- Az EU Trump ellenére sem változtat a big tech elleni szigoron, nincs visszalépés
- Elon Musk kezébe adnák az amerikai TikTokot
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Egy hibás appfrissítés miatt távozott a vezérigazgató
- Csoportos keresetek tömegeit zúdítják a tech cégekre a britek, az Apple az első
- Windows 11
- Linux kezdőknek
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Az EU Trump ellenére sem változtat a big tech elleni szigoron, nincs visszalépés
- Milyen routert?
- Microsoft Excel topic
- eBay
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Facebook és Messenger
- AliExpress tapasztalatok
-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
CriticalHit
őstag
Melyik bankot/folyószámlacsomagot ajánljátok?
A bankmonitor és a bankrácio is a Gránitbankot hozza de ott hiányzik a kiépitett hálozat."We are survivors. We control the fear and without the fear we are all as good as dead."
-
_BM_
senior tag
válasz Vision #18597 üzenetére
Tökmindegy. Ha a nevemre írnák az otp-t, és még lehetne egy plusz kívánságom, akkor azt kérném, hogy tüntessék el a betéteket. Viszont a komplett hitelállomány maradjon meg, legyen az bármilyen besorolású. Hajlandó vagyok vállalni a vesződséget, mert nekem is van szívem.
-
Cyrin
addikt
A közgépet nem kellene inkább nonprofittá tenni?
-
fokukac
nagyúr
válasz Ringman #18592 üzenetére
és ez egy állítólag jobboldali párt?
Akkor vegye meg az állam...
Mekkora tőke kell ahhoz, hogy egy közműhálózat kiépüljön és jól működjön?
A tőke nyilván hozamot vár el. De az ebben az országban szitokszó, kivéve ha a haverok tőkéjéről van szó...[ Szerkesztve ]
Pleased to meet you - hope you guess my name
-
Ringman
nagyúr
válasz concret_hp #18583 üzenetére
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
priti
addikt
A kisnyuggernek is kell, de neki csak minden év 13. hónapjában a fizunapon. Egy kivétel van: Aki megtapsolta Schmuck Andort kétszer. Annak nem kell, de cserébe mennie kell tüntetni a 14. havi ingyenüdülésért meg a nem dupla, a tripla rezsicsökkentésért. Sőt, mindjárt 40% kéne. A Szanyi is megmondta az Olgának. 40% a minimum. Ja és szavazni is el kell menni, mer' le kell váltani a populista jobboldalt.
Hardverlesen
-
-
-
stangli
senior tag
válasz FehérHolló #18585 üzenetére
fásy mulatóra gyakorol
ez jó ötlet, nekem most emelték 125ft-ról 250re, enyhén a duplája lett
amúgy gondolom kiszámolták, hogy mikortól lehet ezt szavazatszerzés ürügyén behozni a köztudatba... okosan csinálják ezek a huligánok...concret_hp inkább ingyen sör, mint 20 stadion
-
FehérHolló
veterán
válasz fokukac #18582 üzenetére
ööö, fideszről magyarra fordítás:
Azt szeretnék, ha havi kétszer átvállalnák a bankok a tranzakciós illeték teljes összegét készpénzfelvételkor.Erre esetleg lehetett volna akkor is gondolni, amikor megszavazták a törvényt az tranzakciós illetékről, vagy annak emeléséről. (Közben meg mondták a bankok, hogy ezt már biztos részben áthárítják.)
szerk.: asztakutyafáját, hogy fogja a mikrofont és milyen fejet vág hozzá.
[ Szerkesztve ]
Skynet is real. It's called Google.
-
-
fokukac
nagyúr
Mindezt két hónappal azután, hogy megszavazták, hogy a tranzakciós illeték 6 ezrelék, azaz ha felveszel 100.000 Ft-ot, akkor 600 Ft az államé.
agyrém.
[ Szerkesztve ]
-
Speeedfire
félisten
válasz szilard28 #18580 üzenetére
Elvileg ez vonatkozik rá, nem túl nagy a hozam szinte semmi.
Ez az értékpapírszámla jól hangzik, valami ilyesmi érdekelne.
Meggazdagodni nyilván nem fogok, nem is ez a cél. De a semminél mégis csak több akárhány % is.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
szilard28
aktív tag
válasz Speeedfire #18579 üzenetére
erről a csilivili otp-s honlapról csak a kamat hiányzik.
állampapírt az államkincstárnál nyitott számlára a legjobb vásárolni, van fix kamatozású és inflációjoz kötött papír is, különböző futamidőkkel.
www.allampapir.hu
számlavezetés ingyenes, van webkincstár, lényegében bármilyen minimális összeg befizethető, rendszertelenül is. Van tbsz, amihez 5-6 évi nem lehet hozzányúlni, és sima értékpapírszámla, amiről bármikor kivehetsz pénzt. Az állampapírokat lejárat előtt is eladhatod, de ilyenkor a kamat egy részét elveszted.De jelenleg semmilyen alacsony kockázatú befektetésből nem fogsz meggazdagodni, arra jók hogy az inflációt kompenzálják.
-
Speeedfire
félisten
válasz szilard28 #18578 üzenetére
Ez az értékpapír vásárlás, hogy megy? Meghatározott időre lehet venni? Vagy hogy érdemes, lehet?
Otp-s vagyok és elgondolkoztam a maradék pénzzel, hogy ilyenre fordítsam. Itt nem kötelező betenni pénzt, vagy berakok vagy nem.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
peu407
senior tag
válasz Speeedfire #18574 üzenetére
Arra azért figyelni kell a családtag neváre kötött Fundinál,hogy tulajdonrészt kell szereznie majd az ingatlanból.De lakáscélra ez a legjobb.
-
Speeedfire
félisten
válasz FehérHolló #18575 üzenetére
Elsősorban lakás lenne idővel a cél. Akkor más alternatíva nagyon nincs is? Csak, mert van hogy beesik valami maszek meló, ami jól fizet és jobb lenne azt is lekötni egy meglévő "számlán".
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
FehérHolló
veterán
válasz Speeedfire #18574 üzenetére
Családtag részére másik fundamenta. Ha biztosan lakásra megy, nem nagyon van jobb.
[ Szerkesztve ]
-
Speeedfire
félisten
Mostanában jobban állok anyagilag és szeretném a pénzemet befektetni. Idővel lakás/kocsi lenne a cél.
Havonta olyan 50-60k-t tudnék félrerakni erre a célra.
Amit néztem az a fundamenta, oda menne 20k havonta (ahogy nézem többet nem is lehet egy személy részére).
Milyen más lehetőségek vannak? Inkább rövidebb időkre fektetném be, olyan 6 hónapos periódusokban. Ha esetleg hozzá kell nyúlni a pénzhez, akkor ne kelljen várni éveket.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
upsyka
aktív tag
válasz kraftxld #18571 üzenetére
nekem nem nagy gond figyelgetni a lejáratokat.sőt,szerintem senkinek sem,hisz neten keresztűl gyorsan megvan és csak a 18.év elött kell kicsit odafigyelni...szóval ez a "probléma" kilőve!
tbsz-t most nem akarok,már megcsináltam a start-számlát és van külön pénz nekünk félretéve,plusz starton még ad ugye a befizetés után +10%-ot,ami nem sok,de az is valami az éves 5% körüli lekötéshez képest....
szóval ez is kilőveNem vagyok én kertész,hogy gyökerekkel foglalkozzak...
-
szilard28
aktív tag
válasz upsyka #18570 üzenetére
Ha a gyerekednek akarsz takarékoskodni, akkor nyiss a SAJÁT nevedre az államkincstárnál tbsz-t, és vegyél prémium állampapírt vagy 6 éves fix hozamút.
Ennek előnye, hogy bármikor hozzáférsz, 5-6 év múlva adómentesen is, így korábban is elköltheted a gyerekedre, mint 18 év. -
upsyka
aktív tag
Sziasztok,
alábbi kérdésem lenne:
nemrég született kisbabánk és az államkincstárnál nyitottam neki start-számlát,melyre havi szinten tennénk 5 ezer pénzt,nem sok,de most csak ennyire telik.milyen-melyik állampapírba érdemes rakni?látom van 2017-ben lejáró is 5,25%-ra éves szinten,érdemes ilyen hosszabb távra lekötni vagy jobb sűrűbben picit alacsonyabbra?mivel csak 18 éves korában jut hozzá a pénzhez,így véleményem szerint jó,ha távolabb lejáratra kötöm,személy szerint nem bízok abban,hogy a kamatszintek emelkedni fognak,vagy legalábbis nagyobb mértékben.
szerintetek?Nem vagyok én kertész,hogy gyökerekkel foglalkozzak...
-
stangli
senior tag
válasz FehérHolló #18566 üzenetére
erre gondolhatott a költő: 6 hónapos FORINT betét - új megtakarításokra
jah és a kondíciós lista szept. 9-től.
[ Szerkesztve ]
-
lanora
csendes tag
válasz szilard28 #18537 üzenetére
Nem reklámnak szánom, de talán valakinek hasznos lehet: a Sopron Banknál találtam a számomra legkedvezőbb feltételeket. 500e-t kell a számlán tartani és nincs havidíja, nem érkezik rá jövedelem ezért nekem jó. Megtakarításnak fél évre 4.5%-ot ad ez a bank, akciósan új forrásra.
-
priti
addikt
Csak azért kérdezem, mert ha te tartozol nekem 10 millával, egy büdös vasad sincs, állásod nincs vagy a levegőben lóg, a lakásod piaci értéke a szakértőim szerint 8 milla, akkor nekem van 2 milla behajthatatlan követelésem. Ebben a helyzetben, amikor már az önjelölt érdekvédők a seggemben vannak a magáncsőd intézményével erősen én azt mondom, hogy elengedek neked 2 millát a tartozásodból vállalva ezzel az óriási terhet, ami egyébként nincs, mert éppen most vállalom, de kérem cserébe, hogy
1, Zsetonhoz jutok olyan emberektől, akikkel nem állok semmilyen jogviszonyban
2, A kormány zöld utat ad, hogy kidobjalak a lakásodból stresszmentesen bármikor, akár a tél közepén is
A teljesség igénye nélkül nekem ez a kettő is elég ahhoz, hogy elkezdjem sajnálni a bankokat a rettenetes teher miatt, amit vállalnak megterhelve a jövőt.Vagy nem ez a nagy adósmentő csomag?
Hardverlesen
-
priti
addikt
válasz lajafix #18562 üzenetére
Korábban azt írod nincs, most azt, hogy kevés van. Ezzel semmi gondom, nem kötekedni akarok, beláttad, hogy túloztál. A mutyihitel a haveroknak, amit hozol megint takargatja a tényszerű adatokat, hogy hány racionálisan hitelezhető vállalatot sikerült "megkeresni" a bankoknak. Nyilván nem kell őket keresni, mert mennek azok maguktól, csak fel kell őket ismerni. Csak akarni kell.
Vagy ez nem dolga a banknak? Neki elég megnézni, hogy éppen mennyi az állampapír hozama és ezzel kész is? Leveszünk belőle egy kicsit és meg is van a betét kamata? Ennyi volt a bank szerepvállalása? Minden betétesből közvetett állampapír tulajdonost csinálni egyetlen dolgot hozzátéve és ez a közvetett EU-s betétgarancia, ami felteszem nullát ér az állampapírral szemben, hiszen ha az állampapír az állam fizetésképtelensége miatt bajba kerül, akkor a Ft-al kitörölhetem a púzomat. Ha megkapom 100k juróig a forintbetétem ha nem, mert egy doboz gyufát nem érnek a millióim. A devizabetét kamata meg sehogy nem jön ahhoz, hogy a magyar gazdaság hogyan teljesít. Mit nem fognak megtenni a bankok? Nem hajlandóak a gazdaságot finanszírozni? ...háhht akkor viszon'látás, lehet kivonulni. A lakosságot bárki tudja hitelezni 30%-os THM-el.Csak zárójelben kérdezem meg, hogy szerinted -ha a devizahitelesek megsegítése címszó alatt futó süket dumakatyvaszt lehámozod az intézkedésről, akkor- a most következő állami szerepvállalás mi, ha nem a bankok állami megsegítése, amit most éppen megúszunk szerinted azzal, hogy nem hitelezi a vállalatokat a bank? Szerinted most a betéteseket segítik meg? Kik kapják meg az én adóforintomat? Odamehetnek az adósok egy néppénztárba a Blahára és felvehetik kp-ban az adómat, vagy a bankok jutnak pénzhez az adómból? Ahhoz a pénzhez, amihez a fizetésképtelen adósoktól nem, vagy időben csak sokkal-sokkal később jutnának hozzá költségekkel tarkítottan. A bankok önként vállalták a roppant terhet. Nem is értem hogy nem jöttek a könnyek Kovács Levente szeméből az ATV-ben ebben az elkeserítő helyzetben, amit sikerült maguknak megcsinálni az eszetlen hitelezéssel.
Hardverlesen
-
lajafix
addikt
már megint kevered gizikét és a gőzekét. Kurva nehéz kiszűrni a mondandódból bármi lényeget, belekevered a magyar államot minden átmenet nélkül. Nagy gyakorlatom van a fogalmatlanok kezelésében, nem fogsz ki rajtam. És nem azt mondtamn hogy 1 sincs, hanem azt hogy nincs érdemi. Ami annyit jelent hogy a foglamatlanok elképzeléseihez képest nagyon kevés van ami hitelképes.
Ha te azt mondod hogy érdemi hitelezést lehetne és kellene csinálni a magyar vállalati szektorra, akkor előtte csengesd be egy a 90es évekhez hasonló, állami bankmentés költségeit, amit szintén az okozott, hogy érdemi lehetőségek híján (és szimplán saját zsebre történt dolgozásként) az akkor még állami tulajdonú bankok hiteleztek arra érdemteleneket. A privatizált bankok bizony ezt nem fogják megtenni. És kapj a fejedhez nyugodtan: nem csak ötletek kellenek a banki hitelképességhez. És bizony kevés olyan ötlet van, ami mögött álló magyar vállalat könyvei, tulajdonosi szerkezete, etc finanszírozhatóságot jelentene nem nagy kockázattal. És amit a magyar állam a vállalatok gazdasági környezetével művel évtizedek óta, az sem erősíti a hitelképességet.
Rock'n Roll
-
Krisz982
újonc
Egy biztos: ne a bankokba fektesd a pénzed.. egyszerűen nem éri meg
-
priti
addikt
válasz lajafix #18558 üzenetére
De ezzel takargatsz. Összemosod az egyszerű bűnszövetkezetet a gazdasággal. Nem azt írtad, hogy kb. pont annyi cég nem bukna el az adósminősítésen, mint amennyi aszfaltút átmenne egy alapos minőségellenőrzésen. Az gazdasági kérdés volt, hogy miért nem hitelezik a bankok a vállalatokat. Te erre a kérdésre adott válaszként mondtad, hogy azért nem, mert egy sincs, akit racionális alapon hitelezni lehetne. Ez hangzott el, mint egy adekvát válasz, de ez nem igaz. Ez az igazság takargatása. Homokba dugott fejjel arról ábrándozni, hogy a belföldi kereslet meghatározó részét nem az állam generálja... most ennek mi értelme van? Azon túl, hogy piszok dühítő olvasni. A kalsszikus adósminősítésen nincs olyan bekarikázós kérdés kritikus prioritással, hogy "Ön sörözik e Orbán Viktorral? Igen/Nem" Ez igaz. De ha az a bajunk, hogy a forrást nem racionális alapon osztják szét és ennek eredményeképpen versenyképtelen áron versenyképtelen minőséget előállító vállalatok működnek, akkor erről beszéljünk és ne arról, hogy Magyarországon csak olyan impotensek élnek, akik képtelenek összehozni egy hitelképes projektet, mert ez nem igaz. Ez mellébeszélés.
Hardverlesen
-
őstag
Remélem N. Attila Csabánál senki sem fektetett be.
The Amiga, Born a Champion
-
lajafix
addikt
ha már mellébeszélsz, legalább fognád rövidre.
Egyszerűen arra gondoltam, hogy klasszikus adósminősítésen a magyar cégek többsége elbukna: nyereség kimutatva alkalomszerűen és ha lehet minimálisan, forgalom, fejlesztési tervek magyarosan, ha valamire sikerül pénzt szerezni akkor arra megyünk ha ért hozzá a vállalat, ha nem típusúak. És a magyar makro környezet csapdáit nem is említettem.
Nem véletlenül finanszírozta a bankrendszer a magyar lakosságot az elmúlt másfél évtizedben inkább. (és sajnos)
De egye fene, nyugodtan sorolj fel pár hitelezésre érdemes magyar vállalati projektet/területet, ohne bullshit.
Rock'n Roll
-
priti
addikt
válasz lajafix #18546 üzenetére
"racionálisan nincs érdemi finanszírozható magyar vállalati projekt"
Azért egy ilyen égbekiáltó bullshit-et nem ártana bizonyítani valahogy. A banknak nincs saját pénze történetben is ott a bibi, hogy akár 100Ft-al is nőhet a működési költség egy jobb évben indokolatlanul. (A 100Ft-ban remélem érzed a költői szatírát.)
Azok a jóindulattal "óvatos"-nak nevezhető közgazdászok, akik úgy próbálnak okosak maradni, hogy csak arról hajlandóak beszélni, hogy mit miért nem lehet és a "mit kéne tenni" részt meg elintézik egy égbekiáltó okossággal (pl. növelni kell a fogyasztást úgy, hogy több pénzt hagyunk az embereknél) nem fognak itt megoldani semmit, mert amikor odakerülnek, hogy muszáj valamit csinálni is, akkor jön az unortodoxia...
Racionálisan finanszírozható. De szépen hangzik. Tehát az biztosan igaz rá, hogy több szabadon felhasználható profitot termel a tulajdonosnak, mint a hitel kamata. Azaz roppant számottevő egy vállalati projekt megítélésekor az, hogy éppen mennyibe is kerül a pénz. A pénz ára mikor racionális? Ó hát az már nem olyan egyértelmű, így lovagoljunk is akkor egy kicsit az országkockázat és a derivált országkockázat korrelációján, amíg el nem fárad a kedves hallgatóság és állapodjunk meg a méltányos 30%-os hitelkamatban? Az embereknek qrvára elegük van az eredménytelen okoskodásból.
Miért nem válhatott racionális project-é mondjuk Paks bővítése minek utána nem is lenne olyan hatalmas baromság egy vasmű vagy nem is biztos, hogy kéne az a rezsicsökkentés ahhoz, hogy olcsóbb legyen az áram. Imádom az országkockázatot.A szabadságfok a kedvencem emlékeztek még?
- A külföldi invesztíciókra vonatkozó korlátozások
- A gazdasági rendben lévő szabadság
- A belföldi tőkepiacok hozzáférhetősége külföldiek részéről
- A tőke-transzferre vonatkozó rendelkezések liberális volta
- A részesedések előfeltételei
- A külföldi munkaerő számára nyújtott foglalkoztatás kínálata
- Az ország jogbiztonsága
- Export – lehetőségek
- Import – lehetőségekNo és az alapvető előfeltételezések?
- Munkahelyi klíma, szociális béke
- Közlekedési -, kommunikációs rendszer
- Márka- és termékvédelem
- A fejenkénti GDP, adott esetben az ágazat-specifikus piaci volumen
- A politikai rendszer stabilitása (beleértve a belső és külső konfliktusok veszélyét)
- Energia-ellátottság
- Környezetvédelmi szabályok
- Az állam, mint gazdasági partnerHardverlesen
-
FehérHolló
veterán
válasz Dr.F.E.R.I. #18554 üzenetére
Cib-nél az alapok 80%-a ilyen, és ezek 100%-ban függenek a benchmarktól.
[ Szerkesztve ]
-
KMT
addikt
válasz Dani82 #18547 üzenetére
[link]
jó a keresője is!Kicsit talán negatívabb hangvételű, de:
[link]Viszont ezeket több évre ajánlott venni a kockázatok miatt, és érdemes többfelé osztani a pénzt. Ha tudod nélkülözni a pénzed legalább 1, de inkább 2 évre, akkor az abszolút hozamú alapok elég jól kiegészíthetik a betéteket, állampapírokat.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz FehérHolló #18553 üzenetére
Szó se róla, Ilyen is van néha, hogy hozzáragasztanak alapokat egy benchmark-hoz. Például az OTP-nek volt a BUX indexet követő befektetési alapja, ahol az alap vagyonát legalább 95%-ban a BUX indexben szereplő részvényekbe kellett fektetniük. Tapasztalatom szerint amúgy eléggé ritkák az ilyen alapok és a nevükben is többnyire utalnak erre, hogy valamilyen benchmark-ot próbálnak hűen lekövetni. Az elmúlt években alig találkoztam ilyenekkel, legfeljebb pár százalék lehet a részarányuk az alapkezelők palettáján. Abban sem vagyok biztos, hogy ez a fenti OTP BUX alap fut-e még egyáltalán.
Két lehetőség közül mindig a harmadikat válaszd
-
FehérHolló
veterán
válasz concret_hp #18552 üzenetére
Nálam anno mindig úgy volt, hogy az alap mondjuk B benchmarkhoz volt kötve.
B mondjuk épp 1000 volt, amikor vettem, 1100, amikor eladtam, így 10% nyereséggel léptem ki. (Ebből utána levonták a kezelésit és az adót.)
Lehet, hogy én fogtam ki ezeket, mondjuk mindig az olcsóbbak közül válogattam.
Voltak olyanok is, hogy be-/kiszálláskor a pénz 1-3%-át kérték, ezeket elkerültem.[ Szerkesztve ]
-
concret_hp
addikt
válasz FehérHolló #18550 üzenetére
ez így azért nem teljesen pontos, sok követ bizonyos benchmarkokat, de alapvetően próbálnak jobban teljesíteni (hú de gáz ez a szókapcsolat ), csak többnyire nem sikerül
vagy fullba vagy sehogy :D
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz FehérHolló #18550 üzenetére
A benchmark csak egy viszonyítási alap, hogy mihez képest milyen eredményt érnek el az alapok. Ha úgy lenne, ahogy mondod, akkor minden alap egyenlő jól/rosszul teljesítene.
-
FehérHolló
veterán
válasz Dr.F.E.R.I. #18549 üzenetére
A befektetési alapok benchmarkok alapján működnek. Szó sincs arról, hogy jól, vagy rosszul sáfárkodnak a pénzeddel.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz Dani82 #18547 üzenetére
Szerintem guglizz rá a befektetési alapokra, már magyarul is rengeteg leírást, dokumentációt is találni ezekben a témákban. Röviden mondva arról van szó, hogy adsz pénzt az alapkezelőnek, aki abból kötvényeket/részvényeket/egyéb pénzeszközöket vásárol, és megpróbál minél jobban sáfárkodni velük a nagyobb hozam érdekében. Ha jól csinálja, akkor a banki kamatoknál és az állampapíroknál nagyobb hozamot fog neked elérni. De könnyen lehet, hogy még buksz is rajta, mert nem jön be a számítása. Az a három hónap, amit mondasz, valószínűleg nem évesített hozam, tehát ennyit ért el az adott alap az elmúlt három hónapban. De ez nem garancia a jövőbeli teljesítményre, elképzelhető, hogy a hátralevő időszak nem lesz ennyire sikeres, sőt ettől még veszteségbe is átfordulhat idővel. Általában minél hosszabb időtávra tartod az alapban a pénzed, annál inkább kisimulnak ezek a szezonális ingadozások és így több esély van tartósan hozamot elérni.
-
Dani82
senior tag
1 hét múlva lejár a lekötésem bankbetétből AXA-nál.
tudnátok nekem adni valai leírást, hogy mik ezk a befektetési alapok? A jokamat.hu oldalon
az első helyen egy OTP bef. ala van, 3 hónapra 6.75%-al. Ez azt jelenti, hogy ha 3 hónapra ilyen formában kötöm le a pénzt akkor az éves kamat 6,75? Illetve 1 évre lekötve 28% Bár gondolom mazért ez nem ennyire fekete fehér, ezért szeretnék kérni vmi infót. -
lajafix
addikt
válasz fokukac #18540 üzenetére
azé' van elég logikai bukfenc benne, a bankok hitelezése nem a dev hitel probléma miatt nem megy a gazdaságba, hanem azért, mert racionálisan nincs érdemi finanszírozható magyar vállalati projekt. Ez nem most kezdődött, nem is nagyon volt soha.
Azt csak remélem, hogy a cikk írója nem a lakosság további hitelfelvételére gondolt a megnyilvánuló nagy eszével.
Rock'n Roll
-
_BM_
senior tag
Degenerált ember blogja. A nép nem azért koccol le, mert szopatják a bankokat (helyette a bankok szopatják az országot), hanem az inaktív szavazat-maximalizáláson alapuló versengés miatt, amit az eu szabadon ellopható támogatási szisztémája tart életben.
[ Szerkesztve ]
-
_BM_
senior tag
-
priti
addikt
Eléggé mellbevágott. Nem volt közeli ismerős, de ő is egy tipikusan olyan srác volt, akiről így utoljára gondolnám, hogy "na, ő ki fog menni" és ezért. Alapvetően egy társasági fazon vagyok, akire így bazira nem hatnak az ilyen dolgok. Úgy lennék vele, hogy szarni rá, gyertek srácok, jó lesz ez a szűkített kvartett, igyunk meg valamit vagy valami legyen, háhht mit bánom én mi lesz a terv és akkor így, tudod bíkúl. De amikor a minap rámjött, hogy na akkor most valahová megyek és akkor ami azután következett... Tudod amikor azon kapom magam, hogy fél órája egerészek valaki után, akivel szívesen összefutnék és még egyáltalán ebben a fostos országban van... és ez mááár gáz, de aztán találkozunk. Ráadásul ketten, mindegy tök rég láttam, szevasz, mesélj, mi van veled és nem telik bele 5-10 perc és benyög nekem két-három nevet, akiket úgy tök szívesen felhívtam volna, hogy már ők is itt+ott és így teljesen akaratlan annyira lehangolt. A felismerés tudod, hogy pont olyan kezd lenni itt az életem, mint amilyet elképzeltem úgy 5éve akkor, amikor arról tartottam kiselőadást az ismerősöknek, hogy én azért nem mennék ki, mert ott ez lenne. Jó, persze az ember valamennyire másképpen mozog, ahogy idősödik és már nem ismer meg 8-10 embert spontán összeröffenések során csak úgy pár nap alatt, mert már nincs ez az állandó "megindulunk élni, aztán valami lesz" de akkor is, hát hogy az égbe van már, hogy 3 spirál oldalt teleírok nevekkel piakk-pakk és egy tucat sincs itthon belőle? Marha szar lett 30 fölött pillanatok alatt. Ha nem külföld, akkor túl pici még a baba. Pár éve meg egy telefon és a végén levették a nyitvatartás táblát, be se zártak csak miattunk, annyian voltunk. Kezdek tiszta depis lenni, alig mozdulok ki és akkor is alig vagyunk meg mindenki nyavajog. Á, hát engem se sokminden köt már ide. Egyre többet gondolok rá, hogy talán nekem is meg kéne indulni, különben itthon fogok teljesen befordulni.
Hardverlesen
-
priti
addikt
A végszó elég ütős. Sajnos éppen ma mondták, hogy egy kollégám nem lesz már, mert lelépett családostúl. Feleség, gyerek, mindenki. Kérdeztem ki beszélt vele, azt mondják panaszkodik, hogy nem találja a fontos üziket, mert annyi levelet kap itteni ismerősöktől "ha lát valami lehetőséget..." tartalommal, hogy már most elege van. Gyakorlatilag a többség a bizonytalanságtól fél és nincs itt semmi hazaszeretet meg a többi, ez duma. A kivándorlás exponenciálisan fog gyorsulni. Minél többen vannak kint annál többen fognak menni egységnyi idő alatt. Itt is egy ember kapott állást gyakorlatilag csak, de mégis kiment egy komplett család. Az asszony is szerzett ugyan, de az már ilyen otthon végezhető betanított munka. Most az tökmindegy, hogy bombonokat csomagol vagy kartondobozt hajtogat vagy szöveteket vág méretre vagy a jóég tudja mit csinál. Ez nem állás, ez lófing. A lényeg, hogy feladta a karrierjét, de végeredményben azért, mert már itthon is fel kellett adnia és az már tökmindegy -ha valaki nem a végzettségével dolgozik-, hogy mennyire megy le rabszolgába. Ilyenkor már csak a pénz a lényeg, ha utálja azt amit csinálnia kell a pénzért és a srác akkorát dobbant így, hogy kérdés nem volt. Mentek. Mínusz 3 ember egy állásra. Ja és 40 fölött van a srác. Mégcsak nem is olyan fiatal.
Hardverlesen
-
fokukac
nagyúr
Kábé pont erről van szó.
Ritkán van ilyen, de minden egyes szavával egyet kell, hogy értsek a posztolónak. Még ha kicsit szókimondó is.http://mentalisdeficit.blog.hu/2013/08/28/viktor_a_bankokbol_is_csicskat_csinalt
-
szilard28
aktív tag
válasz concret_hp #18538 üzenetére
"az idő előtti eladáson azért akad 2% bukó ha jól vágom."
Csak prémium állampapírnál, egy évesnél ez kevesebb.
"ha meg mindig rövid lejáratot vezs, akkor bankba is tehetné"
Ja, de a banki lekötések feltörés esetén szinte semmi kamatot sem fizetnek, ráadásul 12 hónapos lekötésre alig adnak 4%-ot, azt is csak gyakran új pénzre vagy plusz feltételekkel. -
szilard28
aktív tag
válasz lanora #18536 üzenetére
Ha nem akarsz vele sokat foglalkozni, és elképzelhető, hogy a pénzre egy év múlva sem lesz szükség, akkor rakd be az államkincstárba tbsz-re egy éves állampapírba. Így ha 5 évig nem nyúlsz hozzá, akkor kamatadómentes, de ha szükséged van a pénzre, akkor fel tudod venni korábban is, és még a törtidőszakra is kapsz rá kamatot. TBSZ egyedüli hátránya, hogy részösszeget nem lehet kivenni, csak az egészet megszüntetni.
-
lanora
csendes tag
-
adalbert1
veterán
válasz concret_hp #18523 üzenetére
Én már jártam úgy, hogy az előre bespájzolt öblítőből volt aminek lejárt a szavatossága (és az állaga is megváltozott), így a végére drágábban jöttem ki. Azóta nagyjából sorrendben vannak a szekrényben az ilyen dolgok.
-
szilard28
aktív tag
válasz bobsys #18533 üzenetére
így működik.
a 16-22% valszeg a MAX éves elérhető hozam, aminek az esélye a nullához konvergál.
Visszatekintve a legtöbb tőke/hozamgarantált alap alig hoz többet mint a garantált.4%-nál többet akciós kamat esetén kaphatsz, de az utalás díj elviszi a jó részét. Van még állampapír 5-6%-os hozammal, hosszabb futamidőre.
Alapelv, hogy az állampapírhozamnál magasabb garantált hozam kizárt. Ez józan paraszti ésszel belátható.[ Szerkesztve ]
-
bobsys
veterán
válasz lanora #18531 üzenetére
Nem mondjak tutibiztosra a 16%-22%-ot, a tokedet fogod biztosan visszakapni. Ugy mukodik, hogy berakod a 100 forintot, ok kiszamoljak, hogyha 3 ev mulva 100 forintot vissza kell neked adni (tokegarancia) akkor 90 forintot kell lekotniuk evi par szazalekkal egy bankban es a maradek 10 forintal fognak jatszani, abbol meg nehez lesz kihozni 16%-ot a 100 forintra vetitve.
Lehet baromsagot irtam, majd kijavitanak, de azt hiszem igy mukodik
Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel
-
stangli
senior tag
válasz lanora #18531 üzenetére
vedd sorra, amelyik jobban tetszik
-
lanora
csendes tag
Hello!
Szeretnék nyitni egy számlát, aminek a legalacsonyabb a havidíja, legyen netbank. Melyik bank ajánlott most?
(a Gránit nem játszik mert lakóhelyemen nincs)Várható hogy kaphatok lekötésre 4%-nál többet?
Legutóbb az PTO-nál ajánlottak 16-22%-os befektetési alapot 1-3 éves időtartamra, tőkegaranciával. Hol vann benne a csapda, ha lekötésre csak 4% jár?
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz peu407 #18529 üzenetére
nem tudom, én gépkezelő voltam egy gyárban 10-12 juróért, legrosszabb hónapban is megmaradt 1000..
évente 3x jöttem haza , de csak mert ennyi futotta a szabiból. 2x1 hét ill 1x 2 hét.
pár munkatársammal tartom a kapcsolatot még, most se keresnek rosszul heti 500 a fizu most. és nem valami kiemelt hiperszuper hely. sima rabszolgatelep
télen nézegettem melót hogy esetleg visszamenjek. sima gombaszedő állással 450 körüli fizut lehet keresni hetente.
szal nem tudom hogy te milyen helyeken jártál, de a sima minimálbérnél asszem 340 körül van a netto hetente. 4,3x340=1462~440kmagyar űrdollár. és ekkor a legszerencsétlenebb vagy aki nem ért semmihez, nem vállal plusz műszakot, jobb állást. de ebből is kijössz ha nem drogozol és iszol nap mint nap..
ill normális környéken laksz. minden rajtad múlik, itthon is ott is.jah és nyilván a 4 órás melók nem 8,65ös órabérért mennek normális helyen hanem minimum tíz.
azzal is megvagy 800-900 juróra havonta. nevetve fizeted a számlákat. max nem raksz több éves tartalékot össze pár hónap alatt[ Szerkesztve ]
youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
peu407
senior tag
válasz BÁ Nutrition #18527 üzenetére
Volt szerencsém íreknek dolgozni 2 évvel ezelőtt. Akiknek én dolgoztam fogták a pénzt keményen. És nem áradoztak megélhetésről,háváji nyaralásról...A pár egyik fele magyar,egy évben 1X látogatnak haza.Mindketten keményen dolgoznak,és nem napi 4,6 órát.De lehet ők csak csorók és nem az a réteg akit te ismersz.
[ Szerkesztve ]
-
priti
addikt
dupla kamat
Az adatok szerint 25k darab cég regisztrált. Ha csak minden harmadik elad egy kocsit külföldre az kb. 10k munkanélküli. Pedig pont most akartam bedobni, hogy a vasmű melósait esetleg sofőrnek kéne átképezni. Gondoltam mekkora agyas vagyok, mert így nem annyira kell helyben állás, de akkor ezt benéztem.Hardverlesen
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz peu407 #18516 üzenetére
a nagy csődbement írországban bárki eltartja magát most is 4 órás munkából akár 16 évesen. ergo önállóan tud élni ha akar. jut albira, rezsire, kajára, szórakozásra. szal nincs kitolódva 35re neki semmi. 8 órás betanított melóbol futja évi 2 "háváji" nyaralásra is
itt havi 250 óra meló mellett is csak szűkösen jönne ki, ill mivel rommá dolgozod magad érte nyilván nem költöd el ilyesmire[ Szerkesztve ]
youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
priti
addikt
válasz lajafix #18521 üzenetére
Ugye tudod, hogy a Provident nem ment csődbe 2 hét alatt még uzsorakamattal sem? A magáncsőd a végsőkig eltitkolt dolog. Senki sem úgy megy hitelért, hogy na ezt nem fogom tudni fizetni, de azért kérem szépen. Ha szembesül bármilyen nem várt kiadással, (pl. egy drága műtétet, vagy akármi más) megtakarítás nélkül, akkor nincs választása. Melyik adós tud a részletfizetés mellett megtakarítani, nem várt kiadásra félretenni? A modern városi ember a hitel terhével semmivel sem különb, mint egy piás, aki benyomva rendel egy kis Providentes pénzt telefonon, hogy meghívhassa a bagázst egy körre és másnap kijózanodás után szembesül a kiadással. Mindkettő nullára éli fel a jövedelmét minden hónapban és egy nem várt kiadással szembesül megtakarítás nélkül. Azért hozom a lecsúszott alkoholistát kicsit igazságtalanul, mert a vásárlási kényszer is betegség. Ha túl sok fogyasztást hoz valaki előre az is betegség. Van, akinek égeti a zsebét a pénz és addig nem nyugszik, amíg el nem költi. Van, aki egészséges és teljes élet reményében két állásban dolgozik, családot alapít és saját otthonért küzd. A nagymama padlására nehéz 3 gyermeket vállalni. Valahogy csak külön kellene választani a beteget az egészségestől. A józan célokat a szenvedélytől. Ha szerinted nem józan cél az, hogy ne tűnjön el, haljon ki egy komplett városnyi magyar ember minden évben, akkor mi? A politika nem csak számokból áll. Nincs elég jövedelem. Nem tudsz gyermektelenségi adót is bevezetni, mint Ratkó Anna. A kétharmad már csődben van. Az egyetlen megtakarítása az ingatlana, amiben lakik. Amikor ezt megterhelte, akkor lett vége, mert az összes többi megtakarítását a kilakoltatástól rettegve élte fel törlesztésre. Ez csőd. A fiatalok közül félmillióan leléptek. Hányan jöttek? Mert azok az országok, akik egészséges migrációról beszélnek, nos hozzájuk jönnek is, nem csak tőlük mennek. A struccpolitika nem segít.
Hardverlesen
-
törölt tag
válasz lajafix #18520 üzenetére
Nem teljesen hülyeség. Mondjuk ott van a cigaretta, aminek előre tudható, hogy mostanában ment-megy fel kb dobozonként egy százassal, átlagban mondjuk 800-ról 900-ra, ami 12,5%. Ez majdnem 10 százalékkal magasabb egy átlagos banki lekötésnél. Ha valakinek van fölös pénze, és mondjuk nem opció a leszokás, annak most bankban parkoltatás helyett igen is megérte-megérné az előrehozott fogyasztás. De lehet más termékekre is példát mondani, csak pl mosószerre nem találtam külön inflációs adatot, a cigi meg specifikus, mert előre be van jelentve. De mondjuk bkv jegytömbnél is előre bejelentik a drágulást, lehet vele matekozni.
-
-
lajafix
addikt
válasz Vision #18509 üzenetére
"BTW a jelenlegi banki kamatok, és infláció mellett rohadtul nem éri meg takarékoskodni. Fogyasztani kell."
hujujujj. Épp az a probléma, hogy a döntő többség már elfogyasztotta jövőbeli jövedelmét is évtizedre. Függetlenül a kamatoktól és az inflától bezony takarékodkodni kell.Rock'n Roll
-
törölt tag
-
veterán
válasz concret_hp #18515 üzenetére
Venni akarsz egy 100 ezer forintos TV-t. Dönthetsz, hogy spórolsz egy évig 8333 Ft-ot, vagy megveszed holnap 25%-os hitelre, és fizetsz havonta 10416 Ft-ot. És még csak nem is annuitással számoltam. Neked megérne 2 ezer forinttal többet, hogy már holnap tévézhess?
-
peu407
senior tag
Nem vagyok devizahiteles,de ne kapd fel a vizet,ne legyen ki a faszod.Mutass egy olyan hitelest,akit kényszerítettek a hitelfelvételre.Mondtam, a feleségem banki vonalon dolgozik.Rajta keresztül van rálátásom.Sokan,nagyon sokan vannak,illetve voltak,akik nem 1,hanem több lépcsőfokot akartak a hitellel ugrani az adott életvitelükhöz képest,és nem sikerült. Itt van ez a fogyasztási hitel téma,amit fentebb feszegettek. Nekem amikor tönkrement a TV-m,és nem volt pénzem olyanra,amit szerettem volna,vettem inkább egy olcsó használtat.Nem hitelből.Igaz 1,5 évig tartott összespórolni az új árát,de addig a bankba kerülő pénzemre én kaptam kamatot,és nem én fizettem a banknak. Mellesleg tudok neked olyan vállalkozót,céget mutatni,aki a chf hitel ellenére a CHF hitelből fejlődött.Persze a történtek miatt nem olyan nyereséget termel,amilyet várt,de még így is megérte,mert a piacon van,és a versenytársak előtt jár.
-
peu407
senior tag
válasz BÁ Nutrition #18512 üzenetére
Ez tény,ez,nem duma. Nézz körül egy kicsit a saját ismerőseid körében,és meglátod,ez így van.Voltam olyan jellegű szociális,társasalom fejjődéssel foglalkozó konferencián,ahol ezt taglalták. És ez nem csak nálunk gond.Egyébként 20-30-40 éve sem volt akkora a fizetés 18 évesként,hogy el lehetett volna tartani magad,mégis megtörténz az elszakadás.
Gondolom arról is hallottál már,hogy azért nincs gyerekünk,mert kell hozzá az anyagi háttér.Baromság!Az én szüleim 4 éves koromig albérletben laktak.Édesapám fodrászként,édesanyám pénztárosként dolgozott.Szerinted agyon keresték magukat?Mégid elkezdték az életet.Miből?Hitelből vettek lakást.1973-ban!Nagyobb gond a munkahelyek bizonytalansága,a megdolgozott jövedelmek ki nem vagy csak részben kifizetése,és a nem tetszik,ki vagy rúgva hozzáállás.Egyszerűen nem tudsz tevezni. -
törölt tag
ez vmi vicc, vagy halal komolyan gondoljak? Ha komoly, akkor lehetne 500huf 1 frank
-
priti
addikt
válasz fokukac #18502 üzenetére
Szerintem érdekes ez a hitel dolog.
A probléma egyértelműen az, hogy irreálisak az árak a keresetekhez képest, mert teljesen nyilvánvaló, hogy így más a piac. Ha el lehet adni a pénzt 30%-os kamattal, akkor a bank azt fogja kérdezni, hogy miért adná el kevesebbért, ha egyszer ő a kamatrésből él?
Teljesen nyilvánvaló. Ha valakinek ki kell fizetni egy nem várt kiadást, hogy megőrizze az egzisztenciáját és ne rúgják ki az állásából, de a munkabéréből nem tud megtakarítani, akkor kényszerhelyzetben van. Kénytelen választani a személyi kölcsön vagy áruhitel kínálatból, hogy legyen munkabére és tudjon enni. Jövőbeli fogyasztás előre hozása a megélhetési hitel is, vagy a nyilvánvaló és elkerülhetetlen személyi csőd elodázása? Azé a személyi csődé, amit a munkabér determinál.
A kínálat, amiből választ elég érdekes módon találkozik a kereslettel.
Adott egy kis betétes. Nem tudja milyen profitábilis tevékenységbe kezdjen a megtakarításából, lepasszolja a labdát a banknak. A bank vesz a betétéből állampapírt és a hozam egy részét odaadja neki kamatként, azaz továbbpasszolja a labdát az államnak, nem csinál a pénzzel semmit, csak leveszi belőle a sápot.
Tehát abban az esetben, ha a betéteket nem tudja eladni 30%-os árú személyi kölcsönként 100%-ban a bank, akkor is 30% marad a személyi kölcsön ára és várják tovább a rászorulókat, akik igazolják, hogy ezen az áron eladható a pénz, tehát ez a piaci ár. Ha csökken a betétek kamata, akkor csak a kamatrés nő, mert a hitel nem lesz olcsóbb.Az állam, akihez a végén az a pénz kerül, amit nem sikerült eladni (nyilvánvalóan kitermelhetetlen megélhetési hitelként) ne csináljon semmit, csak az olyan "nyereséges" dolgokat, mint az egészségügy, oktatás, tömegközlekedés stb. és vonuljon ki minden másból.
Ki fogja kitermelni tehát a hitel árát, ha az állam jut a legolcsóbban hitelhez, de ő meg nem csinálhat semmi profitábilisat, mert semmi keresnivalója egy akármilyen vállalatban tulajdonosként?
Hardverlesen
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz peu407 #18510 üzenetére
"Mivel az önállósodás életkora kitolódott 28-35 éves korra"
ez mekkora duma. ha nem éhbérért dolgoztatnának akkor 18 évesen is eltartanád magad még 4 órás műszakban is . de mi mindenféleképp albáni szintjét tartjuk normálisnak?
-
_BM_
senior tag
válasz peu407 #18510 üzenetére
"Mert ugye ha beruházásra,amiből később hasznot termel.."
Bakker, vettek fel beruházásra is vállalkozók, azok is rábasztak az uzsorakamatra. Nincs az a beruházás, nincs az az ötlet amit ki lehet termelni duplára emelt törlesztővel. A chf-hitel úgy indult, hogy 5% (mert annyi volt a svájci kamat. Azóta lement a svájci kamat nullára, nálunk meg felment 6%-ra, plusz rátettek ezt-azt, és kvázi providentes alkeszhitellé alakították. A fasz ki van már a "nem tartottak senki fejéhez fegyvert" dumával. Főleg akkor tudom felkapni a vizet, amikor devhiteles nyomja ezt a baromságot, Nem vagy te is chf-hitees? Mert ott arat ez a vírus.
-
peu407
senior tag
válasz Vision #18507 üzenetére
Ezen a hitel dolgon kár vitatkozni.A bankok egyértelműen ebből tudnak megélni,a nyereségük legnagyobb részét ebből szerzik.Már drága Széchenyi Istvánunk is megmondta, a hitel kell a gazdaság működtetéséhez,fejlesztéséhez. Az már inkább érdekes és elgondolkodtató,hogy mire vették fel az emberek a hitelt. Mert ugye ha beruházásra,amiből később hasznot termel magának,tehát fejleszti a válallkozását stb,ennek van értelme. De a nyaralásra,tv-re,az életszinvonal növelésére,stb. felvett hitelek értelmetlenek,hasztalanok.És sajnos a hitelek döntő többsége ilyen. Ne sírjunk szerintem,mert senkinek a fejéhez nem tartottak fegyvert,nem kényszarítették,hogy vegyen fel hitelt. Az megint más lapra tartozik, hogy senki nem látta előre mi is következik. Egyik alapvető probléma,hogy pénzügyileg képzetlenek vagyunk. Ezt nem tanítják sajnos az iskolában senkinek, pedig nagyon is kellene. Mindenki a saját bőrén és kárán tanulja meg,hogyan is megy a nagybetűs élet. Mivel az önállósodás életkora kitolódott 28-35 éves korra,és ekkor még pénzügyileg többnyire képzetlenek,éretlenek vagyunk,elkövetjük azokat a hibákat pl:hitelfelvétel nyaralásra, amit egyébként nem tennénk,ha lenne egy alap közgazdaságtani , pénzügyi vagy háztartástani képzettségünk. Persze most lehetne jönni a józan paraszti ésszel,ne költs többet mint amennyit keresel,stb, de tudomásul kell venni,hogy a társadalmunk nagy része "buta" ezekhez a dolgokhoz. Tisztelet a kivételnek. És ezt nem sértésnek szánom,egyszerűen ez van. A feleségem banki vonalon dolgozik,félelmetes milyen sztorikat mesél.
-
veterán
válasz szilard28 #18508 üzenetére
Ez az érvelés logikusnak tűnhet, csakhogy szembemegy még a hitel definíciójával is. Ugyanis a hitel a jövőbeli fogyasztásunk időben előre hozása, ennek ára pedig a kamat.
Konyhanyelven: ha én akarok venni egy tabletet, de nincs pénzem rá, akkor 2 dolgot tehetek: vagy gyűjtögetek mondjuk 1 évig, vagy megveszem hitelre, és fizetem 1 évig. Ennek az időbeni nyereségnek az ára a kamat. Kérdés, hogy ez számodra megéri-e? Szubjektív.
Az olyan esetekről ne is beszéljünk, amikor valamilyen fontos háztartási berendezés megy tönkre (mosógép, hűtő, stb.), és azonnal pótolni kell.
BTW a jelenlegi banki kamatok, és infláció mellett rohadtul nem éri meg takarékoskodni. Fogyasztani kell.
-
szilard28
aktív tag
válasz Vision #18507 üzenetére
mert aki nem tud százezret félretenni vmire, az hogyan fogja fizetni a törlesztést? (most nem arról beszélünk, amikor néha 0 thm-ű hitelt vesz fel olyan, akinek bőven van pénze, de kihasználja az akciót.
Ha van pénze a törlesztésre, akkor kezdjen el korábban spórolni, így ugyanakkora havi kiadásból jóval drágább eszközt is meg tud venni, hisz kamatot kap a megtakarítására, és nem 5x akkora kamatot fizet a hitelre. -
szilard28
aktív tag
válasz concret_hp #18504 üzenetére
a válság óta már kevesebb hitelt vesznek fel és mégis vannak bankok.
Ráadásul bank 70% hitel/betét aránnyal is működhet, nem csak 150-200%-ossal, ahol a külföldi forrásokat előbb-utóbb vissza kell fizetni.
Ja és nemcsak fasságokra felvett fogyasztási hitelek léteznek, sőt a bankrendszernek pont az az egyik feladata, hogy sok kis megtakarítást nagyösszegű beruházási hitellé transzformálja. -
szilard28
aktív tag
válasz concret_hp #18501 üzenetére
ki a faszom mondta hogy ne legyenek bankok?
-
fokukac
nagyúr
...kicsit lufihámozós lett topic, és az egy hozzászólásra jutó ordenáré baromságok száma is többszöröződött az utóbbi időben.
Új hozzászólás Aktív témák
- Akció! Dell Latitude E6430 laptop (14/i5-G3/8GB/256SSD/AkkuX) - 1 év garancia, 27 % számla
- Wacom Cintiq 16 FHD (DTK-1660) digitalizáló tábla
- Denon AVR X2600H erősítő + Jamo S809 5.0 Hangfalszett
- Géjmer Keychron M3 vezeték nélküli egér
- Akció! Dell Latitude E6230 laptop (12,5/i5-G3/8GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla