- Mikrotik routerek
- TP-LINK routerek
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- 10 gigabites hálózat USB4 Type-C kapuból a QNAP átalakítóival
- Linux kezdőknek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A német hatóság szerint visszaélt erőfölényével az Apple
- Mesterséges intelligencia topik
- Mobilinternet
- Reklámblokkolók topikja
-
IT café
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Té Csibi
újonc
válasz
macilaci78 #21623 üzenetére
Köszi még1x! Megnézem!
-
Té Csibi
újonc
válasz
macilaci78 #21621 üzenetére
Akkor gyakorlatilag ha mindkét ledszalag darabon a +-on kívül lesorolom a 3 forraszpontot és aztán azokat kötöm össze mondjuk egy vezetékkel, úgy kapom a fehéret?!
Szuper! Köszi srácok! -
válasz
Té Csibi #21618 üzenetére
ha 4 vezetékes, akkor ált. a pozitív a közös, másik három az rgb. Ha elvágod és megcseréled az rgb-t másra, pl gbr, akkor egyik rész mondjuk piros, a másik szakasz zöld
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Té Csibi
újonc
Sziasztok!
Nem pont ide vág, de leddel kapcsolatos a kérdés.
Ha nekem van egy RGB led sorom, távirányítós, 5 méter hosszú és 12V-ról működik, azt ha elvágom a megfelelő helyeken, akkor hogyan tudom (összeforrasztva persze)azt elérni, hogy a különböző szakaszok más-más színben világítsanak?
Esetleg csak azokat a forraszpontokat forrasztom össze a 12V + jelölésen kívül, amilyen színt akarok azon a szakaszon?
Köszi előre is ha valaki tudna ebben segíteni! -
Tamás9x
őstag
Sziasztok
Segitsegre lenne szuksegem elsosorban pixelvezerelt ledhez 24v 100/200/300w-os tapegysegeket kellene vasarolnom de valami fullos minoseg erdekelne nem akarok vele vacakolni venti mentesen, a tapok dupla akkorak mint a fogyasztas.
Illetve mennyezeti gipszkartonba besullyesztheto valtoztathato szinhomersekletu taviranyitorol dimmelheto lehetoleg lekerekitett vagy kerek ovalis minimum 4500lumenu lampat keresek aminek a kapcsolasi es eledesi ideje nagyon rovid. amiket nezegettem mind eleg hosszadalmasan eled es van ami meg sem jegyzi az utolso beallitast ha elveszem az aramot
Arban mindegy, mert a kesobbi szivas tobbe kerul mint egyszer egy jot venni.A segitseget elore is koszi.
Internetradio: ESP32 2.8" Touch + Stereo Dac + Rotary Encoder + Távirányitó 15K
-
PROTRON
addikt
válasz
berightback #21615 üzenetére
Fényerőt nem adtál meg.
Négyzetes/téglalap tökmind1? 120x30 méret is befér?
UGR<19 is tudnia kell?
Nem gáz ha csak 2 év garancia van rá? Mert a minőségi, 5 év garanciás termékek inkább netto 30k környékén adják meg a CRI90-et UGR<19 mellett, mondjuk 4000 lumennel, 60x60 vagy 120x30 méretben...Tudsz céges számlára vásárolni? Mert nagykerekben lehet hogy van, de ott ugye nem tudsz magánszemélyként vásárolni. Vagy van kapcsolatod?
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
berightback
csendes tag
Tudtok ajánlani olyan mennyezeti led panelt aminél a színvisszaadása minimum CRI90, az ára meg 20k alatti? 4000-6000K és 27-60cm között. Ha egyáltalán létezik ilyen persze. Köszönet!
-
MrSealRD
veterán
válasz
ViZion #21613 üzenetére
A múltkor elég jó tippeket kaptam.
Egy sima 3m profilt kerestem. Hogy ne kelljen nekem faragni. Most is ez a kérdésem tárgya annyi változás hogy sarok profilt keresek. Ami 30/60 fokban döntött. Szélessége pedig akkora hogy képes fogadni rgbw szalagot. 12mm talán... Ugyanitt rgbw szalagot is keresek... Jobb félét... És ha akad hozzá vezérlő ami applikációról irányítható az is jöhet.Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
válasz
PROTRON #21612 üzenetére
nincs topikja, de van weboldala, meg kb. csillió tutorial, ilyesmi.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
PROTRON
addikt
válasz
ViZion #21611 üzenetére
Ez az esp32 jópofa, lehet rápróbálok...egyébként 4 db ilyen 16 sávos adagom van egy folyosón és amikor az egyiken végig szaladt az effekt, akkor kéne folytatódnia a következőn.
Van ennek a cuccnak topicja?Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
-
PROTRON
addikt
Effektezés terén kéne némi tanács.
Van 16 db, egyenként 1,5 m hosszú digitális LED szalagom egymás alatt-fölött, vízszintesen elhelyezve. Végig kéne futtatnom lentről fölfele amolyan futófényt, tehát végig szalad egy kisebb felkapcsolt szakasz a legalsón, aztán egyel felette és szépen felfele lépked sorról sorra, amikor áthaladt utána már lekapcsolva marad az adott szakasz. Egyfajta pulzálás.Van esetleg valami javaslat ilyen effekt megvalósítására vezérlő terén?
Van köztetek olyan aki már használt LED szalagokhoz DMX512-es vezérlőt?Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
Amit láttál 3600-ast hogy kell érteni? Új volt és frissen beszerelve láttad, vagy valamelyik boltban már 1 éve világított? Csak mert a LED panelek az első 1 évben az eredeti fényerejüknek akár a 20%-át is elveszíthetik, aztán beállnak arra a szintre a kövi 5-6 évre.
Igen, a "névleges érték"-be az eu-s szabványok szerint ezt a csökkenést bele kéne venniük, de sok olcsó lámpa esetén simán a kezdeti értéket írják rá, így valóban érheti csalódás az embert.A 3600lm lámpát ha felrakod 3,1m magasra, akkor közvetlenül alatta érsz el kb 500 lux-os megvilágítást, kicsivel mellette már valóban alacsony az érték.
Azért veszem ezt példának, mert 500 lux-nál lehet a szem számára pl kényelmesen könyvet olvasni, ezért erre az értékre kell méretezni pl irodákat.Ha a korábbi 3 db 100 wattos izzókkal üzemelt a világítás, az jól látod, kb 3000-3300 lument fényt tudott kiadni, tehát matematikailag valóban elég lenne egy 3600 lm tényleges fényerejű LED panel, csakhogy az is nagyon durván csalóka, hogy a LED-ek és a régi hagyományos izzók eltérő hullám hosszon világítanak, ezért sokan gonodlják hogy kevesebb a fény LED változatban akkor is amikor a mérőműszer szerint pont hogy ugyanannyi, csak az eltérő hullámhossz miatt kevesebbnek érzed.
4000-4400 lumen már elég lehet a korábbi állapot eléréséhez, tehát nem feltétlen kell bekorlátoznod a keresést 5000lm lámpákra.
Amúgy mekkora a helyiség? Mert méretezésbe a négyzetméter és a fénypont magasságot is bele kell venni.
Értem hogy 60-asnál nagyobb átmérőjűt szeretnél OLCSÓN, de ez a 48 [cm] átmérőjű szerintem jó lehet: [link]
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
-
st6969
őstag
válasz
Dr. Szilikát #21602 üzenetére
Igen, ez is lehet megoldás
#21603 mexel
Sajnos lámpára is igaz, hogy ami jó minőségű, nagy fényt is ad, az ritkán olcsó. Az kb. ~5000lm lehet, ami nem kevés. Nézz körül a Lidl/Aldi párosban. Jók a lámpáik, szoktak lenni leárazások is. Mintha most is lenne valami akció. Tegyél fel 2db 3000lm-es lámpát esetleg (nálam sanszos, hogy nem egy darabból lesz megoldva).szerk. Közben nézem, van is pont most (igaz 2600lm, de olcsó, 2 elég is lenne).
[ Szerkesztve ]
-
mexel
veterán
Azért is keresek még nagy lámpát mert a kisebbektől félek hogy nem adnak elég fényt. Kb 3 db 100W-os hagyomámyos izzónak megfelelő fény van itt, nem tudom milyen lámpa hozná ezt nekem ( olcsón ráadásul)
-
st6969
őstag
Szia, én is a nagy átmérőjű lámpákat szeretem (jobban terít, nem vakít), jelenleg egy 80cm Rábalux valami van fent, 6000lm-es. Sajnos tönkrement, jó, ha csak felét tudja fényerőben, távirányítóval sem tudom szabályozni sem a fényerőt, sem a színhőmérsékletet. Boltban pár éve lett volna 65ezer, ismerősöm "mentette meg" valami raktárból (megsemmisítésre várt, így megérte
). Állította, hogy semmi baja nincs. Hát egy ideig tényleg nem volt, legalábbis nekem nem tűnt fel, de már bánom, hogy felraktam, mert nem tudom lecserélni, nem találok ekkora lámpát elfogadható áron, ha kisebbet veszek, a furatok ott fognak gusztustalankodni a plafonon
Talán a glett olcsóbb, mint a nagy átmérőjű lámpa -
mexel
veterán
Sziasztok. Meghalt a mennyezeti lámpám, egész nap azt szereltem, átvezetékeltem, erre kiderült hogy a mennyezetben a burkolat alatt volt valami toldás és az sercegett.
Most hogy a mennyezetet is szétbarmoltam, nincs kedvem kijavítani, valami igen nagyméretű ledes lámpát keresek ami elfedi a rombolást.
Lehetőeleg kör alakút. 60 cm -től 1 méterig.
Itthon elég dráfa, ezért itt kérdezek, tud valaki valami olcsó ekkora de erős fényű lámpát alin vagy temun? Elkezdtem keresni de nem jártam még sikerrel.
Ha dimmelhető az nem lenne baj de nem fontos a wifis mert lehet hogy akkor egy wifis lámpakapcsoló kerül beépítésre.
Ha tud valaki ekkora lámpát hatalmas fénynel ( szeretem ha világos van, most 3 db kb 100W-nak megfelelő E27 világított kb meleg fénnyel) Jó lenne hasonló fény, ez min. 3500 lumen sztem
Nem akarok drágát mert a mostani jó még - hogy megcsináltam pedig rossz sem vot, igaz nem tetszik a formája, de használható -
válasz
st6969 #21598 üzenetére
gyerekek szobájába fordítva raktam a ledszalagot.
A szalag fénye kis fényerőn is sok volt, vettem ilyesmi hungarocell díszlécet, annak a hátuljára ragasztottam a szalagot és a lécet a mennyezetről lógattam be kicsit. A led a plafont világítja, szórt dekor fényt ad, nem zavaró. Kinézete vitatható, de ott ez a legkisebb probléma, ha betévedek akkor is a lábam elé nézek inkább...Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
st6969
őstag
Helló,
A lányom is led szalagot szeretne direktbe a falra. Az egy dolog, hogy profilt mindenképpen raknék alá, de a probléma inkább az, hogy én még egyenes falfelületet nem nagyon láttam, kivéve, ha gipszkarton. Innentől kezdve, el sem tudom képzelni, hogy nézne ki a falra direktbe felapplikált profil. Hullámos lenne szerintem, és így a szalag is.
Merre felé világítana? Plafon, padló, vagy a szoba felé?
Én azon agyalok, hogy vagy egy fa profilt (kb. egy lefestett cserépléc, láttam ilyet, mennyezet közelében volt körben, nem is nézett ki rosszul) kimarni és abba tenni a profilt, vagy pedig stukkóba.
De a hullámos fal probléma (ha olyan) akkor is ott van. Valamint el kell helyezni a vezérlőt, tápegységet, kapcsolót...Nem egyszerű ez -
válasz
tibbike01 #21593 üzenetére
Ez is a faltól függ, a profilnak is van súlya. Vannak ezek a felfogató klipszek, amit fel lehet tiplizni, az biztosabban tartja.
-
fal felülete nem olyan, mint az alu profilé, le szokta dobni. Másrészt a profil adja a hűtést is a ledeknek, ha nagy fényerejű, sűrűn van, akkor ajánlott az alu profil.
[ Szerkesztve ]
-
mzso
veterán
Helló!
Ti cob LED szalagot hogy ragasztanátok falra/plafonra?
Én nem látom értelmét profilozásnak, jól néz az ki így is. -
PROTRON
addikt
Még arra tudok gondolni hogy egyszerűen a "lábad" túl kevés felületet ad az érzékeléshez ahogy fel-le lépkedsz, míg egy rendes felsőtestet rendesen érzékel.
Ezt onnan tudom, hogy a kis lakásomban az előszoba-konyhámban a konyhabútor tetejére rakott ledszalagot kapcsoltam pontosan ezzel a típussal "éjszakai" fényként.
(A mennyezetről visszaverődő világítás pont tökéletes volt éjszaka, de még csak sima áthaladáskor is, alig használtam a fővilágítást főzésen kívül.)
Szal pontosan tudom hogy ezek tudnak ám jól is működni, mondjuk az is igaz hogy nálam mindig volt derengő fény, hisz valamelyik helyiségből léptem ki az érzékelő elé.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
De miért nem helyezted el megfelelően? Ez a típus főként a szenzorának vízszintes tengelyében érzékeli a mozgást, helyezd fel valamelyik függőleges elemre úgy hogy rá lásson a mozgásra.
-
carr
őstag
Vettem egy [link] ilyet. Ágy alá tettem. Így.
Kérdezd meg hogy be kell e mászni az ágy alá hogy bekapcsoljon?
40cm ről bekapcsol. Messzebb nem .
Azmegba*sza.
Kinn mondjuk falon jól működik. 2m a táv. De itt a zárt környezetben egyik végén se kapcsol be. Wtf[ Szerkesztve ]
360+Mindenkit szeress,ne sokban bízz,Ne bánts senkit,ellenséged inkább féljen,Minthogy legyőzd,barátodat szívedre rejtsd,Szidjanak hallgatásért,ne beszédért.
-
Dr. Szilikát
őstag
Egyfajta Smart Home rendszer, illetve annak része, ami a világítással foglalkozik. Kétvezetékes adatbuszra kell felfűzni mindent, hasonló az I2C buszhoz.
Programozható számítógépről is, illetve Wifin keresztül telefonról, tabletről is vezérelhető, meg a vezetékes vezérlők is beköthetők, ahol bármi vezérelhet bármit.
[ Szerkesztve ]
-
cool13
őstag
válasz
tibbike01 #21583 üzenetére
Ikeás. Nem lehet fényerőt állítani. A régin (ősszel futott ki) lehetett 50% ra kapcsolni. A nappali/éjszakai váltás sem jó valamiért. Akár hova kapcsolom, mindíg kapcsol. De így is használom, a legkissebb náluk kapható izzóval. Konyhában a mikró mögé rejtve, teljesen jó éjszakára vízivásra pl.
-
mzso
veterán
Helló!
Szabályozható kimenetű 12 vagy 24V táp létezik led szalagokhoz? Össze vissza keresek de én nem látok. (Nyilván úgy lenne az igazi, ha értelmes kinezetű vezérlő is lenne, hozzá, de annak még a közelében sem vagyok)CCT szalagok (ami engem érdekel) még akadnak is nem is rossz áron:
https://www.aliexpress.com/item/1005007167704685.htmlhttps://www.aliexpress.com/item/1005007212158137.html
De még a fali kinézetű dimmerek is PWM-esek, meg elemesek...:
Amúgy mennyire rosszak/jók a PWM-esek. Borzalmasan vibrálnak?Nem értem, hogy ilyen alapvető ígényre miért nincsenek megoldások. Egy kapcsoló két tekeverővel a fokozatmentes szabályzásra egyik a fényerőre másik a színhőmérsékletre. Annyira evidens.
Azt meg végképp nem értem minek van ennyi gagyi távirányítós meg egyéb PWM megoldás amikor simán lehetne a tápba integrálni a funkciót és akkor már eleve egyenletes lenne a kimenet. És csak ilyen tekerős szabályzó kéne pluszba. -
carr
őstag
Van egy ilyen 5v usb-s adapteresem. Ha valakinek jól jönne. beszer áron eladnám...
remélem maradhat januárig. Köszike
360+Mindenkit szeress,ne sokban bízz,Ne bánts senkit,ellenséged inkább féljen,Minthogy legyőzd,barátodat szívedre rejtsd,Szidjanak hallgatásért,ne beszédért.
-
tibbike01
őstag
Sziasztok,
A folyasóra szeretnék éjszakai fényt, ami mozgásérzékelővel kapcsol. Az ikeas termékekkel ez megvalósítható? Ez a mozgásérzékelő és ez a lámpa.
De ez a Tp link mozgásérzéklő is tetszik, csak nem tudom milyen lámpa kellene hozzá, amit vezérelni tud. Elég zöldfülü vagyok a témában. A wc-be is szeretnék valami hasonlót a hajnali pisilések miatt.Jó lenne minél kevesebb komponensből megoldani. Egy nagy lámpa fent, ami mozgásérzékelőre halvány fénnyel kapcsol, de fali kapcsolóval full fényerőn megy.
Köszi, ha segítettek.
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz
balojazz #21571 üzenetére
Najó induljon a licit, mennyit kérsz 6 db minőségi példányért?
Adott lépcsőházban legalább 1500lm / db-ra lenne szükségem, de inkább 2500-asra, csak nem akarok félévente visszajárni cserélni.Egyébként az ötlet hogy szedjük le a burát nekem tettszik és valszeg a megrendelőnek is tettszene, mert mint dizájn jól hangzik, csak szerintem műszaki biztonság terén nem fogadnák el.
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz
ViZion #21572 üzenetére
Ezért van az hogy évek óta mindig bescannelem a blokkokat, hisz 1 éven belül minden jog megillet.
Persze a tervezett elavulást az első fél év után már bizonyítani kellene(mármint felkérhetik a felhasználót, hogy ha a hiba gyártáskori állapot, akkor bizonyítsa), de szerencsére ha van beszkennelt blokk akkor szó nélkül cserélik. Így ha ezt előre tudod, ki tudod alakítani a karbantartási rendszeredet úgy, hogy folyamatos legyen az ingyen körte ellátás.
Tudom macera folyton visszavinni, de ha elegen cseszegetik őket és folyton csak a veszteséget látják a saját megoldásuk miatt, csak elkezdenek jobb minőséget árusítani.
Tudom bilibe lóg a kezem, de ha tényleg összeállna európában 10.ezer ember simán megoldható.[ Szerkesztve ]
-
balojazz
aktív tag
válasz
ViZion #21572 üzenetére
Nagyjából egyetértek, de ezek a 2400-2500 lumenesek már annyira hulladékok, annyira "rosszul tervezett az elavulásuk", hogy használhatatlanok. Valszeg maguk a LED-ek sülnek meg, a kellő hűtés nem oldható meg ilyen foglalatnál a szokásos módon, a műanyaggal, kerámiával, üveggel. Annyit csináltam, hogy az izzók teljesen meztelenül lógnak a foglalatban, csak fémháló van körülöttük búraként a csilláron, így jobban hűlnek, mint fektetve az ufólámpa üvegbúrája mögött. A régiek, kisebb fényáramúak bírják a majdnem zárt búrát.
Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.
-
válasz
balojazz #21571 üzenetére
kiforratlanok?
bocsáss meg, de ez durva tréfa volt!
Nincs itt semmi, de semmi kiforratlanság, mérnöki precizitás az van. Alulméretezett/nem létező hűtés és áramkorlát, fillérb*ó anyag- és alkatrészhasználat. Ez a probléma.
Régen is volt izzó kartell, mára annyit fejlődött a tudomány, hogy kartell sem kell, a minőségben nem versenyeznek. a lényeg, h vegyél évente egy garnitúra ledet. Vettem garisat is, a thermopapír blokkon semmi nem látszik pár hónap után, legközelebb számlára veszek ilyet is. Rendeltem kínait, ha szar, legalább olcsón szar. Ott a watt, lumen, de kb. minden is fake, 9 w-os kb. annyit tud, mint a teszkós 4 w led.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
balojazz
aktív tag
válasz
PROTRON #21569 üzenetére
Hasonlóan rossz tapasztalataim vannak az Osram nagy fényerejű (2400 lumen körüli) égőivel. Hiába a nagy fényerő, ha qrva drága és csak 200-500 üzemórát bír. Kiforratlanok még. Most a Rabalux 2000 lumeneseit tesztelem, hátha azok jobban bírják. Viszont a GE bright stik 1521 lumenesei parádésak: van köztük több 2016-os, napi szinten használt izzóm. De sajnos a GE lighting megszűnt (eladta a GE az üzletágat). Egy ideig volt még a Tungsramnak ugyanez (mert ugye a GE megvette anno a T-t), 2022-ben vettem még 19 db-ot, de mivel a Tungsram a GE-vel együtt ment a kukába, az már csak kifutó raktárkészlet volt. Kár értük. Az egy kiváló termék volt. Igaz, csak kb 100 lumen/wattosak, de üzemidőbajnokok. Kincsként őrzöm azt a 8-10 szűz darabot, ami még van. 14 db üzemel nálam belőlük, egy darabig ezek lesznek még.
[ Szerkesztve ]
Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.
-
Dr. Szilikát
őstag
Egy lehetőség, ha feltételezzük, hogy valóban AC 24 V, azt egy Graetz-híddal egyenirányítva, utána egy pufferkondenzátor a szinuszjel csúcsértékre töltődne, ami gyök2 x 24 = 34 V. Ebből lejön a diódák feszültségesése, ugyanakkor a trafó sem pontosan 24 V-ot ad le általában, ez a gyakorlatban derül ki.
Utána ezt a kb. 34 V-ot egy DC-konverterrel lehetne csökkenteni stabilizált, sima 24 V-ra.
-
PROTRON
addikt
-
mzso
veterán
válasz
PROTRON #21560 üzenetére
Nem tudom miről beszélsz, olyan gyenge LED-est még soha nem csináltak ami 21W-ra csak 200 lm-t produkál.
"Bőven elég ha 5 évente cserélik, cserébe legyen energiahatékony. 10 lm/W? "
Ez meg még annál is jobb 100 lm/W a tipikus a legjobbak 200lm/W körül vannak.Amúgy közel sem 800 lumennél csúcsosodik van ~2500-3500 lumenes is.
1500 felett meg egész sok van. -
::Trunks::
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #21564 üzenetére
Oké, köszi! És van bármi megoldás erre?
::Trunks:: felhasználónak 26 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! /Régi rendszer szerint, plusz a mostani/
-
PROTRON
addikt
Köszi az infót, ez így nagyon brutális, miért kéne 30 évig üzemelnie? Bőven elég ha 5 évente cserélik, cserébe legyen energiahatékony. 10 lm/W?
Sajnos igen, csak hogy se belsőépítész, se lakberendező nem vagyunk...de mi elektromos kivitelezőként oldjuk meg, mert nem akar azoknak fizetni...röhej.Persze hogy a vezírigazgató csak azután szólt hogy mit kér a lépcsőházba, amikor már kész az általa megkövetelt falbasüllyesztett nyomvonalak kivitelezése, tehát a kiállásokon már módosítani nem lehet csak látszóba, amit meg nem akar engedni.
Na most Ő maga imádja a félhomályban közlekedést, csak a tűzoltóság meg jobb szereti a szabvány előírásokat, márpedig azok nem engedik hogy 30-40 lux átlagokat érjünk el közlekedési útvonalon.Így az 5 db eredetileg 40W porpáramentes vagy lineáris lámpához tervezett kiosztásban kéne elérni egyenként "industrial, félgömb/cintányér" dizján lámpatestekkel a megfelelő megvilágítási minősítést. Már nincs lehetőség mennyezetről belógatni.
Ezért kellene E27 foglalatosból minél nagyobb teljesítmény.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
::Trunks:: #21562 üzenetére
Ez nem pont az előzővel kapcsolatos, valószínűleg a trafó szekunderéről AC, azaz váltakozófeszültséget kapcsol rá a relé. Mivel az izzónak mindegy, az elektronikát, egyenirányítót pedig nem terhelik ilyesmivel, az izzólámpa csak a trafót terheli.
De törpefeszültségre (24 V) viszont biztonsági okból szükség van, hogy a lámpára ne 230 V menjen, így a trafó ezt megoldja.
A szalag viszont DC 24 V-ot igényel. Így csak a szinuszjel felére világít, 50 Hz félhullámok, az nem valami folyamatos fény, érthető módon.
Ahhoz képest, hogy a folyamatos fény (sima DC) egy vízszintes vonal lenne.
[ Szerkesztve ]
-
carr
őstag
válasz
::Trunks:: #21562 üzenetére
Érdemben így tudok segíteni.
[ Szerkesztve ]
-
::Trunks::
senior tag
Sziasztok! Ugyan nem lakás, hanem garázs téma lenne!
Adott 2db kapunyitó motor, amiken található 1-1 db 24V-os izzó.
Ezekre kötöttünk led szalagokat, mert nyitásnál világít, és csukásnál is, így nem kell a sötét garázsból végigmenni. Az elv jó, működik is, egyetlen, de annál zavaróbb problémával.
Vibrál a ledsor. 2féle van, mindkettő ugyan úgy. Egy transformátor csinál gondolom 230v-ból 24-et, ha rosszul mondom úgyis Ti jobban tudjátok, arra gondoltunk amiatt vibrál.
Nyilván a wolframszálas izzó nem vibrált. Lehet ezzel bármit csinálni? Köszönöm!::Trunks:: felhasználónak 26 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! /Régi rendszer szerint, plusz a mostani/
-
carr
őstag
válasz
PROTRON #21560 üzenetére
pedig a filamentesek többnyire ha alul vannak feszelve, de többen vannak, tovább bírják, és ugyanazt tudják. Volt egy valami olajsejkes philips anno, már nem emlékszem hol láttam, de az kifejezetten ilyenhez korlátozott darabszámban készült.
Megrendelőnek keresel, belsőépítészet?360+Mindenkit szeress,ne sokban bízz,Ne bánts senkit,ellenséged inkább féljen,Minthogy legyőzd,barátodat szívedre rejtsd,Szidjanak hallgatásért,ne beszédért.
-
PROTRON
addikt
Lehet kicsit félreérthető voltam, tehát a "retro" design-t adó E27 foglalatos körték terén nézelődök, sajna sem Ali, sem semmilyen külföldi weblap nem játszik.
Szal a javaslatod egyébként jó ötlet, de sajna nem ezt a sima burásat keresem.
A filamenteket is nézegettem, látok olyan típust, ami rendesen megvan dizájnolva, de 21W elégetésével papíron csak 200lm kimenő fényáramot csinál...azért ez durva, ezért nem hogy dicséretet nem kapnék, de seggberúgásokat annál többet.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
MrSealRD
veterán
válasz
macilaci78 #21558 üzenetére
Kicsit gondolkodtam a CRI-n, mert ez csak 80-as....de nem fájó pont.
Egyébként parádés ahogy ez az egész LED világítás világ mennyire kiforrta magát...és milyen jó toolset van...
Az a pultvilágítás amit lecseréltem... egyrészt kiégett a szalag egy része...másrészt szilikonba öntött borzalom volt..és direktbe ragasztották a bútorra. Nem csoda, hogy elmelegedett.
Amúgy ez volt még játékban. https://s-lightled.hu/SL-2835WN128-LED-szalag-3240lm-4000k-LEDS2128
De túlzásnak éreztem és mire eldöntöttem az élet döntött helyettem, mert nem volt már raktáron.Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
macilaci78
nagyúr
válasz
MrSealRD #21555 üzenetére
2835/60 12V 4000K pultvilágítással leptem meg a szomszédasszonyt, ehhez volt kimaradva tápom. Ez a legkevesebb azután, hogy a kocsija mellett lehetővé tette a robogóm tárolását és amúgyis gyertyaláng mellett használta a pultot. Annyi, hogy ez a szalag 90CRI.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
carr
őstag
válasz
PROTRON #21556 üzenetére
Ali is szóba jöhet?
Ez 1000-2000lm közé írja, persze 21W-os, de gondolom illik fenntartásokkal kezelni.Más.
Az az Y bekötés 2 felé ágaztatás egy áramforrásból-parámra senki nem tud/mer javasolni? Forrasztani tudok (lelkes kezdő szint kb.). De megcsinálom amit akarok. Valaki?
Köszi360+Mindenkit szeress,ne sokban bízz,Ne bánts senkit,ellenséged inkább féljen,Minthogy legyőzd,barátodat szívedre rejtsd,Szidjanak hallgatásért,ne beszédért.
-
PROTRON
addikt
Az E27 foglalatos LED design, vagy filament körték között van olyan ami legalább 1200 lm fényáramot tud? Vagy én vagyok béna, vagy tényleg mindegyik csak 800 lm alatti?
KösziElméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
MrSealRD
veterán
válasz
macilaci78 #21552 üzenetére
Köszönöm az elmúlt időszakban feltett kérdéseimre a segítséget. Végül a pult világítását csináltam meg. A másik kiegészítő dekor világításra csak felkészültem alkatrészekkel és a tápot is ennek megfelelően méreteztem. Ma kiszállították és este felszereltük. Az eredmény nagyon jó, elégedettek vagyunk vele.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
carr
őstag
forrasztok, az megoldható.
A kérdés hogy elég e ha a táp után ketté veszem (a fázisra 2 vezetéket teszek, és a nullára is 2 vezetéket forrasztok mintha Y lenne, egyik 1m-t a másik 4m-t fog tápolni).
-
MrSealRD
veterán
válasz
macilaci78 #21552 üzenetére
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
MrSealRD
veterán
[https://s-lightled.hu/spd/LEDS1199/SL-2835WN120-S-LIGHTLED-LED-szalag-120LED-m-IP20-b]
Ehhez szeretnék venni ilyen toldást: https://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/23758/o34/1584%7C1585
De kicsit bajban vagyok mert a led szalagnál nincs leírva a szélesség. És 2835-ös szalaghoz 8mm-es toldást ajánl az Andro, de nem szeretnék lyukra futni, ha valójában 10mm-es a szalag.
-
-
válasz
tibbike01 #21546 üzenetére
Elvileg az 5-12 V szalagokat 5 méterenként illik tápolni.
-
tibbike01
őstag
Elég sok nagyteljesítményű led szalagnál írja az Anro webáruház ezt:
"A stabil áramellátás és a teljes fényerő elérése érdekében ezt a LED szalagot az elején és a végén is a tápegységhez kell csatlakoztatni (mindkét végét bekötni az áramkörbe)."
Ezt hogy kell érteni? Egy 2,8méteres led szalag esetében is mindkét végét be kellene kötni vagy ez inkább 5 méter körül érvényes.
[ Szerkesztve ]
-
batagy
őstag
válasz
Dr. Szilikát #21544 üzenetére
Ok köszi, most már értem.
Egy DC 0-10V-os dimmer potmétert rákötve a szabályozható tápegység DIM+/- csatlakozójára, az vezérli a tápegység áramerősségét, amit lead.
Magyarul ebben a konstrukcióban a potméter más, az nem szaggat semmit.
Ok, erre voltam kíváncsi.Köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
batagy #21543 üzenetére
Kimenet szempontjából mindegy a vezérlés módja, végeredményben az áram nagyságát csökkented, ld. kép a PDF-ből.
Ezeknél sima DC szokott kimenni, amit persze PWM tápegység generál, de annak van egy saját kapcsolófrekvenciája, míg a PWM vezérlőjel ettől független dolog, frekvenciában is.
A PWM vezérlőjel nem terhelhető feszültség, ami beállítás célját szolgálja (információhordozó csak lényegében), nyerhető például olyan smart home rendszerből, ami ilyet szolgáltat kimenetként.
Ha valaki potmétert szeretne, egy találat vagy valami hasonló.
A 12 vagy 24 V-os LED szalagok PWM dimmere másik dolog, mivel az konkrétan a tápfeszültséget szaggatja, megfelelő terhelhetőségű MOSFET-eken keresztül.
[ Szerkesztve ]
-
batagy
őstag
válasz
macilaci78 #21542 üzenetére
A PWM és fesz állítás közötti különbséget értem. A kérdés nem ez volt.
Én úgy láttam, hogy ezek a drágább tápegységek , mint amit linkeltem előbb is, ez PWM-mel és ellenállással is dimmelhető.
A kérdésem, ha a táp PWM-es szabályzási képességét akarom használni, ahhoz milyen potméter/kontroller kell? Úgy látom 4 vezeték jön ki a tápból, 2 a DC 24V-hoz, 2 pedig DIM- és DIM+ jelölésű.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
batagy #21540 üzenetére
Két módon tudsz fényerőt állítani.
Feszültséget állítasz, amit egyik-másik tápegységen meg tudsz tenni.
Beállítod, hogy egységnyi idő alatt mennyi ideig világít a led, ez a vezérlőn megy. Itt szokott előfordulni, hogy vibrál a led, egyszerűen hosszúak a szünetek két felvillanás között.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
carr
őstag
Senki nem tudja de nem mondják
Engem is ez érdekel. Amúgy hszeim közt 220v szalag van alirol. Keress rá. Mondjuk én nem akarok fényerőt szabályozni de lehet kéne360+Mindenkit szeress,ne sokban bízz,Ne bánts senkit,ellenséged inkább féljen,Minthogy legyőzd,barátodat szívedre rejtsd,Szidjanak hallgatásért,ne beszédért.
-
batagy
őstag
válasz
macilaci78 #21538 üzenetére
Ok. Kösz
Közben olvastam a PWM szabályzás és a PWM dimmelhető tápegység viszonyáról, de nem találtam tiszta infókat sehol.Vegyük ezt az egyszerű szabályzót. Tételezzük fel, hogy ez egy PWM szabályzó (mert ezt sem írják, de gondolom a legtöbb ilyen).
Akkor most ehhez egy fix feszültségű, de amúgy nem dimmelhető LED driver kell, mint pl ez?
Mert ha jól értem, akkor ez a PWM kontrollerrel együtt mindig leadja a konstans teljesítményt.Akkor a PWM dimmelhető tápegységekhez (ami elvileg visszaszabályozza magát), mint pl ez, milyen kontroller kell?
Hogy van ez most, melyik típusú kontrollerhez milyen típusú driver kell?
-
batagy
őstag
Sziasztok!
Én is jövök a szokásos kérdéssel.
SMD2835 fehér LED szalaghoz (DC 24V 5m, LED: 60db/m; 300db/tekercs, Teljesítményfelvétel: 12W/m , 60W/tekercs) mekkora teljesítményű tápegységet vegyek?Mármint fel tudom szorozni a métert, pl 3m esetén 36W, de azon felül kell tartalék?
Mean Well fix feszültségű LPV vagy LPH LED driver tápot vennék hozzá. Ugye ez jó? Főképp hogy ne zizegjen!Továbbá, a fényerő szabályzáshoz tudtok-e ajánlani ehhez vmi egyszerű szabályzót? (DC 24V) Nem muszáj távirányíthatónak sem lennie.
Kösz
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz
PROTRON #21534 üzenetére
Mármint úgy értem az "első változatot", hogy ha az eredeti inventornics tápegység helyére bekötöttük a dimmelhetőt, akkor az 50W-os lámpám sehogy sem akart dimmelődni, sem fel-le kapcsolni, pedig be volt állítva 1200mA-re a dimmelhető tápegység.
De a 40W-os led panel, a rákötött 40W-os dimmelhető tápegységgel, ami ugyanez a széria csak gyengébb, az meg ment.
-
PROTRON
addikt
válasz
Dr. Szilikát #21528 üzenetére
Köszi a reagálást, ez volt eredetileg a lámpában, ami nem dimmelhető, szeretném leváltani:[link]
az új tápegységet elfelejtettem belinkelni, ez az: [link]
10-53 V, állandó 1200 mA áramerősség mellett, ha erre gondoltál.Közben a shelly-t kipróbáltam egy másik led panel lámpánál, aminél ugyanennek a tápegységnek a 40W-os változatát használjuk, ott működött a dimmelés, szal nem értem hol a gond.
De felfigyeltem egy bosszantó jelenségre: ha a tápegység betápja fesz alatt van, akkor ha a shelly dimmerben rányomok a kikapcsolásra, akkor halványan világít a panel...mintha olyankor a tápegység kevéske nyitófeszt átengedne.
Amikor a legrand 0-10V dimmerrel csak simán 0%-ig nyomok a "-" gombot, akkor teljesen elsötétül a panel.
Segítsetek pls, mert nekem kevés a tapasztalatom a dimmerekkel, meg az okos dimmerekkel még kevesebb...sem a "pislákolást" nem értem, sem azt hogy az első változatban miért nem működött...sem a shelly lelkét...[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
válasz
macilaci78 #21532 üzenetére
Köszi! 2,8m szakaszhoz te mekkora tápot vennél?
-
macilaci78
nagyúr
válasz
tibbike01 #21529 üzenetére
24 Watt persze, de ez akkor, ha az RGB, CW, WW egyszerre világít. Azért az nem túl gyakori, hogy a hideg és a meleg fehér egyszerre megy.
Egy 5050/60 szalag 12-14,4 W/m körül van.Persze ha nem megy minden egyszerre, akkor a fényerő sem lesz 2400 lumen/méter.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Onderon
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #21521 üzenetére
Köszönöm a választ
-
tibbike01
őstag
Srácok,
Ehhez a led szalaghoz mekkora adapter kell 3 méter hosszan üzemeltetve?
Ennyit találtam róla:
Méterenként 24 Watt lenne?
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
Szerintetek mi lehet a gond:
adott egy lineáris LED lámpa, aminek a beépített tápegységét szeretném kiváltani fényerőszabályozhatóra.
találtam is tápegységet, ami képes max fényerőn kiszolgálni, 1200 mA, 48V elvileg DC.
A tápegységen van 1-10V bemenet, ezért vettem egy Shelly PLUS 0-10V dimmert (ez az
[link]) , hogy appon keresztül tudjam fényerőszabályozni.
A tápegységet fixen bekötöttem és a shelly-ből a + és a - , gondoltam ennyi elég. De hiába nyomkodtam a Shelly appban a százalékokat, a ki-be kapcsolást, semmi sem változott.
Mit csináltam rosszul? Mert az hogy fel-le kapcsolni se tudtam, az sokat jelent.Sajnos a bekötéshez mcu vezetéket használtam és még az előtt hogy push dimmelést ki tudtam volna próbálni sikerült leszakítanom a betáp L és N kapcsot a tápegységről, szal most szervizelés van.
De utána mi legyen? Van különbség a 0-10V és az 1-10V között?
-
carr
őstag
Ég és föld. Kb fél percig volt bedugva. Azalatt nem vibrált. Igen. Mind alis.
Valakinek van infó hogyan vegyem két felé? Vagy csak egyik balra másik jobbra ugyanarról a végéről azt csókolom?360+Mindenkit szeress,ne sokban bízz,Ne bánts senkit,ellenséged inkább féljen,Minthogy legyőzd,barátodat szívedre rejtsd,Szidjanak hallgatásért,ne beszédért.
-
Sleek
senior tag
válasz
tibbike01 #21512 üzenetére
Amúgy szépen néz ki a cob led szalag.
Fehéret nézd . Ez 7w /m . De iszonyat nagy a fényereje .
[ Szerkesztve ]
<OLYMPUS E-M10II VÁZ + EZ-M1442 II ,Canon R8 EF 24-70mm f/4L IS USM , TAMRON 70-210mm f/4 Di VC USD , SIGMA 150-600MM><Kross Level A2 Merida Scultura 300 ,Wilier GTR Team Rim Giant Xtc Slr 2 >
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Onderon #21520 üzenetére
A hűtőfelület már korábban megrepedt szerintem a hőtágulás természetes hatásai miatt.
A többi meg csak a szokásos. Egyik LED kiégett, megszakadt a soros áramkör. Ilyenkor a szenesedő LED mutat némi ellenállást, amin egy kis áram még átszivárog, így halványan világíthat egy ideig.
A jelenség általánosan ismert TV háttérvilágítások esetében is, ilyeneket könnyen tudok javítani is (akár az összes LED cseréjével is), miután szakmailag csak egy kis ujjgyakorlatnak számít, mondjuk egy TV-hez képest.
De csak az érdekesség kedvéért írom, az emberek nem javítgatnak ilyet, ez már csak hobbi.
[ Szerkesztve ]
-
Onderon
senior tag
Sziasztok,
el tudná valaki magyarázni, hogy mi történt itt? A fotókon a LED-es izzóm látható, ment évek óta a hálószobában. Ma amikor felkapcsoltam egy pillanatra felvillant rendesen, majd elhalványult, szinte gyertyafénye lett. Kicseréltem, amikor a kezemben volt akkor láttam teljesen szétrepedt, szinte körben mindenhol. Megszagoltam, égett szaga van, de égés nyom nem látszott. Szétszedtem, elég vastag műanyag, hűtőbordával, belül is szét van repedve. Égésnek nyoma itt sem látható. Mi történhetett? Mennyire volt ez veszélyes? Nem szeretném leégetni a házat, kerüljem ezt a márkát? Itthon vettem, led izzó boltban. Az izzó 18W E27 K2700
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
[kép] -
jencsikdani
tag
Sziasztok. Tudtok ajánlani esetleg led mennyezeti lámpát ? Párat már kinéztem, azok közül ez ami most nagyon bejön, kinézetre is. ( [link] ) Ilyen 30 cm átmérőjűt keresek, illetve dimmelhetőset (3000-6000 Kelvinig de igazából mindegy). Illetve opcionális ként csillag mintás/hatásút. Max 20.000 Ft-ig. Esetleg Márkákból mik a megbizhatók?
Huawei Mate 20 pro --> *Xiaomi 12T*
-
mzso
veterán
válasz
bteebi #21511 üzenetére
Hm lehet, ezt kellett volna venni amikor akciós volt: https://www.vtac.hu/led-szalag-cob-led-24v-cct-10555, ez CRI 90-es. Már nem vagyok biztos, de szerint olyan 6k körül lehetett.
Praktikus vezérlőt (és tápot) tudsz. Nekem az ilyen távirányítós megoldások nem túl bizalomgerjesztőek, valahogy direktben hardveres vezérlést megbízhatóbbnak gondolok.[ Szerkesztve ]
-
carr
őstag
Uraim! Kérek tanácsot. Előrebocsátom nem vagyok egyáltalán villanyszerelő se fizikából nem voltam jó... Szóval. Azt szeretném ha megmutatnátok, elmagyáznátok hogyan tudom megoldani hogy az 5 méter LED szalag legyen egyik oldalon 1 méter hosszú a másik oldalon pedig 4m. Úgy hogy közben van egy kapcsoló és egy mozgásérzékelős kapcsoló is.
Azt nagyjából tudom hogy + az fázis - az nulla.
Vagy hogy .... Nade, nem fog állandóan menni. Gondolom úgy, hogy konnektor, kapcsoló, majd mozgásérzékelő, és egy 4es osztoban 1 méter felé 1 + és - és a másikon a 4m.
Mindezt egy alu L profilra szeretném hővezető kétoldalú ragasztóval feltenni.
Szóljatok ha kihagyok valamit.
Köszike360+Mindenkit szeress,ne sokban bízz,Ne bánts senkit,ellenséged inkább féljen,Minthogy legyőzd,barátodat szívedre rejtsd,Szidjanak hallgatásért,ne beszédért.
-
bteebi
veterán
válasz
COB LED cikk az ArtLED-től. Idézetek a cikkből:
A COB, azaz Chip On Board ... annyit jelent, hogy a LED chipeket egy közös házban, nagy fém vagy porcelán alaplemezen helyezik el, így homogén világító felületet kapunk.
Miért jobb a COB?
A COB a LED-ek egy új generációja, ami egész más gyártási eljárással készül, mint az elődei. A korábbi - power és SMD - LED-del készült fényforrásoknak a hőterhelés nagyon nagy problémát jelentett, ha zárt környezetben használták, illetve a fényhasznosításuk sem volt minden igényt kielégítő.
Az új chipek közvetlenül a tokozás, illetve - ahogy nagyobb méretű moduloknál nevezzük - a ház alaplapján kaptak helyet, így a hőátadásuk sokban javult, ellentétben a korábbi megoldásokkal, ahol a LED hátlapja volt a hűtőfelület. Ezen helyezkedett el több, különböző réteg, amelyek között hiába volt nagyon szoros kapcsolat, mindegyik gátolta a hő könnyű elvezetését. A leggyakoribb hibajelenség ezért az volt, hogy köznyelvien kifejezve a LED "kiégett".
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
https://teardownit.com/posts/what-is-a-cob-led-strip-whats-inside-a-cob-strip
Két jellemző képet emelnék ki, ami "rávilágít" a lényegre. A sárga anyag foszforral kevert szilikongumi, amit ibolya tartományban világító chipek gerjesztenek. Így jön ki maximális hatásfok, ami általánosan elterjedt megoldás.
A chipek nagyon apró tokozásúak, hasonlót láttam egyébként némelyik LG LCD TV-ben is, csak ott alu PCB van és sárga, foszforos műgyantát tesznek rá, ami hajlamos leperegni, olyankor lila lesz a kép.
Így világít a foszfor nélkül:
Itt a nagy SMD tokok csak összehasonlításként szerepelnek, a kicsik vannak a lekapart szalagon:
[ Szerkesztve ]
-
bteebi
veterán
Szia!
Többek között a LEDvonalon, meg az ANRO-nál érdemes megnézni a típusokat. Itt pl. van egy csomó COB LED szalag, már 1900 Ft/m-től (az épp 300 LED-es, 12 V-os, NW). De van ugyanannyiért 320 LED/m-es, 24 V-os WW. 2200-2500 Ft-ért elég sokfajta van, CCT-st legolcsóbban 4000/m-ért (608 LED/m) láttam. Valószínűleg az máshol se nagyon lesz olcsóbban.
Az ANRO oldalán a LED szalag szettekben van többféle 5 méteres COB szalag (CW, NW, WW) tápegységgel együtt, 16-24 ezerért. A LED szalag kategóriában náluk is leginkább 2-3 ezerért vannak COB szalagok.
-
bteebi
veterán
válasz
macilaci78 #21503 üzenetére
A készültségtől valóban nem volt szó, pedig nyilván van jelentősége.
Gyakorlatilag kész van a mennyezet, az alu profil is be van szerelve, már csak a szalagot kell beletenni, és valahogy oldalról megtáplálni. Úgy volt, hogy azt is a villanyszerelő csinálja majd, de mint ahogy sok olyan dologból most már, ami nem hoz hirtelen sok pénzt, vagy kicsit macerásabb, inkább kihátrálnak.
Megint csak köszi a javaslatokat!
Jövő héten már csak kedden dolgozom, majd utána nekiállok, és megálmodom, hogy hogy legyen.
-
mzso
veterán
Tudna valaki ajánlani. Ilyen COB Led szalagot, vezérlő elektronikával? (Lehetleg nem arany áron). Mindig is ki akartam próbálni LED szalagot szoba világításnak, de a vessződség/ár a profilokkal, meg a szerencsétlen, ormótlan meghajtó elektronika mindig elvették a kedvem. Gondoltam COB LED-del most egész egyszerűen lehetne vele szórakozni.
Ami igazán szimpatikus lenne az ilyen változtatható CCT-jű megoldás lenne 90+ os CRI-vel. (Meg hatékony is lehetne, de nem hinném, hogy minden összejöhetFőleg ha nem akarok elszállni az árral.)
-
mzso
veterán
Helló!
Van valakinek bevált módszere LED füzér külső falra rögzítésére? Nem akarnám szétszögelni ha nem muszáj, lehet meg sem maradna. Alul fugázott kő felette meg jó porladós kőporos vakolat van. Egyikhez sincs igazán jó ötletem.
-
carr
őstag
[link] remélem ez a 220v fényesebb lesz mint az usb 5v
-
tibbike01
őstag
válasz
tibbike01 #21505 üzenetére
Asszem megtaláltam. Szóval ezzel a controllerer és ezzel a távirányítóval megoldott, hogy nyomógombos vezérlés legyen és wifin keresztül is működjön (appal vezérelve) egy időben egy adott ledszalag?
[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
válasz
macilaci78 #21504 üzenetére
Jaa persze ez ilyen sajnos, de valahol őket is megértem, képzelj el 44 vevőt, aki mindenki egyedi igényt akar...Egyébként ez a lakóház építtető egész korrekt, lehet konnektorokat, falakat...stb egyedileg kérni, de behúzni a 12v szálat már meredek lenne, illetve már a burkolás folyik, szóval lekéstem.
Van olyan nyomógombos RF vezérlő, ami wifi-t is tud és csak 1 zónás (tehát nem kell 4 zóna kezelés)?
4 db távirányítót szeretnék, 4 db 2,5 méter ledszalag vezérléséhez külön-külön helységekben. Jó lenne, ha RF lenne, nyomógombos és még a wifit is tudná mellékesen.
[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
válasz
tibbike01 #21501 üzenetére
Ez a bajom az új kivitelezésű társasházakkal.
Még abban a fázisban érdeklődtem, amikor csak a szerelőbeton volt lent, aljzatbeton sehol. Konnektorok száma, elhelyezkedése sem volt alku tárgya, nemhogy UTP-t ide-oda, vagy falban futó vezeték a TV alá... Megmondták telefonban kerek perec: átadják az eredeti tervek szerint, ha nem tetszik, verjem szét és csináljam meg.
'nyádpics, ha úgyis el kell végezni ugyanazt a munkát egy újon is, akkor nem fogom kifizetni az új felárát. Vettünk egy 2000-ben átadott házban egy lakást, ott már legalább befejeződött az épület mozgása, ami repedni akart, repedt, ami be akart ázni, beázott... Még úgy is megúsztuk az újépítésű árának 80%-áért, hogy a fűtést is teljesen felújítottuk, egyedi tokba nyíló MDF ajtók kerültek be, stb.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
válasz
bteebi #21502 üzenetére
Nem ismerem a készültségi fokot...
A nem olyan nagyot úgy értettem, hogy az ajtón befér, fel tudot emelni fej fölé létrán állva és tudod rögzíteni...Kétrétegű gipszkarton álmennyezetben gondolkodnék, hirtelen ilyen profilt találtam gipszkartonhoz. Megcsinálnám 12 mm vastag rétegelt lemez táblából az alapot, arra rácsavarozni a profilt, bele a szalagot. Ott fúrom, ahol akarom, át a hátoldalra a vezetékeket, wago-ba be.
Fel a mennyezetre, a vázra felcsavarozni, majd fent bekötni a hálózatba, lepróbálni.
A rétegelt lemez mellé a felső réteg gipszkarton, majd kötésbe az alsó réteg, a profilok alá bejátszani a csigavonalak közti részt. Lesz millió csavar és illesztés, de úgyis telibe kell glettelni. Ha a gipszkarton sík felett ott az elektromos kiállás, nekem tovább nem kellene villanyszerelő. (Össze tudom forrasztani.)Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
bteebi
veterán
válasz
macilaci78 #21496 üzenetére
Köszi a javaslatokat!
"Azért a 160*160 cm nem olyan nagy."
Ez igaz, de a konyha is kicsi (314×360 cm). És ez úgy lett kitalálva - kivételesen talán pont jól - hogy a körbelévő gépeket, konyhapultot leszámítva (kb. 60 cm) legyen nagyjából középen. A maradék rész pedig már csak kb. 254×300.
"Borítékolható, hogy nem 40 centis rasztert fog kiadni."
Sajnos igen. Ezen majd matekolok valamennyit. A legjobb úgy lett volna, ha előre ismert a szalag típusa, és akkor lehetett volna ahhoz méretezni a csigát.
Persze ha azt a méretezést pont elcseszik, akkor megint borul, sőt jó eséllyel pont borul az egész. Amúgy gipszkarton mennyezetbe van bevájva egy alu profil, abba lesz belesüllyesztve. Kívülről nézve így gyakorlatilag síkban lesz, illetve a matt bura/diffúzor fog egy kicsit kitüremkedni a mennyezetből.
-
tibbike01
őstag
válasz
macilaci78 #21500 üzenetére
Ja persze, ez így lenne a legtutibb, de erre nincs lehetőség. 44 lakásos társasházban egy lakás, aminek a műszaki átadására megyek majd fél év múlva. Szóval no way.
Új hozzászólás Aktív témák
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vicces képek
- BestBuy topik
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Wise (ex-TransferWise)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Trollok komolyan
- Mikrotik routerek
- Autós topik
- Hiába a sok atomerőmű, Franciaország így sem lesz AI-hatalom
- További aktív témák...