Hirdetés
-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bandus
veterán
szépen beesett a bitcoing meg az ether is, talán érdemes most venni még ezekből.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
nort_on
senior tag
18 éve dolgozok, forintban kapok fizetést (sajnos). Gyerek(ek)en kívül már csak nyugdíjra gyűjtök. Nem bonyolítom túl a dolgokat, a tudásomhoz képest (elég kicsi, főleg az itt lévő fórumtársakhoz képest) próbálom a legjobbat kihozni. Elég egyszerű a portfólióm, fizikai ingatlan (olcsón, jó hitellel sikerült venni+LTP-k), VWCE (általában kb 100% megtakarítás ide megy) és kriptó (nyáron amit tudtam meg mindent ide tettem). Árfolyammal nem igazán lehet mit tenni, EUR/USD is érdekesen alakult az utóbbi évtizedekben, meg ki tudja, hogy a forinttal is mi lesz még. Jelenleg azt gondolom, hogy kb ez a legtöbb, amit a pénzemből passzívan ki tudok hozni.
[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
Ft-ban a (6-X havi) vésztartalékot célszerű tartani (MÁP+, PMÁP)
A vésztartaléknál nem a hozammaximalizálás a fontos, hanem a folyamatos rendelkezésre állás és a stabil érték (kis volatilitás).
A többit kell befektetni. Ez erősen kockázattűrés-függő, mert van akinek ez is csak MÁP+ lehet, mert a deviza és tőzsde szavaktól sikítófrászt kap. A másik véglet meg az egészet BTC-be tolná. Egyik se jó stratégia.
Ha a befektetni való egy része kötvénybe menne, akkor lehet gondolkodni, hogy a MÁK-nál vagy azt is a tőzsdén. mgoogyi fentebb írt erről. A kötvény/rv. arányról van sok cikk.[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
válasz nort_on #58791 üzenetére
elejehez: :-)) ..persze a rutinos öreg rokat arra ertem, hogy "feccölt" mar idöt e kerdesekre illetve arra is: eletkor-, elethelyzetfüggö az allapot, a cel, a szemlelet fö iranya (felhalmozas eleje, közepe, vege, vagy mar felhasznalas)
a 3% es 1%-hoz: "wow" ! es HU-ban keresel ? (ha nem nagy titok: miota, kb. korod) illetve: mennyi idö lesz még a "felhalmozas" (varhatoan fizu, bevetel >> kiadas)
ami nem HUF-ban, az €-ban ? es vajon mennyire $ alapu ertekü ? es mit gondolsz $ erteke ingasa miatti rizikorol, mit teszel "ellene" ?
mert ugye voltak evek, hogy szinte 1:1 volt € / USD, de mondjuk 2007-2009 atlaga: 1.41, azaz, egy tiszta $ alapu (nem az a kerdes, miben kereskedett, hanem hogy eszköz, ertek szerint milyen) befektetes 1/1.41=> kb. 30%-kal kevesebbet ert €-ban
termeszetesen kölcsönösseg:
kb. 30 eve dolgozok, 10+ even at NY-EU-ban elve, ott €-ban volt fizum,
ezert kb. 1/3 van €-ban, kb. 2/3-a van HUF-ban,
lehet hogy meg 10 evig, lehet, hogy csak 1 evig lesz tovabbra is rendes fizum -
<Adamsky>
nagyúr
Sziasztok!
Ahogy lenni szokott - az ilyen hozzá nem értőknél - viszonylag gyorsan kellene döntenem, hogy NN-ből származó Eurós megtakarítással mi legyen?
a) Prémium Euró Magyar Állampapír
b) Magyar Állampapír Plusz
c) Egyéb
Nem tervezek "zsonglőrködni" a pénzzel, csupán biztos helyen szeretném tudni, ahol picit "fial" is. Tudom senkinek sincs otthon üveggömbje, de hosszabb távon, - ill. figyelembe véve azt, hogy a pénz Euróban van - szerintetek mi lenne ma/most a "tuti"?Előre is köszönöm a válaszokat!
ui: holnap reggel megyek MÁP - Értékpapír nyilvántartási-számla nyitni ...
-
avl
senior tag
válasz PredatorZoli #58709 üzenetére
hogyan latod az USA kitettsegüket illetve a sajat porfoliodban ?
a mar emlitetteknel aktualis dokumentumjaik szerint:
SPDR MSCI USA Small Cap Value Weighted isin: IE00BSPLC413 - nyilvan 100%
SPDR MSCI Europe Small Cap isin: IE00BSPLC298 - nyilvan nulla% (
Xtrackers MSCI World Value isin: IE00BL25JM42 - 39.8% (25.45% Japan !!)
JPM Global Equity Multi-Factor UCITS isin: IE00BJRCLL96 - 67.9% (North Am.)illetve Vanguard FTSE All-World UCITS ETF -ben - 58.6%
gondolom a többseg(ünk)nel inkabb €-hoz kötöttebb a kiadas, mert HU, EU;
azt tudjuk, hogy $ / € viszony igencsak mozgalmas tud lenni, ez pedig erinti USA-t komoly mennyisegben tartalmazo ETF, portfolio erteket
$ az utobbi mondjuk 15 evet nezve inkabb erös €-hoz kepest (vajon ebböl "következne", hogy gyengül ? dehogy)
talan az is megkockaztathato, de ez mar csak spekula, hogy ott több penzt nyomtattak (?), mint EU, viszont "never bet against America" (mert vonzzo a - szellemi - tökenek), persze ott is lehet komoly "rendváltás"; EU meglehetösen "furcsa" az önerdekervenyesitesben stb.
-
avl
senior tag
válasz Lex Icon #58785 üzenetére
egyreszt o.k., sok igazsag van benne
masreszt: mi legyen a HUF-fal ?
mi az igazan jo befektetesi eszköz HUF-ban ? pl. allampapir, bef.alap, kevesbe (?) likvid BETa piaci ETF ?vagy mennyi /ne is legyen (csak minimalis) HUF-ban ?? - hanem mindig "értelmes" [ez is vitathato: €, $, CHF, ..] devizara konverzio, mert HUF ertekallosaga kerdeses + mert "ertelmes" penznemben sokfele termek es likviden jol elerhetö (pl. Xetran ETF)
racionalisan valoszinü HUF-ban csak egy minimalisan szüksegeset lenne erdemes tartani, nem ?
rutinos öreg rokak szerint ? -
Moleman
addikt
válasz aujjobba #58787 üzenetére
Historikusan Excelben maradt a befektetés is, mert minden mást is ott vezetek (tételes kiadások, követelések, tartozások, számlaegyenlegek, stb). Mélyebb analízisre egyelőre nincs is szükségem, csak jó lenne az ETF és deviza árfolyamokat napi szinten automatikusan frissíteni, hogy ne kelljen manuálisan. De köszi, ahogy látom, arra jó lesz ez az alkalmazás, hogy egy helyen meg tudom nézni az összes árfolyamot.
Találtam több látszólag jó exceles megoldást, de pl a YahooFinance belinkelve csak a cookie tájékoztatót illeszti be az árfolyamok helyett, és az Alpha Vantage beépülője sem működik.
-
aujjobba
addikt
válasz Moleman #58786 üzenetére
Miért nem használsz olyan eszközt ami kifejezetten erre való?
PortfolioPerformance tökéletes például, kicsit tanulni kell használni, de nem vészes.
Euróban viszem fel többnyire a tranzakciókat, van amit USD-ben, de ha átkattintom forintra mindent szépen átszámol a tranzakciók idején érvényes árfolyamokkal.
Alapértelmezetten a YahooFinance-ről szedi az adatot.Egyvalami hiányzik belőle egyelőre, készletértékelést nem tud (FIFO/LIFO/stb), így ha például adóbevalláshoz kellene plusz munka van vele.
[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
Akiknek még mindig nem kerek, hogy miért nem szabad aktívan kezelt alapokba fektetni: Hogyan manipulálják a befektetőket a befektetési alapkezelők?
-
Moleman
addikt
válasz Brandynew #58780 üzenetére
Hátrányos tényező, hogy 2010-es Office-om van, lustaságból és megszokásból, azon még nem nagyon működtek ezek a dolgok. De most kipróbáltam a céges gépen a "stocks"-t, tök jól működik, emiatt már megérheti újabbra váltani.
#58779 vnorbi
Az adatbázis is jó ötlet, amúgy is főként SQL-lel dolgozom, szakmai továbbképzésnek se lenne utolsó. Már Excelben is nagyon sokat tanultam, mióta ezekkel szórakozom, pedig előtte se volt idegen. -
Resike
tag
válasz Lex Icon #58764 üzenetére
"Vigyázzunk azonban, mert a tőzsde megnevezés félrevezető lehet, lásd például a bitcoin tőzsdék esetét. Bár gyakran bitcoin tőzsdének, kriptotőzsdének nevezik a bitcoin és kriptodeviza váltókat, azonban ezek a törvény értelmében nem valódi tőzsdék, így nem alkalmazhatók az ellenőrzött tőkepiaci ügylet szabályai."
-
axioma
veterán
válasz PredatorZoli #58755 üzenetére
Sokara jottem vissza, de ezer koszonet! Jovok eggyel, ha tudok vmiben segiteni, szolj. Ugyan va'r me'g ram guglizas a hatterinfokhoz, de az algo a gyakorlatot megoldja. A tobbit meg mas modon intezem, olvasok me'g itt sztem 1-2 evet... hazepiteshez is bevalt anno ;-)
-
vnorbi
aktív tag
válasz Moleman #58713 üzenetére
"az Excelben eggyel több oszlopba kell a napi árfolyamot beírnom"
Kíváncsiságból előszedtem a régi táblázatos nyilvántartásomat, mert valamikor én is így kezdtem. Az elején 3 oszlopba írogattam a napi árfolyamokat, és meglepően kitartó voltam, majdnem 5 évig képes voltam ezt csinálni. Összesen 11 ilyen oszlop lett, ahogy telt az idő, és valahol itt telhetett be a pohár, hogy ez így már kezelhetetlen.
Itt átraktam az egészet adatbázisba, és automatizáltam az árfolyamadatok begyűjtését, hogy ne kelljen ezzel tölteni az időt (akkoriban nem voltak még divatosak a mostani webes/appos portfóliómenedzser eszközök). Ettől kezdve egyszerű lett minden, nagyon könnyen hozzácsaptam újabb papírokat kíváncsiságból összehasonlításokhoz, amik alapján aztán soha nem hoztam döntéseket
Ha még mindig táblázatoznék, biztos nem ez lenne a helyzet, azzal sem boldogulnék nagyon, amit tényleg tartok, nemhogy még legyenek extrák is. De ha mégis ilyen elvetemült lennék, akkor jelenleg 355 oszlopa lenne a táblázatomnak, amiből 124-et kellene töltögetni napi árfolyamokkal (a többi már lejárt állampapír, megszűnt befektetési alap, kiütött certifikát...).
-
Lex Icon
senior tag
válasz PredatorZoli #58766 üzenetére
Ez akkor lenne igaz, ha a kriptóról kapnál számlát és eladáskor te állítanál ki egyet, de mivel ez befektetés, ahogy a bankbetét vagy egy bef. alap megvétele, így nem termék értékesítésnek számít. Ezért csak a nyereség számít(hatna) bevételnek.
-
h1mpi
félisten
-
h1mpi
félisten
Sziasztok! Kis segítséget kérnék, most 17.-én van a Máp+ lekötésem fordulópontja (3.5%-os ciklus vége). Kell valamit tennem, hogy tovább menjen megint fél évre vagy nem kell foglalkoznom vele?
[ Szerkesztve ]
Fully electric lifestyle!
-
Lex Icon
senior tag
válasz Resike #58762 üzenetére
Tőzsde adózás, tőzsdei nyereség, jövedelem utáni adóbevallás 2021-ben
"Katás egyéni vállalkozók sem mentesülnek az SZJA fizetés alól, nekik a KATA bevallás mellett a 20SZJA nyomtatványon ugyanúgy bevallást kell beadni, mint egy magánszemélynek."
-
Lex Icon
senior tag
válasz PredatorZoli #58759 üzenetére
katásként nem a profit illetve nyereség után adózol, hanem minden bevétel után.
Csakhogy:
Nem minősül bevételnek: ... az adózó által korábban átadott vagyoni érték az adóalanynak nem ellenértékként történő visszaszolgáltatásakor ideértve különösen a nyújtott kölcsön, hitel visszafizetett összegét, de ide nem értve különösen a nyújtott kölcsönre, hitelre kapott kamatot, ha azonban az adóalany csak a szokásos piaci ár egy részének megfizetésére köteles, akkor a szokásos piaci árból a fizetési kötelezettséget meghaladó rész bevételnek minősül; -
bayarena
aktív tag
Elore is elnezest kerek az off topic miatt de, tudjatok, hogy egy cegnek miert eri meg, hogy hiaba van a ceg Ausztraliaban, megis a New Yorki tozsdere jegyezte be magat valahogy?
Szoval mitol jobb a cegnek? Illetve konnyu ezt megcsinalni, hogy nem oda jegyzik be, ahol a tenyleges szekhelye van? -
PredatorZoli
Topikgazda
Meg eleve tegyük fel hogy lehet ilyen ügyletet. Ugye katásként nem a profit illetve nyereség után adózol, hanem minden bevétel után. ha ezt a jelen példára fordítjuk akkor ez azt jelentené, hogy minden egyes eladás értékét össze kellene adnod mint bevétel, és azt kvázi beleszámolni a kata összeghatárba, függelenül attól hogy mennyi bekerülési költsége volt az illetőnek amikor megvette azt a vicket vackot. Több szempontból is aggályos ez. Eleve nem is a platformnak kellene számlázni mert ők csak közvetítők. Kvázi annak kéne akinek eladtál, eléggé nonszensz az egész, a kata nem is erre való
[ Szerkesztve ]
-
sajtos365
tag
válasz PredatorZoli #58755 üzenetére
Nasdaq 100 az miért nem jó?
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz axioma #58754 üzenetére
öö hát nem egyben, hanem kettőben, hisz oké, hogy decemberben úgy döntesz hogy jövő évben átalakítanád és ez miatt akkor nem fizetsz be, de már az azt megelőző évben se kellett volna befizetni mert az alapján az éppen aktuális évben igényeltél vissza. Tehát 2 évig kell pihentetni.
- ha van eu reszveny, akkor azt jelenti h mind van, vagy fugg cegtol?
nyeszen nincs eu tőzsde. Csak BÉT, és BÉTa. BÉTa piacon van pár db ETF, és néhány EU-s részvény is, de messzemenőleg nins akkora választék mint egy xetrán. Jó ha a tizede részvények tekintetében, vagy még kevesebb, ETF-eknél 1-2%-a.
- arfolyam [euroig] fix, vagy ott is a szolgaltatotol fugg? RC valtasban is diszkont?
nyeszen nincs átfolyam, csak forintban lehet kereskedni, ezért is nincs más tőzsde mint a BÉT és BÉTa. BÉTa piacon is forintos minden, és az árjegyző által vannak bent mindíg ajánlatok, van rajta valamennyi spread természetesen (amiben benne van a devizaváltás is lényegében), tehát kissé költségesebb mint ha Xetrán vennéd meg ugyanazt revoluton váltva.
- az etf-ek vagy mas kombinalt ajanlott termekek is benne vannak ebben a korben vagy csak pl. tesla/bmw szint, szoval adott reszveny?
Ez a teljes választék mindennel együtt, se több se kevesebb:
Azokat éri meg venni ahol nállam látható az eladás gomb, mást nem nagyon(vagyis ami van nekem)[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz PredatorZoli #58745 üzenetére
Koszi, akkor 1 ev esik ki, az amelyikben 0-t erdemes befizetni, utana januarban atalakithato es arra az evre mar uj szamlan befizetesre kerheto kov. evben vissza. Meglatjuk, de pozitiv hogy mukodik es tkp dec. vegen eleg donteni, ha mindig akkor megy be penz.
Az egyes nyesz-ek, ha eu tozsdes cuccokat kereskednek, akkor
- ha van eu reszveny, akkor azt jelenti h mind van, vagy fugg cegtol?
- arfolyam [euroig] fix, vagy ott is a szolgaltatotol fugg? RC valtasban is diszkont?
- az etf-ek vagy mas kombinalt ajanlott termekek is benne vannak ebben a korben vagy csak pl. tesla/bmw szint, szoval adott reszveny?
A hazimat csinaltam [gugli], de ezekre nem talaltam csak hogy ki mit nem, es a sajat kotvenyek hosszu listait. Ha van egy link akkor az is segitene, majd kimazsolazom magamnak ami nekem kell, koszi. -
Kobe
veterán
válasz Resike #58746 üzenetére
Bro, ez a hir kripto fronton maganszemelyekre legalabbis ezer eves.
Azota Vargamisi mar belwbegtetett 1-2 ujdonsagot.A kereskedésen és a bányászaton elért nyereség után egységesen 15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni úgy, hogy a tevékenységekhez kapcsolódó költségek (bányagép, villanyszámla, akár a tőzsdéknek fizetett díjak) levonhatók a nyereségből.
Az új szabályok szerinti első adóbevallási határidő így 2023. májusa. A csomagnak része, hogy akik eddig adózatlan hozamot realizáltak kereskedésen vagy bányászaton, azok öt évre visszamenőlegesen adóamnesztiát kapnak, tehát a öt évvel korábbról származó nyereséget is le lehet büntetlenül adózni. Ez 2018. januárját jelenti.
Nem veletlen, hogy aki csurig van stabilcoinnal az sem ugral most a fiatra valtassal.
Maganszemelykent a kivarassal es az alacsonyabb adokulccsal jobban eselyesen jobban jarsz mint a feltetelezett kiskapuval ami kerdeses meddig mukodik[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Resike #58751 üzenetére
Közben még egyszer elolvastam a cikket, végiggondoltam, és lehet benne valami. Ha te EV-ként a kriptózást tevékenységként végzed, akkor az abból származó kiadásra-bevételre valóban elég lehet a KATA megfizetése. Ezt a kiskaput viszont biztosan be fogják zárni, mert ez nem valódi vállalkozói tevékenység, hanem sima tőkebefektetés. Egyébként lehet, hogy már most sem állna meg ez az érvelés a NAV előtt, érdemes lenne egy állásfoglalást kérni tőlük, mielőtt rád vernek egy combos büntit.
[ Szerkesztve ]
-
Resike
tag
-
Resike
tag
válasz PredatorZoli #58737 üzenetére
Mégis kinek állítanád ki ha nem a kifizetőnek. Az aki a kriptódat fiatra váltja.
Ha valaki vállalkozóként akar kripó után adózni az szinte biztos hogy nem főállású katás lesz zéróhoz konvergáló maradék kata kerettel innen a havi 50.000 és 75.000 forintot el lehet felejteni.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Resike #58735 üzenetére
Főni, te ezt csinálod élesben, vagy csak egy elméletet vázoltál itt fel? Mert nekem cégem is van, katás EV is vagyok, de elképzelhetetlennek tartom azt, amiről beszélsz. Viszont ha mégis lehetséges, az egy kiskapu lehet a kamatadóval szemben.
#58746Resike
...ha önálló tevékenységből származó jövedelemként kezeljük a tevékenységet.
Ööö, oké, de mi ez az önálló tevékenység? Mert a Bitcoin kereskedelemnek nem hiszem, hogy van teáor kódja. Így amúgy már értem a dolgot, a Bitcoinra úgy tekint, mintha egy kiló krumpli lenne, amit megveszel olcsón, eladod drágán, a különbözet pedig kicsapódik haszonként. Ha ez így rendben van a NAV-nak, akkor valóban nem terheli kamatadó, hiszen nem befektetési eszköznek tekinti a dolgot, hanem egy terméknek.[ Szerkesztve ]
-
Resike
tag
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz axioma #58744 üzenetére
ha még abban az évben nyitsz egy másikat, abban az évben már nyilván arra sem kérheted. (eleve arra előtte levő évben nem is fizethettél be pénzt, így eleve nem is lehetne, de egyébként sem, ugye egyszerre csak egy nyesz-r számlád lehet.)
De nyithatsz újat még abban az évben és befizethetsz rá, és akkor a kövi évben arra már kérhetsz visszatérítést. -
axioma
veterán
válasz PredatorZoli #58741 üzenetére
Koszi, kicsit vilagosabb. Az viszont nem, h mi van ha nyitok masik nyesz-r-t? Akkor azon is lesz tiltas?
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz concret_hp #58742 üzenetére
nem vonják le. a feltölrést követő évi adóbevallásban, azaz a következő év eleji adóbevallásban kell bevallani és befizetni. A gyakorlatban a magyar brókerek megküldik a navnak az adatokat és általában már úgy vár a tervezet hogy meg van csinálva benne az erre vonatkozó rész is, de hallottam már olyat hogy rossz volt, így azt érdemes átnézni.
[ Szerkesztve ]
-
concret_hp
addikt
adózás tbsz feltörés esetén mikor történik? szolgáltató levonja egyből amit le kell, vagy az adóbevallásba kell beírni / kiszámolódik magától?
vagy fullba vagy sehogy :D
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz axioma #58740 üzenetére
1 vagy 2 évnyit kell növelve visszafizetni. Attól függ hogy 1 vagy 2, hogy az év melyik szakaszában csinálod. Nézzünk egy példát:
Ha mondjuk 2022 februárjában alakítod át és majd csak márciusban akarod megcsinálni az adóbevallást akkor abban az esetben:
A 2021-ben visszaigényelt összeget kell 20%-al növelten csak visszafizetni (amely visszaigénylésnek az alapja ugye a 2020-as befizetés okán jött létre, tehát ha 2020-ban nem fizettél bele, így 2021-ben nem igényeltél vissza, majd 2021-ben se fizettél be,akkor 2022 elején már büntetlenül alakíthatod át, ha meg igényelted akkor 1 évnyi (ugye max 120k kell visszafizetni)
Ugye mivel 2022-ben átalakítod, ebben az esetben abban az évben nem kérhetsz visszatérítést akkor sem, ha 2021-ben fizettél be a nyeszre
Ha mondjuk 2022 októberben akarnád átalakítani, akkor addigra már ugye megvolt a bevallás. Így a 2021 ben és a 2022 ben visszaigényelt visszatérítést kell visszaadni 20% növelten, amelyeknek alapja ugye a 2020-as és 2021-es befizetések voltak. Igazából ennyi.[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
NYESZ TBSZ-esitese infot keresek, ha tudja valaki. Azt mar kiolvastam, h ekkor 'virtualisan' 2 evnek az adokedvezmenyet vennek el, de jol latom, h ez csak igazabol 1? Hiszen tbsz-esites eveben _arrol_ a szamlarol nem kerhetek adovisszat de masikrol [mivel nem lesz tobbedik] mar igen... [Sot, akar 1 sem, jo lenne tudni, mikor vizsgaljak, h melyik szamla jogosult, az adobevallaskor? Amikorra a "bunos", utolso evben befizetest nem latott mar nem is e'l, akkor a friss, dec-ben feltoltott kaphat? ] Fura lenne ha igy tkp 7 ev utan penzhez lehetne jutni kvazi ingyen, vmi biztos hibadzik... bar a tbsz-esites me'g felezve is megerhetne [minden 2. evben befizetes es adokedv, az ellenevben nem fizetni nem igenyelni, ne kelljen visszaforditani semmit]. Legalabbis nekem, akinek messze me'g a nyugdij.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz Manitou #58728 üzenetére
Az elsőre rá lehet fogni, hogy közepes kockázatú, de ennél is benne van a pakliban, hogy -25%-ban lehetsz, mikor kell a pénz.
+ Alapok alapja, aminél a mögöttes alapok költségét is meg kéne nézni.
A másik 3 tisztán részvényalap, aktívan kezelve, magas jegyzési és folyó költségekkel.
Hosszú távon nem valószínű, hogy egy kellően diverzifikált részvény etf-et megverjenek.
A tanácsadók azt szeretik ajánlani, ami az utóbbi 1-2 évben nagyot ment, mert azt hiszik az emberek, hogy ez jelent valamit a jövőre nézve.
Ha 1 éven belül kell a pénz, maradj a MÁP+-nál. Vagy pmáp-ot, ha jók az Erstés visszaváltási feltételek. -
.mf
veterán
Már megbocsáss, de a nettó baromság az az, amit épp összehordasz.
Főállású katás vagyok.
Katás egyéni vállalkozásban nem generálsz nyereséget, nem fektetsz be cégként, csak számlázol, aminek ellenértéke megérkezik a te saját bankszámládra, és az onnantól már a te dolgod, hogy mikor és milyen árfolyamon váltod vissza.
Ha külföldre állítok ki számlát, adott devizában, akkor rá kell írni az aktuális MNB deviza-HUF árfolyamot is, és ez alapján megy a számolás, hogyha túlléped a 12M-t vagy az egy kifizetőtől 3M-t, akkor mennyi adót kell befizetned.Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
PredatorZoli
Topikgazda
Már ne haragudj de nem. KATA-sként számlát kell adnod, és a számlán szereplő dologra vonatkozik ez a keret, aminél fixern adózol. Most bocsáss már meg, de befektetésnél hogyan és kinek szándékozol számlát kiállítani a nyereség után?
Cég fektethet be, így pl egy KFT, de ott nem fix az adó, hanem társasági adó van és kivételkor osztalékadó.....
Ingatlan bérbeadást sem lehet katásként adózni.
katásként te nem cég vagy hanem egyéni vállalkozó...de én még nem találkoztam főállású katással
Te tudod miről beszélsz most egyáltalán?
[ Szerkesztve ]
-
Resike
tag
Nettó baromság, vállalkozásban ugyanúgy lehet bevételt generálni nyereséggel. Szerinted ha egy cég befektet valamibe az hogyan lesz leadózva, vagy ha az adóilletőség devizájától eltérő pénzben szerez bevételt amit nem vált vissza aznap? Függően a bevételtől még a 75k is fényévekkel jobb mint a 15%, de én még nem találkoztam főállású katással, könyvelő nem kell a maradék fennmaradó költségek meg nem tételek, tételes IPA-ra lehet beadni a kérelmet.
-
.mf
veterán
válasz Resike #58729 üzenetére
Tyű. Rakjunk egy kicsit rendet, mert elég sok félreértés és tévedés van ebben a pár sorban is.
Csak akkor 25k a KATA, ha van mellette főállásod - ha nincs, akkor 50k vagy 75k (plusz IPA, kamara, esetleg könyvelő és/vagy könyvelő-sw, ha kell). Ezzel csak a vállalkozási tevékenységből befolyó jövedelmed adóit tudod le - de ettől még egyéb jövedelmeid után, mint pl. tőzsdei részvény, osztalék, árfolyamnyereség, stb, ugyanúgy adóznod kell.
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Manitou
veterán
válasz stingy2 #58730 üzenetére
Nem. Ajánlott egy alacsony kockázatút is, eleve azzal kezdte azt be se írtam ide, mert azt kilőttem , említésre se méltónak gondoltam. A következő volt egy közepes kockázatú, majd a többi az magas kockázatú. De egyébként annyit mondott hogy a magas kockázatúba a pénzem max 10-15%-át ajánlaná tenni.
Állampapírt meg ne banknál vegyél, hanem a kincstárnál, ahol tényleg 0 az összes költség.
Igen, azt tudom, hogy ott célszerű venni, nem a banknál -
stingy2
senior tag
válasz Manitou #58723 üzenetére
4 részvényalapot ajánlott, és azt merte ezek közül bármelyikre mondani, hogy alacsony kockázatú, és 1 éves távra ajánlja? Ha 1 év múlva szükséged van a pénzre, akkor NE vegyél részvényalapot. Vagy vállalod, hogy akár duplázhat, de akár felezhet a befektetésed ilyen időtávon. Az, hogy eddig mennyit hozott, teljesen irreleváns, a jövőbelátó privátbankárt meg még nem találták fel.
Ajánlani meg nyilván a saját alapjaikat fogja, mert ez van kiadva. Erstés ügynök Erste alapot fog ajánlani, mert ezért kapja a fizetését. Ha nem ezért kapná, akkor 0,2% költségű ETF-et ajánlott volna, nem 2%-os éves díjú, meg 2-3% vételi díjú bef.alapokat. Így eleve -5%-ról indulsz, tehát ahhoz, hogy neked kifizessenek 1 év múlva 6%-ot, az alapkezelőnek 11%-os éves hozamot kell produkálni. Ezt jelen környezetben csak a rv-ek tud(hat)ják, de az meg minden, csak nem alacsony kockázat, akárki akármit mond.
Állampapírt meg ne banknál vegyél, hanem a kincstárnál, ahol tényleg 0 az összes költség.[ Szerkesztve ]
INTJ
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz Manitou #58725 üzenetére
Teljesen mindegy, hogy _eddig_ megvolt bőven 8%.
Nagyjából az összes részvényalaptól hasonló hozamot várhatsz mínusz a költségek.
Utóbbiakat érdemes minimalizálni, mert bármi is lesz, azt kifizeted.
Közepes meg magas kockázatot pedig veszélyes vállalni, ha 1 év múlva kellhet a pénz.
Melyik konkrét alapokról van szó egyébként? -
bandus
veterán
válasz Manitou #58725 üzenetére
de milyen éves hozam? az elmúlt 12 hónap hozama? csak mert ha erre az időtávra visszanézed bármelyik all-world etf-et, akkor ezek hoztak majdnem 30%-kot 0.2% költség mellett de ez persze nem jelent semmit sem a jövőre nézve, itt nem tudok kapsz-e bármi garantált hozamot, tőkevédelmet? de bármit is vonsz le bármiből, ezek nem lesznek jó befektetések.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
Manitou
veterán
válasz PredatorZoli #58724 üzenetére
A közepes kockázatúnak 2% a vételi díja, a magasnak 3%. Viszont az éves hozama bőven 8 felett van a közepes kockázatúnak is. A magasnak meg pláne. Szóval még ha ezeket a vételi %-okat levonom, akkor is egész jónak tűnik.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Manitou #58723 üzenetére
A lényeg hogy a terv szerint a cél hogy a három különböző kockázatú ( alacsony, közepes, magas) alapnak összesen legyen egy kb 6% hozama költségek levonása után) , de ha ezen felül teljesít az már a "bónusz "
Szép álom. Egy befalapnak van vagy 2% költsége. Tehát kéne hoznia 8%-ot, és mindezt úgy, hogy van benne alacsony és közepes kockázatú elem is. Engedd el. Örülhetsz ha a fele meglesz.
-
Manitou
veterán
válasz aujjobba #58495 üzenetére
Pontosan így volt. Saját pénzügyi alapokat ajánlott. Viszonylag rövid, 1 éves távlatú befektetésekről beszélgettünk. Mivel nekem ezután szükségem lehet a pénzre. Ebből az alacsony kockázatúnak volt valami 1,5%-os éves hozama, hatalmas deal A másik kettő kockázatosnak már kecsegtető hozamai voltak, és az elmúlt időszakban elég jól is teljesítettek. Kérdezem, hol a csapda? Túl szép, hogy igaz legyen. Az általános érvényű igazság, hogy ilyenkor tényleg azokat a "termékeket" próbálják eladni, ami ki van adva nekik? Magyarán nem éppen a legjobban teljesítő alapokat.
A lényeg hogy a terv szerint a cél hogy a három különböző kockázatú ( alacsony, közepes, magas) alapnak összesen legyen egy kb 6% hozama költségek levonása után) , de ha ezen felül teljesít az már a "bónusz " Ja és közben kiderült a prémium számlacsomag mégsem 0 Ft. De pl. az alacsony kockázatú alaphoz képest már ha MÁP+-ba berakom és egy év múlva kiveszem , annak is több értelme van. Persze a bank értékpapír számláján állampapírt is tudnék venni, de arról nem volt szó, csak a bank saját alapjairól.[ Szerkesztve ]
-
-
nort_on
senior tag
válasz noiq_nolife #58717 üzenetére
Nem a kiutalás a lényeg, hanem a FIAT-ra váltás. Ha FIAT-ba mész (USD, EUR. GBP, bármi) akkor az aznapi HUF árfolyammal számítva lesz a hozamod. Nem kell kiutalnod a kriptó váltóról (pl bankba), akkor is adóköteles vagy.
Önbevallás van (te számolod ki), ezért fontos a pontos és egyszerű adminisztráció. Automatikusan nem jelent senki senkinek, de ha van egy NAV ellenőrzésed, akkor lekérhetik a váltón lévő adataidat. Ezt aláírtad a szerződesben, illetve ezért van a KYC is.
Igen, TBSZ, vagy olyan ország, ahol kedvezőbben adózol. De a 15% már elég korrekt, főleg a korábbi 26.5%-hoz képest.
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz noiq_nolife #58717 üzenetére
Ha most nincs is, a kesobbiekben lehet.
A NAV-nak 5 eve van visszamenoleg elmaradt adot bevasalni.
Lasd Revolut, mar az is bekeri a magyar adoazonositodat.
Egyebkent a coinbase es hasonlo tozsdeken van KYC, azonositanod kell magad, lakcim, szemelyi/utlevel, stb. -
noiq_nolife
csendes tag
-
Moleman
addikt
válasz PredatorZoli #58714 üzenetére
Köszönöm, nekiállok.
-
concret_hp
addikt
múltkor volt szó cégtól kapott részvények adózásáról, azt tudjuk, hogy kb. milyen adókulcsra jön ki? amcsi cég, magyar adórezidens vagyok.
vagy fullba vagy sehogy :D
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Moleman #58713 üzenetére
Ha érdekel akkor lehet hogy igen, de csak az után van értelme, miután kitanultad magad a témában.
Végig kellene nézni az összes videót erről a csatornáról időrendben:
https://www.youtube.com/c/BenFelixCSI
És ez után végig kéne olvasni ezt a fórumot mind a 2925 bejegyzésével.
https://community.rationalreminder.ca/t/search-for-an-ideal-ucits-eu-factor-portfolio/3340Ha ezt a házifeladatot értően, érdeklődve és figyelmesen elvégzed, akkor egyrészt érteni fogod a másik felét is annak amit leírtam, másrészt reálisan el fogod tudni dönteni hogy kell-e ez neked vagy nem
Igazából ha már a videókat megnézed, azzal is érteni fogod és el fogod tudni dönteni hogy kell-e ez neked, a linkelt fórummal vállhatsz viszont igazán nagymesterré a témában. -
Moleman
addikt
Abszolút kezdőként is érdemes ezek felé kacsintgatni, ha a felét sem értem annak, amit leírtál?
A jelenlegi csomag végül kb fele-fele All World és MSCI lett, vonzott, hogy az MSCI többet hozott és kevésbé érintették a beesések - legalábbis az elmúlt fél évben.
Havonta egyszer szoktam egyfélét vásárolni, úgyhogy csak annyi hátránya lenne a további diverzifikációnak, hogy az Excelben eggyel több oszlopba kell a napi árfolyamot beírnom. -
avl
senior tag
köszi.
"SPDR MSCI USA Small Cap Value Weighted isin: IE00BSPLC413
SPDR MSCI Europe Small Cap isin: IE00BSPLC298Ezek mellett az szól, hogy egyszerre 3 faktort is kiaknáznak. Egyszerre small cap is, value is, és profitability is. "
érteni vélem (na jo: nagyjabol ;-) a piaci érveket.
ugyanakkor szerintem mas befolyasolo tenyezök is vannak.
pl. a környezet, gazdasagi környezet, amiert ezekböl inkabb USA felé húzok, mert ugy vélem, EU-ban nehezkesebb egy cegnek - persze ez jo nagy altalanositas, de ha messzbbre mennenk: türkmen, nigeri (söt: magyar) stb. "small cap value" cegek valoszinüleg gyengebbek, egyszerüen mert ezeken a helyeken nehezebb
szerinted/szerintetek ?
persze 20 ev mulva viragozhat Afganisztan is es USA-t is lehet rosszba vezetni (csak mindegyiket kis esellyel)
-
törölt tag
-
PredatorZoli
Topikgazda
SPDR MSCI USA Small Cap Value Weighted isin: IE00BSPLC413
SPDR MSCI Europe Small Cap isin: IE00BSPLC298Ezek mellett az szól, hogy egyszerre 3 faktort is kiaknáznak. Egyszerre small cap is, value is, és profitability is. Így hosszú távon ezeknél semmi más nem fog tudni jobb hozamot adni.
Hátrányuk hogy a momentum faktoruk eléggé negatív, így bizonyos időszakokban alulteljesíthenek. Az EU-sban ha jól tudom kisebb cégek vannak, az USA viszont sokkal diverzifikáltabb, van benne vagy 2700 cég. Mivel amerikában a kis végeknél is nagyobb a hagyomány hogy tőzsdére mennek, ezek közt nagyobb arányban vannak gyöngyszemek.Xtrackers MSCI World Value isin: IE00BL25JM42
Ez semmi más mint deep value. méretben semleges, profitabilitási faktorban is viszonylag, meomentumban pedig szintén kissé negatív. Jól teljesít akkor, mikor kipukkadnak a lufik és a pilótajátékok. Legnagyobb előnye, hogy a hagyományos lost decadektől, vagyis olyan 10 éves periódusoktól, ahol az általános cap wightedek oldalaznak, ez olyankor jól hoz. Hátránya hogy hosszasan alulteljesíthet. Ugyanakkor ez ATL, még szine soha nem volt ennyire olcsó a value mint most, az elmúlt fél évben is oldalazot, kiváló vétel véleményem szerint jelenleg)
JPM Global Equity Multi-Factor UCITS isin: IE00BJRCLL96
Kisebb value exposure mint a fenti value, de profitabilitásban is előren pozitív és a momentum faktor sem negatív (kb nulla). A legnagyobb előnye, hogyz eddigi tapasztalat szerint a value és a profitabilitás a legjobb barátok, együtt sokkal erősebbek mint külön külön, így hosszú távon ezektől várható a egyik legnagyobb hozam.
Lényegében ez helyettesíteni képes az általános allcapet is, mert kb minen benne van, egyszerűen csak a túlértékelt dolgokat nem erőlteti annyira.
Hátránya hogy ha a momentum lesz a nyerő egy adott időszakban, akkor ez csak átlagos lesz.Érthető okokból nekem mind van, és mellé momentum is, és emergingek is.
Ezek megfelelő kompozíciójával az all cap weighted hanyagolható/kiváltható.[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
válasz PredatorZoli #58558 üzenetére
porfoliom kicsi reszet betennem valamilyen value esetleg value+profitability ETF-be.
melyik mellett mi szol ? magam a lentiek közül az elsöre hajlok:
SPDR MSCI USA Small Cap Value Weighted isin: IE00BSPLC413
SPDR MSCI Europe Small Cap isin: IE00BSPLC298
Xtrackers MSCI World Value isin: IE00BL25JM42
JPM Global Equity Multi-Factor UCITS isin: IE00BJRCLL96valoszinü "sosem" lesz eladasukra szüksegem, tehat igen hosszu is lehet az idötav, penz csak kis resze menne bele
-
nort_on
senior tag
Nem vagyok adószakertő, de kb ez a fekete doboz lényege, jelentősen egyszerűsödik a kriptók adózása, amellett, hogy a teher is kevesebb lett az előző 87%*(15%+15,5%) mértékhez képest, szóval 1M nyereség után adózol 15%-ot, ami az 1,5M-nál a 750 15%-a, a maradék 500 ezer kivételével meg a 250 15%-a lesz a befizetendő adó.
[ Szerkesztve ]
-
KMT
addikt
válasz nort_on #58699 üzenetére
Egyébként hogyan van ez a fekete doboz elv több év távlatában?
Tehát pl. tegyük fel, hogy idén bement 1M HUF, ami december végén ér 2M-t. Ebből kiveszek 1,5M-nyi forintot, jövőre mi alapján adózok? Adódna, hogy 750e HUF kiadást nézzek, hiszen a teljes befektetés duplázódott, és így egy évvel később - ha nincs több forint befizetés - akkor a maradék 250e HUF-hoz viszonyítom a nyereséget, ha kiveszem. De ez olyan mesterségesnek tűnik. Viszont mégsem reális minden tranzakciót nyomon követni.#58704 Tapsi
Itthon nem kell utána adózni.[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz travix #58701 üzenetére
Nem feltétlen kell megújulóból, fosszilisnál is lehet pozitív hozadéka. Nem értek hozzá, de tök logikusnak tűnik ez a megoldás, minden fél profitálhat belőle.
-
travix
aktív tag
válasz Stanlee #58688 üzenetére
Nagyobb bányászcégek többségének van annyi esze, hogy megújuló energiaforrással oldja meg az ellátást. De ugye könnyebb azt mondani, hogy a felhasználók a hibásak, mint hogy bevallanák, hogy valamit nagyon elrontottak amikor leállították vagy éppen nem építettek új atomerőműket (amik egyébként zöldebbek mint a szél/nap erőművek). Már csak arra vagyok kíváncsi mi lesz amikor csak elektromos autókat lehet vásárolni, akkor mekkora hiány lesz
#58700concret_hp
Azért milyen szomorú ez, főleg úgy, hogy hiába mondom rokonoknak/barátoknak, hogy szerintem nem érdemes készpénzt tartani, többségük nem mer beszállni tőzsdébe, de még állampapírba sem. Szemük láttára ég el az évek alatt összespórolt zseton.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest