Új hozzászólás Aktív témák
-
Soja
aktív tag
A kérdésem a következő lenne:
Ha 12 voltra kötünk 1 ledet, akkor kell hozzá egy ellenállás.
Ha 2 ledet kötünk rá, akkor már kisebb ellenállás kell.
Ha 3 ledet kötünk rá, akkor még kisebb ellenállás kell.
Egy idő után eljutunk odáig, hogy - számolással kijön - 6 ledhez 0 Ohmos ellenállás szükségeltetik. Na már most be lehet-e kötni ellenállás nélkül, vagy ellenállás mindenképpen szükséges az áramkörbe??
Remélem érthető, mit szeretnék kérdezni. -
Soja
aktív tag
Akkor gondolom különböző színű, tulajdonságú ledeket nem lehet egy ellenállással sorba kötni sem. Még akkor sem, hogyha a ellenállás nagyságát a legszélsőségesebb leddel számolom???
Vagyis pl. rakok bele sárgát, zöldet, pirosat. Mindegyik kap mondjuk 10 mA-t, és számoljunk a legkisebb nyitofeszültséggel a három közül--> ekkor kapjuk a legnagyobb ellenállásértéket. Ilyenkor csak annyi fog történni, hogy amelyiknek több energia kéne, az halványabban fog működni??? Meg lehet ezt csinálni??? -
Soja
aktív tag
Köszi mindenkinek, akkor az előzőek szellemében neki is állok barkácsolni!
-
Soja
aktív tag
Most hogy végigolvastam az egészet, megértettem. Tehát sorba kötve azonos ledek 1 megfelelő ellenállással, és ezekből a sorba kötött azonos ledekből 1 ellenállással készült áramkörből akár többet párhuzamosan lehet kötni. Így van?
Egyébként azért kellett, mert a billentyűzetemet akarom megmoddolni, hogy a billentyűk alól világítsanak a ledek, persze más részről másmilyen szín.
Még annyit kérdeznék, hogy mennyire lehet egy tápot így megterhelni?
Nekem chieftek 360-as van, 2 winyó, 2 optika, barton 2500+,...
Mennyit fogyasztanak a ledek wattban, amperban, és ezek az értékek összeadódnak vagy hatványozódnak több lednél??
Bocsi, ha kicsit amatőr a kérdés! -
Soja
aktív tag
Köszike!
-
Soja
aktív tag
Az ellenállásra nem kell fogyasztást számolni? Végül is csökkenti a feszt, tehát fogyaszt.
-
Soja
aktív tag
De bizony, külső tápfesz megy majd a billentyűzetbe. Két vékony vezeték elfér még a billentyűzet vezetéke mellett, az nem gond. Így rakok majd bele kéket, zöldet, meg mindenfélét. Szerintem jól fog kinézni.
-
Soja
aktív tag
Majd még átgondolom ezt a billentyűzet dolgot, lehet elég lesz az 5 V is. Még valamit kérdeznék azért. Létezik az, hogy egy piros lednek más a polaritása, mint egy zöld/kék/sárgának? Épp be akarom kötni őket, és nem értem miért kell fordítva rákötni az áramot, mint a többire? Ami a zöldön , sárgán, kéken a pozitív oldal, az a pirosnál a negatív. Már külön is próbáltam egy-egy leddel és elemmel, de az eredmény ugyanaz. A piros fordítva világít. Miért?
-
Soja
aktív tag
Nem más, mint a többi led, sőt, ugyanúgy néz ki rajta minden. Anód és katód ugyanakkora, mint lennie kell, a belseje is ugyanolyan. Egyedül annyi a gond, hogy csak akkor világít, ha - a többihez képes - fordítva megy át rajta az áram.
-
Soja
aktív tag
Helló mindenkinek!
Meg tudja valaki mondani, meddig tart még a sulinet expressz?
Előre is köszi! -
Soja
aktív tag
Biztos mindenki látott már a tápegység 4 tűs molex csatijára csatlakoztatható sata tápcsatlakozót. Gyakorlatilag a csatlakozó alakul át, no meg egy vezetékpár felcserélődik, de továbbra is megmarad a 2 fekete, 1 sárga és 1 piros vezeték. Na most, ami a chieftek tápból jön ki, sata tápcsatlakozó, azon bizony nem 4, hanem 5 vezeték van, és ha jól veszem ki belőle, akkor a plusz vezeték 3,3 V-ot szolgáltat a vinyónak.
Itt a kérdés: Most akkor kell-e a plusz vezeték, ezáltal áram a vinyónak? Ha nem, akkor miért rakják rá a tápegység csatlakozójára, ha igen, akkor meg miért hiányzik a síma átalakítóról (nyilván nehéz megoldani az 5-12 Volttal, de akkor ki kellene találni valami mást)? Ennek a plusz vezetéknek a megléte/hiánya hogyan befolyásolja a vinyó működését??? -
Soja
aktív tag
Egy ledes áramkörbe épített ellenállásnak mennyi lehet a maximális hőmérséklete?
Most kb. 40-45 fok körül mozog, ez normális.
Meddig bírják ezek és nem-e lesz bajuk? -
Soja
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Logitech harmony távirányítóm, amin szerintem két fajta gombtípus van. Van mikrokapcsolós, meg van a hagyományos, ami ilyen gumiharang féleséggel érintkezik a nyákon létrehozott elektromos "vezető spirálhoz" , amit rövidrezár talán, ha megnyomom a gombot. A mikrokapcsolók működnek frankón, ellenben a másik féle gombok egyáltalán nem. Lenyomáskor érintkezik, de gondolom nem zárja az áramkört, nem tudom miért (lekophatott a vezető réteg róla?). Mivel lehetne rendbehozni a gombokat, mert már gyakorlatilag használhatatlan.
-
Soja
aktív tag
Egy 10mm-es fehér, extra erős fényerejű lednek mennyivel más paraméterei vannak egy hagyományos 3mm-eshez képest? nyitófeszültség, azonos áramkör esetén ellenállás különbség. Mennyit lehetne ebből sorba kötni 12V-ra, és milyen ellenállással?
Fényerőben ez kb mennyivel lehet erősebb egy síma lednél?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest