Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
válasz tordaitibi #93397 üzenetére
Pedig szerinte is az Uborkát a legkönnyebb kezelni!
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
tordaitibi
veterán
2 napja ismerkedek az Ubuntu22-vel.
Gyerekek... ez valami rettenet. Komolyan mondom, egy W10 élhetőbb.
Megértem saját magamat, miért is ragaszkodok az öreg 18.04-hez
Küzdök ezzel a 22.04-el de ez hosszú és fárasztó meccsnek ígérkezik, többszöri hosszabbításokkal és anyázásokkal tarkítva.
nem csak az ubuntu menjen el a jó édes ...-ba hanem a KDE Plasma csapata is, valami agyrém amiket kivettek- helyette bettetek a felületbe, a kezelésbe meg a szovtverkínálatba. -
5leteseN
senior tag
Ezzel kapcsolatban:
https://prohardver.hu/tema/linux_abszolut_kezdoknek/friss.html
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
válasz Petya XT #93388 üzenetére
Nálam meglepően gyorsan megcsinálta a GParted a kb két-harmadolást, de nem volt nehéz dolga egy friss partícióval, amin még nem nagyon voltak töredezett állományok a csökkentésbe bevont területen, sőt szerintem semmi nem volt még, amit másolnia kellett volna.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Csodás, hogy ilyen xarokat is letöltöget a Wine. Egészen pontosan a Home könyvtáramban volt, .cache/Winetricks mappában.
[ Szerkesztve ]
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
veterán
Kíváncsiságból lefuttattam a ClamAV-ot a /home-on. Két fertőzött fájlt talált, mindkettő .exe fájl. A Winetricks mappájában volt és d3dcompiler mappában, valami... emlékeim szerint 64-es verziójú Firefox telepítők, egyik 64 bites, másik 32 bites.
Szerintetek? Fals riasztás, vagy tényleg valami kártevők lehettek? Hirtelen arra sincs tippem, hogy hogyan került oda. Valószínűleg Winetricksen keresztül telepítettem.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
hunaqua
addikt
válasz Petya XT #93386 üzenetére
Ezt a GParted cuccot nézem,lehet megpróbálom ezzel.
SONY 65XE8577----Philips 58PUS8506----TCL 55c635----Onkyo RZ740----Dali Concept 8/6/C/S----HIVI VR8-W----Zgemma H9 Combo----Uclan Ustym 4K Pro----Asus_Tuf-AX5400----Vontar X3 X4----X96 Max+----Tanix_TX3_Max----Tanix W2---Raspberry Pi
-
hunaqua
addikt
Elakadtam evvel a nagyobbról kisebbre klónozással. Nem is lenne a Clonezilla-val gond,de Windows alatt először csökkenteni kéne méretet a forrásmeghajtón. Itt az a gond,hogy ntsc-n és társain engedi,de ez egy Openmediavault ami Ext4. Néztem MiniTool Partition Wizard programot is ,de az sem engedi az Ext4-et. Mivel lehetne ?
SONY 65XE8577----Philips 58PUS8506----TCL 55c635----Onkyo RZ740----Dali Concept 8/6/C/S----HIVI VR8-W----Zgemma H9 Combo----Uclan Ustym 4K Pro----Asus_Tuf-AX5400----Vontar X3 X4----X96 Max+----Tanix_TX3_Max----Tanix W2---Raspberry Pi
-
Petya XT
senior tag
Ilyenkor rendben van a TRIM Manjaron? Klónoztam HDD-ről SSD-re a rendszert. Kell még valamit bűvészkedni?
systemctl status fstrim.timer
● fstrim.timer - Discard unused filesystem blocks once a week
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/fstrim.timer; enabled; preset: disabled)
Active: active (waiting) since Mon 2024-02-05 16:31:07 CET; 28s ago
Trigger: Mon 2024-02-12 01:08:34 CET; 6 days left
Triggers: ● fstrim.service
Docs: man:fstrim
febr 05 16:31:07 LNMA9020XT systemd[1]: Started Discard unused filesystem blocks once a week.
-
5leteseN
senior tag
A sokat emlegetett perzisztelgetős MX-Linux-ot a gazdájával együtt közös erővel elcsesztük, íme a "beteg":
A végére járnék már a dolognak, és minden más békén hagyása mellet kiszedném ezt a felesleges perzisztens szolgáltatást.
Pendrive-ra telepített Legacy-s MX-Linux a beteg, a Vadvirág: 5.0.Tudna valaki segíteni ebben? +
-
growler
őstag
válasz tordaitibi #93377 üzenetére
Egy jotanacs: Ha Manjarora (stabil aggal telepul) AUR-bol
is telepitesz csomagokat, akkor menj at a Manjaro instabil
agara. -
tordaitibi
veterán
válasz growler #93362 üzenetére
Manjaro megoldva.
a 40 gigás partícióból lehasítottam még egy EFI-t, 500Mb és install Mabjaro, megadva neki az második efit.
Jó lett, megmarada Ventoy és megy a Manjaro is, annyi hogy uefibe kell választani melyik induljon.
Nem vagyok egy nagy boot guru, amit gondolok:
Az agyonklónozott Ubunum ami a Ventoy diszken volt és csettintésre bootolt, az még anno MBR telepítés volt.
Így ha megmutattam az initrd-t vagy a kernelt vagy a grub.cfg-t bárminek akkor elstartolt.
Viszont az UEFI telepítés felmountolja az EFI tartalmát a /boot/efi alá, benne van fstabba is ez a sor.
Hogy ez minek kell neki egyelőre gőzöm sincs de ha nincs efi partíció akkor nuku boot, sehogyse indul.
Az efi tartalma számomra új, se grub se grub.cfg.
Van még mit pótolnom
-
Warton
őstag
válasz Warton #93262 üzenetére
Na végül a Macbookról leszedtem a gyári OS-t, mert egyszerűen képtelen volt index.hu-t, meg egyáltalán bármilyen weblapot megnyitni, pedig falig frissítgettem. Gondolom valami legacy hackes valamit kellett volna csinálni, de nem volt kedvem hozzá. Úgy látszik az Apple szoftveresen kinyírta a saját termékét... Ahogy szokta...
Na mindegy, ráraktam egy sima MX Linuxot KDE-vel.
Nem mondom, hogy egy erőmű, de egész élhető. Youtube 720-ban simán megy. A GPU driver végül a nouveau lett, azt olvastam, hogy nem is érdemes semmiféle nvidia driverrel próbálkozni, úgyhogy el is engedtem a dolgot.Kompromisszummentes linux gaming.
-
hunaqua
addikt
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz hunaqua #93371 üzenetére
Van az advanced opciók között olyan, hogy proporcionálisan hozza létre a partíciókat az eszköz méretének megfelelően. Igaz még csak kisebbről nagyobbra csináltam így, de szerintem fordítva is megy, elég okosnak tűnt a cucc.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
hunaqua
addikt
Nagyon jó cucc ez a Clonezilla. Teljes analfabétaként is sikerült másolatot készíteni egy hasonló méretű SSD-re. Viszont nem kellene arra a 10GB (OMV) méretű rendszerre egy 240GB SSD, bőven elég lenne hozzá egy 128GB-os. Ezt hogyan tudnám megoldani ,hogy engedje kisebbre is másolni?
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz sh4d0w #93367 üzenetére
A 12-es verzió előtt a konstans régi csomagok miatt az utóbbi években inkább nyűg volt, mint sem előny a Debian desktopon. Erre ők is rájöttek és a 12-es kiadás már kellően "modern" lett. Igaz, csak hónapokig tanakodtak ezen.
Bonyolultnak mondjuk akkor mondanám, ha valaki nem szeret wiki-t olvasni, mert a Debian wiki az tök jó náluk. Viszont azért a Debianhoz képest egy Linux Mint Cinnamon egy egész más szint felhasználóbarátság terén.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
sh4d0w
félisten
-
CsengődiGeri
tag
Teljesen szubjektív alapon csak egy bites user szemszögéből és kifejezetten a saját felhasználó barát szemszögemből (frissítés, programok telepítése, program választék) 12 disztro átnézése után 4-et találtam ami biztos nem választanék. XeroLinux, Debian, LinuxLite, OpenSUSE. Ezek szerintem mezei user részére túl bonyolultak. Biztos van aki szerint nincs igazam de ez az én tök laikus véleményem. Nem vitát akarok nyitni csak egy mezei user szubjektív véleményét írom le. Folytatom az ismerkedést a maradékokkal.
-
nagyúr
válasz Crvsh3R #93350 üzenetére
Hiba volt, nem szabad webshopból könnyelműen rendelni. Első lépés, hogy megkeresed a termék azonosítóját, ha ezt nem találod, már mész is tovább. Ha megvan, azt lehetőleg a gyártó oldalán le kell ellenőrizni. Ebben az esetben elég feltűnő helyre ki is rakta a linket a webshop, tudván, hogy elég trehányak és felületesek e téren. Fentieket tapasztalatból mondom és nem vásárlói oldalról. Árukeresőn az összes üzlet jól írta a paramétereket, így még azt se lehet mondani, hogy a nagykertől átvett helytelen adatok lettek feltüntetve.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
tordaitibi
veterán
válasz growler #93362 üzenetére
Nem kell Live, van pár bootoló Ubuntu még a környékemen
GPT-EFI telepítés.
Megvan minden úgytűnik, létezik hogy szűzen 9,3GB egy Manjaro?
Telepítésnél nem adtam meg boot partíciót és nem is engedtem neki mert ezzel már futottam lukra, ez egy Ventoy alapú hordozható ssd és amikor megengedtem hogy hogy bármi telepítés belekotrásszon a Ventoy efibe, sohe többé nem indult el a Ventoy, csak a telepített OS.tibi@TibiXubuntu:/media/tibi/vtoy_manjaro$ ls -l
összesen 112
lrwxrwxrwx 1 root root 7 dec 21 17:55 bin -> usr/bin
drwxr-xr-x 4 root root 4096 febr 3 14:09 boot
-rw-r--r-- 1 root root 22870 jan 13 03:51 desktopfs-pkgs.txt
drwxr-xr-x 2 root root 4096 febr 3 14:05 dev
drwxr-xr-x 106 root root 12288 febr 3 14:09 etc
drwxr-xr-x 3 root root 4096 febr 3 14:08 home
lrwxrwxrwx 1 root root 7 dec 21 17:55 lib -> usr/lib
lrwxrwxrwx 1 root root 7 dec 21 17:55 lib64 -> usr/lib
drwx------ 2 root root 16384 febr 3 14:05 lost+found
drwxr-xr-x 2 root root 4096 dec 21 17:55 mnt
drwxr-xr-x 2 root root 4096 febr 3 14:09 opt
drwxr-xr-x 2 root root 4096 febr 3 14:05 proc
drwxr-x--- 5 root root 4096 febr 3 14:09 root
-rw-r--r-- 1 root root 5385 jan 13 03:47 rootfs-pkgs.txt
drwxr-xr-x 2 root root 4096 febr 3 14:05 run
lrwxrwxrwx 1 root root 7 dec 21 17:55 sbin -> usr/bin
drwxr-xr-x 4 root root 4096 jan 13 03:47 srv
drwxr-xr-x 2 root root 4096 febr 3 14:05 sys
drwxrwxrwt 2 root root 4096 febr 3 14:09 tmp
drwxr-xr-x 9 root root 4096 febr 3 14:09 usr
drwxr-xr-x 12 root root 4096 jan 13 03:47 var
tibi@TibiXubuntu:/media/tibi/vtoy_manjaro$
[ Szerkesztve ]
-
growler
őstag
válasz tordaitibi #93361 üzenetére
EFI-s telepites?
Tudnal mutatni rola live alol egy Gparted kepet?
(Lehetoleg az "Eszkozinformaciok"-kal egyutt) -
tordaitibi
veterán
Manjaro hogyan bootol? Ezzel a systemizés megoldással?
Feldobtam a hordozható ssd-re.
Nem tetettem a Vulkánnal sehova a boot bejegyzését, se efibe se sehova.
És nem tudom elindítani sehogyan, a megszokott grub.cfg matatás csődöt mond, supergrub2 nem is látja egyáltalán, ha felvetetem egy Ubuntu bootmenüjébe az update-grubbal, az ugyan megtalálja de semmi módon nem tudja indítani.
bármilyen külső indítás teljes csőd.
Hogyan bootol ez..? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz #78522999 #93349 üzenetére
Gyors tesztem alapján amit EndeavourOS KDE-n csináltam X11 és 6700XT mellett, ugyanez a helyzet. Viszont Firefox alatt meg működik, nem kell semmit állítani.
Ami nálad furcsa, hogy hiányoznak a VC1-es sorok a vainfo kimenetéből. Nem tudok róla, hogy kivették volna a VC1 dekódert a 7xxx szériából.
rup1u5: igen, a legújabb hardvernél előfordulhatnak ilyenek.
-
rup1u5
nagyúr
válasz #78522999 #93349 üzenetére
Nekem eddig nem tűnt fel de most hogy írtad ránéztem:
Jó lenne ez a linuxos móka de addig nem tudok teljesen átállni rá amíg nem lesz megoldás erre a 3 problémára amiken én elakadtam:
- 7900 XT vissza van fogva max 210W-ra
- nincs normális GPU tuningra lehetőség (Corectrl gyakorlatban haszontalan)
- nem tudok 120Hz-nél nagyobb képrfissítést beállítani.Why don't you knock it off with them negative waves!
-
-
törölt tag
Urak, használ valaki Radeon RX 6x000, 7x000 sorozatú kártyát?
Valahol elakadtam és nem sikerül beállítanom a Chromium/Chrome hardver videógyorsítást sehogyan sem.
Ebben szeretnék tippet kérni, mert gugli-barátom ajánlatait rendre kipróbáltam, de nem az igazi.
Jelenleg:
- Arch Linux - 6.6 LTS kernel + amd-ucode (6.7+ reboot blackscreen-t csinál, létező bug miatt)
- X11 (próbálva volt Wayland is, de a Kodi egyelőre azon nem tud képernyő felbontás/frissítés átállítást, illetve ahogy olvasom amúgy is xwayland-re kellene kényszeríteni a Chromium/Chrome böngészőket a gyorsításhoz)
- Ryzen9 - 5900X
- Radeon RX 7800 XT
- Chromium 121.0.6167.85 (ungoogled-chromium-bin)
- Chrome 121.0.6167.139 (google-chrome)Csomagok:
lib32-mesa lib32-vulkan-radeon libva-mesa-driver mesa mesa-utils mesa-vdpau vulkan-radeon xf86-video-amdgpuAz /etc/environment :
LIBVA_DRIVER_NAME=radeonsi
VDPAU_DRIVER=radeonsiA ~/.config/chromium-flags.conf jelenleg:
--ignore-gpu-blocklist
--enable-zero-copy
--ozone-platform-hint=x11
--enable-features=VaapiVideoDecodeLinuxGL,VaapiVideoDecoder,VaapiVideoEncoderchrome://gpu [kép]
vainfo: [kép]Tudna valaki elsőkézből valami beállítást javasolni, amivel működhet a "hw video acceleration" Chromium/Chrome böngészőkben ?
Upd:
(Kodi-ban működik a VAAPI HW Video gyorsítás x264 esetén)[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Valaki régebben kisegített, hogyan lehet Ubiquity telepítőt terminálból indítani úgy hogy a végén ne tegyen sehova se boot bejegyzést, efire se, sehova.
Túrom a topikot de nem találom, kérném szépen mégegyszer.
Mégegy, a Wine grafikus beállításait hogyan lehet alapra állítani, valamit elbarmoltam és az összes Wine alkalmazás szinte olvashatatlan karakterszínekkel van azóta. Halványszürke alapon kicsi erősebb szürke karakterek.
Természetesen gőzöm sincs mit alkottam anno.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Crvsh3R #93345 üzenetére
Hát ugye a legvégére sok hasznos infó kiderül...már csak a nyolcada üres, belassul...azt azért írhattad volna, hogy először ír gyorsan csak később lassul be, mert az adja magát, hogy elfogy a cache.
Viszont itt meg ezt látom: Model: WDC WD84 PURZ-74B2YY0 (scsi) A WD84 a 128MB, a WD85 meg a 256MB cache-sel szerelt, ezért írtam a 175MB/s sebessséget.
-
Crvsh3R
senior tag
válasz ubyegon2 #93344 üzenetére
Az enyém az 256MB cache-es, az 215MB/s. Egyébként amikor elindul a másolás akkor pár másodpercig rettentő nagy értéken másol. Gondolom amíg elfogy a cache. Utána beáll 100-110-140 közötti értékekre. Gondolom ez a normális, csak elég gáz, hogy ilyen légből kapott értékeket tüntet fel a gyártó. Jelenleg kb. 1TB szabad hely van már csak rajta.
#93343 CPT.Pirk
Elnézést, legközelebb így járok el.[ Szerkesztve ]
Samsung Galaxy A52s 5G || Steam: Crvsh3R || Nintendo Switch OLED || NS friend code: SW-6235-6627-3408 || Hirdetéseim (Switch kiegészítők, stb.): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/crvsh3r/index.html
-
nagyúr
válasz Crvsh3R #93342 üzenetére
Mivel a gyári max 215MB/s*, így külső házban USB-ről elképzelhető, hogy nem is lesz nagyobb sebessége, de a gyári adatlap is ezt írja a max elméleti speedhez:
*ez az érték a 7200rpm-hez van, WD Purple lehet 5400rpm-es is
... performance may vary depending upon host device, usage conditions,
drive capacity, and other factorsAnno a WD Black HDD-m hiába hozta teszteléskor az elvárható sebességet, napi használatban nem közelítette azt meg mondjuk másolásnál.
A 84PURZ az csak up to 175MB/s speedet ír amúgy. [link] Ha nálad nem tesztkörnyezetben eléri a 140-et, akkor az úgy OK.
[ Szerkesztve ]
-
Crvsh3R
senior tag
válasz ubyegon2 #93341 üzenetére
3 topikban pörgetem a témát
Várom a visszajelzést a "Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja"-ból, a HDD-s topikban (Milyen belső merevlemezt vegyek?) megállapítottuk, hogy a sebesség az jó, mert kb. 3/4-ig van a HDD. Plusz lecsatlakoztattam a másik két meghajtót (2,5" külső HDD, külső házban egy M.2 SATA SSD) és valamelyest gyorsult a meghajtó. Valamikor 110-140 MB/s-ig is felmegy. Egy kis Dell Optiplex 3070 Micro-ra van kötve (illetve volt kötve a másik kettő is), gondolom mivel azok USB-ről vették a tápot az is negatívan befolyásolhatta a sebességet.Samsung Galaxy A52s 5G || Steam: Crvsh3R || Nintendo Switch OLED || NS friend code: SW-6235-6627-3408 || Hirdetéseim (Switch kiegészítők, stb.): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/crvsh3r/index.html
-
nagyúr
válasz Crvsh3R #93340 üzenetére
Tényleg érdekes ez így. Szerintem érdemes lenne beraknod a külső házas topikba a kérdést, lehet tényleg E végű is és nincs kizárva, hogy a WD Purple kb ennyit tud külső házban. Azt említettem, hogy ez egy spéci feladatra van, ha egy WD Black lenne a házban, lehet dupla lenne a sebesség.
Amúgy a driver sorokból látszik, hogy nem 1153 sebessége van.[ Szerkesztve ]
-
Crvsh3R
senior tag
válasz ubyegon2 #93338 üzenetére
crvsh3r@DOP3070:~$ lsusb -t
/: Bus 02.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/8p, 10000M
|__ Port 3: Dev 2, If 0, Class=Mass Storage, Driver=uas, 5000M
/: Bus 01.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/16p, 480M
|__ Port 14: Dev 2, If 0, Class=Wireless, Driver=btusb, 12M
|__ Port 14: Dev 2, If 1, Class=Wireless, Driver=btusb, 12M
Ami még érdekes, hogy smartctl ezt írja:
SATA Version is: SATA 3.1, 6.0 Gb/s (current: 6.0 Gb/s)
Olyan mintha ASM1153 3 Gb/s-nek ismerné fel, de ASM1153E 6 Gb/s-ként működne.[ Szerkesztve ]
Samsung Galaxy A52s 5G || Steam: Crvsh3R || Nintendo Switch OLED || NS friend code: SW-6235-6627-3408 || Hirdetéseim (Switch kiegészítők, stb.): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/crvsh3r/index.html
-
nagyúr
válasz Crvsh3R #93335 üzenetére
ubyegon@ubyMintC-212:~$ lsusb -t
/: Bus 04.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/4p, 5000M
/: Bus 03.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/4p, 480M
/: Bus 02.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=ehci-pci/3p, 480M
|__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=Hub, Driver=hub/6p, 480M
|__ Port 1: Dev 3, If 0, Class=Vendor Specific Class, Driver=, 12M
|__ Port 2: Dev 6, If 0, Class=Mass Storage, Driver=uas, 480M
|__ Port 3: Dev 4, If 0, Class=Video, Driver=, 480M
|__ Port 3: Dev 4, If 1, Class=Video, Driver=, 480M
|__ Port 5: Dev 5, If 0, Class=Communications, Driver=, 480M
......mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Crvsh3R
senior tag
válasz ubyegon2 #93333 üzenetére
Gondolom a -v kapcsolóra gondoltál:
Bus 002 Device 002: ID 174c:1153 ASMedia Technology Inc. ASM1153 SATA 3Gb/s bridge
Device Descriptor:
bLength 18
bDescriptorType 1
bcdUSB 3.00
bDeviceClass 0
bDeviceSubClass 0
bDeviceProtocol 0
bMaxPacketSize0 9
idVendor 0x174c ASMedia Technology Inc.
idProduct 0x1153 ASM1153 SATA 3Gb/s bridge
bcdDevice 1.00
iManufacturer 2 Generic
iProduct 3 USB3.0 Device
iSerial 1 WD-WXE1E14MVJ21
bNumConfigurations 1
Configuration Descriptor:
bLength 9
bDescriptorType 2
wTotalLength 0x0079
bNumInterfaces 1
bConfigurationValue 1
iConfiguration 0
bmAttributes 0xc0
Self Powered
MaxPower 0mA
Interface Descriptor:
bLength 9
bDescriptorType 4
bInterfaceNumber 0
bAlternateSetting 0
bNumEndpoints 2
bInterfaceClass 8 Mass Storage
bInterfaceSubClass 6 SCSI
bInterfaceProtocol 80 Bulk-Only
iInterface 0
Endpoint Descriptor:
bLength 7
bDescriptorType 5
bEndpointAddress 0x81 EP 1 IN
bmAttributes 2
Transfer Type Bulk
Synch Type None
Usage Type Data
wMaxPacketSize 0x0400 1x 1024 bytes
bInterval 0
bMaxBurst 15
Endpoint Descriptor:
bLength 7
bDescriptorType 5
bEndpointAddress 0x02 EP 2 OUT
bmAttributes 2
Transfer Type Bulk
Synch Type None
Usage Type Data
bInterval 0
bMaxBurst 15
Interface Descriptor:
bLength 9
bDescriptorType 4
bInterfaceNumber 0
bAlternateSetting 1
bNumEndpoints 4
bInterfaceClass 8 Mass Storage
bInterfaceSubClass 6 SCSI
bInterfaceProtocol 98
iInterface 0
Endpoint Descriptor:
bLength 7
bDescriptorType 5
bEndpointAddress 0x81 EP 1 IN
bmAttributes 2
Transfer Type Bulk
Synch Type None
Usage Type Data
bInterval 0
bMaxBurst 15
MaxStreams 32
Data-in pipe (0x03)
Endpoint Descriptor:
bLength 7
bDescriptorType 5
bEndpointAddress 0x02 EP 2 OUT
bmAttributes 2
Transfer Type Bulk
Synch Type None
Usage Type Data
bInterval 0
bMaxBurst 15
MaxStreams 32
Data-out pipe (0x04)
Endpoint Descriptor:
bLength 7
bDescriptorType 5
bEndpointAddress 0x83 EP 3 IN
bmAttributes 2
Transfer Type Bulk
Synch Type None
Usage Type Data
bInterval 0
bMaxBurst 15
MaxStreams 32
Status pipe (0x02)
Endpoint Descriptor:
bLength 7
bDescriptorType 5
bEndpointAddress 0x04 EP 4 OUT
bmAttributes 2
Transfer Type Bulk
Synch Type None
Usage Type Data
bInterval 0
bMaxBurst 0
Command pipe (0x01)
Binary Object Store Descriptor:
bLength 5
bDescriptorType 15
wTotalLength 0x0016
bNumDeviceCaps 2
USB 2.0 Extension Device Capability:
bLength 7
bDescriptorType 16
bDevCapabilityType 2
bmAttributes 0x00000002
HIRD Link Power Management (LPM) Supported
SuperSpeed USB Device Capability:
bLength 10
bDescriptorType 16
bDevCapabilityType 3
bmAttributes 0x00
wSpeedsSupported 0x000e
Device can operate at Full Speed (12Mbps)
Device can operate at High Speed (480Mbps)
Device can operate at SuperSpeed (5Gbps)
bFunctionalitySupport 1
Lowest fully-functional device speed is Full Speed (12Mbps)
bU1DevExitLat 10 micro seconds
bU2DevExitLat 2047 micro seconds
Device Status: 0x000d
Self Powered
U1 Enabled
U2 Enabled
-
Crvsh3R
senior tag
válasz ubyegon2 #93333 üzenetére
Érdemes még az lsusb -t kimenetet megnézni, mit ír a driver soron.
Ezt pontosan hogyan kérdezzem le?
-
nagyúr
válasz Crvsh3R #93332 üzenetére
Ez így érdekesebb, most vagy mégis a Linux tévedne egy ennyire régi és elterjedt chip felismerésében vagy fakechip-ről van szó. Mondjuk láttam egy oldalon sebbességeket a 1153-ról és ott 20-40mbps között volt az rw, nálad meg 80-90...ez tényleg rejtély.
Érdemes még az lsusb -t kimenetet megnézni, mit ír a driver soron.
[ Szerkesztve ]
-
Crvsh3R
senior tag
válasz ubyegon2 #93331 üzenetére
Szétszedtem, ASM1153E chip van benne. Akkor viszont nem értem
lsusb
miértID 174c:1153 ASMedia Technology Inc. ASM1153 SATA 3Gb/s bridge
ír.
-
nagyúr
válasz Crvsh3R #93325 üzenetére
Az ASM1153 chip igen elterjedt, sok külső házba szerelték, a Linux pontosan ismeri fel, ha ezt írja, akkor ez van benne. Teljesen értelmetlen emiatt Windowst indítanod. Ez a ház ezzel a vezérlővel ennyit tud.
Ha könnyű szétszedni, megnézheted, mi van a chipre írva, ha 1153, akkor a szaktopikban írtak szerint még fwupdate lehetőség sincs.
[ Szerkesztve ]
-
Crvsh3R
senior tag
válasz sh4d0w #93328 üzenetére
Fura mert a ház gyártója ASM1153E SATA III 6Gb/s-nek árulja, lsusb szerint meg ASM1153 SATA 3Gb/s (bár gondolom attól még igaz lehet amit a gyártó írt és csak elnevezésbeli problémák lehetnek esetleg).
-
tordaitibi
veterán
válasz #63718632 #93326 üzenetére
Soha nem használam ezt a btfrs-t, semmit nem tudok róla.
Timeshift:
Többiek,
igen tényleg ez a két swap partíció uuid-je. Ugye az egyik a stabil rendszeré, másik a ssd-s hordozhatóé.
Viszont eddig ezt se csinálta, a saját fstabjába lévőt vette fel mindig.
Megérett szerintem ez a Ventoyos Ubuntu egy cserére, meg lehet az egész usb ssd-t lassan újra kéne pakolásznom.
100+ pc-be meg laptopba volt dugdosva, agyonnyúzva évek alatt. -
törölt tag
válasz tordaitibi #93318 üzenetére
"Visszaálltam régebbi Timeshift mentésre, mikor kezdte, ugyanez, próbálom régebbi kernellel indítani ugyanez a hiba."
A Timeshift mentés hogyan van beállítva?
Mert ott két lehetőség van.
1: rsync
2: btrfs -
Crvsh3R
senior tag
Az mennyire normális, hogy egy Startech S3510SMU33 külső házban lévő WD Purple 8TB HDD-t lsusb így ismer fel:
Bus 002 Device 004: ID 174c:1153 ASMedia Technology Inc. ASM1153 SATA 3Gb/s bridge
Illetve a DD szerinti sebesség 96-98 MB/s csak. USB 3.0 portra van kötve a saját kábelével.Samsung Galaxy A52s 5G || Steam: Crvsh3R || Nintendo Switch OLED || NS friend code: SW-6235-6627-3408 || Hirdetéseim (Switch kiegészítők, stb.): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/crvsh3r/index.html
-
BoB
veterán
válasz tordaitibi #93321 üzenetére
Itt egyeztesd az UUID-ket:
/etc/initramfs-tools/conf.d/resumeYou may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
K0zm0
aktív tag
Sumimasen, WTF?!
Windows is Coming up With its Linux Like Sudo Command"A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///
-
tordaitibi
veterán
válasz #79484416 #93319 üzenetére
Nem 100 hanem 1000% hogy egyik gépen sem volt az életbe btrfs, én még soha nem csináltam ezt fájlrendszert.
Growler, negatív:
tibi@TibiXubuntu:~$ sudo apt-get purge btrfs-progs
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A(z) „btrfs-progs” csomag nincs telepítve, így nem lett törölve
tibi@TibiXubuntu:~$ sudo apt-get purge btrfs-tools
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A(z) „btrfs-tools” csomag nincs telepítve, így nem lett törölve
Initramfs update, ennek is baja van de mi?
tibi@TibiXubuntu:~$ sudo update-initramfs -ukall
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-4.15.0-221-generic
cryptsetup: WARNING: found more than one resume device candidate:
30b00271-26f3-4b5d-a97b-9897ed48c5ca
98cb6841-4da3-4297-9c0f-9f065ab8683a
I: The initramfs will attempt to resume from /dev/sdb4
I: (UUID=98cb6841-4da3-4297-9c0f-9f065ab8683a)
I: Set the RESUME variable to override this.
[ Szerkesztve ]
-
growler
őstag
válasz tordaitibi #93318 üzenetére
sudo apt-get purge btrfs-tools # (vagy:btrfs-progs)
sudo update-initramfs -ukall
sudo update-grub
?
[link] (A Googli a baratom! )[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Hordozható ssd-s portable Ububtum pár hete elkezdte ezt a hibát.
Bootoláskor itt megáll és vagy 20-25 perc múlva továbblép és jól működik, vagy örök időre itt marad.
Scanning for btrfs filesystem, itt akad el, nincs is egyik lemezemen se ilyen.
Visszaálltam régebbi Timeshift mentésre, mikor kezdte, ugyanez, próbálom régebbi kernellel indítani ugyanez a hiba.
Mit csinál, mitől romlott el, lehet orvosolni? -
nagyúr
válasz sh4d0w #93316 üzenetére
Most lecsekkoltam, miért nem nagyon ajánlott a Legend 800, de szerencsére nem az a gond, hogy behal hamar, hanem menet közben QLC NAND-ra váltottak. Emiatt nem ajánlott szaktopikban, de egyébként arra, amire használod, bőven jó lesz.
Amúgy érdekes ez a Samsung túlárazott dolog is, persze nyilván tárolásra nem a drágábbat veszi az ember...én inkább azért veszek Samsungot, mert amíg a rozsda meg nem eszi a notit, nem akarok az SSD-vel tovább foglalkozni. Ettől persze mindig jó áron próbálom őket levadászni.
Amazonon 2K ertekelesbol 5-os skalan 4.7
Ezzel azért úgy vagyunk, hogy megveszi a user, örül, hogy húdejó és értékeli. Az első héten. No de az első héten mit tudunk értékelni egy SSD-n?
(#93313) Crvsh3R
Particionáláskor jellemző home user hiba, hogy meghajtó helyett partició betűjelet alkalmazunk. Lényeg, hogy a HDD az jó, ezek a WD Purple Surveillance merevlemezek megbízhatóak, főleg ha biztonsági rendszer alá kell, akkor igazán optimális a működése. De persze nyilván más területen is lehet használni, ha rendszert nem akarunk rá tenni. Arra nem optimális, nagyon nem.
[ Szerkesztve ]
-
sh4d0w
félisten
válasz ubyegon2 #93309 üzenetére
Ar alapjan valasztottam - sem a legolcsobbak, sem a tularazott Samsungok nem vonzottak. Nyilvan megneztem a velemenyeket, Amazonon 2K ertekelesbol 5-os skalan 4.7 - nekem eleg. Backupom van a legfontosabb file-okrol, he megdeglik, kicserelem.
[ Szerkesztve ]
https://www.coreinfinity.tech
-
Crvsh3R
senior tag
válasz CPT.Pirk #93310 üzenetére
+ubyegon2
Mivel nincs GUI ezért használom ezeket. (tudom, live rendszer, de szeretem a kihívásokat)
Közben rájöttem, hogymkfs.ext4 /dev/sdb1
helyettmkfs.ext4 /dev/sdb
írtam, ez okozta a galibát. Közvetlenül a disket formáztam partíció helyett és így lett loop a gpt helyett.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Crvsh3R #93307 üzenetére
Disk /dev/sdb: 7.28 TiB, 8001563222016 bytes, 15628053168 sectors
Disk model: PURZ-74B2YY0
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: DEF48197-B23C-498C-A351-51CF499DF959
Device Start End Sectors Size Type
/dev/sdb1 2048 15628052479 15628050432 7.3T Linux filesystemNekem ez a kimenet teljesen normálisnak látszik. A sectotok kezdete és vége ill a mérete is normális. Az eszköz mérete is jó TiB-ben.
sh4d0w
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz sh4d0w #93306 üzenetére
Legend 800...ajajjj...ennél is érvényes az, hogy ha a marketinges akar eladni egy eszközt, akkor húzó nevet adnak neki. No de hátha nincs nagy baj... az nvme-cli kéne neked így elsőre. Sajna nem ismerem behatóbban, mert alig használtam még NVMe SSD-t, pedig van három is itt hirtelen. A Samsung desktopban elég jól olvasható volt smartctrl-lel, a a Toshiba/Kioxia viszont nagyon nem, mondjuk az van Axagon EEM2-UG2 házban, szakik szerint ez átengedné a smart-ot, de ezek szerint nagyon függ a SSD tipustól... Hátha az nvme-cli csomaggal tudsz valamit lehívni róla.
Itt azt látom, hogy 6.5 verziótól kezeli a smartmontools az NVMe-t, de szerintem nem minden tipusra érvényes ez...
[ Szerkesztve ]
-
Crvsh3R
senior tag
Na, rákötöttem az új 8TB-os WD-t a gépre, gondoltam inicializálom ahogy korábban a többi merevlemezt és SSD-t, de nem akar összejönni.
fdisk-el és parted-el majd végül mkfs.ext4-el végigvittem mindent, de a végén volt egy /dev/sdb eszközöm /dev/sdb1 partíció nélkül és gpt helyett loop-nak írta a partíciós táblát.
Mondom oké, elkezdem előröl. Jelenleg így listázza az fdisk:Disk /dev/sdb: 7.28 TiB, 8001563222016 bytes, 15628053168 sectors
Disk model: PURZ-74B2YY0
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: DEF48197-B23C-498C-A351-51CF499DF959
Device Start End Sectors Size Type
/dev/sdb1 2048 15628052479 15628050432 7.3T Linux filesystem
Parted pedig ezt írja:
Welcome to GNU Parted! Type 'help' to view a list of commands.
(parted) print
Model: WDC WD84 PURZ-74B2YY0 (scsi)
Disk /dev/sdb: 8002GB
Sector size (logical/physical): 512B/4096B
Partition Table: gpt
Disk Flags:
Number Start End Size File system Name Flags
1 1049kB 8002GB 8002GB primary
Utóbbi formázás után:
Number Start End Size File system Flags
1 0.00B 8002GB 8002GB ext4
Ez így megfelelő lehet?[ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
válasz sh4d0w #93302 üzenetére
Adata SSD-k SMART-jat hogyan lehet kiolvasni Linuxon?
Wines is csak saját appal megy? Az elég érdekes...nem külső házban vagy egyéb belső kártyával van csatolva? Mi a tipusa pontosan?
Nekem NVMe SSD-t külső házban elég korlátozottan látta a smartctl. Wines HDS sem mutatja a smart-ot?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- PlayStation 5
- Path of Exile 2
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Samsung LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HÁZIMOZI / HIFI / TV beárazás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Projektor topic
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest