Hirdetés
- Facebook és Messenger
- Mikrotik routerek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Banggood
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Proxmox VE
- 2 billió dollárt hozott a tavalyi év az NVIDIA-nak
- eBay
- Kína exportkorlátozást vethet ki az akkumulátortechnológiákra
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Anakin007 #101232 üzenetére
És még mindig ThinkPad szaga van ha bekapcsolod... Neked nem kell mondanom. Nem rég még dokkolót is szereztem hozzá.
Amúgy tényleg nem érződött teljesen folytonosnak a videó lejátszás, de az lehet az LXQT sara is. - viszont teljesen stabil.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Anakin007
aktív tag
válasz CPT.Pirk #101220 üzenetére
Na-na-na-na! Pontosan ezt a notit használtam idén (vagyis 2024) karácsonyig, csak 8Gb RAM-al és KDE-n (24.04 LTS). 480p -s YT -okat is viszi akadás nélkül, szerintem a 720p-st is. GIMP-ben retusáltam 30-40 MB-os JPG-ket, gond nélkül, egyedül az Android Studio szimulátora fekteti be.
Win10 -en a SolidEdge 2024 csak csökkentett módban indul el ugyan, de teljesen jól használható. Kubuntu-n egyedül az új kernel érkezése okoz gondot ill. a teljes 6.8xx -től kezdődően mind (kifagy az X, próbáltam 6.9.xx-el is, custom kernel, stb, nem segít).Nagyon jó kis vas, sokkal többre hivatott, mint hogy "..Arra jó, hogy gyorsan rákeress valamire..." Irgum-burgum!
Az anyagminőségéről nem is beszélve, 14 évesen...Bocsi az OFF-ért, de mindig örülök, amikor T-szériás Lenovo-s kollégával találkozom és tényleg írtó jó gép
Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
válasz ViZion #101230 üzenetére
Kicsit hegesztettem még rajta, mostmár tömbben lehet megadni a mappákat.
Crontab-ba illesztéshez találtam ezt, a nagytalpú Isten adjon hosszú életet a fejlesztőnek, szerintem egy-két óra fejvakarástól megmentett#!/bin/bash
backup="/mnt/backupHDD/" # mentések helye, cél mappa
folder=("Apa" "Anya" "e-book" "Foto") # mentendő mappák neve
for i in ${!folder[@]}; do
link="$backup""${folder[$i]}" # backup elérési úthoz rendeli a mappanevet
source="/media/""${folder[$i]}" # forrás a media mappában a "folder"-ben megadott mappanév
rm -rf "$link"".2"
mv "$link"".1" "$link"".2"
mv "$link" "$link"".1"
rsync -aq --delete --exclude={'*.tmp','~$*','.trash*','.thumb*'} --link-dest "$link"".1" "$source" "$link"
done
rsync mehet -avh kapcsolóval is, itt beszédesebb. Három változat továbbra is. Ki lehet egészíteni további mentésekkel. Sőt, meg lehet vizsgálni, h változott-e valami, ha nem, akkor ne frissítse a már elkészült backupokat. De erre nálam nincs igény, szal. nem ölök bele több időt.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
válasz ViZion #101226 üzenetére
Hátha másnak is segítség, rsync incremental backup-ra bash script:
#!/bin/bash
backup="/mnt/mentés helye/mappanév"
rm -rf "$backup"".2"
mv "$backup"".1" "$backup"".2"
mv "$backup" "$backup"".1"
rsync -a --delete --exclude={'*.tmp','~$*','.trash*','.thumb*'} --link-dest "$backup"".1" /forrás helye/mappa/ "$backup"
backup változó a mentés mappa helye, pl. nálam
/mnt/backupHDD/vizion
a végére nem kell / jel!
Az utolsó 3 verziót őrzi meg. Ha nem volt változás, akkor a három mentés egyforma lesz, szal. ha naponta futtatja vki, akkor át kell írni, hogy valóban legyenek verziók mentve.
Exclude részben amit NE mentsen.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
válasz CPT.Pirk #101220 üzenetére
Szia!
Összefoglalóba javasolnék a mentős részhez még egyet: Super Grub Disk... hamár a Rescatux ott van. Ez kevesebbet tud, de "idegállapotban" csak 20 MB kell letölteni, ami nagy segítség.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
veterán
válasz kenguru99 #101227 üzenetére
Az Ubuntu Matét talán azért érdemes lehet lecserélni egy olyan disztróra, ami nem használ Snapet, annyival is gyorsabb lenne, de csodát ne várj tőle. Ha a Mate desktopot szereted, akkor Debian, Linux Mint és OpenSUSE Leap is jó lehet.
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
kenguru99
senior tag
Köszi mindenkinek, hozzászólást. Látom sikerült új formába öntenem a " nem kell drága gép csak a gyereknek kell játszani"" típusú mondatot.
Mindegy, akkor marad így. Arra az évi pár alkalomra jó lesz.[ Szerkesztve ]
-
válasz tordaitibi #101225 üzenetére
nem gond, összeáll ez... valahogy
Egyszerűsíteni akartam a rendszert, de itt-ott lábonlőttem magam, pl. ezzel, meg kicsit a samba path-ok és jogosultságok megkavarodtak...
Persze lassan kiderül, h mit hol írtam el, meg sztem ez a script is életképes lesz.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
válasz tordaitibi #101222 üzenetére
jah, ismerem a Timeshift-et, Luckybackup-ot, Duplicati-t...
Az kimaradt, h ez szerver, nincs GUI -OK, ha nagyon akarom, akkor lehetne.Eddig VM alatt volt a mentés, raktam fel GUI-t, ssh-ról export display-el GUI-n konfigoltam, futott és kész. De most a hypervisor-on szeretném futtatni, VM-ek kiiktatva, csak Opnsense és Home Assistant van, egyik sem lájkolja ha ssh-ról belemókolok, ill ezekhez a lemezekhez nem is férnek hozzá. Azt nem is kerestem, h LXC-re tudok-e GUI-t rakni...
De ha ezek jók, akkor crontab-ba bepattintom és kész.Közben ezt is megtaláltam:
rsync -av --exclude={'*.txt','dir3','dir4'} sourcedir/ destinationdir/
[ Szerkesztve ]
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
fatpingvin
addikt
válasz kenguru99 #101211 üzenetére
a "nincsenek nagy elvárások" és a "böngészni" az két diszjunkt halmaz
köszönetet a jelenlegi webfejlesztési trendeknek mondhatunk.
egy ilyen vas nagyjából bármilyen hétköznapi feladatra alkalmas lesz, csak az átlag júzer számára elfogadható színvonalú webböngészésre nem.amúgy Debian LXDE, a problémádat viszont nem fogja megoldani. esetleg meg lehet próbálkozni a Midori browser használatával, de csodát attól se várj, nem a böngészők miatt használhatatlan a mostani WWW, hanem a weboldalak miatt.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
tordaitibi
veterán
válasz ViZion #101221 üzenetére
Nem akarlak rábeszélni gui-ra ha szereted a terminált de egy jól beállított Timeshift pontosan azt csinálja amit szeretnél.
1x kell gui alól bekonfigolni, nagyon részletes a beállíthatósága és innentől el is felejtheted, észre se veszed hogy a háttérben dolgozik.
Gond esetén ugyanilyen faék egyszerűen vissza is tudsz vele állítani. Akárhova, másik, új lemezre, sikítókorongra, mindenre.
Ha a backup a teljes rendszerlemez, akkor oké, ha esetleg nem, és pl. adatlemeről szeretnél backupot adatlemezre akkor nem ez lesz a barátod.
Erre én a Free File Sync-et használom. -
Sziasztok, megint jövök, kérdezek...
rsync, full + incremental backup, azonos gép, két meghajtó.
forrás: /mnt/pve/nas/source
cél: /mnt/pve/backupHDD/backup.0 .1 .2
Több scriptet találtam, de mi a gyakorlat, melyik a célravezetőbb/gyorsabb?
Első:rm -rf /mnt/pve/backupHDD/backup.2
mv /mnt/pve/backupHDD/backup.1 /mnt/pve/backupHDD/backup.2
cp -al backup.0 backup.1
rsync -a -delete /mnt/pve/nas/source /mnt/pve/backupHDD/backup.0
Itt az első futtatás létrehozza backup.0 -ként a full backupot.
De ismételt futtatások során ez törlődik majd, nem?
OK, ezért jó kérdezni, mert közben rájöttem, h nem cp -a, hanem cp -al van, hard link.Második:
rm -rf /mnt/pve/backupHDD/backup.2
mv /mnt/pve/backupHDD/backup.1 /mnt/pve/backupHDD/backup.2
mv /mnt/pve/backupHDD/backup.0 /mnt/pve/backupHDD/backup.1
rsync -a --delete --link-dest /mnt/pve/backupHDD/backup.1 /mnt/pve/nas/source /mnt/pve/backupHDD/backup.0
Melyik lehet a barátibb felhasználásra?
Illetve kellene az --exclude is, de ez egy hosszabb lista, valahol láttam, h ezt külső fájlból töltik be, nem tudom az-e a jobb, vagy legyen 4 soros a parancs...
Javaslat?Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz growler #101219 üzenetére
Becsatlakozom én is,
Thinkpad T410 + Lubuntu LTS
Core I5 M520 (2010-es kiadás, 2 mag 4 szál, 2.4GHz alap órajel)
4GB ram, SSDYoutube videók böngészése az olyan 30..50% proci terhelést okoz önmagában míg betölti az indexképeket. Videókat ugyan lejátszik 1080P-ben is, de ott terhelődik be mindegyik mag 90% fölé. Viszont se 1080P-ben, se kisebb felbontásban nem teljesen folytonos a lejátszás. Arra jó, hogy gyorsan rákeress valamire, de arra nem, hogy ezen nézegesd a kedvenc videóidat...
Én ezt a gépet Arduino programozásra szoktam használni, van 1-2 arduinos cuccom a lakásban és azokat erről szoktam felprogramozni, arra még bőven jó.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
growler
őstag
válasz lev258 #101218 üzenetére
14 eves Acer laptop (4738Z) P6100 CPU, 4GB 1067 MT/s RAM
Mint 21.3 Cinnanon.
720p YouTube videokat siman viszi.
1080p YouTube videok szaggatnak (gyakran masodpercekre lefagy)
Ugyanezt az1080p-s videot letoltve, es SMPlayer-el lejatszva,
mondhatni semmi problema nincs.
Freetube (appimage) ugyanugy szaggatja az 1080p-s videot.[ Szerkesztve ]
-
Warton
őstag
Pont ilyen proci van a Macbookomban is. A youtube indítása kb. fél perc, mire bejönnek a videók, videó lejátszást 360p felett felejtsd el. Már 480pben sincs folyamatos videólejátszás, állandóan homokórázik stb. 360pben az alábbiak szerint alakul a cpu használat, persze csak egy ablak és semmi más nem fut:
Hogy mennyi értelme van 360p-ben videót nézni azért az elég kétséges.
A rendszer MX Linux KDE.Kompromisszummentes linux gaming.
-
Nincsenek nagy elvárások csak internet böngészés.
A normális böngészés elég nagy elvárás manapság. Egy mai böngésző tulajdonképpen egy komplett hálózatos multimédia center+futtatókörnyezet, hiszen képet/videót/hangot játszik le hardvergyorsítottan, miközben folyamatosan kommunikál a hálózaton, és JavaScript kódokat futtat, akár olyan bonyolultakat, amik meghaladják egy-egy asztali program komplexitását...
A géped sok mindenre jó lehet még, de böngészésre sajnos már csak korlátozottan. -
-
tordaitibi
veterán
Sokszor le lett itt írva.
Nem az OS a probléma, az feláll és fut. Hanem a böngésző.
Olyan vicces mikor ezren ideírták már hogy semmire nem kellene "csak" böngészni.
Ebbe a prociba semmi natív utasításkészlet nincs még nemhogy H265 de H264 téren sem.
A Prohardveren meg pár egyszerű weboldalon kívül megfekteti a Youtube, a Facebook stb.
Ezen semmilyen pehelysúlyú böngésző nem segít. -
kenguru99
senior tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani egy 2009-es Acer laptopra linux disztribúciót. Csak ritkán, alkalomszerűen van rá szükségem. Nincsenek nagy elvárások csak internet böngészés. Jelenleg ubuntu mate van rajta, de ezzel már nagyon kínlódik a hardver. (Core 2 P7450, 4gb DDR2 ram, ssd). Jobb lenne egy kisebb rendszerigényű. Lecserélni nem akarom a gépet mert nagyon megvigyázott, hibátlanul működik és amire használom arra megfelel, csak lehetne egy kicsit gyorsabb.
-
veterán
válasz urandom0 #101209 üzenetére
Timeshift van Mintre is, bár még nem barátkoztam meg vele. Lassan ideje lesz, mert hálás kis program tud lenni az is.
[ Szerkesztve ]
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
válasz Rowon #101203 üzenetére
Ilyen esetekre jó a Snapper, a btrfs-es snapshotokkal, mindennel együtt (meg a transactional-update, de az tudtommal nem érhető el Mintre). Amióta tudom, hogy létezik, azóta így használom az összes rendszerem, és erősen tudom javasolni mindenkinek, hogy btrfs+Snapper+minden frissítés előtt snaphot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz tordaitibi #101201 üzenetére
Jah, a checkdisk-re gondoltam csak én is még a DOS 6.22 idején kezdtem a PC korszakot... Szóval amit a mount ma megoldott, azt a chkdsk sem tudta megcsinálni. A chkdsk szerint minden tökéletes volt...
-
-
válasz CsengődiGeri #101191 üzenetére
Én csak a könyvelőm miatt aggódtam, hogy fog hozzáférni a cégkapumhoz, de közben megbeszéltük, ugyanúgy mint eddig. Meghatamazás alapján a saját ügyfélkapuján keresztül látja a cégkapumat és intézi az én cégem úgyeit.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
funkmester
aktív tag
Hi, no catching page found - rendszerinditasnal ez az uzenet fogad? A rendszer mukodik rendesen, csak lassabban startol. Vana valami hibakereso modszer?
-
veterán
válasz Tails111 #101200 üzenetére
Automata frissítés margójára, én azt sem ajánlom, legalábbis az Ubuntu alapú Minten beállítottam apám laptopján. Valamit lefrissített a Frissítéskezelő és olyan jól sikerült neki, hogy a network-manager nem volt hajlandó tovább működni. El kellett távolítani a csomagot a függőségeivel együtt, majd újratelepíteni. Ezt nem mondom, hogy minden rendszernél így van, mert pl. a Debian a stabilitásáról híres és az LMDE 6 azon alapul, de azért LTS rendszereknél, ha valaki heti egyszer lefrissíti a rendszerét manuálisan... azt azért túl lehet élni.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz CPT.Pirk #101197 üzenetére
fdisk a múlt, ha jól tudom még dos alapon megy.
És nem pont a fájlrendszer leírók rendbetétele a fő erőssége egy modern ntfs fájlrendszeren. A Microsoft is csak bennthagyta de nem ajánlja a használatát.
Ha legközelebb csinálod checkdisk .
chkdsk.exe de cmd-ből nem a legbarátságosabb.
Ha sikerült betűjellel csatolni, guival szerintem kényelmesebb.
partíción/lemezen jobbklikk, Tulajdonságok, Eszközök fül és itt Ellenőrzés.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest