- Nagyon zavarja a brit hatóságot az Apple Safari böngészője
- Gazdasági parazitizmus: a franciák is perelik a Metát az AI-tréningezés miatt
- Triplázás jöhet: az Amazon és a Google szerint az atomenergia a jövő
- Beindultak a kínai startupok, a fejlesztőkért versenyez az OpenAI
- Indiaiak százait mentették ki a scamközpontokból
Új hozzászólás Aktív témák
-
5leteseN
senior tag
Ez már egy szimpatikus, figyelemre méltó(an kicsi) fogyasztás. Még egy új, friss-ropogós gyártású NAS-tól is jó érték.
Jó kis kereszt-hivatkozásokal, de érdekes hír: az eBay-es kütyük rovatba rakott Ali-s hír itt is érdekes lehet!
+
A két USB3.2(?)-re egy (valóban) működő tápadapteres USB-HOST-tal 4-6-8-... HDD-NVMe-bármi csatlakoztatható.
Az itteni 3D-nyomtatós részlegben szerintem "kisujjból" nyomtatnak a tetejére(-alá) egy esztétikus, akár egyedi kívánság szerinti kiegészítő dobozt!Hajrá Urak!
+
-
5leteseN
senior tag
Most még az E5-26xxV3-V4-es CPU-kkal csapatom a kilóra vehető DDR(3, de már inkább)4-es RAM-ok miatt.
Ezek a CPU számok:A jelenlegi 2673V3-asok a feltüntetett 2680V4 teljesítményét hozzák a meghekkelt BIOS által hozott ÖsszesMagTurbó-n keresztül. A -60mV-os XEON alul-fesz miatt kb szintén a V4 generációs XEON 120W-os fogyasztásával is "megelégszenek"(egy-CPU-s felállásban) a felhúzott 2673V3-aim.
Azt számoltam(-becsültem), hogy a Ryzen-eket is lehet kis alul-feszre "rábeszélni" 2-3% teljesítmény veszteség árán, de akkor 50-65W-ból elzakatolnak, és a Ryzen alaplapok is 20-30Watt-tal kevesebbet kérnek, ami XEON alaplapos többletfogyasztást csak nagyon nehezen, sok munkával és üzemeltetési kockázattal lehet tőlük visszakérni.
: Melyik valutából "kb-ezres", és kb milyen kiépítésben!
-
5leteseN
senior tag
Annak ellenére, hogy
és
és
a hírek, azért
minden segítőnek!
Minden (a rossz híres) infó is aranyat ér!Esetleg, ha valaki tudja melyik AsRock(egyéb) gyártónak van Ryzen-es alaplapja, amiben ezeket a RAM-jaimat tudom használni, azt megköszönném!
Csak azért lenne előnyös, mert az alapjárati(Idle) és teljesítmény szinteket is harmad teljesítményből( és még a -50-70mV-os heckkelt BIOS-os üzemmódnak is feléből) hoznak azonos(vagy jobb) CPU-teljesítményt a Ryzen-ek.
...ha van ilyen, az jó poén lenne.Ha nincs, se dől össze a Világ(-om), de hátha van csoda...
-
5leteseN
senior tag
válasz
Sanchez638 #9574 üzenetére
Hááát, ezen minden (is) van:
...
+
indul ?
Mondjuk nem ugrok le emiatt a hídról, van 2 szerver "nekik" !A többit már majd holnap hozom...
-
5leteseN
senior tag
válasz
bambano #9565 üzenetére
"Ha lud legyen dundi..."
: Ezt a 32GB/db modult tuszkolnám valami Ryzen-es AsRock alaplapba.
Viszont így értelmezve ezt az ott látott sok betűt, rosszat sejtek: valami "REG" rövidítést találtam, ami nem szereti az "unregistered ECC" kifejezést!
Valaki bővebben?
Khmmm... :
Elkezdhetek
és
?
-
5leteseN
senior tag
válasz
Pista0001 #9561 üzenetére
Örülni fogok, amikor ez gyanúnk beigazolódik!
Azért is kérdeztem
, hogy hátha "kijbújik a szög a zsákból": valóban tudja ezt a Ryzen CPU-család, ahogy az Intel lapos-CPU-i is használják a hivatalosan elfogadott listán nem szereplő 16GB-os/32GB-os RAM-modulokat(DDR4 SO-DIMM).
Magunknak szurkolok!
-
5leteseN
senior tag
A Summit Ridge(Ryzen 5 1600) a minimumom, és a Vermeer-nél(Ryzen 5 5600) kb dupla tudásánál nincs többre szükség.
Az 5600-as már PCIe 4.0. Az nincs oda írva, de (elméletileg) tudnia kéne!
Az az érdekesség is feltűnt, hogy a CPU-knál mintha csak 64GB max RAM lenne lehetséges, az alaplapi infóban pedig 128GB szerepel.
1, Rosszul emléxem!
2, Az alaplapi Chipset felülbírálja a CPU határait!
3, nemtom... -
5leteseN
senior tag
Külföldi oldalakon azt írják, hogy az ASROCK lapok többsége hivatalosan tudja, inkább az a kivétel, ami nem.
Más gyártóknál ez kb fordítva.Abban pedig nincs egyöntetű vélemény, hogy ami ASROCK jelzetten-kimondottan nem tudja az ECC-ket kezelni és használni, az is megy vele, csak a hibajavítás funkció nem műxik.
Ebben változnak, bizonytalanok a "kinti" hozzászólók.Valami olcsó ASROCK(vagy vmi Ali-s kínai) alaplapon, +Ryzen 5 1700, +ECC DDR4-en(a polcon) tűnődöm.
...és igen, valóban kell VGA hozzá.
Az is egy érdekes része lesz megvalósításnak! -
5leteseN
senior tag
Azon gondolkodom, hogy egy kis alulfeszelt, 5%-ban GHz-visszavett Ryzen az így elérhető kb -50% teljesítményfelvétellel(és alig lassabban
) tudná a kb azt, amit az ugyanezt, hasonló módon, gyári korlátozásként megvalósító laptop-CPU-i az AMD-nek.
Ha e mellé még a polcon lévő szerver-RAM-jaimmal(16GB vagy 32GB-os ECC-sek) is menne, akkor már bele is csapnék a lecsóba.
Ez utóbbiról van valakinek tapasztalata "civil" alaplapokkal.
A filléres 1700-as például erre a célra bőven eleget tud(még a szimpatikus -5%GHz/-50%(Watt/teljesítmény) "optimalizálással" is.Hab(lehet) a tortán, hogy lehet, hogy még az eredetileg csak kb 2400MHz-es (ECC-s)DDR4-ek lehet, hogy húzhatók kicsit!
-
5leteseN
senior tag
válasz
bambano #9435 üzenetére
Ha ez egy műanyag(vagy műanyagból is elkészíthető) keret, akkor én átnéznék a 3D-nyomtatós Témába, és rákérdeznék.
Én vettem ugyan egy ilyet magamnak Karácsonyra, de még ismerkedünk egymással. A jelenlegi 3D-nyomtatós "tudásommal" még nem tudnék ilyet tervezni, vagy meglévőt lemásolni , de ott szerintem többen vannak, akik tudnának ilyet(és más kiegészítőket is) nyomtatni.
Ilyesmi, hasonló anyagigényű és bonyolultságú nyomtatott darabokat olyan harmad-negyed áron szoktak adni a "gyári árához" képest.
"Bátraké a szelence..."
-
5leteseN
senior tag
válasz
MrSealRD #9403 üzenetére
Semmi gond!
Mindkettő egyébként:
A magányos SAMU alig 400MBps és 358MBps eredményével nagyon nem vagyok elégedett:
A három-(azonos SAMU-)SSD-s RAID-0 teljesítménye alatta már jobban mutat, közel eléri a 4xPCIe4.0-s NVMe-k sebességét a csak PCIe3.0-ás aljzatban lévő kb 15€-s bővítőkártyával.A random írás-olvasások sebessége sajnos nem emelkedett.
A RAM-Drive eredményeit csak érdekességként szoktam megnézni-betenni.Itt a rendszert futtató LEXAR sokkal jobb eredménye is:
Így már látható, hogy min bosszankodok!
.
-
5leteseN
senior tag
Sima noname kínai, eBay-ről.
Sajnos még a venti nélkülit vettem 3-4€-val kevesebbért(így 15-16€ volttalán) , ezért mókoltam rá hűtésként egy kis blowert a tucatnyiból a polcról. A hűtéssel lettek ezek a jó értékek, enélkül a tesztnél bizony becsúszik a SAMU piros mezőbe(65 C fölé).
A blower konstrukció zaját ennél is megszüntetem majd a bevált 12V=>5V MOLEX-es érintkező cserével.Jut eszembe a végére: a PCIe-es négy-SSD-s NVMe bővítő kártya PCIe 3.0-as és 4.0-est is tudja(a négyest nem próbáltam még), típus: "PH44 ver:2.2 23G1 Bifurcation 4x4x4x4" .
A 2230-as SSD mérettől a 2280-ig mehet bele bármi.
-
5leteseN
senior tag
válasz
MrSealRD #9396 üzenetére
A jobb felső bénázós (lásd: a 400MBps-es csiga-biga szekvenciális írás) magányos SAMU-SSD(
jobbrabalra) egy RAID-0 felállásban a három darabbal tudja egy PCIe-es kártyában, egy PCIe 3.0-ás alaplapban az alatta látható sebességeket:Érdekesség, hogy négy darabos SSD-s RAID-0-ban is kb ugyanez a sebessége volt, mint a három darabos RAID-0-val!
-
5leteseN
senior tag
Ez jó hír. Asztali-gép szintre le ment a zajszint?
Tapasztalataim: Én átépítettem a sajátokat az új "Aranyláz" (AI-MI) hajszolóinak.
Pikk-pakk elmentek. Volt mondjuk beruházási kockázata(VGA-k), és egy még várja, hogy megjöjjön végre az új-évi lendületem.Ha adsz neki egy jól eladható "tulajdonságot", már viszik is.
Nem tudom, hogy az adott modellnek mi lehet ez a funkció-feladat. Nem ismerem. NAS ? -
5leteseN
senior tag
Nem tudom, hogy BIOS-ból mennyire lehet, de nekem a HPE ML350p-k "gázturbinásak" voltak hang szempontjából. Otthoni felhasználásra(eladni) ez tűnt a legnagyobb problémának: a nagy venti-zaj a lehetséges civil vevők kb 95%-át elriasztotta.
Akkor néztem, hogy milyen megoldások vannak, de pénztárca-barát kivitelezések nem voltak. A Noctua venti-csere(teljes készlet, 6 darab
) tűnt tavaly az egyetlen hatékony csendesítésnek.
Sajátnak jó is lehett volna, de "rám támadott" az említett Gen9-es ajánlat az eBay-ről. Másnak meg nem ruháztam be, látatlanban, elment zajosan is szerencsére.
Egy még porosodik, be sem szoktam kapcsolni. -
5leteseN
senior tag
válasz
tothd1989 #9318 üzenetére
Cél-hardverek, annak összes hátrányával.
Én két darab ML350p-t(Gen8) adtam el AI-MI HomeLab-nak nem eget verő plusszal, W11-el.
Nem tagadom, örültem az eladáskor, pedig a tavaly még nagyon jól hangzó 64GB (DDR3) RAM volt bennük, +dual-CPU, +VGA-k, de nélkülük jobb az élet.
-
5leteseN
senior tag
Ha lecsendesíted a ventiket nagyon jó "kis" (overkill
) NAS lehet belőle. Egy CPU-val 16-32GB RAM-mal nem is fogyaszt túl sokat.
NAS-nak módosítva szerintem könnyebb lenne eladni.
1000 +1 évek vannak még bennük.Csak tippeltem.
Vagy készítds elő AI/MI HomeLab szervernek!
Egy MI25, vagy TESLA P40-nel tök-jó otthonra szöveges MI-nek.
Grafikus MI-nak egy ilyen egy kicsit már lassúcska, de belépő modellnek még ez is jó, és egy jó táppal fejleszthető is. -
5leteseN
senior tag
válasz
Pista0001 #9310 üzenetére
Hobbi-IT-s ismerős hozza ki a gépeit rendszeresen nulla körüli egyenleggel úgy, hogy angolból veszi a kb full-os gépeket és utána a túlárazott EU-s nagy-piacon(hollandban él ő is már) eladogatja belőlük, ami nem kell neki.
A szállítási díjjal kell vigyázni(rákérdezni), mert tudnak "viccesek" lenni az ánglius fiúk az apróbetűknél(EU-ba szállítás)!Egyébként tök-jó, korrekt üzleteket lehet velük kötni. Az én 50-esért megvett Gen9-es szerveremnél mondjuk szerintem szívta az eladó a fogát.
Jött neki vagy 10-15€ bevétel a szállítás levonása után!Laposok is vannak gyakran, jó áron(DELL Latitude 3500, 7490, ...), szépséghibásak, gyenge akkusak...
NAS-nak, akár asztali gép helyett(net, Yt, filmezés) bőven jók kb egy százasért(€). -
5leteseN
senior tag
válasz
Pista0001 #9308 üzenetére
Kicsit előre rohantál. Még az év eleje van.
Én már tavaly is vettem RAM nélküli HP Gen9-et 50€-rt szállítva!
Licites volt az is!Most 4x32GB DDR4(2400) kb 100€.
Nyáron fele-kétharmada lesz.
Nem csak a vicc béli zsidónak szabad olcsón venni és drágán eladni, hanem az okosnak is. -
5leteseN
senior tag
válasz
Pista0001 #9305 üzenetére
Anglia is Európában van:
eBay ML110 Gen9
Meg kell venni onnan és eladni németben az előlapot! -
5leteseN
senior tag
ML110 Gen9-es szervereket öntenek dömperrel kb az eBay-re 50€-körül(néha szállítással együtt
).
NAS feladatra overkill(2x).
-
5leteseN
senior tag
Az AliExpress-en nekem ugrott vagy 5-10 eladó, akik 3,5"-s és-vagy 2,5"-es fémkereteket árulnak HDD-SSD-knek, kb anyagárban. Szerintem akinek egyedi NAS, és-vagy előző vas felhasználáshoz kapcsolódó tervei vannak, azoknak a helyében és átugranék a 3D nyomtatós témában. Ott szerintem kis üzenetváltás után szívesen nyomtatnak akár erősen egyedi NAS-dobozt, nem sokkal anyagár felett.
...csak 5let, saját felelősségre"!
-
5leteseN
senior tag
válasz
markussandor #9104 üzenetére
Oh, fél-mondatos voltam, Bocsi: a BIOS-os CPU-Turbo kikapcsolására gondoltam.
A Linux-nál emlékszem, hogy már évekkel ezelőtt is levágták az utolsó 10% frekit, cserébe feleződött a CPU-fogyasztás ebben a tatmányban, mikor meglódult a CPU.
Ez akár nálad is mehet a 8e+ pontos CPU-ból.
Maradni fog bőven: kb 7500 pontosan is duplázódott az előző konfighoz képest a CPU teljesítményed. -
5leteseN
senior tag
válasz
markussandor #9102 üzenetére
CPU-Turbo?
Hoz 2-3%-ot, cserébe visz legkevesebb +20-30% CPU-Wattot.
...még az amúgy takarékos "laposoknál" is!!Ha 6-magos CPU, megnézném, hogy -2 mag (kikapcsolása) mennyit jelen.
...majd visszakapcsolnám! -
5leteseN
senior tag
A másik "Nü-Nü-kém" ebben a témában nekem is a fogyasztás, ahol nekem sokkal hatékonyabb (és szerintem elegánsabb is) egy 30-40(+) wattos napelem csatlakoztatva a szünetmentes aksijához.
Ez nekem józanabb és elegánsabb a főleg külföldön túl-tolt, végletekbe menő takarékossági versenyhez képest (ami poénnak teljesen jó), csak komolyan venni nem szabad! Az említett napelemes irány sokkal jobb megoldás, és egy ("rendes" családnál a kb kötelező, kempingezésnél is használható) napelemmel, és szabályzóval gyakorlatiasan megoldható ez a kérdés, és elegáns mosollyal lehet nézni a "túl-tolt", feleslegesen komolyra vett ötleteket.Mondom ezt úgy, hogy bevallottan én is szokok' "túl-tolni" dolgokat, de ezeket poénból csinálom, és nem "komolyból".
Emellett el tudom ismerni a poénból létrehozott kiemelkedő teljesítményeket is, PöLö: a nitrogénes tuningok is ilyenek nálam, más témák mellett... -
5leteseN
senior tag
válasz
markussandor #9092 üzenetére
Kis kiegészítés, mert félreérthető lett ez a megfogalmazásom:
"...Kis infók a "túlfogyasztáshoz"(a kb 3-szoros teljesítményhez):..."... így pontosabb, érthetőbb: =>"...Kis infók a "túlfogyasztáshoz"(ami szerintem bőven arányos a felkerekített kb 3-szoros NAS-teljesítményhez, a bő-dupla-CPU, +sokkal gyorsabb HDD/SSD sebességeket összegezve):
- egy helyett két táp van darabonként 2-5 Watt fogyasztással a hasznos mellett,
- a HDD-k 5W felett vannak kicsivel(HDD-induláskor több),
- az SSD-k pedig 1Ax5V-ok szoktak lenni csúcsban,
- ...és mindkettőből van 1-1 pluszban a korábbi állapothoz képest.
Szerintem kb ezekkel meg is van a többlet-fogyasztás oka.(...rohanás,
Bocsi . )
Kiegészítés: A WiFi-Bluetooth lehet akár 4-5W is. Én ezeket is ki szoktam kapcsolni, ha egy adott használati mód mellet nem kell.
-
5leteseN
senior tag
válasz
markussandor #9089 üzenetére
Én kb. fél éve tartom jó ötletnek(és javasolgatom) ezt a "laposból"=>NAS konvertáló megoldást. Ettől függetlenül azé a gratulációm, aki felteszi a pontot az i-re:
Ügyes, józan és (költség-)hatékony megoldás ami jól használható!
Nem a "tökéletes tervezgetése a belefáradásig", hanem a "ne gondoljuk túl" (ami ugye a Tett halála), hanem "pikk-pakk csináljuk meg" elv diadala!Szép!
Kis infók a "túlfogyasztáshoz"(a kb 3-szoros teljesítményhez):
- egy helyett két táp van darabonként 2-5 Watt fogyasztás a hasznos mellett,
- a HDD-k és 5W lett vannak kcsivel(induláskor több),
- az SSD-k pedig 1Ax5V szoktak lenn csúcsban,
- és mindkettőből van 1-1 pluszban a korábbi állapothoz képest.Szerintem kb ezekkel meg is van a többlet-fogyasztás oka.
-
5leteseN
senior tag
Én 4-5 idősebb ismerősnek is ilyet, és vagy billenytűzet-hibásat vetettem asztali gép helyet, úgyis magyart használnak(USB-set), nem érdekes nekik a hibás angol-német-holland...
A kimeneti HDMI meg ment a TV-re!Bónusz árnyereség: gyenge aksi(+a W licensz általában)!
...vagy fél tucat DELL 3500-ös!"Házi-szabvány" lett!
-
5leteseN
senior tag
Másnak is beugrott a magától értetődő új szerepe az erre a célra kiválóan használható laposoknak!
Ez ugrott be nekem is kb fél éve, amikor be is dobtam párszor a közösbe az ötletet. Nem tökéletes, de a pusztán presztízs és marketing okokból a naiv felhasználókkal kidobatott laposok bőven elég teljesítményűek erre.
A linkelt képen látszik, hogy a négy csatornás nNVMe-s SSD lett egy el-/szétosztóval alkalmassá téve(a lapos alján csatlakoztatott négy piros és egy kék SATA kábel) a sok SATA(SSD-HDD) csatlakoztatásra és a a szerver eredeti tápja adja ezeknek a feszültséget, mert erre a DELL lapos USB-n keresztül nem lenne képes(mindhez).Ügyes megvalósítás, nincs tűl-lihegve(esztétikailag, lásd: a való életben életképtelen és méregdrága influenszer "megoldások").
Működés szempontjából jó(nak tűnő, innen) hűtési megoldások, teljesen vállalható kompromisszumokkal!
Szerintem: -
5leteseN
senior tag
...csak a poén kedvéért: Amíg nincs SSD-d addig a 32GB RAM-ból nyugodtan cache-elhetsz egy 4-8GB-os RAM-Drive-val(2500-7000MBps sebesség, RAM-tól függően).
Az elég gyors lesz?
+
Egyébként szerintem a cache feladatra még egy használt(pár-ezres) SATA-SSD is elég lehet(4-500MBps).
Ugyan a SATA-SSD "csak" 5-10-szeres sebességű a HDD-hez képest(szemben az NVMe 20-50-100(+)-szoros sebességéhez képest), de egy házi rendszernél a tipikus 10 alatti felhasználóval(akikből 5-nél több egyszerre nem-is-szok' mozizni) bőven elég.Többiekhez: Jól sejtettem kb?
-
5leteseN
senior tag
Az az AST valami ARM-os területi ihletésű VGA(-csökevény). A szerverekben is találkoztam vele(SuperMikro-k talán), a "Semmi" helyett van: az Admin-feladatokra méretezve. Erre itt is elég egyébként, nem "bántani" akartam, csak a helyére tenni.
Árulkodó is a (tabletes) 1920x1200-as felbontása -
5leteseN
senior tag
Az AliE-en vannak 3-4-5+-os külső HDD-boxok, de jobban nem néztem meg, mert nem azt kerestem. Nem voltak gyanúsan olcsók, pár AliE-es ENTER-rel megnézhetők, nem voltak csúnyák. és Hot-Swap-osnak tűntek!
Szerintem valami szerveres megoldások vannak újrahasznosítva, de a szerverek megbízhatósági követelményei miatt lehet, hogy ezek a használt-felújított elemes NAS-dobozok tovább fognak dolgozni, mint az újonnan gyártottak.Pár ENTER...
-
5leteseN
senior tag
(
)
qqcqqc
őstag-nak:Az "öt
venszáz-ezer €-ós" ()alaplap 3. (fizikailag teljes méretű) VGA-ja csak 4-szeres PCIe!
Egy alig fogyasztó=>házi-szerverbe illő VGA-nak(egy 1030 például), még egy egyszeres PCIe3.0 is sok.
Egyébként az AI-MI-nek is elég (bőven) a 4xPCIe3.0 csatorna.
A mostanában sok-sok kidobálgatott bányász alaplap 1x-es VGA csatolásai is elegek lennének(ha 3.0-ás), és azok szerény tudású CPU-i is, viszont sajnos ezekbe csak általában csak 1-2 RAM-slot van, ami miatt nem jók erre a(z AI-MI) szakterületre. -
5leteseN
senior tag
Az eredeti-brand szerver vasakról leszoktam 1-2- év tanulgatás és próbálkozás után. A kínai alaplap utánépítések viszont már 30-50€-tól vannak megbízható eladótól, és 50€ körül már 8 (nyolc !
) RAM-aljzattal, és 4 csatornás RAM-kezeléssel. Ezzel közelíti a jelenlegi megfizethető kategóriájú(a DDR3x3-4-szeres árú) DDR5-ök sebességét, aminek csak a CPU a korlátja a 70GBps körüli teljesítménnyel(nekem lassabb DDR3-akkal is elég a 45GBps). A DDR5-ős "olcsóbb" alaplapok(Ryzen) ugyanis csak két csatornásak, az Intelek pedig sokkal drágábbak, +a sokkal drágább Intel CPU-val.
Nekem AI-MI-re a kínai utánérzés egész jó lett(X99-8D3), és megfizethető áron is megvan a "vas", a magas hobbi-szintű AI-MI-s ismerkedésre. Az összerakott vasam sok szempontból rokon a házi-szerver konfigokkal.
A házi-szerver témához: Az Ali-s 50€ körüli, 4 RAM aljzatos, szabvány-ATX-es kínai alaplapok (szerintem) jobbak házi-szervernek, mint a Brand-es márkák a maguk elcseszett márkavédelmi (hardveres)vargabetűikkel, amiket csak aranyáron lehet megbízhatóan megoldani.
Ezt a (szerintem joggal szidott Brand-es)irányt is néztem, és utólag sajnálom az erre áldozott 1-2 évem sok-sok hobbi-óráit! -
5leteseN
senior tag
ViZion
félisten: "... DDR3-ból nincsenek nagy modulok, DDR4-re építs lehetőleg, ddr5 is OK, csak még drága, de ennek utána kell nézni, nem követtem az árakat mostanság. ..."Részben igaz csak, mert: Most építek AI/MI-re egy "háttérgépet" a (szinte az összes)teljesítményt adó VGA-knak, és ezen előző indok mellett csak azért teszem 2011-3-as alaplapra ezt az AI-s "vasat", mert 64GB DDR3 RAM-ot(4x16GB) "dobálnának utánam" 30-40€-ért az eBay-en, ami rendszer-RAM az AI-nak szintén sok kell(a 2-3-4 VGA-aljzat mellett).
A piaci törvények szerint szinte biztosan-rövidesen ez lesz a 2x/4x32GB-os DDR3-as RAM-csomagokkal is.Az viszont ide tartózó fontos infó annak akit ez érdekelne, hogy ezek ECC-s szerver RAM-ok, csak az ezeket használni tudó gépekbe rakhatók!
Egyénként ezeket is lassan ingyen adják(az ilyen szervereket használó, a szerver-parkok felszámolása és-vagy modernizálása miatt), csak azért, hogy ne kelljen az "Elektronikus hulladékdíj"-at fizetni az adott országban a (szerver-)parkonkénti sok ezer szerver-gép után."Kis" háttérinfó, +lehetőségek, akár segíthet is.
-
5leteseN
senior tag
válasz
fonok87 #8865 üzenetére
A "vas" felől közelítve, általános ismeretk szintja(kb): az erőforrásokkal jól gazdálkodó Linux-ok számára is 1500 Passmark-pont a legkevesebb8ami pár évre vsszamenőleges itteni olvasmányaimból lett levonva), a kb 5 évvel ezelőtti 3.500 passmark-pont körüli teljesítmény(ami a leslejtezett brand-ek alsó határa kb) az ami altt igazán mostanában nehéz kevesebbet beszerezni, és kb 6-9.000 P(assmark)-pont az, aminél több csak feleslegesen fogyaszt, és ami megtakarításból a reális élettartam alatt összejönne a következő eszköz ára.
A pár év tapasztalat az is, hogy a jól alkapott alkalmi vétel következő (tartalék-)példánya fél-egy évvel később már filléres és célszerűen, logikusan javasolt vas, tökéletes lesz kannibalizálni és kitolni (jó-)pár évvel az üzemidőt.
Hasonló módon elég kezdetnek 8GB RAM, mert a kanibalálandó gép jó eséllyel hozza a következő "nyolcast"!
A tartalék-tartaléka RAM pedig már kb ingyenes, céges leselejtezésből szinte csak kiváráson múlik.
HDD-k, SSD-k: ezek között vannak-lesznek vásárolandók, az olvasmányaimból levonva: a harmad-áras(se) használtakból lazán kijönnek a fontos helyekre a RAID-ek, a nem pótolható infóknak és adatoknak az összefűzött GB-ok.Még mindig tartom a korábbi állításom, hogy a "presztizs-selejtezett" (és meglepően jó teljesítményű és meglepően kis fogyasztású) "laposokból" nagyon jó kis NAS-okat lehet építeni!
A billentyűzet-hiányos(amúgy is angol !), és egyéb szépséghibás "laposok": a DELL 3500(és kortársai) például...
-
5leteseN
senior tag
Az autógyártók Diesel-es fogyasztási eredményei óta inkább csak a saját eredményekben hiszek(amikor ilyenre módom van), bár ez esetben egy vélhetően jóval korábbi termékről van szó: a PC3-8500R 16GB-os szerver-RAM fogyasztását mértem. Ez az eredmény jól jöhet valakinek, ha ilyen RAM-ot használ és keresi, hogy hová csorognak el a Watt-ok.
A számok: az egy-RAM és négy-RAM-os kiépítés közötti fogyasztás-különbséget (ami 7Watt +/-1Watt, külső fogyasztásmérővel mérve) elosztva hárommal, az jött ki, hogy egy PC3-8500R/16GB-os modul kb 2-2,5Watt közötti fogyasztást mutat a gyári 1,5V-os tápfeszültségen. A teljesítményhez kötődő további infó: ezek a RAM-ok párosan(az ennek megfelelően berakva) kétszeres memória teljesítményt tudnak a "magányos" konfighoz képest!
A teljesítmény-számok(képek
):
(egy RAM, egy-csatornás RAM-teljesítmény: )(két RAM, két-csatornás RAM-teljesítmény: )
Ez az teljes konfig teljesítményét természetesen nem duplázza, de emlékeim szerint a használt programok igénytől függően 10-15% körüli teljesítmény-többletet hoz a konyhára. Ha jól emlékszem korábbi fórumos olvasottaimra, a CPU-s (Turbo, egyéb CPU-s megoldásoknál) jelentősen hatékonyabb(a Watt-okat tekintve), de ebből a szempontból a RAM-menedzselős megoldások még többet javíthatnak a készenléti állapotokhoz illesztett freki- és feszültség állításokkal.
Most nem ugrik be ezeknek a RAM-oknak a jelzése(talán valami LRDIMM...). Ezek fénykorukban is ritkák és jelentősen drágábbak voltak a "sima" verzióknál, most kis szerencsével bármi is lehetséges(eBay).
Szinte biztosan alul-feszelhető(BIOS
és-vagy szoftveresen), ha valakit érdekelnek a "Kihívások"!
-
5leteseN
senior tag
válasz
szuszinho #8750 üzenetére
, Celeron közeli értékeket említettek külföldi fórunokban, a cerkás 5W körüli érték duplája is jó az eredetileg10-szeres TDP-s Intelektől, amik 2-3 generációval öregebbek is, és hát az a majdnem dupla-nm-es csíkszélesség is nehezíti a dolgot.
A visszavett MHz-ek viszont elég jelentős alulfeszt tesznek lehetővé a korábban olvasottakra visszaemlékezve.
Egy 75-95W TDP-s Intel-től ez a 10W körüli működési W-érték szép teljesítmény, és így is a 14nm-esek valami 2,5GHz körüli értékeire emlékszem.
A BIOS-os(le-/kikapcsolós) dolgok a legegyszerűbb és hatékony kezdet.Érdekel is, hogy mivel-mit sikerül elérni!
Ha lesz időd, tanulnék kicsit erről is. -
5leteseN
senior tag
válasz
szuszinho #8736 üzenetére
Én személyesen nem csináltam, nem tudok saját tapasztalatot megosztani az alulfeszes és GHz-MHz visszafogó programokkal kapcsolatban. Itt is olvastam korábbi hozzászólásokat, hogy vannak erre Windows-Linux-os lehetőségek az OP-rendszerben is és szoftverek is készülgetnek erre a spec célra.
Most néztem egy Gugli-keresést, vannak rendesen. Én a Yt-videózást szokam művelni a bekapcsolható fordítással megsegítve az angolom.
Milyen OP-rendszerben utazol?A CPU-Turbo-t a BIOS-ban ki tudod kapcsolni.
A nem szükséges szolgáltatásokat(hw-RAID, Bth, ...) szintén célszerű.
Ha +túl sok magos" a CPU, azt is ki lehet: 4 CPU-mag ebben a műfajban mindenre elég.Bevallom én nem vittem túlzásba ezt a területet, mert az egyébként eredeti célra bevásárolt kempingezős napelemet kiraktam az udvarra(2x80W), és töltik a régi szünetmentes-táp 12V-os (autó)aksiját.
Mikor sípol, hogy lemerült (2 eset/hó), akkor bedugom a hálózatba. A LED monitor+lapos összeállítás diétázik a Wattokból.Az a fránya CS:GO eszi a W-okat, meg plazma-TV-s mozizás!
-
5leteseN
senior tag
Az Inteles gyári adatlapjuk szinte betűre ugyanaz, csak a 7500-as bázis és turbó MHz-ei magasabbak(700-800MHz) a +30W TDP-jével kb arányosan.
Szerintem ha MHz limitet és kis alulfeszt adsz a 7500-asnak, és a Turbo-t kikapcsolod, még jobb is lesz a visszafogott i5-7500-as mint gyári 6500T.
Szerintem nem szükséges ezért venni. Ha már (majd) ingyen adják, majd akkor egyet, tartaléknak.
-
5leteseN
senior tag
válasz
Fecogame #8729 üzenetére
Ránézek majd. Más CPU-k esetén próbálkoztam már, és kellemetlen meglepetés volt, hogy a pár évvel ezelőtti Yt-videókban sikeresen változtattak CPU beállításokat az akkori XTU-val, amit az újabb XTU-kal már nem lehet megtenni és hivatalosan nem elérhetőek már a korábbi XTU-k!
Ez volt kb a tavalyi állapot! -
5leteseN
senior tag
Nem tudom a szerverektől(HP-k például) van-e itt valaki, mert az a kérdés(lehetőség?) merült fel bennem, hogy: az eleve szerver feladatra gyártott G8-G9-es darabok (amiket lassan kilóra lehet venni) is jók lehetnek azoknak, akik nagyobb kapacitású házi szervert terveznek faragni.
Ezeknek ugyanis az üresjárati fogyasztásuk is brutális 60-80-100(+) Watt, a dupla XEON-ok miatt, amik túlfeszelve is vannak rendesen a szerverekben elvárt kiemelkedő megbízhatóság miatt! Ez a jelentősen csökkenthető fogyasztás került nálam célkeresztbe, mert ezeknek a CPU-knak a változatai (22-14nm-esek) vannak laposokban is, normál-, vagy alulfeszelt üzemmódban, és ezzel a MHz-CPU(-voltage) görbe középső-felére, felső-kétharmadára beállítva, ahol a szeveres csúcsértékhez képest sokkal jobb a teljesítmény-fogyasztás értékük.
A felső-MHz-eket visszavéve nincs is szükség a fentebb említett (túlfeszelt és brutál-túlfogyasztó) üzemmódokra és szinte elérhető, megközelíthető a "laposokban" levő lassított XEON-ok közeli energiahatékonyság és fogyasztás: max 10-25W!!
Természetesen a 10(+) CPU-magok is szükségtelenek, 2-4-6 is bőven elég(az éppen meglévő XEON-tól függően). Azt bevallom nem tudom, hogy ez a mag-lekapcsolás mennyiben befolyásolja az üresjárati(idle) fogyasztást. Ha valaki ezt tudja, gondolom értékes hír lenne. Ha lesz kis időm, megnézem valami Intel-nél ezt a lekapcsolós W-számokat! esküt nem tettem! Az is érdekes lehet, hogy a mag-lekapcsolás érinti-e a PCIe csatornákat(XEON-ok: 40 körüli), hiszen ezekre szükség lehet tárolókhoz és a hálózati kapcsolatokhoz.Röviden: Lehet-e Windows alól alulfeszelni a szerveres XEON-okat? BIOP-ból nem(találtam).
-
5leteseN
senior tag
válasz
Sanchez638 #8719 üzenetére
Jó választás erre területre, sok évre!
-
5leteseN
senior tag
válasz
Sanchez638 #8717 üzenetére
Jól hangzik!
Van elég SATA az alaplapon? Emlékeim szerint a táp-csatlakozókat nagyon szűken méri a DELL, cserébe arany-áron adja ezek bővítéseit.
-
5leteseN
senior tag
válasz
Fecogame #8713 üzenetére
Hasonló eredmény nálam is a hasonló teljesítmény-sávban.
Az alulfesz, MHz visszavétel, vagy esetleg a (felesleges) CPU-mag letiltás pedig Celeron-laptop közeli értékre viszi le az üresjárati(idle) Watt-értéket.
A kicsivel több-mag, de jelentősen alacsonyabb csúcs-MHz az alulfesszel párosítva meglepően eredményes tud lenni!
A külön VGA kapásból ugorjon ki természetesen! Az üresjárataik töb, mint az IGP meghajtva(amire ebben a műfajban elvétve kerül sor). Ha akad L(PDDR)-es RAM nem túl sokért(lassan esnek az árak az előző generációknál), az is javít a helyzeten. Kis türelemmel meg ezekt az előző generációs RAM-okat ingyen(kukázás helyett) is osztogatják!Ahogy írta más is: a felesleges (alaplapi)szolgáltatások letiltása(Wi-Fi, Btooth, ...) is meglepően sokat számít.
Én a "korábban szerver" átépítése Munkaállomássá műfajban ismerkedek ezzel a szemlélettel, csak ott száz-Wattos a nagyságrend, van miből faragni!
-
5leteseN
senior tag
válasz
Sanchez638 #8695 üzenetére
: "Tudtommal a laptopokat nem 0-24re tervezik és a bővítésük is macera."
Igaz: korrigáltuk is az eltérő felhasználásból fakadó hátrányt fillérekből pár éve, így: a hűtés területtel(ami valós) nem cicóztam, megdupláztam a "beömlő" felületet a rácsok eltávolításával és ragasztottam rá egy fémhálót. A kimenetnél hasonló módon.
Jobb lett a hűtés a nagyobb és szabad áramlási út miatt. Apróságok ezek, de bejöttek a modellezési előzményeimből maradt tudás-morzsák.Utána annyit lett finomítva, hogy alulra kapott egy fix fordulatú, csendes ventit(USB-s 5V-ról) rásegítésnek, mert a bemeneti fémháló helyett kapott egy "porszűrős" textilt a hosszú élettartam, és megbízható üzemeltetés céljából. Annak az porszűrésnek az ellenállását leküzdeni volt hivatott ez az alsó rásegítő-venti. Három évig követtem ezt a közös baráti átépítést, ezalatt nem volt gondja a 0-24/7/365 üzemmódú "laposnak". Utána költözések voltak, nincsenek már napi hírein erről, de eddig nem kiabáltak utánam!
A Windows után "benn-maradt" RAM meg elég volt a Linux-oknak!
A srác a saját kiszolgált laptopjának adta ezt az új(NAS-háziszerver) feladatot.
Egy sörözős hétvégén lazán meglett! -
5leteseN
senior tag
Bocs az ismétlésért, de szerintem a "lapos(-top)"-ok ilyen célra bőven jók, nagyobb tár-igény esetén néhány külső kiegészítő-elemmel(a további külső tárhely, +a tápja), így még mindig versenyben van erre a feladatra.
Ez főleg áll olyankor, mikor van a háznál-kéznél egy eredeti funkciójából már kiöregedő, de egyébként jó, megbízható, bevált laptop. -
5leteseN
senior tag
válasz
bambano #8652 üzenetére
Több feladatnál szerintem is kettő(+ egy tartalék
) (használtan vett)gép az optimális, mivel használt gépek beszerzése esetén még a három (általában túltolt céges presztízs-miatt
) selejtezett ex-irodás gép is kevesebbe kerül, mint egy NAS/Home-server feliratú új gép.
Ezek az ex-irodai gépek sokkal barátságosabbak zaj és "fűtés" szempontjából, mint egy kiárusított (ex-)szerver a gázturbina-hűtő-ventikkel, és brutális fogyasztásával. Ez a(z ex-)szerveres út (szó szerint) csak akkor fenntartható gazdaságosan, ha a kicsit mazochista felhasználó mindjárt vesz hozzá 2-300W napelemet is az UPS aksijaihoz!
Meglepi: Használtan nem is olyan drága egyik kiegészítő sem!
Nálam is folyamatban van!A simább megoldás a szerintem is jobb két-gépes rendszer, a nagyon is jó állapotú céges irodai "selejtezettekből" válogatva.
A 2(-3 a kannibalizálható tartalékkal együtt) is 30-40-50e HUF(-nyi €) összegből beszerezhető némi Hv-aprós(eBay-es) "lesben állás" után.Az ilyen ex-irodás gépek bőven tudják egy nagyobb házi-szerver igénybevételhez szükséges teljesítményt is. Ha valamelyikkel történik esetleg valami, akkor kis előzetes (szoftver-) felkészüléssel az egy gépre is rá lehet ruházni az összes feladatot, amíg a harmadik, vagy megjavított másodlagos-vas üzembe tud állni.
Ilyen esetre mondjuk egy párhuzamos két-gépes rendszer is jó, ahol a második (a backup-ok idejétől eltekintve) "szunyál".Egy egy-gépes rendszer, tartalék-vas nélkül szerintem sem nyugalmas megoldás!
...még új NAS/Home-server vásárlás esetén sem. -
5leteseN
senior tag
: "igen, jó lenne. Akkupakk kellene a napelemre, mert az inverterben már minden megvan... csak az drága, erre nem lesz píz mostanában..."
Nekem egy olyan következtetés tűnik logikusnak, hogy napelemeknek optimális(nak mondott) aksik viszonylag kis kapacitásához társuló nagy töltő és kisütő áramok, és ezek nagy száma okoznak gondot a hasonló kapacitású(utángyártott) aksiknál, amik ezeket az áramokat nem is tudják valójában(csak papíron).
Teljesen civil aksikkal ez a sokszoros kapacitás-túlméretezésnél nem okoz gondot, mert a 3-4-szeres kapacitású civil aksi magasabb alap töltő- kisütő-áramértéke tudja ezeket a szükséges áramokat, és a jóval nagyobb kapacitása miatt sokkal kevesebb alkalommal kerül az élettartamot rövidítő mély-kisütés közeli állapotba is. (Nem) Meglepő módon az általában négyszeres(+) árú eredeti, és majdnem ilyen árú (általában gyengébb) utángyártott aksi helyett a háromszoros áron beszerzett, de háromszoros "civil" kapacitású aksi hosszútávon jobb anyagilag és minden szempontból!
Helyesbítek, egyedül helyfoglalás szempontjából nem a jóval nagyobb mérete és súlya miatt, de ezek nálunk, ebben a felhasználásban (általában) nem döntő tényező, a többi előny mellet főleg nem.: "...UPS lenne olcsón, de cégnél is azt látom, h az utángyártott akkukat sűrűn cserélik. mint az autóknál, a gyári megy 7+ évet, utána 2-3 évente csere. de laptop akkukkal is így jártam..."
Lásd részben fentebb. A laposok aksijaival kapcsolatban, meg az a (saját) tapasztalat (is), hogy a 3 évig használ már kezdetkor is a végét járó laptop-akksi kihúzta a 3 évet a több fórumban javasolt "'havi egyszeri teljes lemerítés, majd vissz-a folyamatos töltésre(járulékos "UPS")'" üzemmóddal. Lehet tovább is bírta volna, ha egy hónappal hamarabb ezt is berakom a frigóba a sok más Li-os aksim esetében bevált 1-2 napos fagyasztós-regenerálós kezelésre.
Sajnos ezt mindig tovább toltam, és ezt szegény tizenéves aksi már nem bírta kivárni. -
5leteseN
senior tag
válasz
bambano #8617 üzenetére
Igen, így már értem.
Azért kérdeztem, mert korábban volt valami hivatalos-törvényi-általános tiltás(a hálózatos
), ami alig takargatva(de szinte biztosan sejthetősen) valami háttérben megkötött alkuval a "homályban" valamelyik gyártói érdekeket(piacvédelmet-eladásokat) támogatta, de ezt tudtommal már megszüntették!
Ezért kérdeztem, de ebbe mélyebben nem is akarok belemenni.A társasházi dolgot meg így valóban figyelembe lehet venni így, remélhetőleg valami szomszédi "jóakarat"(irigység) nem fog előkerülni.
Nekem az a tapasztalatom(korábbi körbe érdeklődés után), hogy a szünetmentesek zselés ólom-aksija gyakorlatilag gond nélkül kiváltható 3-4-szeres Ah teljesítményű civil aksikkal ezek kisebb(az eredeti közelében lévő) töltőárama miatt. Pár éve ennél brutálisabb hazai (traktor-, sőt targonca-aksi) megoldásról is hallottam, ahol csak annyi volt az átépítés, hogy az eredeti töltő-elektronika kapott egy plusz porszűrős-ventis hűtést a hosszabb élettartam és megbízhatóbb működés érdekében. A 10+ éves nevesebb szünetmentesek akkor még ilyen megoldáshoz eléggé túl voltak méretezve. A "modernebbek" sajnos már pontosabban lettek tervezhetők ez egyre modernebb gyártástechnológia (ebből a szempontból)"hátrányaként", ezért a modernebb szünetmenteseknél "csak" 2-3-szoros ez a biztonságos aksi-szorzó.
A kilóra vehető, rossz-kivett aksis UPS-eknél nem túl nagy az akksi-nagyobbítás miatti anyagi kockázat. Az említett évekkel korábbi netes nézelődésemnél még egyszerűen kivitelezhető tranzisztor, +egyebek pikk-pakk cseréjével sokszorozható teljesítményű szünetmentes átépítési megoldásokat is találtam.A leírtak természetesen a szokásos kiegészítéssel, mint mindig: óvatosan, +saját felelősségre.
-
5leteseN
senior tag
1-2(-3) darab ilyen :
... lazán tölti éjszakára egy "laposra" épített rendszer szünetmentes aksijait. A kijelző megválasztása(és fogyasztása) dönti el alapvetően, hogy mekkora a fogyasztás, és az ebből becsülhető(szükséges) napelem teljesítmény.
A neten percek gúglizható(volt nekem) a szükséges összes tudás-infó!Gondolom én...
-
5leteseN
senior tag
: "7-15 W felezése? Miféle HW az? Alap fogyasztása van a chipsetnek is, ram, stb... ez laptopoknál 4-6 W. HDD adatlapokat nézd meg, ott is van idle, ahogy a CPU-nál is. 7W-ot már nem fogod felezni, csak RPi-vel..."
Csak a kihívás kedvéért: szerintem meg lehet közelíteni a fele üresjárati fogyasztást, hiszen ennyiből(7-15W) tudja az aktív használatos netezéshez-Yt-nézéshez szükséges 15%-os körüli rendszer-teljesítményt.
Mindezt (a házi-szerver/NAS-hoz felesleges)bekapcsolt Turbo-val, bekapcsolt Wi-Fi-vel, bekapcsolt Bt-val, bekapcsolt 4 CPU-maggal(aminek a fele is elég-sok), és "sima" RAM van benne, nem a kis fogyasztású L-es.
Ha ezeket összeadom(majd kivonom), akkor meglepően kis üresjárati fogyasztást kapnék: Latitude 3500!
Szóval szerintem nem lehetetlen, sőt: még csak nem is bonyolult!
Ennek ellenére inkább átvágom a Gordiuszi-csomót egy nyári programokra amúgy is tervezett campingezős napelem-inverter csomag vásárlásával, amit kirakok a kertbe(és erről kapja a 230-at), amikor nem kempingezünk!Én: "Így szállnék le a bicigliről"!
A "kecském" is jól lakott, meg a "káposztám" is. -
5leteseN
senior tag
válasz
Pista0001 #8601 üzenetére
Visszaolvasva is az az összegzés jön ki nekem, hogy 20(de inkább 25)W alá nem nagyos sikerül a üresjárati fogyasztást vinni olyan ex-irodás/ex-szerver vasaknál, amit egy laposra is rá lehet simán dugdosni külsőnek.
Ha lehet nyilván kerülendők lennének a 3,5-es féltéglák a "laposnál", de altatás-hibernálás nélkül tudja használva, alapból a 7-15 Watt-ot, egy rendszer-SSD-vel, netezve, Yt-ozva.
Ez a használati mód pedig egy házi-szerver/NAS üzemmódnál jóval több elektront mozgat meg, a nem épen erőforrás-takarékos W10-en, a bekapcsolt turbóval, és semmi feltelepíthető takarékoskodó programmal, amik ezért vannak bőven, és tudnak is csökkenteni.Ezekből bizony nekem az jön ki, hogy Linux(ok) alatt sokkal hatékonyabban, turbó nélkül, egyszerű MHz-(=>fogyasztás-)optimalizáló programmal felezhető az én említett 7-15 Watt-om még a "laposoknál".
Én most lassan cserélek is "felém" laposra mindent, amit komolyabb kompromisszum nélkül lehet.
A szervereknél meg a nem használt(=>kikapcsolható: ILO, ATA, 2.CPU, 10+CPU-mag, egyebek ...) alaplapi funkciók meglepően sokat "esznek" ám!!!
A régebbi (de ide sokszor még jó/használatban lévő) korábbi, kiöregedett szerverek RAM-jait kidobják/kilóra adják már(nekem is vannak). Az L-es RAM-ok meglepően sok Watt-al csökkenthetik a fogyasztást a "sima", ECC-s, biztonságos szerver-használat miatt a szokásos asztalinál magasabb feszültségen futó eredeti RAM-oknál. Ezek "zabálnak"!
Az említett "laposok" 16-30 GB-ig bóvíthetők, 50€ körül 8GB-osak, 100€ felé 16(lesben állással akár 32)GB-os is elkapható.
Linux alatt ez a 8-16GB(=>32GB-ig) mire nem elég?
Most rakok össze magamnak egy 16GB-os(=>32Gb lesz majd) eGPU-s darabot AI-ra, Windows-zal !!!Ínyenceknek: A neten olyat is láttam, hogy cserélték a szerver-táp alapban 3-4-5W-os=>15W-ig pörgő hűtő-ventijét kompatibilis 0,15W-1,5W-osra(talán Noctua volt
), ami csendesebb is lett, bár írták, hogy az eredeti (és immár szükségtelen) 750W-os áramokhoz nem lenne elég, de az új (home-server/NAS)feladatában 70-et sem kell már a tápnak csinálnia.
Javaslat ex-szervereseknek: Aki kicsit is ráér, fillérekért tud már eBay-es L-es DDR3-ra(ECC) váltani a szervereknél4x4GB-nál 4-6-8W is lehet a különbség az L-esek javára(ha tudja az alaplap!!!) .Aksinál meg nekem eddig kb 10:1 arányban bejött a mélyhűtős Li-akksi regenerálás! Pontosítok: tízig számoltam az "ejha-most-is jó-lett" eseteket, 3 év alatt egyszer nem jött be a sokból.
Meggyőzni nem akarok senkit, 30% alatti aksival kipróbálni saját felelősségre, nem túl nagy a kockázat!
"Bátraké a szelence!"
Recept:
* lemerít,
* légmentesen csomagolva 1-2 nap mélyhűtő,
* 1-2 nap visszamelegedés, a csomagolásban,
* kobont-feltölt/tesztel-(elégedett-)használat...
* bónusz: siker-sör elfogyasztása!Saját tapasztalat: legkevesebb 70+%-ra vissza épülnek, vagy 10-ből-egy változatlan(ul kevés %-os marad).
OFF vége! -
5leteseN
senior tag
válasz
Pista0001 #8599 üzenetére
Értem, én is erről a kategóriáról beszélek, de a hsz-edben("... A brand irodai gépes adataidat pont az imént cáfolgattuk meg, 1 ssd-vel 20 watt alatt mértünk....") említett "pont imént" az a Cerkára illett. Nem bántva szegényt, de ha adnának tízet ingyen, abból is 2-3-at tartanék meg(de lehet, hogy azt is csak tiszteletből, hogy ne sértődjön meg az ajándékozó)!
A mindkettőnk által említett CPU-sávban is lehet párosan venni egy "huszasért"(ezer HUF) komplett ex-irodásat, ami egyébként nem is rossz vétel, mert akciósan meg-van a tartalék alkatrész is. Az viszont érdekelne valóban, hogy egy ilyennek mennyi az üresjárati fogyasztása és az "éles"!
Itt pedig (gondolom és, erősen) meg lesz az a kettes-hármas szorzó a Watt-oknál a "lapos" ellenében!Én egyébként még ezeknél sem rugóznám túl a fogyasztás-csökkentést a használhatóság ellenében, mert a korábban általam emlegetett (és nekem is egyre szimpibb) "használt UPS+(használt)napelem" kombinációval lazán tud akár nullás lenni az energia-egyenleg, és nem kell egyre használhatatlanabbá (BIOS-ki)kapcsolgatni szegény méltatlanul lecserélt asztaliakat.
Az ex-irodások hasonló(tól dupla teljesítményig tartó) W-os tápjaik +2-3-5W-okat esznek, ami a laposok eleve takarékosra tervezett ilyen tápjainak a duplája, és ez bizony jelen van szinte minden más elemnél is a "lapos" javára.
Összegezve ezt az alapjaiban eltérő tervezési elvet a Watt-ok szempontjából: "Ennyike"!Az egyik(az ex-irodásak) tartósabb, viszonylag kevesebbért karban-/üzemben tartható, a laptopos "kevés-Watt" x 2-3-4-szeres fogyasztás árán, ami egyébként még így sem tragikus.
"Meglepő módon": mindkettőnek van előnye és hátránya.
Az már az én véleményem, hogy emellett az itt is érvényes általánosság mellett, az egyik előnyei növekednek(a "laposoké"), a másik pedig a még sokáig jól használható, de innen is "kifutó-típus". -
5leteseN
senior tag
válasz
Pista0001 #8597 üzenetére
Az ITT említett (Celeron 847 integrált processzoros)összeállításra gondolsz?
Nincs vele semmi gondom erre célra, bár a teljesítménye "kicsit" harmatos a Latitude 3500-zal összehasonlítva.
Teljesítményét tekintve egy szinte már bármi másra alkalmatlan tudásszint fogyasztását állítjuk szembe a pár évvel ezelőtti szokásos otthoni-asztali gép szintjével rendelkező "lapos" tudásával. A körte és alma összehasonlításának példája jut eszembe erről.A házi-szerver/NAS célra a tízezrével lecserélt HP/DELL/egyéb brand(nem brand) asztaliakra gondoltam, amiket az elmúlt egy évben többségében tervezett és kivitelezett több fórumtárs bevetni ilyen célra. Például a hw-apróból szemezgetve.
Bár korábban nem említettem(fentebb most megtettem), hogy konkrétan milyen típusok-modellek váltásaként gondolok a házi-szerver/NAS területen az általam emlegetett "lapos" kategóriára.
Így letisztázva az előzményeket, jobban érthető, hogy mire gondoltam. Nem bontottam ki teljesen az előzményeket, és a részleteket. Bocs!Ezt a Celeronos konfigot most látom először, míg a többivel sokszor találkoztam a közelmúltban ezen a felhasználási területen.
Ezért vettem ezeket az ex-office asztali-PC-ket "alapnak". Ha valaki aki ilyet használ erre a célra és benéz mostanában, pár adatot szívesen vennék(vennénk, szerintem) akár HW-info-s, vagy egyéb fogyasztási számokat tekintve.
+Érdekes, hogy a szerintem aktuálissá váló termékcsoport, szintén eredeti feladatukból (főleg marketing okok miatt) kiöregedő és valójában jól használható vasak, csakúgy mint ez előző házi-szerver/NAS célra alkalmazásba vett (és a marketing-süllyesztőbe került) irodai gépek tömege is volt.
A (IT-)történelem (is) ismétli önmagát! -
5leteseN
senior tag
válasz
Pista0001 #8585 üzenetére
Kicsit kimaradtam, bocs!
Korábbi itteni hsz-ekből átlagoltam ki az említett fogyasztási értékből becsülhető megtakarítást, + a tipikusan erre a cálra alkalmasként emlegetett (a "lapított"=>FFS/UFFS, brand-es) irodai asztali-gépek fogyasztásait néztem, amik 50W-tól indultak, főleg a HDD-k számától függően.
Az említett "lapos"(DELL Latitude 3500) fogyasztása lecsukott kijelzővel 7-12W közötti, egy SSD-vel, netezés közben, W10.
Az a tapasztalatom, hogy egy szénné (BIOS-)bogarászott, kikapcsolgatott, ex-irodás brand-es gép se tud a duplájánál kevesebbet, de inkább a háromszorosa egy kicsit is lazábban beállított gép fogyasztása.
A 7-12W saját mérés, "friss-ropogós", napokkal ezelőtti, egy a Covid végén vásárolt 15€-s digitális fogyasztásmérővel. Pillanatnyi fogyasztás az értéket írtam, de alig változott a fél perc alatt, amíg néztem(többször ránézve még a későbbiek során), megbízhatónak vehető érték.Az üresjáratos időben(Idle) meg egy "lapos" már csak a konstrukciós elveinél fogva is a töredékét fogyasztja egy 5-10(+) évvel korosabb asztalinak. Munkaállomást-szervert meg házi célra, ilyesmire gondolni sem szabad: az otthoni szerveremnek csak a táp-ventije+(a táp)készenléti fogyasztása (kikapcsolt szerverrel) is 10W körüli(ML350p/1200W).
Ha ilyen célra folyamatos üzemben használnék egy "lapost", akkor szellőzéseit kicsit "akadálymentesíteném" és 1-2 tartalék hűtőventit beszereznék egy leárazás alkalmával.
Az említett Latitude 3500-asnak 2 SSD helye van és 3 USB 3.0-ja.
Ez szerintem egy kicsit átgondolt háziszerver/NAS használat esetén elég, ha egy kicsit is modernebb és emiatt kisebb fogyasztású tárolók (SSD-k, 2,5-es HDD-k) kerülnek alkalmazásra. Kicsit drágább, sokkal megbízhatóbb, sokkal kevesebbet fogyaszt, mint egy(vagy több), elsőre olcsónak tűnő vételes régebbi (szerver-)HDD-re alapozni. Természetesen van WiFi-je is és Rj-s hálózata.Olyat nem javasolt korábbi szerverből (házi-)szerver/NAS-átépítős megoldás is lehetséges, de ez esetben meg a nehezen csökkenthető fogyasztás miatt az lehet egy (mazochista) megoldás, hogy venni kell egy napelemet, ami tölti a szerver előtti szünetmentes aksiját, és fogyasztási probléma huszárosan/Gordiuszosan megoldva, a'la Nagy-Sanya.
...de ez már egy másik (vad
) terület.
-
5leteseN
senior tag
Most kaptam el el egy szépséghibás lapos-topot az "Öböl"-ben(ezentúl az eBay fedőneve) nem is túl sok lesben állás után 65€-ért, jóval a házi-szerver követelmének feletti tudással(más célra egyébként): i5-8250/8GB RAM/1080p, Wi-Fi, Net, ...).
Ez megerősítette bennem, azt a korábbi kósza ötletet, hogy ha házi-szerver/-megosztó(NAS ?) gépet szeretnék, akkor egy ilyen szinte filléres laptop(DELL Latitude 3500, 7390, 7490, ...) egész jó vétel lenne erre a célra. Ha nem túl sok külső tárolót akasztanék rá(hogy a "lapos" saját USB-i is elbírják az ámperokat), akkor még a lapos aksíjából következő járulékos szünetmentest is nyerek hozzá.Mindezt ráadásul egy erre a célra jelenleg szokásos, hasonló árú, kiöregedett neves asztali-PC árából(vagy akár kevesebből, ha van idő "lesben állni"), és annak az asztali-PC fogyasztásának feléből-harmadából. Ennek a bővíthetőség oldalán van ugyan (szerintem ellensúlyozható) ára az asztaliak javára, de a brand-es gépeknél ez a bővíthetőség meglepően sok akadályba ütközik, amik sokszor még a gyártói oldalról hardveresen erőltetett "márka-hűséggel" van tovább bonyolítva és drágítva.
Nekem ez a bővítési korlát a szinte kilóra vehető, de erre célra nagyon jól használható laposok esetében megoldhatónak tűnik, és a folyamatos üzem nagyobb biztonsága("ajándék-UPS") és az a 20-50W-os megtakarítás a lapos részéről 0-24/365-ben szimpatikus.
Vélemény?
-
5leteseN
senior tag
válasz
Sanchez638 #8576 üzenetére
Gyanús, te olvastál a gondolataimban!
-
5leteseN
senior tag
Szerintem is jobb egy 12V-os venti, egész jó áron vannak csendes, hosszú élettartamú, egyszerűen beköthető ventik és keveset is fogyasztanak. Sokkal "egészségesebb" 12V-ot használni a 230V helyett, ráadásul az biztosan van a ház tápjáról egyszerűen elvehető formában.
De ahogy gondolja az érdeklődő, én csak javasolni szoktam...
-
5leteseN
senior tag
Kis türelemmel akár bőven 100€ alatt is ki lehet fogni a HPE ML350p(Gen8) szervert, hardveres RAID-del, összeseb 4-5-6TB HDD-vel(eBay).
A gond vele a lakásban inkább a zaj és a fogyasztás, bár ez utóbbi jelentősen csökkenthető egy(akkor is viszonylag magas) szintig.Mivel kifutó típus a szerverparkokban, a nyári IT-s "uborkaszezonban" szinte ingyen fogják kidobálni dupla CPU-val(E5-26xx-es), 64(+)GB RAM-okkal, dupla táppal, stb. ...
Ha nagy biztonságot akarsz, akkor egy szünetmentes táp szerintem előbb utóbb kell majd. Nálam is egyre előrébb kerül a beszerzési listán.
Vannak hasonló szinten DELL ex-szerverek is, csak mivel nekem ilyen ML350p van, ezt jobban követtem.
Ahogy egyre több kerül a szabadpiacra, egy re több megoldás lesz majd a zaj-/fogyasztás-problémákra.
-
5leteseN
senior tag
Én akár még azt is megnézném, hogy egy használt lapos-top az általad említett külső tárolókkal jó lesz-e.
Az indokolatlanul alulértékelt Ryzen-es "laposok" bőven kijönnek az általad megadott árból eBay-es nagykerekből garanciával(átszámolva úgy 400€-ig). Most éppen nem néztem, de lehet, hogy a Hardveraprón is van ilyen 16Gb-os, vagy ennyire bővíthető 8 GB-os.
Ha a "lapos" tápja elbírja a nem túl sok USB-s (NAS-)tárolót, akkor még szünetmentes-táp funkciót is kapsz hozzá!
...és ugye a "monitort", +egyebek! -
5leteseN
senior tag
válasz
MasterHUn #8444 üzenetére
Ha elég az egy-CPU-s teljesítmény(szerintem bőven), akkor elég kezdeni a Noctua-val, de a táp-ventit mindenképpen cserélném kicsit kisebb teljesítményű, de sokkal halkabb változatra.
Csendben megjegyezve: kis kereséssel lehet szembejönne egy előtét-ellenállásos(-diódás ? , -...) megoldás, amivel az eredeti ventik ebben a felhasználásban nem szükséges teljesítményét el lehet vonni.
Ez csak ötlet szint, ha én csinálnám, utána néznék, nagy kockázata nincs, a Noctua-k (emlékeim szerint) nem olcsók!
Elsőnek vagy csak kettő, vagy a venti-hekkelés!Szerintem ilyen témájú IT-s oldalakon, vagy hobbi-elektronikás irányba gyorsan szembe jön a fordulatszám(teljesítmény) csökkentés több módja is, amik bizony azonnal felezik-harmadolják a zajt, !
-
5leteseN
senior tag
válasz
bambano #8442 üzenetére
A teljes válasz( ami fejben megvolt, csak leírva nem lett az egész, csak részleteiben, Bocsi
), ami teljes válasz kb ez: ű
az eredetileg belső zselés akkuk helyett, a berakni tervezett (méretei miatt immár dobozon kívüli) autó-akkura kötöm a napelemet, az erre a funkcióra vett(épített ? ) szabályzón keresztül. Elméletileg ez a töltő-kör nem hat vissza a 230-as hálózat felőli töltő áramkörökre(egy diódával kiegészítve).
Mindkettő irányú töltés lehetséges marad.
Ember tervez(ve)...
-
5leteseN
senior tag
válasz
bambano #8439 üzenetére
Most éppen nem vagyok naprakész, de korábbi H-aprós(egyéb) nézelődéseim alapján az erre a NAS/házi-szerver célra alkalmas használt UPS-ek szoktak lenni egész jó áron.
Én majd olyat keresek, ami 12V-os akkukkal ment. Általában a megfáradt zselés akkuk nélkül olcsók! Nekem azok nem is kellenek, mert a kis kapacitású zselések helyett a hozzájuk képest brutálka autó-aksit tervezek "drótozni" rájuk, külsőként.
Papiron természetesen nem optimális, de ennek ellenére sokszoros kapacitásom lesz az eredeti 6AH körülihez képest(amikor néha kell majd), és mivel a sokkal nagyobb kapacitás miatt sokkal kevesebb (mély) merítés és a kis kapacitásúhoz képest kevésbé gyors töltése lesz az aksiknak, valójában az eredetinek a többszörös élettartamára számítok!
-
5leteseN
senior tag
válasz
bambano #8437 üzenetére
Az AMD-re épültek olyan asztali asztali gépek, amik combosabb noti-CPU-kat használtak, és ott vannak noti-tápok, egy tápfesszel, és az ebből a szempontból speckó alaplapok csinálják a többi tápfeszt a notihoz hasonlóan. Ezeknél is külső tápegység van.
Én azért gondolkodom UPS-en, mert a szünetmentes biztonsága lehetővé tesz PC-altatást, ami mégis gyorsan indul és ezzel az üzemmóddal gazdaságosabb, mint a többi (magasabb fogyasztású) PC-s üzemmód. Ha én is rá tudok tenni egy "napos-töltést" az aksi(k)ra, akkor meg "termeli az energiját"
Mint a régi "Koppányos" kipufogós Ladák termelték a tulajaik bámulatos fogyasztás-értékeivel a "benyzint"!
Visszatérve a poénok után: mivel én másra is tervezem használni az UPS-t(b-kamera rendszer, rögzítéséhez szerver, stb...), ezért nálam a kicsivel többe kerülő(önmagában NAS-hoz nem gazdaságos) rendszer is megéri, kicsit nagyobb napelemmel a halmozódó előnyök miatt!
...remélem! -
5leteseN
senior tag
válasz
MasterHUn #8435 üzenetére
Annál szerintem érdemes lenne egy méréssel egybekötve kipróbálni az egy-CPU-s (CPU-1) üzemmódot!
Szerintem harmadára esne a fogyasztás! Ha nem kapcsolnak ki ez esetben a CPU-2 oldalán ventik, akkor azokat (gondolom én), ki is lehet venni, 2x5-10W az is!
Így szerintem valahol már 100W fogyasztás körül kellene lennie!Ha a 4TB-ot használod, akkor a sok kis SAS-HDD és az illesztőjük szerintem szintén nem kellenek, azok is HDDx5-10-15W, +az illesztő kártya.
Meg lesz az a 100 alatti érték!
-
5leteseN
senior tag
A régi szerverfogyasztás-csökkentése dologra egy számomra is érdekes megoldást vetett fel egy "on-line" barátom: egy szint után már aránytalanul sok idő, erőforrás, modern kiegészítőkkel fogyasztás csökkentett modernizálás(+ sok €/$) szükséges, és ez már így kezdi nagyon nem megérni.
Erre a tendenciára válaszként azon gondolkodik(teljesen logikusan), hogy a tovább már nem nagyon csökkenthető fogyasztás ellensúlyozására vesz egy új vagy használt napelemet. Ezzel tölti a már meglévő(és másra is használt) szünetmentes táp akkuját, és így összesítve már "áramot termel" (összesítve az előnyöket!) a tervezett rendszere! Mindez az (jóóó drága: 1-2-300e Ft-os) új NAS-hoz képest azért dupla fogyasztású(40-60-70W-os) öreges-házi-szerveres megoldás elcsorgó Ft-jai helyett.
A kis tartalákkal méretezett új, vagy használt napelem kevesebbe kerül neki mint a tervezett következő lépcsős átéptése a "kis-öregnek"(a régi szervere)!
Érdekes elgondolás!Összegezve az előnyöket, jobb megoldás, mint a már gazdaságtalanul túltol, pusztás IT-s megoldás helyett.
Azért az emlegetett ingyenes DELL-nél a venti-ritkítást is figyelembe venném, mert az is ventinként 10-15W fogyasztás folyamatosan!!
Kis kreativitással a 4(-6 ?) eredeti darab helyett egy is elég lenne, egy CPU-hoz koncentrálva, és a 16-32GB RAM bőven segítené az a meghagyott egy CPU-s működést.
Így 50-60W-ra le lehet vinni szerintem HDD-k nélkül! -
5leteseN
senior tag
válasz
Sanchez638 #8428 üzenetére
Igen, pont ezt írtam közben.
Én akkor szoktam ilyet csinálni, mikor az idő-pazarlásnak tűnő "utána nézés" közben olyan tudáshoz jutok, amit másutt-később is tudok használni, esetleg még pénzt is keresni vele(nullás egyenlegre hozva ki legalább az egyébként általában feneketlen pénznyelős férfi-szenvedélyeket: PC-k, autó, ...
Jobban nem is fejtem ki, mert már nem ide tartozik, csak maradtam a jól használható elvnél.Erre megerősítő példa "kis lelkemnek"
az AMD MI25 vásárlásom: amiket megvillantok(BIOS) WX9100-ra és a három árából már erősen ráközelítek egy RTX 3090 vásárláshoz!
Ez esetben be lehet konfigurálni egy 2-300eFT-os NAS fogyasztásának duplájára(40-60W) egy ingyen kapott neander-völgyi szervert, ami 2-3-4 évig biztos jól működik!
...1 hét-10nap x 1 óra Gugli! -
5leteseN
senior tag
válasz
Sanchez638 #8426 üzenetére
Régi XTU-val próbáltad alulfeszelni?
Emlékszem (mikor pár éve segítettem vkinek), az utolsó 10% frekit levágtuk némi alulfeszeléssel és a felét fogyasztotta a CPU-ja!Nem eröltetem egyébként a dolgot, csak poén szinten,tolom be az öteleteket, ha valakit érdekel a "Vajon mit lehet kihozni egy ingyenes neander-völgyi szerverből" projekt.
Nekem az ML350p-nél például csak az átfújós ventik tudnak 200W-ot fogyasztani max-teljesítményen!
Soha csináltak még ilyet, hál' Istennek!Ha semmi nem megy, (csak hálózatra van csatlakoztatva), akkor is 6-8-10W-ot fogyaszt a tápegysége, aminek kb a fele-harmada a táp kis légturbinálós-ventije!
Valóban van miből faragni!
Kicsit munkás a dolog, de mások tudásából is merítve(Gugluzás az iylen témájó fórumokban), elég jó eredményt lehet elérni!
Idő kell rá, sok! Az pedig nincs mindenkinek! Nekem se, sokszor... -
5leteseN
senior tag
válasz
Sanchez638 #8424 üzenetére
Nem ismerve a tipust: Vannak nemzetközis fórumok, szuper economy elvekkel, ahol minden kukázott neander-völgyi gépből hoznak ki valódi csodákat, pár tíz-W-os fogyasztási értékeket.
Nem kell vért ízzadva saját utat törve újra-feltalálni a Spanyol Viaszt, bár annak is megvan a maga öröme(amikor sikerül).
Szerintem még most is meg-Guglizható a dolog.Ha valakit poénból érdekel: meg kell keresni (évekkel ezelőtt nézegettem, már nincs a könyvjelzők között, bocsi
).
Esküt nem téve rá, de szinte biztos, hogy meg lehet találni, hogy mi a brutálka túlfogyasztás oka.
-
5leteseN
senior tag
válasz
Fecogame #8420 üzenetére
Ah,
kösz! Megcsinálnám én is de Xeon E5-2680v4-em nem támogatott. Említi ugyan, hogy ki lehet kerülni ezt a korlátozást, de ennek a módját nem tette bele a videóba. Eddig nem találtam meg ezt a trükköt.
Valaki esetleg összefutott az XTU-s=vagy más) megoldással a CPU-m alulfeszeléséhez?
-
5leteseN
senior tag
-
5leteseN
senior tag
válasz
Sanchez638 #8415 üzenetére
Lassan szinte ingyen adják (az egyébként kidobásra kerülő) szerver-proc-okat(és minden más hasonló generációsokat is már), úgy hogy akár a fajlagos hatékonyság miatt lehet, hogy jobban megéri a kevés-magos, de magas MHz-es CPU-kat a 2-vel több magos, de alacsony MHz-es-ekre cserélni(ha kellenek a tervezett felhaqsználásra), és ahol lehet a 32nm-es CPU-kat 22nm-esre cserélni ,ahol pedig lehet, ott a 22nm-esek helyett betenni a 14nm-eseket.
A házi-szerver, NAS-ok között sok otthoni felhasználó ingyenes Linux-ot használ, ott a szükségtelenül magas MHz-eket egyszerűen le is lehet tiltani, mert az utolsó 10%-ban lévő MHz-ek eszik a teljes fogyasztás 40-50%-át.
Ebben a felhasználásban(ha nem kell) érdemes szoftveresen lekorlátozni, mert szükség sincs rá, és azt a kevés csúcsra-járatás ami előfordul, kismértékben ugyan, de bizony üzembiztonságot/üzemórát is fogyaszt a nem fiatal, sok üzemórás CPU-k fajlagosan gazdaságtalan MHz tartományában.Pár éve olvastam (de most hirtelen nem találtam), hogy egy asztali használatra tervezett 14nm-es Intel a 4 magos, under-clock-os üzemmódjában szinte a NAS-okban használt Celeron-fogyasztást hozott, a NAS-ok (szerintem) nevetségesen-durván túltolt árcédulája nélkül, az említett (lecserélt-ingyenes) Intel-CPU át-beállításával.
Van persze ennél jobb is, de nem sokkal jobb, cserébe sokkal-sokkal drágábban, meg jóóóó vastagon árazottan, röhejes(és-vagy undorító) marketinggel megtámogatva!
De ez már nem IT, zárom is az OFF-ot.
"Csak" segíteni szoktam ez utóbbit ki-elkerülni! -
5leteseN
senior tag
válasz
Sanchez638 #8412 üzenetére
Teljesen jól látod!
Szoktam javasolni mindenkinek, hogy ha nem kell a nagyobb teljesítmény, akkor le lehet tiltani magokat BIOS-ból, és a folyamatosan "elcsorgó" forintok is meglepően jól lecsökkennek.
Ha esetleg van fogyasztásmérőd: érdekelne, hogy egyilyen CPU-mag letiltás(4 maradékig kb) mennyit jelent?Most milyen CPU-d megy? Szerintem 4 magra le lehet menni vele, és egy próba kedvéért lehet, hogy az 1-CPU-s üzemmód is "érne egy misét" !
Érdekelne engem is, de most AI/MI-re vannak kihegyezve, bonyolult és sokáig tartó folyamat lenne át-vissza-építeni a sajátjaimat egy ilyen mérés miatt.
Ha esetleg lenne rá lehetőséged, megköszönném ezt az "előtte-utána W-ok" infót. Kb meg is alakulna ezzel a korábban említett "Szerver Újra-hasznosító Klub"!A DELL-nél milyen tapasztalatok vannak a ventik hangjáról? A HP-k ebből a szempontból borzasztóak!
lehet, hogy váltok is majd DELL-re, a jelenlegi kb "gázturbinás" hanghatásokkal rendelkező ML350p-ről. -
5leteseN
senior tag
válasz
Sanchez638 #8410 üzenetére
Ügyes.
Nekem is van 2 használatban lévő és egy tartalék, hasonló módon és áron beszerezve.Sok üzemóra van még bennük!
"Fajlagos fogyasztásukat tekintve a leghatékonyabb akkor lesz, ha sokmagos, viszonylag alacsony MHz-es CPU-val dolgozik.
Sok szervernél le lehet tiltani CPU-magot, BIOS-ból, az szerintem csökkenti a készenléti fogyasztást. Nem néztem, de érdemes lenne ránézni erre két állapot közti fogyasztási különbségre!Az is eg (nem nagyon rejtett) lehetőség a gazdaságosabb üzemeltetésre, ha underclock van bevetve. Linux-os megoldásról tudok, W-s is van szerintem.
Ez a két megoldás egyszerű beállítási lehetőség, olyan 20-30% fogyasztás-csökkenés ezen a részen, másodpercek alatt visszaállítható, csak szándék és fél óra Guglizás kb.!Mintha külföldi fanatikusok a viszonylag nagy fogyasztású táp-ventit is cserélnék sokszor kompatibilis, fele-harmad fogyasztású modernebbre.
Van egy ennél komolyabb rejtett lehetőség a területen (nekem
): AI/MI-s házi-gépnek kiválóan használható a használtan is nagyon megbízható, és nagy teljesítményű tápegységeik miatt.
Az AI/MI 2-300W-os VGA-GPU-kat használ, amikből kis szerencsével(ha kell tápcserével) kettőt(-hármat ?) is bele lehet rakni, és profi szintű AI/MI számítási kapacitáshoz lehet jutni fillérekből!
Szerintem lehetne csinálni egy "Használt Szerver Átépítő Klub"-ot, mert rengeteg dologra használhatók még, ha a szerver célú felhasználás hátrányait a felhasználó kis akarattal, kitartással, és kreativitással kiküszöböli!
Ezek pár óra szintű erőforrások, kicsit is a tapasztalatokat (például Itt) összedobva, sok száz-ezres konfigokat megközelítő teljesítményt lehet összerakni "tizes-huszas(e HUF)ból"! -
5leteseN
senior tag
válasz
MasterHUn #8407 üzenetére
Opsssz, úgy könnyű!
"Kamera gép": biztonsági rendszer, rögzíti a kamerák képét(0-24-es)?
Mostani xp...: jóóó, hogy 750W-os táp, de mennyit fogyaszt abból a lehetséges 750w-ból?A CPU-k 80W TDP/db. Az én szerverem tápja 5-10W között fogyaszt, alapban(ha nincs bekapcsolva akkor is), + a többi.
Az ötlet jó, de nem véletlen adják már ingyen ezeket. Lassan egyébként a következő generációt is ingyen adják már.
Amúgy jól meg lehet csinálni, le kell tiltogatni amik nem kellenek: letiltva nem fogyasztanak.
Kis utána nézéssel tök jól meg lehet csinálni. Én is így (ezért) kezdtem ilyen lecserélt szerverekkel foglalkozni két-három éve.Sok célra még jól használhatók! Például erre is!
-
5leteseN
senior tag
válasz
MasterHUn #8405 üzenetére
Az egyik CPU is elég bőven, a másik fogyasztja csak az "ügyeletben" az áramot.
Az X5640-es CPU fajlagosan takarékosabb, lassan ingyen adják már.Én még azt is átgondolnám(következő lépésként akár), hogy E5-26xx-es szervert nézni itthon vagy az EU-s eBay-en, mert minden eleme többet tud, harmadával kevesebbet fogyaszt, és 50€ körül lehet venni kb (szállítással)!
24/7/365-ben az a 30-40 watt különbség óránként kb-pont a vételár egy év alatt(ha jól számoltam)!
Kezdeni ez a jelenlegi is jó egyébként, mert szinte minden(HDD-k, RAM, ...) áttehető.
Asszem a RAM-ok is, ha ebben is DDR3-as ECC-k vannak. -
5leteseN
senior tag
válasz
Fecogame #8380 üzenetére
Kösz!
Egy sörözés közben érdekes gyanú merült fel a hasonló "nagy hal megeszi a kicsit" felvásárlások során és után: kiadnak még 1-2-3 ingyenes verziót, majd jönnek a fizetős verziós, amivel párhuzamosan derülnek ki(természetesen véletlenül), hogy az ingyenesekben biztonsági hibák vannak! Ami hibák viszont a felvásárlás előtti ingyenesben nem voltak, csak azokat már mindenki lecserélte, "kikoptak" a használatból.
Ilyen természetesen nincs, nem volt és nem is lesz
, csak sörözés közben felmerült!
-
5leteseN
senior tag
Kikötő: eBay. Korábban valamelyik helyi Moderátor kérte, hogy eredeti formájában ne használjam(reklám?), és "így maradtam".
A 3,5-es használata a 2,5-ehez képest jelentősen nagyobb áramfelvétel miatt nem szerencsés az USB-knek, és ezért a 3,5"-os ugyan kevéssel nagyobb sebességet ad, de arra pont nincs szükség ebben az alkalmazásban, átlagos felhasználás esetén.
Asztali is jó lehet erre a célra: + monitor, nagyobb helyigény. nagyobb rugalmasság, átlagban kb +50W/h-val nagyobb fogyasztás.
Előnyök/hátrányok, valamit-valamiért...
-
5leteseN
senior tag
Vegyél egy kétmagos "lapost"(laptop-notebook*) a Kikötőből(például). Az a két CPU-mag bőven elég lesz(2000+ Passmark-pontosakat javasolnék), főleg a majdnem biztos Linux-os Op-rendszer alatt.
Már 30-100€ között vannak, "gyenge" akkus(erre a célra úgysem kell nagyon), vagy sérült billentyűzetes darabok, úgyis magyart használnál, vagy bármit egy 2.0-ás USB-n. Arra figyelj(ha így döntesz, vagy érdekel), hogy tápegységet nem mindig akarnak adni vele: figyelmesen kell olvasni a hirdetést, hogy adnak-e vele!
A megspórolt jó pár tizes-ezer HUF-ból külső adapteres 2,5-es lapos-HDD-t kapsz USB-hez, akkorát(vagy még nagyobbra is futja már), mint amit terveztél!
Addig javasolt ezt gyorsan megtenni, amíg tőlünk Nyugatra ez a gazdaságos kis trükk nem terjed el, mert az felveri ezeknek a most filléres laposoknak az árait!
* 100€ felé már lesznek négymagos, vagy akár Ryzen CPU-s darabok is!
Ilyenre vadászok (más célra) most én is.
Nekem sérült kijelzővel is jó, monitorral lesz használva. -
5leteseN
senior tag
A családi dolgoknál nekem még mindig jónak tűnik hosszútávú (3-4-5év minimum) megoldásként az írható(csak írható) DVD.
Vannak kimondottan Maraton-élettartamra tervezet(anyagtechnológiailag: nem egyszerű ám!) DVD lemezek. A "sima" lemezekhez képest viszonylagosan drágák.
Nem 16 fillér(100-as csomagban), hanem 5 HUF/db!
Az arányokat akartam csak érzékeltetni.Akkor is megéri!
Válasz #8344 rekahh -nak:
Az a WD Red 3,5"-os? Mert akkor azt külsőként nem nagyon fogod tudni rakni az USB számára túl nagy teljesítmény-igény(W-ok) miatt.
Szerintem két kisebb (1-2TB-os) laptop-HDD is jó(akár használt is), mert azzal az immár kockázat nélkül megvalósítható külső csatlakoztatással nagyon rugalmas alkalmazhatóságot kapsz. Nekem szinte mindig kiderült (utólag), hogy a "sose-fogom-szétszedni" tervezett használat napokig tartott., és utána meg jöttek a-k, és a külsősre át-/visszaépítés.
A legjobb a saját tapasztalataidból kiindulni. Mint most "lebuktam", én is azt teszem!
-
5leteseN
senior tag
válasz
cinemazealot #8338 üzenetére
Az említett ATOM-CPu-s(1-2magos "Cerka" gyakorlatilag) netbook NAS akár referenciaként is vehetném, sőt: "beelőztél".
Az USB-re rakott 2,5"-osok szerintem tökéletesek erre feladatra, amíg az SSD-k ára nem esik az erre a felhasználásra gazdaságos kategóriába: 2-3 év.
A Laposok ilyen célú felhasználásának legfőbb problémája szerintem a hűtés, és azon belül is a por, ami folyamatos üzemben probléma lesz! Szerintem évente ki kell majd takarítani, vagy egy alap szintű porszűrést(kimaradt COVID-maszk) mindenféleképpen kell! Én még a meglévő szellőzőket is bővíteném kicsit, kis ezermester rásegítéssel ez tök-egyszerű!
Akinek egy ilyen készségű barátja, annak nincsenek is barátai!
Ez esetben legyen erre az utóbbi (szerintem fontos) feladatra 1-2-3 ezer "forcsi-fircsi" egy szervizbenk!Válasz
Essejó -nakNéztem közben én is ezt az irányt, és "meglepő módon" a gazdaságos működésre optimalizált laptop-notebook procikra bukkantam szinte minden NAS esetében én is, az otthoni felhasználású teljesítmény sávban.
A kevés különbség a NAS-oknál a CPU alkalmazásban a hosszútávú és folyamatos működés és zajcsökkentés területeken van, mert ezek a NAS-oknál hangsúlyosabbak, mint az eredeti "lapos" üzemmódban volt. -
5leteseN
senior tag
válasz
cinemazealot #8331 üzenetére
A kicsit korábbi, "vad" ötletemben szereplő kis-hibás(de erre a célra használható), és emiatt a dunkció-csökkenés miatt szerintem kellemesen megfizethetővé váló (Ryzen 3 3200-tól induló) "laposok" két CPU-magra korlátozva is bőven elegek a szinte csak NAS feladatokra, a négy maggal meg a szerintem becsült és közelítőleg általad említett átlagos hazai felhasználónak is elegek(4-6-max.8 kamera).
Nagyságrendileg jól látom?
Esetleg, ha az általad említett két jellemző felhasználásra ha tudnál mondani javasolt CPU-t(kis tartalékkal), azt megköszönném!
-
5leteseN
senior tag
Biztos lesznek tapasztaltabb hozzászólókehhez a kicsit speciális területhez, és csak a saját(főleg itteni) olvasott statisztikám alapján látom úgy, hogy egy bőven elegendő tudású géped van(CPU, RAM, VGA), és csak valamelyik RAID 0-1-2-... re lesz szükséged az adat-biztonság és/vagy a (belső)hálózati sebesség miatt.
Mennyi TB HDD-t tervezel(most és hosszabb/3-4-év) távon?
-
5leteseN
senior tag
válasz
Vektor77 #8328 üzenetére
Csapjunk bele:
Tipikus családi alkalmazásként nem hiszem, hogy 6 egyidejű film-lejátszásnál többre kellene tervezni(és átlagban 1080p-nél nagyobb felbontásra), és emellett van/lehet még "valami" ( vajon mi) le-feltöltés és valamennyi tartalék teljesítmény.
Ez Passmark pontokban mennyi lehet tól-ig alapján?
A "tól-ig"-et szerintem leginkább a valamilyen VGA kódoló kapacitása befolyásolja, mert ha ilyen nincs, akkor dolgozik a CPU.
Az alapján amiket főleg itt olvastam, 2.500 Passmark-pont körüli teljesítményt6ől indul?
Neked van erre valamilyen tapasztalati "tól-ig" értéked?
Gyakorlatban használt CPU(-lista) is jöhet, pikk-pakk nézem a pontokat. -
5leteseN
senior tag
válasz
5leteseN #8324 üzenetére
Kiegészítésként még érdekes lenne(nem csak nekem) az a legkevesebb két információ, hogy egy szokásos Home-server/NAS részére milyen -tól-ig tartományban van szüksége (belső-/külső ? )hálózati sebességre, és ha külső tárolót használ a rendszer, akkor egy szokásos kiépítés esetén milyen (szintén -tól-ig) sebesség igény lehet az USB-k irányába. Ezeket egy közelítőleges egyetértés után lehet, hogy célszerű lenne valami összefoglalóba bele tenni, gondolom sok mással együtt!
-
5leteseN
senior tag
Bennem az vad ötlet merült fel(a kisebb esztétikai/kényelmi-funkció hibás Ryzen árakat látva a Kikötőben), hogy laptopból csinálnék erre a topik-cimadó(Home-server/+NAS) célra egy célorientáltan bővített gépet, mert:
- szépséghibás/csökkent akku-képességes Ryzen-ek hegyekben vannak 100e HUF alatt(-i €-ért, és bőven alatta is!!),
- 2-3 darab USB 3.0/3.0(/3.2?) csatlakozásaik vannak 5Gbps-mal, kis szerencsével, vagy kicsivel több €-ért 10Gbps-mal is,
- ami USB-sebesség bőven elég az általában szükséges 2-3 külső tárolóhoz,
- és ha valaki nem akar extrém sok TB-ot, akkor a megspórolt sok-tízezerből ki tudja pótolni az árat 1-2-3 db (nem csalós) 1-2TB-os SSD-re is(ni-csak, meg van akár az 5-6TB is
),
- az ezekhez szükséges W-ok is "megtalálhatók", a bőven(és nem kihasználhatóan) combos Ryzen-CPU magjainak letiltásával, mert ami teljesítmény kell, azt a két Ryzen-mag is tudja a 3-4(-5) GHz frekvenciájával.
- bónusznak meg ott lesz a fél-egy-két napos idejű "szünetmentes tápellátás" ajándékba a "lapos" eredeti funkciójából!
Szerintem tök életképes ez a most még szokatlan megvalósítás, kár, hogy nekem nincs ilyenre szükségem, csak "beugrott" az "Isteni-szikra"(nem a Bakony-os
).
Kicsit régebbi inteles, gyengébb kijelzős(úgysem nagyon kell), hasonló bill/esztétikai/... balesetes darabok meg vannak majdnem
fillérekért€-centekért. Azok a funkciók korlátosak, amik nem fontosak, pótolhatóak(bill, vagy akár kijelző hiba is), de a jelentős €-különbözetből bőven fedezhető az ami ebben a felhasználásban kiemelkedően fontos: gyors TB-ok, és futja akár (SATA/NVMe/...)SSD-re is, bőven!Amit elveszíthetünk a réven(sérülés miatt bukott, de kevésbé fontos/pótolható "tudás"), annak a megtakarított árából bőven megkapjuk a nekünk fontos(korábbi elsődleges funkcióban nem fontos/nem létező tároló) képességet és annak sebességét.
Nálam már folyamatban is van a nem grafika igényes használatnál az sokkal többet fogyasztó asztali sz-gépek általános cseréje a tavalyi 3-4 gépes otthoni, saját-használatos állományból.
AI/MI-re a szükséges brutálka VGA(VRAM) miatt marad egy szerver-átépítés: szerintem HPE Gen9-es. -
5leteseN
senior tag
válasz
Pista0001 #8318 üzenetére
Szerintem az aránytalanul sok erőforrást és túl drága összetevőkre lenne szülség, ha csak 10W körüli teljesítményből kell megoldani: én lecserélném a két szupert-rendi modón gyárilag össze-töpörített dobozos(és emiatt szinte tovább-fejleszthetetlen)gépet egy használható mini-házas brand darabra, éééés: minden(hely-. táp, RAM, CPU...) gond megoldódik!
Sőt: még marad is kis HUF-tartalék a fejlesztésekre.Felnőttek vagyunk, kicsit felnőttesebben fogalmazva: A hozott anyagból gazdálkodás kényszeréből adódó "puki-reszelések" helyett vágjuk át inkább ezzel a Gordiusz-i csomót a szakterület "Nagy-Sanya" módjára
... nevezhetjük "huszárvágás"-nak is ám!
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD FX
- Asztalos klub
- Kamerájánál 9,5 milliméter vastag lehet az iPhone 17 Air
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- LED világítás a lakásban
- Sorozatok
- MWC 2025: A ThinkPad notebookokról sem feledkezett meg Lenovo
- Tőzsde és gazdaság
- Variálhat az apertúrával az S26 Ultra
- mefistofeles: OTP mobilbank Persely. Jó, de nem jó.....
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest