Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- YouTube
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- XPEnology
- DIGI internet
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 11
- Bittorrent topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Internet, TV, és telefon szolgáltatók, pro és kontra
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
TODI1111
veterán
-
őstag
válasz tpeter77 #98785 üzenetére
Szerintem ne maradjon. 2.4 GHz-en valójában csak három teljesen átlapolásmentes csatorna van: 1,6,11. (Ha androidos telefonon nézel egy wifi analyzert, akkor megérted, hogy miért.) Szóval ha a szomszédé a 6-oson van, akkor a te két saját eszközödet állítsad 1-esre a másikat meg 11-esre. És akkor mindhárom wifi zavartalan lesz. (Gondolom házban laksz, mert lakásban nem egy szomszéd wifijét látnád, hanem harmincét. Ott nem lehet ilyen szépen elhatárolni egymástól a wifiket.)
The Amiga, Born a Champion
-
Patice
nagyúr
válasz tpeter77 #95582 üzenetére
A két AP között kb 10 méter van házon belül.
Nem egyszerre érkezett a két AP, így amikor még csak egy volt, akkor is lehetett fogni a jelét normálisan házon belül.
Persze voltak gyenge pontok, de nem is a ház középpontjához volt közel.
Az EAP610 Fogyasztása engem is érdekelt, megmértem:Induláskor 2W, aztán ahogy kapcsolódott a hálózathoz felment 4-5W közé, néha bevillant 6W is.
Ekkor csak egy kliens (én a telefonommal) kapcsolódott ehhez az AP-hoz.
Biztos vagyok benne, hogy több kliens és több adat forgalmazása emeli a fogyasztását, tehát reális a TP-Link ajánlása a 14W max. értékkel.Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
Multibit
nagyúr
-
félisten
válasz tpeter77 #95581 üzenetére
Lehet, hogy egy >4 PoE portos switch jobban megemeli a költséget, mintha vennél egy sima 1x PoE tápfeladót a 4x PoE mellé. A TP-Linknek van relatíve óccón. (Régebben óccóbb vót...)
MaCS
[ Szerkesztve ]
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Patice
nagyúr
válasz tpeter77 #95531 üzenetére
A két AP máshová került, kb. a házunk két végébe, így egyenletesebb a térerő mindenütt a házon belül.
Házon kívül is jobb a helyzet, de a főfalak már sokat csillapítanak.
A másik amit megfigyeltem: nagyon nem mindegy, hogy mi a kliens, és annak milyen wifije van. Pl. kertben a régi Huawei Mate 20 nem tudott akadásmentesen zenét tolni BT hangfalra, ezt egy iPhone 12 simán veszi, stabilan. Pedig mindkét telefon dual-band-es, AC-s. Azt nem tudom, hogy melyiknek hány antennája van, de nagyon érezhető volt a különbség.
Wifi sebességek stabilak, eddig szépen, hibamentesen szolgálnak nálam az EAP610-es AP-ok.
Ha van kérdésed szívesen válaszolok.Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
Multibit
nagyúr
válasz tpeter77 #95459 üzenetére
De ha a mennyezetre ajánlatosabb tenni, akkor az is megoldható.
Bármelyiket választod a kettő közül, mindenképpen a plafonra szerelés ajánlott, a szórás karakterisztikája miatt. Egy fekvő fánkot képzelj el. Azt persze az adott környezet határozza meg, hogy elég lesz-e egy AP, vagy több kell.[ Szerkesztve ]
-
Soma01
veterán
válasz tpeter77 #95405 üzenetére
Írok majd, de most egy nagy kérdés még van számomra az Omadával kapcsolatban, amire még eddig nem találtam választ. Konkrétan, hogy kell-e az a OC200 Omada Cloud Controller?
Mert az AP-k jó árban vannak. Nem igen lesz lényegesen olcsóbb más se. A kinézett router is jó. A switch-en lehet faragni, pláne, hogy adnak az AP-khoz tápot. Az OC200 meg szerintem egyszerűen nem kell. Legalábbis a jelen "tudásom" alapján. -
Patice
nagyúr
válasz tpeter77 #95405 üzenetére
TP-Link Omada párja a Ubiquiti Unifi.
Ott nincs tápegység az AP-okhoz, ott muszáj POE-s switch hozzá + ha vezérelni is akarjátok, akkor csak a saját eszközük alkalmas erre (pl. Dream Machine).
Omadás rendszerhez képest szerintem egy dupla szorzó árban, amit leírtam.Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
Soma01
veterán
válasz tpeter77 #95397 üzenetére
Itt a sok csatlakozott eszköz miatt kell aggódni. Ezért kell üzleti célra szánt AP és nem soho kategóriás router. Más márkákat nézhetsz, ha olcsóbb kell, de ott is az üzleti vonalról válassz majd.
Amit én néztem, olcsóbb alternatívaként, az is 100e Ft lenne plusz a vezetékes router. De csak 5 portos PoE switch és AC-s AP, nem AX-es. Lehet, hogy ez Tp-linkből is kijönne ennyiből. Ezt nem számoltam ki. -
Topikgazda
-
Topikgazda
válasz tpeter77 #95313 üzenetére
1; Mivel rengeteg tényező befolyásolja a wifi-t így méterre nem lehet semmit sem mondani, csak helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy nálad egy adott eszköz mit is tud.
2; Az az eszköz amelyben van dual/multi WAN támogatás tudja ezt, pont ez a több netkapcsolat egyik lényege.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Patice
nagyúr
válasz tpeter77 #95313 üzenetére
1.Nekem két EAP610-es van otthon, a 110nm alapterületű házat és a kertet kiszolgálják, kertben azért a gyengébb wifijű mobilok nem tudnak már folyamatosan streamelni, de iPhone 12 gond nélkül teszi ezt.
A telek 17x32 méteres, ház 10x11 rajta tégla falakkal.
AX-es kliensekkel fasza, 2,4-es eszközök sem panaszkodnak.
Én eddig elégedetten használom ezeket.2. A kinézett router akár 3 WAN (internet) kapcsolatot is képes kezelni automatikus load-balancing-gal, tehát igen, tudja azt, amit kérdeztél.
A suliban én beüzemelném a tartalék végpontot is, mivel már látszik, hogy az egyik kevés.
Tanáriban is csinálnék külön hotspotot, ha wifi AP-król beszélünk.Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
Soma01
veterán
válasz tpeter77 #95300 üzenetére
Szerintem az a switch sok oda. Neked nem kell smart switch és a PoE se olyan fontos, mert kapsz tápot az AP-hoz. Ha jól számolom, 4 csatlakozó aljzat kell csak neked, nem 8. 4 lan port meg magán a routeren is van. Tehát nem is kell switch. Ha nagyon akarsz PoE-zni, akkor a legkisebb 5 portos PoE switch is elég. Már a pluszos se kell. Egy teljesen alap elég lesz. A másik két kábel meg mehet a routerbe.
A szakadásmantes AP váltáshoz meg nem vagyok biztos, hogy kell az OC200. Utána kell járni. Persze, értem én, hogy így kényelmes beállítani. De itt 2db AP-ról beszélünk és egy routerről. Nem 20-ról, meg 100-ról...
Amúgy szerintem még a WiFi 6 se annyira indokolt. De ha van rá keret, akkor hadd menjen. 20-25 mobileszköz, egy üzleti célra szánt, WiFi 5 wave 2 eszközön is simán elvan. Persze gondoljunk a jövőre, itt a WiFi 6... Meg hát nem is sokkal drágább és van hozzá táp feladó is. Ezt csak azért írtam, hogy ha nagyon kellene faragni a költségeken. De itt, 2 db AP-nál ez nem nagy költség. Megéri az AX.
De egy százasból is ki lehet hozni, ugyanezt a feladatot ellátni tudó, (sajnos csak) WiFi 5-ös, wave 2-es rendszert. De, szerintem ezen az Omadán is lehet bőven nyírbálni a fentebb említett módon. -
Patice
nagyúr
válasz tpeter77 #95277 üzenetére
TP-Link AX-es AP-khoz adnak tápegységet is a csomagban, így nem kell feltétlen POE-s switch melléjük, hacsak más nem indokolja.
Az OC200 vezérlő azért kell, hogy valamin fusson a hálózati menedzsment szoftver. Meg lehet más eszközzel is oldani a szoftveres kontrollert, csak annak futnia kell ugyanúgy 0-24, ahogy gondolom az egész hálózat fog.
Szünetmentes van?Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
Soma01
veterán
válasz tpeter77 #95210 üzenetére
Az OC200 is a switchbe. Mindegy neki.
Szerintem PoE switch meg felesleges 2 AP miatt. (mondjuk 4 miatt is) Adnak PoE tápot aminden AP-hoz. A kamerákhoz nem szoktak. Azoknál jól jön egy ilyen switch. Ha nagyon spórolni kell az OC200-on lehet. Pl. nem veszed meg egyelőre. Vagy valami kártyagéppel oldod meg. -
Topikgazda
válasz tpeter77 #95203 üzenetére
Az eszközök nagy darab száma miatt mindenképpen olyan eszköz parkra lesz szükség amelyet ilyen szintű terhelésre terveztek. A központosított vezérlés is erősen javallott, hogy átlátható és ellenőrizhető legyen a hálózat.
Az AP-k száma függ a környezeti adottságoktól amit csak helyszíni teszt során lehet kitapasztalni, legalább két darabra biztosan szüksége lesz, szintenként egy-egyre, de akár többre is ha olyanok a körülmények.Ideális állapot:
A modem után (ami tényleg csak modemként működik) egy rendes vezetékes router, erre megy switch, ebbe a switch-be csatlakozik a két szintet kiszolgáló AP-k, a beléptető és a kamera rendszer.Eszközök: (maradjunk a korábban emlegetett TP-Link Omada rendszernél)
Router: ER605
Switch: TL-SG2008 vagy TL-SG2008P (az AP-k PoE tápellátása miatt)
AP: EAP610
Vezérlő: OC200
Ehhez még jönnek a szükséges kábelek/csatlakozók/szerelvények/stb, egyszóval a "csetreszek" költsége.Spórolni ott lehetne, hogy nem veszel vezérlőt és switch-ből is megelégszünk egy sima, nem PoE-s típussal. A router-en és az AP-n viszont nem lehet spórolni mert azok a terhelés okán szükségesek. Esetleg ha megelégszel az AC-s wifi-vel akkor EAP225 is szóba jöhet olcsóbban.
[ Szerkesztve ]
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
válasz tpeter77 #95152 üzenetére
Router-nek egy ER605 ami már tartalmazza a vezérlőt is, mellé EAP610-ből 2-3 darab (helyszíni teszt során kiderítve mennyi is kell). Nem lesz olyan olcsó mint egy sima otthoni kategóriás router de cserébe sokkal stabilabb és tesztre szabhatóbb rendszer lesz kiépítve amit később könnyen tudsz bővíteni is az igények változásával.
-
Soma01
veterán
válasz tpeter77 #95152 üzenetére
"2 EAP és 2 OC200 ára közel 200k" OC200-ból csak 1db kell egy ekkora rendszerhez.
Más márkákat is megnézhetsz. De azt gyanítom, hogy nemigen lesz olcsóbb. De megnézem én is. Kíváncsi vagyok rá.
Összesen 40 kliens jutna a 2db AP-re? Vagy AP-nként (szintenként) lenne 40 kliens?[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
válasz tpeter77 #95138 üzenetére
Az OneMesh 1. nem mukodik kabelen keresztul, csak WiFi-vel, 2. routerek kozott sem, csak router es jelismetlo kozott.
Ajanlom, hogy nezzetek meg a TP-Link Omada rendszeret...Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Topikgazda
-
Topikgazda
-
Topikgazda
-
Core2duo6600
veterán
válasz tpeter77 #59841 üzenetére
A mikrotik 750 Gr3 ast 18 000 ért vettem
5 db gigabites portja van, akár 4 wan it is ki tudsz alakítani.Sok googlizás kell mire beállítod a 2 wan os konfigot, persze attól is függ, hogy mit szeretnél a 2 wan al.
Ha csak bizonyos gépeket erre, bizonyosakat arra,az egyszerübb, ehhez már találtam leírást.Vagy a másik lehetőség az Ubiquiti edge router lite pont 30 000 körül van.
Szintén konfigolható 2 wan os megoldásra.Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430
-
Topikgazda
-
Topikgazda
-
őstag
-
Topikgazda
-
őstag
válasz tpeter77 #57512 üzenetére
Én szokás szerint user errorra gyanakszom. De egyébként sem ide való kérdés. Van külön wifi problémás topik.
A C7-nél is alapesetben időtartamhoz kötött a Guest hálózat.
Egyrészt mindkét sávnál be kell pipálni, hogy engedélyezed, majd az Acces Time-nál ki kell választani, hogy
- Timeout, azaz csak meghatározott órára adod
- Scheduled, azaz csak meghatározott napokon és ott pedig mely órákban (all day 24 hours vagy start/end time)
Ha mindig akarod, akkor a Sheduled, majd minden nap bepipa, majd all day 24 hours kell. Ez persze a legkevésbé normális használat. Egy kávézóban értelemszerűen a nyitvatartási idő szerinte kell beállítani. Ha pedig vendég jön a házhoz, akkor értelemszerűen a Timeout a nyerő...
Van hozzá telefonos app-is, amivel tenyérből állíthatók ezek az alap dolgok...@wopi
A C7 a Tp-Linknek egy nagy darabszámban eladott kiforrott modellje... nincs ismert hibája. Nekem is az van.
2,4 Ghz-en erősebb az előd routeremnél. Arra szerintem nem lesz panasz.
5Ghz-en max egy szomszédos helységet lát el válaszfalon keresztül... De ez normál, az 5Ghz jellemzően az azonos térben elhelyezkedő eszközök villámgyors kiszolgálására készült... ill. ahogy írtam egy tégla válaszfalat még átvisz...[ Szerkesztve ]
Meliora sunt bono inimica
-
Topikgazda
válasz tpeter77 #57481 üzenetére
Az összes AC750-es eszköz nem ajánlott a gyenge 5 GHz-s wifi képesség miatt, valamint az ilyen eszközök között gyakori a 100-as portok is és hardveresen sem olyanok mint a "nagyobb" testvéreik, valamint CFW ellátottságuk sem gyakori.
-
őstag
-
őstag
válasz tpeter77 #57461 üzenetére
Külső antennás kétsávos, nyugodt szívvel ajánlható eszköz nem kapható 20 eFt alatt.... szerencsére...
Akkor mindenkinek már az lenne és akkor már az 5Ghz-es sáv is telített lenne városi környezetben vagy társasházaknál... Mondjuk vannak már olcsó próbálkozók... Meg akik meg is veszik... Így előbb utóbb úgyis ez lesz az 5Ghz vége is.Belső antennás és csak N-et tud 5Ghz-en az Asus N56U
Szintén belső antennás a D-Link 860L B1, de ehhez CFW, azaz nem gyári firmware kell, hogy jó legyen
Ezek sem férnek már bele a keretetbe.Az antennák száma nem befolyásolja a hatótávot, inkább a sebességgel és terhelhetőséggel (hány kliens és milyen tempó) témákkal kapcsolatos.
Asus AC58 és TP-Link Archer C5 a következő lépcső... valójában itt kezdődnek az elterjedt és megbízható dual band-es, AC-s routerek.
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
-
Topikgazda
válasz tpeter77 #56735 üzenetére
CFW avagy custom firmware
Így kell beállítani az AP módot.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
-
Topikgazda
-
Topikgazda
válasz tpeter77 #56688 üzenetére
TP-LINK Archer C7
○ Qualcomm Atheros QCA9558 @ 720MHz, 128MB RAM
○ Teljes értékű Dual Band AC WiFi szimultán 2.4GHz - 450Mbps & 5GHz - 1300Mbps, 3x3:3 MIMO
○ 3db belső antenna 2.4GHz részére, 3db külső antenna 5GHz részére
○ 2db USB2.0 port fájl vagy nyomtató megosztásra, FTP vagy média szerver futtatásra
○ Akár 800Mbps sávszélességű internetkapcsolat melléTP-LINK Archer C8
○ Broadcom BCM4708 @ 800MHz kétmagos processzor, 128MB RAM
○ Teljes értékű Dual Band AC WiFi szimultán 2.4GHz - 450Mbps & 5GHz - 1300Mbps, 3x3:3 MIMO
○ 3db külső (osztott) antenna a 2.4 és 5GHz részére
○ 1db USB3.0 és 1db USB2.0 port (fájl vagy nyomtató megosztásra, FTP vagy média szerver futtatásra)
○ Akár 800+ Mbps sebességű internetkapcsolathozEgy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
őstag
válasz tpeter77 #56668 üzenetére
Közben olvasgattam, hogy az állami mutyinak a rosszabbik, az un. szopórolleres felén vagytok. Na mindegy ez ellen nem tudsz tenni semmit.
Tehát a 56344, 56333, 56328 hsz-okhoz nem nagyon tudok mit hozzáfűzni. A C5 olcsóbb belépő szintű háztartási' router, a C7 belső antennás 2,4 Ghz-en, tehát több szint lefedéséhez nem javasolt és ne szabad nagyon forgatni... a világ boldogabbik felén egy bestbuy... több éves, megbízható termék, de is háztartási... tehát nem arra tervezték, kritikus területen 7/24-ben menjen... Lásd egy korábbi hozzászólásban... ezért javasoltam tartalékot belőle... ott egy 5 gépes céghez.A közbeszes linken csak a C7-esre néztem rá és látom, hogy nettó 30 körül van , miközben a bérből és fizetésből élők bruttó 30 alatt veszik kisker áron....
Tudod itt sok olyan kérdező van, akik kis saját(!) pénzükből próbálnak minél olcsóbban megoldani a helyzetet... így furi a legdiplomatikusabb szó, hogy az ő leadott pénzükből pedig ugyanebben a topikban, hogyan lehet segíteni a háttér és előtér további dagonyázásait.[moderátor kiszedheti az igazságot:]
Így érdemben már nem is nagyon foglalkoznék az üggyel, hogy a topiktársaink és más polgárok adójából a közreműködésetek segítségével milyen cégekhez van odamutyizva a projekt ára. Ha mindenki így állna hozzá és így háborodna fel... és nem a fejét fordítaná el, akkor úgy minden egy jobb hely lenne.
Nem rád haragszom! Hanem a helyzetre... a kevésbé érzékenyek adnak tanácsot hozzájárulva ezzel a mocsár fenntartásához. Tanács... ne linkelj és nem mutass nagyon közbeszes oldalt...Meliora sunt bono inimica
-
Topikgazda
-
tpeter77
addikt
válasz tpeter77 #56642 üzenetére
Mindenképpen duál bandes eszközre lenne szükségem, vasbeton épületben. 12cm a fal vastagsága, a válaszfalak 6-12 centi vastag tégla falak, csak egy vastagabb vasbeton fal van félúton válaszfalnak.
Úgy tűnik ár alapján, hogy az AP igen drága, és lehet routerre kell váltani, viszont nagy jelszintre van szükségem minimális áron. -
Topikgazda
-
Cirbolya_
csendes újonc
válasz tpeter77 #56421 üzenetére
A Linksys már a Netgear-é kicsit túlárazva van, a Cisco féle örökség miatt. A Cisco AP-k hoz általában kell egy Hadwares vezérlő is, magukban nem szoktak működni, a vezárlők 100e Huf-tól indulnak és az Apket is licenszeni kell. Az Ubiquiti-t szofveresen is tudod vezérelni és ha netán 5-nél több AP lesz, lehet rá rakni EdgeMAX routert, amivel még jobban lehet kezelni. A beüzemeléshez nem kell pilóta vizsga, ha számít az idő és a befektetett energia, most nincs jobb cucc. Üzemeltetek néhányat, tudom mit beszélek.
Cirbolya_sentinel
-
őstag
válasz tpeter77 #56386 üzenetére
Ez alapján úgy tűnik, hogy alapba már POE injektort szerű valamit adnak hozzá. Azaz mindenképpen UTP-n keresztül kapja majd a tápot is. Itt egy unboxing videó róla.
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
-
Topikgazda
-
őstag
válasz tpeter77 #56341 üzenetére
1., C7-ből is 3 kellene... a mondat második részében anno már 3 eszközről írtam. Bocsánat, ha félreérthető volt
2., Teljesen mindegy, hogy miben gondolkozól, de a 20 cm-es beton és a hosszúkás elrendezés miatt 3 eszköz kell.
3., Ha fejmagasságban 3 C7-et vagy 3 N56U-t raksz, azok az 5dbi-s antenna miatt elvileg erősebben fognak szórni. Az N56U gyárilag tudja az Acces Point módot, a C7-nél neked kell az eszközt ehhez lebutítani... pl. fix ip, semmi dhcp funkció stb... stb... Ez a routerekből épített AP-s infrastruktúra elég magyaros kivitelezés. A C7 sajnos elég furi amiatt, hogy a vegyesen tartalmaz külső és belső antennákat. Ezért oldalfali szereléshez nem a legideálisabb.
4., Elviekben az UniFi kis ufók megbízhatóbbak, de azokbó tényleg szintén min. 3 kell mert csak 3dbi-s antennákkal vannak szerelve. Profi megoldás de jelerősségben egy kicsit gyengébb lesz, mint a 3., pontban leírt nagyobb eszközök AP-ként történő bevetése.
5., A TP-Link ufói közül csak az EAP120 és EAP220 eszközök tudják hatótávban a 3., pontban írtakkal felvenni a versenyt. A 3dbi-s EAP 110 helyett, akkor már inkább UniFi...
6., Az ufók' azonos térben lévő eszközök diszkrét, de mégis stabil és profi megoldása. De egy falat azért még átvisznek... átlóban nálad már 2 fal is lehet! Ráadásul a halálos' betonból.Sajnálom, hogy a POE-t elveted... pedig az ufóknál ez meghálálja magát. Ez esetben készül tartalék táppal és azok jól hozzáférhető, jól szellőző helyen legyenek. Ezt nem egyszerű megoldani, mert a tápegység szekunder oldala nem nyújtható büntetlenül.
-----
Ha fontos az esztétikus elhelyezés és a hatótáv: EAP 120 vagy 220, min 3 db.
Ha fontos az hatótáv és nem számít, hogy routerek vannak az oldalfalakon a folyosón, akkor inkább 3 x N56U
Ha fontos az esztétikus elhelyezés és a profi megoldás: akkor 3 db. UniFi ufó... és szükség esetén kellhet egy negyedik is. De ez mi itt előre nem látjuk, hogy a 3dbi-i antennák a helyszínen mire lesznek képesek... ha olyan' beton, akkor van benne vas is rendesen.Nálam a mennyezeti AP "Ufó", az antennás AP pedig a "csiga". Így mindig tudják, hogy mire gondolok a cégnél. Hosszúra sikeredett, de látszik a gondolatmenetem... remélem tudtam segíteni. Multibit?
-
Topikgazda
-
őstag
válasz tpeter77 #56330 üzenetére
Nem írtál pénzügyi keretet...
Ha nagyon ragaszkodsz a plafonhoz, akkor nincs más megoldás, mint 3 db. ufó' a folyosóra... ezek 2,4 Ghz-en át fogják vinni 2 irányba a betonfala és átlóban is talán még kettőt. Én POE-ban gondolkodnék:
- plusz POE Switch kell
- vagy POE injektorokkal, amiből mindig kell egy plusz darab raktáronHa nem POE, akkor persze lehet bűvészkedni az árammal, de fontos, hogy az áramellátásuk jól szellőző és jól cserélhető helyen legyen. Ez esetben az egész AP-s infrastruktúrát egy nem plafonra szerelt WiFi AC-s routerrel meg lehetne hajtani. Ez lehet bármi az összefoglalóban ajánlottak közül... C5 vagy C7 vagy egy Asus AC58 stb...
A 3 db. AP-ból a minőségi megoldás amit Multibit ajánlott, aztán a Draytek vagy az egyszerűbb TP-Link.
Hajrá...Meliora sunt bono inimica
-
Cirbolya_
csendes újonc
válasz tpeter77 #56330 üzenetére
Szia
WIFI AP-k nélkül nem lesz megbízható a kapcsolat, ár és teljesítményben most ez a legjobb. Szerintem 2db AP-vel le tudnád fedni a területet, ha nem, akkor még később bővíteni is lehet a hálózatot.
http://www.wireless-bolt.hu/-ubiquiti-unifi/647310-uap-ac-lite-unifi-access-point-ac-lite
[ Szerkesztve ]
Cirbolya_sentinel
-
őstag
válasz tpeter77 #56326 üzenetére
Ha az állmennyezetbe akarod beépíteni, akkor szerintem nem szerencsések a kiválasztott eszközök. Az N56 beépített antennás a C7-nek meg 2,4 Ghz-en szintén beépített antennái vannak. Így ezek az eszközök leginkább fejmagasságban normál helyzetükben szórnak a legmesszebre és ezen az említett okok miatt nehéz is változtatni.
Mindkét eszköz kiválló, de az irodai környezet miatt én 2 db. C7-el próbálkoznék, hogy egy-egy modernebb... AC-s kliens is tudjon valamit profitálni... és nem vagyok belsőépítész, meg a viszonyokat sem ismerem de én 3 eszközben gondolkodnék. Egy WIFI routerben és 2 Acces Pointban.... ezt a 3-mat a helyi adottságok szerint jól elhelyezve.Nálunk... a cégnél 19 db. ilyen van elehelyezve a plafonra... de irodaházakban... reptereken és más normális közösségi helyeken is feltűnnek az ilyen ufók'.
Az említett Draytek-es megoldásnál olcsóbb lehet a TP-Link EAP110-es eszköze, de ez csak mobiltelefonos kliensre jó, tehát nem tartós és gyors terhelésre.Összefoglalva... C7 és N56U csak akkor ha nem rakod az állmenyezetbe és akkor is 3 eszközben kell gondolkodnod a rajzot nézegetve... és akkor ezen még nem is lehet majd szakadásmentesen barangolni.
Ha továbbra is el kell dugnod ezeket, akkor viszont plafonra szerelt kis ufók kellenek.Szerk: miközben gépeltem... látod, hogy Mikrobit is már komoly ufós AP-kat ajánlott a plafonra... és teljesen igaza van abban abban, hogy ennyi irodát nem szabad home (SOHO) cucokkal ellátni. Nálunk sem az van.... szerintem min. 3 helyen kell majd szórni... és ezek az eszközök már eleve POE-val hajtottak, ami plusz előny a kábelezésnél, elhelyezésnél.
[ Szerkesztve ]
-
Multibit
nagyúr
válasz tpeter77 #56326 üzenetére
Mekkora a projektre szánt keret? Mi van, ha a két HOME router nem váltja be a reményeket?
Másik (drágább) alternatíva: Ubiquiti EdgeRouter (+ switch, ha szükséges) + Ubiquiti Unifi AP
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest