Új hozzászólás Aktív témák

  • Beerwolf

    senior tag

    Sziasztok,

    Olvasom már egy ideje a topikot és nagyon szimpatikus kis közösségre találtam itt, sok-sok nagyon hasznos tanáccsal. Már egy ideje akartam ide írni, de aztán valahogy mindig elmaradt. Tegnap viszont aláfordult a bokám egy focimeccsen, így most a pár hetes kényszerpihenőben biztos lesz időm... :(
    Világéletemben sokat sportoltam, leginkább talán a foci és a téli sportok emelhetőek ki mint fő irány, aztán ahogy 2016-ban lett egy irodai munkám felmerült, hogy kellene valami rendszeres testmozgás a fent említett rendszertelenebbek mellé. Jött a futás, eleinte 5-6 km-ek, aztán pár hónapra rá futottam egy 1:50 körüli félmaratont. De innen egy ideig nem nagyon léptem tovább maradt kb. ugyanez a teljesítmény 2017-ben is.

    2018-ban viszont egy barátommal elhatároztuk, hogy lefutjuk a maratont, így hát be is neveztünk az őszi SPAR maratonra, valamikor május környékén (aztán ő belesérült a felkészülésbe így egyedül maradtam). Ezt még valamiért nem tartottam elég bátor vállalásnak így becéloztam a 3:30 alatti időt is. Kerestem neten valami jó kis 3-4 hónapos maraton edzéstervet, aztán nekiláttam. Utólag azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon jó kis edzéstervet találtam, pont megfelelő edzettségi szintről indult és szép lassan fejlesztett fel. A felkészülés alatt egy dologra figyeltem nagyon: nem hagytam ki soha egyetlen edzést sem, ha beteg voltam, ha másnapos mentem mindig. Meg is lett az eredménye: kb. ugyanolyan erőfeszítés mellett másfél perccel javult a pace középtávokon és ledobtam 11 kg-t (83->72 178 centire). Elérkezett a maraton napja, nagyon durván bekezdtem 1:36-os félmaraton részidőm volt, de sajnos itt még nem figyeltem az energia pótlásra így a 30. km környékén elkezdtem lassulni a célba pedig már csak bevánszorogni tudtam. Így sajnos nem sikerült a kítűzött cél 3:38-at futottam. 2018-ban még egy tervem volt, hogy legyen az össz futott km 2018, ez sikerült is.

    Nagyon megtetszett amúgy maga a maraton, így 2019-ben is kinéztem egyet magamnak, az olasz Lago di Maggiore maratont. Erre már sokkal kevésbé tudatosan készültem, főleg alacsony pulzustartományú edzéssel, de csak 1 hónappal előtte tudtam elkezdeni futni, mert ott is egy sérülésből tértem vissza. Ez már az edzettségi szinthez képest egy sokkal jobb verseny volt. Végig esett ugyan az eső, de élveztem és sikerült végig egy 5 körüli pace-t hozni. 3:37 lett a vége, amivel a körülmények tekintetében teljesen elégedett voltam.

    Azóta kicsit ellsutultam télen szinte egyáltalán nem futottam, mostanra tornáztam fel magam ilyen heti 40 km környékére, de most ugye megint vár egy kis kényszerpihenő. Még úgy általánosságban annyit, hogy volt itt mostanában szó a reggeli futásról reggeli előtt. Én is ennek a híve vagyok, ekkor még a legjobb az időjárás, legtisztább a levegő és hatalmas löketet ad a munkához.

    Hosszútávú célok között van 3:30, majd talán 3 alatti maraton is, esetleg még hosszabbi távon Iron Man.

Új hozzászólás Aktív témák