-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
fekete.puma #102905 üzenetére
A Lemezek/Disks alkalmazással csatoltad a Data meghajtót, gondolom. Kicsit túlbonyolítja, de ha működik az automount, akkor jó.
FSTAB automount amúgy így egyszerűbb...
UUID=0b26696b-8d0f-4432-8595-9f2d33145952 /media/ubyegon/Data ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
Működnie kell az időzített fstrim-nek is, de tároló SSD-nél ha nem működne, se okozna galibát, mivel a garbage collector is elvégezné a szükséges műveleteket. Rendszermeghajtónál lényegesebb inkább a TRIM, bár default heti futtatású az fstrim, azalatt ott is sok mindent elrendez a garbage collector.
Egyébként milyen SSD-k ezek? Sata, NVMe?
tmpfs sor hogyan került az FSTAB-ba? A rendszer rakta be vagy valahonnan merítettél ötleteket az automount-hoz? Az FSTAB-nál nincs jelentősége, milyen sorrendben vannak mountolva az adott sorok.
Találtam egy régi FSTAB-ot mintának, vissza kellett kicsit olvasnom, mert ezeréve nem bíbelődtem FSTAB-bal... (itt is látszik már, hogy a tmpfs sorok ki vannak kommentelve, 10+ éve voltak ilyen ötletek, hogy SSD-nél ezeket jó berakni FSTAB-ba.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lanszelot #102907 üzenetére
Tulajdonképpen nem sok dolog van felrakva a Lubuntura, a cuccok többsége pár MB-os kis alkalmazás. Pl. a torrent klines az foglalt 4.6MB-ot mindössze, most néztem meg.
Az egyetlen nagyobb dolog szerintem a Libreoffice programcsomag, de az meg azért nem árt, ha van mivel megnyitni egy doksit.
Ha felrakod az Ubi által említett nala-t és azzal frissítesz, akkor nem lesz ezzel a frissítés témával gondod többet, mert kitakarít maga után.
Rowonnak abban viszont igaza van, hogy sajnos a Lubuntu is átvette az Ubuntu Snap csomagját a korábban használt natív Firefox helyett, és ott egy kicsit lassabb lett ettől a böngésző... Mondjuk nem nagy a különbség, de gyenge gépen érdekes lehet.
-
lanszelot
addikt
válasz
CPT.Pirk #102885 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek.
Lubuntu friss telepítés 8Gb-t foglalt le nekem.
Mivel semmit se telepítek, és csak a Firefox -ot használom, így a 16Gb több mint elég.
Az ssd cserélhető a HP Chromebook -okban.
De nagyon komplikált. A hp boot-nak rajta kell lennie, amúgy tégla az egész. Azt az ssd -t nem tudom klónozni (nincs mivel , hardver)
A lubuntu email olvasásra ugyanolyan jó mint a chrome os volt.
Ha értenék Linux hoz még sok helyet fel tudnék szabadítani, mert alapból felrak sok progit. Egyikre sincs szükségem.
Csak a terminal kell és a firefox. Semmi más.
De minek kezdjem csupaszítani, jól el vannak ott.
Nekem mindegy hogy mennyi a szabad hely amíg frissíti magát.
Most az volt a gond hogy már nem tudta frissíteni annyira tele rakta a frissítésekkel. -
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #102901 üzenetére
A kíváncsiság csak nem hagyott nyugodni és újrahúztam a rendszert.
Telepítés után nem jelezte de miután lefrissítettem a rendszert 1,2GB utána ismét előjött, hát ez van.
Most a lemez csatolása ami nem hagy nyugodtan.[link]
Jó van így ahogyan a lemezkezelő létrehozta?
dev/disk/by-uuid/f82502a9-ec09-73d7-bce9-7f77aa8e5e91 /mnt/f82502a9-ec09-73d7-bce9-7f77aa8e5e91 auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0Vagy be kellene rakni a tmpfs fájl elé egyszerűbben csatolva?
-
-
oreg0503
tag
Sziasztok.
Ez a lehetőség nem lesz bent a következő Mint-ben? Jelenleg 22.1 Cinnamont használok.
Idézem:
Az Ubuntu 25.04-gyel megérkezett a GNOME 48, amely tartalmaz egy új beállítást az eszközben lévő akkumulátor élettartamának megőrzésére. Ha engedélyezve van a Beállítások > Energiagazdálkodás > Akkumulátortöltés > Akkumulátor épségének megőrzése beállítás, akkor az akkumulátor töltöttsége 80%-ra korlátozódik, amíg a készülék be van dugva a konnektorba. Ha az akkumulátor töltöttségi szintjét ezen a csökkentett szinten tartja, az jó tesz az akkumulátor élettartamának megőrzésében. -
válasz
fekete.puma #102886 üzenetére
Csak tájékoztató üzenet, hogy lefutott az fsck. Sok disztróban minden indításnál lefut, azt hiszem Debiannal is így van, és ezek szerint Manjaronál is. A "clean" szócska jelzi, hogy minden rendben, a fájlrendszer rendben van. Ha gond lenne (azaz "dirty" lenne), akkor az fsck megpróbálná kijavítani, és erről írna is ki üzeneteket. Úgyhogy amíg csak ezt látod, addig minden ok a fájlrendszerrel.
-
válasz
fekete.puma #102895 üzenetére
Ha minden esetben lefut és az sda2 a rendszerfuttató partició és nem áll le a boot visszaszámlálással, akkor semmi gond nincs. Disztrófüggő, hogy lefut-e mindig vagy csak x-edik bootnál.
Ennek a terminal parancsnak a kimenetét berakhatod ide Programkódformázással:
systemctl status systemd-fsck-root.service
kb így néz ki a kimenet:
ubyegon@Elitebook-LMC-22-8570p:~$ systemctl status systemd-fsck-root.service
○ systemd-fsck-root.service - File System Check on Root Device
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/systemd-fsck-root.service; enabled-runtim>
Active: inactive (dead)
Condition: start condition unmet at Mon 2025-04-21 07:37:53 CEST; 5h 23min ago
Docs: man:systemd-fsck-root.service(8)
ápr 21 07:37:50 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: systemd-fsck-root.service - File Sy>
ápr 21 07:37:50 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: systemd-fsck-root.service - File Sy>
ápr 21 07:37:51 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: systemd-fsck-root.service - File Sy>
ápr 21 07:37:51 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: systemd-fsck-root.service - File Sy>
ápr 21 07:37:53 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: systemd-fsck-root.service - File Sy>
lines 1-12/12 (END)
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Suzuki topik
- Formula-1
- Milyen videókártyát?
- Xbox Series X|S
- Tippmix
- További aktív témák...
- Üzleti Fujitsu Lifebook u7510 15,6" FHD IPS 2021/08. havi gyártás
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- Bomba ár! HP X2 210 G1Tablet - Intel Quad Z8300 I 2GB I 32GB SSD I 10,1" Touch I Cam I W10 I Gari!
- iKing.Hu - Honor 200 Pro - Moonlight White - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest