- Nagyon zavarja a brit hatóságot az Apple Safari böngészője
- Gazdasági parazitizmus: a franciák is perelik a Metát az AI-tréningezés miatt
- Triplázás jöhet: az Amazon és a Google szerint az atomenergia a jövő
- Beindultak a kínai startupok, a fejlesztőkért versenyez az OpenAI
- Indiaiak százait mentették ki a scamközpontokból
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
5leteseN #9575 üzenetére
a képeden egy registered ECC szerver ram látható, csak rendes szerverlapban fog menni.
Ez itt lent pedig egy példa, unregistered (udimm) ECC modul, 9 chip, egyformák.
Hasonló logikával, ezek mind udimm ECC-k
Ezen nem látszik a jobb oldala rendesen, de négy van jobb oldalon, 5 bal oldalt, "E" a típuban Micronnál az ECC.
Van SODIMM-ben is perszeitt is van E
-
Sanchez638
addikt
válasz
5leteseN #9572 üzenetére
Úgy emlékszek: samsung féle ramoknál: DDR4 -nél a V, DDR3-nál az E jelzés szokott ecc-t, R reg ecc jelenteni. Sk Hynix-nél is talán hasonló.
Egyébként látni ha ecc. Asszem egyel több chip van rajtuk. Első ránézésre látható. A reg ecc moduloknál meg van egy plusz chip középen, kicsit nagyobb szokott lenni. Az LR dimm meg a nagysűrűségű modul. Annak talán van valami sebesség csökkentése.
-
bambano
titán
válasz
5leteseN #9548 üzenetére
A szerver ram, ami fbdimm, vagy registered ecc ram, azt megfelelően nagy kalapáccsal tudod csak belerakni átlagos desktop alaplapba.
Ha a szerverramod unbuffered ecc, akkor az belemegy sima alaplapba, és a ryzenek támogatják. Hogy melyik chipset támogatja konkrétan, azt nem tudom, nekem egy x570-es alaplapom van, nem asrock, hanem asrockrack, és az megy udimm ecc-vel meg 5800x-szel. -
válasz
5leteseN #9560 üzenetére
Igazán a lapok korlátozzák le a lehetőségeket. Nekem a linken szereplő lapom van. 1 x16, 1 x2 és egy x16-nak álcátott x4. A 16-osba raksz egy HBA-at, az ál 16-ban meg mehet egy 10g kártya, igaz nem tudod, csak 8 GB körül használni. És persze G pro proci kell az ECC használatához.
-
Pista0001
addikt
válasz
5leteseN #9560 üzenetére
Több régebbi platformról is kiderült, hogy nagyobb modulokkal is megy, mint amikor a kezdetekkor tesztelték. Pl a Nehalem idejében (2008-2010. között jöttek ki) 4 gigás moduloknál nem nagyon voltak nagyobbak, az általánosan elterjedtek 1-2 gigások voltak. Az Intel oldalán a mai napig 4 giga/modul a max támogatott, nem frissítik az adatot, mert már nem támogatott maga a processzor. Később aztán kiderült, hogy jellemzően 8 és akár 16 gigás modulokkal is mennek. Az alaplap gyártóknál lehet, hogy más motiváció, lehet, hogy ők alapból tesztelnek nagyobb modulokkal akár később, és frissítik az adatot.
-
-
-
Pista0001
addikt
válasz
5leteseN #9307 üzenetére
Licitálósoknál nincs minimálár, mint a Vaterán?
A fix árasok legolcsóbbika 120£ plussz még 95£ posta, nincs se memória, se háttértár, de ezt nyilván más projekthez is meg kell venni. Úgy látom, semmi más, csak a ház, az alaplap, a processzor hűtővel és a táp van a csomagban, szóval csatlakozó is csak annyi van, amivel az alaplap szolgál...
Ja, vám és áfa jön még rá, nem? A szállításra is...
-
Pista0001
addikt
válasz
5leteseN #9302 üzenetére
Nem az első posztod, amiben az ebay-t említed, hogy ilyen olcsón, olyan olcsón mik vannak. Kíváncsiságból a német eBay keresőjébe beírtam, hogy "ML110 gen9". Kb 50€ lett az első találat szállítással... Egy előlapra, nem komplett gépre. Komplett gépet 750+79€-ért találtam. Az ebay.comot inkább nem is nézem, bár ott valóban szoktak lenni egész olcsón gépek, de a szállítás 50€ fölött szokott inkább lenni...
-
markussandor
senior tag
válasz
5leteseN #9103 üzenetére
Ez windowsos program? Nem ismerem.
Linuxon a powertoppal lehet finomhangolni a működést, ezen már túl vagyok.
Az energiagazdálkodás nagyon jó Linuxon, itt már nem tudok többet elcsípni.
Kikapcsolni se szeretnék magokat, mert ha dolgoztatni szeretném a gépet, akkor hiányozna. -
rxmiss
tag
válasz
5leteseN #9038 üzenetére
rendszeresen hasznalom, tobb olyan lapom van, amin az ast2500 v ast2600 van es nincs dvga. muxik, linux alatt meg az X is elindul vele, ahogy emlitetted limitalt felbontasban es persze mindenfele 3d tamogatas nelkul. konzolnak viszont tokeletes. esetleg annyit erdemes meg megcsinalni linux alatt h mar a login prompt kiirja az ip cimet es akkor nem kell radugni billencset is, amikor meglepi van
megy driver nelkul is es ami nagy elonye, hogy mar a legeslegeslegelejetol ad kepet, ami nehany dvga eseten nem evidens, szoval mindent latsz (BMC feltapaszkodasa, az ipmi ip cime, eszkozok inicializalasa, vagy ha boot problema van akkor pxe boot, stb). nyilvan a hatranya pedig az h manapsag egyre nehezebb dsub-os monitort talalni.
multkor vettem egy dsub->hdmi atalakitot ami usb-rol kap tapot es mukodget, de eleg limitalt felbontasokon es nem is minden monitorral, szoval a jo oreg nativ d-sub valt be a legjobban nekem.bambano: nalunk az a bitflip
-
válasz
5leteseN #8887 üzenetére
5letesen + Bambano:
ne írogassa'tok az 50$ 8 slotos lapról, meg mittomén ws cuccokról. nemrég fejlesztgettem, nem akarok cserélni.
Ez is egy beteg hobbi, minap agyaltam, h ha megbontom és rpi-re rakom a cuccaim, akkor lenne cluster, olyanom még nem volt...de nem herdálok erre, ne is kísértsetek semmivel.
Köszönöm a megértést -
válasz
5leteseN #8883 üzenetére
Igen, ECC-ben van, non ECC nincs sajnos. Az "igazi" szerver lapok meg szerintem drágák még homelabba, főleg ha ennyire alap szolgáltatások kellenek. Lehet kifogni brutál jó szervereket is, de épített ATX homelabhoz képest: 1. ahhoz is érteni kell (más bios, stb...), 2. régebbi vasak, homelab fogyasztásra sok lenne, 3. zajosak többnyire.
Az AI felhasználás szerintem már határeset, ha otthoni homelab userekről van szó, bár egyre elérhetőbbeknek tűnnek, de igazán nem olvastam utána, csak egy chat GPT-re bejelentkező "saját" AI-t használunk néha. -
-
Sanchez638
addikt
válasz
5leteseN #8694 üzenetére
Tudtommal a laptopokat nem 0-24re tervezik és a bővítésük is macera.
Én már gondolkodtam azon is, hogy egy modernebb USFF rákötni egy külső 2-4 lemezes házat. Csak nem tudom az usb miatt mennyire stabil ez az egész. Olyan korrekt kicsi gépeket lehet kapni, már s1151-től felfele.
-
bambano
titán
válasz
5leteseN #8614 üzenetére
a hálózatos napelemekre is van tiltás, de nekem problémásabb, hogy a társasház szabályzata tiltja a homlokzat megváltoztatását. ezért agyalok azon, hogy ha a kék drótüveget kicserélem minimálisan sötétebb kék napelemre, azt nehéz kiszúrni.
egyébként szigetrendszeren gondolkodom, és a saját számítógépeimet kötném rá, mást nem.
-
-
-
válasz
5leteseN #8602 üzenetére
7-15 W felezése? Miféle HW az? Alap fogyasztása van a chipsetnek is, ram, stb... ez laptopoknál 4-6 W. HDD adatlapokat nézd meg, ott is van idle, ahogy a CPU-nál is. 7W-ot már nem fogod felezni, csak RPi-vel...
Homelab-ban nem sokan használunk valódi szervert, mert macera... Olcsók a régiek, de fogyasztanak, a kis méret negy zajjal jár... Venticsere jogos.
"Linux alatt ez a 8-16GB(=>32GB-ig) mire nem elég?" home server, szal. kinek mire kell? Nekem a 24 GB is elég volt, most 32 GB-vel nyugodtabb vagyok, van tartalék. Másnak meg ennyi nem lenne elég, ez van.
Van két kuka akkum, adhatok nekik esélyt, nem tudom, h miért nem dobtam még ki. De az elváltozás, a zárlatok azok nem visszafordíthatóak sajnos, szal. nem reménykedem... -
Pista0001
addikt
válasz
5leteseN #8600 üzenetére
Bocs, ha félreérthető voltam, ma tárgyaltuk azt is.
ViZion írt valós értékeket, még ha nem is ex-irodás, hanem ahhoz elég hasonló korabeli belépő szerver gépét. Az általam mért fogyasztás ebben a kategóriában nem éles szerver használat, hanem sima netezés és yt. Feladatkezelő szerint kb 20% terhelés volt ez a procinak, ami talán még több is, mint a tipikus szerver használat lenne egy ilyen gépnek. -
Pista0001
addikt
válasz
5leteseN #8598 üzenetére
Nem arra gondoltam, kicsit visszább olvass. Core i3-4330, i5-4570S, i5-4570, Xeon E3-1220v2, E3-1226v3, stb. Ezek azért nem olyan gyengék, 2 mag 4 szál, 4 mag 4 szál procik, akár 3 GHz feletti alapórajellel, minden esetben 3 GHz feletti turbo órajellel.
A kis Celeron nem mérvadó, de azért sok feladatra az is elég.
-
Pista0001
addikt
válasz
5leteseN #8584 üzenetére
A 20-50 watt hogy jön ki?
Fogyasztásmérős tesztet csinálok. Nem pillanatnyi fogyasztást nézek, az nem valid adat szerintem. Sajnos a fogyasztásmérőm kWh-ban tudja kijelezni 2 tizedesig, úgyhogy több napnyi adat lenne mérvadó. Másrészt valós szerver fogyasztást kéne nézni. Hamarosan indítok egy ilyen tesztet is.
A mai teszt alanya egy 4. gen. i5 4570S (4 mag, 4 szál, 65 watt tdp) USDT gép 2 darab so-dimm modullal és 1 darab sata ssd-vel, 135 wattos külső táppal. A felhasználás yt és netezés 1-3 lapon. A feladatkezelő alapján a terhelés kb 15-20%, nagyon rövid időkre megy efölé. Jelenleg 12 és 1 negyed órája megy a gép, kb 0,23 kWh-t fogyasztott, szóval 20 watt alatt van. Ezt úgy tudod számottevően lefaragni, ha nem használsz szervert.
Holnap délután leállítom a "szervert", beiktatom a fogyasztásmérőt, és nézek egy 1 hetes fogyasztást.
-
bambano
titán
válasz
5leteseN #8440 üzenetére
oké, csak a szünetmentes elvileg 230-ról tölti az akksit, azt hogy kötöd szembe a napelemmel?
Ha meg nem kötöd be a szünetmentest a hálózatba, akkor minek?a fix noti tápfeszes alaplapokkal nekem az a bajom, hogy egy akksihoz magas a feszültsége, kettőhöz meg alacsony. a fix 12 voltos tápba sem tudom bedugni az akksit, amikor koppra van töltve 14.4 volton, és ha merül, 11 volt körülig merül. Nem hiszem, hogy elviseli. A 19 voltos noti tápos alaplapok sem passzolnak a papíron 2x12 volthoz, ami gyakorlatilag 28-ig felmegy. Viszont ez a konkrét alaplap, aminek a doksijában konkrétan benne van, hogy toljad 28 voltról, ez nekem tetszik. Meg rakás mikrotik van itthon, 10-57 volt között befogadó táppal, kiabál a natív dupla akksi után.
egyébként van picopsu, amiből itthon fix 12 voltosakat lehet venni, viszont egy amcsi cég német lerakatában 6-38 voltos is van. illetve ott van 800 watt körüli atx táp, ami nem 230v ac-ról megy, hanem szintén 38 voltig dc-ről, azt bele lehet rakni szinte minden nem játszós desktop pc-be.
fentiek nem jelentik, hogy villamosmérnöki precízséggel mások számára is tanácsot adtam. az egész egy nagy SZERINTEM.
az amd-től meg éppen herótom van, úgyhogy többet nem lesz olyanom.
-
Sanchez638
addikt
válasz
5leteseN #8422 üzenetére
Ha jól tudom az egy s1156 rendszer. Nem híres arról, hogy megfelelően bánna az energiával. Tehát az a legtöbb dologra teljesen felejtős. Én is megörültem egy 1U-s rackszervernél, hogy 1156, majd jó halk lesz és keveset eszik. Üresbe az is benyeli a 70-100w-ot, akár sima 2magvas procival is..
-
Sanchez638
addikt
válasz
5leteseN #8414 üzenetére
Amit használok egy s1150 Haswell alapú rendszer. 4db 3.5 hellyel, meg még bővíhető. Egy E3 1226V3 van benne. 84w tdp-vel. A másikban I3 4330 van. Ezzel és 4db 59/72 lemezzel 35-40w üresbe. Xeon prociban úgye nincs igp, tehát annak a hiánya ellensúlyozza a 4 magot. De 3-5w ról beszélünk komplett gépnél.
#8413freddirty: Mondjuk egy NAS-t is ugyan úgy be kell állítani. Max az olcsóbbak lassabbak lesznek, ha a ráfordított időt nézzük.
-
Sanchez638
addikt
válasz
5leteseN #8411 üzenetére
Igen, rohadt fontos dolog ez.. Fillérekből lehet gép, szerver jellemzőkkel. Volt itt két darab Dell R720 is, de mivel SFF lemezeket kezelt és macera lett volna átépíteni ment a levesbe. De kifejezetten pozitív volt ott is, hogy platinum tápegységből kettő is volt. Emellett az E5 V-es procik már nagyon korrekten vissza vették az értékeiket. És már halk gép, nem volt a mormogós venti hangja sem.
Az R720-et 70-80w alatt nem tudtam bevinni, még 40w-os procival sem.Megértem aki nas-okat vesz, de eszméletlenül drága a +3 lemezt fogadó rendszer, miközben a hardver nem sokkalta jobb az olcsóbbnál..
-
Pista0001
addikt
válasz
5leteseN #8346 üzenetére
Vannak 10-15, de talán 20 éve (ezek talán inkább cd-k) írt lemezeim is, nem mondom, hogy nincs, ami már nem olvasható, de a nagyja rendben van azóta is. Természetesen 5 forintot simán megér a maratonista.
Nem értem, miért gond a 3,5-es lemez. Az azokhoz készült külső tokoknak nyilván ahhoz illő tápjuk van.
rekahh: offline(!) archiválásra én merevlemezt ajánlok, esetleg optikai lemezre írással együtt. A távoli nas-sal az a baj, hogy kéne hozzá egy kezelő, mert ott is kellene az offline archiválás, mert ha nálad leég a ház, ott meg csak bekrepál a lemez, akkor ki kell tudnia cserélni a biztonsági mentésre
-
rekahh
csendes tag
válasz
5leteseN #8332 üzenetére
Köszi a választ!
Egy 3-4 TB-s WD Red HDDre gondoltam a pótolható dolgoknak, letöltések, ilyesmi.
Ezenkívül RAID 1be pedig 2db 500GB-os SSDre a családi fotók, videóknak. Hülyeség SSDre pakolni ezeket a pótolhatatlan dolgokat? A mozgó alkatrész nem léte miatt gondoltam SSD-re. -
válasz
5leteseN #8333 üzenetére
Lehet, hogy nem leszek jó alany az ajánlásra.
Én 0-24-es NAS célra egy 2015-ben 5000 Ft-ért a cimborámtól kapott Atom procis, 2 GB RAM-os 10"-es netbook-ot használok. Kapott egy új aksit, egy 250 GB-os SSD-t, és elvan 12 W-tal. Archiválásra egy 4 HDD-vel megtömött HP ProLiant Microserver-t (N36L) használok, ami csak akkor van bekapcsolva, amikor mentek rá vagy amikor kell róla valami.
Ha komolyabb házi szervert építenék, akkor a futtatandó szoftverek igényét mérném fel első körben, utána használt piacról valogatnék össze valami olyat, ami üres járatban keveset fogyaszt, a nem használt alkatrészeket (pl. használaton kívüli HDD-t) képes altatni, de igény szerint megkergethető.
A használt laptop koncepciója tehát szerintem teljesen valid, ha pedig a proci kiszolgálja az egyéb igényeidet is, akkor jo alap lehet. Bár az USB-s HDD csatlakozást nem feltétlenül tartom túl stabilnak.
-
racskobalazs
senior tag
válasz
5leteseN #8333 üzenetére
Szerintem itt még az is bejön a számításba, hogy ugye állandó terhelés vs peak időszakos terhelés.
Ha valaki átlagban alig mozgat fileokat mondjuk a NAS és a gépei között akkor lehet elég a gigabit, néha néha van egy nagyobb falat akkor ott megvárja amíg átmegy. De ha valaki naponta több tíz/száz gigát mozgat akkor annak esetleg jól jöhet a 2,5-10g kapcsolat is. Ugyanúgy akkor ott már cache SSD és hasonló dolgok.CPU terhelésnél hasonló, ha valaki futtat egy saját mondjuk google fotók klónt, és napi 1-2 képet lő, azzal bőven elvan kb bármi, ha néha elmegy túrázni és lesz 300 fotó, azt kivárja akkor amíg feldolgozza. De ha napi több ezer kép esik be, akkor már kellhet az erősebb HW.
S ezt szerintem kb minden komponensre rá lehet húzni. Kell egy olyan sweetspotot találni, ami ár/érték arányban az adott ember adott saját usecase-jának megfelel. Sokat költeni arra, hogy mindent csettintésre csináljon lehet nem érdemes, mert akkor ott áll a pangó kapacitás, de olyankor nem költeni mikor láthatóan mindig ki van használva és nincs vagy kevés a maradék extra kapacitás, megint nem jó mert ott már akkor hátráltatja az embert.
-
válasz
5leteseN #8327 üzenetére
A NAS (Network Attached Storage) elsősorban tároló, nem igényel komoly számítási kapacitást. Attól a pillanattól kezdve, hogy valaki torrentezik, transzkódol, home assistance-t üzemeltet, térfigyelő kamerák videóját fogja össze és dolgozza fel, saját személyi asszisztenst vagy munkához deploy szervert üzemeltet stb., máris nagyobb számítási kapacitásra van szüksége, amihez már nem feltétlenül elegendő egy NAS. Sokkal inkább egy egyébként NAS szerepet is betöltő, de annál jóval erősebb (CPU-val, GPU-val, RAM-mal rendelkező) házi szerverre lesz szüksége.
-
5leteseN
senior tag
válasz
5leteseN #8324 üzenetére
Kiegészítésként még érdekes lenne(nem csak nekem) az a legkevesebb két információ, hogy egy szokásos Home-server/NAS részére milyen -tól-ig tartományban van szüksége (belső-/külső ? )hálózati sebességre, és ha külső tárolót használ a rendszer, akkor egy szokásos kiépítés esetén milyen (szintén -tól-ig) sebesség igény lehet az USB-k irányába. Ezeket egy közelítőleges egyetértés után lehet, hogy célszerű lenne valami összefoglalóba bele tenni, gondolom sok mással együtt!
-
Pista0001
addikt
válasz
5leteseN #8320 üzenetére
Ezt javallottam (ha burkoltan is) én is lejjebb. Vagy feljebb. Attól függ, kinek hogy van beállítva a PH!...
Ha el tud helyezni egy mt-t, abba minden belefér, ami kezdésnek kell, és még egész halk is. Ha annyi hely nincs, az sff a következő fokozat, tűrhetően halk, 3,5-es hely már kevesebb van, de azért vannak típusok, amikbe minimális barkácsolással vagy átalakító vásárlással 2 biztonságosan beépíthető.
Usdt-vel kulturáltan csak az usb-megoldások játszanak.
-
Pista0001
addikt
válasz
5leteseN #8317 üzenetére
A 280 wattot én adtam meg sff/mt brand gépekre, mint kiderült, az ő gépei usdt gépek, ezek notebook tápról üzemelnek jellemzően, gyanítom 65 wattos van hozzájuk (T-proci, max 2 darab so-dimm ram és 1 darab 2,5-ös merevlemez). A HP-jának van egy mxm foglalata is, ahhoz talán 80 vagy 95 wattos van. Akárhogy helyez el plussz merevlemezeket, annak saját táp kell.
-
racskobalazs
senior tag
válasz
5leteseN #8215 üzenetére
és #8217:
Ez mondjuk nagyon jól hangzik, én bevallom ennyire mélyen nem mentem bele a dologba még, sima használt asztali házban van az itthoni setup, de lehet a későbbiekben érdekelne valami ilyesmi is, kísérletezés jelleggel
Tudnál ezekből linkelni esetleg?@Vektor77, melyik házra gondolsz pontosan?
-
SzDav_id
csendes tag
válasz
5leteseN #8110 üzenetére
Köszönöm a választ!
Megpróbálom kicsit részletesebben leírni mikre gondoltam, milyen opcióim vannak:
(előnyök hátrányok + -)
Meglévő laptop (HP 8570 i7+16GB RAM) + külső USB-s HDD dokkoló
- Vannak kétségeim az USB sebességgel kapcsolatban, mennyire kezeli jól a proxmox az USB passthrough-t, működik-e a spin down így a winyóknál...
- A laptop mennyire bírja a 0-24 futást
+ Van, csak a dokkolót kellene megvenni
+ Akksiról elmegy egy darabigHasznált mini PC + külső USB-s HDD dokkoló
- kb ugyan az mint az előzőnél, nincs 'UPS' akksija
+ talán tartósabb mint a laptop 0-24 ben.PC/Szerver amibe elfér 4 HDD
- ez fogyaszt talán a legtöbbet, méretben a legnagyobb
+ gyors, bővíthető, bírja 0-24 ben, ha normál PC akkor egyszerűbb alkatrészt szerezni hozzáNAS
- Szerintem drága a teljesítményéhez képest, nem bővíthető, VM-eket nem bírna elEzek alapján ilyesmire gondoltam, PC irányban gondolkodva:
- Alaplap+Proci -> nem tudom, el vagyok veszve annyi lehetőség van...
pl. Ha az OS-t SSD-ről futtnám akkor kell-e NVMe, vagy elég SATA-s SSD? Kell 2 SSD is a backup miatt?
- RAM: min 32Gb
- HDD: 2x8TB vagy 3x4TB
Tervezett élettartam: 5-10 év, a mostani HDD a routeren is 7éve meg 0-24 benAzért is akarnám lecserélni mielőtt bedöglik.
-
stigma
addikt
válasz
5leteseN #8025 üzenetére
Hi, nem kötekedni akarok, igaz low-budget megoldás, de...
- D-Link rotert sosem vennék magamnak
- SMB 1.0 protokoll-t ha angedélyezed akkor hatalmas fenyegetésnek teszed ki magad.
- routeren belüli UPNP-vel szintúgy mint ezelött.Low-Budget projekt esetében mint már írtál egy régebbi x86-os géppel + bármilyen Linux alapú OS vagy NAS rendszerrel + HDD-vel jobban jársz mint routerre kötni a HDD-t.
Kb 5-8 éve még hasonló módon csináltam volna én is de most már biztos hogy nem.
-
Vektor77
tag
válasz
5leteseN #7590 üzenetére
Ezt már fentebb kitárgyaltuk, CPU tápkábel kell rá mert ez nem egy mezei GPU, nincs rajta monitor csatlakozó sem, számolásra használják mint egy CPU-t.
Amúgy meg a szerverek egy más világ, azt csinálnak amit akarnak, nem kell hogy kompatibilis legyen mindennel.
És a P40 nem füstöl el mert a fordított polaritás miatt azonnal letilt a táp.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest