Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Lortech

    addikt

    válasz Taoharcos #9190 üzenetére

    Nem tőlem kérdezted, és csak részben válaszolok.
    Számomra a Vaadin (és hasonló megoldások) legnagyobb hátránya az egész megoldás alapfilozófiája, ami egyébként legnagyobb előnye is volna egyben. Az, hogy megpróbálja a webet elfedni a Java programozó elől a webalkalmazásokkal kapcsolatos általános problémákat és technológiákat, html-t, css-t, javascriptet. Kapsz egy keretet és előre meghatározott eszközkészletet (pl. komponenseket), amiből össze tudsz legózni egy webalkalmazást anélkül, hogy igazán értenél a webhez, nem sűrűn kilépve a Java adta komfortzónádból. Ezt kínálja elméletben. A gyakorlat természetesen nem ilyen egyszerű, mert vannak a fránya ügyfelek, felhasználók, akik nem uniformizált szoftvereket akarnak, hanem egyedit, a nekik legmegfelelőbbet, testreszabottat, pont olyat, amilyet elképzeltek.A gond ott kezdődik, amikor ki kell lépned a készen kapott megoldások keretei közül és bővítened kell az eszközkészletet egy saját megoldással, vagy hibába futsz bele, vagy a kapott keretek szűkösnek bizonyulnak egy adott probléma megoldásához. Ez pedig fájdalmas lehet, elviheti azt a produktivitásbeli előnyt, amit korábban megnyertünk.
    Az én munkám - sajnos vagy szerencsére - olyan, hogy sokféle, teljesen különböző projektünk van, és teljesen egyedi igényeknek kell megfelelni, ritkán tudjuk egy komponens halmaz által szabott lehetőségekhez igazítani az igényeket, ezért nincs csak egyféle megoldás, amit mindig használunk, pl. egy extjs, ami egyébként tök oké a licencelését és a releaselésüket leszámítva.
    Egyébként azt gondolom, hogy 2017-ben gyors, modern, igényes, reszponzív webalkalmazásokat aligha lehet erős webes frontend tudás és némi designer véna nélkül fejleszteni, ehhez képest pedig igencsak kompromisszumos megoldásokat nyújtanak az ilyen előre definiált komponensekkel operáló frameworkok, mégha a megjelenítésük jól testre szabható is. Én azt mondom, hogy aki nem frontend fejlesztő, és nem érdekli a frontend annyira, hogy a szükséges dolgokat megtanulja hozzá, annál felesleges a frontend fejlesztést erőltetni. /Persze nyilván teljesen mások lehetnek az igények egy enterprise intranetes webalkalmazásnál, mint egy csillivilli, milliós végfelhasználói bázist különböző eszközökre optimalizáltan kiszolgáló alkalmazásnál./

    [ Szerkesztve ]

    Thank you to god for making me an atheist

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés