Hirdetés
- Milyen routert?
- Adguard Premium (Android, PC és egyéb rendszerekre, valamint böngészőkhöz)
- Windows 11
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- DIGI internet
- Milyen program, ami...?
-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz viperabácsi #105299 üzenetére
és #105297Đusty:
kellene mennie, ahogy leírtad, nálam W10x64 alatt megvan ugyanígy, Asrock Z270m-ITX/ac lappal.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
viperabácsi
addikt
válasz Đusty #105297 üzenetére
Nekem MSI MAG B550M MORTAR WIFI alaplapom van , ott van a beállításokban olyan lehetőség , hogy Mobil elérési pont.
Ez win 11x64 rendszer alatt van:
JOBB klikk a net ikonra ( persze , ha vezetékes net van bekötve ) , ott a Hálozat és internet beállításokat válaszd . Nekem a negyedik a sorban a " mobil elérési pont " azt kell bekapcsolni , akkor tudod állítani , hogy milyen néven/jelszóval sugározd wifin a netedet.[ Szerkesztve ]
Az Űr veszélyes hely , főleg , ha a két füled között van !
-
dqdb
nagyúr
Szerteágazó igények, szó se róla.
Igyekszik az ember Igazából azt kell letisztáznom magamban, hogy a második gépnek pontosan milyen szerepe is lesz, nem választom-e ketté (és akkor például a dual RJ45 ötlet szintjén sem jött volna fel).A 2x 2.5GBps net kb. sehol sincs, egy kivételről tudok így hirtelen, az ASUS ProArt X670E Creator , ami egyébként éppen 200e Ft körül mozog.
Anélkül, hogy alaposabban utánanéztem volna, azt a tévképzetem volt, hogy manapság ez elterjedt, tévedtem, akkor egy dolog, amit gyorsan elengedtem.Itt is van annyi turpisság az PCIEX16_3 és az M.2_3 csati osztozik a sávszálességen, vagyis a 3. x16-os méretű csatiba berakva egy kártyát az M.2_3-as NVME csati csak x2-es sebességű lesz.
Jó tudni, hogy vannak ilyenek. A cél itt az, hogy legyen két teli M.2 slot és legyen egy üresen, ha bármit be kellene tenni átmenetileg, szóval nem nagy probléma a csökkentett sebesség, de ha elkerülhető, akkor elkerülöm.viszont a második x16-os PCI-Express csati csak 3.0-ás
Ez nem probléma, az extra x4 csak azért volt feltétel, mert már előfordult, hogy egy speciális bővítőkártyát kellett betenni egy időre és a jövőben is előfordulhat, ami fizikailag ilyen csatlakozóval bírt, gyakorlatilag egy 2.0 x1 port is nagyságrendekkel nagyobb sávszélességet ad a szükségesnél.Már én is néztem azt az ASRock lapot (igaz, a B650E változatát), ezért is tettem be a listába az SPDIF feltételt (előzetesen azt hittem, hogy PC fronton kihalt interfész, és nekem egyszerűbb lenne, mint USB kártyát cserélni a DAC-ban). A Steel Legend határozottan tetszik, inkább afelé hajlok, mert így az ASUS árából kijönne az X670E és egy kisebb B650. Közben rátaláltam erre, még nézelődök egy keveset
Köszi!
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
Đusty
addikt
Sziasztok!
Ez az alaplap csak venni tudja a wifi jelet vagy esetleg tovább is tudja osztani?
[ASROCK Z790 PRO RS WIFI] -
félisten
Szerteágazó igények, szó se róla.
Az igénylista alapján a második gépnél én az X670 deszkákat javasolnám, mivel a B650-es deszkák jó részén a 3. és/vagy 4. M.2 NVME SSD csatik már osztottak vagy korlátozottan használhatóak.
A 2x 2.5GBps net kb. sehol sincs, egy kivételről tudok így hirtelen, az ASUS ProArt X670E Creator , ami egyébként éppen 200e Ft körül mozog. Itt 1x 2.5GBps + 1x 10GBps csati vannak. Itt is van annyi turpisság az PCIEX16_3 és az M.2_3 csati osztozik a sávszálességen, vagyis a 3. x16-os méretű csatiba berakva egy kártyát az M.2_3-as NVME csati csak x2-es sebességű lesz. Hátránya, hogy nincs SPDIF kimenet. Egyébként nagyon masszív kis lap, egész jó audio codec-kel, jó VRM-el, stb.
Ha ezt választod, akkor pl. az ASUS TUF B650M szériát érdemes nézni, amennyire tudom, az ASUS-ok UEFI menüje nagyjából azonos, bizonyos plusz szolgálatásokban és a kinézetben (színekben, logókban) van főleg eltérés.Olcsóbb megoldás az AsRock X670E Steel Legend, amely szintén bír 2db LAN csatival, de a második sebessége csak 1Gbps. Jó Audio Codec, van optikai SPDIF, nincs osztott NVME a leírása alapján, viszont a második x16-os PCI-Express csati csak 3.0-ás.
Itt a kinézett lap jó lehet az olcsó alternatívának.A ventik vezérlésére a [FanControl] nevű programot mondanám első körben, nekem bevállt...
[ Szerkesztve ]
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
dqdb
nagyúr
Két géphez is keresek alaplapot. Jó lenne azonos márkán (és ha lehet, akkor termékcsaládon) belül maradni, mert sokkal egyszerűbb távolról supportálni, ha megegyezik/nagyon hasonló a szoftveres/hardveres környezet ahhoz, amit napi szinten használok (ezért is láthatóan overkill és szuboptimális a céljára az első gép, mert a másodikhoz igazítottam az alapokat).
Ábécésorrendben kezdtem el nézni a gyártókat, az ASRockig el is jutottam Ott a B650M Pro RS és a B650M PG Riptide első pillantásra tökéletesnek tűntek az első géphez, a másodikhoz nem tudom, hogy mennyire lenne jók ezeknek az ATX változata, vagy feljebb kellene-e nézelődni, a többi gyártónak pedig neki sem álltam, tőlük is jöhet természetesen ajánlat.
1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
Elsőnél: netezés, alap otthoni használat.Másodiknál: fejlesztés és ezzel összefüggő konténerek/virtualizálás (szóval tipikusan idle vagy idle közeli terhelés közbeiktatva 1-10 perces sok/összes magos 100%-os szakaszokat). Gondolkozom azon, hogy nem direktben megy majd rá a Windows, hanem KVM-en keresztül, ez nem tudom, hogy mennyire igényelhet speciális odafigyelést alaplap terén). Ha sikerül rászánnom magam videokártya vásárlására, akkor némi játék.
2. Mennyit szánsz az alaplapra?
Elsőnél: jó lenne 100e alatt maradni.Másodiknál: jó lenne 200e alatt maradni.
3. Milyen hardverek alá szeretnéd?
Elsőnél: Ryzen 7600 + 2×16 GB memória. Vagy ha piros hó esik és kijön végre a 7xxxG, akkor az.Másodiknál: Ryzen 7700, 7700X, 7900 vagy 7900X + 2×32 GB memória. Jelenleg a 7900/7900X tűnik valószínűbbnek (főleg akkor, ha a KVM alapú telepítés mellett döntök majd), és ebből a kettőből is a 7900 inkább.
A konkrét memóriatípusokat majd az alaplaphoz tartozó QVL-ből választom ki, még nem néztem jobban utána (látatlanban valamilyen 5600-6000 lesz).
4. Milyen méretű lapot szeretnél?
Elsőnél: mATX (szerencsére úgy limitált a ház számára rendelkezésre álló hely, hogy közben a jó szellőzés megoldható)Másodiknál: ATX (egy Antec P183 van most, de a csere gondolata felmerült már bennem, ha úgy adódna)
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
Elsőnél: kell 2 db M.2 NVMe, jó lenne hátlapi USB-CMásodiknál: kell 3-4 db M.2 NVMe, kell 4 db SATA, jó lenne optikai vagy koax SPDIF, jó lenne legalább 2×2.5Gb Ethernet, jó lenne hátlapi USB-C, jó lenne a PCIe x16 mellett még egy PCIe x4 slot
USB4 nem fontos, mire valós igény lenne rá, addigra várhatóan mindkét gép elavul. PCIe 5.0 legfeljebb egyetlen SSD szintjén merül majd fel a jövőben (bár valószínűleg úgy sem), de úgy néztem, hogy a legtöbb B650-es lapnál az elérhető opció.
Wifi nem kell, de ha minimális az árkülönbség, akkor jöhet, mert legalább lesz értelmes Bluetooth támogatás.
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
HDMI+DP vagy ha egyáltalán létezik ilyen, akkor 2×DP. Mindkettőnél elvárás az IGP használhatósága, az elsőben biztosan nem lesz dGPU, a másodikban meg, ahogyan írtam feljebb, majd eldől.7. Szeretnél tuningolni vagy nem?
Nem. A stabilitás és csendesség sokkal fontosabb, mint az utolsó 2-3%.8. Használt, vagy új alaplap?
Új.9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
Nem.+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Elsőnél: nem.Másodiknál: az elmúlt évek tapasztalata alapján önbecsapás lenne azt mondani, hogy igen, szóval a válasz itt is nem.
Jó lenne BIOS-ban bekonfigurálható ventilátorszabályozás, hogy bármiféle háttérben futó gyártói bloatware nélkül csendesre lehetne venni a profilt.
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
kromatika
veterán
Sziasztok.Közel azonos áron melyik lap az ajánlottabb vétel? ROG STRIX B550-A GAMING | Motherboards | ROG Global (asus.com) vagy giga B550 AORUS ELITE V2 [link] ?Egyenlőre Ryzen 5 5700G és 2x16GB DDR4 3600 ramhoz.De hamarosan benne bele erősebb proci is. Melyiknek jobb a VRM képessége?Asus felé húzna a szivem,de tartok az állítólag gyakran elszálló lan hibák miatt az asus tól.
-
HaZsolt
őstag
Az alábbi alaplapok között mi a különbség? Én nem találtam. Melyik legyen az 5 közül?
-
Harcipocok84
tag
Sziasztok!
Az alábbiak közzül melyiket ajánlanátok egy i5 13600KF mellé?
Nem akarok semmit húzni, nem akarok vízhűtést de azt sem akarom hogy megfőjön, semmi csicsát, és feleslegesen pénzt sem akarok költeni.
ASROCK B760M PRO RS
ASUS LGA1700 ROG STRIX B660-F GAMING WIFI (DDR5)
MSI MAG B760 TOMAHAWK WIFI
ASROCK B760M PG RIPTIDE
ASUS TUF GAMING B760M-PLUS
ASROCK B760 PRO RS
ASUS TUF GAMING B760M-PLUS WIFI
Asrock Z690M PG Riptide DDR5 -
MODERÁTOR
Hola
Lassan érik a csere, megírtam a szükséges infókat. Egyik kiszemeltem: ASROCK Z790 LiveMixer
1. Mire fogod használni a gépet? játék, netezés, youtube
2. Mennyit szánsz az alaplapra? <=130k
3. Milyen hardverek alá szeretnéd? i7 13700k, 2x16GB DDR5, 4070Ti vga
4. Milyen méretű lapot szeretnél? ATX
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...) minimum 4 nvme foglalat, min 2 sata
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ? Legalább HDMI csati
7. Szeretnél tuningolni vagy nem? csak értelmes keretek között, nem LN2-vel hűtős móka
8. Használt, vagy új alaplap? új
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...) nem
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége? nemEladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
Gomez86
őstag
Nagyon köszönöm a segítséget, van honnan indulnom így.
Ha ezt még lehetne kapni meg is oldaná a problémát, mert bár drága (volt) valamennyit visszakapnék azzal hogy nem kell CPU block-ot és/vagy monoblock-ot venni és bontás nélkül menne a dolog...
"A man is a success if he gets up in the morning and gets to bed at night, and in between he does what he wants to do." Bob Dylan
-
félisten
válasz Gomez86 #105288 üzenetére
Mivel játékra szánod, és a jelek szerint nem alsó polcos megoldásban gondolkodsz, a proci kérdés eldőlt: 7800X3D.
Továbbra is hozzátéve, hogy teljesen légáram nélküli megoldás kapcsán nincs tapasztalatom, minél masszívabb hűtőbordákkal szerelt felső polcos megoldások körül néznék szét.
ASUS ROG Strix B650E-E (nekem ilyen van) például alapból elég lenne, de ahogy írtam, egy szellőző házban is felmegy a chipset hűtése. Viszont itt a fő dolog, hogy amúgy sem hiszem, hogy a légáram jelentősen hűti ezeket (nincsenek több réteges kialakítások, pusztán egy felületen adja le a hőt, amúgy pedig a viszonylag vastag aluötvözet vonja el a hőt a kis felületű chipsetről, és igyekszik nagyobb felületen leadni).
Ezeket lenne érdemes megnézni:
[AsRock B650E Taichi]
[ASUS Rog Strix X670E-E ] (a neve ellenére a B650E-E-nél erősebb VRM-je és hűtése van)
[MSI MPG X670E Carbon] (viszont ez már az árlimit felett van)Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
Gomez86
őstag
Teljesen jogos mindkét pont.
Prociból gondoltam majd megkérdem a milyen procis topicban hogy melyik AM5 az aminek a teljesítménye passzol a 3080 később 4080/90 mellé. De nyilván belépő szintű (kis fogyasztású) CPU nem lesz elég.
Monitorozó software-ek írnak VRM-et és ellustultam, de igazából amire gondolok az minden ami a CPU körül van és normál esetben a CPU hűtő légmozgása hűtené.
"A man is a success if he gets up in the morning and gets to bed at night, and in between he does what he wants to do." Bob Dylan
-
félisten
válasz Gomez86 #105283 üzenetére
Először is azért nem ártana tudni, hogy milyen prociban gondolkodsz, egy 7800X3D például viszonylag keveset fogyaszt, így pedig a VRM-et is kevésbé terheli.
Én nem is a VRM miatt aggódnék, hanem az alaplapi chipset miatt inkább, az simán tud még egy szellőző házban is 75°C-ig felmelegedni egy szellőző házban egy ASUS ROG Strix B650E-E deszkánál.
Viszont azzal kapcsolatban nem tudnék nyilatkozni, hogy melyik deszka nem igényli biztosan a légáramot.
-
kasza blanka
aktív tag
Üdv!
12500 alá milyen, BCLK OC-ra alkalmas lapot javasoltok? (külön BCLK órajelgenerátorral szerelt lapok előnyben, ha beleférnek a keretbe)
B660 vagy B760? ddr4 vagy ddr5?
A 14xxx sorozat vajon szintén elmuzsikál majd ddr4-gyel? Majd esetleg egy 14400 vagy 14500-ra frissítéssel elvileg számolnék a jövőben.Gyártó, szín, csicsa nem szempont, minőségi VRM viszont igen.
60e körül gondoltam, ha kicsit magasabb az ár, még esetleg belefér (elvi okból ez a határ)
Használt lap is játszik.Köszönöm.
-
CriticalHit
őstag
A Gigabyte B650 AORUS PRO AX lap DDR4-es megfelelője a Gigabyte B550I AORUS PRO AX [link] vagy inkább a Gigabyte B550 AORUS ELITE AX [link] 5800X3D alá?
Illetve amennyiben a döntés az Intel i5 13600F vagy a 13400F, akkor a Gigabyte B660 AORUS MASTER DDR4 hozza ugyanazt a minőségi szintet? Full HD/ QHD felbontású játék ATX méretben a cél."We are survivors. We control the fear and without the fear we are all as good as dead."
-
TechN7ne
nagyúr
Sziasztok ,
Itt is feldobom a kérdést ,
Asus Tuf Z690 vs Asus Rog B660 FAz elöző egy tuning chipset míg a második csak egy natur B-s.
Viszont a B660 Biosa simán rendelkezik olyan opciókkal/bővítményekkel mint egy Z-s alaplap + gyakorlatilag rajta van BCLK oc is.
Lehet ,hogy egy bios frissítéssel a B-s lapnál ezeketet a tudásokat viszik ,míg az is lehet egy bios frissítéssel majd a Tuf Z690-en is megkapom a BCLK oc bővítményt - nyilván ez csak egy elképzelés.Ennek ellenére a Z690 értelemszerűen magasabb kategória chipset ben mint egy B660.
Kérdésem az volna ,ti le cserélnétek a hibátlanul üzemelő több mint tökéletes Tuf z690-et egy Rog B660 F-re csak mert van rajta BCLK vagy teljesen hülyéség és hagyjam az egészet?
Ha fontos lehet ,számomra a csere kb. nulla forintra jön ki.Köszöntem Skacok,
[ Szerkesztve ]
-
Gomez86
őstag
Hello Forumtársak,
Adott egy kb 7 éves konfig aminek az alapja egy ASUS Maximus VIII Formula aminek ugye vízzel van hűtve az áramköri része. Azért választottam annó ezt a lapot mert tudtam hogy ventilator a közelben nincs a gépben és nem is szeretném hogy legyen így biztosra akartam menni. No most csere előtt állok, szeretnék AM5 architektúrára menni, viszont ott nem találok olyan lapot amin ez a hűtés adott lenne. Venti továbbra sincs itt, és nem is lesz. A kérdés a következő: tudtok-e olyan lapot ajánlani ami AM5-ös, és az áramköri rész elviseli magát aktív hűtés nélkül.
A válasz nem triviális, mert más gépekben vagy a CPU hűtő vagy az AIO hűtő ventilátora legalább a házban csinál légmozgást, ezért kérem hogy az válaszoljon akinek vagy tapasztalata vagy tényleges tudása van ezzel kapcsolatban.
[kép]A teljesség miatt itt van a kérdéssorra is a válasz:
1. Mire fogod használni a gépet? Kizárólag játék
2. Mennyit szánsz az alaplapra? Nem ez igazán faktor, 200 alatt nem baj ha megáll
3. Milyen hardverek alá szeretnéd? AM5 CPU (még nincs meg), 3080 extreme, 32GB ram
4. Milyen méretű lapot szeretnél? EATX, ATX
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...) N/A
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél? DVGA
7. Szeretnél tuningolni vagy nem? minimálisan
8. Használt, vagy új alaplap? elsősorban új
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...) igen fontos, de nem elsődleges faktorKöszi hogy elolvastad.
[ Szerkesztve ]
-
denko
senior tag
Sziasztok Srácok,
Alaplapot MINI ATX keresek node 304 házba, NAS-t kezdek el épiteni. Intel 1700 szériára épülne i5-13600/13500-os procival.
-DDR5 ha lehet, ne keljen hozzányulni 7 évig kb.
-Maximum 60-70k-at szánnék rászivesen, akár használtan.
-2.5Gbps -es port ami fontos, 2 ssd, és 6 hdd lesz benne, illetve PCI-E fontos raid kártyához.
-Az se baj ha van wifi6 rajta
-Nem tudom lehet e HDMI rajta de ha igen, jó pont.
-Nem fogom tuningolni, design se fontos, természetesen nem cserélek majd procit
Mit ajánlotok ebben kategoriában?
Köszönöm -
félisten
válasz jimpo #105279 üzenetére
Működni működne, szóval egy alap B650 deszkába is rakhatod a procit, viszont én jövőállóság szempontjából néztem az opciókat. Illetve kicsit fejvakarós, hogy egy csúcs procira nem sajnálod a pénzt, de egy jobb deszkára igen? Akkora árkülönbség nincs egy jó B650 és jó B650E deszka között...
ASUS esetén a Rog Strix B650-A (ami sima B650 ugye) és a B650E-F között van ~10-15e Ft például. A Gigabyte ~80-85e Ft-ért kínálja a [B650 Gaming X AX-et] ami kb. az AsRock B650E Steel Legend szintje tulajdonságok terén, ~30e Ft-vel olcsóbban.
Felette, ~125e Ft-ért [B650 AORUS PRO AX] van, csúcs kategóriás audio codec-kel például, tehát még egy B650E-F-nél is drágább. A választás a Tiéd...Most nincs még előnye az 5.0-ás SSD-nek és VGA sincs ilyen, de lehet, hogy 1-2 év, és változik a helyzet. A kérdés, hogy mennyi időre tervezel. Ha 2-3 évnél tovább, akkor az ilyeneket nem árt figyelembe venni.
Ahogy az is téma, hogy mennyit szánsz rá. Egy jobb minőségű lap stabilabb, jobb audio codec-et, jobb kezelhetőséget ígér.
[ Szerkesztve ]
-
jimpo
senior tag
Értem mit írsz, de gondolom egy jobb "fapados" B650 lapban is ugyanúgy működne a processzor.
Max nem pörögne annyira, meg a lapon a VRM melegebb lenne.
De komolyan, mi a minimum ami kell egy 7800X3D alá150 körüli kerettel egyébként mik a lehetőségek?
Tomahawk lapok AM5 foglalatra nem is nagyon vannak? Vagy viszik mint a cukrot és azért nincs.Ami most van lapom sem csúcs Gigabyte B450 AORUS PRO , jelenleg csak PCIE 3.0 tárolóm van egy Kingston A2000 személyében. Igaz most tervezem hogy veszek...
Minden egyszerre mondjuk nem fog menni.A PCI-Express 5.0 is oké, csak amíg arányárban merik illetve nincs is a hétköznapi életben előnye addig felesleges.
[ Szerkesztve ]
A 1080p felbontás játékokban lehet nem a legszebb, de legalább simán fut a vason... :DDD
-
félisten
válasz viperabácsi #105277 üzenetére
Köszi, ennek egyszer már nekifutottam, de vagy valamiért nem jó a lap, vagy már nem kapható... főleg az utóbbi, pedig lennének megfelelő modellek.
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
viperabácsi
addikt
válasz AxBattler #105273 üzenetére
Én egyszer össze szedtem néhány kis méretű mAtx lapot :
AM4
MSI B450M GAMING PLUS
MSI B450M PRO-M2 MAX
MSI A320M-A PRO
MSI A320M Pro-V2 M2
MSI A320M-A PRO MAX
Gigabyte B450M DS3H Wifi
Gigabyte A320m-S2H
Gigabyte A520M H
Asrock b450 hdv
Asrock A320M-DVS
Asus prime A320M-K
Asus PRIME B450M-A
INTEL
Gigabyte B365M DS3HAz Űr veszélyes hely , főleg , ha a két füled között van !
-
félisten
válasz jimpo #105274 üzenetére
Kezdjük hátulról, önmagában a Gigabyte-al semmi gond nem lenne, de ha már veszel egy csúcs procit, akkor illene időtálló, igényes alaplapot alá rakni. Az AM5 deszkák nómenklatúrája így néz ki:
Az A620 deszkák AM5-ön kb. desktop munka gépnek, esetleg HTPC-nek javasoltak, sok ráadásul csak 65W-os procit támogat.
A B650 sima deszkák amint a fenti táblázatból is láthatóak, alapból csak 4.0-ás PCI-express támogatást élveznek, akadnak még relatíve nem olcsó deszkák, amelyeknél az nVME SSD-k részére is csak 4.0-ás kivezetés van. Jelenleg általános játékos felhasználásra tökéletesek, de időtállóságuk kérdőjeles, nem tudni, hogy mikor üt be pl. a Directstorage pozitív hatása, vagy beüt-e egyáltalán.
A B650E esetén megjelenik kötelezően a PCI-Express 5.0 támogatás a nVME és a VGA részére is, itt annyi, hogy ha több csati is van, akkor zömmel elkezdik ezeket megosztani, tehát általános például, hogy ha beleraksz a második PCI-Express x16 csatiba egy kártyát (pl. 10Gbps hálókártya), akkor az első x16-os csati sebessége megfeleződik, vagy a második-harmadik M.2 NVME SSD nem működik.
A sima X670 több USB és/vagy M.2 nVME támogatással bír, amelyek nincsenek már szétbontva jellemzően és legalább egy PCI-Express 5.0-ás nVME csati van, a VGA-n pedig csak 4.0-ás.
Az X670E pedig a VGA x16-os csatin kötelezően PCI-Express 5.0-ással bír.Az adott feltételrendszerhez így azért egy B650E vagy X670E deszka javasolt lenne, ár alapján egy B650E tehát.
Na most a Gigabyte csak két B650E deszkát adott ki, méregdrágán (Tachyon és Master). Szóval az kiesett. Az MSI konkrétan nem adott ki B650E deszkát, dettó kiesett. Marad az ASUS és az AsRock.
Az adott árlimitbe B650E közül közvetlenül az AsRock B650E PG Ligthning Wifi fér bele, alapszintű deszka, olcsó audio codec, 1db HDMI kimenet, két SATA csati, nincs semmi extra rajta (hátsó BIOS reset gomb, gyorsoldás, stb.). Ha nagyon szorít az árcipő, ez is jó lehet.
Az AsRock kicsit drágábban (~110-115e Ft) kínálja a B650E Steel Legend deszkát, ugyanolyan olcsó audio codec, 1db HDMI és 1db DP kimenet, két SATA csati, nincs igazán extra rajta, RGB terén kicsit jobb.
Ebben az árkategóriában (~110-115e Ft) én az ASUS Rog Strix B650E-F deszkát mondanám best buynak jelenleg, közepes-jó szintű ALC 4080 audio codec, 1db HDMI és 1db DP kimenet, négy SATA csati, gyors kioldás az első VGA és az első nVME SSD csatira.Azt hozzá tenném, hogy SATA terén ebben az árkategóriában olcsóbb SATA vezérlőket szoktak a gyártók rápakolni a deszkákra, szóval olyannal már én is találkoztam az ASUS B650E-E deszkánál, hogy két SSD-nél SATA-SATA másolásnál is bizony az elvárható sebesség alatt teljesítenek. Nem világ vége, viszont ha valami igényesebb lapról jössz, észrevehető.
De én mind az OS, mind játékok terén egy jobb PCI-Express 4.0-ás M.2-es nVME SSD-t javasolnék hozzá, ilyen rendszernél meghálálja magát.[ Szerkesztve ]
-
-
jimpo
senior tag
Sziasztok platform csere előtt állok, ehhez keresek alaplapot.
Játék 1080P 144Hz +
100 ezer, de ha +10-15 ezerért lényegesen jobb lapok is vannak akkor jöhet kereten felüli is.
RX 7800 XT videokártya illetve a processzor 7800X3D lesz majd, memóriát még nem néztem. A többi sallang a profilomon megtalálható
Főként ATX
2 Sata a jelenlegi SSD meghajtóknak
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
Van mindkettő a monitoron.
7. Szeretnél tuningolni vagy nem?
Nem szükséges egyenlőre.
8. Használt, vagy új alaplap?
Új
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
Annyira nem lényeges.Eddig főként Gigabyte lapjaim voltak, de ha AM5 foglalaton annyira nem javasolt jöhet más.
Több típust is kérek, előnyökkel hátrányokkal kiegészítve egyes ajánlatokat.
Köszönöm előre is.A 1080p felbontás játékokban lehet nem a legszebb, de legalább simán fut a vason... :DDD
-
félisten
válasz viperabácsi #105272 üzenetére
Max. 244 x 220 mm lap fér bele.
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
-
félisten
AM4 vonalon B550M deszka is megfelelhet, de sokat nem kapni már (Giga B550M S2H), vagy nagyon fapados (ASRock B550M-HDV), vagy nincs borda a VRM-en... ha van rá tipp, akkor meghallgatom.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
...már amikor leírtam a #105266-os hsz.-t, tudtam, hogy mi lesz a vége, pedig szépen és korrektül leírtam mindent. Mégse kellett csalatkoznom...
Gratulálok az érintetteknek....Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
Gyuri27
félisten
Nem erre gondoltam. Hanem egy 10-20k-s erősitőre. Semmi audiófilség nem volt benne.
Sajna a lapok 90%-ra még mindgig a 20 éves 8xx szériát eröltetik.
Akinek meg jobb a füle az átlagnál, jobb a hangszórója az átlagnál és az igénye is nagyobb picit az átlagnál az bajban van. Lásd alábbi példát. És nyilván nem kell 2 millát ellocsolni. De kell egy jobb hangkártya/erősítő ebben az esetben. Nem ördögtől való egy külső hangkártya vagy erősítő 20 pénzért.
Mert szerintem egy lapnál az utolsó paraméter a hang. Szerintem.Amd - Radeon - Ryzen
-
Grózi
veterán
Egy minőségi fejest köss rá bármilyen pc-re/laposra,halgass meg egy számot-majd utána iktass be csak egy U7-t mondjuk.Ha nem hallod a különbséget akkor komoly gond van a füleddel.
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
félisten
válasz Gyuri27 #105261 üzenetére
Egy szó mint száz aki muzsikálni akar az vagy rendes hangkártyát vesz vagy egy erősítőt.
5 évet dolgoztam Magyarország legnagyobb zenekiadójánál, a szomszéd szobában Pásztor Laci (Neoton, Neoton Família) hallgatta a legkülönfélébb zenészek demóit és olykor masterjeit, egy sima asztali Lenovo gép volt alaplapi hangkártyáról meghajtott Logitech sztereó asztali hangfalakon. Kettővel odébb Tóth Geri (Blind Myself frontember, ma a Supermanagement főnöke) laptop alaplapi csatiról sima fülessel hallgatta a Wellhello első számait...
Megtanultam pár dolgot a szakmáról (például minden zenész idővel már süket, mint az ágyú ), szóval én úgy vélem, hogy bár nem értelmetlen a jó hangkártya, de egy jó alaplapival még a zenészek is tökéletesen elvannak.
Az audiofillség egy kissé túltolt dolog, maradjunk annyiban...[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz smallmer #105257 üzenetére
Nem kell félre érteni, de kb. az ASUS TUF X670E szintje, vagyis az X670E széria alsó, alsó-közép kategóriája. Feltehetően átlagos célra tökéletesen megfelel, de egyes kényelmi funkciók hiányoznak, például úgy látom, hogy nincs a back I/O panelen BIOS reset gomb, csak BIOS flash.
Ebben pl. egy Rog Strix B650E-F pár téren jobb (hátsó Reset gomb, Q-latch oldás PCI-Express és M.2 NMVE SSD csatikon, stb.).Ha az MSI szimpatikusabb, én nem beszéllek le róla
-
Ivy.4.Ever
őstag
válasz Gyuri27 #105261 üzenetére
Én csak azt nem tudom, mi az hogy "rendes" hangkártya. Amiket ajánlanak, már rég nem kaphatóak. Amik vannak, azok meg mindent tudnak, de nekem csak egy optikai kimenet kéne amivel szebben szól egy R1280DBs. És erre jön az szembe velem a fórumokon, hogy minek akarok hangkártyát egy ilyen hangszóróhoz, vegyek inkább "rendes" hangszórót és akkor, utána jönnének nekem azzal, miért nem veszek erősítőt stb. Pont ennek az agybajnak veszi elejét egy normálisabb alaplapi hangchip és itt lezárható a dolog.
[ Szerkesztve ]
-
Gyuri27
félisten
válasz Sundesz #105260 üzenetére
Ha megnézed kategóriájukban azok is drágábbak. Egyébként az 1xxx széria jobb, de egy rendes hangkártyához sehol nincsenek.
Két dolgot még ne felejtsünk el am5 lapok vonatkozásában. Az egyik a jobb vrm a másik a 2,5 gigás lan.Egy szó mint száz aki muzsikálni akar az vagy rendes hangkártyát vesz vagy egy erősítőt.
Amd - Radeon - Ryzen
-
Gyuri27
félisten
válasz slett27 #105258 üzenetére
Asrock A520M Pro4 7.1 CH HD Audio (Realtek ALC1220/ALC1200 Audio Codec), Nahimic Audio
Asrock A320M-ITX Realtek ALC1220 Audio Codec
Asrock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac Realtek ALC1220 Audio Codec
BIOSTAR B450GT3 Realtek ALC1150 7.1-Channel AudioA lényeg, hogy 1xxx hang legyen rajt. A 8xx nemigazán zenére való és öregek is mint az országút.
Bár ha lesz hangkari nem foglalkoznék vele. Inkább vennék egy normális lapot.
Az asrock 520 36k+, a faty 50k környéke, a másik kettőből vagy találsz vagy nem.ASRock B550M Phantom Gaming 4 ez pl 40k körül.
De ha az olcsóság és a kis méret a lényeg akkor b450-es lapot találsz 30k alatt. És az mégse 320/520.Amd - Radeon - Ryzen
-
slett27
addikt
[link] 1-9 Mindegy ! Lényeg a hangkártya minősége. A többi részletkérdés.
"Ismerősöm szerint az ő Logitech Z-623-as rendszere (bizonyos esetekben) jobban szól, mert felére feltekerve is adja a mélyet, szétveri a házat a gettób@szó számokban !" by Rasiel :DDD
-
smallmer
őstag
-
félisten
Chieftec BS-10B, aka Inter-Tech S-703, és még nincs, de ezt szeretném.
-
félisten
válasz AxBattler #105251 üzenetére
Ez még mindig azért gyengus, mert méretlimitációban gyatra a felhozatal.
[MSI A620M-E] , korábban említve lett, méretben jó, de csak 1db M.2 nVME
[ASUS Prime A620M] széria, méretben éppen belefér, de csak 1db M.2 nVME
Ezt kérdezted eredetileg ugyebár, de az időközben hozott elvárásoknak ez sem felel meg.Aztán egy sor, ami méretben éppen nem fér bele...
[AsRock A620M-HDV M.2] , pár mm-el túlnyúlik, ráadásul oldalra néznek a SATA-k.
[GigaByte A620M H] és S2H, ez is 225mm széles, és ráadásul oldalra néznek a SATA-k.Szóval most vagy a házat kell elengedned, vagy a 2db M.2 nVME-t, vagy a platformot (nem tudom pl. AM4-en van-e ilyen kívánalmaknak megfelelő deszka).
Hozzáteszem az A620 chipsettel pont a jövőállóságát veszted el az AM5 alapnak. Se VGA, se SSD terén nincs PCI-Express 5.0, nincs USB4.
A jobb integrált GPU mérvadó lenne a Zen3-hoz képest, de a leírásod alapján dedikált VGA-ban gondolkodsz.[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
félisten
válasz AxBattler #105248 üzenetére
No ez a probléma, annyira szerteágazóan speciális az igény (méret, 2x nVME, 4x SATA, ár, stb.) hogy nem igazán van rá opció.
Az általam korábban írt lapok árban nem férnek bele, illetve egyébb téren sem (az ITX deszkákon 4x SATA pl. sehol se látok és a két PCI-Express csati se opció). Az A620 deszkákon ha jól nézem csak 1x M.2 nVME van, tehát ha az olcsóbb opciókat nézzük, akkor is bukott a dolog.
Még az általad linkelt EX-B650M-V7 sem felel meg, mert csak egy PCI-Express 4.0 x16 csati van, a másik meg x1-es, Te pedig legalább x4-est írtál igényként.
Vannak olyan 244x244-es deszkák, amik az elvárt tulajdonságokkal bírnak, de árban már azok sem férnek bele.
Amik árban és méretben beleférnek, pl. MSI PRO A620M-E, az meg csatlakozók terén vérzenek el.Szóval itt a kompromisszumok terén nyitni kellene...
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Đusty #105247 üzenetére
Pedig elég egyértelműen le van írva a honlapján.
PCIE1: PCI-Express 5.0 fizikailag x16 csati, alapból x16 sebesség, ha az M2_5-ben van SSD, akkor x8 sebességre esik vissza.
PCIE2: PCI-Express 4.0 fizikailag x16 csati, sávszelésség alapján x4
PCIE3: PCI-Express 3.0 fizikailag és sávszelésség alapján is x1M2_1: PCI-Express 4.0 x4 sebesség, ha az M2_5-ben van SSD, nem lehet használni
M2_2: PCI-Express 4.0 x4 sebesség
M2_3: PCI-Express 4.0 x4 sebesség
M2_4: PCI-Express 4.0 x4 sebesség
M2_5: PCI-Express 4.0 x4 sebesség, ha van benne SSD, akkor PCIE1 csati x8-ra butul visszaLégvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
félisten
Régebben el voltunk bőven látva 24.4 x 18.5 - 20.5 méretű lapokkal, most meg legfeljebb Intel vonalon bukkan fel néhány normálisabb modell... kár értük.
Most egy ilyet is találtam, jó lenne, de elsősorban iCafé konfigba ajánlják, szóval lehet hogy csak a távoli keleten lesz elérhető: ASUS EX-B650M-V7
Általános dolgok, lájtos játék, kemény ofisz.
Kb. 50k HUF
Kezdetben Ryzen 7600, néhány háttértár, 150W-os VGA.
Később is maradnék 65W TDP prociknál.
mATX formátum, de a keskenyebb változat: max. 244mm x 215mm, de ha felfelé néznek a SATA csatik, akkor 244mm x 224mm is lehet.
2x M.2 (Gen4 PCIE), 4x SATA, PCIEx16, PCIEx4... esetleg új generációs előlapi USB-C.
HDMI, de mellé jó lenne még DP.
Nem, legfeljebb RAM-ot.
Új, de aprós árustól is jöhet.
Nem, de ARG csati nem lenne rossz. Persze ez másodlagos szempont.
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Igen, ezért AM5.[ Szerkesztve ]
-
Đusty
addikt
Le tudnád írni nekem, hogy ennél a lapnál van-e olyan, hogy valamelyik csatlakozót a másik kárára lehet csak használni azaz nem megy egyszerre minden és mikor milyen esetben?
Vásárlás: ASRock Z790 PG RIPTIDE Alaplap - Árukereső.hu (arukereso.hu)
(főleg a sata3, és m2 foglalatok gyanúsak mert sok van de én nem tudom kihámozni)
előre is köszi[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz smallmer #105243 üzenetére
A saját esetem: először is rengeteg tesztet kell elolvasni, illetve utána nézni, hogy az adott platformon milyen chipsetek vannak, azoknak milyen tulajdonságai vannak.
Pl. az AM5 esetén így néz ki:
Ez után jön, hogy az ember végignézze, hogy milyen hasznos cuccok vannak illetve milyen limitációk. Én pl. még májusban a saját gépfejlesztés kapcsán olvastam ezeknek utána (először Raptor Lake vs. Zen4 szinten, aztán miután eldőlt, hogy Zen4 lesz, az AM5-nek, szóval ezért van némi tudásmagom ezzel kapcsolatban), és abból indultam ki.Az A620 deszkák AM5-ön például kb. desktop munka gépnek, esetleg HTPC-nek elképzelhetőek, sok ráadásul csak 65W-os procit támogat.
A B650 sima deszkák amint a fenti táblázatból is láthatóak, alapból csak 4.0-ás PCI-express támogatást élveznek, akadnak még relatíve nem olcsó deszkák, amelyeknél az nVME SSD-k részére is csak 4.0-ás kivezetés van.
A B650E esetén megjelenik kötelezően a PCI-Express 5.0 támogatás, itt annyi, hogy ha több csati is van, akkor zömmel elkezdik ezeket megosztani, tehát általános például, hogy ha beleraksz a második PCI-Express x16 csatiba egy kártyát (pl. 10Gbps hálókártya), akkor az első x16-os csati sebessége megfeleződik, vagy a második-harmadik M.2 NVME SSD nem működik.
A sima X670 több USB és/vagy M.2 nVME támogatással bír, amelyek nincsenek már szétbontva jellemzően és legalább egy 5.0-ás nVME csati van.
Az X670E pedig ezen túl még x16-os 5.0-ás csatival is bír.Ezek mellett még van kismillió változó, nekem első kézből az ASUS ROG Strix B650E-F, B650E-E és X670E-E, illetve az AsRock B650E Steel Legend deszkákkal van tapasztalatom, ez alapján merek ajánlani (nekem B650E-E van), de nyilván ha amúgy egy MSI vagy Giga deszka jobb ár/értékű, azt sem zárom ki az ajánlásból, csak nyilván ott óvatosabb duhaj vagyok. Itt jön a különféle fórumokban az utána olvasás...
-
félisten
válasz AxBattler #105239 üzenetére
Ahogy Sundesz kolléga is írja, sajnos a Prime széria eléggé az alján van a listának.
De ilyenkor az "ajánlást" nehéz megtenni, hogy ha nem adsz több információt.Milyen proci alá, kell-e alaplapi VGA, akarsz-e dVGA-t belerakni, kell-e PCI-Express 5.0, milyen feltételrendszerbe, stb...
A MicroATX formátum hivatalosan 244x244mm, szóval ha ennél kisebb deszka kell, akkor vadászni kell, mert alatta lehet ugyan, de a gyártók zömmel azért közel vannak ehhez, és 210mm széles MATX ritka, mint a fehér holló...
Így látatlanban én egy lépéssel tovább mennék és ITX-es deszkát néznék.
[ASUS Rog Strix B650E-I] vagy [MSI MPG B650I] , bár az utóbbi csak sima B650 és ráadásul aktív hűtésű... hát... dunno...Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
slett27
addikt
Sziasztok !
AM4 belépő szintű lapoknál A320/A520 melyiknél van olyan alaplapi hang ami elfogadható ? Anno volt nálam egy ASUS Prime A320M-K és az csapnivaló volt. Viszont egy Gigabyte Aorus B450-M-en meg meglepően jó. De tudom hogy belépő szintűeknél sem mindegy melyiket veszem ebből a szempontból.
Ebben tudnátok valami tippet adni ? Logitech Z623-am van és jó lenne élvezni már végre azt a basszust amit ki tud adni ez a hangszóró. Külön hangkártyára majd később szeretnék költeni.Köszönöm előre is!
"Ismerősöm szerint az ő Logitech Z-623-as rendszere (bizonyos esetekben) jobban szól, mert felére feltekerve is adja a mélyet, szétveri a házat a gettób@szó számokban !" by Rasiel :DDD
-
smallmer
őstag
Köszönöm szépen az ajánlásokat.
Azt hiszem el fogom engedni az integrált usb4-et.Azt megkérdezhetem, hogy mi alapján ajánlotok egyébként? Nem kételkedem, csak az érdekel, hogy honnan lehet elég információhoz jutni, hogy az ember tudjon mondjuk ajánlani. Pl.: miért B650-es lapot kell venni, stb...?
Köszönöm!
-
Sundesz
őstag
válasz AxBattler #105239 üzenetére
Ennek van kb. a legrosszabb VRM-je B650 vonalon, 65 wattos procinál nagyobbat nem érdemes belerakni (mi menne vele?) Ebben a méretben az Asrock B650M HDV/M.2 jobb, csak most kicsit drágább lett, 50 eleje egyebként az ára. Viszont a SATA port oldalra néz.
[ Szerkesztve ]
Hörcsög Powa'
-
félisten
Üdv!
A kinézett házba ez a lap fér bele (felfelé néző SATA portokkal), van vele valamilyen probléma? Asus Prime B650M-K
Esetleg hasonló méretben (24.4 cm x 22.1 cm) létezik más ajánlás?"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
félisten
válasz smallmer #105237 üzenetére
Az abszolut minimum, amit javasolnék az ASUS ROG STRIX B650E-F Gaming Wifi, ~110e Ft boltból, eggyel jobb a B650E-E változat (több M.2 nVME terén jobb leginkább), de az már inkább ~140e Ft.
Az MSI és a Gigabyte nem nagyon ad B650E deszkát, az AsRock B650E Steel Legend-en pedig csak 2 SATA van.Ha integrált USB4 is kell, akkor kategóriát lépünk, kb. az ASUS ProArt X670E és az AsRock B650E Taichi a belépő szint. Ezek olyan 195-200e Ft körül vannak.
[ Szerkesztve ]
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Ez alapján szeretnék kérni ajánlást:
1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?Játék és mindennapi használat
2. Mennyit szánsz az alaplapra?Itt vagyok gondban, mert még fogalmam nincsen, hogy mennyit kellene minimum rászánni, hogy egy jó lapot kapjak. Ez maradjon egyelőre képlékeny
3. Milyen hardverek alá szeretnéd?Processzor: 7800X3D
VGA: 7900 XTX OC
Memória: még nem választottam ki
NVME SSD
4. Milyen méretű lapot szeretnél?ATX szerintem
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)Jövőállóság miatt PCI Express 5.0 jó lenne ha beleférne, esetleg USB4 is. Több VGA nem lesz a gépben, háttértárból lesz egy nvme ssd és 3 sata ssd /hdd.
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?7900 XTX
7. Szeretnél tuningolni vagy nem?Nem igazán. A Procit, ha jól tudom nem lehet
8. Használt, vagy új alaplap?Csak új, de nem feltétlenül boltból. Hardveraproról bontatlan is jó lehet garival.
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)Nem
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?AM5 elvileg marad még 1,5 évig úgyhogy ha jön ki valami bika proci akkor lehet, hogy fejlesztenék, de nem tervezem.
-
Selynelar
aktív tag
Üdv Mindenkinek, a következőben kérném a tanácsotokat
Játék, programozás, általános dolgok(filmek,youtube, stb.)
150körül jó lenne megúszni, főleg ha ddr5 is kellene majd bele,de ha minőségi a lap,akkor 200-ba is belefér
I7 12700k-ra cserélném a mostani procit, Noctua NH-D15 lesz majd rajta,
MSI RTX 3080 GAMING X TRIO a VGA,
2*16gb 3200mhz HyperX Fury DDR4-es ramok vannak most(ha lehetséges megtartanám őket),
Van 3db 14cm-es pwm venti a házban, szóval legyen nekik csatlakozó elég
BE QUIET PURE BASE 500DX-be menne
legyen elég, kimondottan specifikus dolgokra nincs szükség
Ha van rajta hdmi csatlakozó az még jól jöhet
Nem hiszem
Mindenképpen új
Nem fontos
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Előfordulhat, de valószínűleg, akkor új generációs lesz a lap is, hosszú távra tervezek a mostani proci alaplap kombóvalElőre is köszönöm a válaszokat!
[ Szerkesztve ]
-
Rick3D
senior tag
válasz Rick3D #105212 üzenetére
Közben elgondolkodtam és lehet nincs is szükségem egy K procira. Szóval i5-13500 lesz.
Készítettem egy budge buildet amiben ez az alaplap van: B760M GAMING
Mit gondoltok?
Feature setre pont az ami nekem kell, ennél nincs többi igényem. Baromi jó positive airflowt raktam össze a gépházban de azért kicsit aggódok a VRM miatt, mintha vissza mentem volna 15évet az időbenEl tudok képzelni egy olyan jövőt ahol szeretnék majd BT eszközt vagy wifit használni. Arra az eshetőségre ezt találtam.
Habár a lapban nincs de így amikor szükségem lesz rá az aktuális latest wifi, BT techet meg tudom venni expansionként. Árban kb ugyan ott tartok mintha builtin lenne a lapban. (Most nincs erre szükségem de később lehet, hogy lesz)A nem budge build még készülőben van
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz sztomi1981 #105233 üzenetére
Mortarról.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
nagyúr
válasz sztomi1981 #105229 üzenetére
Nagyon szuper kis lap, én is még akcióban 42.800-ért vettem (a wifi-s változatot), házhozszállítva, 2021.09.05-én, van vissza a garból majdnem 1 év.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
viperabácsi
addikt
válasz sztomi1981 #105229 üzenetére
nekem a wifis változata van ( még 41 ezerért vettem újonan 2021 ben ) a3200-as ramom pöccre ment 3600 benne , meg wifi 6 bt ,plusz sok nyalánkság.
-
sztomi1981
tag
válasz viperabácsi #105228 üzenetére
jé tényleg.
Esküszöm tegnap még 45k körül volt a TUF....
ennyire jó a MORTAR?
A TUF-ban 2.5 gbp halokartya van, meg elég jó hangkártya, stb. -
viperabácsi
addikt
válasz sztomi1981 #105226 üzenetére
A tuf tól csk 1700 ft vel drágább te tudod .
-
K1LLMy53Lf
senior tag
lehet ezen viccelődni, de én a kérdésre válaszoltam, csak más irányból. ő jó hangminőséget szeretne, én csak leírtam, hogy mi az, amivel valóban jó hangminőséget lehet elérni SZVSZ (nem hallottam még igazán jó alaplapi hangchip-et, igaz a legjobb eddig csak a z390 meg ace volt, azon 1220 van)
de nem vitatkozni akarok, ahogy írtam "just my 2 cents""...Beatus Vir Qui Suffert Tentationem..." Pü-ben keress, max a topikba írj, de emial-t hiába küldesz, nem szoktam nézegetni. köszi.:) Csakis ELŐREUTALÁS esetén postázok!!!
-
sztomi1981
tag
válasz viperabácsi #105223 üzenetére
Na ez drága nekem már.
Ezzel mi a baj? ASUS TUF GAMING B550M-PLUS Alaplap
vagy ezzel? GIGABYTE B550M AORUS ELITE Alaplap -
félisten
válasz K1LLMy53Lf #105219 üzenetére
Ezzel az erővel fog simán egy USB-s fülest, és azt köt a deszkára...
-
félisten
válasz Ivy.4.Ever #105218 üzenetére
Realtek 1220 illetve 4082 jelenleg a legjobb opciók, ez alatt az 1200 és a 4080 van.
A jobb minőségű megoldásoknál külön rétegek vannak az audio adatoknak, illetve minőségibb alkatrészeket használnak. De 100-120e Ft-ért jó, de nem kiemelkedőt kapsz maximum, pl. ASUS ROG Strix B650-A Gaming Wifi.
Ez egy AM5 deszka, mivel nem közölted milyen platform, így úgy döntöttem, hogy neked Zen4 kell...ALC1220 valamiért inkább az X670E deszkákon van, pl. MSI MAG X670E Tomahawk Wifi, kb. ott kezdődik az, amit Te keresel szerintem.
-
viperabácsi
addikt
válasz sztomi1981 #105221 üzenetére
Van belőle nem wifis is Az kb 55k
-
sztomi1981
tag
válasz viperabácsi #105214 üzenetére
Igen, közben énis arra jutottam hogy ezt nem fogom olcsón megúszni.
Közben feljebb bézelődök és az Asus TuF Gamingre meg ennek a párjaira, tehát 45 ezerig kb. a Mortar már túl drága azért, nemkell nekem wifi sem az aztali gépben.
mATX a házam, amúgy, VGA meg most radeon 580 8GB de majd vagy 6700XT vagy 7700XT lesz valamikor -
K1LLMy53Lf
senior tag
válasz Ivy.4.Ever #105218 üzenetére
Nem teljesen válasz a kérdésre, inkább info/side note, de szvsz a legjobb egy külső, usb-s dac+amp, főleg ha valami fejest akarsz használni. Just my 2cents
"...Beatus Vir Qui Suffert Tentationem..." Pü-ben keress, max a topikba írj, de emial-t hiába küldesz, nem szoktam nézegetni. köszi.:) Csakis ELŐREUTALÁS esetén postázok!!!
-
Ivy.4.Ever
őstag
Sziasztok!
Az alaplapok audio chipjei körül lenne kérdésem. A legjobb chipekre vagyok kíváncsi. Az érdekelne mely alaplapoknak van a legjobb hangzása rögtön a dobozból kiéve. Méretben mini-itx a preferencia, árban meg olyan 100-120 max. Ha ennyiért nincs, akkor mennyiért lenne a legfelső szint?[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
A mortar piszok jó lap, de 55 alatt nem nagyon van a sima változat, a wifis meg 80e+.
Asrock B550m Steel Legend, 50e magassága, ez elég jó lap már.#105215Sundesz: normális VGA (tehát ami legalább 8 vagy 16 sávot használ) nem tragédia a gen 3.0, mert amúgy jó lenne az az MSI és belefér a kérdező megcélzott max árába.
#105211sztomi1981: mi lesz a VGA/milyen VGA van ?
Árához mérten a felsorolás alján lévő Giga lap bőven jó lehet.
[ Szerkesztve ]
-
Sundesz
őstag
GEN 3-at ne vegyen semmikép, mert az csak PCI le 3.0-át tud.
Hörcsög Powa'
-
viperabácsi
addikt
válasz sztomi1981 #105211 üzenetére
Én kb nem spórolnék pont a lapon. Mindegyik általad linkelt csupasz vrm-el van + elég gyengusnak tünik a táp része is.
Kivétel ez : MSI B550 GAMING GEN3
, De ennél meg erősebb a táp+VRM a gigán.
Azt is jó lenne tudni , hogy Matx vagy ATX méret lenne ami kell neked.
Én valami hasonlót néznék : mag b550m mortar wifi[ Szerkesztve ]
-
Rick3D
senior tag
Sziasztok!
Segítségeteket kérném lap vásárlásban. Sokat gondolkodom az LGA1700 és AM5 között. Tekintve a mostani árakat és a felhasználási célt, LGA1700 szerintem jobb választás. AM5 future proofing bs-e nem hoz lázba kivételesen Ha valaki szerint tévúton járok akkor ne kíméljen!
- Munka: Programozás és minimal gaming 1440p 165hz
- Pont annyit, ami kielégíti az igényeket. Ha 60k akkor örülök ha több akkor meg ez van.
3. Milyen hardverek alá szeetnéd?
- i5-13600K, 1db 2TB körüli gen 4 nvme ssd, RX-580 később talán 4xxx nvidia, 32gb ddr5 ram
- ATX, mATX
- Nincs rá szükségem.
- Mindegy, van mindenhez is kábelem
- Auto OC, már nem szórakozok alul feszeléssel és egyéb OC-val.
- Új
- Nope
- Nem hinném, ha innen váltok akkor komplett platformot fogok -
sztomi1981
tag
Sziasztok, van esetleg itt B550-es budget (max 40k) ig ajánló? Azt néztem hogy az összefoglalóban nincs, teszteket is csak 2-3 évvel ezelőtti lapokhoz találok, pl ezekről semmi teszt vagy infó:
MSI B550 GAMING GEN3 Alaplap
ASRock B550 Phantom Gaming 4 Alaplap
MSI PRO B550M-P GEN3 Alaplap
ASRock B550M Phantom Gaming 4 Alaplap
GIGABYTE B550M DS3H AlaplapAsus primeokról olyan rossz teszteket láttam hogy kizártam.
Ryzen 5600x menne bele, 1 VGA kártya meg 1 olyan rampár amitt támogat, szóval semmi extra.Köszönöm
-
félisten
válasz Meizubee #105208 üzenetére
Neki AM4-es deszkája van, így szerintem nem túl releváns összevetni egy AM5-össel, kezdve ott, hogy előbbi DDR4-es, utóbbi meg DDR5-ös...
Nem válaszoltál azon kérdésekre, hogy pontosan milyen elvárásaid vannak.
Memória terén a QVL lista korántsem 100%-os, nem egy és nem két példa van arra, hogy a QVL listán rajta van a modul, 'oszt mégse megy az ott megadott értékeken.
-
motown5l
senior tag
válasz Meizubee #105206 üzenetére
Nekem a windowsot online kel regisztrálnom Mert e mail címhez van, vásárolva.
[link]
Sok sikert hozzá.
De előtte szerezd be a drivert az oldalról.
Memória vásárlással is bajba lehetsz majd. Érdeklődj hogy melyik memóriát olvassa be rendesen. Nekem vissza kelett küldeném 32 gb ot,.mert nem látta a 3600mhz t.
Más. Típust kelett. Venni bele. Egyébként a deszka nagyon jó. Wi fi nagyon jól dolgozik benne egyszer nem szakadt meg még meg. Jó, gyors. Wifi 6 van, benne.
Az, M2 bol is jó hogy kettő van a lapon.[ Szerkesztve ]
-
motown5l
senior tag
válasz Meizubee #105195 üzenetére
. Nekem egy MSI MAG B550 tomahawk max wifi van. És a Windows telepitesenel nem tudtam be fejezni a Windows telepitest. Mivel nem tudott fel csatlakozni a netre a Windows. Nem ismerte fel a. Legújabb Windows a wi fi t. . Szívtam vele rendesen mire meg oldottam
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Meizubee #105195 üzenetére
Van fent egy összefoglaló, érdemes a kérdések alapján összeszedni, mit vársz el a géptől.
Pl. kell-e PCI-Express 5.0 támogatás?
Hány nVME és SATA meghajtót kötnél rá?
Használnád-e az alaplapi videó kimenetet és ha igen, hányat?
Az alaplapi hangcodec kell-e és ha igen, milyen kimenetre lenne a zajkeltő rákötve?
Milyen méretű deszkában gondolkozol?
Végül mennyit szánnál rá?Az általad linkelt alaplap például M-ATX, de miért ezt választottad, ha a házad (a CPU topic alapján) simán befogadná ATX mértetet is? Utóbbi jobban ellátott, jobban szerelhető, a csatik jobban hozzáférhetőek.
Szóval gondold végig az igényeket először, így lehet elkerülni, hogy utólag esetleg szembesülj azzal, hogy valami hasznos funkció hiányzik...
-
Đusty
addikt
válasz noblem1983 #105198 üzenetére
Én is ezt néztem ki magamnak csak inteles foglalattal A kétszer ennyibe kerülő asusban sincs ennyi minden.
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Beszámítás! Intel Desktop Board DH87RL alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Gigabyte 4.gen i7-es félkonfig! fejlesztés miatt, eladó! FoxPost ON!
- Beszámítás! GIGABYTE Z270X Ultra GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! MSI H81M-E33 Alaplap H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! ASUS ROG STRIX B250G GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest