-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
Mi a különleges az ttf-mscorefonts-ban? Rengeteg ingyenes betűtípus tölthető le.
-
lev258
veterán
válasz
sicc_innen #101297 üzenetére
Nem követtem, milyen Debian. De ezen indulj el: [link]
-
válasz
sicc_innen #101297 üzenetére
Telepített fontokat csak a /usr/share/fonts mappa almappáiban találtam.
Igen, az a rendszerszintű font mappa. Oda kell bemásolni a betűtípusokat, lefuttatni a font cache frissítését, és akkor elméletileg minden program látja őket.
~/.fonts vagy a ~/.local/share/fonts mappákat nem találtam a gépen.
Ezek a felhasználói szintű font mappák, ha nincsenek, akkor csak simán létre kell hozni őket. De most ne hozd létre őket, inkább a rendszerszintű mappába másold be fontokat.
-
sicc_innen
tag
Köszönöm a tippeket!
#101278urandom0
"Hova vannak telepítve a fontok? Ha a ~/.fonts vagy a ~/.local/share/fonts-ba, akkor próbáld meg bemásolni őket az /usr/share/fonts-ba, és után megint frissíteni a cache-t."
Telepített fontokat csak a /usr/share/fonts mappa almappáiban találtam.
~/.fonts vagy a ~/.local/share/fonts mappákat nem találtam a gépen.#101279CPT.Pirk
"Debianon valszeg alapból nincs meg az ms corefonts csomag. Elvileg ezt kell telepítened és akkor meglesznek a fontok: ttf-mscorefonts-installer"
A Discover csomagkezelő nem hozott találatot a ttf-mscorefonts-installer-re.
A terminálba beírva sem adott kimenetet, csak annyit, hogy hibás az [install ttf-mscorefonts] parancssor.Elnézést kérek a bénázásaimért, eléggé kezdő linuxos vagyok még.
A probléma további érdekessége, hogy csak a FreeOffice csomag programjai jelenítik meg a klasszikus (Aria, Calibri, Times…) betűtípusokat. Lehet, hogy integrálva van a csomagban, így magában a Linux rendszerben nincsenek jelen. Talán ezért nem találja őket a LibreOffice mellett pl. a Scribus, az Inkscape sem…
A rutintalan agyammal logikázva talán az lenne a legegyszerűbb megoldás, ha ezeket a hiányolt betűtípusokat a rendszer alá utólag feltelepíteném...
Feltételezem, hogy ha win alól kimásolgatom őket, akkor a Linuxhoz hozzáadhatók (telepíthetők) a .ttf, .otf fileok.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
V.Stryker #101294 üzenetére
Most már 2+ éve EndeavourOS KDE-t használok teljes megelégedéssel, előtte pár évig ManjaroKDE-volt.
Az End. az ugye Arch alapú, saját bevallása szerint terminál-centrikus disztró, de jellemzően itt sem csinálok mást, mint mikor kiadom a sudo apt update && apt upgrade parancsot bármelyik Debian leszármazott disztrón pusztán azért, mert terminálból gyorsabb mint GUI-n odakattintani.
Ugye Arch-nál mindig mindenből új csomagot kapsz, kb. 2 hetente lecserélődik a teljes csomag bázis... Nyilván ez hordoz magában veszélyt, hogy bele is futhatsz valami hibába elméletben jóval nagyobb eséllyel, mint egy Ubuntu leszármazott disztrón ahol ez nincs, de cserébe régebbiek a csomagok.
Ha van ehhez a rolling modellhez affinitásod, akkor nyugodtan próbáld ki az Endeavourt.
.-..-.: kérdezz még rá szerintem a másik Linuxos topicban is, nekem nincs ezzel konkrét tapasztalatom. Nem tudatosan, de 1440P / 32colos monitort vettem, úgy nem kell skálázni sehol semmit.
A KDE azért lehet még érdekes, mert abban egy ideje már van fractional scaling is és az itt olvasottak szerint még jól is működik.
[ Szerkesztve ]
-
.-..-.
junior tag
válasz
CPT.Pirk #101291 üzenetére
Igen, nekem is úgy tűnik, hogy a betűket felskálázza (amúgy ez pont rendben lenne), de más egyebet nem és ezért ilyen ronda az egész.
Nyilván visszavehetem a betű skálázást, de akkor ugyanott vagyok, hogy a desktop egyéb elemein lesz a felirat túl apró.
A cél tehát a komplett window-content (betű, ikonok, gombok) egydejű felskálázása lenne.Ez most azért furcsa így nekem, mert lassan 20+ éve használok Gnome-ot (volt KDE-vel is anno próba, de valahogy ez kényelmes) és GTK2 óta nem láttam ennyire vacak skálázást.
Úgy nézem QT5-öt használ ( [link] ), de nem kéne, hogy probléma legyen.
Például DCommander gtk2-t használtam anno, aztán a skinek kezdték elhagyni a támogatást és qt5, most már éppen qt6 verziót használok. Azzal sohasem volt skálázási gondom.Szóval valami csak erre az ablakra (svp control) vonatkozó megoldás kellene.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
V.Stryker #101292 üzenetére
A Mint Cinnamont javasolnám, nem csak mert már ismert világban maradnál, hanem mert van benne egy "Gnome Online Accounts" progi ami a google drive-ot is ismeri és megy a Mintben lévő Nemo-n keresztül is. https://www.baeldung.com/linux/google-drive-guide
A Cinnamon felület a Mintben úgy általában szerintem jobb, mint a Gnome az Ubuntuban. Azt nekem erősen szokni kellett, mikor egy céges gépre azt raktuk fel bizonyos célprogramok miatt. Ráadásul kicsit kisebb igényű maga a Mint, mint az Ubi.
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Úgy adódott, hogy eladtam az erős LOQ gépet és munkagépnek jön vissza a mac. Viszont hordozható mindenesnek jön egy ThinkPad T14 Gen1 intel procival.
Szándékaim szerint továbbra is linuxot szeretnék használni ezen a gépen. Simán otthoni felhasználás lenne a cél. Eddig ubuntu disztrókat használtam, próbáltam. De most nyitott lennék másra is, amivel nincs sok nyűglődés.
Két dolog lenne nagyon fontos. Az egyik, a gép akkuidejének kitolása amennyire csak lehet. A másik pedig a google drive szinkronizálása a gépre.
Esetleg javasoltok valami mást az ubuntu helyett vagy ha már azt nagyjából ismerem, akkor ne küzdjek mással? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #101288 üzenetére
Ahogy nézem, a vkd3d-t nem használja senki ahhoz a játékhoz. Viszont jó páran írtak sebesség gondokról, meg összeomlásról 45..60 perc után.
Most, hogy Wayland alatt vagy, én megpróbálnám az egész játékot újrarakni, úgy akkor a proton környezet is elvileg helyreállna az alapra, megnézném úgy mi van.
.-..-.: ránézésére a betűméreteket skálázza túl, attól ilyen rusnya. Talán ha azt visszaveszed a Gnome-ban, akkor jó lesz, igaz lehet másnak a kárára. Van az a gnome tweak tools dolog, elvileg abban tudsz a scaling kapcsán alapvető dolgokat állítani, amire alapból nem ad lehetőséget a Gnome.
B opció a KDE-t megpróbálni, azt mondják az előrébb jár scaling terén.
-
.-..-.
junior tag
Sziasztok.
Gondoltam kipróbálom az SVP-t (SmoothVideo Project) és feldobtam Arch-ra az AUR-ból az "svp-bin" csomagot.
Viszont az alábbi módon néz ki "control" panel: [kép]DE: Csunyus (Gnome), DPI: 200%, Res: 4k
Lehet ezzel kezdeni azon kívül valamit, hogy visszaveszem a nagyítást és belemászom a képernyőbe?[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
Sziasztok!
Tud valaki az "Android USB Serial Monitor Lite" android appon kívül BÁRMI olyan free software appot ami ténylegesen fel is telepíthető egy androidos telefonra és tud kezelni pár gyakoribb USB-serial chipet? (leginkább ami lényeges lenne az a CH340, a CH341a, a Prolific PL2303 illetve a FTDI serial bridge-ei)Köszi előre is, nem igazán tudom hol induljak el azon kívül hogy a F-Droid repót átpörgettem. Android app buildeléshez nem igazán értek szval jó lenne egy készre főzött megoldás, illetve mivel ezt potenciálisan Linuxhoz nem értő emberkéknek is használniuk kéne, az hogy a termuxon busybox shellből meghívom a minicomot vagy a tio-t azt szeretném egyelőre elkerülni, ha van készre szerelt app az preferált.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Steve_Brown #101285 üzenetére
Alaplapon friss bios van?
LTS kernel mellett is van ilyen?[ Szerkesztve ]
-
Steve_Brown
senior tag
Sziasztok,
Ezt mi okozhatja? Friss manjaro, a profilomban lévő konfigon.Köszi a segítséget.
-
Egyik fórumtársunk aláírása:
4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.
-
Sziasztok!
Van 3db OS a gépemen; Ubuntu, Arch, Windows.
Az ubuntu-ból van felrakva és konfigurálva a GRUB, és az lenne a cél, hogy a GRUB menü a következő sorrendben legyen:
1.) Ubuntu
2.) Arch
3.) WindowsA gond, hogy az os-prober ragszkodik az utolsó kettő felcseréléséhez.
hiába javítom ki a grub.cfg-ben, a következő futásnál visszaírja.Lehet ezen változtatni valahogy?
Kössz!
-
sicc_innen
tag
Köszönöm!
Megpróbálom amit javasoltatok.
Az alap tárolóból lett telepítve a Libre, a Free pedig .deb csomagból. (Sajnos nem tudom, hogy az flatpakes volt-e.)
Érdekes, hogy ugyanazon gépen (Debian) a FreeOffice látja az összes fontot, a Libre meg nem.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sicc_innen #101277 üzenetére
Debianon valszeg alapból nincs meg az ms corefonts csomag. Elvileg ezt kell telepítened és akkor meglesznek a fontok: ttf-mscorefonts-installer
-
válasz
sicc_innen #101277 üzenetére
Flatpakos LibreOffice?
Próbáld meg első körben frissíteni a font cache-t: fc-cache -fv
Hova vannak telepítve a fontok? Ha a ~/.fonts vagy a ~/.local/share/fonts-ba, akkor próbáld meg bemásolni őket az /usr/share/fonts-ba, és után megint frissíteni a cache-t. -
sicc_innen
tag
Sziasztok!
Egyszerű kérdésem lenne, csak nekem nem az.
A LibreOffice csomag programjai nálam csak a linuxos "alap" betűkészleteket látják, így csak azok közül tudunk választani egy-egy doksi készítésekor. (Debian 12, KDE Plasma)
Jó lenne, ha az utólag telepítetteket is (pl. Arial, Calibri, Times) használhatnánk.
Hogyan lehetne ezt beállítani, v. engedélyezni a Libre appjainál?
(Ugyanitt, a FreeOffice-ban használhatók a migrált fontok is.)
Köszi a tippeket előre is! -
A Gnome és a Cinnamon erőforráshasználata között azért van némi diffi, bár mai viszonylatban nem túl jelentős. A Gnome többet eszik RAM-ból is, illetve ha nagyon régi a gépi, csak integrált GPU van benne és több ablak is meg van nyitva, akkor a Gnome hajlamos akadozva megjeleníteni az animációkat, még az egérmozgást is. Ehhez képest mondjuk a KDE animációi vajsimák még egy krumplin is.
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #101274 üzenetére
Long-long live 18.04?
-
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #101270 üzenetére
Gondolkodtál mar rajta, hogy mivel lehetne lecserélni (majd)
a 18.04-et? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
válasz
Sanyi.mTs #101265 üzenetére
Semmivel nem igényel több erőforrást szerintem semelyik normális disztró.
Már a DE mizéria sem mérvadó, egy xfce behozta a kde-t úgyhogy mindegy.
DE meg a asztali környezet esetleg mérvadó de ez sem energiafelhasználás, erőforrásigény miatt hanem kezelhetőség szempontjából.mivel (tekintsünk el a számszerűen 1% alatti másoktól) van a Debian (Ubuntu) Arch és az RPM vonal, a létező összes többi kismillió disztró ezekre épül, egetrengetően nagy eltérés nem lehet.
Puppy egy külön állatfaj.[ Szerkesztve ]
-
Sanyi.mTs
addikt
új gép, új telepítés.
idáig linux mint cin.-t használtam, amire kellet, az működött, bár pár dolog megcsinálása bonyolultabb mint windows alatt.
érdemes váltani ubuntura? mennyivel több az erőforrást igényel?nincs játék, csak böngészés, videó nézés.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #101262 üzenetére
Szerintem valami csomag hiányzik, vagy valami launcher opciót kéne még megadni, de semmit sem találtam eddig. Közben tegnap este még jobban downgradeltem a Protont 7-es verzióra. Ennek az lett a következménye, hogy a Steam már nem az Ubisoft Connectet akarta megnyitni, hanem a Uplayt.
Át se tudtam állítani, úgyhogy újra kellett telepíteni az egészet.
Amúgy másik kérdés, közben játszogatok a Trials Fusionnel is, szintén Ubisoftos és amikor azt indítottam azt vettem észre, hogy frissítgeti az UC-t, miközben az FC-s szerencsétlenkedések miatt már agyig van frissítve. Azért nem mondjátok, hogy játékonként felrak a Steam külön-külön UC-ket?!
Az uborkaszoftveres megjegyzéssel egyetértek amúgy. Tényleg egy vicc, amit az Ubisoft csinált ezzel az Uplay/UConnect marhasággal. Meg az, hogy minden egyes játékba mostmár alapból bele kell tenni, hogy vegyél ezt meg vegyél azt.
Nem vagyok egy nagy AssasinCreed fan, kb. a 2-est vittem végig, de hallom, hogy már az újabb single playeres AC-ban is grindolni kell, viszont ha fizetsz akkor nem kell annyit grindolni?!
Viszont tagadhatatlan, hogy az ubisoft kínálatában elég jó címek vannak, így pl, ez a FC5 is egy kifejezetten nívós játék, kár, hogy nálam valamiért defektes.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #101261 üzenetére
Nem tudom hol lehet ilyen esetben átállítani, nálam azok a fájlok amiket az Arch wiki ír ide kapcsolódóan, azok nem is léteznek. Egyszerűen csak GUI-n kéne tudnod állítani és kész... Jó ez a Manjaro neked?
Amúgy köszi, de nem szeretnék Uborkaszoftver termékért fizetni.
-
Warton
őstag
Valaki játszogat a Far Cry5-tel? Nekem most az a gondom, hogy a játék elindul, viszont ilyen glitches a kép:
Érdekesség, hogy csak kinti helyszíneken, tehát egy házon belül hiba nélküli. AMúgy eddig a windowsos mentésemből dolgoztam, aminek az volt a lényege, hogy egy bunkerből kellett kimenekülni és a bunkerben nem glitchelt a játék, csak akkor amikor kijöttem a felszínre.A játékban a menü amúgy rendesen megjelenik, több videó optiont próbáltam különféle felbontásokon AA ki-be stb. Nem javult a helyzet.
Steames verzió amúgy.
Több Protont próbáltam:
Normál protonnal ez a helyzet, GE-vel szintén
Proton Experimentallal crashel a játék, úgyhogy el se indulIndítási parancsként ez van beállítva:
PROTON_USE_WINED3D=1 %command%
Ha kiszedem akkor az Ubisoft Connectet el se indítja, illetve próbálgattam a fenti proton és beállítás variációkkal is.
Valahogy a DXVK kapcsán ide kerültem, az itt leírtakat megcsináltam, de nem nagyon segített, nem változott semmit a helyzet.
Elvileg csontig fel van frissítve minden, más játékoknál (Doom, Doom Eternal) nem tapasztaltam ilyesmit, amúgy Manjaro KDE.
Erre az inxire esetleg ránéznétek, hogy van-e benne valami furcsaság, én nem nagyon vagyok tudója?
~ inxi -Gxxx ✔
Graphics:
Device-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Navi 10 [Radeon RX 5600 OEM/5600
XT / 5700/5700 XT] vendor: ASUSTeK driver: amdgpu v: kernel arch: RDNA-1
pcie: speed: 16 GT/s lanes: 16 ports: active: HDMI-A-1
empty: DP-1,DP-2,DP-3 bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 1002:731f class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.15 with: Xwayland v: 24.1.4
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: amdgpu unloaded: modesetting,radeon
alternate: fbdev,vesa dri: radeonsi gpu: amdgpu display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.00x11.22")
s-diag: 582mm (22.93")
Monitor-1: HDMI-A-1 mapped: HDMI-A-0 model: LG (GoldStar) IPS FULLHD
res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 102 size: 480x270mm (18.9x10.63")
diag: 551mm (21.7") modes: max: 1920x1080 min: 720x400
API: EGL v: 1.5 hw: drv: amd radeonsi platforms: device: 0 drv: radeonsi
device: 1 drv: swrast gbm: drv: kms_swrast surfaceless: drv: radeonsi x11:
drv: radeonsi inactive: wayland
API: OpenGL v: 4.6 compat-v: 4.5 vendor: amd mesa v: 24.3.3-arch1.1
glx-v: 1.4 direct-render: yes renderer: AMD Radeon RX 5600 XT (radeonsi
navi10 LLVM 18.1.8 DRM 3.59 6.12.8-1-MANJARO) device-ID: 1002:731f
API: Vulkan v: 1.4.303 layers: 8 surfaces: xcb,xlib device: 0
type: discrete-gpu driver: N/A device-ID: 1002:731fIlletőleg esetleg bárkinek van valami ötlete?
[ Szerkesztve ]
-
válasz
tordaitibi #101256 üzenetére
Nem csak terminálról van szó, és igen a driverek is probléma biztosan. Ezért nem árt ránézni, energiagazdálkodást bekapcsolni, CPU és GPU is. [link]
Ettől még a mérésed helyes.A drivereket nem mondom újra, de ha ez a szomorú valóság... Phoronix teszt [link]
Biztos vannak újabbak is. Igen, sajnos a VGA driverek az oka. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #101256 üzenetére
Én mértem ilyet, üresben pár watt eltérés volt a két rendszer között, terhelve meg ugyanazt csinálta mindkettő.
-
válasz
ViZion #101248 üzenetére
Ennek én nekifutottam 2x, egy átlagos és egy félprofi logolós DC teljesítménymérővel. Az eredmény mindkét esetben ugyanaz. A Linux többet fogyaszt.
Igen tudom, nem optimális driverek, erről senki nem tehet, és lehet azóta változás volt ezen a téren, a mérések több évesek.
Meg fogok nézni nemsokára egy ismételt tesztet.
Mondjuk egy legfrisebb Mint meg Manjaro vs. Wimdows10 vonalon.
Addig is ha van 5 perced, a cikk harmada körül vannak a fogyasztási adatok,
[link]
Valamint egy pontosabb hosszabb távú mérés eredményei képen, egyik régi hozzászólásomba.
[link]
És én magamnak jobban hiszek mint az egész Linuxos és Windowsos társadalomnak meg 500 ellenkezőjét bizonygató hozzászólásnak. pláne hogy ezeket tényleg én mértem.
Kéretik a szokásos "Dehát a Linuxos driverek az oka, Winre biztosan jobb a driver" kezdetű kommenteket mellőzni mivel ez sem engem, sem azokat nem érdekli akik azt tapasztalják pl. médiafogyasztós laptopon mint amit én mértem.
Ha csak a terminál fut biztosan nagyságrendekkel takarékosabb egy bármelyik Linux disztribúció, csak ez kevéssé életszerű használat.
Mit kérdeznek itt a legeslegtöbben?
régi vacak gépre milyen light disztrót tegyek, szinte semmit nem kell tudnia csak filmek és webböngésző, Youtube, Facebook.Vagyis média és tartalomfogyasztás teszi ki a gépidő 80-90%-át. Nem a terminál.
-
Ha 5-6x telepít az ember Fedorát, utána már egészen jól megtanulja
A partícionálós rész tényleg nem egyszerű.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ubuntu, illetve ez esetben Kubuntu megpróbálható, de az LTS kiadásában régi a KDE, a nem LTS kiadása meg kérdéses mennyire jó napi használatra.
Fedora-t én feladtam, a sok év rutinommal sem tudtam túljutni a telepítőjében a partícionálón mikor Virtualbox alatt ki akartam próbálni.
Ami nekem nagyon bejött, az az EndeavourOS KDE.
-
Pano
addikt
válasz
CPT.Pirk #101246 üzenetére
Köszi.
Tapasztalatom van, csak inkább szerver oldalon/shell. Különböző DE jellemzőit annyira nem ismerem, hogy ha ilyen témáról van szó és csak sima desktop PC-n használtam, ahol ez nem volt szempont. Vagy olyan notin néztem még ami ősrégi volt és amúgy se tudott már akkuról érdemi üzemidőt.
Lehet egy Fedora KDE-re akkor rápróbálok vagy érdemesebb lenne egy ubuntu?
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Remus389 #101245 üzenetére
Sajna ez az Energiakezelő panelapp néha ilyen, nekem párszor a billentyűvilágítás csúszkája tűnt el.
A megjelenítő hibája meg ezernyi ok miatt lehet, max futtatsz terminalban egy
journalctl -f
parancsot, az menet közben kiírhatja, ha valami változás van, ill itt vannak ezek is:Plusz a Linux Mint topik is nagyon megy, mióta az új Topikgazda rebootolta.
Hátha ott azt is tudják, mit kell itt konfigolgatni:
/usr/share/cinnamon/applets/power@cinnamon.org
[ Szerkesztve ]
-
válasz
tordaitibi #101247 üzenetére
A minap emlegetett kis touchscreenes Latitude 7400 2in1 meg mióta rájött, hogy érintőképernyő módban is működik, egyszerűen mobiltelefonnak képzeli magát. Év végén nem túl sokat használtam naponta, max 2-3 órát és 4. napon kellett töltőre raknom.
Az 5 éves akksija Linux Mint alatt egész jól bírja, először ennyit mutatott:
kicsivel utána pici Firefox használat után ennyit:
aztán lecsuktam a fedelét és félóra múlva kinyitva pár terminalos akkunéző program használata után meg ennyit:
Még szerencse, hogy nem Winen használom, mert akkor kéthetente keresgélnem kéne a töltőjét!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nem, ilyet nem csinálnak, de egyik oprendszer sem, se CPU, se GPU terén. Ha nézed az órajeleket, a te régi disztródon is csak akkor ugranak fel, ha csinál is valamit a gép.
Egyszerűen csak jellemzően jobb az energiagazdálkodás téren a Windows egy kicsivel, de ez HW kiépítés függő.
-
válasz
Akkor azon a linuxon valami nagyon félre volt konfigurálva...
Eleve sokkal kevesebb process fut, nincs vírusírtó, nincs egy halom olyan "must have" kilőhetetlen szolgáltatás ami windowson alap (Cortana, Xbox, onedrive, etc...).
Hálózati kapcsolatok/forgalom tekintetében is a töredéke.
Itt is van energiagazdálkodás (CPUfreq governor), amit kilőve vagy performance-raállítva lehet maxolni a teljesítményt - ennek minden hátrányával és előnyével együtt. -
-
Remus389
veterán
Sziasztok,
már kábé 3 hónapja használom a Linux Mint Cinnamon-t nagy megelégedéssel egy 14 éves laptopon multimédiás célra.
Egy apróság azért van, de tényleg apróság.
Ha rákötöm az iPhone-t, akkor van hogy így mutatja hogy hol áll a töltésben, tehát rögtön látom:
Máskor pedig nem mutatja hanem be kell lépnem a "power settings"-be, és a batteries fülre.
Nem egy nagy dolog, de hátha egy jó Linux guru tudja a megoldást, mert amúgy nagyon jó. Néha még van olyan hogy a videolejátszó egy kicsit megzavarodik és zöldes-kockás lesz a video, de ekkor újraindítom a gépet.[ Szerkesztve ]
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Egy újgenerációs laptopra keresnék olyan disztrót, ami kihasználja az adottságait és Windows közeli akkuidő érhető el vele (de ne úgy, hogy a végletekig van leszabályozva minden és a teljesítmény látja kárát).
Jó lenne ha megfelelően működne a DE skálázás és egy 125-150%-on lehetne a kijelzőt használni.
Tudtok valamit ajánlani?[ Szerkesztve ]
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sanyi.mTs #101238 üzenetére
Látni fogja, sőt, még a titkosított ntfs partíció kezelését is tudja a Linux. Viszont alapból semmit sem fog vele csinálni, szóval emiatt nem kell aggódnod.
Ha te nem állítod be a partíció(k) csatolását, akkor eleve csak úgy tudod majd megnyitni Linux alól, hogy be fogja kérni a jelszavadat az ideiglenes csatoláshoz.
Egy esetben nem tudsz hozzáférni ntfs partícióhoz, ha azt a Windows nem zárja le rendesen, mert valamelyik alvási funkció miatt olyan felemás állapotban hagyja. Most meg nem mondom éppen minek hívják ezt W11 alatt, régebben "gyors rendszerindítás" vagy mi volt a felelős ezért.
[ Szerkesztve ]
-
Sanyi.mTs
addikt
Új gépre win11 + Linux mint párost szeretnék telepíteni külön ssd-re. Linux lenne az alap rendszer és a gép boot sorrendjéből választva indulna csak a Windows.
A kérdés pedig, hogy lehet-e olyat állítani Linux alatt, hogy egyáltalán ne lássa a windowsos ssd-t? Még nincs meg a gép, de valószínűleg 2xnvme SSD megy bele. -
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Anakin007
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #101220 üzenetére
Na-na-na-na! Pontosan ezt a notit használtam idén (vagyis 2024) karácsonyig, csak 8Gb RAM-al és KDE-n (24.04 LTS). 480p -s YT -okat is viszi akadás nélkül, szerintem a 720p-st is. GIMP-ben retusáltam 30-40 MB-os JPG-ket, gond nélkül, egyedül az Android Studio szimulátora fekteti be.
Win10 -en a SolidEdge 2024 csak csökkentett módban indul el ugyan, de teljesen jól használható. Kubuntu-n egyedül az új kernel érkezése okoz gondot ill. a teljes 6.8xx -től kezdődően mind (kifagy az X, próbáltam 6.9.xx-el is, custom kernel, stb, nem segít).Nagyon jó kis vas, sokkal többre hivatott, mint hogy "..Arra jó, hogy gyorsan rákeress valamire..." Irgum-burgum!
Az anyagminőségéről nem is beszélve, 14 évesen...Bocsi az OFF-ért, de mindig örülök, amikor T-szériás Lenovo-s kollégával találkozom és tényleg írtó jó gép
-
válasz
ViZion #101230 üzenetére
Kicsit hegesztettem még rajta, mostmár tömbben lehet megadni a mappákat.
Crontab-ba illesztéshez találtam ezt, a nagytalpú Isten adjon hosszú életet a fejlesztőnek, szerintem egy-két óra fejvakarástól megmentett#!/bin/bash
backup="/mnt/backupHDD/" # mentések helye, cél mappa
folder=("Apa" "Anya" "e-book" "Foto") # mentendő mappák neve
for i in ${!folder[@]}; do
link="$backup""${folder[$i]}" # backup elérési úthoz rendeli a mappanevet
source="/media/""${folder[$i]}" # forrás a media mappában a "folder"-ben megadott mappanév
rm -rf "$link"".2"
mv "$link"".1" "$link"".2"
mv "$link" "$link"".1"
rsync -aq --delete --exclude={'*.tmp','~$*','.trash*','.thumb*'} --link-dest "$link"".1" "$source" "$link"
done
rsync mehet -avh kapcsolóval is, itt beszédesebb. Három változat továbbra is. Ki lehet egészíteni további mentésekkel. Sőt, meg lehet vizsgálni, h változott-e valami, ha nem, akkor ne frissítse a már elkészült backupokat. De erre nálam nincs igény, szal. nem ölök bele több időt.
-
válasz
ViZion #101226 üzenetére
Hátha másnak is segítség, rsync incremental backup-ra bash script:
#!/bin/bash
backup="/mnt/mentés helye/mappanév"
rm -rf "$backup"".2"
mv "$backup"".1" "$backup"".2"
mv "$backup" "$backup"".1"
rsync -a --delete --exclude={'*.tmp','~$*','.trash*','.thumb*'} --link-dest "$backup"".1" /forrás helye/mappa/ "$backup"
backup változó a mentés mappa helye, pl. nálam
/mnt/backupHDD/vizion
a végére nem kell / jel!
Az utolsó 3 verziót őrzi meg. Ha nem volt változás, akkor a három mentés egyforma lesz, szal. ha naponta futtatja vki, akkor át kell írni, hogy valóban legyenek verziók mentve.
Exclude részben amit NE mentsen. -
válasz
CPT.Pirk #101220 üzenetére
Szia!
Összefoglalóba javasolnék a mentős részhez még egyet: Super Grub Disk... hamár a Rescatux ott van. Ez kevesebbet tud, de "idegállapotban" csak 20 MB kell letölteni, ami nagy segítség. -
-
kenguru99
senior tag
Köszi mindenkinek, hozzászólást. Látom sikerült új formába öntenem a " nem kell drága gép csak a gyereknek kell játszani"" típusú mondatot.
Mindegy, akkor marad így. Arra az évi pár alkalomra jó lesz.[ Szerkesztve ]
-
válasz
tordaitibi #101225 üzenetére
nem gond, összeáll ez... valahogy
Egyszerűsíteni akartam a rendszert, de itt-ott lábonlőttem magam, pl. ezzel, meg kicsit a samba path-ok és jogosultságok megkavarodtak...
Persze lassan kiderül, h mit hol írtam el, meg sztem ez a script is életképes lesz. -
-
válasz
tordaitibi #101222 üzenetére
jah, ismerem a Timeshift-et, Luckybackup-ot, Duplicati-t...
Az kimaradt, h ez szerver, nincs GUI -OK, ha nagyon akarom, akkor lehetne.Eddig VM alatt volt a mentés, raktam fel GUI-t, ssh-ról export display-el GUI-n konfigoltam, futott és kész. De most a hypervisor-on szeretném futtatni, VM-ek kiiktatva, csak Opnsense és Home Assistant van, egyik sem lájkolja ha ssh-ról belemókolok, ill ezekhez a lemezekhez nem is férnek hozzá. Azt nem is kerestem, h LXC-re tudok-e GUI-t rakni...
De ha ezek jók, akkor crontab-ba bepattintom és kész.Közben ezt is megtaláltam:
rsync -av --exclude={'*.txt','dir3','dir4'} sourcedir/ destinationdir/
[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
válasz
kenguru99 #101211 üzenetére
a "nincsenek nagy elvárások" és a "böngészni" az két diszjunkt halmaz
köszönetet a jelenlegi webfejlesztési trendeknek mondhatunk.
egy ilyen vas nagyjából bármilyen hétköznapi feladatra alkalmas lesz, csak az átlag júzer számára elfogadható színvonalú webböngészésre nem.amúgy Debian LXDE, a problémádat viszont nem fogja megoldani. esetleg meg lehet próbálkozni a Midori browser használatával, de csodát attól se várj, nem a böngészők miatt használhatatlan a mostani WWW, hanem a weboldalak miatt.
-
válasz
ViZion #101221 üzenetére
Nem akarlak rábeszélni gui-ra ha szereted a terminált de egy jól beállított Timeshift pontosan azt csinálja amit szeretnél.
1x kell gui alól bekonfigolni, nagyon részletes a beállíthatósága és innentől el is felejtheted, észre se veszed hogy a háttérben dolgozik.
Gond esetén ugyanilyen faék egyszerűen vissza is tudsz vele állítani. Akárhova, másik, új lemezre, sikítókorongra, mindenre.
Ha a backup a teljes rendszerlemez, akkor oké, ha esetleg nem, és pl. adatlemeről szeretnél backupot adatlemezre akkor nem ez lesz a barátod.
Erre én a Free File Sync-et használom. -
Sziasztok, megint jövök, kérdezek...
rsync, full + incremental backup, azonos gép, két meghajtó.
forrás: /mnt/pve/nas/source
cél: /mnt/pve/backupHDD/backup.0 .1 .2
Több scriptet találtam, de mi a gyakorlat, melyik a célravezetőbb/gyorsabb?
Első:rm -rf /mnt/pve/backupHDD/backup.2
mv /mnt/pve/backupHDD/backup.1 /mnt/pve/backupHDD/backup.2
cp -al backup.0 backup.1
rsync -a -delete /mnt/pve/nas/source /mnt/pve/backupHDD/backup.0
Itt az első futtatás létrehozza backup.0 -ként a full backupot.
De ismételt futtatások során ez törlődik majd, nem?
OK, ezért jó kérdezni, mert közben rájöttem, h nem cp -a, hanem cp -al van, hard link.Második:
rm -rf /mnt/pve/backupHDD/backup.2
mv /mnt/pve/backupHDD/backup.1 /mnt/pve/backupHDD/backup.2
mv /mnt/pve/backupHDD/backup.0 /mnt/pve/backupHDD/backup.1
rsync -a --delete --link-dest /mnt/pve/backupHDD/backup.1 /mnt/pve/nas/source /mnt/pve/backupHDD/backup.0
Melyik lehet a barátibb felhasználásra?
Illetve kellene az --exclude is, de ez egy hosszabb lista, valahol láttam, h ezt külső fájlból töltik be, nem tudom az-e a jobb, vagy legyen 4 soros a parancs...
Javaslat? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
growler #101219 üzenetére
Becsatlakozom én is,
Thinkpad T410 + Lubuntu LTS
Core I5 M520 (2010-es kiadás, 2 mag 4 szál, 2.4GHz alap órajel)
4GB ram, SSDYoutube videók böngészése az olyan 30..50% proci terhelést okoz önmagában míg betölti az indexképeket. Videókat ugyan lejátszik 1080P-ben is, de ott terhelődik be mindegyik mag 90% fölé. Viszont se 1080P-ben, se kisebb felbontásban nem teljesen folytonos a lejátszás. Arra jó, hogy gyorsan rákeress valamire, de arra nem, hogy ezen nézegesd a kedvenc videóidat...
Én ezt a gépet Arduino programozásra szoktam használni, van 1-2 arduinos cuccom a lakásban és azokat erről szoktam felprogramozni, arra még bőven jó.
-
growler
őstag
válasz
lev258 #101218 üzenetére
14 eves Acer laptop (4738Z) P6100 CPU, 4GB 1067 MT/s RAM
Mint 21.3 Cinnanon.
720p YouTube videokat siman viszi.
1080p YouTube videok szaggatnak (gyakran masodpercekre lefagy)
Ugyanezt az1080p-s videot letoltve, es SMPlayer-el lejatszva,
mondhatni semmi problema nincs.
Freetube (appimage) ugyanugy szaggatja az 1080p-s videot.[ Szerkesztve ]
-
Warton
őstag
Pont ilyen proci van a Macbookomban is. A youtube indítása kb. fél perc, mire bejönnek a videók, videó lejátszást 360p felett felejtsd el. Már 480pben sincs folyamatos videólejátszás, állandóan homokórázik stb. 360pben az alábbiak szerint alakul a cpu használat, persze csak egy ablak és semmi más nem fut:
Hogy mennyi értelme van 360p-ben videót nézni azért az elég kétséges.
A rendszer MX Linux KDE. -
válasz
Nincsenek nagy elvárások csak internet böngészés.
A normális böngészés elég nagy elvárás manapság. Egy mai böngésző tulajdonképpen egy komplett hálózatos multimédia center+futtatókörnyezet, hiszen képet/videót/hangot játszik le hardvergyorsítottan, miközben folyamatosan kommunikál a hálózaton, és JavaScript kódokat futtat, akár olyan bonyolultakat, amik meghaladják egy-egy asztali program komplexitását...
A géped sok mindenre jó lehet még, de böngészésre sajnos már csak korlátozottan. -
-
válasz
Sokszor le lett itt írva.
Nem az OS a probléma, az feláll és fut. Hanem a böngésző.
Olyan viccesmikor ezren ideírták már hogy semmire nem kellene "csak" böngészni.
Ebbe a prociba semmi natív utasításkészlet nincs még nemhogy H265 de H264 téren sem.
A Prohardveren meg pár egyszerű weboldalon kívül megfekteti a Youtube, a Facebook stb.
Ezen semmilyen pehelysúlyú böngésző nem segít. -
kenguru99
senior tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani egy 2009-es Acer laptopra linux disztribúciót. Csak ritkán, alkalomszerűen van rá szükségem. Nincsenek nagy elvárások csak internet böngészés. Jelenleg ubuntu mate van rajta, de ezzel már nagyon kínlódik a hardver. (Core 2 P7450, 4gb DDR2 ram, ssd). Jobb lenne egy kisebb rendszerigényű. Lecserélni nem akarom a gépet mert nagyon megvigyázott, hibátlanul működik és amire használom arra megfelel, csak lehetne egy kicsit gyorsabb.
-
válasz
Rowon #101203 üzenetére
Ilyen esetekre jó a Snapper, a btrfs-es snapshotokkal, mindennel együtt (meg a transactional-update, de az tudtommal nem érhető el Mintre). Amióta tudom, hogy létezik, azóta így használom az összes rendszerem, és erősen tudom javasolni mindenkinek, hogy btrfs+Snapper+minden frissítés előtt snaphot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #101201 üzenetére
Jah, a checkdisk-re gondoltam csak én is még a DOS 6.22 idején kezdtem a PC korszakot... Szóval amit a mount ma megoldott, azt a chkdsk sem tudta megcsinálni. A chkdsk szerint minden tökéletes volt...
-
válasz
CsengődiGeri #101191 üzenetére
Én csak a könyvelőm miatt aggódtam, hogy fog hozzáférni a cégkapumhoz, de közben megbeszéltük, ugyanúgy mint eddig. Meghatamazás alapján a saját ügyfélkapuján keresztül látja a cégkapumat és intézi az én cégem úgyeit.
-
funkmester
aktív tag
Hi, no catching page found - rendszerinditasnal ez az uzenet fogad? A rendszer mukodik rendesen, csak lassabban startol. Vana valami hibakereso modszer?
-
válasz
Tails111 #101200 üzenetére
Automata frissítés margójára, én azt sem ajánlom, legalábbis az Ubuntu alapú Minten beállítottam apám laptopján. Valamit lefrissített a Frissítéskezelő és olyan jól sikerült neki, hogy a network-manager nem volt hajlandó tovább működni. El kellett távolítani a csomagot a függőségeivel együtt, majd újratelepíteni. Ezt nem mondom, hogy minden rendszernél így van, mert pl. a Debian a stabilitásáról híres és az LMDE 6 azon alapul, de azért LTS rendszereknél, ha valaki heti egyszer lefrissíti a rendszerét manuálisan... azt azért túl lehet élni.
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz
CPT.Pirk #101197 üzenetére
fdisk a múlt, ha jól tudom még dos alapon megy.
És nem pont a fájlrendszer leírók rendbetétele a fő erőssége egy modern ntfs fájlrendszeren. A Microsoft is csak bennthagyta de nem ajánlja a használatát.
Ha legközelebb csinálod checkdisk .
chkdsk.exe de cmd-ből nem a legbarátságosabb.
Ha sikerült betűjellel csatolni, guival szerintem kényelmesebb.
partíción/lemezen jobbklikk, Tulajdonságok, Eszközök fül és itt Ellenőrzés.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Game Pass Ultimate előfizetések 4 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- A legolcsóbb árak! Jogtiszta Windows operációs rendszerek számlával!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok