Hirdetés
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz Shyciii #63997 üzenetére
Kösz szépen. Telepítettem is a tárolóból, és tényleg olyan, mint a Messenger for Desktop volt. Bár nekem valahol fent van portable módban egy .deb csomagból kézileg kibontott Messenger for Desktop is.
Mondjuk a Caprine kapásból magával rántott egy 35 MB-os Electron csomagot, de a Messenger for Desktop is tartalmazta az Electront, volt is valami 70-100 MB a csomagméret.
-
nagyúr
válasz Shyciii #63731 üzenetére
Gondoltam, hogy tudod, de most már látják, hogy én is!
(#63728) CPT.Pirk
Még egy beállítást próbálj ki, itt az Asztal átméretezését állítsd automatikusra vagy dupla HDPI-re....
Gondolom KDE-n már régen megoldottad volna ezt is!
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
b3Ro
senior tag
válasz Shyciii #63502 üzenetére
Nincs mit. A "#" komment jelet kivetted a sor elejerol ? Majd teszteld le.
----
Vettem egy Xfx rx580-at aminek 1380mhz-en kene futnia, de ahogy látom csak 1150mhz-en megy. Probaltam allitani, de mindig fagyas lett a vége. Van valakinek valami ötlete, h mit rontok el ?
Manjaro fut most az asztalin, minden a legfrissebb driver teren. Probaltam a WattmanGTk-val, es pp_sclk_od modszerrel is. -
nagyúr
válasz Shyciii #63474 üzenetére
Én már totál belekavarodtam, de valóban a 'media' a friss, viszont annak függősége a 'libva', annak meg libva-intel-driver....
Itt kapcsoltam ki a gépet, szóljatok, ha kiderül valami.😉
További egy héttel tolom az Arch telepítést! Pedig kezd érdekelni, sokra persze nem megyek ezzel, mert az Inteles gépben sincs külön VGA és az AMD-sben sem.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Shyciii #63464 üzenetére
Nem kell installalni szerintem semmit intel es AMD rendszeren. A kernelben es a Mesa csomagban benne van minden, amire szukseged van egy 64 bites rendszeren.
Talan a vaapi-hoz kell intelen valami, de ez sem biztos. AMD-n az ffmpeggel es a video lejatszokkal egyutt le szokott jonni minden video lejatszashoz szukseges csomag.[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
Frawly
veterán
válasz Shyciii #63466 üzenetére
Nem. Az i915-ös kerneldriver mindenféle Intel GPU-hoz van, egy nagy masszív, komplex driver, ami mindenféle régibb és újabb Intel GPU-t kezel, az i915-től egészen a legújabb Coffee Lake-ig, 14 év alatt megjelent több GPU generációt.
Az i965 és annál újabakat arra írtam, hogy azokra a Xorg Intel drivert nem ajánlják feltenni, mert problémákat okozhat. Ezeket csakis kizárólag az i915-ös driverrel ajánlott hajtani Xorg alatt is.
-
Frawly
veterán
válasz Shyciii #63462 üzenetére
Az i915 lényegében az Intel modesetting kernel driver neve, vagyis magának a kernelmodulnak, ami ezt tartalmazza. Ezzel van meghajtva Linuxon alapból az összes Intel GPU, hacsak fel nem teszed a Xorg drivert (xf86-video-intel azt hiszem a neve), vagy le nem tiltod nomodeset paraméterrel boot során.
i965-ös GPU-hoz, illetve ettől újabbakhoz (Nehalem, Sandy Bridge, Ivy Bridge, Haswell, Broadwell, az összes ezt követé Lake-es prociba integrált GPU) ez való.
Nálam Archon a Xorg sajnos mindenképp szórakozott a Sandy Bridge-ben lévő HD3000-rel, mindegy, hogy fent volt-e a Xorg driver, vagy az i915 modesetting drivert használtam helyette. Így átálltam Wayland Gnome-ra, így nincs semmi Xorg.
-
válasz Shyciii #63367 üzenetére
Akkor, faxa minden. Én tehettem telepítéskor egy felesleges pipát be és azért lett nekem az az ajándék, de azt meg kiirtottam a pacman.conf -ból.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
-
válasz Shyciii #63362 üzenetére
add ki a sudo pacman -Syu parancsot és látni fogod , hogy van még egy tároló, amire rákeres és arra nincs szükséged, de azt egy #-tel ki lehet iktatni , vagy inkább kettővel ,majd a többiek megmondják, hogy melyik fájlban kell kilőni.
asszem a mirrorlist végén van a bejegyzés.
[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
-
nagyúr
válasz Shyciii #63324 üzenetére
Nekem van pure Arch image-em
Valahogy nem vagyok meglepve!
Azért tényleg köszi, de ezt nem szabad megúszni, egyszerűen akarom azt a szenvedést, amivel jár! Egy konyhakész Arch.....jól is néznénk ki!
(nem lett volna amúgy egyszerűbb egy telepítő script-es megoldás? vagy ez netnélküliségre gondolva készült így?)
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Shyciii #63162 üzenetére
Teljesen normális, ezek fent vannak mindenkinél. Ettől működik az, hogyha beraksz egy AMD-s vga-t az nVidia után mert éppen valamiért azt akarod használni, akkor nem fog megállni az élet. Gyakorlati előnye nem lenne a csomagok leszedésének, inkább ne bolygasd őket.
cigam: milyen gépen?
Silenc3Hun: vbox alatt van egy-két gyorsítás opció, ami érdemes bekapcsolni. Meg a disztrónak megfelelő géptípust kell vállasztani, ha nem látod a listában a tiedét, akkor az általános 64 bites Linuxot kell megadni. Elég sok disztrót raktam már vbox alá, de sose volt ilyen gondom.
Frawly: passz. Igaz én csak KDE-zek, de totál ismeretlen nekem ez a problémakör.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
mexel
veterán
-
nagyúr
válasz Shyciii #63058 üzenetére
Nagyon kitartó vagy! Van Tudástár is a fórumon, de szerintem egy kerekített fomában leírt Bemutató lenne az igazi, Arch-ról viszonylag ritka az ilyen írás amúgy is, kéklufié ugrik be hirtelen.....az se mai termés már.
Ezt úgy hegyeznéd ki, ahogy jónak látod, leírhatod csak az Openboxos téged érdeklő megoldásokat, nem kell a blognak egy totál végigvitt telepítést átfognia feltétlenül.
erre is találni példát:
Bootsplash telepítése Arch Linuxra
Én tuti el fogom olvasni az írásodat, legfeljebb nem nagyon fogok érteni belőle egy kukkot sem.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Shyciii #63044 üzenetére
Bizony, kell az acpi hozzá. Ezért kell nagyon tüzetesen Arch Wiki-t olvasni, ott ezek a dolgok le vannak írva. Tudom, nehéz hozzászokni, de majd ahogy belejössz, egyre kevésbé kell majd a Wiki. Eleinte viszont az lesz a Biblia. Nem véletlen van az a dakota közmondás, amit Viktorunk is előszeretettel idéz: RTFM (Read The F***ing Manual)!
Egyébként én simán csak a login managert szoktam visszahívni zárolásra (LightDM esetén: dm-tool lock). Az i3lock nekem túl fapados.
[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
válasz Shyciii #63013 üzenetére
Akkor az xautolock nem is kell, az ugye arra jo hogy X ido utan lezarjon. Ha sleepeled is a notit lid lecsukasakor akkor systemd alatt a suspendhez hozza tudod kotni a lezarast is, ha nem akkor egy udev szabaly kell majd csinalod.
Eesetleglogind.conf
-ban aHandleLidSwitch
-nek megadhatod alock
-ot, de ennek a mukodeset nem ismerem.Vigyázat, csalok!
-
Frawly
veterán
válasz Shyciii #63005 üzenetére
Akkor felhasználói nevet, jelszót nem csináltál rendesen az alaprendszerre a LightDM telepítése és systemd-s engedélyezése előtt. Mást nem tudok elképzelni, mert úgy alapból mennie kell, ahogy írtam.
Ha ilyen pervezióid vannak, azt a jövőben az Arch-topikba kéne írni, mert nem kezdő téma, és konkrétabb disztróhoz kötődik.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Shyciii #62977 üzenetére
Tiszta Arch-csal továbbra is tudsz próbálkozni, mondjuk virtuális gépben tudsz vele gyakorolni. Ha belejössz, feltelepíted fő rendszernek.
Az ilyen scriptes csodainstallerekkel az a baj, hogy nem fogsz belőle tanulni. Feltelepíted, megy. De nem fogod tudni mitől. Ez kiváltképp akkor baj, ha véletlenül mégis valami gikszer üt be, nem megy valami, akkor meg azt nem fogod érteni, hogy miért nem megy, és nehezebb lesz kideríteni, hogy mi lett elcsesszerintve.
Egyébként pure Openboxszal is szívsz majd egy csomót, mert önmagában annyira fapados, hogy semmi nincs benne, csak egy szürke háttér, meg egy jobb kattintásos menü. Se panel, se ikonkezelés, se menü/dokk, se redshift, se clipboard kezelés, se témakezelés, se háttérkép, semmi, egy csomó mindent neked kell hozzá feltenni meg felkonfigurálni.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Shyciii #62971 üzenetére
Valamit elszúrsz. Nem kell sem xinit, sem startx. Feltelepíted az Openboxot. Majd feltelepíted a LightDM-et. A login managert be is kell aktiválni, ehhez az ArchWiki LightDM cikkét nézd meg, de lényegében a fontos sor:
systemctl enable lightdm.serviceMajd újraindítás után eleve a LightDM-nek kéne bejönnie, amiben már alapból ott kéne lennie az indítható Openboxnak. Semmit nem kell hozzá hackelni.
Szerk.: á, látom feladtad, és Zen installerrel oldottad meg. Mindegy, majd a jövőben újra nekifutsz. Ha még ennyire friss Linux user vagy, hogy csak nemrég váltottál Windowsról, akkor lehet nem is volt itt az ideje a pure Archnak. Egyébként pont ez a lényege, ha megtanulod rajta ezeket az alapokat, mint az alaprendszer telepítése, bootolás megoldása, login manger, DE/WM feltelepítése, beállítása, akkor többet nem leszel semmilyen másik disztróra meg installerre rászorulva. Szóval megéri vele szívni, később ez nagyon sokat fog kamatozni.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Shyciii #63001 üzenetére
Most jobban nevetek a szép ikonú Arch-on! 😂😁
Ez mindent visz, mivel ilyen indokot még nem olvastam, de max respect az elszántságot miatt!
Hamarabb kész lesz a 'szépikonúarch', mint gondoltuk.
Hálózati ikon.....hááát ha az annyra kell, az már nem túl jó! 😐
Egyszer kell használni, minek azt kirakni panelre, főleg ha nem szép?[ Szerkesztve ]
-
Dave™
nagyúr
Anno én is eljátszottam a gondolattal, hogy Arch aztán mindent magamnak rakok össze, a telepítés még ment is (tutorial alapján), meg el is kezdtem ezt-azt feltenni, aztán rájöttem hogy semmivel sem leszek előrébb a végén, csak elcseszek egy csomó időt (bár igaz, hogy sokat lehet tanulni közben). A Manjaroban nagyon jól összeszedték mindazt, amitől kerek és jó egy OS, meg mivel nem ugyanazokat a tárolókat használja, mint az Arch, van is benne egy plusz "biztonság" a késleltetés miatt. Ez az új Ubuntu, igaz, nincs benne semmi elitizmus meg rendhagyó, de egyszerű és megbízható. Pont ezért szeretem
-
-
nagyúr
Nem röhögni, de tetszik a jele neofetch alatt
Pedig de! Ez tetszett! Valami meg kell, hogy fogja az embert egy oprendszerben!
Microsoft-nak (nem náluk, csak -nak) is dolgoztam vagy 8 évig
Emiatt neked nem is szabadna telepítősegédes telepítést alkalmazni!
Szerencsére elvetemült vagy, ez nálam pozitív Linux telepítés esetében! Én is az voltam anno, azzal a különbséggel, hogy nulla IT tudással rendelkezem.
Amúgy nyomon követem én az ilyen kűzdelmeket és nem azért, hogy ha majd valami miat hátha nem sikerül.... Aki így áll a dologhoz, annak mindig sikerül! Én szurkolók neked is, sajna az Arch még sötét ló...pedig érdekelne, de iszonyúan ellustultam utóbi időben!mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Shyciii #62974 üzenetére
Anno én is így jártam, nagyon elvetemültnek kell lenni ahhoz, ha valaki nem használja ezeket az installereket! (így már jobb is, hogy nem az Arch topikban voltál) Amit anno használtam, azzal így is másfél óra volt a felszenvedés. (3 éve január 01 kora reggel volt, tuti, hogy valami lassú tükörrel szenvedett az installer)
De a lényeg! Most így működik a választott WM?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
-
-
Rimuru
veterán
válasz Shyciii #62856 üzenetére
Ha vannak fix dolgok azokhoz ir szabaly az ember es elintezi magatol, olyan helyzet meg barhol elojohet amire nem tud/akar elore felkeszulni barmelyik rendszer eseten. Egy programozo tudja mit hogy akar, egyszer megcsinalja es tobbet hozza nem nyul a szabalyokhoz. En pl kb ugyan azt a semat hasznalom 2012 ota amikor awesomera valtottam es belottem, csak a kornyezet valtozott azota (stumpwm->i3wm es macos)
De amugy mindenki azt hasznal amit akar, csak itt van lehetoseg teljsen testreszabni, nem ugy mint mashol.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
Rimuru
veterán
válasz Shyciii #62854 üzenetére
Csak 1 pelda:
super+ctrl+1 - kuldes 1-es monitorra (aktualis worksapcere)
super+ctrl+2 - kuldes 2-es monitorra (...)
super+ctrl+3 - kuldes 3-es monitorra (...)
nincs bennen semmi nehez, de varialhatod ugy ahogy akarod.
keybinging n/p - workpace bal/jobb oldali monitorra raksa
stb..
nem kell tobb keydinginget megtanulni mint pl egy IDE eseten.Silenc3Hun Mate alatt is hasznalhatsz masik WM-et, igy pl i3-at is, bongeszokhoz is vannak kiegeszitok, pl vimperator/vimium amivel az esetek tobbsegeben megoldahoak a feldatok eger nelkul is.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
Silεncε
őstag
válasz Shyciii #62852 üzenetére
Az i3wm előnye leginkább olyan feladatoknál jön ki, amikor nincs szükség egérre, mindent billzetről csinálsz (a programozás például tipikusan ilyen). Ott viszont verhetetlen, hogy mindenre van kombináció. Amikor már kicsit beleszoktam, már utáltam egér után nyúlni a böngészőben, sokkal egyszerűbb volt minden billentyűzetről. Most letöröltem, de később majd visszakerül, ha a MATE-et leteszteltem, de azt már szeretném, ha Arch-al együtt menne föl.
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
válasz Shyciii #62833 üzenetére
Pedig az i3wm nagyon faxa, én azt használom már lassan 3 éve.
Ahhoz, hogy terminál nélkül programokat indíts, azt a dmenu -vel lehet, amit a modkey+D kombinációval lehet előhívni és be kell gépelni az indítandó program nevét, majd ha megvan, kiválasztod és enter.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Frawly
veterán
Az i3wm egy billentyűzetes irányításra tervezett tiling WM. Abban aztán csak kész, elindított progik felületére tudsz kattintgatni. Valószínű még nem vagy olyan advanced power user szinten, hogy használni tudd, vagy csak szimplán sok doksit kéne olvasnod hozzá meg beletanulnod. Nem is azt írtam, hogy feltétlenül ezt ajánlom neked, hanem hogy még egy ilyen fapados ablakkezelőnél is megoldhatók azok a dolgok, amiket szeretnél.
Próbálkozz Openboxszal, az esélyesebb lesz neked. Igaz elsőre az is nagyon fapados, mert mindenről neked kell gondoskodnod, tálcáról, menüről vagy dokról, dbus, stb. támogatásáról, kompozitorról. Tehát igazából csak annyival leszel vele előrébb az i3wm/Sway-hez képest, hogy egérrel is tudsz kattintgatni, meg nem csempékbe rendezi az ablakokat, de majdnem ugyanolyan fapados.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Shyciii #62835 üzenetére
Szerintem az nagyArchosok kedvence vagy máris!
Amúgy meg ha elég kitartóan és sokat szívsz vele, akkor megéri. Nekem még nem sikerült ennyi kitartást összeszednem, kivéve vagy 4 éve, amikor jan elsején hajnalban telepítettem Arch-ot, igaz telepítősegéddel azt is, de 4 óra alatt volt meg így is. Azért sokáig nem tartott.
-
nagyúr
Mate, Cinnamon-nál már nem is emlékszem hogy mi nem tetszett. TÁn a panelnél nem lehetett kikapcoslni, hogy ot ne mutassa a megnyitott alkalmazásokat, asszem.
Nem hiszem, hogy ezzel volt gondod! Ezeknél is a panel az csak panel, még a Menü-t sem látnád rajta, ha nem lenne felrakva egy-két panel applet, ezek mind pár kattintással eltüntethetők a panelről.
amit itt látsz és nem fekete csík, az mind külön applet:
Openbox konfigolást igényel, valóban nem egyszerű, de rakhatsz fel olyan disztrót, ahol jól be van lőve, azzal talán a konfigolást is könnyebb lenne elsajátítani.
Szerintem a Manjaro Openbox biztosan fel van turbózva.[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Shyciii #62809 üzenetére
Igazából ezeket bármilyen DE-n vagy WM-en be lehet állítani, de terminálban kell hozzá .conf fájlokat hekkelni. Lásd Arch Wiki ACPI és Power Management és egyes DE/WM-kről írt összefoglaló cikkeit. Én ezeket sima Openbox, IceWM, i3wm alatt is be tudtam állítani, nem olyan nagy művészet.
-
nagyúr
válasz Shyciii #62824 üzenetére
xscreensaver ha jól gondolom a lock-olást ez is intézi. (a neve kicsit csalóka)
Nem másztam bele a Cinnamon lelkébe, hogy kiderítsem, ha egyáltalán sikerült volna.....(várom a pillanatot, hogy le tudjam állítani a gépet és becserkésszem az új Purple 2TB vinyót végre....)
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Shyciii #62821 üzenetére
Szóval mtp-s telefonról nem tudtál átmásolni fájlokat magadnak Dolphin alatt? A partíció ahová másolni akartál, az hogyan van csatolva? Fstab-on keresztül, vagy a Dolphin mountolta be?
Azért kérdezem ezt, mert Mint KDE és Chakra alatt se okozott gondot Dolphinnal fájlokat másolnom androidos telefonokról.
kemotox: ha maga a KDE érdekel, érdemes követni Martin írásait.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
nagyúr
válasz Shyciii #62809 üzenetére
Cinnamon? Pár dolgot abban is lehet állítani lecsukásra, bár szerintem nem sokat.
(#62812) odrif
A Debian nem az a disztró, amit ha felrakunk Win mellé, egyből tetszeni fog. Azzal munkád lenne, hogy tessen! Erre a célra vannak csili-vili disztrók külön. Manjaro például.[ Szerkesztve ]
-
Shyciii
veterán
válasz Shyciii #62800 üzenetére
A kábeles problémára megvan a megoldás (remélem ideiglenes).
Gyakorlatilag az összes Arch alapú KDE-s disztrót érintheti ez a bug: LinkTermészetesen bár több mint fél éves bug, ennek ellenére nem javították(grrr!!!). Viszont a 20-25 commentnél rájöttek a megoldásra. Ez pedig a következő:
/usr/lib/udev/rules.d alatt a 69-libmtp.rules-t kell megnyitni szerkesztésre, és módosítani kell az alábbi sort:
ACTION!="add" GOTO="libmtp_rules_end"
Erre kell módosítani: ACTION!="bind", ACTION!="add" GOTO="libmtp_rules_end"Természetesen Dolphin sikít, hogy nincs olvasási jog, és nem neged másolni, viszont a Double Commander működik.
Azért hihetetlen, hogy ilyen alapvető hiba még létezhet a KDE-ben, Dolphinban...Még az az ftp-s probléma is megvan a Dolphinban, amit még Manjaro-s korszakomban adtam le...Már csak az ftp-s problémára kellene megoldás.
Viszont kezdek kicsit elszomorodni. Oké, kvázi majdnem mindenre lehet megoldást találni a linux esetén, míg windowsnál nem, de hogy ilyen hibák előfordulnak, és gyakorlatilag nem létezik ténylegesen jól működő disztro+de , azért az elszomorító. Legalábbis nálam így van. Igaz nálam nehezíti a dolgot, hogy notebookot használok, így kellenek extra feature-ök.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Shyciii #62791 üzenetére
Hááát igen...elég sokáig kell rágni, mit lehet erre írni! Anno engem is másokat is letámadtak, mert gyakorta emlegettük, hogy nem kéne mindig a Linuxra gyanakodni, ha valami rossz, mert létezik hardverhiba is! Mára én is elfeledtem ezt szinte, pedig az ilyenkor semmit nem jelent, ha Win alatt valami még működik! A Linux jóval hamarabb kiköpi a rossz hw-t. Ez gondolom nem véletlen, alapból nem desktopra készült.
Wazzzze...ilyen miatt szívni, mint egy vacak kábel. Nem irigyellek érte! Örülök, hogy megoldódott a nagy rejtély! (gondolom a szomszéd se bánja)
-
King Unique
titán
válasz Shyciii #62778 üzenetére
A telepítő bootolásához még annyit, hogy legacy BIOS (CSM) módban szükség lehet a pendrive-on lévő partíciót aktívvá (boot flag) tenni. UEFI módban viszont már nem, ott működik anélkül is.
A modellszám alapján az aktuális My Passport sorozat, de azon belül még a régebbi 2 TB-os modell. A Linux támogatását nem feltétlen szokták feltüntetni a gyártók, de normál esetben azzal is működnie kellene. Illetve kritériumként általában 2.X kernelverziót szoktak megjelölni minimumként, ami a mai rendszereknél nyilván nem téma. A másik USB-portot, másik USB-kábelt nem tudom próbáltad-e, de ha nem, akkor érdemes lenne. Aztán ami még lényeges, hogy a My Passport sorozatnál hardveres titkosítás van, aminél a jelszókérést a gyártó által mellékelt szoftverrel lehet aktiválni / deaktiválni. Ha netán be van kapcsolva a meghajtózár és a jelszókérés, akkor úgy problémás lesz a hozzáférés Linuxon. De magát a fizikai eszközt elvileg ez esetben is ki kellene listáznia a rendszernek. Ha tényleg semmilyen szinten nem ismeri fel, az komoly...
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz Shyciii #62773 üzenetére
A WD-nél és egyes gyártóknál szokott lenni lehetőség a firmware frissítésére, de az csak Windows és esetleg még macOS only, ahogyan a gyártó által mellékelt egyéb szoftverek is. Azt viszont nem írtad, hogy pontosan milyen My Passport sorozatról van szó, a modellszám sem ismert. De egyrészt lehet már gyárilag a legújabb firmware van rajta, viszont egy próbát esetleg megérhet a frissítés. Ami egyébként nem destruktív, nem törli a meghajtón lévő adatokat. Max. akkor lehet gond (pl. téglázás), ha közben nem tervezett módon megszakad. Másrészt normál esetben anélkül is működnie kellene Linuxon, eleve plug and play eszköz. Elég nagy blama lenne, ha nem, ellenben másik OS-en meg simán...
"Közben dd-vel már írom ki a WIndows-t"
—►
"hiába írtam ki kétféle módon is a win teleptőt usb-re, sehogy sem akar bebootolni róla."Ha dd-vel csinálod, akkor nem is fog, ugyanis az egyáltalán nem jó hozzá... Ha 8.1/10 ISO, akkor csak az ISO-fájt kell felcsatolni, majd a tartalmát 1:1-ben rámásolni egy FAT32-re formázott pendrive-ra.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Shyciii #62775 üzenetére
elment a kedvem a WD winyóktól az is biztos
Azok a legjobbak, persze desktop változatban főleg, de itt is csak ennyi gond van, hogy nem foglalkoznak a Linuxos felhasználóval.
1,5TB-ot időbe telne felhőbe mentegetni, az tuti. Meggondolandó a dolog.....de ha melóhelyen megoldható, ott nem sajnálja az ember ilyesmire az időt.
-
nagyúr
válasz Shyciii #62773 üzenetére
Már USB-s winyóknak is van firmware frissítése? Nekem sem, de magának a háznak a vezérlő chipjének viszont logikus!
De látom egyik probléma megoldási kísérlete húzza magával a másik gondot! Nem akarja már a gép a WIndowst!sudo lsusb -v
egyébként kiírja a vezérlő tipusát és az ID-t is most nézegettem a külső házamat
......................Bus 001 Device 004: ID a152:b566
Device Descriptor:
bLength 18
bDescriptorType 1
bcdUSB 2.10
bDeviceClass 0 (Defined at Interface level)
bDeviceSubClass 0
bDeviceProtocol 0
bMaxPacketSize0 64
idVendor 0xa152
idProduct 0xb566
bcdDevice 2.23
iManufacturer 1 JMicron
iProduct 2 USB3.0 External HDD
iSerial 3 00A12345683D[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Shyciii #62771 üzenetére
Ahogy nézem, lehet fw frissítés kéne annak a
vinyónakvagyis a háznak inkább, de mint a linken is látszik az csak Win és Mac esetén megoldható....Viszont, ha Winen próbálnád frissíteni a fw-et?
ezekhez alkalmazható a 2017-es fw:
My Book, My Book for Mac, My Book Duo, My Book Pro, My Book, My Book Duo, My Passport Ultra Metal, My Passport Ultra (WD Backup), My Passport SSD, My Passport Ultra, My Passport Ultra (USB-C), My Passport Ultra for Mac (USB-C), My Passport Go[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Shyciii #62766 üzenetére
Meg kellene nézni, hogy milyen IC van benne, az alapján meg lehetne nézni, hogy nem-e valami csomagot kell csak felrakni. Mondjuk szerintem win alatt a hdsentinellel ki lehet deríteni, ha nem akarod szétszedni.
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Shyciii #62508 üzenetére
Passz, jellemzően 3-4 oprendszeres dualboot van itthon a gépen és legalább 2 rendszer van a laptopomon is de sose volt gondom a Chakra grubjával, nincs is benne semmi különleges a normális háttérképén kívül.
Manajroval korábban volt olyan gondom, hogy nem tesztelt csomagokat is kiadtak élesbe ami gondot okozott és szólni kellett a fejlesztőknek. Emiatt nem tartom feltétlen jónak az Arch nagyon gyors csomagcserélgetését.
MurdR: nyomassad.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Shyciii #62478 üzenetére
Az Arch-hoz felrakható KDEmod-ként indultak anno, ma pedig már az Arch-tól független saját csomagbázisuk van, ahol a core csomagok nem full rolling rendszerben cserélődnek, de megmaradt a közeli rokonság az Arch-al.
Nekem ez a half rolling szimpatikusabb megközelítés, mint az Arch-é vagy az Ubuntu disztróké csomagfrissítések terén.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Shyciii #62474 üzenetére
Archlabs előtt ha van egy kis időd, tegyél egy próbát a ChakraOS-el, kíváncsi vagyok mit szólsz hozzá. Az Arch leszármazott és csak KDE van rajta. Az önmagában boot után sose fogyasztott sok ramot.
-
Rodemkin
újonc
válasz Shyciii #62463 üzenetére
Az archmerge-ben még volt háttérképcserélő program alapértelmezetten, ami kötelezően törlendő, de legalábbis blokkolandó, hogy ne induljon el automatikusan. Az elég sokat tud zabálni és a futási erőforrása mellett még a kép mérete is változó (4k-s képekre is emlékszem) amit betölt majd egyből a memóriába.
Ha nem ez szállt el, akkor meg nézd meg tételesen, hogy mi zabálja a memóriát, azok kellenek-e neked és automatikusan indulnak-e.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Shyciii #62405 üzenetére
Telepítés, első frissítés után is ilyen magas ram használatuk volt?
XFCE-s disztrónak is elég sok az az 500MB. Ezeket egyébként mivel mérted? Htop? Csak hogy pontosan össze tudjuk vetni a dolgokat.
-
Rodemkin
újonc
válasz Shyciii #62366 üzenetére
Úgyvan ahogy ubyegon írta, de pontosítok:
2 mappát vizsgál az xfce megjelenés beállítása,
vagy a /usr/share/themes
vagy a /home/felhasználóneved/.themesutóbbinál figyelj arra, hogy ponttal kezdődik, és csak az egyes felhasználókhoz van kötve
előbbi root jogot kér, többfelhasználó esetén hasznos, vagy ha nem szereted teleszemetelni új könyvtárakkal a home/felhasználó könyvtáradUgyanez igaz az ikonkészletekre is. Csak ott a themes helyett icons-t kell használni. Én is az archmerge miatt tanultam ezt, a halodark ikonkészletét használom debianos vonalon.
Egyébként ha arch-on vagy akkor van egy egyszerűbb 2 klikkes 4 billentyűzetes megoldás, AUR tárolók, gondolom nem kell bemutatnom ARK-themes-re rákeresel, telepíted.
-
nagyúr
válasz Shyciii #62366 üzenetére
Én is Zoli Linux Mind videóján láttam, ötletes a megoldás, mert így saját magad válogatsz, persze az öreg Archerek is saját scripteket csinálnak maguknak, de ezekkel az ArchMergeD scriptekkel egy kezdő is elboldogul.
A témák elméletileg bemásolódnak a ./themes mappába valahol a legtöbb DE-nél, de lehet, hogy kell még valami, hogy alkalmazni tudd. Nem nagyon emlékszem, rég csináltam, de alapvetően így működik, érdemes megpróbálnod, gondolom van XFCE-n is témakezelő.
-
nagyúr
válasz Shyciii #62364 üzenetére
Ha felrakod az Archlabs-ot, átemelhetsz akár témákat is máshonnan vagy rengeteg gyűjtőhelye van témáknak is. [link]
Érdekességként az előbbi hsz-ben linkelt oldalon ilyen megoldásokat is találsz script-ben....
firefox-fix-unreadable-text-for-dark-themes-settings-v2.sh
Ilyen oldalakon is rengeteg hasznos infót lelni, ha használnám az XFCE-t, biztos ezekből merítenék megoldásokat. Kezdetnek.
Ha jól látom, innen az ArcoLinux témákat is ki tudod puskázni.
Nekem ez a scriptes telepítés tetszett, mert azt kommentelek ki a script-ből és azt rakok bele pluszban, amit fel akarok tenni:
például
echo "Installing category Internet"
sudo pacman -S --noconfirm --needed chromium
#sudo pacman -S --noconfirm --needed filezilla
sudo pacman -S --noconfirm --needed firefox
#sudo pacman -S --noconfirm --needed hexchat
sudo pacman -S --noconfirm --needed transmission-cli
sudo pacman -S --noconfirm --needed transmission-gtk
#sudo pacman -S --noconfirm --needed
echo "Installing category Multimedia"
#sudo pacman -S --noconfirm --needed clementine
#sudo pacman -S --noconfirm --needed deadbeef
#sudo pacman -S --noconfirm --needed mpv
#sudo pacman -S --noconfirm --needed openshot
sudo pacman -S --noconfirm --needed pragha
#sudo pacman -S --noconfirm --needed shotwell
sudo pacman -S --noconfirm --needed simplescreenrecorder
#sudo pacman -S --noconfirm --needed smplayer
sudo pacman -S --noconfirm --needed vlc
#sudo pacman -S --noconfirm --needed, ráadásul egész csoportokat is ki lehet hagyni a telepítésből:
000-use-all-cores-makepkg-conf-v2.sh
100-display-manager-and-desktop-v1.sh
110-install-sound-v3.sh
120-bluetooth-v2.sh
130-install-printers-v3.sh
140-install-samba-v3.sh[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Shyciii #62362 üzenetére
Annyi már tisztán látszik, hogy igen különleges azaz Arch alapú disztró, mert meg mernék esküdni rá, hogy ennyi keyring más disztrón nem szokott lenni, max 1 darab. Az is gyanús, hogy valami program működéséhez ez szükséges lenne, de ha most így működik nálad minden (egyelőre), akkor jó így.
Most ez az AchoLinux van fenn nálad? Nagyon bejött nekem még leánykori nevén az ArchMergeD, de a mostanin képtelen vagyok eligazodni, van sima, D-s végű és B-s végűek is. Meg 5 fázis a honlapjukon.... De legalább a scripteket megtaláltam! [link] Már csak azt kéne kisilabizálni, hol az alap alájuk, de rájöttem, hogy a telepítéssel elbíbelődöm szívesen, de egy honlapon barkóbázni, mit és honnan töltsek le.... Mondjuk ebben legalább hasonlít a Debianra, másban nem nagyon hiszem.
-
nagyúr
válasz Shyciii #62323 üzenetére
Amúgy értettelek én félig-meddig.
csakhát a nagy szabadságnak is vannak hátulötői. Ló túloldala.
Ezt sokan így látják, de csak az van, amit iménti hsz-ben írtam.
Opensource, bárki bármit bármiből.... - és bizony ez nagyszerű dolog, de egyben átok is, míg meg nem találod, ami neked hosszabb távra meg fog felelni. Gyakorlatilag így ezek között disztrohopperkedve inkább csak teljesen összezavarodik az ember, tanulni nem sokat fog. Ettől függetlenül kell még időt adnod neki, mert letisztul azért a kép némileg.
(még arról nem is beszéltünk, hogy ha valaki kiismerte magát sysvinit-en, utána meg jöttek a disztrók alapból systemd-vel)
Magamról tudom, ha felrakok egy teljesen idegen disztrót, mondjuk nem Debian vonalról, ott is elég hamar kiismerem magam, más kérdés, mennyire tudom megoldani a felmerülő problémákat önerőből. Egy-egy rövid iránymutatás is képbe képes helyezni. (tegyük hozzá, hogy én az igazi klasszikus laikus vagyok Win 95 óta - tehát ha nekem megy, akkor mindenkinek)
Ha keyring csak böngésző miatt kell
Most, mikor belenéztem, csak olyan sorokat láttam benne, amik a böngészőből származhatnak. A rendszer jelszavaihoz semmi köze nincs. Szerintem ezt nem sokan használják.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Shyciii #62315 üzenetére
alap dolgoknál lehetne egy default rendszer.
Na ja, de kinek mi számít alap dolognak!? Rengeteg terjesztés van mindkét vonalon és rengeteg DE/WM is. Ez a szabadság, el kell jó messzire vonatkoztatnod a Windowstól.
Ha az ember már nem disztrohopperkedik, úgyis meg fog szokni egy disztrót, ami bejön neki, onnantól már azt ismered meg behatóbban. De addig legyen csak ez a fene nagy szabadság.
Így is túl sok a disztró, de ha még jobban egyformásítanák, akkor megeszi a fene mindet.Akik meg már behatóbban ismerik a rendszert, úgyis Arch vagy Debian, Slackware, Gentoo-ból raknak össze maguknak valami stabilat.
openszörcs, ez van. Nagyon. Sokaknak ez bejön, vagy Redmond, minden mindenütt ugyanaz! Erről jut eszembe, még Észak Korea is csinált saját Linuxot magának!
Viszont, ha mindegyiket leszedem, akkor a jelszavakat hova pakolja?
Szerintem ez a keyring a böngésző jelszavaival garázdálkodik, azt meg úgyis a böngésző intézi, így felesleges kényelmetlenség a keyring. Szerintem. Vagy valami keypass-szerű dolgot érdemes használni amúgy is.
(#62316) 7etape
Nem macerás ez a terminalos dolog amúgy, csak addig, míg meg nem érted a logikáját. Onnantól......
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Shyciii #62292 üzenetére
Az a jó ebben a jogosultsággal kapcsolatos kérdésben, hogy Debian és Arch vonalon is más más default módszereket lehet találni az auto csatolásokra, jogosultságokra. Ha egyiknél megjegyzed, a másiknál másképp is lehet! (plusz még az asztali kezelőfelületeknél sem egységesek ezek mindig egy terjesztésen belül)
Ugyanilyen furmányos dolog akeyring
is, ami szinte csak a Chrome/Chromiumnál jön elő, kivéve KDE, mert ott a network-managert se engedi működni alapból.
Azt tudod tenni, hogy megkeresed, milyen keyring manager van azon a disztrón és vagy azt leszeded vagy megnyitod és törlöd magát a kulcsot, ezt követően üres jelszó ablakokkal továbblépsz, figyelmeztet majd, de mégis továbblépteted és ezután talán nem fog felugrani a kulcstartó.Ugyanis lusta vagyok a mobilról kábellel másolgatni, így Androidon használok ftp szervert
Én is lusta vagyok, így böngészőben az Airdroid-dal megoldom a másolgatást.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Shyciii #62298 üzenetére
Itt, az oldal közepe táján írtam egy automount megoldást.
XFCE esetén van gyári megoldás is.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
-
nagyúr
válasz Shyciii #62289 üzenetére
Próbálj ki újdonságokat, mint a JumpFm vagy a Sunflower, hátha valamelyik bejön.
(#62290) Shyciii Pfff...ez jól megdolgoztatott! Amúgy nem nagyon értem, mert ha jogosultsági problémák vannak, akkor el sem tudtad volna érni azt a meghajtót/particiót, de az Arch vonalon vannak érdekességek!
Egyébként jók az ilyen szívások, mert sok mindenre rájössz magadtól menet közben.
Asszony már durcizik rám. Ajajjj....kezdetekben ugyanígy jártam én is! De örülök, hogy sikerült, lesz még sok hasonlóban részed hArchosként.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Shyciii #62268 üzenetére
Ez elég hihetetlen. Rövid időn belül már a második vagy a topikban, aki ilyen karakterkódolási problémába fut bele. Lehet én tudom rosszul, de ma már mindegyik disztrónak UTF-8-at kéne default használnia.
Az a beállítás jó, amit írsz. A /etc/locale.conf-ot szerkeszted. Lehet kell a locale-gen futtatása után egy újraindítás is.
Esetleg locale-gen futtatása előtt nézd meg az /etc/locale.gen fájlt is, hogy abban mi van kikommentelve, ez egy teljesen másik fájl a locale.conf-hoz képest.
Én is lokalizálatlan amerikain használom az Archot, Wiki alapján konfigurálva, így UTF-8 kódolásban (locale.conf a LANG=en_US.UTF-8 sort tartalmazza, a locale.gen fájlban meg az en_US.UTF-8 UTF-8 sor van a kommentezésből kivéve), amerikai és magyar billentyűzetkiosztással, és még soha egyik programban sem volt probléma, hogy ne lettek volna jók a karakterek, vagy valami karaktert ne tudtam volna begépelni (pedig a magyar ékezetek mellett egy csomó Unicode-karaktert is be szoktam vinni, nyomdai, fonetikai, matematikai jelek, és ilyen weboldalakon, pdf-ekben a japán, kínai, stb. jelek is helyesen jelennek meg). Vagyis volt egy meghajtó, amin az ékezetes karaktert tartalmazó fájlnevek nem jelentek meg rendesen, de az még talán XP-vel létrehozott NFTS partíció volt, franc tudja milyen régi Total Commanderrel rágányolt fájlokkal, gondolom az még nem UTF-et használt, de windowsos megoldástól nem is vártam más. Annak ellenére, hogy az UTF-8 ma már minden modern Windows verzión (7-től felfelé) alap.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest