- Az EU Trump ellenére sem változtat a big tech elleni szigoron, nincs visszalépés
- Elon Musk kezébe adnák az amerikai TikTokot
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Egy hibás appfrissítés miatt távozott a vezérigazgató
- Csoportos keresetek tömegeit zúdítják a tech cégekre a britek, az Apple az első
-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz fokukac #85987 üzenetére
Szia, nem próbáltam mert csak rövid ideig volt a kezeim közt (nem együtt lakunk), ezek a tranzakciók meg állítólag ott várakoznak még mindig, csak infó nincs hogy mire. Harmadszorra meg már inkább nem indítottuk el ugyanazt. Köszi a tippet, ha ugyanezt pár értelmes mondatban leírták volna a hivatalos oldalon, spóroltak volna nekünk néhány napot. Állampapír vásárlás címszóval csak azt írják le, hogy nyiss számlát magadnak, de odáig magunktól is eljutottunk.
Két lehetőség közül mindig a harmadikat válaszd
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
Sziasztok, a kicsi párom úgy döntött, belecsap az állampapír bizniszbe. Vidéki postán nyitottak neki egy számlát a kincstárnál, azt nyilván nem fűzték már hozzá, hogy jelszóért külön be kell még mennie egy kincstári pontra is. A lényeg viszont, hogy miután ezt is letudtuk, sikerült végre megnyitnunk a zseniális Mobilkincstár nevű alkalmazást. Múlt héten 24-én (még aznap) ki is próbáltuk, 1 éves DKJ-t szerettünk volna venni. Először próbáltuk bankkártyán keresztül venni, de aztán utólag eszembe jutott, hogy valószínű az alacsony kártyás limitek ebbe bele fognak zavarni. Mindenesetre megjelent a várakozó tranzakciók között. Utána ugyanezt a tranzakciót megcsináltuk még egyszer, de ekkor a banki átutalás opcióval. A párom bankszámlaszáma már bent volt az alkalmazásban, ezt láttam valamelyik menüpont alatt. Ez a tranzakció is megjelent a várakozóak közt, de nem történt azóta sem semmi. Bankszámlát nem terheltek meg, a kincstárban sem jelent meg semmi, de hibaüzenetet sem dobtak sehol, hogy valami problémába ütközött volna. Aki már használta valaha vásárlásra ezt a csodát, az technikailag hogyan tudott rajta vásárolni? Köszi
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz daniel2121 #24497 üzenetére
Ilyen már az előző ciklusban is volt. A választók újabb kétharmaddal díjazták, akkor annyira rossz nem lehet.
-
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz Remekelek28 #23988 üzenetére
Mondjuk eredetileg a Budacash-nél is valami 100 milliárdot vizionáltak az MNB-nél, azóta szépet karcsúsodott az összeg.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz deedee #23489 üzenetére
Nem kamu, csak 3 évvel ezelőtti a sztori.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
Nagyon maximum azt tudnám csak elképzelni, hogy stabilból pozitívba raknak, de egy felminősítéshez valami jóval nagyobb durranás kellene szerintem. Legalábbis ha abból indulok ki, hogy GDP-arányosan nem csökkent semmit az államadósság, nominálisan meg nőtt is ugye 1400 milliárddal előző évhez képest. Az utóbbi időben inkább leminősítések voltak Európában, az osztrákokat is most vágta vissza a Fitch, részben az ukrán krízis miatt. A Moodys-t nem tudom, de a Fitch elég szkeptikusan nyilatkozott akkor is, mikor orbánnak ezt a bankadós lépését kommentálta.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
Mielőtt tőzsdéztem, én is befalapokkal foglalkoztam, néhány éve még úgy volt, hogy az alapok hozama kamatjellegű jövedelemnek minősül. A bankbetétekhez hasonlóan levonták belőle a kamatadót, mielőtt a hozamot jóváírták volna a számlán. Tehát nem kellett szerepeltetni az adóbevallásban, mert az alapkezelő azt már elszámolta az állam felé.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz concret_hp #22362 üzenetére
A hülyének is megéri.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz Mercutio_ #22251 üzenetére
Nem az a lényeg, hogy egyszerű legyen az elemzés, hanem hogy a lehető legmegbízhatóbb. Egyetlen ilyen állításra nem lehet stratégiát építeni, mert 2010-ben már járt az olajár ennél lejjebb is, mégis akkor messze erősebb volt a rubel a dollárral szemben, mint manapság. Ergo direkt lekereskedni ezt így nem lehet (vagy legalábbis én nem tudnám).
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz fordfairlane #22235 üzenetére
Két dolog:
- A technikai elemzés nem foglalkozik a miértekkel, csak a grafikont nézed. Tökmindegy, miért törik egy fontos szint. Letörik és kész, ezt kell belevonni utána a kalkulációkba.
- A laikusok hiszik gyakran, hogy a technikai elemzés arra való, hogy megmondja, mikor mi mennyit fog érni, de az nem elemzés, az jóslás. Annyi információt kell az elemzésnek adnia, hogy milyen a fennálló trend, és erre elégséges a módszer. Mert ha a trend irányába kereskedsz, akkor a nyerésre már nagyobb esélyed van. A trend a fenti ábrán is jól belőhető volt, ha mást olvastál ki belőle, akkor az nem a módszer hibája.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz Apollo17hu #22231 üzenetére
De könyörgöm, nem is erről szól az egész, hogy én mondom meg tickre, hol fog megállni, ilyen nincs. Ez elemzés, nem jóslás. Elemezni csak azt tudod, amit eléd raknak. Ennek éppen az ellenkezője történik. Nem a piacnak kell az én véleményemhez igazodnia (nem is fog), hanem nekem kell tudnom az árfolyamból - szigorúan utólag - megállapítanom ezeket a kulcspontokat, amit írtam. Kalandkereső spekulánsok bármikor akcióba léphetnek, félreértés ne essék, de amíg nincs egy jól behatárolható alakzatom, addig csak kaszinó az egész. Ha már megvan a két technikai szint, akkortól lehet nagyobb bizonyosság mellett kereskedni rövidebb intervallumokon. A türelmesebbje még ilyenkor is bőven jól fog járni, aki meg igazán nagyot akart szakítani, az nyilván a 2.pontot figyelte árgus szemekkel, néhányan biztosan jól jártak vele.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz Apollo17hu #22228 üzenetére
Röviden az a lényege a technikai elemzésnek, hogy az aktuális trendet észrevedd. Hogy ezt másoknak műveled döntéstámogatásként, vagy saját magad élsz belőle (mint én) az mellékes, az alapelvek számítanak. Most abba ne menjünk bele, hogy sok önjelölt "elemző" előrejelzései hajítófát nem érnek, sajnos kevesen művelik jól ezt a területet. (igazából csináld-magad-elemző vagyok én is ) Leírom inkább, hogy ebben a konkrét esetben mit figyelek, ezek az én saját módszereim.
Szinte minden új trendet egy nagyobb árelmozdulás vezet be, főleg ilyen éves grafikonokon szembetűnő, de egyébként fraktál szerűen minden időintervallumon megfigyelhető. Három pontot próbálok ilyenkor beazonosítani, majd az ezen pontok által határolt területet beszorítani két egyenes közé. Így első körben az eredmény mindig egy háromszög lesz. Itt a példában 2008-ban volt éles törés az árfolyamban, ez volt az első intő jel. Gyakorlatilag ez lesz a háromszög egyik csúcsa. Innét a rubel év végére kábé 50%-ot gyengült, 2009 elejére érte el a mélypontot, a piac ekkor árazta legalacsonyabban, majd innét fokozatosan erősödni kezdett. Az a pont, ahol a piac megálljt parancsolt ennek a heves kezdeti gyengülésnek, jelöli ki a második pontot. Ez egyben technikai szintté is fog válni, amit egyszerűen egy vízszintes vonallal jelölök. Ha később átszakítja ezt a vonalat az árfolyam, akkor az további gyengülést vetít előre, mert a piac annyira sem értékeli a devizát, mint a 2008/9-es legnagyobb pánik idején. Tehát egyfajta sorompóként fog működni. Az erősödés egy elnyúló folyamat volt, 2011 közepe táján érte el a csúcspontját, ezzel megvan a harmadik pontunk. Az első és a harmadik pontot összekötve megkapjuk a háromszög másik hosszanti oldalát.
Ezzel megkapjuk a klasszikus emelkedő háromszöget, ami akkor fog helyesen működni, ha az árfolyam legalább 95%-át magában foglalja. Az a tipikus karakterisztikája, hogy az árfolyam rendszerint felfelé tör ki belőle, amikor a szárak már eléggé összetartanak, többnyire a forgalom is fokozatosan csökken. Én nem szoktam célárakat számolni, de általában ha kitör az árfolyam, akkor az első és a második pont közti árkülönbségnek megfelelő elmozdulás várható. Ritka esetben lefelé tör ki az árfolyam, de ehhez eléggé meg kell változnia az uralkodó szentimentnek. Az időtávról még annyit, hogy ez a mostani példa elég nagy intervallumot fog át, személy szerint 2-3 évnél hosszabb távot nem tanulmányozok, ez inkább a hosszú távban gondolkodó emberek asztala. A legtöbb formáció amúgy szinte bármilyen időintervallumon kialakul.
Ebbe a példába sokkal többet nem kell belelátni, nyilván azok jártak jól, akik a felső technikai szint törésére spekuláltak, ők most megszedhették magukat. Ez a rakétázás valószínűleg most eddig tartott, azt gondolom esélyesebbnek, hogy most egy hasonló konszolidálódás következik, mint a háromszög formálódásakor, 2009-ben. Most már a 2.pont által jelölt technikai szint a padló, extrém esetben visszaerősödhet a rubel odáig, de az szinte biztos, hogy jó darabig ebben a gyengébb árzónában fog maradni.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz concret_hp #22224 üzenetére
Az okok boncolgatását én meghagyom a közgazdászoknak, egyvalaki nem tud hazudni és az a grafikon.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz attiati #22222 üzenetére
Szigorúan technikai szemmel nézve elérte a kitörés az elsődleges célárát abból az emelkedő háromszögből, ami már 2008 óta formálódott. Most akár konszolidálódhat is valamennyit, de hosszútávon - attól tartok - az amerikai gazdaság marad erősebb.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz kraftxld #22194 üzenetére
Meglátásom szerint azért (is) terjednek lassan az alternatív megoldások, mert nincs mögöttük megfelelő forszírozó erő. Jó magyar szokás szerint a hazai nyugdíjrendszert szavazatvásárlásra használják a mindenkori kormányok, orbán sem győzi 'megvédeni' a nyugdíjakat minden választás előtt. Az egyszeri ember hamar hozzá képes szokni ahhoz a gondolathoz, hogy a fizetése nagy részét automatice megkapja majd mindenféle cécó nélkül. Akkor ugyan miért vonna el a még meglévő kis fizetéséből bármit is. Ha kerekperec lekommunikálnák neki, hogy az évek előrehaladtával egyre kisebb pénzre számíthat reálisan, akkor már valószínűleg jobban vakarózna, hogy valamit tegyen is ellene.
Jómagam egyszerű stratégiát alkalmazok: úgy készülök, hogy NEM LESZ nyugdíjam. Valószínűleg nem is járok messze az igazságtól, de nem is akarom magam kitenni annak, hogy mások pénzétől függ a megélhetésem. Megpróbálom inkább megvalósítani magam, mint a kereket pörgetve várni a nyugdíjat, mivel utóbbit zsákutcának tartom. A fizetések szarok, tényleg nem könnyű félretenni belőle, a várható nyugdíj pedig biztosan alacsony lesz, ha lesz is egyáltalán. Tökéletes csapdahelyzetnek tűnik hosszú távon, szerencsére mindig spórolós fajta voltam és a kockázatvállalás sem áll távol tőlem, meg is teszek mindent, hogy ne kelljen egy ilyen helyzetnek kitennem majd magam.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz #24334592 #22192 üzenetére
Nem követem úgy egyébként az arany piacát, de inkább arra hajlok magam is, hogy ez az elmúlt évek hegymenete elsősorban a kelet-ázsiai jegybankok aranyvásárlásával lehetett összefüggésben. Amit most látunk, az inkább a nagybevásárlást követő normalizálódás, ahogy a kereslet egy jelentős része újra eltűnt a piacról.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz Dr.F.E.R.I. #22043 üzenetére
Arany mintha lefelé kéredzkedne... 1200-ról leesett 1160-ig, kérdés alatta marad-e a technikai szintnek.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz Dr.Zoo #22041 üzenetére
Az első bekezdésben jól látják a technikai szintet, de a rajzuk elég hipotetikus, ennél jóval pontosabb zónákat is be lehet határolni, bár elég apró az ábra.
Volt ugye egy masszív hegymenet, ami átváltott oldalazásba, ahonnét aztán letört az ár, így került abba a zónába, ahol most is van. Ha most spekulálsz az aranyra, akkor csak a három pukli érdekes a jobb oldalon, ha jól értelmezem az időskálát, ez is több mint egy év adatait tartalmazza. A támasz-szint elég világos, az ellenállás viszont egy enyhén csökkenő trendnek tűnik, mindegyik domb alacsonyabb valamivel az előzőnél. Ez alapvetően inkább short jelzés, de a konkrét árszintek sérülése lesz a döntő. Ha letörik ez az 1185-ös szint, akkor LE az irány, ha pedig kitör a - saccperkábé - 1350-es vonal fölé, akkor nagy valószínűséggel Longolni kell. Az szokott intő jel lenni ilyen oldalazó piacokon, hogy miután az ár megérintette valamelyik vonalat, lesz-e ereje eljutni a másikig vagy sem. Ha jól látom, ma a támaszhoz jár közelebb. Ha nagyon nem tudna felfelé menni, hanem vissza-visszahullik a támasz közelébe, akkor letörésgyanús. Középtávon mindenképp a fenti két határérték a lényeg.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
Sziasztok, technikai kérdésem lenne. Egy ismerősöm szeretne netről rendelni valamit, de nincs hozzá megfelelő bankkártyája. Én tudnék rajta segíteni, de ahhoz pénzt kellene utalnia nekem. A dilemmám az, hogy noha nem nagy pénzről lenne szó - huszonezres tétel - tudomásom szerint mindenfajta pénzmozgás adóköteles, a bankszámlákat pedig jól nyomon követik (a kisemberét meg főleg). Kérdésem, hogy van valami kibúvó, amivel egy ilyen szívesség miatt nem kell a NAV-val szarakodni?
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz BÁ Nutrition #21894 üzenetére
Az utóbbi időben már inkább arról szól a fórum, hogy mibe ne.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz concret_hp #21881 üzenetére
Lényeg, hogy a konyhapénzen jegyezz részvényt és garantáltan lefogysz egy év alatt.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
A gondolatrendőrségnek mi baja volt már megint egy hozzászólásommal?
-
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
Ezen a foshalmaz tőzsdén már csak Norbi segíthet.
Kicsit off: múltkor anyám véletlenül ilyen Norbi-ápdétes pannónia sajtot hozott haza. Először fel sem tűnt, de aztán gyanús lett, hogy nem akar az íze előjönni és az állaga is olyan volt, mintha a cipőm talpát rágcsálnám. Akkor nézem a csomagolást, hogy ez egy ilyen -30% zsírtartalmú cucc. Ami biztos nagyon egészséges, csak íze nincs és elrágni alig lehet. Pont olyan volt, mint a sokáig a hűtőben hagyott, megkeményedett sajt.
Majd fél szemmel azért nyomon követem, bár sanszos, hogy a szokásos cigpannóniás karrierutat fogja ez is bejárni.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz Hequila #21649 üzenetére
A befektetési arany nagy tisztaságú >99,5% arany, amit a megfelelő helyeken meg lehet vásárolni és haza lehet vinni. Amiről írsz, az inkább az arany certifikát, ami csak egy ígérvény, hogy beválthatod egy adott mennyiségű aranyra.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz fokukac #21564 üzenetére
Kábé most van ott, ahol lennie kell. Ha ez elindul innét a 320-ra, onnantól már nem lesz visszaút szerintem.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz axioma #21372 üzenetére
Mondjuk egy kolléganőm is 2007 tájt vett fel sima forinthitelt a házára és valami brutális törlesztői vannak. Már nem variál vele, mert nem sok van neki hátra, de nem kicsit elkerekedett tőle a szemem. Közel a dupláját fizeti vissza tíz év alatt.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz V.Stryker #21050 üzenetére
Saját élettapasztalatból mondom (ez persze egyénenként eltérő lehet), hogy ha 18 évesen hozzáférhettem volna egy hasonlóan lekötött megtakarításhoz, nem sok minden (jót) tudtam volna kezdeni vele. Ennyi idősen, nulla élettapasztalat mellett hiába fér hozzá az ember a pénzhez, szinte biztosan nem tudná a saját boldogulására fordítani. Leghamarabb a huszas évei közepén-végén, de inkább a harmincas évei elején (nyolc-tíz év munkatapasztalattal a háta mögött) válik elég éretté az ember ahhoz, hogy pénzügyileg felelős döntéseket tudjon hozni. Ha lesz gyerekem, én biztosan fogok neki - általam felügyelt és kezelt - számlára félretenni, de azt harminc éves kora előtt biztosan nem bocsátanám a rendelkezésére. Lényegében önfegyelem kérdése az egész, én nem vagyok az ilyen nyakatekert dolgok híve.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz BÁ Nutrition #21009 üzenetére
Ezek biztosan nem, tavalyelőtt tették le az esküt.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz concret_hp #21007 üzenetére
Most mondtam valamit, de pl ilyen helyeken lehetne tanítani is őket (ha már az iskola nem tudja).
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz fokukac #21003 üzenetére
"Ma már a kormány ellenfelei is elismerik, hogy az Orbán-kormányzat szakított a megelőző időszak költekező politikájával"
Ezért volt égető szükség az országgyűlési őrség felállítására isközel kétmilliárdért. Amit most a napokban cikkeztek hegesztőüzemet, két hasonlót fel lehetett volna építeni ennyi pénzből, vagy mondjuk fordíthatták volna árvízvédelemre is. Jó, tudom, ez már pazarlás...
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz DopeBob #20979 üzenetére
Még tartom a korábbi véleményem, eddig minden a "papírforma" szerint alakul. Sajnos szerintem innét már csak rosszabb lesz a helyzet (semmi jele legalábbis, hogy nem), úgyhogy én nem nagyon teketóriáznék vele. Persze a döntés az szigorúan a Tiéd.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz BÁ Nutrition #20969 üzenetére
Nekem zöld színű volt
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz CriticalHit #20950 üzenetére
Valószínűleg nem, mivel egyrészt a világ tőzsdéi is eléggé eltérően teljesítettek az elmúlt évben (most melyikhez viszonyítsunk?), másrészt az ilyen abszolút hozamú alapokat elég aktívan menedzseli az alapkezelő, így tudatosan kizárnak belőle mindenféle divergenciát. Ha marad is valami, az inkább csak a véletlen műve lehet. A fejlett nyugati tőzsdék nagyot emelkedtek az elmúlt évben, a Távol-Keletiek inkább stagnáltak, ennek megfelelően a Suprának is vagy stagnálnia, vagy meredeken esnie kellett volna a megfigyelésed szerint.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz concret_hp #20893 üzenetére
Részlet az alap tájékoztatójából: "Az Alapkezelő az Alap mindenkori nettó eszközértékének 30%-a erejéig BUX alapú származékos ügyleteket is köthet." Elképzelhető, hogy éppen ehhez különítettek el megfelelő mennyiségű pénzt és ezt látni még a kimutatásban. Ez is olyan +/-5%-os alap, mint a CIB-é amit néztünk, de ez még lazábban veszi a dolgokat.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz concret_hp #20852 üzenetére
Ezen én is nagyon meglepődtem, mert OTP alapoknál sosem láttam 1% feletti értékeket, és ennek az év végi jelentésében is jóval 1% alatti érték szerepel. Jobban mondva az OTP abszolút hozamú alapjánál volt olyan, hogy a nyereség után sikerdíjat vontak, de az más tészta volt. Nem tudom, hogy mi lehet ez a rengeteg év közben felbukkant kötelezettség. Megnéztem az OTP BUX alapjának a féléves jelentését, ott ezen a soron csak egy hangyafasznyi érték szerepel, úgyhogy ötletem sincs, mi a jófene lehet.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz concret_hp #20846 üzenetére
Na, csak beletetted a darazsat a fülembe és addig nem is nyugodtam, amíg meg nem találtam az alap féléves jelentését. Találtam egy nagyon érdekes kitételt a befektetési politikájának taglalásában:
"Az alap a BUX index kosarában szereplő legsikeresebb hazai tőzsdei vállalatok részvényeibe fektet, követve a BUX index összetételének mindenkori súlyarányait. Az alap célja nem pusztán a BUX index mindenkori teljesítményének leképezése, hanem annak felülmúlása, mivel az alapkezelőnek a piaci várakozásai szerint módjában áll az indexben szereplő egyes értékpapírok súlyarányaitól +/-5%-kal eltérni."
Megnéztem az OTP hasonló alapjának jelentését is, ott nem találtam semmi ilyet. Azok ténylegesen a BUX súlyokat alkalmazzák. Ha ezek az elmúlt évben mondjuk a MOL-t felülsúlyozták, de a RICHTER-t viszont alul, akkor az okozhatott nekik látványosabb elcsúszást. A jelentés készítésének időpontjában ~96% részvényt tartottak, a többi 4% főleg kápé volt.
A másik érdekes dolog a kötelezettségek sora, mert az ebben a félévesben három százaléknál is több, ez több mint tízszerese a tavalyelőtt év véginek. Ez azért érdekes, mert az alapkezelő költségeit is ide sorolják be. Azt sajnos nem konkretizálják benne, hogy milyen jellegű a kötelezettség. Csak arra tudok tehát gondolni, hogy ezt a nagyobb eltérést a befektetési politikájuk és ezeknek az ismeretlen kötelezettségeknek a kiegyenlítése együttesen okozhatja. Jobb ötletem ennél sajnos mát tényleg nincs.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz concret_hp #20838 üzenetére
Hidd már el, hogy lehet benne kötvény is.
"A tiszta részvény alapok esetében ez a részvényhányad meghaladja a 90%-ot. A fennmaradó részt állampapírba és bankbetétekbe fektetik az alapok."
Ez a szóban forgó alap is egy "tiszta részvény" alap, függetlenül minek hívják. Ha felmenetben volt kevesebb részvényaránya és lejtmenetben volt több neki, akkor elmaradhat a teljesítménye a BUX-tól. Ha ennek a fordítottját csinálja, akkor még kicsit rá is verhet akár. Nagyon nem is értem, mit van ezen annyit lovagolni.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz concret_hp #20836 üzenetére
10% kápét/kötvényt/kutyafülét tarthat maximálisan. Ezt hívhatjuk akár minimálisnak is (ha nagyon engedékenyek vagyunk), de arra bőven elég, hogy a fent idézett pontatlanságok előálljanak az árfolyamok korrelációjában.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz concret_hp #20830 üzenetére
Az a 10% körüli eltérés abból adódik valószínűleg, hogy a "tiszta részvény" alapok sem teljesen "tiszták", hanem legalább 90%-os részvényhányaddal kell rendelkezniük a jogszabály szerint. Ezt a 90%-on felüli részt sokszor állampapírral, esetleg készpénzzel pufferelik, így nem teljes az index leképezése. Megnéztem a Bamosz oldalán ennek az alapnak az elmúlt évi teljesítményét, szemlátomást azért elég hűen lekövette a BUX-ot.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz Mercutio_ #20820 üzenetére
Tegnap este néztem a Spektrumon egy műsort (Spektrum Univerzoom, mindig megnézem ha tehetem), ha az ötven perc alatt nem tolták a képembe négyszer a tetves rezsicsökkentést és a Mo jobban teljesít dumát, akkor egyszer sem. Hihetetlen, hogy még azokat is mennyire próbálják - röpke pár milliárdból - szuggerálni, akik pedig direkt nem nézik a kereskedelmi szennyet vakulásig. Magyarország jobban teljesít. Kinél jobban? Luxemburgnál? Burkina Fasónál? Semmi értelme nincs az egész szlogennek egy épkézláb hasonlító szerkezet nélkül. De gondolom, ez is a cél. Mindegy, az én x-em jó (értsd: a legkevésbé szar) helyen lesz.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
Államadósság Kezelő Központ adatai a mérvadóak, ezek alapján pedig jól látszik, hogy emelkedik. Hogy minden héten mást mondanak az részben érthető, mert elég nagy a devizaeladósodottságunk, a devizák árfolyama pedig eléggé hektikusan tud változni. De a trend ettől függetlenül az, hogy egyre jobban adósodunk el. A többi mutatóról pedig leginkább a saját bőrödön győződhetsz meg, én pl szarabbul élek, mint négy éve.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
Nem kell bevallani, mert az kamat jellegű jövedelem. Azt már az alapkezelő levonja, mielőtt kifizeti neked és el is számolja az állam felé.
Szerk.: mármint a kamatadót vonja le, nem az egész nyereséget. Az majd csak a következő fidesz-ciklusban lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz concret_hp #20795 üzenetére
Úgy tudom, hogy továbbra is csak az árfolyamnyereség és veszteség vonható össze egymással, hacsak suttyomban nem kreáltak erre is valami jogszabályt. Árfolyamnál is csak az adóévet megelőző két év eredménye vehető figyelembe. Ahol kamatadót kell fizetni, azt a bank/alapkezelő/akárki hivatalból levonja és elszámolja az állam felé, neked nem is kell vele külön foglalkoznod. Ha maradt minden a régiben, akkor még az adóbevallásban sem kell külön feltüntetni.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz aAron_ #20732 üzenetére
Ez a részletesebb diagram egy tipikus háromszögelést mutat a nagyobb emelkedő trenden belül, ez is leginkább a további gyengülést valószínűsíti. Hogy az "elemzők" miért a 320-as célárat ragadták ki, amikor nyilvánvalóan a 315 a kulcsszint, azt nem tudom, de általában ha egy ilyen régóta tartó ékelődésből kiszabadul az árfolyam, akkor az meg nem szokott állni a csillagos égig. Ha nem most a hetekben fog a kitörés megtörténni, akkor még - utoljára életében - megnézheti a 300-as szintet, de onnantól rakéta-üzemmód várható. Nagyon ritkán előfordul (egyszer, talán kétszer láttam már ilyet részvényeknél), hogy emelkedő háromszögből lefelé törik az árfolyam. De ennyit speciel nem nézek ki ebből a brigádból, hogy ez a forgatókönyv bekövetkezzen.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz Mercutio_ #20723 üzenetére
Már évek óta egy szabályos trendben gyengül a forint és nem hiszem, hogy pont az eddigi legbalfaszabb kormány fogja ebből a csatornából kivezetni. Jelen minta szerint egy-másfél éven belül elmehet akár 345-ig is, mindenesetre ha csoda történne és 'csak' dupla tetőt csinálna az árfolyam, akkor is fel fog menni 330 magasságába. A következő elmútnyócév eljövetelekorra már tippelni sem merek, mi lesz.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz fokukac #20677 üzenetére
226 milliárdot buktunk eddig a MOL-paketten. Nem is értem, hogy a rezsicsökkentéses társadalmilag céltalan hirdetés helyett miért nem ezt nyomatják orrba-szájba minden tévéadón...
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz concret_hp #20674 üzenetére
Ezt most kicsit úgy mondod, mintha holnap ilyenkorra kellene elkészülnöd vele. Pedig szerintem érdekes a téma, egy-két oldalt biztosan áldoznék rá a helyedben. A részvényindexeket megtalálod a BÉT honlapján itt, az állampapír-indexeket pedig az Államadósság Kezelő Központ oldalán emitt. Ripsz-ropsz össze lehet dobni egy kis táblázatot belőlük, az egyes befalapok árfolyamát pedig lenézed hozzá a Bamosz.hu-ról. Igazából nem is nagyon tudom, hogy van-e olyan egyöntetű téma, ami megtölthetne egy egész dolgozatot, lehet jobban jársz, ha több ilyen kisebb kérdést jársz benne körbe.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
Ezek az indexkövető alapok azért nem jó példák, mert ezeknek hivatalból le kell követniük a hivatkozott indexet. Csak az OTP alapjait ismerem jobban, de annak a BUX ETF-je az index arányában fektet a BUX részvényeibe, tehát esély nincs rá, hogy ettől jelentősebben eltérjen. Igazából annak találták ki, aki nem tőzsdézik, de mégis szeretné valahogy a részvénypiac esetleges szárnyalásából kivenni a részét. Sokkal jobb lenne megvizsgálni például a Quality részvényalapot, ami már tényleg önálló befektetési politika mentén vesz magyar és környező régiós részvényeket. A benchmarkja is jól körülírt, 15% RMAX + 17% BUX + 68% CETOP20 index. Ezek értéke az arányok ismeretében pontosan kiszámítható és egyszerűen összenézhető a Quality árfolyamával, ebből már leszűrhető az alapkezelő tudása.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz concret_hp #20662 üzenetére
Ami adatok közül a Bamosz statisztikáiból is egyszerűen ki lehet gyűjteni, például egy tíz éves időskálán remekül be lehet mutatni az alapok nettó eszközértékének látványos változásait. A részvényalapok NÉ értékét például a 2008/9-es bankválság a töredékére zsugorította, de a konzervatívabb alapoké viszont még emelkedett is. Ezt szépen kivesézgeted a profnak, hogy az ilyen nagyobb gazdasági/pénzügyi sokkok, válságok hatása hogy hat a befalapok forgalmára (ideszúrod a Bamosz diagramjait, az is pár oldal , ezen keresztül pedig következtetsz a befektetők attitűdjének a változásaira, blabla. Nehogy már én írjam meg még a diplomamunkádat is!?
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz bajnokpityu #20607 üzenetére
Ne bánd, mert rosszabbul is elsülhetett volna a történet, a tegnapi napban sok minden benne volt. Most még egyelőre negatív trendben is van, ilyenkor főleg indokolt az óvatosság. Arra számítok, hogy ha megy is még egy-két százalékot, vissza fogja tölteni ezt a széles rést, amit ma hagyott.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz bajnokpityu #20599 üzenetére
Tegnap vettem még a nagy leöntés előtt, de hamar visszahúzták, így tartottam. Ma délután dobtam ki 5% nyereséggel (fele tőkével voltam benn).
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz Apollo17hu #20511 üzenetére
Nem cigányozott senki, "nem magyarok"-ról volt (ha jól emlékszem) egy-két hsz-ben említés.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz fokukac #20505 üzenetére
Ütnek itt mindent, mint az enter gombot... Egy kósza gondolattól vezérelve megnéztem, hogy a múltkori választásokkor is ilyen káosz volt-e. Meglepve láttam, hogy nem, sőt akörül volt a lokális maximuma a BUX indexnek (25k magassága). Inkább onnét kezdett szépen lefelé csordogálni, az elmúlt évben már gyakorlatilag egy helyben állt. Ha követné ezt a trendet, márpedig a sok hű szavazón nem fog múlni, akkor Orbánék következő négy éve végén már 10k környékén fog járni. Aztán lehet, hogy már blue részvény sem marad addigra, ki tudja.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz aAron_ #20456 üzenetére
Az igaz, hogy nagyon szeretem a kozmológiáról szóló írásokat, filmeket, de ez megint csak nem az én világom. A viccet félretéve, azért szeretnék pár mondatban reagálni a hivatkozott blog azon állítására, amelyik először ötlött a szemembe, ahogy megnyitottam az oldalt. Ez történetesen az, hogy a blogíró óva inti a befektetőket, mivel most éppen a Merkúr aktuális retrográd mozgásának közepén vagyunk (ami igaz egyébként), ez pedig - szerinte - azt valószínűsíti, hogy a mostani trendek megfordulhatnak a pénzpiacokon.
Annyit hadd offoljak, hogy a bolygók akkor végeznek retrográd mozgást, amikor a Földről szemlélve visszafelé kezdenek haladni az égen, majd egy idő után újból az eredeti irányba váltanak. Ez nem csak a Merkúrra igaz a Naprendszerben, és természetesen csak egy látszólagos irányváltásról van szó. A Merkúr esetében ilyen periódus három-négy szokott lenni egy évben.
Tavaly három retrográd periódusa volt a Merkúrnak, aminek természetesen pontos kalendáriuma van, így semmi nem tartott vissza, hogy leteszteljem az elméletet az S&P500-as indexen (én inkább ezt figyelem, nem a DOW-t). Mivel ez egy elmélete az illetőnek, így permanensen működnie kell, de legalább is a megfigyeléseknek többé-kevésbé alá illene támasztaniuk.
Behúztam a három kérdéses időszakot és mint látható, a trendnek esze ágában nem volt megfordulni egyik esetben sem. Sőt, majdhogynem ezen időszakokban volt a trend a legerősebb, a harmadikat kivéve. Még véletlenül sem került beléjük egyetlen korrekciós szakasz sem, pedig ezekből is volt bőven. A blogolónak elég lett volna csak a tavalyi évet visszanéznie ahhoz, hogy elvesse ezt az elméletet. Nyilván úgy okoskodik, hogy ha a bolygó mozgása látszólag megfordul, akkor a trendek is megfordulnak.
Azért nem tettem az egészet off-ba, mert több tanulsággal is szolgál, és elég ha a pénzügyeknél maradunk. Már többször előfordult itt a fórumon is, de nyilván mindenkinek van a saját személyes köreiben is példa rá, hogy valaki beleugrott olyan pénzügyletekbe (hitel, biztosítás, egyebek), amit rózsaszínebbnek le sem tudott volna az ügyintéző/alkusz/bróker festeni, de aztán kiderült róla, hogy minden szereplő jól járt vele, csak egyedül az nem, akire rásózták.
Az első tanulság az, hogy ne higgyünk el senkinek semmit. Van az a kategória, amiről rögtön látja az ember, hogy egy nagy marhaság (a fenti példa erre tökéletes), de a legtöbb átverést/manipulációt nagyon profin tálalják a kuncsaftoknak. Már nem tudom hogy hol olvastam, de a legveszélyesebb hazugság az, aminek a kilencven százaléka igaz. Nem ritka az sem, hogy az embert olyasvalaki környékezi meg, akit egyébként személyesen ismer is (családtag, volt osztálytárs stb), így ösztönösen nagyobb bizalmat adva neki. Ne szavazzuk meg nekik sem ezt a bizalmat, sokakat ilyen emberek visznek a málnásba, egyszer majdnem velem is előfordult. Egy ilyen fenti nevenincs blog állításait pedig magától értetődően ne fogadjunk el kritikátlanul, szemléljünk mindent egészséges gyanakvással.
A másik, amire ki szerettem volna lyukadni, szorosan kapcsolódik az előző gondolatmenethez, nevezetesen mindenről, amiről tudomást szerzünk és befolyásolhatja a pénzügyeinket, ellenőrizzünk le. Profi csalókat, szélhámosokat nehéz kivédeni, de ha valaki évi 30% hozamot ígér alacsony kockázattal, vagy tuti tippeket osztogat megkérdőjelezhető forrásokra hivatkozva (mondjuk a bolygók állása alapján), az több mint gyanús kell legyen. A fenti Merkúr-példában a száraz adatokat vetettem egybe ahhoz, hogy leellenőrizzem egy állítás hitelességét, az összes adathoz ráadásul pár kattintással hozzáfértem. De még egy minimálisan tájékozott ember is ha használja a józan eszét, akkor sok csapdát kikerülhet. A legbiztosabb módszer, ha több forrásból tájékozódunk, akkor van a legkisebb esély rá, hogy darázsfészekbe nyúlunk.
Nem nyújtanám tovább, elnézést ha túl bugyutának vagy közhelyesnek tűntem, de már rég le szerettem volna írni valamilyen formában.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz fokukac #20449 üzenetére
Megmondom neked őszintén, nem tudom ezt a napot hová tenni. Éppen mostanra álltak a napi és a heti indikátorok is emelkedőbe, maga az ár pedig egy szimmetrikus háromszög alsó szárától kezdett megint felfelé araszolni. A richterrel egyetemben ennél számítottam volna a legkevésbé egy ilyen letörésre. Apropó letörés. Nekem azért is gyanús, mert az elmúlt év lépcsőzetes eséseinél mindig megvolt a nagy forgalom is, ez többnyire három milliárdnál magasabb volt a kulcsnapokon. Valahányszor elesett egy sávja, azt mindig egy-két ilyen nagy forgalmú napon tette. Ma alig volt több, mint egymilliárdos forgalom, az nudlifütty. Az árfolyamgörbe is eléggé mesterkéltnek tűnik, gyakorlatilag percek leforgása alatt esett le és ott is tartották egy nagyon szűk száz forintos sávban. Az első gondolatom az, hogy ez valami nagyobb szereplő árfolyam manipulációja lehet, mivel pániknál forgalomnak is kellene lennie. Holnap még sok mindenre fény derülhet, de amilyen makacsul tartották eddig az 500-at, meglepne, ha ilyen nulla forgalom mellett tartósabban itt tudna maradni. Sajnos - mint írtam valahol fentebb - eljutott oda a tőzsdénk, hogy pár ezer darab részvénnyel arra mozgatják a cégek árfolyamát a nagyobb játékosok, amerre és ahogy nekik tetszik, ez van.
[ Szerkesztve ]
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
Tegnap összeszedtem minden maradék lelkierőmet és átkapcsoltam a Kedvesvezér aktuális évértékelőjére. Sajnos "csak" a szokásos lemezeit pörgette - elmútnyócév, gonoszmultik, mimegmutattuk - és még sz@rul is aludtam az éjjel tőle, viszont a netes kommentek közt igazi gyöngyszemek is felbukkantak, ez itt most az egyik nagyon aktuálissá vált darab. Sajnos a köpönyegforgatás egyik velejárója, hogy vannak, akik mindegyik köpenyre jól emlékeznek.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz fokukac #20362 üzenetére
Az a legnagyobb gond, hogy a marinéni még ezt sem tudja értelmezni. Nem ismeri a koordináta-rendszert, nem tudja, mi az a GDP és még sorolhatnám. Nem véletlen, hogy a maffiózók is az ő szintjén támadnak elsősorban. Mert a nyugdíj, rezsi stb. szavakat viszont ismeri, márpedig a marinénik világa jobbára csak idáig terjed. Ahhoz két generációnak kellene kihalnia és két olyannak felnőnie, aki a kornak megfelelő versenyképes tudással rendelkezik, hogy valami itt pozitív irányba is változhasson.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz fokukac #20357 üzenetére
MOL szerintem csak leszúrogat, ilyen fos forgalommal nem fog ez ma törni. Mondjuk ami a BÉT forgalmát illeti, az amúgy is felülről súrolja a nevetségesség fogalmát. Mikor kezdtem öt éve, az OTP egyedül nagyobb forgalmat generált, mint manapság az egész parkett. Most valamelyik nap viszont ezer darab részvénnyel meg lehetett volna borítani az árfolyamot vagy húsz forinttal, pfff...
Ez az ábra meg tuti kamu. Kizárt, hogy még mindezek után is pluszban legyünk.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz fokukac #20265 üzenetére
Vigyázz ezekkel a csalafinta szavakkal!!! Nem azt mondta, hogy biztos, hanem azt, hogy biztosnak tűnik! Egy klasszikus oktatóvideó ebben a témakörben.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
Egy gyöngyszem, hogy autózás és munka közben is legyen mit hallgatni a zembereknek.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
Nagyon túlhúzták az árfolyamot a napokban, ha tudsz legalább péntekig várni, akkor szerintem olcsóbban is válthatsz majd. Nagy csodákra persze nem kell felkészülni, de lecsoroghat akár 305-6 magasságába is, ha olyanja lesz.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz DopeBob #20091 üzenetére
A Néphazugság szerint most még csak kóstolgatnak minket.
[ Szerkesztve ]
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
Nem olyan nagyon rég mondtam fel nekik, tulajdonképpen nem tudom ezeket a rémtörténeteket megerősíteni (én is hallottam azért ezt-azt). Megmondtam, mit szeretnék, az ügyintézővel rendeztem a kisebb tartozásokat (számlavezetési díj, ilyesmi), kifizettem ott helyben kápéban, kaptam róla egy igazolást is, hogy nincs fennálló tartozásom. Bankkártyát, hitelkártyát szintén leadtam, folyószámlát, ÉP-számlát megszüntették. Azóta semminemű utólagos probléma nem volt, de azért az igazolásokat megőrzöm.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz fokukac #20017 üzenetére
Forgattam én is a karikagyűrűmet, de aztán mégsem vettem bele. Amikor így öntik, mint bolond gyerek a lisztet, akkor érdemes legalább a következő napot kivárni. Még aukció is volt a vége felé, annyira szórni kezdték. A dupla aljat most még nem vetném el én sem, bár van néhány jel, ami nem feltétlen támasztja alá az elgondolást. Egyrészt új mélypontot ütött ma, másrészt a forgalom is elég nagy volt, a dupla aljra egyik sem jellemző különösebben. Ha holnap nem néz a mai minimum alá, akkor pár százalékot korrigálhat felfelé a napokban, ez tisztán spekulatív alapon megjátszható, de nem tenném rá a nyakam, hogy pont most fordulna emelkedő trendbe. Mondjuk, amióta megy ez a huzavona az INA körül, azóta esett jó 20%-ot az árfolyam és december óta úgy-ahogy stabilizálódni látszik. A 11ezer forintos árszinthez megint kellene majdnem annyit esnie, ezt azért már nem tartom igazán reális forgatókönyvnek, ahhoz már fogalmam sincs, minek kéne történnie.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hobby elektronika
- Asszociációs játék. :)
- Mostantól Tajvanon kívülre is viheti 2 nm-es node-ját a TSMC
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- BestBuy topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen széket vegyek?
- Launch trailert kapott a Honkai: Star Rail
- Witcher topik
- További aktív témák...
- Akció! Dell Latitude E5530 laptop (15,6/i5-G3/16GB/320HDD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Akció! Dell Latitude E6430 laptop (14/i5-G3/8GB/256SSD) -1 év garancia, 27 % számla
- Akció! Dell Latitude E6430 laptop (14/i5-G3/8GB/256SSD/AkkuX) - 1 év garancia, 27 % számla
- Wacom Cintiq 16 FHD (DTK-1660) digitalizáló tábla
- Denon AVR X2600H erősítő + Jamo S809 5.0 Hangfalszett