- Az IMF szerint az AI növelheti a GDP-t, és ez fontosabb, mint az emissziók
- Az ausztrálok kitartanak a közösségi média életkori korlátozása mellett
- Vámnyomás alatt India, teljes piacot akar az USA az Amazonnak
- Musk szerint bajban van a Tesla humanoid robotja
- Megnyugtatta a Netflix a befektetőket, a vámoktól sem tartanak
- Synology routerek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Rendszergazda topic
- Hálózati / IP kamera
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Musk szerint bajban van a Tesla humanoid robotja
- Otthoni hálózat és internet megosztás
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
mzx
senior tag
N0zer0:
Szóval annnyira nem veszélyes a grub szerk? Simán szabad gui-sról is? (Egyébként tényleg nem sudo -val, hanem "gksu applikációneve", futtatásból (ALT+F2) ajánlott a gui-s app inditás root -ként.) És ezek szerint ha gáz lenne, csak simán visszamásolom a backup-olt verziót, és minden újra a régi?Joecontra & N0zer0:
Huh, srácok, köszi, akkor 10 perc és összerakom a p3-as vast... Itt lesztek még egy fél órát? -
N0zer0
senior tag
Akkor csinálhatod Gedit-tel, vagy Kate-tel (KDE-s szövegszerkesztő), vagy bármelyik más GUI-s szövegszerkesztővel is, csak akkor rootként kell indítani, vagy sudo-val (tudom, ez nem javallott), vagy gsudo-val. Teljesen mindegy, de a GRUB konfigja szöveges fájl, és valamivel kell szerkeszteni. Csinálj róla biztonsági másolatot, ha elrontod, akkor Live CD-ről visszaállítod a mentést.
-
mzx
senior tag
válasz
N0zer0 #27845 üzenetére
Nem az a pláne h bízok-e a nano -ban, bár mivel sose használtam (a vi-ről is cak olvastam eddig), óvatos lennék vele, de nem ez a gondom igazán, mert megtanulható, ha semleges szövegen kísérleteznék vele.
A gondom az, h grub-ot nem merek szerkeszteni még.
Nekem az is oké lenne, ha pentium 3-on elő tudnám hívni boot alatt a grub menüt. Mert sose lehet tudni, mikor kell csökkentett módot választanom. Egyelőre még nem tudom, hogyan hívhatnám elő.
-
N0zer0
senior tag
Nem. A nano egész más, mint a vi. A nano teljesen közönséges szövegszerkesztő, mint a windowsos Jegyzettömb/Notepad, csak karakteres felületű, nincs GUI-ja. Cserében működik konzolból, GUI és X nélkül, és kicsi a mérete, erőforrást alig eszik, működik bármelyik eszközön, ahol Linux, BSD, vagy hasonló van. Ha nem bízol benne, akkor csinálhatod a Midnight Commander szövegszerkesztőjével is (mcedit).
A vi/vim egész más, ott eltérő üzemmódok és elvont utasítások vannak.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Klaus Duran #27834 üzenetére
A #27839-es hozzászólásom neked ment UEFI témában, csak félrenyomtam.
Amúgy mindig is utáltam a RIOS motort, ezért van itt még ilyen kevés hozzászólásom. Az itteni közösséggel sose volt bajom, csak ezzel a primitív fórummotorral. Viszont már csak ezen a fórumon van élet, főleg linuxos témában.
-
mzx
senior tag
válasz
#82679040 #27804 üzenetére
Tiszta sor, de hát sajna itt pentium 3-on ez van, a shift zavarja boot során, és sztem a floppy-t kéri evvel a drive A error -ral, aminek levettem a PATÁit korábban.
(#27805) ubyegon2:
Kösz, de "Mivel a programmal elég nagy károkat is lehet okozni, így mindenki saját felelősségére használja!", ezért én mint lámer nem kockáztatok csupán egy csökkentett mód előhívás lehetősége miatt. De elhiszem, hogy jó az ötlet, csak én óvatos vagyok az alacsony képességeim miatt még.________________
Valami jó kis egyszerű, tutibiztonságos megoldás kellene nekem csökkentett mód (helyreállító mód) előhívásra, akár úgy is, hogy grub menü előhívása - ami ugye pentium 3-on nem shift-el megy, de elhiszem ,h későbbi gépek többségén igen.
(#27802) CPT.Pirk:
Igen, igen, mint szinoníma(?) a helyreállító módot keresem, nem tudom, a csökkentett mód kifejezést jól használom-e.
Szóval olykor jól jöhet, ha elő tudnám hívni azt. -
N0zer0
senior tag
válasz
_Dumber_ #27831 üzenetére
Tényleg UEFI-s géped van? Mert akkor itt már írtam róla.
-
bazsi83vp
senior tag
válasz
A _Dumber_-nek címzett hozzászólás értelemszerűen hozzád szól, csak eggyel mellé nyomtam
-
_Dumber_
őstag
válasz
Törölve
-
_Dumber_
őstag
válasz
Klaus Duran #27833 üzenetére
Akkor ez nekem új. Ennyire más lenne egy UEFI?
PasszolomVValószínűleg azért indul csak a linux, mert a grub nem képes észlelni a wint. (ahogyan én sem látom). Ezért egyOS-re konfigolja magát
-
válasz
Klaus Duran #27833 üzenetére
-
-
_Dumber_
őstag
válasz
Klaus Duran #27828 üzenetére
Ezen én nem látok wint..
Kivégezted?
Mikor a telepítéskor a particionálásra kérdezett, akkor mit választottál? -
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Akkor mi a helyzet ha linux mellé akarom föltenni a win7-t?
Hogyan is kellene ezt tennem?
Vagy mindenképpen először a win és utána lehet a linuxot? -
-
Jester01
veterán
válasz
kovaax #27814 üzenetére
Nagyjából én is, a desktop rendszerem 1997-ben tettem fel (bár munkaviszonyban csak 14 éve űzöm az ipart). Mindig első dolgom az mc felpakolása friss telepítés után. (és a kollegáknak is
)
Na mindegy, rád nem akarok semmit erőszakolni de szerény véleményem szerint te vagy a kivétel nem azok akiknek egy commander igen hasznos.
-
törölt tag
válasz
Klaus Duran #27825 üzenetére
/home nem kötelező ,biztos vannak előnyei ha külün van de kezdőknek nem is ajánlják ,h külön legyen pl. Én pl. nem használok külön /home-t mondjuk én láma vagyok
Ha jól értem csak az ubuntu indul és nem mutat grub-ot windows indítási lehetőséggel? -
-
válasz
Klaus Duran #27820 üzenetére
Ne kapkodd el azt a telepítést! Ezt olvastad már?
Nem úszható meg némi olvasgatás, ha valaki először fog bele Linux telepítésbe, de erre legtöbben utólag jövünk rá. -
törölt tag
válasz
Klaus Duran #27822 üzenetére
Úgy értem a csatolási pont annyi,hogy beállítod swap-nak ,vagy cserehelynek aminek nevezi ,nem kell más
Ezenkívül nem kell állítani vele semmit. -
-
törölt tag
válasz
Klaus Duran #27820 üzenetére
Hmm...cserehely?Vagy swap.
Ezenkívül nem kell más neki.Sztem nem enged más opciót. -
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Klaus Duran #27817 üzenetére
Igen elég, fel fog települni a grub is amiből mindkét rendszert tudod majd indítani.
-
Felvarázsoltam a winfos7-et. Szeretném mellé a 14,04-et felrakni akkor elég visszanyernem a merevlemez egy részét másik partíciónak?
Ha nem így van akkor szájbarágósan le lehetne írni.
Választ előre is köszönöm.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
Jester01 #27811 üzenetére
Igen, én is így használom. Ilyenkor érti meg az ember, hogy miért is commander a neve. Gyakorlatilag onnan vezérli az ember a számítógépét. És valóban, van, hogy a parancssor gyorsabb. Azt is lehet onnan futtatni. Egy biztos, fájlműveletekben verhetetlen, bármelyik parancssoros guruval kiállok egy versenyre. Másolás-törlés-kicsomagolás-becsomagolás-alkalmazás indítás-kutyafüle...
Egyedül annyi szívfájdalmam van, hogy a Krusaderben még nem jöttem rá, hogy hogyan tudok meghajtót váltani úgy mint a TC-ben (billentyű kombinációval). Ott F1-F2 volt, ablaktól függően... -
-
válasz
andronymus #27810 üzenetére
Azt érdemes tudnod, hogy a Red Hat és a Suse Enterprise disztrók üzleti felhasználásra készültek, mintha a RH- ból lenne kipróbálható változat, 30 napos persze.
Kipróbálásra a Fedora, openSUSE is megfelelhet. -
Jester01
veterán
válasz
kovaax #27803 üzenetére
Mondom mégegyszer: a commander alatt van egy shell. Ha tehát néha belefut az ember olyasmibe ami tényleg gyorsabb, akkor azt megcsinálhatja a commander shellben is. Az esetek túlnyomó többségében a commander viszont százszor hatékonyabbá teszi a mindennapi életet.
Saját példa: rettentő gyakran keresek *.cs fájlokban valamit amire pontosan nem emlékszem. mc-ben keresés, *.cs megadom a keresendő kifejezést és kapok egy listát amin f4-et nyomkodva megnyitja a syntax highlight-os szerkesztőben pont azt a sort ahol megtalálta a keresett dolgot. A listában ki is jelölgethetem a fájlokat, mert mondjuk le akarom másolni vagy törölni őket.
A commander nem csak lokális fájlrendszert tud, beleléphetsz tömörített fájlokba, virtuális hálózati meghajtókba (ftp, ssh, samba...) hozzárendelhetsz nézőkéket és parancsokat a fájlokhoz kiterjesztés vagy mime type alapján (ha entert nyomok mp4 fájlra már ugrik is fel az mplayer).
Szerintem aki kicsit is rendszeresen használ linuxot annak kell valami commander.
-
N0zer0
senior tag
Nem vitatom, hogy néha gyorsabb lehet a parancssor. Esetleg rá lehet fogni talán azt is, hogy gyakran, kérdés, ez a gyakran az összes eset hány százaléka nagy átlagban, van-e pl. 50%. Sőt, az sem mindegy, hogy a maradék %-ban mennyivel lassabb, szóval súlyozni kell az időtényezővel. Nagyon bizonytalan dolog ez, túl kockázatos kijelenti, hogy a parancssort éri meg az esetek többségében használni.
-
kispx
addikt
válasz
N0zer0 #27806 üzenetére
Nem akarok vitát indítani, de egy ellenvélemény.
A home user tényleg jobban elboldogul egy commanderrel. Én is TC-n nőttem fel. Viszont 2 évvel amikor először foglalkoztam hozamosabban egy Ubuntuval, gyakran tényleg gyorsabban lehetett elvégezni a feladatokat a terminálban a TAB billentyűt nyomkodva.
Ma is ha fstabba vagy a chromium parancsikonjába bele kell nyúlnom, akkor parancssorból teszem meg, mert nekem úgy gyorsabb.
-
Tonyk
veterán
válasz
Jester01 #27783 üzenetére
"Szerintem azért nem enged ráírni mert nem a felhasználód tulajdonában van. Ezen egy sudo chown felhasználó /media/ahovacsatolom (csatolás után) sokkal inkább segít mint az fstab mókolása."
Pont egy ilyennel szopikázok:
Adott a home-om alatt egy mnt/ video . Ide akarom becsatolni a NAS-om megosztását.
Kiindulás:
ls -l
drwxr-xr-x 2 tonyk tonyk 4096 júl 5 16:27 videomount //nsa320/video /home/tonyk/mnt/video -o username=xyz,password=123456
mount: ezt csak a rendszergazda teheti megsudo mount //nsa320/video /home/tonyk/mnt/video -o username=xyz,password=123456,defaults
Így OK, felcsatolódik, de csak olvasható, holott a megadott felhasználóval és jelszóval írhatónak kéne lennie. Simán a hálózatokból kitallózva a nas megosztását a fenti userrel írható a tartalma.
A fenti mount után ls -l -re:
drwxr-xr-x 2 root root 0 máj 15 20:49 videoumount után :
drwxr-xr-x 2 tonyk tonyk 4096 júl 5 16:27 video
Ötlet? Mountból miért nem jó, ha fstab-ból ok, és kitallózva is ok u.a a felhasználóval?
Nyilván a "drwxr-xr-x 2 root root " miatt nem írható, de hogy lehetne megerőszakolni? -
N0zer0
senior tag
válasz
kovaax #27803 üzenetére
A konzol/terminál sosem lesz olyan gyors, mint egy commander, amiben csak a nyilakat és az Entert kell nyomkodni, nagy ritkán a funkcióbillentyűket. Pláne, ha egér is van. Ha gyorsabb lenne, akkor senki nem írt volna commandert, hanem mindenki parancssort használna.
Elhiszem, hogy te szerveres nagy ász vagy, de itt a topikban a többség csak home user. Nem fognak neked csak a térítés kedvéért parancssorozni. Nem bántásból írom, kötekedni sem akarok, csak megállapítom, anélkül, hogy mások nevében akarnék nyilatkozni. Biztos van egyébként, aki parancssort használ mindig, de csak elenyésző része az összes linuxos usernek.
-
kovaax
őstag
válasz
Jester01 #27775 üzenetére
De értettem, csak szerintem nem ad semmi használható pluszt a commander. Az átlag júzer ráadásul a nyilakkal fog lépkedni, ami lassú.
Mondjuk én nem nevezném magam átlag júzernek, mert abból élek, hogy hp-ux, redhat, sunos szervereket üzemeltetek szép számban, szóval lehet az én véleményem nem mérvadó ebben a topikban, de mondok elmondom, hátha valaki megpróbálja inkább a parancssort használni rendesen, és akkor már nem éltem hiába.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Ne nyomogasd a Shift- et, mert a kislemezmeghajtót kéri olyankor.
Nincs csökkentett mód Linuxban, de lehet, hogy a bum- ra van szükséged!(#27800) N0zer0
Nem jutott eszedbe a szünetmentes megoldás?(#27802) CPT.Pirk
Azt már említette valaki, hogy Grubot kell hozzá szerkeszteni!
Ez a bum nem jó mzx- nek? Mondjuk első ránézésre nem tűnik egyszerűnek.Ez az online töredezettség mentesítés ez működik már ext4- ben?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Óvodások homokozója
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
- EAFC 25
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Ukrajnai háború
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Villanyszerelés
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Grand Theft Auto GTA Vice City PC
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Android / Server / Mail / stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
- AKCIÓ! GIGABYTE X570 AORUS XTREME alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest