- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ekkold
Topikgazda
A többiek már megírták neked a lényeget, annyival egészíteném ki, hogy pl. folyadékokban és gázokban ionos áramvezetés is lehetséges, és akár pozitív töltéshordozók is mozoghatnak. Az áram irányát hamarabb definiálták, mint ahogy rájöttek volna, hogy többnyire a negatív töltéssel rendelkező elektronok a töltéshordozók - de mint írtam van kivétel ez alól, és igazából nem okoz semmilyen problémát az sem ha fordított áramiránnyal modellezzük az áramköröket.
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
Dr. Szilikát
őstag
Ez a technikai áramirány már megmaradt így, amikor rajzokon ábrázoljuk, pozitív táppontról a negatív felé a nyilakat. A fizikai áramirány fordított.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Töltéshordozó
Félvezetőkben az elektronok mellett elektronlyukak is részt vesznek a vezetésben. Az elektronlyukakkal a szilárdtestfizikában valójában a vegyértéksávon terjedő elektronhiányokat modellezzük. A félvezetők töltéshordozói tehát a negatív töltésű elektronok és a pozitív töltésű lyukak.
Ezek alapján látható tehát, hogy az elektromos áram a pozitív és negatív töltéshordozók elmozdulásának összessége, így az elektromos áram felírásakor mindkét töltéstípust figyelembe kell venni. Fémekben csak egyféle töltéshordozó, az elektron található, így ezek esetében az áram csupán ezek mozgásából származik.
-
ecaddsell
aktív tag
Nekem szintén Dell monitorral zizisedtek a sorok mintha régi analóg lenne, holott digitális volt. Szerencsére garis volt és felhívtam a központi számukat egyből cserét ajánlottak (nem is arra a típusra ami már nem volt, hanem az utódjára).
Javítani az ilyet nem egyszerű, mert sok esetben az a gond, hogy elengedi a forrasztás (ólommentes hátránya, hogy rideg) és pl. BGA tokozású chip reball-hoz speciális felszerelés kell (miután sikerült megtalálni egyáltalán).
Hacsak nem valami spéci cucc vagy közismert típushiba (netes keresés a típussal) sok időt igényel a hiba keresés és a javítás ami gazdaságtalanná teszi. -
tordaitibi
veterán
Ezt igy nehez lesz ha nincsenek alapismereteid az induktiv alkatreszekrol de nekifutok.
Nem zarod rovidre.
A tekercs induktiv, azaz amikor rovidrezarod a veget, az aram erosen kesleltetve alakul ki. Mire eljut pl. 1 amperig, a fet kikapcsol. A megszakado korben az induktivitas lorugasszeru feszultsegimpulzust produkal (kb. igy mukodik az auto gyujtotrafo) amit a gyors dioda egyeniranyit. Ez masodpercenkent 100kHz nagysagrendben jatszodik le, letezik MHz eszkoz is,
megfuszerezve PWM-mel, vagyis kis teljesitmenyigenynel nagyon kicsi zarasido---kicsi kimeneti aram es feszultseg, teljes terhelesnel nagy kitoltesi tenyezo, nagy impulzus---nagy kimeneti terhelhetoseg.A pfc elonye hogy a halozat fele elegge konstans terhelest mutat, illetve ez nem.pontos megfogalmazas, hogyan is irjam le,
egy mezei kapcslouzemu tap indul egy graetz+pufferrel.
A puffer feltoltodik, a tap terhelesnel veszi kifele a pufferkondibol az energiat.
De. Ott a gebasz hogy csak joforman a szinusz sapkaja van hasznalva a puffer toltesere. Alatta a halozat terhelese nulla. Ez nagyon eltorzitja az eroatviteli eszkozok, transzformatorok jelleggorbejet.
A pfc a teljes szinusz alatt terhel, kb. mint egy ohmos futoszal, olajradiator. Ez az elonye, a szolgaltatonak konnyiti meg a dolgat az energiaatvitelben. Cos firol meg az egyeb, nagyon durvan a szinuszt torzito esemenyekrol egyelore szo sem esett de maris erzekelheto hogy tavol vagyunk a kapcsolouzemu tapegysegekkel a konnyed elektromos atviteltol, pl. a divatos hajszarito szabalyozas, miszerint egy diodaval csokkentik a teljesitmenyt, a trafonak hatalmas pofon, felszinuszos gerjesztes, egyenaramu atvitelre kenyszerul, a vasmag nem szimmetrkusan magnesezodik stb.[ Szerkesztve ]
-
JóGéza
aktív tag
-
Mondjuk úgy nehéz is hogy pl.
Amikor a teljesítménytranzisztor bekapcsol, akkor nulla feszültség folyik át rajta, amikor kikapcsol, akkor pedig nulla áram.
A leírás a FET-eket módszeresen tranzisztornak hívja, és a felszültség nem szokott folyni.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
tordaitibi
veterán
Persze hogy lehet csak kéne a tápod rajza.
Vagy legalább a vezérlő ic-t kéne tudni, a KA és a TL az 1. láb a referencia, az SG vezérlőnek a 17. láb stb.Nagyon régi tápnál van hogy egy optocsatoló ledjére mennek a leosztott feszültségek. Zömében ilyen kivitelűek a telefontöltők, laptopadapterek, ledtápok is.
-
tordaitibi
veterán
Mivel a legtöbb pc tápnak 1 azaz egy feszültségreferencia pontja van, ehhez képes szabályoz, ezt igyekszik tartani, a kimenet viszont 2 darab, az 5V és a 12V.
Ez a két kimenet egy közös pontra csatlakozik feszültség osztókkal , olyan 60-70%-ban az 5 voltot és 30-40%-ban a 12voltot látja itt a táp szabályzója.
A pc-ben ezek együtt vannak terhelve, így a megoldás működik de ha csak a 12 voltot terheled, az nem lesz túl stabil, terhelésre esni fog mert az 5voltos ágat is figyeli, mivel ott nincs semmi feszültségesés így a szabályozás nem tud pontosan korrigálni, negyobb terhelésre jócskán esni fog a 12v kimenőfeszültség hisz az 5V az változatlan, üresjárásban megy.
Beterhelve valamennyire az 5 voltos ágat is, helyreáll a rend.Korrekten is meg lehet csinálni egy pc tápot, a közös osztáspontról elbontani az 5V ágat és az osztót átméretezni a csak 12 voltos ágra, így tökéletesen stabil lesz.
Valamint a referenciaosztót változtathatóra megcsinálva (potenciométer) ésszerű, minimális keretek között változtatható lesz a kimenő, 10-11 volttól 14-15voltig.[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
-
-
darvinya
titán
Mint írtam, öntecs nem annyira finom, sok nikkel, stb. szennyeződés van benne.
Pl: sárgarezet kevernek, de más arányban és így közelebb lesz vörösréz kinézethez, de vezetőképessége inkább sárgaréz.Újabban visszatér fejes/füles kábelhez régi telefonhoz gyártott nagy tisztaságú bronz.
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
robohw
aktív tag
"Mi az ami úgy ahogy vezeti az áramot, de lényegesen olcsóbb a réznél."
Alumínium, vas.
Ezekből az anyagokból készült UTP kábellel már találkoztam.
Az USB kábelek anyaga réz, csak a szerelési mód és a keresztmetszet hagy némi kivánnivalót.My own programming language: http://www.robomax.online
-
Kernel
nagyúr
Célnak megfelel, néha beszámolnak hibás példányról is, de azt kicserélik:
https://prohardver.hu/tema/re_brogyi_ctek_akkumlator_tolto_es_masolatai/friss.html
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
Ilyen egyszerű töltőket manapság leginkább multiméterrel együtt lehet használni, tehát felügyelet mellett.
De ahhoz az akku feszültségét kell figyelni, nem a töltőt, aminek terheletlenül felszalad a feszültsége, ez természetes. A részben áramgenerátoros jelleg velejárója.
A hullámzás pedig becsapja a multimétert, de ez nem AC, az áramirány nem változik:
Ami kockázatosabb lehet, nagyon túlmerült akkunak nagyon megnő a belső ellenállása, ezért nem terhel rá a töltőre, nem is pufferel, ezért ilyenkor kerülendő az alkalmazása szerintem.
Amikor majdnem beindul az autó, csak egy kicsi hiányozna, akkor elő lehet kapni egy ilyet is szükséghelyzetben, 10-20 perc töltés elég lehet az induláshoz.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
Rotary encoder, nekem még nem kellett rendelni, mert gyorsabb volt megjavítani. Szétszedtem, kitisztítottam, kenve vagy szárazon összeraktam.
Óvatosan kell széthajlítani a fület, csak annyira, hogy szétjöjjön, így nem törik le.
Nem megvetendő a szárazon összerakás, úgyse nagyon kopik, viszont volt már olyan, hogy a kenőanyag (műszerolaj vagy csapágyzsír, már nem emlékszem) idővel ismét elszennyeződött és bizonytalan működést okozott.
Külön téma a racsni, amit lehet gyengíteni vagy egyszer ki is hagytam belőle, így szabadon forgott. De később egy másik egér ettől viszont "megzavarodott", vissza kellett tenni, legyengítve.
(#62141) terapeuta007
A korábban tárgyalt Aneng / Richmeters azóta is végzi a dolgát, mást nem tudok ellene mondani, minthogy könnyű, csúszik, elrántja a zsinór, valami csúszásgátló kellene alá.
-
tomcsi23
veterán
Köszi, de ez a leírás alapján kompozit -> scart irány, és a hozzászólónak sem működött, gondolom a 16-os láb nincs bekötve, ami elvileg a jelet azonosítja.
molnarpeter, ezt megtaláltam, köszi. Ennyiért nem tűnik túl minőséginek, de lehet megpróbálom.
Kernel, szintén köszi. A tv-n van hdmi, de a boxon nincs. Amit linkeltem, pontosan az a típus és csatlakozós, a menüben is csak az első 4 sor van beállítási lehetőségként, nincs hdmi sor. Általános vagy magas rgb, azt ennyi.
[ Szerkesztve ]
...de bugyit ne vegyél, mert fontosat akarok mondani.
-
Kernel
nagyúr
Pl. miért jó hogy a tápegység 100V-ból(+45 és -45) csinálja meg a +-16V-ot? pontosabban nem is tudom, mert a 2 test látszólag nem kapcsolódik.
Gyakran így szokás, emiatt nem kell külön tekercs a szekunderre, célnak teljesen megfelel. Földhurok kivédése miatt nem ott kötik össze, máshol ér körbe, de azonos szinten van.
A C17 a D2, D3 között, miért a -16V-ra van kötve?
Azon keresztül bekapcsolás pillanatában a -16 V lefelé húzza a Q19 bázisát, a végfok éledését késlelteti. Kikapcsoláskor viszont a D3 irányában folyó áram gyorsítja elvileg a némítást.
De itt külön kell választani a végfok koppanásgátlását, amit a Q19 intéz, de csak be- és kikapcsolásnál. Másik a Muting-kapcsoló, amivel viszont működés közben némít a felhasználó, a végfok bemenetén.
-
Kernel
nagyúr
A nagy pufferek kapacitáscsökkenése kezdetben csak 100 Hz halk morgást okoz a hangban, amellett működik normálisan. De sok fórumozónak bántja a szemét, szeretik cserélni, holott ezek nem kapcsolóüzemű tápegységek, nincs is akkora igénybevételnek kitéve, szervizben is ritkán kellett cserélni ilyen puffereket.
Sokkal érdekesebb a muting Q19 tranzisztora, ami ritkán alkalmazott megoldással a végfokba nyúl bele, ott is a feszültségutánhúzó RCR tagok tápellátását megszakítva, mindkét oldalon.
A D6 diódán keresztül egyenirányított AC emeli fel a Q19 bázisát, ami emitterkövetőként adja át a tápot. Ezt méréssel ellenőrizni kell.
Noha a diódákon és BE-átmeneten esnek feszültségek, de gyakorlatilag majdnem a + főtáp szintjére emel. Egyébként is a végfokokból ez a "megszakító" tranzisztor hiányozni szokott, tehát az erősítőnek a Q19 nélkül is működni kellene, CE rövidzár mellett.
Q22 a D11 és D12-n keresztül a végfokok bázisánál avatkozik be, ezt pedig eltávolítva lehetne hatástalanítani. Vagy a diódák egyik végét kiemelni.
De nem azt mondom, hogy így kell javítani, mert a hiba okát meg kellene találni, csak így talán érthetőbb és jobban lekövethető, hogy hol nem stimmel valami.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
-
Kipróbáltam icircuit-ban, de akár ott a dióda, akár nincs, kikapcsoláskor van egy 5-6mA-es tüske a bázisáramban:
---
Létezik univerzális fogó, amivel Ethernet kábelt és árnyékolt (pl RG59) kábelt tudok BNC krimpelni? Amit eddig találtam vagy ezt tudta, vagy azt, és jellemzően egy kisebb vagyonba kerültek. Merre van olcsó, de 2 préselés után is használatba vehető szerszám? Havi 5-10 kábel készítésére mit ajánlotok?
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Tamy
senior tag
Fűrésszel nem férek hozzá. Még az jutott eszembe, hogy ahol a panel széléig kilóg a borda, onnan valami véső szerű tárgyat (kés, csavarhúzó) finoman beütögetek, és azzal lefeszítem. Néztem, de még a szike pengéje se fér bele, és el is törne a feszegetés hatására. Majd hétvégén próbálkozok.
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
terapeuta007
aktív tag
melegitsd fel 100fokra és utána vastag kesztyube tépd széjjel fogd be satuba a bordánál esetleg lehet elenged ha kalapáccsal inzultalod a bordát mer meghajlik a borda. ha az sem nem hat akkor előmelegített sütöben aranybarnára kell sütni.
[ Szerkesztve ]
Jimi Hendrix-Purple Haze
-
Kernel
nagyúr
Panelt még nem terveztem azzal, tehát csak azt írom, amit így hirtelen látok. Ha lent rákeresek például egy LM339-re, utána kiválasztok egy DIP14 tokot, akkor az úgy kerül be a programba.
Ilyen kis panelt ingyen lehet tervezni ezzel is, de itt is úgy működik, hogy ha PCB a végcél, akkor már az elején meg kell adni a konkrét típust.
Ingyenességi korlát: 250 Pins/Pads, 2 copper layers, 2m x 2m (78.74" X 78.74"), 30 signals simulatable, ELECTRA 250 pin version embedded. All functions active, no time restriction, no codes.
(#53323) kmisi99
Így jobban látszik:
USB 5V megy egyszerűen a GND és VCC-re . GND-IN rövidzár, hogy meghúzzon a relé.
A csavaros részre megy a kapcsolandó áramkör, így elrontani is nehéz.
A bemeneti és kimeneti oldal között bármilyen érintkezés tilos. Főleg ha 230 V-ot kapcsolsz vele, végzetes károk, áramütés lehet belőle. A panel alja sem érhet hozzá semmihez, megfelelően szigetelni kell.
-
PHM
addikt
"Egyenáramú szempontból a kapacitás szakadás,"
Nem egészen, s ez különösen igaz az alu elkókra.
Ha valós, nagy bemenő ellenállású műszerrel mérsz feszültséget,
akkor is viselkedhet az elkó rövidzár szerűen.
Persze csak addig, amíg fel nem töltődik a műszeren keresztül.
Virtuális, végtelen belső ellenállású műszerrel ez a jelenség
hatványozottan jelentkezhet.
Az LM358 bipoláris műveleti erősítő, mg a TL06-07-08xx-ek
jFET bemenetűek.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Lompos48
nagyúr
Hol a határ?
A határ az opamp nyílthurkú erősítése. Ez általában 100 000 nagyságrendű. Ez az állapot reprodukálható a visszacsatoló ellenállás megszakításával.
...ha bemenetre futó ellenállást megfelezem(110k), már 10x-es az erősítés.
Maxra tekerve a kapcsolásodban a potmétert az 12x lesz.
-
PHM
addikt
Ha a kimeneti kondenzátor lába lóg a levegőben, nem fog feltöltődni.
A virtuális műszer bemeneti ellenállása valószínűleg végtelen,
így a kondenzátor, - ami gondolom nem ideális alkatrészként
szerepel a programban, - hozzá képest rövidzárat jelenthet.
A neminvertáló bemenet egy ellenállás osztóval féltápra van hozva,
ezért egyenáramú szempontból a kimenet is féltápon van.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Ha kimeneti kondenzátor lába lóg a levegőbe, akkor nincs ami "kisüsse" a kondenzátor, ezért a műveleti erősítő kimenete feltölti maximumra? De miért pont féltápra?
Van olyan áramkör tervező ami az icircuit fájljait megeszi?
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
-
And
veterán
"Máshol is ennyire lehúzosak az alkatrészkereskedők?"
Ez az egyik opció. A másik meg az, hogy 50 km-es körzetben egyáltalán nincs alkatrészbolt, de ez semmivel sem jobb az elsőnél. Ha pár alap alkatrész kell gyorsan, akkor mindenképp jobban jársz a drága közeli bolttal, ha meg nagy tételben rendelnél, tele egy csomó egzotikus alkatrésszel, akkor úgyis a neten rendelsz webshop-ból, néha közvetlenül a gyártótól. Egy pici helyi üzlet nem fog raktáron tartani olyan alkatrészeket, amelyekből szökőévente fogy egy darab, úgyhogy nem nagyon találsz nála ilyesmit, ott már az ezer forintos tok is egzotikusnak számíthat. Felénk bő két évtizede sajnos már csak a második lehetőség él, egyáltalán nincs ilyen profilú üzlet a környéken. -
darvinya
titán
Én használtam(android), és nagyon jó.
Viszont ki kell kapcsolni az auto vezetékezést, mert mert meghülyül tőlem.
Mérést is nem árt kikapcsolni, mert idő előtt erőforrást pazarol és lassítja a többi műveletet.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
xxxjjjkkk
senior tag
Nekem egy olyan 30x40 es butorlap van. Azt el lehet dugni.
Most van az aldiba 4000ért tárolódoboz szett.
Vagy 2500 ért egy doboz. Rendszerezni pakolászni mindkettő nagyon bevállt nekem.
Igaz előbbit csak most szereztem be."Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
Kernel
nagyúr
Jók az IDE/ATA kábelek is, lehasítani belőle szálat. A szalagkábel ránézésre merevnek tűnik, de egy ér önmagában nagyon hajlékony és akár körömmel is csupaszolható. Vannak persze nem lapos kábelek, az is bontható.
A rézfóliát le lehet kenni alkoholban vagy denszeszben oldott gyantával.
Régebben lefújtam a kész panelt színtelen Akrilán lakkal, de az nehezíti később a javítást, forrasztást, ezért finomabb rajzolatú, illetve SMD technikához nem ajánlott.
-
xxxjjjkkk
senior tag
3-5 ezerért csodát ne várj.
Nekem egy 220 as lidl pákám volt. Évi 5x elővenni ok, de precizebb forrasztásra alkalmatlan.
Kicsit most elmélyültem az elektronikában(nekem elmélyülés, másnak az alapokkal ismerkedés). Ugyan ezen gondolkodtam én is. Meg alartam úszni 5ből a pákát, végül egy weller tcp mellett döntöttem.
Miért? 25-30 éves konstrukció, a mai napig bevállt, jó, hogy 24+áfa, de örök élet. Rendkívül sok hegy való hozzá, az smd-t is meg tudod vele forrasztani, nagyobb melegebb heggyel meg bontani is lehet szépen.
Ami nem szól mellette az a 24V, ami előny is, meg hogy nem állítható a hőfok, bár erre sincs túl sűrűn szükség, csak tudni kell hegyeg választani. A hegy viszonylag drága 1400+áfa.
Ugyan fahrenheitet nem ismerem, de gagyi, meg pb gázos, meg pillanat pákával kellett már dolgoznom, hát ég és föld. Fájt kifizetni, de megérte.Mondjuk nekem a munkahelyem annyiból jó, hogy a kisebb paneljavítáokat kifizetik, tehát visszahozza az árát előbb utóbb. Egy-két relé greats dioda led ilyenek."Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
darvinya
titán
Pákából nekem ez vált be. SMA 30W
Ilyen olyan állomást leköröz, hiába javasolják Fahrenheit csodákat.
Jó állomás 15eFt+ -tól kezdődik, ami hobbi célnak drága.Próba panelnél egyre kell figyelni, hogy mit szeretnél megcsinálni és mennyi időre.
Sima forrszem csak ideiglenesre lehet csinálni, mert a szemek hamar leesnek.
Forrsávos 3 osztású egyszerű világítási kapcsoláskat könnyíti meg.
Forrsávos már bonyorultabb is tartósra készíthető (ilyennel csináltam gitár pedálokat).Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
dudika10
veterán
De nem kinszenvedes dolgozni vele, mint a 28020-assal (akarmilyen neven is aruljak). Ez minden igenyt kielegit, ami hobby veloknal elojohet. Szerintem.
Nincs szabaly, ugy kotod oket ossze, ahogy tudod. Barmelyik oldalon, kabellel, levagott labakkal (kerni kell a biltban a legolcsobb diodabol egy marokkal, azoknak vastagabb a laba, mint a sima ellenallasoknak, konnyebb dolgozni vele), vegyesen. Csak vigyazz, hogy ne csinalj rovidzarlatot.
Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
-
PHM
addikt
"Vagy nincs erre bevált recept, mindenki úgy csinálja ahogy tetszik?"
Igen.
Az alkatrészek lábait is fel lehet használni erre a célra,
de persze lehet átkötéseket csinálni az alkatrészoldalon is.
A CAT5-ös kábel erei is jók átkötésnek.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
dudika10
veterán
Forrasztópáka:
28003
Drágább ugyan, de egyszer kell megvenni, és ezzel nem fog elmenni a kedved 5 perc után.
1-2 hete volt szó ezekről. Keress rá a részletekért.Próbapanel:
A forrszemesnél semmi nincs összekötve semmivel. Itt beforrasztod az alkatrészek lábait, majd valahogy utólag kötöd össze.
A forrsávos azt jelenti, hogy a sorok össze vannak kötve elektromosan. Amely lábakat ugyan abban a sorban forrasztod be, azok össze lesznek kötve elektromosan. A sorokat persze összekötheted utólag ugyan úgy, ahogy a forrszemesnél.
A szaggatott forrsávs a személyes kedvencem. Ott egy sorban 3-asával (pl) össze vannak kötve a forrszemek.
Amiket egymás mellé forrasztasz, össze lesznek kötve, de amit a következő csoportba forrasztasz, az már nem. A csoportokat it is összekötheted utólag. Szerintem ez a legjobban használható.Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
-
Kernel
nagyúr
8 db kis adapter tartozik hozzá, amelyiket rádugod, azt érzékeli, annak megfelelően állítja be a feszültséget, szerintem. Erről a működésről árulkodó mondatok olvashatók itt: [link] és itt [link].
Az érzékelésre vannak lehetőségek (mint ahogy volt már szó a topikban a telefonok és töltők kapcsolatáról is) például egy segédvezeték a táp és a kis adapter között, utóbbiban egy ellenállás beépítve, amit a tápegység érzékel. De ezt csak most találtam ki, a valóság lehet eltérő is.
-
rostiron
őstag
Szia.
Az angol tudásom hiányos ezért másként kérdezem. Ha egy ilyen eszközre szeretném csatlakoztatni akkor nekem melyik kell. Bocs de tök egyformának tűnnek.
Amit linkeltél az nekem magas.Vagy csak annyi a különbség hogy egyik "apa" a másik "anya" tehát vagy tüske van középen vagy kis furat ? Már teljesen belebonyolódtam.
[ Szerkesztve ]
Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,
-
bandi94
tag
Énse attól félek hogy megrúg, bár már jártam úgy, hanem inkább attól hogy elröpül és viszi a gépet is.Szövött hálóból csináltam volna neki ketrecet, ha passziválva lett volna, de végül is elég halk lett a ventivel amit raktam bele...lenne lehetőség venni visszább a fordulatból, csak nem merem megjátszani, így is csak 60 köbmétert tol óránként...Viszont csak 8,5 dBA-s Szóval a táppal nem foglalkozom tovább, a következő alany a merevlemez lesz.De az már egy másik topik
Epiphone Les Paul with Seymour Duncan SH2-SH4 Hot Rodded set
-
Batman2
őstag
Nyák gyártoshoz kel egy kis oldószeres festék, ecset, előrajzolás filctollal, vasklorid, vagy pedig hidrogénperxid és sósav keveréke, oldószer a festék eltávolításához és már kész is a nyák !
Nincs ebben semmi bonyolút.
Esztétiksuabb fotmaratáshoz pedig foto lakk, a már amlített marató szerek, oldószer a lakkhoz és kész.
Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Vehetsz új tv-t, azok már szoftveresen tudják.
Amúgy próbanyák és nyák lakk spray az 1-2000Ft-ból megvan, a spray meg jó lesz később is, ha csinálsz valamit.
szoke12: sok sikert!
Lompos48: na ezért gyűjtöm a dolgokat digitális formában. Meg azért, mert máshogy többnyire hozzá sem lehet jutni.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Találtam erre egy egyszerű áramkört: [link]
Ha jól értem a szöveget, akkor azt csinálja, hogy a P1 potméterrel beállított jelszint alatti jeleket felerősíti, a magasabbakat meg a csillapító tag korlátozza, a végeredmény pedig 0dB-s erősítés és ezzel kvázi állandó hangerő.#22439-re senki? Akár egy jó leírás, könyv, vagy valami...
szoke12: 9V-s elem hozzá egy 7805-ös olcsó 5V-s stabilizátorral, azt könnyen beszerzed és bekötheted. Arra figyelj, hogy a telefon felé ne menjen az 5V, csak a pendrive felé.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Lompos48
nagyúr
A kvarcoszcillátor egy 2 kontaktus közé szerelt nagyon pontos méretre hasított (majd csiszolt) kristálydarab, ami egy zárt térben (ténylegesen) rezeg. Ezt csak tokostól lehet egy "valamibe" beleintegrálni, nem lehet műgyantába önteni, mint a szilíciummorzsát, azaz azzal együtt. A félvezetőtechnika fázisaiban pedig a kvarc nem "megmunkálható" az ott szokásos technológiákkal. Ötvözni a technológiákat pedig nagyon nehéz lenne. Ezért volt szó korábban hibrid konstrukcióról. Említettem hibrid konstrukciójú óraáramkört (RTC) beépített elemmel, kvarccal, amit pl. analitikai műszerekben használnak. Azóta utánanéztem: az Intersil gyárt már 1.5mm vastag tokban ilyen alkatrészt. Na, ez már közelít, de még mindig kissé nagy egy pendriveba. Ugyanakkor nagyon megemelné a már annyira alacsonyan szálló árakat is.
[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
Én szintén kerestem, de gondolom te is megtaláltad volna, ha lenne konkrét adatlap . Egyéb apró részinformációkból, illetve a korábban látott pendrive-ok belsejéből meg más USB2 kontrollerekből kiindulva én első körben 12 MHz-es kvarccal próbálkoznék. Előfordul még ennek a többszöröse is, pl. 48 MHz, de az előbbi - ahogy az ilyen flash-vezérlőknél látni lehet - sokkal gyakoribb. Az általad említett típussal kompatibilis AU6990-es vezérlőnél például integrált kristályoszcillátort emlegetnek, de a rövid leírásában persze nem említik, hogy az milyen frekvencián működik.
Mod. #22440-re: "elgondolásom szerint alacsonyabb frekvencián tud üzemelni, legfeljebb lassabban."
Ennyire szerintem nem ilyen egyszerű: a magának a kontrollernek talán mindegy volna, de az USB-kommunikáció miatt igen nagy valószínűséggel kötött az órajel. Ha egy hétköznapi mikrokontroller például hagyományos soros kommunikációt valósít meg, akkor sem lehet 'csak úgy' módosítgatni az órajelet, mivel akkor a bitráta elmászik a szabványos értékéről, az adatátvitel nem fog működni. Ha a baudrate generátor az órajelhez kötött, akkor az órajel-frekvencia módosítása kötelezően szoftvermódosítást igényel, ha egyáltalán lehetséges megoldani, mivel nem lehet bármilyen órajelből kihozni (az adott hibán belül) a megkívánt adatsebességet.[ Szerkesztve ]
-
Batman2
őstag
Akkor nézz meg egy másik pendrájvot, vagy valami általános infót, kapcsolást, leírást, hogy többnyire milyen frekvencián, milyen kvarccal szoktak működni (én a sajátomról nem bírom leolvasni) és tegyél be max. akkora, vagy kicsit kisebb kvarcot, elgondolásom szerint alacsonyabb frekvencián tud üzemelni, legfeljebb lassabban.
Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Korábban megnéztem másik táppal, sajna ugyanígy csinálta a zajt, semmi eltérés nem volt. Csak arra tudok gondolni, hogy maga az alaplap csinálja valahogy.
Sőt, mikor egy P3-as gépet üzemeltem be egy másik táppal, abba raktam a hangkarit, azzal is jött a zaj, bár halkabban.Erősítő tápjánál merre gondolod az 1uF-et? Pl. ha a puffer kondik lábaira kötendő kondira gondolsz, ott vannak, mindegyik erősítőmben.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem biztos. Annak ellenére, hogy van gépházam, a gép felé néző gitárom még mindig összeszedi ugyanazt a zajt, amit hallok a hangszórókból is.
VIPowER: persze, alap. De nem függ össze velük a dolog, már akkor hallom a zajt, mikor még nem is kezd betölteni az oprendszer...
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Párhuzamosan kötve szűrőt csinál, meg is lett a hatása, a magas hangokat teljesen eltüntette.
Viszont PHM kolléga korábbi javaslatát követve ellenállást kötöttem be a jel és a test közé, azzal jó eredményeket értem el. 32 ohm van most párhuzamban, azzal alig van hangerő csökkenés, viszont a zavarás úgy 80%-al halkabb, már csutkára tekert hangerő potinál sem olyan hangos, mint korábban féllásban. Ez nagy szó, mert ez ez erősítőm tyúkbél kábelre van kötve (mert per pill. csak szükségmegoldás, míg készül a csöves), valamint az említett spirál hosszabbító (inkább antenna) köti össze a géppel a tyúkbelet. Valszeg rendes kábele lenne, totál megszűnne a zavarás.
Most már csak valaki magyarázza meg, mi ez a jelenség, amit az ellenállás hatásosan megszüntet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez csak a gépből jön, máshonnan nem szednek össze semmi ilyesmit az erősítők. Egyébként az normális, hogy mikor leállt a gép, akkor állandó brumm hallatszik az erősítőkből? Ha bekapcsolom a gépet, azonnal megszűnik.
Árnyékolás érdekes lehet, de a link nem jön be.
-
And
veterán
(Egy VHS-magnó sem végez 'on the fly' NTSC-PAL transzkódolást. Legfeljebb arra képes, hogy az NTSC forrást rögzítse, majd azt az NTSC playback on PAL tv nevű - ha támogatja - képességgel visszaadja, valójában PAL-60 formátumban.)
Grabber: a SCART 15-ös és 20-as pineket nem közvetlenül szokás Y-C közösítéshez összekötni, hanem egy kisértékű (470 pF) kapacitáson keresztül. Egyébként egy régebbi CRT tévé valóban nem feltétlenül szereti a NTSC-jelet, de ez nem csak abban nyilvánul meg, hogy nincs szín, hanem a 60 félképes rendszer miatt kép sincs (bár ez sem szentírás, a PAL-60 megjelenítésekor is arra alapoznak, hogy a tévé kevésbé érzékeny a képfrekvencia eltolódására, mint a színsegédvivőre). -
addikt
Egy set top box vcr bemenetére rádugtam,de semmi vagy fekete fehér volt.
2. megoldás ua mint előbb,de RCA kábellel kötöttem rá a tévére a beltérit.Semmi.Most telepítem a legújabb drivert,bár ez sem elavault.Utána ideengedem a hugomat,hátha annyira el tudja nyomkodni,hogy működjön rendesen
-
addikt
Gondoltam rá,csak sajna a videokártya programjában nem lehet állítani a szabványt,vagy semmit sem ami a tv-re vonatkozik.
A tévén sincs szabvány gomb semmiDe az meg hülyeség lenne,hogy ntsc szabványt adjon ki a videkártya,mert ezt európában is forgalmazzák vagy legalább állítható lenne.
szerk: 2 db készüléken(tévén)próbáltam,de egyik sem volt színes.Régi katódas mindkettő.
szerk2: AMúgy lehetne állítani az nvidia beállításai között a kimenet típusát,de amint a tévére kattintok,hogy azt szeretném beállítani,egyből minden beállítás lehetőséget megszüntet.
[ Szerkesztve ]
-
ett
aktív tag
Megcsináltam a képet a másik oldaláról is.
hátuljaNem tudom az összes értéket leolvasni, Amit sikerült:
Egyik kondenzátor: 16V 100 MicroF
a másik: 16V 22MicroF
A nagyobbik tranzisztoron a felső sorban DI 764 alatta 129
A kisebbiken: KMPS, alatta A92, és még ezek alatt 916
A dióda:1N 4007Here's a little song I wrote, I hope you learn it note for note. Don't worry, be happy.
Új hozzászólás Aktív témák
- 2x8GB 3600MHz Apacer NOX memóriakitek GARANCIÁVAL/SZÁMLÁVAL! ÁRON ALUL! Hűtőbordás, dobozos!
- Eladó! Kishibás Rtx2070 8GB!
- HP ZBook Fury 15 G8 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-11850H 32/512 FHD IPS NVIDIA RTX A2000 4GB
- Új HP ZBook Firefly 16 G10 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-1355U 16/1TB FHD+ RTX A500 4GB
- PlayStation 5 Pro + Vertical Stand
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest