Új hozzászólás Aktív témák

  • Gothmog

    senior tag

    válasz kolopele #104089 üzenetére

    No, én pedig immár itthonról. Megnéztem a BIOS-ban gyorsan, és CPU APE2 a funkció neve, amit említettem. A reklámszöveg szerint ez jobb teljesítmény/hőmérséklet/energiafogyasztás arány profilt képest intelligensen létrehozni a processzorod és a géped képességeit elemezve.
    Gyakorlatilag pedig eltörli az Intel által beállított PL-t, valami "mágiával" gyárt helyette egy saját profilt, ami - ahogy utánaolvastam - 20-30 fokkal magasabb cpu hőmérsékleteket eredményez terhelés alatt (surprise, mégis mi történne, ha eltörlik a power limit-et), minimális teljesítmény növekedés (sőt, ha közben throttlingol a procid, mert nem bír vele a lap/hűtő, akkor pl. kevésbé sima, ingadozóbb játékfutás) mellett.
    És mindez az optimized default állapotban be van kapcsolva (enabled).

    Egyébként az én i5-11400f-em, igaz, csak pillanatnyi időszakokra, de az Intel féle alapprofillal is be tud nézni néha 90W fölé, nem gépgyilkos játékokban is (Diablo 2 Resurrected megy nálam mostanában, 1920×1200-as felbontáson, 60 Hz mellett, custom, de összességében nagyjából high-nak megfelelő beállításokon - ezen játék közben, igaz kicsit korábban, még very high beállításon nézve láttam már 90W fölötti értéket is. A High környékén olyan 80W körül, kicsivel felette volt a maximum. Teszem hozzá, nyilván nem svájci labor méréseredmény, hanem HW info, tehát egy bizonyos szintű pontatlanság természetesen van benne.)

    (Wingman83 esetében egyébként egy tartósan 125W körüli érték, miközben a CPU hűtője megbírkózna vele, de pont a vrm-eket - a tesztek szerint - 100 fok közelébe felküldenék, ami nem túl egészséges érték már.)

    Mindegy, a lényeg, és ezt inkább wingman83-nak szánom: nézz bele a BIOS-ba, még csak Advanced módba sem kell váltanod, hanem ha a kezdőképernyőjén a felső sorban (ahol a QFan, Resizable Bar és társai ücsörögnek esélyesen) látod a CPU APE2 opciót, akkor csekkold, és ha enabled-ön van, akkor szerintem rakd át disabled-re. Jót fog tenni vszg. a proci hőmérsékletnek, a feszkóknak is, meg persze a vrm-eknek is.

    (De a topik témáját tekintbe már kicsit offba mentünk... Persze ebben én voltam igazából a ludas, szóval ne vedd magadra! :R )

    [ Szerkesztve ]

    Endure. In enduring, grow strong.

Új hozzászólás Aktív témák