- Sweet.tv - internetes TV
- Az európai gyógyszerügynökség otthagyta az X-et
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Windows 11
- Milyen NAS-t vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- pfSense - Avagy az okosított házirouter
- Mesterséges intelligencia topik
- Microsoft Office és Office 365 topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
tomi5244
őstag
válasz lionhearted #17427 üzenetére
Pontosan nem tudom nem vagyok nagyon pro a témában csak mindenhol azt olvasom, hogy ha ssd-t telepítünk akkor az első, hogy engedélyezzük az ahci-t a biosban. Tisztában vagyok, hogy ezt benéztem, nem gondoltam volna, hogy a lapom nem kezeli. Mindenesetre megpróbálok el lavírozni így.
Sikeresen felment a Debian, eddig a gyorsaságra nem lehet panasz!
-
tomi5244
őstag
válasz McSzaby #17420 üzenetére
Írták erre a moddolt biosra, hogy elérhető az ahci de nem merek nekilátni. Soha nem csináltam még hivatalos bios frissítést sem, nemhogy moddoltat.
Egyébként ebből adódik, hogy az eddigi sata-s vinyóim sem mentek ahci támogatással és nem volt gond (kopp-kopp). Tudom, hogy az ssd egyik lételeme az ahci de még így is gyorsabb lesz mint egy hdd
Remélem nem fog kernelpánikot vagy egyéb gondokat okozni az - ahci nélküli élet ssd linux trio -
-
tomi5244
őstag
Sziasztok!
Tegnap megérkezett az Kingstone v300 60GB SSD-m A wint 7-et felpattintottam rá ha minden igaz müxik a dolog . Hétvégén feltolom a debiant is gnome grafikus felülettel. Viszont a mai napom felér egy "tökön szúrással" nagy nehezen kiderítettem és ráeszméltem, hogy az MSI P35 Neo3 lapom nem támogatja az AHCI-t. Több mint valószínű, hogy BIOS frissítés sem vezetne megoldásra.
Win 7 alatt legalább TRIM működik. Szóval a kérdésem elég egyszerű és tömör. Az AHCI nélküli élet fog valamilyen hátrányokkal járni linux alatt?
Köszönöm!
T[ Szerkesztve ]
-
tomi5244
őstag
Sziasztok! Ez a topik még soha nem hagyott cserben, így remélem most is kitudtok segíteni!
Jövőhéten érkezik meg az SSD-m, HDD-ről "költözök"át. Viszont mivel eléggé megérett a frissítésre a jelenlegi Debianom (Gnome grafikus felülettel) úgy gondoltam a home-on kívül újratelepítek mindent.
Ezek az elképzeléseim:
- Windows7-nek 30GB
- Linux :
Root - 15GB - XFS
Boot: - 100MB - EXT3
Lapozo: 1GB
Home: nyilván HDD-re xyGB EXT4 vagy XFSKingstone SSD-ről van szó 60GB MLC
Jó úton járok?
Eddig mindig más telepítette nekem a linuxot de úgy gondolom most nekifutnék egyedül Köszönöm előre is!
T
-
tomi5244
őstag
válasz rokefeller #15762 üzenetére
Köszi!
Így megoldódott!
chab7: Ha megint eltűnik akkor majd megpróbálom ezt a megoldást is!
T
-
tomi5244
őstag
Üdv!
Tudtok valami ésszerű magyarázatot adni hogy, hogy a francba tűnt el a bal felső sarokból a menüm?
Valahogy így kellene kinézni (mondjuk magyarul)
Nem állítottam semmit a rendszeren, legalábbis nem rémlik. Dual monitort használok esetleg az kavarhat be? Többször újraindítottam a gépet de semmi.
Köszi!
T -
tomi5244
őstag
Üdv!
Ahogy előzőekben már írtam gondolkodom egy SSD konfigon. Néha használok azért Wint is, úgyhogy arra gondoltam egy 60 gigás SSD-re neveznék be. 30 lenne a winnek, a maradék meg linuxnak.
Sorry az esetleges hülye kérdésért de elég lenne a linunak az a maradék 30 giga körüli hely? Nyilván a Home partíciót HDD-re tenném, a többi meg menne az SSD-re, mármint aminek arra kell mert, hogy őszinte legyek nem tudom mit érdemes HDD-re és mit SSD-re csatolni.
Másik meg az, hogy a biosom nem valami naprakész, azért meg nem akarok most alaplapot és jóformán teljes új rendszert venni, hogy friss biosom legyen. Egy MSI-P35 Neo3 lapom van annak a legfrissebb BIOS verziója 2008 11. havi. Kicsit körül olvasgattam a témában és úgy tudom az ssd ahci kódolást támogatnia kell BIOS-nak, ha ezt nem tudom elérni akkor hosszútávon ebből gáz lehet az SSD-t illetően?
Bocs a kissé off lenne a téma de eddig mindig el láttatok hasznos infóval gondoltam most is kisegítetek.
Köszönöm!
T -
tomi5244
őstag
Üdv!
SSD konfighoz van kimondott disztribúció? Ami jól kezeli az SSD-t. Vagy teljesen mindegy? Debian vonalon indulnék el.
Köszi!
T -
tomi5244
őstag
válasz CPT.Pirk #15619 üzenetére
Köszi!
Debiant használok Gnome grafikus felülettel. A grub verzióját sajnos így fejből nem tudom bár biztos, hogy nem valami friss, sima grub nevet szokott kiírni fent a bal felső sarokban.
Közben találtam egy ilyen tutorialt bár elég régi a cikk, nem tudom, hogy aktuális lehet e még.
[ Szerkesztve ]
-
tomi5244
őstag
Üdv!
Linux/win felhasználó vagyok bár a wint elég ritkán használom
Viszont a win már eléggé megérett a cserére, tudomásom szerint ha a wint újrateszem akkor ugyebár eltűnik a grub (bár úgy hallottam már nem ez a neve), arra van megoldás, hogy visszavarázsoljam? Esetleg Live CD? Ebben elég kezdő vagyok valami lépésről lépesre infó lenne jó vagy ha az nem is de pár instrukciókkal el tudnátok látni?
Netán arra van esély, hogy a Win8 már nem tünteti el a grub-ot? Bár nekem elég a Win7 is, csak tudjam visszahozni a grub-ot!
Köszönöm előre is!
T
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- A jó boltok topicja
- Autós topik
- Sweet.tv - internetes TV
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- EAFC 25
- További aktív témák...
- Cégek számára kedvezmény! Irodai programok: Office, Word, Excel
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- World of Warcraft Mists of Pandaria Collector s edition
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest