik a kezdők fotóinak minősége. Ahhoz, hogy ezek valódi előnyt jelentsenek, el kell érni egy bizonyos tudásszintet, amikor már nem a paraméterek beállítása a legnagyobb kihívás fotózás közben.
-
copass
veterán
válasz
zümzümm #41096 üzenetére
minden kezdő váz elég arra hogy megtanulj fotózni.
majd ha tudod hogy neked mi kell, akkor már olyat veszel ami neked jó lesz.
teljesen felesleges venni egy 500k-s vázat mert fullframe, gyors af, anyámkínját is tudja. úgy hogy fogalmad sincs hogy mit fogsz csinálni hosszútávon.
vesz egy belépőt ami mindent tud, aztán 1-2 év után tovább lép.
ez a tökéletes szett keresés hülyeség, ez a technika hajkurászása nem fotózás. -
PuMbA
titán
válasz
zümzümm #41096 üzenetére
"Mert baj az, ha az ember keresi a szamara legtokeletesebb szettet, legyen szo barkirol?"
Nem baj, de szerintem a prioritások fontosak
Biztos, hogy kell neki a nagyobb dinamika tartomány, amikor egyszer se volt vele gondja például? Biztos, hogy kell neki a több fókuszpont és a pontosabb AF, amikor egy modellt nem tud még valaki jól pózoltatni? Megint oda lyukadunk ki, hogy a jobb szett nem vonja maga után automatikusan a jobb fotókat. A nagyobb dinamika tartománytól nem lesz jobb a kompozíció vagy a modell pózoltatása. A jobb fotók az emberünk tudásától és tapasztalatától lesznek.
-
torzo
őstag
válasz
zümzümm #41005 üzenetére
Figyelmedbe ajánlom [ezt] az optikát. Évek óta birtoklom, és hiába van 70-200/2.8 ISII is, ha igazán jó portrét akarok, akkor csak ezzel szoktam képelni. Szinte semmi súly, klassz fényerő, minimális rekeszeléssel pedig már borotva. A hátteret pedig gyönyörűen mossa. És olcsó, használtan 100 k körül vesztegetik! Egyetlen hátránya, hogy stabija nincs.
-
copass
veterán
válasz
zümzümm #41005 üzenetére
70-200 f4-em van, de szinte le se veszem rendezvényél. nagyon jó átfogása van a 70-200-nak fullframe-en. kropposon már szűk az eleje, 110 mm már szűk indításnak.
nagyon sokat használom. 2.8 meg egy álom, de a súly az nálam nagyon fontos tényező. hogy mit cígölsz sokáig...egy canon 2.8/70-200 stabi nélküli 1.2 kg, stabis 1.5 kg , amíg a sima f4 a fele. -
Peet91
aktív tag
válasz
zümzümm #41005 üzenetére
Én rendszeresen portrézok Canon 70-200 f2.8L USM-el, és nagyon szeretem. Ami a legjobban bevált, az az f3.5 és kb 105-ös gyutáv, de remek eredmények születtek, FF-en teljesen alkalmas portréra. Nyilván mehet a 2.8, kicsit puhább csak, cserébe viszont a háttérelmosás mindenhol frankó. Sigma-val nincs tapasztalatom, de a 70-200 mint zoom, nem véletlenül van ott szinte mindneki táskájában, aki hajlandó cipelni
-
KTTech
veterán
válasz
zümzümm #40804 üzenetére
Mellé nem nyúlsz, de hosszabb távon súlyzónak is elmegy (többet maradt otthon, mint vittem a súlya miatt, igaz én a MKI-et használtam tartósan, a többi csak látogatóban volt nálam, de egy kategóriák kilóra)
Ezért maradtam a 70-200 4L IS-nél a végén, a képminősége nem egy a mkIII-al (MKII szint F4-től), meg a fényereje sem, de nem szakad le a derekam
Persze ha kell a fényerő, akkor jobb választás nincs. -
duni84
aktív tag
válasz
zümzümm #40804 üzenetére
nagyon nem tudsz vele rosszul járni. 10 évig tuti működőképes marad ez is, embert bármikor ölhetsz vele, nagy felbontású szenzorhoz (40MP+) is tökéletes (már a mk2 változat is az volt, a mk1 hozzájuk képest homály). természetesen ezzel is mellé lehet lőni a fókuszt, de elég gyors az usm fókuszmotor hozzá, hogy röptében is el tudd kapni vele a legyet.
amúgy épp azért nem olcsó mulatság, mert ezt tipikusan munkára veszik és/vagy 10 évre. úgy leszámolva az árát az évekkel elsoztva pedig nem is annyira drága.
-
-
copass
veterán
válasz
zümzümm #40740 üzenetére
kegyetlenül CAznak nyitva, 2.8-ig le kell rekeszelni + a fókusz dög lassú lesz.
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
válasz
zümzümm #40623 üzenetére
Elvileg nem lehet, mert van benne mindenféle hülyeség elleni védelem.
-
válasz
zümzümm #40565 üzenetére
Nekem nem fogták meg sosem. Általában nem ír árat a feladó a borítékra, vámosoknak meg egyik memóriakártya olyan, mint a másik. Most 45 euró a vámmentességi határ, 45 euró körül pedig már nagyon komoly kártyát tudsz venni pl. ilyet, szóval a vámosok nem foglalkoznak a memóriakártyákkal.
Inkább a postásokkal van a baj, nagyon jellegzetes borítékban küldik a kártyákat, ezért a postások tudják, hogy abban a borítékban kurrens cucc van, ezért ha nem nyomkövetéssel jön a küldemény, akkor simán lenyúlják.
Ezért nyomkövetéssel kell a kártyát rendelni. A rendelés végén a coupon code mezőbe írd be a SAVE5 kódot. Erre a kódra kapsz 5 % kedvezményt a kártya árából. Az így megspórolt összeget pedig rögtön fordítsd arra, hogy nyomkövetéssel kérd a postázást. A nyomkövetett küldeményeket már nem lopják el a postások, mert akkor kirúgják őket.
-
PuMbA
titán
válasz
zümzümm #40555 üzenetére
Duracell-be ugyanúgy nincs védelem, mint a többi utángyártott akksiba és kevesebb ideig is bírja
Az egyik használt 7D Mark II-mben az eredeti mellett Tera utángyártott akksi volt, de azonnal dobtam ki a (megfelelő) kukába. Én a két 7D Mark II-höz két eredeti akksit veszek tartalékba.... használtan is ki tudsz fogni 3-ból 2 kockásat. Múltkor féláron, 12 ezerért vettem egyet.
zodo: Minden más a 80D-n, hiszen minden alkotó eleme jobb minőségű
-
copass
veterán
válasz
zümzümm #40562 üzenetére
törlés nem veszi igénybe a kártyát semmennyire, mert csak logikailag töröl.
érthetően: átállít egy kapcsolót a foglaltról, írhatóra.
ezért létezik a biztonságos formázás, ami feltöli teljes helyet nullával. de ez időigényes.
ezért van az hogy ha egy kártyáról vissza kell állítani törölt képeket, az összeset vissza lehet hozni. feltételezve ha törlés utána azonnal visszaállítod, amint írsz rá automatikus felülírhatja a logikailag törölt képeket.
adatmentők nem semmiért kezdik azzal hogy használta a törlés óta? ha igen, akkor nem igérnek semmit bíztatót. -
válasz
zümzümm #40562 üzenetére
Ha nem ismered ezeket a külföldi oldalakat, akkor mielőbb ismerkedj meg velük
Az eladó megbízhatóságával kapcsolatban idézek a PH! memóriakártyákkal foglalkozó topikjának Összefoglalójából:
Itthon mivel borsos áron kaphatók az "ajánlott" márkák közül és akinek megoldható eBay rendelés, annak ajánlott Eladót sinceritytrading - courtesytrading , akinek a termékeit nyugodtan lehet venni, mert eredeti márka termékek (nem után gyártott) és legjobb árban lehet tőle beszerezni !
-
válasz
zümzümm #40559 üzenetére
Úgy látom, hogy egy 128 GB-os 160 MB/S sebességű CF kártya kb. 38 ezer Ft, míg a hasonló kapacitású 120 MB/S sebességű CF kártya ára 25 ezer Ft, szóval szerintem az árkülönbség csak 13 eFt.
-
válasz
zümzümm #40555 üzenetére
Egy átlagos (az átlagost úgy értve, hogy nem HighEndurance minősítésű, de egyébként jó minőségű) memóriakártya kb. 2000 - 5000 alkalommal írható. Ha minden nap fényképezel rá és minden nap le is formázod, akkor az naponta 2 írás, ebben az esetben minimum 3 évig működőképes a kártyád.
Ha naponta csak törlöd a képeket és hetente egyszer formázod, akkor már 5 évig nagy valószínűséggel működőképes marad a kártya.
Szóval ha hetente csak egyszer formázod, akkor hamarabb kell cserélned a kártyát nagyobb kapacitású/sebességű kártyára való csere miatt, minthogy fizikailag elavuljon.
Az egykártyás gépekben valóban alapszabály a "jobb két kisebb kártya, mint egy nagy", de a kétkártyás gépekben nem kell ezzel foglalkozni.
Akkuban korábban ajánlottam a Probty márkájú LP-E6 akkut, a minősége egész jó és a 3000 Ft-os ár verhetetlen
-
-
PuMbA
titán
válasz
zümzümm #40459 üzenetére
"A fókusz módot melyik beállításra javasolt állítani statikus és mozgó téma esetében?"
Statikusra One Shot, mozgóra AI Servo. Ha kevés statikus és sok mozgó váltakozik, akkor maradhat AI Servo-n.
"Lehet az is baj volt hogy csak a középső fókuszpontot használtam?"
Igen, az baj lehet. Tegyél mellé segédpontokat.
-
*Ropi*
félisten
válasz
zümzümm #40442 üzenetére
Szerintem engedd el, mert nem ér annyit.
A gépet nem hallgatni kell, hanem használni.
Van az a régi vicc, hogy Móriczkát hazaküldik az iskolából, az ellenőrzőjében bejegyzéssel:
- Gyermeke rossz szagúan jelent meg az iskolában, kérem megfürdetni!
Mire a szülő válasza:
- A gyermeket nem szagolni kell, hanem tanítani!
-
PuMbA
titán
válasz
zümzümm #40301 üzenetére
"Két váz tesztelése közben vázat cseréltünk, és cseréltük az SD kártyáinkat is."
Csakhogy az SD kártya csere után nem nyomtatok low level formatot
"Formázáson belül van egy pipálási lehetőség az "Alacsony szintű formázásra"
Ezt eddig sosem figyeltem"Pedig nem sok figyelemelterelő felirat van azon a képernyőn
"Szóval akkor eddiga vázban is teljes formázást csinálhattam."
Nem, mert ha eddig nem vetted észre, akkor sose pipálhattad be.
-
*Ropi*
félisten
válasz
zümzümm #40295 üzenetére
Nyugodtan lehet Win [8 / 8.1 / 10] alatt is formázni. A régebbi Winek még nincsenek felkészítve a flash alapú tárolók megfelelő kezelésére, így ott előfordulhatott, hogy egyes kártyákat nem megfelelően kezelt, de mára ez már szerencsére megoldott (azért valamiben legalább fejlődik a Win is
).
-
-
JohnyBlue
addikt
válasz
zümzümm #40281 üzenetére
vázban formázunk, vázban formázunk, vázban formázunk, vázban formázunk, vázban formázunk, vázban formázunk, vázban formázunk, vázban formázunk, vázban formázunk, vázban formázunk, vázban formázunk, vázban formázunk, vázban formázunk, vázban formázunk, vázban formázunk, vázban formázunk
-
válasz
zümzümm #40046 üzenetére
Mobiltelefonod kameráján keresztül nézd az infra távvezérlő LED-jét. Ha nyomod a távvezérlőn a gombot, akkor a LED-nek erősen világítania kell a kamerában.
Ha nem világít, akkor a távvezérlő a rossz, vagy le van benne merülve az elem.
Ha látod a LED fényét, akkor a kamera van rosszul beállítva, vagy valamiért nem veszi a távvezérlő jelét.
-
válasz
zümzümm #40038 üzenetére
Nekem egy (a noname gyártók viszonylatában még nevesnek is mondható
) Phottix akkum egyszer úgy beledagadt egy gépembe, hogy csak roncsolással lehetett kiszedni.
Még szerencse, hogy nem a gépet kellett roncsolni, hanem csak az akkut
Az olcsóbb fajta Li-Ion akkuk szeretnek felpúposodni, ez az akku pont a gépbe betéve tette ezt meg
-
*Ropi*
félisten
válasz
zümzümm #40038 üzenetére
Ha elég bátor vagy, kipróbálod és elmondod.
Én még életemben nem hallottam róla, pedig láttam már jópár fajtát.
Ezekből az utángyártott "csodákból" a legtöbbször pont a védelmet hagyják ki költségoptimalizálás címén, onnantól kezdve pedig bármi megtörténhet: igen, kárt is tehet a vázban.
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
válasz
zümzümm #39990 üzenetére
Persze, ilyen hibaszázalékkal simán együtt lehet élni, ha nem pont az a 2-3 kép, amiért megérte (volna) fotózni azt a történést.
(#39992) zümzümm: Utánakérdezek, ha nem felejtem el. Legutóbb, amikor a Camerában jártam erről (az ismertebb 3rd party gyártók kompatibilitásáról / inkompatibilitásáról) is beszélgettünk, de most filmszakadás, nem jut eszembe konkrétan (vagyis nem akarom összekeverni).
-
PuMbA
titán
válasz
zümzümm #39984 üzenetére
Szerintem nincs probléma velük. Nekem van X-Pro kioldó és két TT685C. Nem volt olyan, hogy nem villantak el vagy beleért a redőny a képbe (természetesen a standard 1/125-tel). Sokan használnak komplett Godox szettet munkára
Ráadásul firmware frissítésben simán megcsinálták, hogy az új belépő Canon vázaknál a hiányzó középső érintkező ellenére is működjenek a termékeik, szóval még jobb szolgáltatást nyújtanak, mint a Canon, jóval olcsóbban.
-
*Ropi*
félisten
válasz
zümzümm #39979 üzenetére
Arra készülhetsz, hogy az AF segédfényük (szerencsédre) nem fog működni, mert ha viszont működik akkor adott esetben el is húzza a fókuszt (a Canon vakuk AF segédfénye infraközeli tartományban működik, ezek a lézeresek meg nem, emiatt meg tudják hülyíteni az AF rendszert). Egyébként nem az 5D3 válogatós, hanem a kis kínaiak nem rendesen lopták el (fejtették vissza) a váz és a vaku közt folyó kommunikációs protokollt.
A 3rd party vakuknak sosem lesz olyan stabil kompatibilitása a vázakkal, mint egy gyári vakunak. A 3rd party eszközök a megjelenésük pillanatában létező vázakkal úgy-ahogy működnek, a később megjelenőkre viszont semmilyen garancia sincs. Ha azt tudja, ami rá van írva akkor egy jó vaku, csak ne romoljon el (ez a másik sarkalatos pontjuk). Hangsúlyozom: munkára nem ajánlottak, főleg olyanra, ahol megismételhetetlen pillanatok múlnak rajta. Amerikában már volt olyan per, ahol azért köteleztek kártérítésre esküvőfotóst, mert amikor elromlott az egyik eszköze vis maiorra hivatkozott - igen ám, csak, hogy köztudottan gyenge minőségű 3rd party terméket használt, így a bíróság elmeszelte amiért nem biztosította a munkavégzéséhez megfelelő feltételeket (a vis maior csak akkor állja meg a helyét, ha valóban maximálisan mindent megteszel ellene, viszont amennyiben tudatosan gyenge minőségű munkaeszközt használsz az semmissé teszi. Példa: ha azért késel munkából, mert a hirtelen jött nyári viharban belecsap a villám egy fába mi kidőltében leszakítja a felső vezetéket pont a vonatod előtt - az vis maior. Ha viszont napok óta tart az ítéletidő és folyamatosan figyelmeztetnek a médiában, hogy tájfunveszély van meg egyébként is jobban teszed ha bezárkózol, akkor ha ennek ellenére elindulsz és kisiklik a vonat vagy leszakad a felső vezeték a rárakódott hó súlyától azt a bíróság simán rád terheli, mert annak ellenére mentél bele, hogy előre figyelmeztettek a körülményekre, tehát tudomásod volt róla).
Új hozzászólás Aktív témák
- GOPRO Hero 11 BLACK Accessories Bundle - 5.3k akciókamera - eredeti Gopro-s számlával
- Sony Alpha 7 (2300 expo) + 28-70mm f/3.5-5.6 + Takumar 55mm f1.8 M42 + M42-NEX adapter
- MANFROTTO 190XPRO3 Carbon állvány
- Komplett fotós szett (Canon EOS RP + Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM + rengeteg tartozék)
- Olympus 75mm f/1.8 objektív (m43)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z370P i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest