Új hozzászólás Aktív témák

• i2k

őstag

válasz TBT #152599 üzenetére

"de errefelé nem jelent meg hivatalosan."

Nekem se hivatalos verzióm van. :B

• TBT

addikt

válasz i2k #152598 üzenetére

Nekem a videók alapján Heroes MM + Etherlords + SpellForce 1-2 érzésem lett tőle.
    Emellett egész olcsón is adják a játékot (45 euró), pedig a preview szerint eléggé hosszú és tartalmas a játék - ráadásul ki is is néz valahogy.
    Lehet, hogy ránézek majd - ha tényleg pozitív visszajelzések lesznek vele kapcsolatban.

A Venus Vacation Prism érdekelne engem is, de errefelé nem jelent meg hivatalosan.

• i2k

őstag

válasz TBT #152594 üzenetére

Ne kérdezd miért, de nekem ez a "Clair Obscur: Expedition 33" nem jön be --- pedig a prepozíció jól, misztikusan hangzik ---, és nem is értem a körülötte zajló hype-ot (külföldön).
    Ettől még lehet, hogy ez lesz 2025 Év Játéka... :B

~~~~~~~~~~~~~
    Más:

A Venus Vacation Prism... huh, kipróbáltam. Kemény cucc.
    Gondolom, ehhez majd dőlnek a tartalmak.

• TBT

addikt

válasz i2k #152596 üzenetére

Ubisoft-hoz képest csoda. Ott DLSS-el megtámogatva sincsenek ilyen szép eredmények. Viszont a Clair Obscur: Expedition 33-nál csak a 4K-hoz kell most még DLSS. 1440p-ben még egy mezei RTX 4070 is gyönyörűen futtatja (natívban)! Vagy visszább kell venni a grafikán (medium-high settings) és akkor mehet a natív 4K is, mindenféle trükközés és kamufrém nélkül. Sajnos ilyen konkrét teszt még nincs róla. De gondolom majd lesz optimalizációs megoldás erre is, mostanában minden PC-s címre van, nagyon szép eredményeket lehet vele elérni (+15-20 FPS) rettentő minimális látványromlásért cserébe.

• i2k

őstag

válasz TBT #152594 üzenetére

Számomra onnan válik hiteltelenné, amikor DLSS-t látok az ilyen eredményeknél.

• i2k

őstag

válasz #152585 üzenetére

Pontosan ilyen megfontolásból (meg hát 27"-ről lépnék tovább) nem akarok mást, mint 32+ incses megjelenítőt.
    Vicc a 27" + 3840P.
    S már a pixelsűrűség sem szempont, mert 32+"-eseknél is van nagy sűrűségű.

• TBT

addikt

Ez érdekes...
    Jövő héten jelenik meg a Clair Obscur: Expedition 33 játék, Unreal 5 motoros és a márciusi preview anyagok alapján még egy RTX 4070 Super is nagyon szép eredményeket tud produkálni alatta 4K-ban (Quality DLSS, de 80-90 FPS körül van), Custom (High-Ultra) grafikai beállításokon. 4080 Superrel pedig ugyanezekkel a beállításokkal 110-120 FPS körül van a játék.
    Pedig az még nem is a "final build" a játékból. Furcsa. Azt hittem már küzdeni fog alatta a kártyám, de úgy tűnik, hogy lazán el fogja hajtani. Meglepően jónak tűnik technikailag és grafikailag is, plusz Gamepass-ban benne is lesz 0 day. Lehet, hogy majd ránézek a májusi hosszú hétvégén.

• TBT

addikt

válasz TBT #152584 üzenetére

Ez kellemes meglepetés. Tegnap megnéztem a legutóbbi 3 nagy Tomb Raider játékot (2013, Rise, Shadow), ezekben még nem igazán van DLSS és RT (ez a kettő már van a Shadowban is), natívban tudod csak futtatni őket. Egyből 4K-ra és Very High beállításra tette magát a játék, jó 150 FPS körül van mindegyik. Néha leesik 146-ra, de 150-nél nem tud többet... valószínűleg erre lett maximalizálva a játék. Menüben persze 450 FPS-t ír... Furcsa az egész.
    Ekkora felbontásban és grafikai módban szerintem még úgysem játszottam egyikkel sem, szóval lehet, hogy a több éves címeket kellene elővennem az újak helyett.
    Bár a legutóbbi két FF7 epizód nagyon szépen fut 4K-ban is.

Csak a Ubisoft alkotásaival nem vagyok teljesen elégedett. Ezek 4K-ban még DLSS-el is be tudnak esni 50 FPS környékére (mind az SW Outlaws, mind az AC Shadows). De ahogy látom, ugyanezt tudják művelni RTX 5070Ti, 5080 és 5090 esetén is, szóval... szép ez a modern PC gaming. :DDD

• aktív tag

válasz Dilikutya #152589 üzenetére

A játék meg egy 5 éves prevgenszökevény. Persze pofoztak rajta nyilván, de sem nem új játék, sem nem remake. Régen meg valóban gyenge tudott lenni egy 6 éves kártya, de annyira belassult a fejlődés, ami látszik belőle, az pláne, hogy egy 6 éves csúcskártyán (ami a PS5-höz képest sem éppen gyenge) ez már szinte elvárható.

• Dilikutya

félisten

válasz i2k #152578 üzenetére

Munkára/akármi szerkesztésre: imádom. Akár home office-ban több VM, ssh ablak elfér egymás mellett, táblázatokat kezelni is remek. Szeretem képfeldolgozásra, látszanak a részletek is. Mondjuk önmagában a 4K nem elég, kell a fizikai méret is hozzá, nekem 28", minden tűéles, nekem nem is kicsi.

Filmezésre: van stream előfizetésünk, az nem is mind 4K. Még van sok DVD is. Ha ezen nézek filmet, akkor sem mindig van előny a 4K-ból. Régi filmeknél rendszerint nincs látványos különbség, pici mosottság, életlenség, szemcsésség van, 1080p-hez nem ad sokat. Régi SD tartalmak egy bizonyos távolságból nem élvezhetetlenek, persze sok múlik azon is, milyen maga a tartalom, ami élesebb, nyilván tűrhetőbb, az agyonmásolt VHS minőségű DVD-k(ripek) meg akármin nézed, vackok. Többségében 1080p-t nézek rajta, 4K-t (nem stream, hanem rendesen) csak új, hűde látványos filmeknél. Ahhoz kicsi a 28, 32 col.

Játék: a gyerekkel egész délután nyomtuk tegnap a Forza Horizon 4-et. 7 éves, de gyönyörű, és röccenésmentesen megy 4K-ban, nem csak az éppen jó 30 fps-el. Mellette játszogatok a BAttlefield V single-vel (csak néha, mert elég nagyvonalú az autosave, kell legalább fél órát rászánni), ez is minden maxon 4K, csak a pálya betöltésekor akad, utána nem. Van még bőven játékom, amik már jól néznek ki, de vagy nem volt még időm rájuk, vagy régebben játszottam, és már menne maxon 4K-ban, így nem is nagyon veszek semmit. Ebből kifolyólag nem kell brutál kártya sem, jelenleg ami nem menne maxon a meglévőkből 4K-ban, az a GTA V, a RDR2, de ezek is a VRAM miatt, oda már kevés a 4GB. 1440p-ben tökéletes. 1-2 újabb Call of Duty kérdéses, Black Ops Cold War és a Vanguard a legújabbak, amik megvannak, még nem próbáltam őket. A legújabb AAA játékaim a Vanguard és a Far Cry 6, utóbbi szintén a VRAM-on vérzik el, 1080p-ben is megtöltötte teljesen, emellett van valami memóriakezelési problémája is a játéknak, de az most nem ide tartozik. :)Elkezdtem összeszedni, mim van, az ilyen-olyan platformok duplikációival együtt kb. 1600 játék, bár lehet a DLC-k egy része is külön sor. Fele nyilván ingyenes szemét, de ha mindent is osztunk, szorzunk, rengeteg jó és viszonylag nem régi játékom van, ami jól is néz ki, és nem is fő meg a gép a 4K alatt. Szóval lehet, idén se lesz új VGA, inkább távcső, vagy bármi egyéb. Eleve több szabadidős elfoglaltságom is van a családon kívül, koncertek, képregények, filmezés, vettem vagy 20 zenei CD-t is idén, ezek sokszor jobban pörögnek, a játék meg elég összevissza, vagy egy hónap alatt sem értem a 10 órás Battlefield V végére. :)Mondjuk ha az úgymond hobbikat összeszámoljuk, olcsóbb lenne egy olcsóbb RTX5080-al magamra zárni a szobát. ;]

• Dilikutya

félisten

válasz i2k #152582 üzenetére

Jó lenne kommerszebb kártyákkal is ez a grafikon, mindenesetre ha a 2080Ti is még elbírja, akkor nem is sikerült rosszul a TLoU2. Mégiscsak 6 éves kártya.

• Crus

őstag

válasz cyberkind #152587 üzenetére

Tudtommal kettőszáz(!) színészt hallgattak meg és lett ez az izé, aki miatt nem nézhetem a sorozatot, mert lusta vagyok még mindig A.I.-al rátolni a játékbeli Ellie arcát. Majd egyszer összehozom, egyelőre ez nem kis meló, noha megoldható...

Cailee Spaeny volt ugye a Romulusban a főszereplő és nekem bárki bármit mondhat, abszolút csíptem benne... ezerszer jobban mint a Noomi Rapace-t a legjobb napján a Prometheusban.

• cyberkind

félisten

válasz Crus #152586 üzenetére

Woooow, ezt nem is tudtam eddig, és ők a kalácsképűt választották a szerepre...

Mielőtt jönne az, hogy nem szar mert nem úgy néz ki, nekem teljesen nem jön át a sorozatos Ellie, se nem cuki, se nem vicces, sose kedves vagy aranyos, a szinkronnal nézve még szarabb a szitu.

Ez meg a másik, Abby okkal volt ilyen a játékban.

• aktív tag

Munkához scaling nélkül jó nagy kijelző kellene oda, 8K-ban meg monstrum. Nem is tudom értelmezni a 27"-os 4K-s monitorokat sem, alapból azon én nem látnék semmit.

• TBT

addikt

válasz i2k #152582 üzenetére

A 2016-os Mirror's Edge Catalyst és 2018-as Shadow of the Tomb Raider nagyon szépen fut 4K felbontásban (natívban, DLSS nélkül) az RTX 4080 Superrel, szóval... :DDD
    Csupán 6-7 évet kell várnom és tudok játszani az SW Outlaws-al és AC Shadows-al 4K-ban. :DDD Ilyen szempontból tényleg nem kell rohanni az új játékokért.
    Remélem, hogy a Stellar Blade még futni fog ezen az elavult vason, nem sok kedvem van a PS5-ös 30 FPS-es élményhez megint.

• FunPro

őstag

válasz maross #152579 üzenetére

Számomra a legijesztőbb dolog, hogy a teljesítmény javulás nagyrészt szoftveresen mérhető, a nyers erő inkább csökken.

Ennek az a szépségét mi sem szemlélteti jobban, mint a physx 32bit kivezetése az rtx 5-ös szériából. Kivették alóluk a szoftveres megoldást, máris megrottyantak a kártyák a régi játékoknál. Most nincs kedvem utánanézni, hogy egy rtx 4-es kártya hányszorosan futtat jobban egy adott régi játékot, mert onnan nem szedték ki a támogatást.

Szóval hiába tud a következő generáció 25%-al, a kövi 50%-al többet egy mostani kártyánál, ha kivezetik a dlss-t az azt követő generácioból, a 3 generációval régebbi kártya jobban fogja futtatni a régebbi játékot.

A mostani hardverállapotok tehát csak annak kedveznek, akik mindig a legfrissebb játékokkal játszanak és a legfrissebb szoftvereket használják.

• i2k

őstag

válasz maross #152579 üzenetére

Sajnos, én látom.
    És nem az évszámokkal mérem ezt (tehát nem a megjelenési dátumokat nézem), hanem a teljesítményükkel.

Vannak (tudtommal, itt) köztünk olyan játékosok, akik nem száraz teveszarral gurigáznak, és olyan gépük van, ami nekem sosem lesz (még az se szagol hozzá, amit lejjebb közöltem):
    Akad itt RTX 4080/4090/ és szerintem RTX 5090 tulaj is, és ők érzik csak meg igazán, hogy mennyire igaz, amit leírtam. Kicsivel olcsóbb, és 1+ milliós VGA-król ebszélünk, melyek 2 év múlva már hozzá se szagolnak 4K natívban (de akár manapság se!) a totálisan kompromisszummentes élményhez.
    Ja, hogy néha még a 60 FPS sincs meg ezekkel...?! Mi ez, ha nem elavulás?

• i2k

őstag

Szóba hoztam - az animált sorozatot nem néztem még meg, csak az 1. epizódba néztem bele, félretettem esős napokra:

• maross

nagyúr

en nem latom a tvg sebessegu elavulast, csak azt, hogy jon a +25%-kal jobb hardver +25% aron...valami eszmeletlen lassan esnek a hw arak. ssd, vinyo arak meg felfele, orulok, hogy idoben vettem 18tb-t.

• i2k

őstag

válasz Dilikutya #152577 üzenetére

Ingerencia és vágy megvan a 4K-ra -- Crus a megmondhatója SG-s berkekből: elég régóta hangoztatom a lejjebb leírtakat munkahatékonysági szempontok mentén.
    Nagy dilemma a 4K számomra.

JÁTÉKHOZ:
    Ami engem, mint pénzével szavazó vásárlót és koca gémert, elsősorban zavar: a 4K olyan erőforrás-zabáló luxus pénzügyi szempontból, a TVG-sebességű hardware-elavulással megfejelve, hogy számomra nem igazolható befektetés. Semmiképp sem szeretnék úgy gépet venni, hogy a csillámpóni tekknókat kelljen bevetnem (4K).

MUNKÁHOZ, hétköznapi létezéshez:
    Munkához, multitaskinghez tökéletes lenne - ahogy a valódi 8K is.

FILMEZÉSHEZ, amit hétköznapokon, de lassan hétvégente is csak:
    Nem. Nem akarok mindent is 4K-ban beszerezni. A mai modern filmgyártás gyatrasága nem indokolja, a klasszikusok 4K-ra pimpelése meg nem érdekel.

Biztos jön majd Crus, és mások, és elmondják, hogy egyszer ülök le saját 4K megjelenítő elé, és soha többé mást, meg a gép nem is zabál/fűt annyit amikor 4K maxon megy minden... meg hát egyszer leülsz elé és elindítod a Shadow of the Tomb Raidert 4K@120-ban és sosem akarsz mást...
    Hiszek nekik. Hiszek mindenkinek.

Szóval, tényleg nagy dilemma a dolog.
    Anno 1280*1024-ről (LG, 17" LCD) 1920*1080 ugrás no brainer volt. A 4K már nem annyira az.

• Dilikutya

félisten

válasz i2k #152574 üzenetére

Én nem bántam meg a 4K monitort. Azzal játszok, amit a hardver elbír 2160/1440 felbontásban. Viszont nagyon jól jön a felbontás és a méret sokszor.

• i2k

őstag

válasz #152572 üzenetére

Csak hogy erre is: //és miért Neked ment ez, miközben végig Crus-nak szántam a válaszomat (az ő érveire reagáltam), ne kérdezd :) :)

Értem én a te IT-s szemszögedet (aka és viccesen: jó lenne már, ha a világ felvenné a tempót, és legalább i9-esekkel dolgozna mindenki), mert a világ már lelépte ezeket az őskori, de még egyeseknek (meglepően NAGY rétegnek) használható, vagy egyenesen --- kényszerből! --- megkerülhetetlen gépeket, és a világ az 5. generációs PCI-e x5 NVMe SSD-ket is, meg a 9800X3D-t is lassúnak tartja lassan már a géminghez, TikTokhoz (is).

Csak ahogy írtam, vannak munkahelyek (sajátom is), családok is, ahol nem tudnak és/vagy nem is akarnak feljebb lépni - legfőképp anyagi okok miatt: erről Te is írtál lejjebb.
    A lustaságot elsősorban nagy céges környezetben tudom elképzelni.
    Bár gyorsan tegyük hozzá: ott sem a Cinike irodai gépét kellene már akkor i9-esre cserélni, hanem a könyvelőkét, a portásét, etc. és akkor az már 100 millió is lehet egy nagyvállalatnál...
    ...és akkor csodálkozunk, hogy járműpark fejlesztés a zsaruknál 10 milliárdos...

• i2k

őstag

válasz Dilikutya #152573 üzenetére

Kezdetek óta rühellem ezeket a tekknókat. Többször leírtam itt is - talán még Veled és Crussal is """"összevesztem"""" akkoriban ezen.
    Még mindig gyűlölöm ezeket, és azt is, hogy a világ igényt tart rájuk, megigazolja őket, sőt egyenesen elvárja azokat az újabb megjelenésekben, RT-vel együtt.

• i2k

őstag

válasz TBT #152569 üzenetére

Csak bólogatni tudok
    Ezerszer leírtam már: csábít a 4K tényleg sok hely miatt - több mindent tudnék egyszerre áttekinteni, dolgozni, közben mehetne videó (fordítás anyag, vagy épp egy sorozat/film), etc.

A realitásom: 1440P - mert nincs 2 millió forintom PC-re, mert rohadtul sajnálnám rá... mégiscsak egy olyan eszköz, ami *rva gyorsan elavul.

Szóval: valami ilyesmi

CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D 4.70GHz AM5 BOX 100-1000001084WOF
    MB: GIGABYTE B850 GAMING WIFI6
    CASE: BE QUIET! Shadow Base 800 fekete
    VGA: XFX Radeon RX 9070 16GB GDDR6 Swift Triple Fan Gaming OC PCIE
    RAM: KINGSTON FURY 64GB Beast DDR5 5600MHz CL36 KIT KF556C36BBEK2-64
    PSU: BE QUIET! Pure Power 12 1000W
    SSD1: KINGSTON FURY 500GB Renegade M.2 PCIe M.2 2280 SFYRS/500G
    SSD2: KINGSTON FURY 2TB Renegade M.2 PCIe M.2 2280 SFYRD/2000G
    COOLER: NOCTUA NH-D15 chromax.black
    MONITOR: SAMSUNG Odyssey G5 G51C 32" LS32CG510EUXEN - 1440p / 165 Hz / VA

• Dilikutya

félisten

válasz Aljasvip #152565 üzenetére

A DLSS/FSR-nek a megjelenésekor örültem, akkor még úgy nézett ki, hogy régebbi kártyák megsegítésére lesz. Persze tévedtünk, mert az aktuális generációt kell vele kirángatni a szarból. Amiről a játékosok tehetnek. Ők azok, akik minden szart előrendelnek, nem tanulnak az Arkham Knights meg Cyberpunk kaliberű fiaskóból, amikor még a játék egyes verzióit is el kellett takarítani az áruházakból, olyan ganéj állapotban jelentek meg. Lényegtelen, hogy 10 évvel később szépen patchelve vannak már. Amíg ezt benyeli a sok balfék, addig nem változtatnak a kiadók. A fejlesztők szerintem a hátuk közepére se kívánják ezt a helyzetet, mikor a befektetők és a kiadók hajszolják őket, aztán a játékosok meg szidják, mert nem sikerült a mások által kitalált határidőt tartani, vagy épp kiadják időben, de selejtesen. Nem vagyok fejlesztő, de én pl. nem szeretek szart, befejezetlen ganyé munkát kiadni a kezemből, szerintem ezzel a fejlesztők zöme is így van. És ekkor jön a DLSS, amire ráerőltetik a problémamegoldás feladatát, csak hát az nem arra való, hogy utána az aktuális hardvereken is felskálázott képet nézzünk lagosan. Ezt egy régi hardveren elnézzük, ha enélkül nem is menne, de új hardvereknél nem kéne a seggünket verni a földhöz.

• aktív tag

válasz i2k #152560 üzenetére

Elhiszem, hogy tudod jól használni, de nálam viszont a hasonló szintű vasak régen elfogytak. Dolgoztam olyan adatbázissal, mellyel 2 szálas procival minden többszörös ideig tartott, napi 20 órás munkaidővel számolni meg szuboptimális. Másra jó volt még, de nagy volt a lemaradása.

Nekem ami most szét tudja terhelni a 10+ éves i5-öket, pedig látszólag nem elszállós dolog, az a GOG Galaxy. Persze opcionális kliens, és nyilván a kliensundításonkénti importálást sínyli meg a rengeteg játékommal. Újabb procikon töredéke idő. Mármint ötöde vagy tizede. (Wine-nal azokon se.) Persze ez a Galaxy sara, de ettől még ez a helyzet. Vicces, amikor a kliens legprociigényesebb játékom.

• aktív tag

válasz TBT #152569 üzenetére

A kérdés az, hogy lenne-e bármi 4K-s tartalom rá. Film, korábbi/kisebb gépigényű játék, DLSS-es 4K stb. Csak ezért nem váltanék vissza, de ezt nyilván monitornal lehet értelme megtenni, tévénél már jóval kevesebb.

Meg hát nekem 15+ éves kijelzőm is van, hosszú távra szoktam tervezni, nappaliból le lehet fokozódni máshová :)

• aktív tag

válasz Crus #152568 üzenetére

Ezt értem, csak egykori tűrhető, de nem izmos jatékosgépek idős kori használhatóságáról beszélte. És én használom ezeket munkára sok mindent megnyitva, szóval ismerem őket eléggé. Nem eleve 10+ éve is titkárnős vasakról volt szó, bár a csalad laptopjai inkább az a szint a 2 mag/4 szálas i5-ökkel.

• TBT

addikt

válasz #152567 üzenetére

1440p elég lesz nekem, azzal még bőven meg tud birkózni az RTX 4080 Super (ebben a felbontásban szinte minden 120FPS körül megy reccenés mentesen), de 4K-ban már találkozom olyannal, ahol beesik 60 frém alá is - függetlenül a grafika szintjétől.
    Erősen gondolkozom a 4K monitorom lecserélésén - 1440p-re. Az a felbontás elérhetőbbnek tűnik a jövőt nézve. :) Mert elképzelésem szerint a 4K játék a jövőben (3-4 év) sem lesz elérhetőbb, hiába jönnek már fel a 8K monitorok (is).
    DLSS is necces, de ez a Frame gen erőltetés (főleg a megnövekedett input laggal) rossz vicc kategória.

• Crus

őstag

válasz #152555 üzenetére

Leírtam, hogy i5-öt anno nagyon sokan nem engedtek meg maguknak, holott megengedhették volna, de a fillérszabás ipari mértékű. Ott és akkor jó volt W7 alá a Celerongy vagy i3 + 4GB, ma az már gáz, főleg, ha az ájtis közben Win 10-et is erőltette.

Egy átlag irodai munkás napja úgy néz ki, hogy egyik tabon megy valami online rádió, a következőn árfolyamok, árlisták, kormányzati portalok, a következőn, webmail, etc, úgy legalább 8-10 ablakig. Lent a tálcán készletnyilvántartó, számlázó vagy könyvelő progi, vagy ezek kombója, meg egy ANYK, költségkalkulátor, és tsai. Valahol a fenti 30%-nál fogyott el a 4GB memória főleg Win10 esetében és a proci se érzi már jól magát, főleg ha még valami Win folyamat is úgy gondolja, hogy most jött el az idő izzadni.

Ezért is hoztam a fenti példát a 11 év körüli Acer notival, ami ott és akkor egy korrekt beugró vas volt, ma már egy retek, még akkor is, ha én bővítettem és rendbe tettem. Fogalmam sincs miért tettem, tényleg nem tudom... legtöbbször idegbe jövök ezektől a gépektől, de most valami megszállt, hogy mentsem meg. Talán az egyik az lehetett, hogy bár TN panel van benne és rém foltos és mocskos volt, de karcmentes... most csillog és villog ill. az akkuja az úgy kb. mintha új lenne. Próbálgattam később, olyan kellemes d.e.-öt nótaszóval és netezéssel szépen áthidalt. Win11-ből nyilván egy spec, herélt werzát eszkábáltam rá, és a 4GB helyett ahogy írtam a 8GB mindenképpen illett bele... ez a 8GB egy nyomorult 1.5V-os SODIMM volt, amit soha, sehová nem tudtunk felhasználni, szerintem 6 éve tologatjuk itt, mert sose ment el semmibe. Ebbe csont nélkül elment, kezeli. De még felpimpelve és rendbe rakva is pokol volt kivárni míg a win frissítések lementek rajta... ha ez munka közben éri a usert, szétflexeli kínjában az 100%.

Sokan elfelejtik, hogy a céges alap környezet is már erősen más mint otthon anyu PC-je, amin a Mindmegette meg a Nőklapja.hu megy a FB mellett.

• aktív tag

válasz TBT #152558 üzenetére

Nem találkoztam még ezzel a jelenséggel, amit írsz, amikor igényem volt rá, mindig be tudtam állítani az 1080p-t. (Mindazonáltal utálom, ha nincs dedikalt fullscreen.) De a napokban éppen 1080p-re állítottam az asztalt is, mert egy régebbi kábellel használtam éppen, az meg 4K-ban nem tudja a 120 Hz-et. Szóval ha a desktopot 1080p-re állítod átmenetileg, az mindenképp megoldja a problémát.

Amúgy hazudok, az 1997-es Balls of Steel tényleg problémás, amiatt le szoktam venni a desktop felbontását, de nem 1080p-re, hanem még lejjebb.

• i2k

őstag

válasz Aljasvip #152565 üzenetére

Jensennek kell a gyémánt-bőrkabátra a pénz...
    Szóval, pontosan ahogy írod: hatalmas "meglepetés" lesz, hogy az RTX 6090 se fogja tudni majd az akkori játékokat 4K@60-on natívban futtatni majd...
    ...szerencsére, a megjelenése előtt 10 évvel kiadottakat majd igen...

• Aljasvip

senior tag

válasz TBT #152554 üzenetére

Nincs ilyen kártya, hacsak nem opció az elmosott krumplihéj részletességű grafika.
    Az alábbiak bármelyikét okolhatod, akár kombinálva is:
    1) lusta fejlesztők és optimalizálatlan játékmotorok
    2) játékosok elrugaszkodott elvárásai
    3) DLSS/FSR és frame gen megjelenése
    4) Lelassult fejlődés (csíkszélesség, hosszú chip tervezési idő, jel stabilitás határok, fogyasztás egekbe szökése, stb)
    5) RTX csillivilli
    6) GenAI = pénznyomda

A viccet félretéve...
    Amit biztosan mondhatok tapasztalatból: 1440p @120Hz, de némi kompromisszummal UWQHD (3440x1440) @120Hz kábé a 7900XTX/9070XT és 4080(S) szintje.
    Ez természetesen Graytracing nélkül.

Ebből elméletileg az következne, hogy 4K @60, akár Raytracing-gel is, az már 4090/5080...5090-el simán mennie kellene, de valahogy minden framegen generáció ugrással párhuzamosan egyre lassabbak lesznek natívban a játékok... Nahát, de furcsa ez. ;]

• VoltanIgor

aktív tag

válasz TBT #152562 üzenetére

Hmm, és tényleg... Bár Windowed módban biztos lehet vele mókolni

• i2k

őstag

válasz TBT #152562 üzenetére

"Nem tudsz ott felbontást állítani"

Feltételezem: a skálázás opciók egyike/összes viszont ezt áthidalja... azaz a csillámpóni teknók egyike.

• TBT

addikt

válasz VoltanIgor #152559 üzenetére

Sok új játékban nincs már FullScreen opció, van Windowed és Borderless Windowed. Windowed ugye megjeleníti kicsiben, Borderless Windowed pedig kiteszi nagyra, de abban a felbontásban, ahogy a Windows éppen fut. A játékon belül nem tudsz felbontást állítani (lásd: Diablo 4, új Dragon Age, AC Shadows, legutóbbi FF játékok).

• i2k

őstag

Ezt most én sem értem - igaz, csak 1920*1080-as megjelenítőm van -, sosem volt gond a Borderless Window használata nálam olyan játéknál, ami ezt támogatja: 99%-ban így is indítom a cuccokat a kötelező beállítások után...
    Sőt, van olyan játék (AI LIMIT pl) ami eleve úgy is indul el.

• i2k

őstag

Csatlakozva a sok éves PC témához

Irodában ilyen gépen dolgozom: [link] - Fujitsu D556 SFF Intel G4400 / 16GB DDR4 / 500GB SATA3 HDD

Ami a valóságban (mert nyilván a viszonteladó IT kis cég kibelezve adta nekünk):
    - Intel G4400 ( [link] ) - 2 mag, 3300 MHz, 54W
    - 8 GB RAM (16 helyett)
    - 500 GB SATA3 HDD

Ezzel simán futtatom az erőforrás igényes Photoshop 2024-est - ami baromi gyorsan megnyílik: értsd ~15 mp -, és értelemszerűen az összes irodai munkát jól bírja, tűri, .
    A gépen (állítólag) legál Windows 10 Pro van. Nem csekkoltam, mert nem érdekel különösebben - frissítések jöttek. Ha rajtam múlik 11-es nem kerül rá soha. (Értesítést már kaptunk az MS-től)

• VoltanIgor

aktív tag

" Mondjuk eléggé viccnek tűnik, hogy minden játék indítás előtt felbontást kell módosítani a Windows-ban, mert magában a játékban nem tudsz felbontást állítani. :DDD"

??????????? Wat?

• TBT

addikt

válasz #152557 üzenetére

És hogy tudsz 4K monitoron 2K-ban játszani? Szinte minden játék Borderless Windowed megoldást használ, az pedig ugye a Windows felbontást veszi alapul. Mondjuk eléggé viccnek tűnik, hogy minden játék indítás előtt felbontást kell módosítani a Windows-ban, mert magában a játékban nem tudsz felbontást állítani. :DDD

• aktív tag

Én úgy vagyok vele, hogy tőlem a kiadók és a hardvergyártók is megfőhetnek a levükben. Egyébként meg marhára játékfüggő, mindenm játékra nincs recept, PC-knek, konzoloknak is megugorhatatlan ez a szint, a következő genben is csak kapálózni fognak a konzolok érte.

Vannak 4K-s kijelzőim, játszom időnként 4K-ban, nem mondom, hogy nem ad semmi pluszt, de az árához képest olyan keveset, hogy nem tud izgatni. Őszintén szólva az árától függetlenül sem hat meg.

• i2k

őstag

És ki-nem-mondva erre utaltam - sajnos NINCS olyan akár csak KÖZEPESEN DRÁGA VGA (max. 400) a piacon, ami:
    - mindent visz, de tényleg
    - jövőt álló
    - nem kell hozzá semmiféle csillámpóni tekknó
    - nem érzed, hogy hülyének lettél nézve a kasszánál a nevetséges árának kipengetésekor.

//És elnézést kérek, de elsősorban magamra gondolok, amikor a kipengetésre gondolok, mert már előre ég a pofám hogy "CSAK" ~400.000 Ft a lélektani határ, ameddig az új gépbe szánt VGA-val kapcsolatban elmenni hajlandó vagyok... hogy aztán 10+ évig hozzá se nyúljak (ha megélem) a gépfejlesztéshez.
    Az a 400000 Ft-os kártya a valóságban ám 220-240 + idei pár százalék haszon kellene ám legyen... (600 dodó) helyette + ~160 van rajta

• aktív tag

válasz Crus #152550 üzenetére

De mire nem jó, mondjuk, egy Haswell i5? (A távelérés nem érint, ahhoz nem értek, VPN-hez volt már szerencsém, ahhoz bő nyállal elég még régebbi is.) Játékra elfogyott nem 7-8 éve is, és nyilván tudok olyan "extrém" felhasználási területet kitalálni, amire másban is, de alapvető dolgokra meglepően gyors tud lenni. Ha meg 10+ éve összevadásztam már, akkor meg sok dolgom nincs vele.

Van "Win 11-kompatibilis" i5-öm meg Ryzenem is, nyilván látom, hogy miben mekkora a különbség, és irodai dolgokra nehezen érzékelhető. Régen pár év alatt a hasonló kategóriás PC-im sokkal kevesebb idő alatt irodai felhasználásra is kínosak lettek, legyenek Pentiumok, AthlonXP-k vagy Core 2 Duók. Összehasonlíthatatlan az avulás. Nyilván a 2 és később a 4 szál nagyon hamar alapvetéssé vált, az annál több még azóta sem. (Persze, komolyabb hardverigényű dolgokra kell, de hogy például anyámnak mire kellene, azt el sem tudom képzelni.)

• TBT

addikt

válasz i2k #152553 üzenetére

Van olyan kártya jelenleg a piacon?
    Sajnos azt látom, hogy mindegyikhez kell az FSR/DLSS, ha 60FPS+ látványt akarsz (4K felbontásban - vagy simán csak a PC-s játékok java része sz@r szándékosan). Natívban talán csak az RTX 4090/5090 tudja, de azok nem fél milliós kártyák.

• i2k

őstag

válasz TBT #152552 üzenetére

Én csak olyan VGA-t vennék szívem szerint, amihez nem kell varázsbot, hogy egyáltalán bármit jól futtasson. Tehát ilyen himbilimbi DLSS és társaik nélkül.

• TBT

addikt

400-500K körül van most olyan videokártya (AMD vagy Nvidia), ami elbír a (natív + FSR + DLSS) 4K felbontással?

• Crus

őstag

válasz Dilikutya #152545 üzenetére

Igen, a használt üzleti az egy abszolút járható út. Mert most pl. veszel egy 6-7th i5-ös valamit rém olcsón és teljesen jól el lehet vele élni.

Na de anno, amikor ezek kijöttek, akkor jellemzően a kisebb, de még a közepes cégek sem engedhették meg maguknak ezt a kategóriát, mert egy ilyen noti 3-400k körül szaladt, nyilván nem virágboltos warékkal. Pentiumok, Celeronok, esetleg i3-ak mentek inkább és ezek fölött csúnyán eljárt az idő.

De volt olyan user pontosan idén, hogy ilyen 2nd gen i5-re verte magát és nem akarta elhinni, hogy egy currgen i3 vagy penCium, az minden lyukába csúnyán megcsinálja azt az i5-öt. Sokan még mindig ott tartanak, hogy mindegy, hogy milyen i5-i7, de ha az, akkor csak és kizárólag jobb lehet, mint most egy új valami. Rettenetesen súlyos tévedés és ezzel rohadt nehéz szembesíteni őket, meg eredményeket mutogatni, mert ők ebben hisznek!

• Crus

őstag

válasz #152544 üzenetére

Ezen gépek zömén W7, Win 8.1 van, de van amire rá van erőltetve a Win10, de nyilván a user élmény utóbbi esetben elég gáz (ne adja ég update-elni kezd a háttérben, rögtön 100% CPU használat, ha már 3rd party vírusvédelem van, dettó maxon, vagy közel maxon kínlódnak). És hát ja... nem az akkori Ci5, Ci7 van ezekben, hanem jobb esetben valamilyen i3 és 4GB memória. Persze amíg csak valaki elindít rajta egy 5 oldalas Wordöt, addig elfogadható, de nem csak ennyiből áll egy gép használata.

Az egy másik sztori, amikor te magad kezded el rendbe rakni ezeket a gépeket a saját idődet nem beleszámolva és vadászol hozzá ramot, új ventiket, tápot, SSD-t etc. Csak ha azt nézem, hogy min. 10+fa egy IT-s alap munkadíja és ezek a kalandok sok órásak, látható, hogy mennyire nem éri meg, amikor 1-1 ilyen gép tizenhúszonezreket' ér.

Egyébként nem véletlen, hogy a nevesebb alkatrészekre is élettartam garit adnak, ami jellemzően 10 évet jelent. Nyugaton max 3-4 évente elég komolyan figyelnek arra, hogy cserélik az IT cuccokat, idehaza jobb helyeken 5-6 év, és efelett kezd érdekes lenni, mert olyanról is tudok aki 14 éves gép előtt könyvel és nem mondhatnám, hogy nagy megelégedéssel, de kifelé kell a 20 millás verda...

Készséggel elhiszem, hogy nálad és még ahogy látod másoknál is lent van a léc, de főleg IT biztonság szempontból ezek a romok már nem nagyon felelnek meg céges környezetben, de a VPN és távelérések miatt gyakran már h.o.-ban sem.

• i2k

őstag

[link] - Trump vámjai miatt a Sony 25 százalékkal megemelte a PlayStation 5 árát
    Európában így már 500 eurót kell leszurkolni egy PS5-ért.

"A Sony 25 százalékkal megemelte a PlayStation 5 árát, miután Donald Trump vámpolitikája alaposan felforgatta a videojáték-piacot – írja a Guardian."

• i2k

őstag

válasz Louro #152547 üzenetére

A film/sorozat nézés és fogyasztás erősen szubjektív véleményes szórakozás.
    Az emberfiának azt tanítják, hogy ne legyen előítéletes, és mindenki kapja meg a neki járó tiszteletet és elismerést.
    Így amikor egy vizuális szórakoztató ipari termékről van szó, elvárás lehetne, hogy a SZTORI fontosabb legyen, mint az azt előadók megjelenése (stb) --- de ez lehetetlen, mert maga a színész/előadó is része a történetnek, hiszen az ő test- és arc-, színészi játéka szerves, elválaszthatatlan része a narratívának, mellyel megismerünk egy vagy több ember sorsából valamit, és gyakorlatilag átéljük (empátia).
    A néző/fogyasztó számára tehát FONTOS, hogy a (fő)szereplő(k) valamilyen oknál fogva szimpatikus, hiteles, érdekes legyen, különben hamar unalomba fordul a világ legjobb TÖRTÉNETE is.

Szubjektív: így jártam a "Mickey 17" című dél-koreai - amerikai kooprodukciós "hit" filmmel.
    Annyira baromira unalmas volt a számomra a számomra ellenszenves, hiteltelen főszereplők miatt (Robert "szemöldök" Pattinson és a filmbéli barátnője), hogy a 137 percből - a kezdetben érdekes prepozíciótól eltekintve - szinte 120 percet untam. Semmi érdekes, poénos nem volt benne, pedig elvileg "dark comedy és comedy".

Na, szóval, az Utolsóink sorozatot épp ezért fogom sosem megnézni. A főszereplő csaj miatt, aki vagy nagyon jól tud a lepedőkkel bánni, vagy szimplán idióta volt a szereplőgárdát összeválogató személyzet.

• Louro

őstag

válasz TBT #152546 üzenetére

Első rész nem volt rossz. Meglátjuk hova fut ki. Nehéz részenként kritizálni, mert az első évad is hullámzott néha. De végülis jó volt a sztori, színészek rendben voltak.

• Dilikutya

félisten

válasz Crus #152542 üzenetére

A 10+ év annyit tesz, hogy 6thGen Intel Core CPU-k, vagy régebbiek. Azok azért nem gatya gépek. Anyósom férje (aki nem az apósom :) ), most vett ész nélkül egy régi Dell Optiplex gépet, i5-4xxx procival. Azon se megy a Win11 hivatalosan, ahogy előtte a 2 magos valami retek AMD-n se (nem azért retek mert AMD, hanem mert talán Sempron volt), SSD-vel, 8GB RAMmal netezni teljesen jó kis gép.
    De a régi AMD A10-6800K (2013) procimmal is jól megy még a gép, abban is van 8GB RAM, SSD, faterom használja netezni.
    Nagyon sok helyre, adminisztratív dolgokra ma is jó ez a teljesítmény.

• aktív tag

válasz Crus #152542 üzenetére

A céges ügyfelek miatt szinte napi szinten érintkezem 10 év, vagy korosabb gépekkel, szóval van tapasztalat, több is, mint amit a test megkívánna. Retek az összes.

Elhiszem, hogy vagy így van, vagy mást értünk retek alatt. Az én 10+ éves gépeim viszont teljesen jók mindarra, amire írtam. Ez szimpla mindennapi tapasztalat és tény, bármilyen hasonló korú gépek is mennek Zalaceleronon.

• Crus

őstag

válasz #152538 üzenetére

De ez a durva éppen, hogy a többszörös fizukhoz képest akad ami olcsóbb, sok dolog egyező és csak néhány termék drágább, az se releváns mértékben. Ami nyilván pokoli nyugaton az az albérletek és ingatlanok... mondjuk ahogy a helyzet áll, ez már idehaza is a kiváltságosok játszótere lett.

"Nem feltétlen azért, mert ott dőzsöl, hanem mert amit ott félretesz vagy hazaküld, az itthon még mindig nagyobb pénznek számít." - Pont erre akartam utalni, hogy odakint az nagy lóvé neki és tömegek játsszák ezt, hogy pár/sok évig ott végeznek diplomával kuli munkát és utolsó lenézett söpredéknek tekintik őket, csak azért, hogy amikor nyáron hazajön Jászkaraherére, akkor ő legyen a Jani és Feri egy személyben és meghívja a falu alkeszeit egy Kőbányaira. Ez ám az élet, nem amit mi csinálunk! :R

Bizonyára sok jó példa van, de én a környezetemben csak rosszat látok. Kimentek... volt akik 15 évre, visszajöttek abszolút nem látjuk hol a lóvé. Szülők mellé beköltöztek, kibővítették a lakást, vagy mama kihalt szegény a falusi kádárból és bementek a helyére, de lóvé az valamiért nem akad a felújításokra már, vagy csak kínkeservvel. Fene se érti. (Értem nagyon is jól... elbakták közben nyaralásra, meg lefingott Audira, kifelé meg a Fészen ők voltak az élet császárai.)

A céges ügyfelek miatt szinte napi szinten érintkezem 10 év, vagy korosabb gépekkel, szóval van tapasztalat, több is, mint amit a test megkívánna. Retek az összes. Néha már én könyörgök, hogy mentsenek mitbánoménmire' mert ver a víz, hogy az XP-s(!) szerver gépen levő könyvelési adatokkal mi lesz, ha az a rémrom beadja a kulcsot. És legalább mondhatnám azt, hogy csóró cégek, hogy az éhhalál szélén... és baz... nem! Sőt! Dettó jó magyar szokás szerint kifelé Krőzus kép sugárzása, a komplett informatikájuk, meg kevesebbet ér, mint az én FÉLkonfigom. Száni.

• aktív tag

válasz Crus #152540 üzenetére

Az alapállítás az volt, hogy day0 is beszerezhetők értelmezhető akciókban a játékok, főleg a portok. És azokról azért van infó is bőven.

• Crus

őstag

válasz TBT #152536 üzenetére

Ó hát tudom én, de amikor éppen néztem éppen annyi volt, belinkeltem. Nintendo játékok esetében is el lehet csípni frankó akciókat. Ilyen 16-20k között megy bontatlanul Xenoblade X, 12k volt postával a minap.

• Crus

őstag

válasz i2k #152535 üzenetére

Na igen... azzal az a durva, hogy engedélyezett, de nem sokkal jobb, mint amikor eltüzeli a Szentkirályis palackot, meg a Jupolos festékes vedret' :-/

• aktív tag

válasz Crus #152534 üzenetére

főleg, hogy kb. u.a. kerül ott is minden, mint itt... sőt, van ami olcsóbb és az alapvető létezéshez szükséges.

Sokat járok kinn, legközelebb pénteken utazom néhány napra Németországba és Dániába. Sok minden igen, de korántsem minden. Ami szolgáltatás, az drága, ami szállás/lakhatás, az drága. A tömegközlekedés változó, de jellemzően az is drágább. Pláne ha itthon ki tudod használni az országbérletet. Értem, hogy te elvagy a közértből, az IT-cuccokkal és ruhákkal, csak az emlegetett "átlagnyugati" pont hogy költ másra is, és éppen a más visz el sokat. Az persze tény, hogy közeledünk lassacskán árakban mindenféle téren. A mostani bevételeimből én sem tudnám ott tartani a mostani életvitelemet, lakhatás nem számolva sem (amire itthon nem kell sokat költenem).

Igen, de az ott is egy prémium termék... ráadásul remek proof arra, hogy valamiért a magyar lány nem itt csapol Teca kocsmájában, hanem ott. Vajh ugye mér' :-/

Nem feltétlen azért, mert ott dőzsöl, hanem mert amit ott félretesz vagy hazaküld, az itthon még mindig nagyobb pénznek számít.

Persze abban egyetértek, hogy Nyugaton jobban belefér egy Switch-játék, de ők a kinti élethez és árakhoz vannak szokva, nem tesz jót a "megélésüknek" a drágulás. Nem arról van szó, hogy mindegy az ár, mert lepkefingnek tekintik.

No offense, de a 10+ éves PC retek. Azért az, mert jellemzően abban még lehet, hogy csak vinyó van, meg valami kőkori Cerka, 4GB memóriával, ami nyilván DDR3. Ezeket a szarokat Win7-tel, Win8-cal tolják és hát potyognak ki a csontvázak a használat során. Javítasz/cserélsz egy tápot, döglődik a lap, vagy portok, vagy a VGA, ha dedikált, vagy a ventik, vagy a meghajtó.

Több 10+ éves asztali gépet használok rendszeresen, a laptopom is kb. 10 éves lehet, 2015-ös modell (anyámé és húgomé régebbi, a legnagyobb baj azzal, hogy nincs rajta HDMI, de bő nyállal elég nekik, amire kell). Teljesen jól el tudok velük lenni. Hajdan is alsó-középkategóriás vasakról van szó, day1 alap volt bennük a 8 GB RAM és az SSD, de ezekkel amúgy is filléres ezeket bővíteni. A DDR3 is teljesen jó munkára, retróra, indie-kre, egy átlagos felhasználónak. A laptopot használtan vettem, lehet, hogy az első tulajnál 4 GB RAM-os és HDD-s volt eredetileg, nem tudhatom. Nyilván létezik náluk ócskább régi vas is, és elhiszem, hogy faluhelyt az a jellemző, de én a saját konkrét vasaimról és tapasztalataimról beszéltem, nem egykori retkekről, és nem is egykori csúcsgépekről.

• i2k

őstag

[link] - La Quimera Developer Q&A – Powered by Unreal Engine 4, Main Story to Last 5 Hours

"The main storyline for a solo player will take seasoned FPS fans around 5 hours to complete. If you are looking for some additional challenge with your friends playing cooperatively, this should extend your playtime by quite a few hours."

• TBT

addikt

Az előrendelés / megjelenés óta már 2x volt akciós a Steam-es/Epic-es FF7 Rebirth. Ugyanúgy 30-40% kedvezmény volt rá, mint az előrendelés keretében. Legutóbb 1-2 hete volt akciós a Tavaszi vásár alatt.

• i2k

őstag

Fatüzelés... hahh... szomszédaim (szemben és mellettem) barna SZÉNNEL fűtenek... (kazánház = egész nap)

• Crus

őstag

válasz #152520 üzenetére

A nejem pont a pedagógia területén dolgozik, súlyosan sérült autista gyerekeket fejleszt. 300 alatt hoz haza, 15 év után! Szóval, a 2000 ojrós beugró a franciőzöknél' nem tűnik egy rettenetes felállásnak, főleg, hogy kb. u.a. kerül ott is minden, mint itt... sőt, van ami olcsóbb és az alapvető létezéshez szükséges. Ott a tanárnak belefér a 30 ezres Switch cím, itt meg mocskosul nem! Ami idehaza van, az a vicc és a pokol keveréke, de már nagyon az utóbbi. Pontosabban szólva, az adottságaink, lehetőségeink kegyetlen jók és csak azok élnek vele, akik fentről taposnak lefelé.

"és éppen egy kinn élő magyar lány volt a csapos, mondta, hogy a dán (sör- és egyéb) árak neki a kinti fizetéséből is neccesek." - Igen, de az ott is egy prémium termék... ráadásul remek proof arra, hogy valamiért a magyar lány nem itt csapol Teca kocsmájában, hanem ott. Vajh ugye mér' :-/

(Van Berlinben egy csaj ismerősöm, művész a kis lelke. Rohadtul nem keres jól, de futja a korrekt albira, az évi 1 nyaralásra, meg úgy a mindennapi életre + hétvégén is bulikák. Vs. éppen a főnököm egyik lánya dettó ilyen művészke idehaz. Nem tudom már hány év után unta el a boss, hogy kb. eltartja a felnőtt diplomás lányát, aki aztán kénytelen volt elmenni melózni.)

De igen, ezt már többen is mondtatok és teljesen jogos, hogy VÉGRE ott is kezdik észrevenni, hogy nem kolbászból van a kerítés és qrvára nem kéne égetni a villanyt, ha ott se vagy, meg nem kéne felesleges folyatni a vizet bele a semmibe, meg érdemes lenne takarékosabb autót venni és nem V12-vel járni az Aldiba. !!!VÉGRE!!!

Telóval kapcsolatban teljesen egyetértek, de muszáj kiegészítenem azzal, hogy értem, hogy 10+ éves PC-vel is elvagy, de pont erre jó rálátásom van. No offense, de a 10+ éves PC retek. Azért az, mert jellemzően abban még lehet, hogy csak vinyó van, meg valami kőkori Cerka, 4GB memóriával, ami nyilván DDR3. Ezeket a szarokat Win7-tel, Win8-cal tolják és hát potyognak ki a csontvázak a használat során. Javítasz/cserélsz egy tápot, döglődik a lap, vagy portok, vagy a VGA, ha dedikált, vagy a ventik, vagy a meghajtó.

De éppen a hónapban jött rám egy inger, ne kérdezd miért. Vett egy fószer egy másik notit, a régit meg mondta, hogy kuka. Kb. zacskóban jutott el hozzám. Kívül belül gyak. retkes volt. 11 éves Acer noti. És esküszöm nem tudom mi jött rám... Leültem, még jobban darabokra szedtem és elkezdtem kitakarítani kívül/belül, meg persze pasztázni, alaplapi elem csere, venti kenése, etc. Csak erre elment 2.5 óra. Meghajtó kuka volt benne, cseréltem. RAM elégtelen volt benne, túrtam bele 8 gigát. Hiányos billentyűzet, ismerőssel (~200!) alkatrész/veszélyes hulladék noti billt átnéztünk, mire pótoltam a hiányzó gombokat. És persze a billt is fertőtlenítettem a TP-del együtt + vagy 4 féle szerrel tisztába tettem, mert volt rajta olyan is, ami semmivel se akart lejönni. További órák...

Aztán jött a telepítgetés. Kb. Win10-zel se volt kompatibilis, de nem érdekel ki és mit mond, Win11 ment rá, driverek zömét hw azonosítók alapján vadásztam le, volt amit a net legeldugottabb oldaláról, mert sehol máshol volt rá megoldás. Nem volt egy túl gyors menet, úgy a normál tempó cirka háromszorosa inkább.

Összességében 1.5 nap elment rá. Az értéke így erős jószándékkal 30-35k, a beletett munkaóra cégesen 100k felett lenne nevetve, de még jó barátnak is ennyi beleölt meló után a gép értéke körül.

A mondóka lényege: 10 és 10+ éves PC erősen felejtős. Nem éri meg vele foglalkozni, mert eljárt felette durván az idő. Ez nem C64, meg Amiga, aminek vastagon eszmei értéke is van. Ez egy tucat tömegtermék, egy eldobható rágó.

"És mégis hisztiznek a kiadók"

Ez az üzletmenetük része, sok helyen így próbálnak meg engedményeket elérni, vagy nagyobb profitot és ezt nyilván nem csak a kiadók művelik, hanem tipikus tehetős jellemző.

Tény, hogy kerülöm Pestet, mint egyesek az EU ügyészséget, de valami brutálisan kegyetlen tud errefelé is lenni ám a levegő. Az a nagy baj, hogyha pl. egy 2000 fős településen van egy retek, aki szeméttel is tüzel, akkor azt rajta kívül még 1999 fő fogja szívni... és ha 2 vagy 3 van, vagy még több (lsd. BAZ megye)? Akkor ott fődi' pocok... pokol van. Itt errefelé még csak nem is ez a gond, hanem a fatüzelés, amit NAGYON gazdagok is művelnek, de a füst az a gazdagtól is füst és a téli szélcsendes, száraz levegős, fagyosabb időszakban itt döglesz meg tőle. És akkor meló után mennél mondjuk futni... esélytelen. Az erdőben meg a vadászoktól kell rettegni ilyenkor. Idén is "elkaptak" :-/

FF: Igen, emlékszem a pre-order árra, de nem mindenki szokott előre vásárolni valamit, amiről nem tudja, hogy milyen lesz. Mostani Steam árát néztem. Nintendónál is mint kiderült a 37 ezres ár xy helyen van, de már most van az 30k alatt is és még meg sem jelent.

• aktív tag

válasz Dilikutya #152526 üzenetére

Amúgy nem értem ezt a gyűlöletcunamit a Ubisoft felé a topikban, mintha az EA vagy az Activision bármiben is különbözne.

Ezt úgy mondod, mintha amazokat éltetné itt bárki is. Régóta közutálatnak örvendenek, a Ubi szerintem inkább később csatlakozott ehhez az klubhoz.

De egyébként van vaj a fülük mögött bőven, például:

- hulladék kliens erőltetése*;
    - fűrészporízű játékok futószalagon, trendet diktálva;
    - bugos, borzasztó matchmakingű, burlesz co-op (a Far Cry-oknál még hagyján, de a Wildlands eleve co-op fókuszú lenne, csoda, hogy a Division rendben volt, csak a játékban untam a Ubi-formulát);
    - a the Crew lelövése, ahelyett hogy offline-ná tették volna a single-t;
    - egy csomó jó IP - és az általuk képvselt játékstílus - elásása, kisiklatása;
    - régebbi játékaik mostohán kezelése (összevissza lehet őket megvenni, van, amit a saját store-jukban nem árusítanak, csak máshol, mást meg fordítva vagy csak csomagban; a Heroes 3 inferior remastere; gyenge támogatás, gányolni kell több játékuknál is; a Heroes 6 multiját is gyorsan előtték, és se direct IP, se LAN nincs a szervereik helyett);
    - öntötték az olajat a tűzre a kommunikációjukkal is;
    - külsős fejlesztők szívatása (Nival, Black Hole, Capybara).

Az a baj, hogy szinte bármi, ami jó volt a portfóliójukból, azt ők menet közben vásárolták fel, és a többséget le is züllesztették. Kerülhetnének jobb helyre az IP-ik? Naná!

Meg hát írod, hogy multis szemetek. A Rainbow Sixet éppenséggel elvitték teljesen multis irányba, az Extractionben már alieneket kell lövöldözni... Persze van néhány nagy single frencsájzuk, melyeket a sikeres közelmúltjuk/jelenük miatt fejnek. (Megjegyzem, a spanokkal zárt körben multizáshoz nem kell sem LAN, sem dedikált szerver, bár a lehetőség rájuk semmiképp nem rossz).

Nem kell egyetérteni, de ha már érdeklődsz, gondoltam, kifejtem, talán így érthető, hogy nem valami látatlanban, divatból haragvásról van csak szó, hanem effektíve negatív a hatásuk a játékiparra és adott esemben engem érdeklő játékokra, műfajokra is.

*Tudom, hogy téged nem zavar, de azt kérdezted, más miért utálja őket, hidd el, másnak van gondja azzal a klienssel (pl. 10+ éves játékoknál indításonként login meg hasonlók). A friss új verziót még nem néztem. Amúgy én csak a Steamet és a GOG Galaxyt tudom elfogadni jó szívvel. Az előbbi sokat tett értem (kontrollertámogatás, modding, Linux, family sharing - ezek mind érintenek azon túl, hogy konkrétan játékindításra is kevesebb gondom volt vele), az utóbbi meg opcionális, nem erőlteti rám magát. Nem mindegy, hogy egy cég kliense csak nyűg nekem a maga kötelező minimumjával, vagy tényleg szolgáltat számomra. Régen is vicces volt, hogy "időt kell adni" az új klienseknek, a Steam sema csúcson kezdett fénykorában... Csak hát ezek az újak azóta is csak vergődnek.

• FunPro

őstag

válasz Crus #152513 üzenetére

Egy kis vagy középvállalkozást nem tekintek nagy cégnek. Tisztában vagyok azzal, hogy ők is a túlélésért küzdenek és nem is rájuk gondoltam. A sokat ekézett nintendo 2023-as éve volt a valaha talán legjobb! Mi ez, ha nem extra profit? Lehet hibáztam, hogy nem a rekord profit szóösszetételt használtam, elismerem.

Nekem továbbra sem az a bajom, hogy valami drága, ha amögött valós indokot vélek felfedezni. A nintendo áremelése mögött annyi indokot látok, ami te is írtál. Ha minden drágul, miért ne dráguljunk mi is? Miért ne kopasszuk meg a balekokat, ha ennyiért is megveszik? Ez nekem nem indok. Az sem indok, hogy a befektetők bepánikolnak amiatt, hogy nem növekszik évről-évre 42%-ot a profit.

Az ubisoftot is három aspektusból tudom nézni. Az egyik, hogy egy újabb európai vállalkozás megy csődbe és lesz a kínaiaké, ami rohadt szomorú! Mint játékos nem érdekelnek, mert még jót is tesznek azzal, ha majd egy kompetensebb valaki lecsaphat a címeikre. Ez az ubi már nem az az ubi. Majd a kínaiak gyártanak jobb assacreedet meg far cryt. És mint fogyasztó a pokolba kívánom a céget, mert nagy lett az arcuk! Megérdemlik a sorsukat, mert az inkompetens vezetés hibát-hibára halmozott.

Minden cég értem van! Imádom a játékokat, imádok játszani, de ha az ipar túl sokat gondol magáról, én örömmel nézem, ahogy minden bedől.

• i2k

őstag

[link] - Nintendo confirms $90 price for full Breath of the Wild experience on Switch 2

TL;DR: The Legend of Zelda: Breath of the Wild for Switch 2 costs $70, with an additional $20 for the DLC, totaling $90. Existing owners can upgrade to the Switch 2 version for $10, gaining better framerates, higher resolutions, and HDR support. The DLC is not included in the initial purchase.

• _drk

addikt

válasz bigrob #152527 üzenetére

Mivel te is picsogsz van egy rossz hírem! ;]

Amúgy ez nem választás kérdése. Anno legtöbb haverom kocka volt, ma már jó ha 10%-a az. Páran ilyen 20-30 éves játékokkal nosztalgiáznak. Pár éve lett kollégákkal szoktam nagyon ritkán nyomni, de most is én Poe2vel akarnék játszani, de ők meg Monster Huntereznek ami nem érdekel.
    Mióta asszony van kb 10 éve én is leszoktam a multiról, egyszerűen nem tudok 3 felé szakadni, hogy mindenkinek jó legyen idő szempontjából.

• i2k

őstag

Legyen jó hír is:

Baldur's Gate 3's enormous final content update - which has been undergoing public stress testing for a good few months now on PC - finally has a release date, and is launching for Xbox Series X/S, PlayStation 5, and PC next Tuesday, 15th April.

• i2k

őstag

válasz bigrob #152527 üzenetére

Mert a nagy baráti kör olyan elvárás, és mérce, mint mondjuk egy Tesla, iphone, vagy RTX birtoklása = elitizmus?

Talán lehet, hogy ez a nagy "barátozás" több energiát vesz el az embertől, mint minden más, és szép lassan a normálisabb/időszűkével/nagy családdal/gyereket jól nevelni akarással/sporttal/egyéb családi programokkal etc. több időt tölteni akaró gémer hobbista nem tart igényt arra, hogy kortársainak (és multiban a sipákoló tinik) búját-baját-idiótaságait szolgálja multiplayer alatt és/vagy helyett...?
    Persze, mindez csak egy eszmefuttatás...

• bigrob

őstag

válasz Dilikutya #152526 üzenetére

Nem jobb a multinál egy futószalag AC, Discordon haverokkal sokkal jobb élmény mint az újraskinelt játékot végig tolni egyedül a sötét szobában.

Bár sejtem, hogy amennyit itt picsog a fél topik nagy baráti körrel nem rendelkeznek... :))

• Dilikutya

félisten

Többek között ezért nem nézek idióta streamereket. Na meg mert az összes eleve kretén, amiket ismerek. Teljesennérthetetlen, hogy van rájuk igény annyira, hogy sokan megélnek belőle. Itt ez a zsozéatya, még emlékszem rá abból azbidőből, amikor pattanásos zsíroshajú herevere fasz volt a hálószobából, sose gondoltam volna, hogy üdítős dobozról néz vissza egyszer. Mondjuk elvből sem veszek olyat.
    A sajtót is kizártam, rettenetes a színvonal. PC Guru konkrétan bulvár lett (Böjti le is lépett, igaz a Mandinerre, ami no comment, ráadásul előtte a horrorfilmes tartalmakat is vitte, ma meg felháborodik egy kis sátánosdin egy horrorfilmben), Riposzt meg Blikkrúzs szint, pláne mióta ezt a hülye esport1-et is osztják. Gamestar még elmegy, talán a Playdome az, ami még arról szól, amiről szólnia kell.
    Amúgy nem értem ezt a gyűlöletcunamit a Ubisoft felé a topikban, mintha az EA vagy az Activision bármiben is különbözne.
    Meg mintha nem a játékosok tehetnének a kialakult állapotokról. Előrendelnek minden szart, de igényük nincs a jóra. Azért van annyi MMO, moba, faszsetudja mi még egyéb multis szemét is. A multiplayer egy tökjó móka volt az eredeti formájában, de lan, dedikált szerver nélküli "közösségi élményként" egy rakás szar. És ebbe ölnek sokan 100, meg 1000 órákat. Na, ennél azért egy futószalag Assassins Creed is jobb.

• Crus

őstag

válasz i2k #152521 üzenetére

Nálam az a gond, hogy flagship telókat veszek és a 4-5. évben az akku már érezhetően kezd zavaróan gyorsan merülni (nagyobb teljesítmény, gyorsabb merülés ugye). Ilyenkor 2 lehetőség van: akkucsere, eladás.

Soha nem cseréltettem végül akkut egyik flagship telóban sem, mert annyiba került volna majdnem mint ott és akkor a telefon értéke, vagy ahhoz nagyon közeli.

Cseréltem már hőlégfúvós módszerrel okostelóban akkut, de gyűlöletes meló. Annyira, de annyira vékonyak ezek a készülékek és annyira, de annyira sérülékeny a kijelző, hogy a víz patakokban szokott rólam folyni, ha ezt kéri valaki tőlem. Viszont így olcsóbban ki lehet hozni a dolgot, persze utángyártott akkuval. Eredetivel nem nagyon éri meg dettó.

És amikor kicserélted az akkut, pár hét múlva kiderül, hogy az u.gy. akku nem túl acélos, alig bírja tovább... Na ezért szoktam én eladni ezeket 4-5 év után ár alatt, de legalább valamennyi visszajön belőle.

• Crus

őstag

válasz VoltanIgor #152523 üzenetére

Erősen gyanús, hogy hibás RAM vagy VIC-II chip hiba.

A C64 2 KB video RAM-ot használ külön a képernyő tartalmához, ha ezek sérülnek, hibás karakterkódok vagy színek jelennek meg, mint a képeden.

És mivel írtad, hogy játékfüggő volt a hiba, az arra utal, hogy a probléma nem a fix ROM-ban volt, hanem a játékok által használt memóriatartományban.

De lehetett VIC-II chip gond is... ugyanis ha a VIC-II hibásan olvassa a memóriát, vagy sérült a chip belső működése, az eredményét lásd a képeden. Nem minden játék használja ugyanazokat a video módokat, vagy memóriaterületeket és ezért lehetett, hogy csak bizonyos játékoknál jött elő.

• VoltanIgor

aktív tag

Hadd tegyek fel egy fura kérdést, amire régóta keresem a választ, talán itt megtalálom.

Régi motoros vagyok, megkaptam a C64-emet floppy drive-al anno a Novotrade-től vásárolva, C-64 volt 12 ropi, drive 15 körül, embertelen pénz volt ez ´90 környékén.
    Mindegy, a kérdés nem ez. Ahogy megkaptam, bizonyos játékok teljeszen elcseszve néztek ki, néha csak egy részük - vagy csak a UI, vagy csak a játéktér, vagy minden, játékonként változott, volt ami jó volt, volt ami rossz, de mindig ugyanúgy. Én ezt annak idején "kefés" kinézetnek hívtam, haver gépén persze ilyen nem volt, és azóta sem láttam hasonlót. Szülőket nem érdekelte, vagy egy évig így ment, és így is játszottam, LOL...

Aztán rommátörtem magam egy autóbalesetben, és mire hazatértem a kórházból, a szüleim visszavitték a gépet javításra, és onnantól fasza volt. Mindegy, a lényeg az, hogy így nézett ki a nem működő rész a játékokban:

Nem minden játékban, és sokszor ahogy írtam, nem a teljes felületen, és mozgott az egész, mögötte megjelenítette a dolgokat, csak egy ilyen "függönnyel"

Na, ez mi a fene, és vajon mitől lehetett egy vadiúj C64-en? Tudom, hülyeség, de azóta is néha eszembe jut, és fogalmam sincs. Mi ez? Valami régiós beállítás? Bár kétlem, nyilván mindenféle másolt lemez volt, amit használtam, ahogy anno mindenki.

Tudja valaki? Mocsok módon kíváncsi vagyok rá.

• aktív tag

válasz i2k #152521 üzenetére

Persze, de éppen arról volt szó, hogy mennyi mindenre kellene jónak lennie. Én sem csak hasra ütve írtam, volt szerencsém ilyenhez, ha én magam csak 5 és fél éve vettem is először okostelefont. Bár volt egy régi iPhone-om előtte, ingyen kaptam, de telefonáláson és sms-en kívül borzalom volt már. Más régi készülék is volt már a családban.

• i2k

őstag

válasz #152520 üzenetére

"egy 10+ éves okostelefon az már rémálom."

2015 december óta használom a mostanit - köszöni, jól van, és nincs semmi rémálma velem... nekem se vele. Nyilván, nem rajta élek, ezért nem okoz gondot, hogy nem up2date.

• aktív tag

válasz Crus #152517 üzenetére

Igen... olcsó a játék nyugaton, ahol 1.5m-tól felfelé visznek haza. És nem, drága a játék, amikor a magyar hazavisz 250 nettót.

Egy pár éve meg kellett ígérni a francia tanároknak a 2000 eurós nettó minimált. Lecsúszottság még létezik ott is. Nem mondom, hogy nem marad több nekik a hónap végén (ha nem verik el), de még Luxemburgban sem hatszorosak a jövedelmek. (Most lépjünk túl azon, hogy a mediánbér jobb számolásra, mint a medián, ezt tudtam gyorsan linkelni, nagyságrendnyi különbség meg azért nincs a kettő között.) Emlékszem, amikor egy koppenhágai kocsmába betértünk, és éppen egy kinn élő magyar lány volt a csapos, mondta, hogy a dán (sör- és egyéb) árak neki a kinti fizetéséből is neccesek.

Persze azért is veszik észre Nyugaton is az áremelést, mert megszokták, hogy olcsó, és az emelés sosem jó. Azt már az első Monkey Island óta tudjuk, hogy 20 dollárnál nem szabadna többet fizetni egy játékért:

Hát ezt így egyben semmi más sem tudja a zsebben.

Ez igaz, de egyrészt sokan ki sem használják a gyakorlatban a lehetőségei töredékét sem, másrészt talán túlságosan is ráhagyatkozunk. Egy kor alatt pláne nem kéne. És azért tegyék hozzá, gyorsabban "megromlik", mint egy PC vagy egy konzol. 10+ éves PC-ket még simán használok, egy 10+ éves okostelefon az már rémálom. Mindenesetre telefonra lett hirtelen pénze annak is, akinek nem annyira létkérdés.

Amikor szélesebb körnek elérhetőbbé vált, a mocskot oda is felhordták és megrohadt. De nagyon.

Igen, erre próbáltam én is finomabban célozni helyenként.

Egy ideje a játékipar is árakat emel és így is jól fogynak a címek.

És mégis hisztiznek a kiadók (a Square Enix szerintem a GTA-s eladásokkal se lenne elégedett, jönne a közlemény, hogy többel számoltak a japán számrendszerben). Vagy döglődnek, mint a Ubi. Ha eljut az AAA a 25-30 éves fejlesztési időkig, akkor azért baj lesz (a jó oldala, hogy két új játék között kijöhet 25-30 remaster/remake). A TES6-ból egy normális trélerhez is kell már 10 év :DDD

Ööö... hát pont ez az, hogy úgy rémlik, hogy többet vagy már Pöstön', mint nem, de akkor sorry a tévedésért éljen a disznósza... toros gumicsizma és a vágni lehet a füstöt téli esték.

Változó, most éppen nem, nyilván a szociális élet, illetve a kulturális programok odakötnek, de a levegőminőség még télen is jobb vidéken, egyszerűen orrspré nélkül fuldoklom Pesten, ennél tudományosabb visszajelzés nekem nem kell. Holnap - részben - kertásás a program.

Persze... vetted 3rd party helyről a Rebirthet, de az official nyitó árakról írtam és az még mindig ennyi.

De hol kellett volna hivatalos nyitóáron megvennem? Mindenhol volt rá releváns előrendelői akció, Steamen (-30%) is. Persze a GMG (-43%) nyerte ezt a versenyt szokás szerint. Csak direkt lehetett lecsúszni róla. Persze ettől még annyi az alapár, de erre írtam korábban a portolásos árvitánál, hogy PC-n a gyakorlatban mindig olcsóbb early adoptereknek. Ettől még drága volt így is, de végül is esetemben ezzel a csökkentéssel érték el, hogy nem az "egyszer olcsón jó lesz" kategóriába került.

• Crus

őstag

válasz #152515 üzenetére

Hol írtam olyat, hogy túl olcsók a játékok? Sehol. De olyanról valóban írtam, hogy egy rakás cím minden platformon olcsó és gyakran akciós, de ezek nyilván nem az excluk. Sokan azt gondolják - és ez borzasztó elitista gondolkodás -, hogyha valaki vesz egy platformot, akkor csak és kizárólag az arra elérhető exclukkal tolja. Ez tévedés.

Meggyőzni pedig nem akarok senkit. Írtok valamit, írok rá valamit. Azt hittem beszélgetünk.

"szakadt családoknál is annyi és olyan értékű mobiltelefon van, hogy azoknak az árából nagyon vidám játékoséletet lehetne élni." - Ezt abszolút így látom. Persze valahol érthető, hiszen ahogy szoktam volt mondani, a telefon az egy GPS, egy fényképezőgép, egy videokamera, egy zenelejátszó, egy mérőműszer multitool, ébresztőóra, kalandárium, irodai és személyes asszisztens, meg gaming eszköz, amivel persze még kommunikálni is lehet. Hát ezt így egyben semmi más sem tudja a zsebben. A tablet sem és ezért tarolt le mindent is az okosteló piac. És éppen ezért van a szakadt családban is egy hitelre vett ájfail.

A sulilaptopot sajnos ismerem. Sok helyen a sarokba van vágva. Nem csoda. Egy túlárazott, lassú, használhatatlan retek. Tökéletesen mutatja, hogyan is tűnnek el ebben az országban a pénzek teljesen rosszul kivitelezett koncepciókra. Persze ahol PET palackkal fűtenek ott nyilván szuper, hogy legalább már ezt sem kell ello... megvenni.

Ööö... hát pont ez az, hogy úgy rémlik, hogy többet vagy már Pöstön', mint nem, de akkor sorry a tévedésért éljen a disznósza... toros gumicsizma és a vágni lehet a füstöt téli esték.

Nem vitattam sosem, hogy nem elérhetőbb szélesebb rétegek számára a gaming. Sőt néha azt is elmorgom, hogy addig volt jó világ ez, míg a kockák használtak csak IT eszközöket és a netet. Amikor szélesebb körnek elérhetőbbé vált, a mocskot oda is felhordták és megrohadt. De nagyon.

Nyilván minél több ember dugja be a fejébe az optikai kábelt, annál többnek lesz igénye játszani is, még akkor is, ha nem fér bele a költségvetésébe. (Ilyenről is tudunk nem is kevésről.) U.e. fog lenni az A.I. alapú sexdollok kérdésköre is. Tömegeknek nem fog beleférni, de a luxuscikk jellege ellenére meg fogják venni. Pro tipp: Ilyen részvénybe kell fektetni... az égig ki fog lőni.

Nem akarok versenyt hirdetni azon a téren, hogy ki és mennyit élt cipősdobozban,
    de anno nálunk is kőkemény volt a helyzet. A NES-re is vártam vagy 2 évet, mire a szüleim elcsíptek egy Famicomot, C64-em új sosem volt, használtan kaptam és át is vertek vele, mert a tápegysége gyakran megölte a bulit, sok idő eltelt míg végre egy szaki megjavította. Első PC-m ügyében meg még a rokonoknál is jártak szülők/nagyszülők, de persze senki nem segített, így nagy része a mamám által a saját teremésére félretett pénzéből lett. Jah, magyar valóság.

És nem azért lett jobb, mert ezek odafent olyan csodás munkát végeznek, hanem azért, mert itt mindenki is sokat dolgozik és az is kevés... pl. anno fősuli mellett is melóztam, Day1-tól.

Igen... olcsó a játék nyugaton, ahol 1.5m-tól felfelé visznek haza. És nem, drága a játék, amikor a magyar hazavisz 250 nettót.

Tl, dr: A játékok árainak növekedése törvényszerű és a Nintendo kivételével szépen lassan mindenki emelt és emelni is fog, de a Nintendo mivel eddig nem emelt, most megtette. És idehaza nem a játékok áraival van a gond, hanem a tudjukkikkel, akik miatt ezeket az árakat horrornak érezzük.

"Főleg, ha gazdaságilag nem a legjobb időszak jön."

Ezzel a bekezdéseddel teljesen egyetértek. Egy ideje a játékipar is árakat emel és így is jól fogynak a címek. Majd ha nagyobb lesz a gebasz és túl szeretnék élni, árat csökkentenek. Most egyelőre nagy a kereslet, a kínálat is brutális.

Nem hiszem, hogy az AAA gaming összeomlana. Nagy igény van a minőségi single címekre, főleg ha azoknak még jó multis részei is vannak. Ezek tarolnak és fognak is. Persze ha repkednek a rakéták akkor nem, de akkor ez úgysem fog már senkit érdekelni.

Az E.T. remek példa... szeretnél te most abból 10 db.-ot oda az asztalodra, az tuti ;-)

Persze... vetted 3rd party helyről a Rebirthet, de az official nyitó árakról írtam és az még mindig ennyi. Biztos lehetsz benne, hogy a nyitó árak után hamarosan alacsonyabb árakkal is lehet majd találkozni Alza, MM, konzolboltok polcain... ki és mennyit tesz majd rá, meg a disztribtől mennyit vesz xy kedvezménnyel.

A Rebirth kapcsán a mondóka csak annyi lett volna, hogy a nyitó árak már most is durvák tudnak lenni az official helyeken és így nézve már vicc a difi a N. árazása és ezek között, főleg, hogy utóbbi továbbra is eladható.

• aktív tag

Pukkanjon a pezsgő, dögöljön meg az Ubisoft és akkor nekünk még egy játékkiadóval kevesebb, aki elég sok single cuccot is letett az asztalra. Éljen a gatcha, a PVP, MMO meg a battle royal. (Nem -.-)

Sokat, vagy ugyanazt az egyet 20 éve? :DDD Elég sok van a rovásukon az undorító klienssel, az elvett Crew-val, fűrészporízű futószalagtermékekkel, a szétamortizált IP-kkel (melyeket sok esetben nem ők tettek le eredetileg az asztalra), a rossz trendek elterjesztésével és más egyebekkel együtt. Persze elfogadom, hogy neked jó, hogy vannak, mert adnak neked is játékot, de azért néha eljátszom a gondolattal, hogy a frencsájzaik 99%-a csak jobb helyen lenne másnál. Az HoMM kapcsán is az a halvány reménysugár, hogy nem sok közük van hozzájuk, ha ők is a kiadó.

• aktív tag

válasz Crus #152511 üzenetére

Pont arról beszélek, hogy arról próbálsz itt mindnekit meggyőzni, hogy túl olcsók a játékok az eddigi árakon, de eközben luxus. Vagy annak kéne lennie. Néha nem világos, hogy melyik a kettő közül, legfeljebb arra tudok gondolni, hogy Nyugaton a 90 eurós árat se érzik meg, itthon meg a C64 ereje is megfizethetetlen ma is. Igen, most tovább sarkítottam a sarkítást.

Értem én, hogy nem a KSH átlagbéréből kell kiindulni, és nem mi vagyunk az Európai Unió legboldogabb barakkja, hogy nem győzünk belefulladni a gulyáskapitalizmusba, de van, amit hasonlóan látunk: a C64-ra ráment annak idején család havi jövedelme simán (nem ami maradt belőle!), ehhez képest ma hardvert móka és kacagás. Elhiszem, hogy zsákfaluban kevésbé, de azt látom, hogy szakadt családoknál is annyi és olyan értékű mobiltelefon van, hogy azoknak az árából nagyon vidám játékoséletet lehetne élni. Létezik a nyomor és a szegénység (ez sem teljesen új találmány), sokan bevárják a sulilaptopot, de reálisan 150k éppen úgy moderáltabb kiadásnak számít manapság már, mint egy 10k-s új játék (ha akad ennyiért, annak idején meg inkább "mindenki" warezolta).

Csodálom, hogy nekem magyarázod a pesti elitista szempontokat, amikor tudod jól, hogy vidékről származom, most is félig ott élek, 15 és fél éves koromig PC-re sem futotta (ezzel az utolsók között voltam a fiúk között az osztályban). Hozzátehetném még, hogy 11 éves voltam már, amikor egy 7 ezres (S)NES-klónt meg tudtak nekem venni a lengyelpiacon. De az is tönkre ment hamar, mert ócska volt, másokhoz kellett átjárnom játszani. (Rajtam kívül többen is írták itt így a diskurzus résztvevői közül mostanában, hogy vidékiek, Imy helyzetét pláne ismered, szóval nem értem.)

Igen, mi jobban benne vagyunk ebben a hobbiban, nem úgy nézünk rá, mint az átlag, vagyis más akár azonos anyagi helyzetben is lehet kevésbé elkötelezett. Mindenesetre én azt látom, hogy a játék elérhetőbb szélesebb tömegek számára, mint korábban, és bevettebbé, természetesebbé is vált (nem csak telefonon). Ennek megvannak a maga előnyei és hátrányai, a lényeg, hogy nagyobb és más a piac, és nem csak elvetemültek és gazdagok sportága ez. Ez is része az árképzésnek. (Persze a gazdagság, szegénység relatív, de gyakorlatilag minden gyermekkori ismerősöm családja - és a következő generáció - előrelépett, nem csak a sajátom.)

Mindenesetre én nem arról beszélek, hogy ne szavazzunk a pénztárcánkkal, vagy dőljünk a kardunkba, csak arról, hogy nem kötelező elfogadni, hogy 25-30 ezerért olcsó a játék. Ha reálértéken nem is drágult, bonyolultabb ennél a piac. A kávé, a tea és a fűszerek is voltak luxuscikkek. Mert te mégiscsak vitatkozol a minősítésen is. De ha most azt mondod, hogy nem is, nem magyarázod azt, hogy nem drágák a játékok, akkor legyen, ebben kiegyezhetünk, de majd szólok, ha mégis ezt teszed ;)

A kiadók költségei nyilván megnőttek, és mivel egy-egy sikernek kell lefednie a buktákat és a jövőbeli - évekig tartó - fejlesztésekre is kell fedezet, nem lehet 1%-os hazsonkulccsal dolozni egy sikerjátéknál, ha közben a kiadó többi 5 játéka veszteséget termel. A Nintendo hasít, meg rajtuk kívül mások is, de korántsem mindenki. És nem biztos, hogy IT-sként nem célszerűbb jobb fizetésért átmenni más iparba.

Ebből a szempontból érthető is lenne a drágulás, és nem is vagok 100%-ig elutasító, csak az inflációs felszorzással nem értek egyet a sokszor említett okokból. Valóban drágábbak már nominálisan most is a játékok, mint korábban, és eleve, a DLC-s üzletpolitika is erről szól (illetve a munkaerő ügyesebb forgatásáról), ilyen-olyan eredménnyel a játékosok számára.

A kérdés az, hogy az az őrület, amennyibe kerülnek a játékok (az esetleges könyvelési trükkökön vagy a szélsőséges vízfejségen túl), az fenntartható-e pusztán ármeléssel. Szerintem egy ragtapasz nyílt törésre. Be lehet tömködni pár rést a sikertelenebb kiadóknak, a sikeresebbnek meg lehet több profitot kiszedni, de nem hiszek benne, hogy hosszú távon megoldás lehet. Főleg, ha gazdaságilag nem a legjobb időszak jön.

És eközben ott van a temérdek valaha megjelent és elérhető játék, az olcsóbb címek az akciók, ami ugye két dolgot jelent: egyrészt hiába emelik az árakat, tudunk vállat rándítani (a vita inkább elméleti, mint egzisztenciaféltés), másrészt pedig tömegbázist tényleg lehetetlen így komoly árakkal építeni, tényleg csak a pénzesebb, elvetemültebb rajongók húzhatók le jobban így egy időre. De vajon össze fog-e roskadni ez az AAA-hóbelevanc? Kifogjuk-e még ásni a 2027-es ET-t az új-mexikói homokból? Vagy az ásó árát is sajnáljuk rá, mert az is elinflálódott?

Steam - FF VII Rebirth - egy ezer éves játék remakje, még csak nem is dobozos, annak is a második része: 28.700 Ft

A Rebirthöt 16k alatt rendeltem elő, nem továbbértékesítési céllal. Persze befektetésnek jobb a Nintendo az nem kérdés, de fogalmam sincs, hogy mi ebben szerinted a nézeteltérés köztünk.

• i2k

őstag

[link] - La Quimera uses Unreal Engine 4, won’t support Ray Tracing

Hál' Istennek. Metro-exek csinálják, 2 hét múlva jön a géjm. Single is van.

• Crus

őstag

válasz FunPro #152508 üzenetére

"extra profitot"

Fentebb van egy gif, az elmondja most mit érzek. Nincs olyan, hogy extra profit. Ezt azok találták ki, akik miatt az van ami. :(((
    Profit van és mivel az IT kereskedelemben is vergődöm évek óta elárulom neked, hogy attól, hogy egy 500 ezres VGA-t megveszel egy IT boltban, az nem azt jelenti, hogy azon a kereskedő 100 ezres hasznokat realizált. Rohadtul nem! Ha nem 1-2%-kal dolgozol, esélyed sincs... így se sok, mert a multi látszólag nagyker áron árulja. (Valójában nem, mert egyedi szerződése van, elad több ezret, így a disztribtől eleve olcsóbban kapja, etc.)

U.e. van az élelmiszerek terén is. Sokan 20 Ft difi miatt mennek át a másik pékséghez, vagy szupermarketbe. Ami itt killer probléma az a retkek 27%-os ÁFA-ja, amit abból a fizuból fizetsz ki, amiből eleve már levontak szirre és szőrre' cirka 33%-ot! Ez így a fizetésednek ám vastagon több, mint a fele, mert dolgozol és élni merészelsz...

Mivel gamerek vagytok megszoktátok, hogy pl. egy PS5 nem luxuscikk, pedig az... pontosabban szólva a határán mozog, hiszen nem alapvető szükséglet, szórakoztatásra szolgál kizárólag és sajnos sok országban nem csak határeset, hanem szó szerint az, egy luxuscikk. Ergo a hozzá vásárolható exclu/timed exclu szoftverek meg aztán főleg azok, mert egyrészt rengeteg olcsóbb szoftver elérhető ott is, másrészt a 3rd party ott is gyakran erősen akciós.

"Sajnos magyarország lélekszáma folyamatosan csökken" - Minden fejlettebb társadalomban jelenleg ez a helyzet, sőt van ahol drasztikusan rosszabb. (pl. Japán, Dél-Korea.)

Csak porig égnek vele szerethető játékok is, sokak kedvencei. Egy bazi nagy céget 1-2 ott dolgozó kretén miatt örökre leírni szerintem rohadt nagy hiba. Észre kellene venni, hogy a stramerek, YT-erek, és a gaming sajtó mennyire befolyásolja a gondolkodásotokat. Nekik KELL a nézettség és az olvasottság és azt boldogsággal, dicséretekkel nem nagyon lehet elérni tartósan, de alázással, hörgéssel, köpködéssel? Szenzációs mértékben!

Pukkanjon a pezsgő, dögöljön meg az Ubisoft és akkor nekünk még egy játékkiadóval kevesebb, aki elég sok single cuccot is letett az asztalra. Éljen a gatcha, a PVP, MMO meg a battle royal. (Nem -.-)

• i2k

őstag

[link] - Ubisoft Said We Don’t Own Our Games...
    "Hello guys and gals, it's me Mutahar again! This time we take a look at how Ubisoft once again digs it's heels in the sand and fights against the ownership of it's games. Stop Killing Games has been one of the most important initiatives and currently the only plan to prevent greedy publishers from restricting access to the games we love."

• Crus

őstag

válasz #152507 üzenetére

Ezer éve megtárgyaltuk már több körben, hogy a pénztárcával lehet szavazni. Ebben gondolom nincs ellenvetés.

Most vettem át egy kuponos Zelda Echoes of Wisdomot (15.3k), meg lecsaptam egy kiváló áras és bontatlan Xenoblade X Def. Edition-re (első kettő lement + DLC-k is, szerettem őket, 11k).

Közben meglestem, hogy állnak a NSW 2 játék előrendelések árait és látom már nem egy helyen 29.5k az egyik legnagyobb durranás a DK Bananza.

A Zelda Echoes csak egy ősöreg játék erősen felpimpelt verziója (egyedi, saját fejlesztésű motorral khm), de mégis majdnem 22.000 Ft-ról kezdett!

Forintosítsuk a 8 évet: 7.500 Ft emelésről van szó és most direkt akkor a barátibb árral induló Echoest vettem alapul és vetettem össze az AAA sys seller, Mario Odyssey utódnak várt DK Bananzával.

Meanwhile nézzük meg a PS5-ös új játékok kezdő árait is: Death Strandin 2 - 27.500 Ft! Ez az ár kemény 2.000 Ft-tal marad el a Switch 2 nagyágyújától.

Steam - FF VII Rebirth - egy ezer éves játék remakje, még csak nem is dobozos, annak is a második része: 28.700 Ft

Letolod a 28.700 Ft-os FF VII Rebirth-et majd eladod... oh wait... nem adod el, ott rohad az accodon örökre. Letolod a kemény 800 (nyolcszáz!) forinttal drágább DK Bananzát és ha gyors voltál 100% biztosra veszem, hogy 25k-ért utána 1 órán belül el is fogják tőled vinni.

Bevallom töredelmesen én már nem tudom ti miről beszéltek. A játékok árai nem meg fognak emelkedni a Nintendo miatt, hanem már fokozatosan megemelkedtek NEM a Nintendo, hanem a globális infláció, meg a nagyobb elvárások miatt (munkabérek, környezet, juttatások, szakértelem, tapasztalat, etc.).

A köv. 8 év esélyesen úgy fog kinézni, hogy a Nintendo exclu induló árak nem változnak, de kb. minden más piaci szereplőé igen... és nyilván nem lefelé.

"Azzal van bajom, hogy a csilliárdból tömegeknek gyártott AAA-szemétre prémium termékként kelljen tekintenem, mert infláció. Hát nem. "

Szerencsére ezt soha senki nem írta, hogy te ezt igenis tekintsd így. Ne tekintsd. Azt viszont nagyon is jól tudod, hogy pl. egy AC: Ody, Valhalla, Shadows esetében sok 100 ember munkájának eredményét látod és maguk produkciók pár 100 mihályba fájtak. Neked erre nincs igényed, tiszta sÖr. Tömegeknek meg van. És azt meg abszolút nem fogadom el, hogy egy AAA cuccban ne legyen egy rakás művészi húzás, mert OMG... nagyon is van, rengeteg. Pötty.

"Nem azt mondom, hogy örökre maradjanak 60 eurósak a játékok, de játszani általában nem luxus a magyar átlagnak sem"

Telefonon. Sajnos vaqy szerencsére, én elég közöl ülök a tűzhöz pont ebben a kérdésben, mert bár mainly céges ügyfeleket szolgálunk ki, de azoknak van ugye családja és hát nyilván megtalálnak.

1. A magyar átlag nem az amit te annak hiszel. A magyar átlag a munkásosztály és alatta. Már pedig ez az osztály nem nagyon akar a gyereknek 150k-ért PC-t venni, mert egyesek fizetésének ez már több, mint a fele! Ez az osztály az általad is említett olcsó notira utazik, mert azt tanulásra is tudja használni a gyerek és sajnos ezt a mocsok nagy halak ki is használják és adnak el nekik 99k-ért Celerombolót, 4GB soldered memóriával, meg 120 GB semmire se elég SSD-vel

2. Ez a PS5, XSX, NSW + játékok + kijelző, ez a magyar átlagnak már nem fér bele. A gamer PC/noti meg... tipikusan a középosztály és felette. Abszolút ezt tapasztalom. Ahol nagyon visít a kölyök, hogy gamelni akar, az kap egy XSS-t, vagy egy PS4-et befetéma van. Lehet, hogy Pöstön' minden szebb és jobb, de Pöst' csak egy kis része ennek az országnak és ezt a fostos ormány se érti meg, ill. nem érdekli.

2.

• i2k

őstag

[link] - Why do games cost so much to make? - 2024-ből.

Megpróbálja körbetáncolni a témát, konkrétumok nélkül (becslések).

• i2k

őstag

[link] - Nintendo clarifies Zelda: Breath of the Wild's Switch 2 Edition doesn't include its paid DLC

That perhaps isn't a huge surprise given Nintendo has never claimed otherwise, but it seems the company's Switch 2 Edition sales pitch - which has had an air of 'definitive edition' about it - might have led to some confusion.

"The Legend of Zelda: Breath of the Wild – Nintendo Switch 2 Edition does not include The Legend of Zelda: Breath of the Wild Expansion Pass DLC," the company wrote in a statement to IGN. "That DLC is available as a separate purchase." As such, anyone looking for the full Breath of the Wild experience on Switch 2 will be needing to set aside just shy of £85 based on Nintendo's own pricing.

• FunPro

őstag

válasz Crus #152499 üzenetére

Valahol visszább leírtam szerintem, de ha nem, még egyszer leírom.

Hiába nő a gyártási költség*, ha melette nő a fogyasztói bázis is. Ha csak ugyanaz az x ember venne játékot, aki 8 évvel ezelőtt vett akkor valóban jogosan hivatkozhatunk inflációra. És engem a számok igazolnak, hisz a jelenlegi árazással is extra profitot tudnak termelni. Nem stagnálnak, nem veszítenek, rekord profitot termelnek.

Sajnos magyarország lélekszáma folyamatosan csökken, utánpótlásnak is csak a spórolni akaró vendégmunkások jönnek, akik nem itt fogják elkölteni a pénzüket. Én ebben a közegben jobban megértem az alapvető dolgokkal kapcsolatos inflációt, mert ugyanannyi ember termel drágább cuccokkal, kevesebb embernek. A rekord profit itt is böki a csőröm nyilván, de itt még valós logikát látok az áremelések mögött.

*i2k leírta erről a véleményem

Ne zavarjon, hogy a Steam is pontosan u.e. mondja...

Nyilván nem a mondandó zavar a "szokj hozzá, hogy nem bírtoklod a játékokat" dologban, hanem a kontextus ahogy elhangzott. A steamtől még nem hallottam olyat, "hogyha feltörik a profilod így jártál, miért vagy felelőtlen". Amikor egy cég már annyira öntelt, hogy a saját megélhetésébe rúg bele, pökhendien válaszol a fogyasztói panaszokra, öröm nézni, ahogy porigég.

• aktív tag

válasz Crus #152495 üzenetére

Arra céloztam, hogy régen a C64 volt az olcsó, bármire is jó (home) computer a népnek, most meg egy laptop (persze, az asztali gép jobb és olcsóbb, de laptopot vesz szinte az is, aki azt nem). És igen, pont arra céloztam, hogy ami új technikai vívmány (azért régen - a nyilván létező klónok mellett - évről évre grafikai ugrás volt, innováció innováció hátán, nem 10-20 éve kiforrott sablonok ismételgetése), az általában jobban meg kell fizetni, ahogy azt is, ami limitáltabb (tudom, a C64-ből elment vagy 25 millió a sok év alatt, de ez manapság Xboxnál komolyabb volumen), tehát nem állja meg a helyét egyoldalúan az inflációra kihegyezni.

És nem arról beszél senki, hogy a Nintendo vagy a Rockstar megteheti-e, drága-e az AAA játékok előállítása, hanem hogy nem annyi az egész feloldása, hogy hadd dráguljon a játék is, mint as kenyér! (A kenyérben persze minden külön molekulában van megtermelendő alapanyag, munkaóra, romlandó, és kell az élethez. Na jó, az pont nem, ritkán eszem, de beszélhetünk általában élelmiszerekről.)

De már kifejtettem, hogy nem elsősorban a Nintendo maga zavar (most csak miattuk jött fel a téma, és nyilván az árlépzésük kihat a piacra), meg hát nem veszem, amit drágán adnak, amit meg 40 euróért, azt talán elő is rendelem (ha erre jó okom van egyébként is), megvagyok én a drága mocskok nélkül. Azzal van bajom, hogy a csilliárdból tömegeknek gyártott AAA-szemétre prémium termékként kelljen tekintenem, mert infláció. Hát nem. Nekem értékes egy művészeti alkotás vagy termék a minőségtől/hasznosságtól lesz, nem attól, mert Guillemot-ék a veséjüket is eladták miatta. Az az ő nyomoruk, nem a játékosoké. Az övék az, ha vásárolnak tőlük. A játékosok szempontja joggal lehet más, és drágállhatják azt, amit ők olcsónak tartanak, csak azért, mert 30 éve reálértéken még drágább lett volna. Pont.

Nem azt mondom, hogy örökre maradjanak 60 eurósak a játékok, de játszani általában nem luxus a magyar átlagnak sem (mondom, PS5 körüli PC-t is lehet venni 150k-ért, ami adott esetben máshoz is kellhet). Az AAA sem luxus, más, hasonlóan kezdődő szó van rá, ahogy manapság működik: lufi.

• Crus

őstag

válasz i2k #152505 üzenetére

Napok óta ők vannak ekézve az áremelés miatt. A többiek még nem emeltek árat... ill. emeltek, csak szépen lassan az elmúlt években és úgy tűnik az nem fáj annyira, mint a 8 évig adom u.a. a cuccaimat, majd a köv. 8 évre tervezve emelek egy nagyobbat.

• i2k

őstag

válasz Crus #152504 üzenetére

Nem ment át: nem a Nintendo-ról írtam. Direkt.

Nem egyen-motort használnak?
    De, azt: Unreal Engine 4-5, Unity Engine, Anvil Engine, CryEngine, és pár korábban lefejlesztett saját őskövület.
    NINCS új motor fejlesztés.

//* kimaradt a Rockstar motorjának a neve, de nem nézek utána. Azt is csak foltozgatják.

• Crus

őstag

válasz i2k #152501 üzenetére

Gyerekek... nem tetszik, hogy ennyit kaszálnak? NE vásároljatok játékokat! Ti pénzelitek ezeket az embereket. Ezek az emberek most árat emelnek és senki, de senki nem kényszerít rá, hogy megvásárold. Itt a sötét Balkánon, ahol falu végén kurt a kocsma (valakit), nyugodtan indíts el egy YuzuRyunixet és told le ha érdekel, majd nyomj rá egy delt. (Tudom, hogy a N. leharcolta az emukat, de ez csak a látszat. ;-)

"Egyen-motorral dolgoznak"

- Super Mario Odyssey - Nintendo EAD Tokyo’s in-house engine
    - The Legend of Zelda: Breath of the Wild - Nintendo’s proprietary engine developed specifically for BotW
    - Metroid Dread - MercurySteam's proprietary engine

Tovább is van, mondjam még? :(

A Nintendón kívüli bagázsok se mind egyen motort használnak, de pont az az egyik fő difi, hogy ezen bagázsok mind elég hamar akciózzák a játékaikat.

• Crus

őstag

válasz VoltanIgor #152498 üzenetére

Igen, azért tettem idézőjelbe a szót. A további következmények vastagon letojandók... tessék más IRL dolgok miatt mocorogni, mert ez igazából nem releváns. Pl. azon, hogy idén nem tudtunk szánkózni a fiammal, mert hónak nevezett izé, az nem nagyon volt, vagy azon, hogy klímagyűlölőként sose gondoltam volna, hogy klímát kell ide telepíttetnem, vagy azon, hogy a világ valaha volt legnagyobb bankrablását hajtották végre hazánkban és nem kellett hozzá se fegyver, se járó motorral kint egy autó, csak 2/3-ad...
    Azon is tessék morfondírozni, hogy a gyerekeinknek milyen világot adunk át, meg, hogy egyáltalán békében fel tudjuk-e őket nevelni... én ilyeneken aggódom.

Ok, értem, ez egy játékos topik és itt azon morgunk, hogy drágulnak a játékok. De komolyan kérdezem: Ha MINDEN drágult az utóbbi 8 évben keményen, akkor a játékok árai miért maradjanak ki, amikor az elkészítésük költsége is nyilván drágult?

• i2k

őstag

[link] - Amazon's Tomb Raider series reportedly canceled after 'tens of millions of dollars' spent

Mindez úgy, hogy csak az ÍRÁS (tehát bőven a tényleges kreatív fázis előtt) zajlott...

"TL;DR: The Tomb Raider TV series, led by Phoebe Waller-Bridge and set for Amazon Prime Video, is reportedly canceled after significant development costs and no script produced. Sophie Turner was rumored to star. Despite Amazon's success with other adaptations, the project remains unconfirmed as canceled. Crystal Dynamics continues developing the next game.

• i2k

őstag

válasz Crus #152499 üzenetére

Sajnáljuk meg őket, mert a kreatív igazgatóknak, a SBI-fertőzött íróknak stb. 10 milliókat fizetnek ki projektenként? Szervezzünk gyűjtést a cégeknek? Oh, wait... de hát tejelünk nekik, hamarosan 100+ dodóval, alapverziókért...

Mindig mosolyra derít az, amikor elhangzik, hogy megdrágultak a játékfejlesztés költségei. Mindig.
    Egyen-motorral dolgoznak. Nem kell saját motort fejleszteni sok tíz millióért. Tehát nem indok.
    A misztikus STEAM és Unreal Engine sarc sem tolhatja fel úgy a költségeket, hogy a földhöz kellene verniük magukat érte.
    A dolgozókat (takarítónőtől a grafikusig) nem fizetik meg úgy, annyira, hogy ez nagy ér vágás lenne - az már sokkal logikusabb lépés lenne, ha egy játékot nem 4-7-9-11 évig hagynának "fejlesztődni" (Concorde, Géjgárd, Öngyilkosok s társai), mert ugye a pénz azé nem fán terem...

Új hozzászólás Aktív témák