-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
JonssoN
csendes tag
válasz Vasti74 #101367 üzenetére
Azért nem csak a vén hülyék. 14-17 éves korom között többször kipróbálgattam egy-egy félórás telepítésig az Ubuntut-Mintet, de mindíg visszatértem Winre. Aztán '17 nyarán mikor töltöttem a 18-ik életévemet, úgy hozta a sors, hogy kialakult az örök szerelem köztem és a linux között. Winre nem tudnék visszatérni már, mikor ismerősöknek csinálok gépet mindíg fogom a fejem, hogy mennyire egy elmaradott rendszer. A két idősebb linuxos kollégának pedig hatalmas tisztelet, hogy ilyen jól használják a rendszert.
-
veterán
válasz Steve_Brown #101370 üzenetére
Mint a viccben, amikor Gandalf sétál a Megyében és látja dolgozni a félszerzeteket, majd odaszól nekik: - Milyen jó nektek hobbitok, hogy a munkátok a hobbitok.
[ Szerkesztve ]
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
-
Vasti74
aktív tag
válasz ubyegon2 #101361 üzenetére
Ez igazából logikus... A "fiatalok" szinte egyáltalán nem használnak már számítógépet, jól elvannak a telefonnal és a táblagéppel. Android, iOS-iPadOS. Vagy az irodai, esetleges otthoni gépen, ami Windows vagy macOS. Linuxot reszelni 99,99%-ban már csak a vén h*lyék szoktak, akik megszokták, hogy az élet nem egyszerű, és mindenért meg kell dolgozni ;-)
-
-
félisten
válasz growler #101364 üzenetére
Köszi, ez hasznos, bár nem nekem volt fractional scaling gondom, a bioscaling csak poen lett volna.
Láttam másik topikban, hogy megjelent a 22.1 stable verzió és ránéztem a beta-ra, gyakorlatilag a cinnamon és még néhány apróbb csomag frissült, úgy látom már quasi a beta is stable állapotban volt hajszál híján. Sajna a felugró funkció kisablakok elég rettenetesre sikerültek, bár lehet csak a sötét téma miatt, egyelőre jobb a 22.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
-
-
félisten
válasz tordaitibi #101348 üzenetére
Vén fac meg nem mai csirke!
Én se gondoltam, hogy ennyire vének vagytok már, kíváncsi lennék eléri-e a 45 évet az itteni átlagéletkor. Eddig amúgy azt hittem, majdnem én vagyok itt a legvénebb, nemrég lettem felsőcsoportos én is 6x-be léptem. Az sejtem, hogy mi már rohadt bölcsek vagyunk, max nem jut eszünkbe mindig minden bölcsesség! (amúgy én nem a korod miatt voltam mindig kíméletes veled)
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz csixy #101313 üzenetére
Nálam nem ez nem fog menni, mert szigetelő szalaggal leragasztom a kamerát.
Ööö...kicsit félreértetted, de csináljunk egy kísérletet. Told közelebb a szemgolyódat a kijelzőhöz, akkor nagyobb betűméretet látsz! Erre gondoltam ezzel a bioscaling-gal.Tényleg durva, mennyire mumificante szekció vagyunk itt a fórumon!
-
-
Tim82
félisten
válasz csixy #101355 üzenetére
Gyanítom, hogy nem is tudnám, mert valószinüleg a pentium 630-as nem tudja se a POPCNT-t se az SSE4.2-t.
Szerintem mindkettőt "tudja"."You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
válasz sh4d0w #101347 üzenetére
Úgy biza! De még azért dolgozom, körtanárkodok. A praxisban az öreg Esprimo P400-as vasat ma cseréltem le egy új Dell Vostro 3020 SFF-re. Hazahoztam ezt az ócskavasat , a kétmagos pentiumon egy Siliconpower S72-es SSD-ről úgy fut a L.Mint Cinnamon 22-es, hogy akadásmentesen játssza le a tűzróka a 4k HDR Costarica videót. Bele teszek egy S55-ös Siliconpower SSD-t és tolom fel a Cinnamon 22.1-est, mert erre már nem akarom a windows 11-et felmókolni. Gyanítom, hogy nem is tudnám, mert valószinüleg a pentium 630-as nem tudja se a POPCNT-t se az SSE4.2-t.
Szóval ennyit az öreg vas "elengedés"-ről.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
.-..-.
junior tag
Micsoda nosztalgia hullam ...
Nekem Ubi 8 volt az elso linux rendszerem, de akkoriban parhuzamosan hasznaltam a win-el.
Uhu, Debian es hasonlokkal is probalkoztam anno.
Aztan Ubi 12-nel kezdtem aktivan azon dolgozni.
Majd egy idoben felbosszantott, hogy nagyon lemaradtnak ereztem hw tamogatottsagban. (Wifi, tuner, ilyesmi)
Macera volt vele folyton.
A regi, mar torolt account-om szerint ebben a topicban 2012-ben kerdeztem eloszor.
Kb. 8 eve megint aktivan linuxozom, de elengedtem a Debian/Ubuntu vonalat desktopon es Arch lett a vege.
Evek ota jol elvagyok vele, de most meg maga a systemd kezd bosszantani.AMB Rizen9 5900Z, 32GB B.Skill DDR7 Trident Noe, MiSi B550 Tohamawk, NVidea RXT 4080 Hyper, Smasnug 32' OLED 4k@240Hz, MicraSoft Windoors 11 -> De lehet, hogy átvertek :(
-
válasz tordaitibi #101351 üzenetére
Szerintem igy is szoktunk disputazni eleget
https://www.coreinfinity.tech
-
Vasti74
aktív tag
válasz sh4d0w #101347 üzenetére
Akkor láttál már ezt-azt te is :-)
Én gyerek vagyok még ;-) , de néha belegondolok, hogy mikkel kezdtem a számítógépes ismerkedést, és hová jutott a technika, hát, döbbenet!
Ha valakinek ma azt mondanám, hogy lehet programot futtatni pl. 3,125MHz-es 8 bites processzoron magnókazettáról betöltve 8kB memóriában, az nem is értené, hogy miről beszélek!
Főleg, ha hozzátenném hogy pl. 8Mhz-es 16 bites procin 1MB (vagy 640kB) memóriában, 20MB-os merevlemezről, ami kb. pár 100kB/s átviteli sebességet tud Windows-t meg Office-t, és még sok-sok hely is marad a merevlemezen... ;-)
Régen minden jobb volt! ;-) -
veterán
-
Rolad tudtam, hogy eleg sok kenyeret megettel mar (ennek koszonheto egyebkent, hogy sokszor nem irtam le, amit gondolok), de csixy-rol eszembe nem jutott volna, hogy ennyi idos.
[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
én most rendkívül kiscsikónak érzem magam
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
veterán
-
-
Abszolut autodidakta vagyok, mentségemre szolgáljon, hogy a Földes gimiben a Spec. mat. tagozaton kaptunk egy kevés számtek ismeretet. Még az ősi TPA 1001i lyukszalagos gépen gyűrtük a C-fokált. Már a 67.-ket taposom.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
-
Graphics
Jómunkásember
válasz Rowon #101342 üzenetére
Így van, és talán Shuttle gépek voltak.
Az infó tanszék után de még a tesiterem előtt. Mindig meséltem , hogy itt volt életem legszebb 3,5 éve 4,5 év alatt.[ Szerkesztve ]
Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már csak és kizárólag privátban leszek elérhető. :)
-
veterán
válasz Graphics #101340 üzenetére
Fősulin mai napig emlékszek rá, hogy a könyvtárban valamelyik Ubunturól neteztünk, akkor láttam életemben először Linuxot. Még emlékszem a tipikus lilás színű hátterére.
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
En sem mai gyerek vagyok, kb. 0 alkalommal kellett szogelni a Debiant - legalabbis miota AMD hardverem van. A lenyege: olyan hardvert kell hasznalni, amit oob tamogat a rendszer.
-
Graphics
Jómunkásember
-
veterán
válasz Vasti74 #101336 üzenetére
Elmúltam 50, a barkácsolás már rég nem a hobbim, a számítógépet csak használni akarom
Bár még csak 30 múltam el, de együttérzek veled. Millió disztró, mindegyik a maga hülyeségével, nincs egy olyan, amire tényleg azt mondom, hogy odaadod Random Istvánnak és csak megy nála mindenféle barkácsolás nélkül. Még a Linux Mintre azt mondanám, hogy ilyen, de abban is vannak egészen egyszerű dolgok, amik vagy nem működnek rendesen 2025-ben sem, vagy bújhatod a fórumokat órákig, mire rájössz, hogy mit kell beírni a terminálba.
Support hiány, túl sok a disztró, nem is kapnak elég pénzügyi támogatást, amiből fejlődhetnének, kevesebb hardveren megy, nem oktatják az iskolákban, stb. Van baj bőven. De legalább ingyenes.
-
veterán
válasz Vasti74 #101336 üzenetére
Üdv a klubomban
Én kb. 6-7 éve használom, aránylag megelégedetten. Több hónap-év szögelés után elégedetten természetesen.
Csak mikor írtam egy blogot ezekről az apró, de rettenet bosszantó himyosságokról, használatot lerontó dolgokról, kaptam érte annyi hideg zuhanyt hogy még most is törölközök.
És kipróbáltam tucat disztrót és mindnek volt-van valami apró de bosszantó szögelnivaló hibája.
(legutóbb az istenített gyári repok használhatatlan ezeréves szoftvereivel volt itt a topikba egy nagyobb lélegzetű mindekivel összeveszésem, természetesen én voltam ebbe is a fekete bárány ...)
Olyan ez a Linuxozás mint pl.
elmész vacsorázni egy 1. osztályú étterembe, 7 fogás, kaviár, lecummantanak az asztal alatt, ezüst étkészlet, 1975-ös portói bor, a felszolgálás makulátlan, a kaja isteni. Minden osztályon felüli.
Csak az egyik tányár szélén ottv an egy egészen kicsike darab szar. Nem nagy, nem is zavaró de lőttek az egész vacsora élvezetének.
Ennek ellenére imádom, használom.
De ha a Win10-11-re rá lehetne húzni egy teljes értékű KDE felületet, annak minden beállíthatóságával, könnyeket elmorzsolva és 7 napig feketébe gyászolva de megválnék az öreg Ubuntumtól 2 másodperc alatt. -
válasz CPT.Pirk #101335 üzenetére
Az már a külső lejátszók készítőinek problémája. Pl. elképzelhető, hogy az ingyenes csak lejátszásra képes önálló (nem egy operációs rendszerbe integrált) megoldások szabadon használhatóak.
Vasti74
n+1 distro létezik. Van ahol telepítéskor egy pipa, van ahol meg kell dolgozni érte. Ugye aredhatIBM szárnya alatt elsősorban céges, nem otthoni felhasználás a jellemző. Így nem elsődleges a multimédia támogatás.Úgy már próbáltad, hogy dnf group upgrade multimedia
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Vasti74
aktív tag
válasz Rowon #101331 üzenetére
Ezen én pl. elég nehezen tudom túltenni magam - akkor is, ha majd egyszer eljutok oda, hogy egyáltalán működjön! ;-)
Felteszek egy Debian - Ubuntu - Mint akármit, és minden működik (mármint ezek a dolgok)
Azok is ingyenes rendszerek.
Szóval nem hiszem, hogy nagy dolog lenne egy szintén nem tegnap kitalált disztribúciótól, hogy egyszerűen működjön...
Nem szeretek ilyen dolgokba belemenni, de most már tisztán látni vélem, hogy mi az oka a linux el nem terjedésnek!
Hát ez.
Én tényleg nem ma kezdtem, Debian Bo-ból már szervereket telepítettünk, majdnem 20 évig rendszergazdáskodtam, egész komoly szervereket is felügyeltem. A desktop dolgokba mondjuk nem nagyon ástam bele magam, csak használtam, mert a böngészőn meg az irodai progikon kívül nem kellett más - az meg eddig működött nagyjából. És most itt vagyok >25 év ilyen-olyan linuxos tapasztalattal, szóval elmondhatjuk, hogy láttam már pl. parancssort ;-) , és napok óta (na jó, napi 10-20 percet szórakozok csak vele ;-) szívok olyan dolgokkal, amiknek kapásból működnie kellene, és egyelőre nem működnek...
Akkor mit kezdjen ezzel a helyzettel valaki, aki még nem látott linuxot?!
Azt már nem is mondom, hogy Mint Cinnamon-ról a megjelenítési problémák miatt váltottam Fedora KDE-re, és ugyan egy kicsit ez tényleg jobb, de a jótól még piszok messze van :-(
Elnézést a nagyon offtopicért, de tényleg olyan szinten kezdek kiábrándulni a rendszerből, hogy az már fáj. Elmúltam 50, a barkácsolás már rég nem a hobbim, a számítógépet csak használni akarom, de úgy látszik, hogy a három rendszer közül most éppen a linux a legkevésbé alkalmas a használatra :-( Csak sok mindent annyira megszoktam már benne, hogy nagyon fájna a váltás. -
-
Vasti74
aktív tag
válasz urandom0 #101325 üzenetére
Köszi, de most meg ott akad el a dolog, hogy nincs dnf groupupdate.
root@fusi-d738:/home/vasti# dnf groupupdate core -y
Unknown argument "groupupdate" for command "dnf5". A kapcsolók további információiért adja hozzá a „--help” kapcsolót.
Lehet, hogy egy bővítmény által biztosított parancs, próbálja ki ezt: dnf5 install 'dnf-command(groupupdate)'root@fusi-d738:/home/vasti# dnf5 install 'dnf-command(groupupdate)'
Tárolók frissítése és betöltése:
Tárolók betöltése.
Failed to resolve the transaction:
No match for argument: dnf-command(groupupdate)
You can try to add to command line:
--skip-unavailable to skip unavailable packages
Megy ez, mint a karikacsapás ;-) -
válasz tordaitibi #101330 üzenetére
[Teljes MP3 (encoder és decoder) támogatás érkezik a Fedora-ba]
Lehetett, de vagy fizettél az ehhez szükséges kódék-ért, vagy nem a distro saját tárolójából telepítetted a megfelelő programokat. Lásd pl. Ubuntu Restricted Extras tárolóját.Pl. az MS, a mai napig spúrkodik, ugyanis nincs beépítve a Windows árába a HEVC kódek licence díja, azt az MS Áruházból kell megvásárolni 350.-Ftért.
[ Szerkesztve ]
-
-
veterán
válasz cigam #101328 üzenetére
Ennél nagyobb baromságot még nem hallottam, annak ellenére, hogy igaz és a Debian például alapból szállítja az ffmpeg, libavcodec és társai csomagokat. Az miért teheti meg? Debiant nem használnak nagyvállalatok? Az ISS-en is van Debian.
Az ilyen corporate sz*rokkal van a gond csak, Fedora, Red Hat, SUSE, stb.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
válasz tordaitibi #101327 üzenetére
Rosszul tudod. Pl. nagyon nagyon régen még az mp3-at se tudta lejátszani egy mezei Linux rendszer, mert a szabadalmak 2007 és 2017 között jártak le az Egyesült Államokban. Márpedig a distrókat világ szinten terjesztik, nem szeretnének jogi vitákba keveredni olyan országokkal ahol még élő szabadalom véd bizonyos eljárásokat, vagy magának a kódek-nek a terjesztését.
Valahol régen volt egy táblázat hogy melyik kódek szabadalma mikor jár le, de már nem találom. Ha jól értem, akkor akkor itt azt írják, hogy idén augusztusban járnak le az utolsó h.264-hez tartozó szabadalmak.
Pl. a Fedora-ban és a legtöbb linuxban ezért hiányos a lejátszási képesség, és gyakran telepítés közben lehet bepippantani, hogy nem a sistro részét képező jogi védelem alatt álló komponenseket is telepítsen.
Ez egy jogi kiskapu. Hiszen nem a distribució része, nem települ automatikusan.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz urandom0 #101325 üzenetére
Nekem ez mindig is magas volt,
úgy tudom a kódoló az a fizetős, de a lejátszáshoz a dekódoló az ingyenes.
Ha nem jól tudom javítsatok ki, ha meg így van ahogyan én gondolom, akkor mi akadálya betenni a disztróba egy pl. H254-265 lejátszó, dekódoló kodeket?
Ezzel a hozáállással a hdmi-it se lehetne szoftveresen használni, pláne nem egy free disztróba. hisz a hardver gyártója vette meg csak a liszenszet, nem az oprendszert használó user. -
veterán
válasz Vasti74 #101323 üzenetére
Szia,
Én a Haruna flatpaket is ajánlom még, jó kis lejátszó.
https://flathub.org/apps/org.kde.haruna
Ellenőrzött a flatpak, a VLC-vel ellentétben.
[ Szerkesztve ]
-
RPMFusion felvétele ahogy cigam leírta, majd utána kodekek telepítése:
dnf install https://mirrors.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm https://mirrors.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm -y
dnf install -y lame\* --exclude=lame-devel
dnf install -y gstreamer1-plugins-{bad-\*,good-\*,base} gstreamer1-plugin-openh264 gstreamer1-libav --exclude=gstreamer1-plugins-bad-free-devel
dnf groupupdate core -y
dnf groupupdate multimedia --setop=install_weak_deps=False --exclude=PackageKit-gstreamer-plugin -y
dnf groupupdate sound-and-video -y
dnf install rpmfusion-free-release-tainted -y --allowerasing
dnf install rpmfusion-nonfree-release-tainted -y --allowerasing
dnf install libdvdcss -y --allowerasing
dnf install ffmpeg libva-utils libva -y --allowerasing
dnf install libva-intel-driver -y --allowerasing
dnf install intel-media-driver -y --allowerasing
dnf install -y vdpauinfo libva-vdpau-driver libva-utils
dnf install mesa-dri-drivers.i686 mesa-dri-drivers mesa-libGL mesa-vdpau-drivers mesa-vulkan-drivers -y
Az Inteles dolgokat a végén kihagyhatod, ha nincs rá szükséged.
A flatpakos VLC-ben benne vannak a lejátszáshoz szükséges kodekek, de NE a Fedorás flatpakból telepítsd, mert abban nincsenek, hanem vedd fel a Flathubot, és onnan.
-
Pedig szerintem azóta se változott semmi. az RPM Fusion-ban vannak azok a licence problémás codec-ek, amiket az alap terjesztése nem rakhatnak bele.
sudo dnf install https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm https://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm
sudo dnf groupupdate MultimediaItt is írják, hogy az alap ffmpeg-et hogyan tudod lecserélni a teljes értékűre.
Plusz rémlik valahonnan, hogy a Fedora-s VLC-ből ugyanúgy hiányoznak codec-ek. Vagy az RPM Fusion-ból kell telepíteni, vagy a eleve a VLC-ről. Esetleg tehetsz egy próbát a flathub verzióval.
[ Szerkesztve ]
-
Vasti74
aktív tag
válasz cigam #101322 üzenetére
Köszi, de a 26 szerintem már rég volt. A videólejátszó a Dragon Player, ami nem akar hiányzó codeceket telepíteni. Amik a leírásodban szerepelnek, azok ha jól látom telepítve vannak: több leírás alapján is próbáltam már, gondolom közben valami sikerült, csak az még nem elég.
Kezdem elveszíteni a fonalat lassan 30 év linuxozás után, de komolyan... Már a harmadik linux disztribúciót - "ablakkezelőt" próbálom, az egyikkel a megjelenítés nem OK (4k monitor + skálázás) , ezzel meg most így a 21. században egyszerűen csak egy 4k videót szeretnék lejátszani, de valahogy nem akar összejönni - nem hogy kapásból nem működik, ahogy működnie kellene, hanem keresgélés és próbálgatás után sem... Ez mondjuk legalább kapásból működött azzal a rendszerrel, amin meg a skálázás volt használhatatlan.
Amíg nem volt 4k monitorom, meg sem fordult a fejemben, hogy majd emiatt fogok most már napokat szívni a gépemmel, amit egyszerűen csak használni szeretnék... És nem vadi új csúcs fejlesztéseket, mert a 4k megjelenítő és a h.265 szerintem legalább 10 éves technológiák. -
Vasti74
aktív tag
Sziasztok!
El tudja nekem mondani valaki, hogy hogyan tudok Fedora 41 KDE rendszerre codeceket telepíteni? Mindenfélét, mindenhez ;-) , kb. úgy, hogy az az eddigi Mint Cinnamon vagy MATE rendszereimben kapásból benne volt.
Keresem a leírást a neten, de ötből öt totál mást akar csináltatni velem, párat kipróbáltam, de azok meg legalább nem is működtek.
Így meg pl. a VLC nem játszik le h.265 fájlokat, a Youtube letöltögető is codec-et hiányol: hirtelen ezt a két programot akartam használni, és 2:0 a rendszernek :-(
Előre is köszönöm, üdv: Vasti -
félisten
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Régebben a Chakra futott fel itt, miután mondogattam másoknak... Most az EndeavourOS.
Linux influenszer lettem.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
IstvánLászló
senior tag
válasz Steve_Brown #101317 üzenetére
Az endeavourOS príma,nagyon nagyon stabil,dettó nálam, steamen - lutris-al
minden game is remekül fut,nagyon jó teljesítménnyel és miden progim..
Gratulálok az átállásodhoz.Hajrá csak így továb sok síkert kívánok..
Privátot ne írjál csak ha fontos, válaszolok biztosan. Köszönöm mindenkinek türelmét idejét segítségét.
-
Steve_Brown
senior tag
Eddig én Windows felhasználó voltam de mindig figyelgettem a distrowatch-ot és ha feljött valami érdekeség akkor kipróbáltam.
Az endeavourOS-be a hétvégén ugrottam bele és basszus ez valami nagyon jó. Minden egyből felmegy, nem glitchel a KDE. Gyors, kevesebb ramot eszik mint a Manjaro.
Tegnap le is töröltem a windowst. -
Vasti74
aktív tag
válasz Graphics #101310 üzenetére
A linux jelszavak megváltoztatása nem nagy dolog alapesetben: a grub menüben (ha nem jön automatikusan, akkor SHIFT-et kell nyomni ha jól emlékszem) "e"-t nyomsz a legfelső soron, amin áll, a ro-t átírod rw-re, és a sor végére odaírod, hogy init=/bin/bash, vagy ha az nincs a gépen, akkor /bin/sh, aztán ha minden igaz F10-re tölti a rendszert.
Így elindul a rendszer egy rendszergazda parancssorral: passwd felhasználónév, anélkül meg a root jelszavát módosítod, és - ennyi :-)
A végén adj ki egy sync-et - én többször is szoktam, biztos, ami biztos ;-) , aztán reboot (init 6, vagy ctrl-alt-del) -
Graphics
Jómunkásember
válasz CPT.Pirk #101314 üzenetére
Köszi a tippet, a Clonezillával nagyon régen próbálkoztam, de sose késő frissíteni a "tudást".
Ezt most megpróbálom beállítani, aztán elmenteni többféle módon .
Szerencsém, hogy itt dokumentáltam PH-n a ristretto paraméterezését, így remélem gyors megleszek
[ Szerkesztve ]
Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már csak és kizárólag privátban leszek elérhető. :)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Graphics #101312 üzenetére
Igen, áramszünet ellen a naplózó fájlrendszer sem csodaszer. Érdemes venni szünetmentest, olyat ami ki tudja adni a leállítási parancsot betáp elvesztése után.
Mentésre meg javaslom a Clonezillát, az csak az adatot menti és azt is tömörítve, szóval a 16GB-os SSD-ből csinál egy kb. 3GB-os fájlt amiből aztán vissza tudod állítani az egészet, még úgy is ha nagyobb SSD-re kell megcsinálni, ki tudja terjeszteni a fájlrendszert.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
válasz ubyegon2 #101307 üzenetére
"Gnome alatt bioscaling van, ha közelebb tolod a szemgolyódat a kijelzőhöz, akkor nagyobb betűméretet láthatsz és fordítva."
Nálam nem ez nem fog menni, mert szigetelő szalaggal leragasztom a kamerát. ... Ez egy szuperprimitív triviális biztonsági tolókapcsoló! Mindig működik!Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
Graphics
Jómunkásember
válasz cigam #101311 üzenetére
Jogos, van is egy mentés, egy ugyanilyen gépen, csak abban egy 256GB-os 9%-os SSD dolgozik, de valóban, legalább egy HDD-re kellett volna klónozni.
A Live jó ötlet köszi.
Már készül is, szerencsémre volt a fiókban egy ugyanilyen 16GB-os SSD, arra most felhúzok valószínűleg egy friss rendszert.( Hát úgy voltam vele, hogy stabil mint a fene, mert fél éve gondtalanul ment... Aztán lehet egy áramszünet megfektette. ... De csak tippelek .. )
-
válasz Graphics #101310 üzenetére
Ha nincs róla mentésed, és nem tudod a jelszót, elég bajos lesz.
Indítsd a gépet pendrive-ról, pl. egy ive lubuntu-val, és ellenőrizd a belső meghajtó fájlrendszerét. Ellenőrizd, hogy van-e rajta szabad hely.
Miért nem mentesz? 16GB nem foglal sok helyet? A dokumentáció készítéséről nem is beszélve (mi az user pass páros, milyen progikat telepítettél, miket módosítottál a konfigurációt fájlokon, magukat a konfigurációt fájlokat külön lementeni, ....)
[ Szerkesztve ]
-
Graphics
Jómunkásember
Sziasztok!
Adott egy Gigabyte Brix 3160-as masina.
Egy Lubuntu van rajta, ami eddig jól működőtt, 0-24-ben egy reklám monitort szolgált ki.
Egyik napról a másikra nem tölt be a rendszer, csak villog a bal felső sarokban a kurzort, néha narancs színnel.
előtte kék háttér, Lubuntu felirat.Ctrl+Alt+F3-ra bejön a terminál, de hülye voltam és nem tudom a felhasználó név jelszót...
Valamiért vizuálisan nem tölt be a rendszer.
SSDn van, egy 16GBos SanDisk.
Ctrl Alt Delre néha előjön a betöltő logo, de meg is áll ..
Nem tudom van-e megoldás, ujratelepitem ha mégse, csak nem akartam beállítani mindent újra...
[ Szerkesztve ]
-
.-..-.
junior tag
válasz .-..-. #101308 üzenetére
Update:
Annyit hozzátennék a dologhoz, hogy amikor a szokott módon nyitom meg a VLC-t, akkor a megszokott módon rendben van a skálázás, mint minden más gui-s cuccom esetében.
Azonban amikor az SVP-n keresztül nyitom meg, akkor a VLC ablaka is furán skálázódik.
A betűméret rendben, de az egyéb gfx elemek nem skálázódnak fel.
bal: normál módon megnyitott instance
jobb: SVP-vel megnyitott instanceNyilván nem óriási gond, most először látok ilyet sok év után, inkább csak nem értem az okot.
[ Szerkesztve ]
AMB Rizen9 5900Z, 32GB B.Skill DDR7 Trident Noe, MiSi B550 Tohamawk, NVidea RXT 4080 Hyper, Smasnug 32' OLED 4k@240Hz, MicraSoft Windoors 11 -> De lehet, hogy átvertek :(
-
.-..-.
junior tag
válasz CPT.Pirk #101306 üzenetére
Nem sajnos, nem találok olyat ami ezt befolyásolná.
tordaitibi:
Nem a betűméretet akarom állítani, mert azaz egyetlen ami jól működik ennél az ablaknál.
A button, icon méretet kellene valahogy szintén felskálázni a window-on belül.
És csak ennél van ezzel gond, pedig az Arch reinstall óta (~2év) már volt Gnome verzió váltás is.
Sem elötte nem volt, sem azóta nincs más window-al ilyen gond.AMB Rizen9 5900Z, 32GB B.Skill DDR7 Trident Noe, MiSi B550 Tohamawk, NVidea RXT 4080 Hyper, Smasnug 32' OLED 4k@240Hz, MicraSoft Windoors 11 -> De lehet, hogy átvertek :(
-
félisten
válasz tordaitibi #101305 üzenetére
Gnome alatt bioscaling van, ha közelebb tolod a szemgolyódat a kijelzőhöz, akkor nagyobb betűméretet láthatsz és fordítva. Minimál opciót kapsz, ha felrakod a Tweak kisegítő appot, de miért nincs alapból benne egy fontméretezés és DPI állítás, azt nem tudjuk meg soha. Pedig lenne potenciál a Gnome-ban, gondolkodom is rajta, hogy ezen a kis érintőképernyős Latitude 2in1-en ki kéne próbálnom, ha már ez van kifejezetten touchra kihegyezve...
Amúgy még a Gnome alapúakban is ott az állítási lehetőség, például itt a Cinnamoné:
-
veterán
-
.-..-.
junior tag
válasz CPT.Pirk #101296 üzenetére
Igen, tudom, hogy abban van fractional scaling (illetve trükkel ebben is, de az eredmény ugye nem ugyanaz), viszont esetemben az integer alapú, 2x skálázás megfelelő.
Tehát nem maga skálázás típusa a probléma, hanem az, hogy valamiben más ez a window és elszúrja.A KDE-t ezért biztosan nem kezdeném el használni, mert nagyon nem tetszik.
Másrészt én x11-en vagyok még, mivel a Wayland-nek van két olyan hiányossága (pontosabban egy és egy másik sw oldalról meg nem oldott probléma), ami miatt visszalépés lenne váltanom.
Nekem amúgy bejön ez a Gnome elrendezés és működés.
Anno a Unity is hasonlított valamennyire ehhez és szerintem akkor kis hazánkban az egyetlen Unity-fan voltam, pedig nehezen nyeltem le akkoriban Ubuntu vonalon bóklászva a váltást
Mindegy, visszaveszem majd ideiglenesen 100%-ra a skálázást, bekonfigolom az SVP-t és visszaállítom 200%-ra a skálázást. Jó esetben a control-t nem kell többet megnyitnom.
Ha mégis, akkor megkeresem a ".conf" fájlt és ránézek, hátha gui nélkül is tudom állítani.
Még az sem biztos, hogy használni fogom az SVP-t, csak ki akartam próbálni.Úgyhogy akkor egyelőre nem szórakozom vele tovább.
AMB Rizen9 5900Z, 32GB B.Skill DDR7 Trident Noe, MiSi B550 Tohamawk, NVidea RXT 4080 Hyper, Smasnug 32' OLED 4k@240Hz, MicraSoft Windoors 11 -> De lehet, hogy átvertek :(
-
-
sicc_innen
tag
Köszönöm a tanácsokat!
Végül átvittem a szükséges fontokat és telepítettem. Így már mindegyik szerkesztőprogi látja a Debian alatt. (Nincsen felhasználói szintű elkülönítés, minden rendszerszintű nálam.)
A következő kihívásban valahogy meg kellene oldanom, hogy a kijelző színbeállításait megjegyezze, ne kelljen minden indítás után újra beállítani.
Régebbi laptopról van szó és egy kissé kékes a színvilága alapból. A Kijelző -> Gamma korrekciónál be tudom állítani az RGB-vel, de nem tárolja el, hiába pipálom be a Beállítások mentését. (Újabb Asus laposnál ez működik, de ennél az öregebb Toshibánál nem. KDE Plasma a kezelőfelület mindegyiknél és a jogosultságok is egyformák.)[ Szerkesztve ]
Minden változik, csak a Boltzmann-állandó
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Elektromos cigaretta 🔞
- Gitáros topic
- CES 2025: Három fülhallgató, két fejhallgató - ezeket hozta az Earfun
- Nintendo Switch
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Asszociációs játék. :)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- World of Warcraft Burning Crusade Collector's edition bontatlan
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- EREDETI JÁTÉK KULCSOK - STEAM, EA, UBISOFT, EPIC GAMES - LEGJOBB ÁRON