Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Az EU utasította az Apple-t, hogy hagyja abba a földrajzi blokkolást
- Windows 11
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Milyen routert?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- ASUS routerek
- Vírusirtó topic
- Synology NAS
- Google Chrome
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
IT café
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Motion_Blur
félisten
válasz Killer01 #20998 üzenetére
Puha még, tárolva garázsban volt mindig és napon se nagyon parkolok az autóval, szóval szerintem 6 éves gumi ennél megkíméltebb ilyen szempontból nem nagyon lehet.
Km. az van benne, de nem gyilkoltam.
Kornel: jaja, fel is rakom, hova érdemes?
[ Szerkesztve ]
Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section
-
Kornel
veterán
válasz Motion_Blur #20997 üzenetére
Nincs ezzel gond, de ha elmenne 20-ert, akkor mehetne fel új is.
-
Killer01
őstag
válasz Motion_Blur #20997 üzenetére
Egyáltalán nem tűnik problémásnak, az egyetlen kérdés mennyit veszített a kora miatt a rugalmasságából.
-
Motion_Blur
félisten
válasz Motion_Blur #20952 üzenetére
Közben ma előszedtem a gumikat, és úgy látom hogy ezek még simán elmennek 1 szezont, vagy akár kettőt is.
2011 Q3 gyártás
Szerintetek?
Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section
-
gabor9991
őstag
Jöhetne már erre valaki, aki ért is a gumikhoz, elég sok az ellentmondás úgy látom.
-
veterán
válasz BigBlackDog #20961 üzenetére
Az a sejtésem, hogy a Nokiannál vmit elrontanak a gyártástechnológiában - ha emlékszel rá, én kora tavasszal garanciáztattam 3 és 4 éves nyári Nokianokat, mert rövid szakaszokon szétvált az oldalfal és a futófelület. 2013-as és 2014-es abroncsok voltak, szóval nem beszélhetünk pillanatnyi, csak egy adott műszak során előfordult technológiai hibáról.
(#20970) lenko: Hiba fűtött helyen tárolni a gumikat; pont hogy hűvös (+árnyékos +száraz) helyen célszerű tárolni őket. A roppant drága, sebességrekorder autókhoz gyártott abroncsokat hintőporozva ÉS hűtőszekrényben tárolják.
[ Szerkesztve ]
-
Qru
MODERÁTOR
válasz HussarF #20987 üzenetére
Én sem ajánlanék télit nyárra és fordítva (ha nincs pénz 2 garnitúrára akkor meg 4évszakost kell venni) de a nyári jobban elviseli a téli körülményeket szerkezetileg mint a téli a nyárit tapasztalataim szerint.
Ha a télit üvegesre sütöd nyáron a 40 fokban akkor a következő télen már nem fog tapadni és kb ott leszel mintha nyárival mennél.A vezetési tréningen pl az én autómon volt a leggyengébb fék mégis én álltam meg leghamarabb mert túl hideg volt a talaj a nyári gumiknak (az enyémen CC van ugye). Hiába a jó fék ha nem tapad a gumi kenheted a hajadra.
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
lenko
aktív tag
Én meg ezen agyalok berendeljek e 4db-ot köv. szezonra, elég korrekt áron van, elvileg 11.17-es DOT. Aztán eladnám majd 20e-ért a 14-es dot VP2-t. 4.5-5mm profillal.
[ Szerkesztve ]
Az embereknek fáj az igazság!
-
válasz BigBlackDog #20988 üzenetére
Attól függ. Ha pályázol vele, meg nagy sebességgel mész meg rossz úton, akkor biztos, hogy fog. Ha városban szaladgálsz, kisebb autóval, akkor meg sem érzi.
A nyári is legfeljebb ilyen körülmények között lehet életképes télen, de így is sokkal kevésbé, mint fordítva. -
Én meg fordítva láttam sokszor és nem láttam én sem károsodást. Akkor eljutottunk arra a szintre, hogy minden, mindenhogy jó. Én valahogy mégsem ajánlanék télit nyárira, nyárit meg télire. Ha nagyon választani kéne, akkor pedig inkább a télit nyárira, azt is csak kis teljesítményű, városi szaladgálós autóra. Az a pár százalék többletfogyasztás kisebb probléma, mint, hogy télen a nyárival nem lehet megállni. Ebben a kérdésben a Groupama tanpályán is így foglaltak állást
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz Luck Dragon #20984 üzenetére
Semennyivel. A TS860 jobb, az UG9 viszont halkabb.
#nincsbennetarcsi
-
-
szőröscica
addikt
Winter Sport 5 megrendelve, 225/50 R17-ben.
-
válasz BigBlackDog #20980 üzenetére
Pedig ez elég nagy butaság, kár volt leírni. Van egy alapvetően (a télihez képest) kemény keverék, ami nyáron a nagy hőségben sem kezd el mállani. Ezt használod mondjuk -5 fokban, ahol már olyan kemény, mint a gyémánt, semmi rugalmassága nincs, de kapja ugyanazokat a terheléseket. Csakhogy nem deformálódik tőle, hanem szinte törik. Könnyebben sérül, maradandó károsodások keletkezhetnek a gumiban.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz BigBlackDog #20972 üzenetére
De az 10 éve volt... az elmúlt években az éghajlati melegedés miatt a gyártók ráfeküdtek a nyárias 4évszakosokra mert már nincs igazán hideg ebben az égövben. Ha megnézed a topmárkák (Conti, Michelin) 4évszakosai mind alapvetően nyári(as) keverékűek.
Vannak alapvetően téli keverékű 4évszakosok (pl Goodyear Vector) és vannak az alapvetően nyári keverékűek (pl Michelin CC). Mind a kettőnek az optimális tartománya a téli és a nyári közé esik (eltolva a téli/nyári felé kicsit) ezért van az, hogy se nyáron se télen nem igazán jó. Cserébe egyik esetben sem esel le vele az útról normálisan használva. Egy esetben nagyon jók, amikor az út hőmérséklete pont olyan, hogy a télinek még nem elég hideg a nyáriak meg már nem elég meleg.
Amit előbb betettem képet az egy alapvetően téli keverékű 3 éves 4évszakos Bridgestone gumi amit sokat használtak 40 fokban. Mint látod nem igen tett jót neki...
Erre az éghajlatra inkább az alapvetően nyári keverék kell, mert a nyári(as) keverék használata hidegben nem okoz szerkezeti károsodást - míg fordítva igen, lásd kirepedezett gumi - csak szimplán nem tapad.#nincsbennetarcsi
-
BigBlackDog
veterán
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz Kornel #20975 üzenetére
Persze a probléma abból van, amikor felrakják az amúgy is hulladékba való kategóriás négyévszakosakat a stiftekre meg kettesgolfokra és 10 évig fent van, aztán csúszkál mindenki az árokba..
Na, valahonnan innen indult el szerintem ez a fos négyévszakos mizéria. Akinek eddig mondtam, hogy ilyet vettem, konkrétan már keresztet vetett rám. Mondják ezt olyanok, akik a gumisnál a legolcsóbb télit és legolcsóbb nyárit kérik és amíg van minta, addig használják.
Haveromnak az alfáról németben levetették a 80%-os 2010-es gumit idén nyáron. Rendőr kiszedte a sorból(persze peres gumi, minden faszom csillogott az autón - mondjuk német rendszám), és szépen elkísérte a legközelebbi szervizbe, ahol mondta,hogy vagy új gumi, vagy ide a forgalmit. Ott nem szaroznak.
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz BigBlackDog #20972 üzenetére
Egy négyévszakost hamarabb is cserélsz le..
Én is most ezért próbálom ki, mert alapvetően kevés a km (évi 10k km se jóformán) és előbb öregszik el a gumi, minthogy a kopás ölje meg. Akkor meg inkább járjak 3-4 évente teljes friss gumival.. Mint mondjuk téli nyári szettel kihúzol 6-8 évet is..
Meg mondjuk Én idéntől tárolni sem tudom a régi gumijaimat, mert már nem fér el a motor mellett, szakszerűen meg végképp nem..
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
Köszi, mintha egyszer Qru is írta volna, esetleg más márka?
Qru
A Goodyear az jó? Mert nyári az nagyon bevált amit ajánlottál Grip performance. Lassan tízen ötezer kilométer van benne. És hibátlan.Vajon ez is ilyen?
[ Szerkesztve ]
A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.
-
BigBlackDog
veterán
Hagyjuk! Én nem csinálok ilyet, de nincs befolyásom mindenkire.
(#20964) Qru: Volt téma, de "drága" és szar (volt 10 éve). Egyébként, ha már itt tartunk, ugye a négyévszakosok közül is sok úgy épül fel, hogy bizonyos része nyári keverékből, bizonyos része téli keverékből van előállítva. Ezeknél nem gáz, hogy pl. a téli keverékből épült része a guminak kapja nyáron a hőterhelést? Vagy nem teljesen ugyanaz a keverék, mint egy teljesen téli guminál?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz Luck Dragon #20966 üzenetére
Mennyi a keret? Ha high-end kell akkor
Continental TS860
Goodyear UG9
Michelin Alpin 4/5#nincsbennetarcsi
-
lenko
aktív tag
válasz tomcsi23 #20967 üzenetére
Amit 10fok felé terveztek, ott biztos jót tesz a keveréknek -5-10 fok.
Tárolni sem véletlenül fűtött garázsban célszerű ezeket.(#20966) Luck Dragon
Hankook w452 jó, egy baja van városi tempónál hangos.
(#20972) BigBlackDog
Ja azt leszűrtem belőle, hogy nem te, de egyébként sem gondolnám, hogy télivel csapatod nyáron.
De akkor sem értem ezeket ráadásul zsír új gumival...[ Szerkesztve ]
Az embereknek fáj az igazság!
-
L1ZRRR
senior tag
Sziasztok,
Téligumi vásárlás előtt állok, és ezt néztem ki :
Bridgestone DriveGuard Winter XL RFT 205/55 R16 94V
Vélemény? van ennél jobb/ár/érték/fogyasztás arányos gumi?[ Szerkesztve ]
You see, u believe that if a fridge falls off a minivan, you better swerve out of its way. I believe it's the fridge's job to swerve out of mine.
-
Sziasztok. Lassan itt az idő téli gumit vadásznom. És itt is jön szóba a kérdés hogy melyiket?
Az alany mérete :205/55-R16 J6,5. 😊
A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.
-
lenko
aktív tag
Miért volt fenn nyáron?
A nyárit is megviseli a tél ugyanúgy.Az embereknek fáj az igazság!
-
Qru
MODERÁTOR
válasz BigBlackDog #20963 üzenetére
Ha nem akar gumit cserélgetni akkor vegyen inkább 4évszakost.
#nincsbennetarcsi
-
Qru
MODERÁTOR
Igen, ennyire. Nem szabad nyáron használni mert elveszti a rugalmasságát a hőterheléstől és megkeményedik. Ennek okán télen sem fog már jól tapadni. Ezért látod a repedéseket... Gondolom ilyesmi lehet mint itt a képen. Ez a gumi kuka.
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
BigBlackDog
veterán
Adott egy garnitúra WR-D4 2016-os DOTtal és tavaly őszi vásárlás. Na most az a tény is ismert, hogy nyáron is ez volt fent. Most ősszel figyeltem meg, hogy kis, apró mikrórepedéseket látni a mintázat oldalán. Az oldalfal ép, a futófelület ép. Míg a pincében nyaraló, lemosott, gumi ápolóval átkent (csak az oldalfal) garnitúra olyan, mint az új. Ezek szerinte ennyire megviselné a nyári használat a téli gumit?
-
barnam_
nagyúr
Szerintetek 4 db 15-ös Mercire való (6,5 x 15 ET49) lemezfelni, rajta 195/65-ös Hankook téligumival mennyit érhet? A profilmélység nem tudom pontosan mennyi, de jónak tűnik, szerintem 5mm minimum megvan még. Viszont régi a DOT, 2009 lehet.
Idén ezeket már nem raknám fel, inkább újat veszek.
-
molnarpeter
nagyúr
Utánvéttel simán a legolcsóbb helyről rendelném, fél perc a DOT ellenőrzés, aztán hello.
-
Lol, egy 20-asba elmegy egy hat éves szett egy olyan méretben, amiből az új is 47k?
-
Motion_Blur
félisten
üdv!
6 éves Hankook W442-es gumijaimat cserélném le, szerintem még simán használható de legalább így el tudom még adni.
Nem vinném túlzásba mivel alig használom az autót, Barum Polarist néztem, szinte minden méretben sok a pozitív visszajelzés róla, tényleg ennyire jó kis gumi?
47K lenne a szett 175/65R14
Egy 20-asba elmenne a mostani gumi, és újabb 6 szezonra le van a gond
Innen érdemes rendelni? DOT gondolom elég friss egy ilyen népszerű guminál.
-
Kornel
veterán
válasz Tom1939 #20950 üzenetére
Értem én, a Conti saját ábráin egy mindenhol jó, de sehol sem kiemelkedő négyévszakos abroncsnak írja le az AllSeason Contact-ot.
Az eddigi legfrissebb tesztek alapján egyébként a Quadrexer2 (= g grip all season 2) ugyanilyen, sehol se a legjobb, de mindenhol jó.Azért van köztük 30k.
-
-
konci79
őstag
válasz molnarpeter #20944 üzenetére
A nyári felnire mehet a 185-ös,csak a gyárira akartam venni,ami télre van,mivel 2 garnitúra van...Akkor marad a185-ös,és le-fel szerelés ..
-
Kornel
veterán
3 "versenyzőre szűkült" a mezőny, amiből választok:
215/55 R17 All season
Kleber Quadrexer2 38k / db
Vredestein Quatrac5 40k / db
Continental AllSeason Contact 45 k / dbÉn most az első felé hajlok a tavalyi AiutoBild teszt miatt, a Vredestein-nél ott jobb volt, a Continental-ról pedig semmi teszt.
-
molnarpeter
nagyúr
válasz konci79 #20941 üzenetére
[link]
Szabályos/szép nem lesz egyik olcsó megoldás sem. Vagy kisebb átmérővel jársz, rontva a futómű viselkedését és a fogyasztást, vagy ha 185/65 lenne felfeszítve, annál már a szélesség necces a felnihez képest. Nem tudsz 1:1 árban cserélni 5,5" széles felnikre?[ Szerkesztve ]
-
BigBlackDog
veterán
válasz konci79 #20941 üzenetére
Ez a "nem gyári méret jó lesz" honnan jött (én nem az anyagiakat nézném, ha egyszer valamit megad a gyártó, mint gyári méret)? Ez alapján sem látom azt egyértelműen, hogy ez lenne a jó választás, 5 centivel lesz kisebb, mint a gyári méret.
[ Szerkesztve ]
-
rbalint88
addikt
A toyo vizen fos, ugyhogy inkabb re002. Bar nem tudom azt sutik-e meg. Enyem is 2014-es szett, nem tudom mire elkopik lesz-e meg belole friss amugy meglepoen jol birja -a nyomatekot is-, lehet meg ket szezon is benn van biztonsaggal, nem csak egy. De majd jovo ilyenkor meglatjuk
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
válasz BigBlackDog #20934 üzenetére
Van különbség az biztos. Nem tudom pontosan miben különbözik a Dunlopnál de általában a profillal meg a keverékkel játszanak, hogy olyan tartományba essen a gumi gördülési zaja amit az adott autó hangszigetelése elnyel de ezt egy máshogy (esetedben sehogy sem ) hangszigetelt autónál meg kimondottan zavaró tartományba eshet.
Szokás még a mintázaton kicsit módosítani és/vagy a profilmélységet is levenni picit (ezzel csökken a gördülési zaj) és a keveréket kicsit keményebbre venni, hogy az előbbi miatti kopásellenállóság romlását ellensúlyozzák (valamelyest).mod:
Amúgy ha halk gumi kell akkor UG9 a legjobb választás.
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
Qru
MODERÁTOR
válasz BigBlackDog #20930 üzenetére
Bögre járt így, ráadásul a 4 Conti gumiból 2 sima 2 meg AO (Audi Only) volt.
Ezeknek más a "hangolása" (keverékében, profiljában). Felteheted nem lesz tőle semmi baj.
mod:
Satan_Claus: Remek, akkor választhatsz a sz@r meg a még sz@rabb közül.
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
Speeedfire
félisten
válasz BigBlackDog #20930 üzenetére
Igen a sima. De a letöbb gumin más jelölés szokott lenni. Kifejezetten pl mercire, audira stb.
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
BigBlackDog
veterán
A csillag jelölés mit szokott takarni egy gumin? Konkrétan Dunlop Sport Maxx RT2 XL MFS és Dunlop Sport Maxx RT2 XL MFS * közötti különbség érdekelne.
UPDATE: Most több helyen is olvasom, hogy a BMW-khez szánt típusokat szokta a Dunlop megcsillagozni. Most akkor egy Hondához inkább a sima lett volna optimálisabb? Nem is értem, hogy miért nem képesek csak a béemvé márkakereskedésekben eladni ezeket a "különleges" gumikat, hogy normális autóra normális gumit is tudjon venni az ember egy gumisnál.
[ Szerkesztve ]
-
Qru
MODERÁTOR
-
Kornel
veterán
válasz Satan_Claus #20927 üzenetére
A régi Falken-t nem ajánlom, nekem nem jött be.
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz Speeedfire #20921 üzenetére
Igen baráti
Mondjuk ezzel a sráccal is megvagyok elégedve, nagyon rendes volt mindig is..
-
konci79
őstag
Sziasztok.
Korábban kerestem téli gumit, kompromisszum őt kell majd körmöm méretben,úgyhogy 165/65 r15-ben nézelődök.
Árban 15.000 darabja,több nem igazán fér bele(kicsi nem számít).
Ezekről vélemény,esetleg mi jöhet még szóba? -
gabor9991
őstag
Autoexpress szerint meg inkább a hankook
-
Mappa
addikt
195/65R15-re
KLEBER Krisalp HP3 vagy Hankook RS 2 W452 ?
Ár/érték arányban gondolkodom. Michelin Aplin 4 volt de 2008 évjáratúak így eljárt felette az idő, kuka. Imádtam őket főleg vizes úton mint szög annyira tapadtak. Viszont most kokain árban vannak ezek és ehhez hasonló márkájú gumik. Azért nem mindegy, hogy 50-55k a vége vagy 80k+
Bár a Conti TS860-on elég erősen szívóm a fogam.
nem kötelező megadni
-
Atomgeszi
nagyúr
Itt helyben ő a legolcsóbb.. Aránylag gyorsan is megcsinálta. Máshol szerintem ott kellett volna hagyjam az autót, plusz drágább is lett volna.
Sima CC lett.
Hány km után lehet mondani, hogy "bekopott" ?
-
Atomgeszi
nagyúr
Tegnap meghozta a futár a Michelin CC-ket..
Mondta,hogy szerinte hangos lesz (EU táblán 68dB), mondtam, hogy nem hiszem, meg amúgy is zenét hallgatok szinte mindig.
Ma hamarabb végeztem melóba, úgyhogy gyorsan el is gurultam a gumishoz. 4800Ft-ot(igazából 5000-t) hagytam ott felnire szerelés, mindegyik új szelep, centirozással. Szerintem korrekt.
Pont volt ott egy faszi, az mondta, hogy ismerőse az új Continentalt vette, és nagyon megvan vele elégedve. Persze most nálunk igazából max eső volt, de ott jó azt mondta.
A CC egyébként egyáltalán nem hangos.. halkabb, mint a debica frigo, ami volt. Utat jól fogja, de itt most porszáraz minden. Remélem beválik.
-
Richard!
addikt
Lehet, hogy láma kérdés? De TS 860-ból (205/55 R16) létezik FR és XL jelzésű?
Mert külön-külön találtam...[ Szerkesztve ]
Ma kezdődik életed háralévő része
-
szőröscica
addikt
Nekem Winter Sport 5 lesz, eldolt.
-
-
Akos1994
aktív tag
válasz gabor9991 #20902 üzenetére
WRD4 tavaly tél óta van anyám autóján, halknak biztos nem halk, de igazából nem is vészes, többi (használt Kleber,Barum..stb..) téligumikat is pont ugyanilyennek hallottam ugyanazon az autón. Viszont piszok jól tapad szárazon/esőben, mintha oda lenne ragasztva, (persze lehet, hogy csak a sok gyengébb téli után ekkora a WOW faktor). és az tuti,hogy a hóban is nagyon jó, van is alkalmunk tesztelni minden évben egy igencsak meredek beállón, azért is lett ilyen gumi. Én is a sajátomra biztos ilyet veszek majd.
Szóval szvsz igazi nagybetűs téligumi, én az említett tapadás miatt a keveréket is a szokásosnál lágyabbnak gondolom..Szerk.: Btw, ezért nem olvasok én teszteket, nem először tűnik fel, hogy homlokegyenest mást írnak. Egyrészt még mérésekkel is lehet minden relatív, biztos nagyon nagy a lobbi/"nokiás doboz" ( ) a gyártók részéről + most még ha én mondom, hogy anyám Peugeot Partner-jén hangos volt, ( ami egy kisteherautó azért a lelke mélyén) lehet hogy másnak a kulturáltabb autóján tök jó lesz..
Kornél:
[ Szerkesztve ]
-
gabor9991
őstag
Abban egyetértenek, hogy a legjobb a ts860.
Viszont a brit teszten a wrd4 hangosabb a hankooknál, itt meg pont olyan tapasztalatok vannak, hogy a Hankook hangos a Nokian csendes
Szóval, ha a többi eredmény is ennyire hiteles, akkor ez a teszt se ér többet mint az adac-é...
Megnézem majd az autónavigátor melyiket hogyan értékeli.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest