-
IT café
🔦Üdvözöllek!🔦
A topik elsősorban az elemlámpákról, fejlámpákról, akkukról és a velük kapcsolatos technikai és tapasztalati beszélgetésről szól.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PHM
addikt
válasz Veriakilis #70 üzenetére
Nem tűnik vészesen drágának.
Reflektornak egy combosabb power ledet érdemes kipróbálni.
Valahol láttam egy olyat, ahol 4 db. 3 W-s chip volt egy közös tokban.
Az már reális alternatíva, persze egy 100 W-os halogén
fényerejét még nem éri el szerintem.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
szaszlaci
addikt
válasz Veriakilis #70 üzenetére
70 Lumen-ek mondják? Hát az nem sok..
Akit érdekel, itt van 3 Watt-os, dupla chip-es 190 Lumen-es, szabvány csillag, olcsón.■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
macikos
addikt
válasz Veriakilis #157 üzenetére
Igen, de nekem csak zseblámpa kellett Építettem volna szívesen valami nagyot, de ha úgyse biciklizek, akkor minek
A SpiderFire SSC P7 35 dollár volt. Itt van: [link] Mellé 2db 18650-es akku+töltővel az egész együtt mindenestül 10 ezer forint volt. Éppen tegnap néztem, 180m-re lévő bérházon halványan, de még látszik a fáknak az árnyéka! Mindez úgy, hogy nagyon szórja a fényt oldalra a lámpa. Egy szűken világító lámpa sokkal messzebbre is elvilágítana.
Autóba akarsz fényszórót építeni? Itt van egy táblázat a halogének fényéről: [link] Tehát olyan 3000 lumen körül tudhat egy 100W-os halogén. Viszont van egy nagyon lényeges dolog, mégpedig hogy a fény ott a fényszóró reflektoráról verődik vissza, de ha LED-et raksz be, akkor az közvetlenül előre sugározza a fényt, ezért az fényesebbnek is látszik/érződik. Tehát egy normál halogén fényszóró halogén izzóval egy ugyanolyan erős LED-essel összehasonlítva, a LED-es fényesebb lesz. Kérdés, hogy mennyivel. Fényszórónként 5db MC-E LED mindenféleképpen kellene. Vagy még több. Lehet kísérletezni kellene, tehát először 5-tel megpróbálni. Ezen a fórumon inkább foglalkoznak fényszóró építéssel, bár ők biciklire: [link]
[ Szerkesztve ]
-
macikos
addikt
válasz Veriakilis #161 üzenetére
Nem nehéz túlszárnyalni, csak ugye ahhoz igencsak mélyen bele kell nyúlni a pénztárcába
Tegyük fel azt mondod, hogy oké, nem érdekel mennyi, építesz két bitang erős lámpát. Csinálsz mondjuk 2db, egyenként 10 MC-E LED-et tartalmazó szúrólámpát. Na most ez 2x7500 lumen Azért az elég lenne. Akkor kb. ugyanott lennénk teljesítményben, mert az is 100W körül fogyasztana, viszont fényerő embertelen lenne. Csak ez nem lenne valami olcsó mulatság...
Szerintem ha csinálnál kettő, egyenként 5db MC-E LED-et tartalmazó lámpát, az is erősebb lenne, mint a mostani halogén.
Vagy tudok jobbat, most jutott eszembe:
Luminus Phlatlight LED!!! Ez a legerősebb: [link] , [link]
Az egyik fórumon, vagy az indexesen, vagy a terminálon írták, hogy ilyenek vannak az Audi, stb. LED-es fényszórókban. Na most ez 6000 lument tud. Ha csak 1db ilyet raksz bele a lámpába, már az is 2-szer olyan erős, mint most a halogén. Ez gondolom 12V-ról megy, tehát még könnyebb is lenne, nem kéne szórakozni a feszültség előállítással, meg gondolom csak be lehet kötni direktbe, elektronika nélkül, bár ezt csak én gondolom Mindenesetre bitang erős lenne Már csak az a kérdés, hogy hol lehet ilyet venni és mennyibe kerül...Itt kérdezd meg a hozzáértőket: [link] ők jobban benne vannak ebben.
[ Szerkesztve ]
-
attiLANte
tag
válasz Veriakilis #156 üzenetére
Ilyeneken már én is gondolkodtam, de nem olyan egyszerű egyszerű a válasz...
Mivel nem csak az a kérdés, hogy "mennyi fény jön ki" a halogén izzódból és ennek a duplázásához mennyi LED kell, hanem hogy ebből a fotonhadseregből ténylegesen mennyi (és hogyan) éri el az aszfaltot? Tehát nem a kétszeres lumen, hanem a kétszeres megvilágítás a cél...
A hűtéssel talán nem lesz problémád - még emlékszem mennyit szenvedtél/dolgoztál a hőcsövekkel a "hőskorban" -, csak arra szeretném felhívni a figyelmedet mielőtt súlyos tízezreket ölsz a dologba, hogy egyszerű fényforrás-cserével nem lesz hatékony a rendszer (legfeljebb ha HID-et raksz a halogén helyére).Először is ismerni kellene a mostani fényszóró geometriáját, amiből nagyjából ki lehetne kalkulálni, hogy mekkora a hasznosított fénymennyiség, amit duplázni kellene. Vagy 100%-osnak tekintjük a mostani rendszer hatásfokát és úgy számolunk, hogy ezt az elméleti értéket - ami elérné az utat - kell kétszerezni LED-ekkel és a hozzájuk tartozó optikákkal, hiszen azoknak is van hatásfokuk.
A legnagyobb gond, hogy a LED-ek főként előre sugároznak. Így a hagyományos módon - foncsorozott parabolatükörbe szerelve - "előre nézve" a fény jó része a lámpaüvegen keresztül (irányítatlanul) távozik, szétszóródik. Csökken az út megvilágítása, hiába van több lumen, + nő a vakítás: tehát mindenképpen kell egy hatékony optikai rendszer is.
A másik probléma a megfelelő fényeloszlás kialakítása - nem lehet minden LED a fókuszpontban egyetlen optika esetén. Ki kell kísérletezni, hogy mi az az elrendezés, ami az adott optikával hasonló vetített képet ad, mint az eredeti fényszórók.Az fizikai nehézségeken túl még jogszabályi akadályai is lehetnek a módosításnak, ha nem kiegészítő világításként (jellemzően távfényszóró) használnád - közlekedésbiztonsági okokból, pont a vakítás elkerülése miatt.
Hagyományos, bordázott üvegű fényszóróba halogén helyére elvileg "xenon-szettet" sem lehetne beépíteni, mert nagy a szóródás, nincs automatikus szintszabályzás és fényszórómosó sem. Műszaki vizsgán tuti bukó.A LED-es fényforrásokra nem tudom milyen szabályok érvényesek - illetve hoztak-e már rendeleteket ezzel kapcsolatban -, de gyanítom, hogy olyan lesz a megfogalmazás, hogy csak gyárit lehet majd használni, tehát az egyedi megoldások ezen a téren is kilőve. Bár sosem értettem, hogy miért kell keresztbe tenni annak, akinek szándéka és lehetősége is van arra, hogy jobbá tegye a járművét - akár egy jobb futómű, fék, vagy korszerűbb motor beszerelésével. Ha nem típusazonos, akkor áshatod is el magad...
Szóval: mielőtt belevágnál, alaposan járd körül a témát!
-
attiLANte
tag
válasz Veriakilis #167 üzenetére
Igen, ezek a Luminus PhlatLight LED-ek elég durvák, csak hát a beszerzés és az ár is kritikus. Kisebbekből összerakni a kellő fényerőt meg macerás, bár nem lehetetlen...
"a LED-ek is legalább annyira érdekelnek, mint a heatpipe."
Akkor nincs kétségem afelől, hogy korrekt lámpa lesz a végeredmény - amennyiben rászánod magad."Tényleg,- láttad már a gépemet?"
Rémlik még régebbről néhány nagy réztömb, hűtőbordák a ház oldalán, meg egy rakat heatpipe, ami ezeket összekötötte - és persze az igényes kivitelezés. -
attiLANte
tag
válasz Veriakilis #167 üzenetére
Közben eszembe jutott, hogy mi volt az a másik LED, amit kifejezetten autós célokra fejlesztettek ki: Luxeon Altilon, adatlap.
Igaz jóval kisebb a fénye (800-1200lm), viszont a chipek elrendezése miatt egyszerűbb lehet tompított- vagy ködfényszórókban használni. Lencsével kivetítve a képét kb. 4:1 arányú téglalap lesz az eredmény egy négyzet helyett, amit talán könnyebb az autós igényekhez igazítani - mivel nem csak egy keskeny sáv, hanem az úttest teljes szélességében való megvilágítása a cél.
Remélem nemsokára a nagyközönség számára is elérhetővé válik, illetve lesznek combosabb változatok is. Darabonként 2-3000 lumennel már lehetne mit kezdeni... -
PHM
addikt
válasz Veriakilis #517 üzenetére
Ahoj! Melyikben láttad? Ha arra járok, megnézem.
60 rugóért nagyon jónak kell(ene) lennie, az kész vagyon.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
szaszlaci
addikt
válasz Veriakilis #517 üzenetére
Nem 6 ezer?
Nézd meg a chipen lévő lencsét, ha 10 mm-nél kisebb az átmérője és 4 kis lapka van alatta akkor MC-E. 4 elkülööníthető téglalap egymás mellett úgy értem.■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
PHM
addikt
válasz Veriakilis #521 üzenetére
Nem tudom, de majd szétnézek az itteni Tescoban, hátha itt is van.
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
szaszlaci
addikt
Hát amit így elmondtál róla kb semmi infó. Azt a LED-et midenképp látni kellene.
De hogy 6 ezerér ne kapj jobbat DX-en, kétlem, akármilyen is legyen az a testkós.
Meg ha igaz, hogy tényleg 4 Watt, akkor az vagy nem MC-E, vagy félgázon sincs hajtva.■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
macikos
addikt
válasz Veriakilis #526 üzenetére
Néhány lámpa, amelyekből ötletet meríthetsz:
Én a helyedben inkább az SSC-P7-et választanám az MC-E helyett.
1. Nagyobb fényerőt tud, 800-900 lumen
2. Hatékonyabb
3. Kevésbé szórja a fénytA másik meg, hogy az a jó, ha minél kevesebb, de erősebb LED-el csinálsz meg egy lámpát. Sok LED esetén csak nagyon kicsi reflektorok lehetnek a lámpában és így fény ugyan lesz, de nagyon fogja szórni. Éppen ezért lehet érdemes lenne elgondolkodni valami SST-90-es lámpa építésén. 2250lument tud a legerősebb és annyira nem is drága, olyan 7-8e forint darabja. Egy MC-E meg 3,5-5e forint...
Bár az is igaz, hogy az SST-90 meg a nagy mérete miatt szórja a fényt Szóval majdnem ugyanott vagyunk
Ez pl. egy 3xSST-90-es, 6000 lumenes lámpa: [link] Na itt pl. jól látható, hogy a reflektorok nagyon kicsik![ Szerkesztve ]
-
macikos
addikt
válasz Veriakilis #529 üzenetére
Nagy teljesítményen nem sokkal, de hatékonyabb. Ami fontosabb, hogy a D bines SSC P7 900 lument tud, de 1000 felé is simán felhúzható.
-
szaszlaci
addikt
válasz Veriakilis #531 üzenetére
Azért azt is vedd számításba, hogy majd ezeknek milyen akku fog kelleni, hogy normálisan kiszolgálja!
Fentebb még egy 50 Wattos lámpáról beszéltél, ami hát nem megy el két cerkaelemről ugye..■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
macikos
addikt
válasz Veriakilis #531 üzenetére
Most nőt a dollár ára, így drágább lett, ~8900Ft
[link] na és persze ez a legerősebb az SST-90-ből!
Azt viszont nem tudom, hogy innen hogy lehetne rendelni.
-
PHM
addikt
Nna. Megnéztem a lámpát.
Nem lencse van a led előtt, hanem az optika tömör műanyag, mint a LLV2-ben.
A fényereje nem rossz, de szvsz ennyit a kínai lámpák is tudnak,
csak kb fele áron.
A ház korrekt, strapabíró. Kicsivel olcsóbban megérné.
Szerintem.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
válasz Veriakilis #537 üzenetére
Bementem valamelyik Tesco-ba, nem szedtem le róla a műanyag védő vacakot,
(nem is volt rajta) és megnéztem.
Volt benne elem is, úgyhogy ki is próbáltam.
A fénye erős volt, de talán nem olyan vakító, mint a kollégám lámpájáé.
Abban asszem SSC P4-es led van, szűk 3 W-al meghajtva.
A led típusát nem tudtam megállapítani, az optika torzítása miatt.
Szétszedni meg nem akartam, mert ezt esetleg rossz néven vennék.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
macikos
addikt
válasz Veriakilis #537 üzenetére
"Arra emlékszem, hogy saját Tescó márkás volt a lámpa,- akkor ezek szerint nem kínai?"
Ugye itt a kínait nem mint "gagyi" jelzőt használod? Mert hiába olcsó a DX és kínai, attól még nagyon jó minőségű zseblámpákat lehet ott kapni
-
szaszlaci
addikt
válasz Veriakilis #536 üzenetére
Ha megengedsz egy javaslatot, lehet valami kisebb teljesítményűvel kellene kezdened, és nem csak az ára miatt, hanem hogy kiismerd. Hogy aztán a komolyabbat úgy tudd megvalósítani, hogy az tényleg jó legyen, ne csak valami gányolás egy jó LED-el (vagy többel).
Szórás megoldható, szerintem több ezer Lument már felesleges csak terítésre használni. Messzebre nem megy, csak már nagyon erős lesz, de szerintem felesleges. Vagyis egy reflektor tükör, ami szór is lehet a jó megoldás neked. Jó messzire elvisz majd, és szélesen is eleget fog vinni.
Nekem a következő lámpatervem egy zoomos, pár ezer Lumenes cucc lesz, majd valamikor a jó távoli jövőben, az az igazi, ha meg lehet oldani korrektül. Mint a LLenserelé, csak rendes fénnyel és emberi áron.Hűtés az nem olyan egyszerű. Kb annyi a leadott fűtő teljesítmény, mint a betáplált, azzal számolhatsz nyugodtan. Vagyis sok! Nekem egy P7-es van, múltkor járattam direkt míg le nem merült, 1,5 órán keresztül, és fel tudott melegedni. Pedig vastag, robosztus a lámpatest.
Aztán illesztéseknél sok a hőveszteség, mégha szilikonpasztával is van.
Azt is tudni kell, hogy a chip hője a fontos.
Szóval veszteségek: chip->tok->csillag->amire fogatod idomra->lámpatest->többi rész. Ezekkel mind számolni kell, illetve számításba kell venni.Szóval nem lebeszélni akarlak, mégha kicsit negatív a hozzászólásom, hanem hogy alaposan tanulmányozd ezeket és tervezd meg rendesen! Hogyha jót akarsz építeni, nem csak valamit, ami 10 percig hoz egy rakás Lument, meg elmondhatod hogy hú de jó, de amúgy használhatatlan.
■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
macikos
addikt
válasz Veriakilis #543 üzenetére
Szia!
SST-90-ből a legerősebb változat a SSR-90-W65S-R11-GN100. Ez ugye "SSR", tehát a LED rá van ültetve egy kis nyák lapra (star-ra).
Itt kapható: [link]
-
szaszlaci
addikt
válasz Veriakilis #542 üzenetére
Igen, ezeket még olvasgattam régebben, csak nem tudtam hogy te voltál az. Ha így állsz hozzá, jó lesz a lámpád
Láttam 100 Wattos powert is, csak nem volt valami hatékony, és ugye ez egy hordozható cuccnál eléggé fontos kérdés!
Illetve az csak egy nagy lap (tényleg NAGY), semmi lencse rajta. Semmi tükör hozzá. Szóval mire abból rendesen irányított fényt csinálsz..Szrintem ilyen szempontból az MC-E a legjobb, mert kicsi és millió tükör van hozzá. P7-nél jóval kisebb a választék, de hatékonyabb az a chip.
Az SST 90-est meg nem tudom, de ha van hozzá tükör (vagy optika), úgy nem rossz.
De ha többet akarsz úgyis használni, akkor azt hiszem olcsóbban és hatékonyabban jösz ki más fajtával.■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
macikos
addikt
válasz Veriakilis #552 üzenetére
Ez SSC P4-es LED. 240 lumennél nem tud többet. [link]
Ha SST-90-el csinálod a lámpát, akkor annak nem nagyon lesz ellenfele:
Olight SR90 Intimidator - Látszik, hogy nagyméretű, mély, sima felületű reflektor van benne. Nagyrészt ennek is köszönhető, hogy 112.000 lux fényerőt tud! [link] Ez rengeteg.
[ Szerkesztve ]
-
szaszlaci
addikt
válasz Veriakilis #577 üzenetére
Hát akku.. Egy egész pakk kell majd neki. Lítiumot javaslok mindenképp.
1 darab 18650-ás akkut úgy kb 2 Amperral még tuti jól lehet terhelni. (A jobbakat, amik még nem valami ultra brutál modellrepülőbebe való cuccok vagy ilyesmi.) Ez tapasztalat. De ki kell mérned, hogy tényleg mit bír. Ilyen terhelésnél már csökkena kapocsfeszültsége jelentősen, 0,4-0,5 Voltot körülbelül. Ez a védőelektronikával ellátott akkukra igaz, mindenképpen ilyet vegyél!
Úgy érdemes, hogy sorba kötött párokt raksz párhuzamosan. Elég feszültség és kis belső elenállás.
Ebből már számolhatsz, mennyi kell.Tuti, hogy 33 Amper??? Mert az kb 3,7 Volttal számolva több mint 120 Watt! (Plusz még az elektronika vesztesége.)
Ha igen, akkor ez külső pakk kell legyen, ennyi nem nagyon fér el egy kézi lámpában.
Lámpatestet meg nem tudok mondani, nézelődni kell.. De 120 Wattot egy egész kocsi jó ha lehűt Már 10 Watt is rendesen fel tud melegíteni egy átlag, Mag 3C méretű lámpát. (Linked nem jön be.)Optika alatt mit értesz? Vagy tükör, vagy a LL által is használt hibrid akrill idom kelleni fog. Hogy ezen felül milyen (felesleges) lencsét használsz, az külön kérdés.
Ha majd konkrétabb terved lesz, innét atilLANte kollégát érdemes megkérdezni, biztos nem lesz nagyon mérges ha írsz neki egy privátot. Ő sokat foglalkozott lencsékkel, reflektálással, ..■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
macikos
addikt
válasz Veriakilis #577 üzenetére
Nem tudom, hogy végül mit fogsz választani. Li-ion, NiMH. A legfontosabb, hogy elbírja az áramot. Ezen felül jó lenne tudni, hogy most akkor rúdlámpát akarsz-e vagy amolyan nagyobb fajta kézi lámpát. Plusz még jó lenne tudni, hogy mekkora feszültséget akarsz bevinni a lámpába, lesz-e elektronika. Mert ugye az SST-90 kb. 3,6V-on van maximumon, ott van meg a 11A.
Li-ion akkuból van 3,2 és 3,7V-os. Viszont abból a legtöbb nem bírja a nagy áramot, amelyik meg bírja, az se bír igazán nagyot. NiMH-ból meg 1,2V-os akkuk vannak, de azokból a nagyok 60A vagy még többet is simán elbírnak. Na mondjuk ilyenekből 3 sorosan követve pont ki is adná a megfelelő 3,6-3,7V-ot a LED-nek. Ezeknek viszont kisebb az energiasűrűségük, mint a Li-ionnak.Jó nézelődést!
-
macikos
addikt
válasz Veriakilis #588 üzenetére
Az akkuk miatt biztos, hogy nagy méretű lámpát kell csinálnod. Na meg a hűtés miatt is.
Például:
MaxaBeam:[link]
Polarion: [link]Az első akku és hűtés miatt nagyon jó. A második pedig forma alapján megnyerőbb.
[ Szerkesztve ]
-
macikos
addikt
válasz Veriakilis #594 üzenetére
Itt le van írva, hogy mi van abban a lámpában: [link]
Az a lámpatest "FiveMega" nevű felhasználó által tervezett és esztergált, a legolcsóbb változatért $120-t kér.
-
szaszlaci
addikt
válasz Veriakilis #601 üzenetére
Tükröt javaslok, a kocsiban is az van általában, nincs semmi lencse jórészt, úgy tudom.
Csupán egy P7-el készítettem lámpát, ott van amúgy a blogomban egy leírás. Nos, azt lehet lehűteni (10 Watt fűtés elektronikával kb) egy 3C-s lámpával úgy, hogy le van rakva és úgy sem melegszik túl semennyi idő után sem. Szóval nem nagyon lehet fölé menni teljesítményben, ha nem csak 5 percig akarod max használni.
A MagLite váza nem épp a legvastagabb, monjuk egy 4D (4 góliátos) talán lehűt egyetlen SST-90-et. De ez csak tipp, egyénlieg érdemes ezeket kikísérletezni, illetve én sosem foglalkoztam ezzel a LED-el.
Inkább több kicsi XP-G, sokkal hatákonyabbak.Fényerő mellett szeirntem fontosabb, hogy jól legyen irányítva, a célnak megfelelően.
Nézz meg éjszaka mondjuk egyetlen jól irányított 200 Lumen körüli lámpát, ha még nem tetted meg. Hogy mégis mit jelent az a bizonyos fényerő.
Kb 100 Lumennek már közelről érezni a hőjét az arcodon. A fényből keletkező hőről beszélek most!■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
szaszlaci
addikt
válasz Veriakilis #603 üzenetére
Nem a hő vezetéssel lesz nehéz dolgod, hanem a hő leadással!
Lehet az a Mag 4C gyémántból is, akkor sem fog eldisszipálni 120 Wattnyi hőenergiát, hogy a LED el ne égne. (Meg a kezed.)Mindenesetre kíváncsian várom, milyen eredményt sikerül elérned!
[ Szerkesztve ]
-
macikos
addikt
válasz Veriakilis #668 üzenetére
Köszönöm, tehát akkor ez így nem éppen zseblámpa kompatibilis megoldás Akkor ezért se nagyon kapkodják el a CSM-360-as lámpák építését
"Csak nem kedvet kaptál egy SSR-90-es LED-en alapuló lámpa építésére?"
Hááát, nem is tudom...
Jön a nyár, valamit kell majd alkotni. Most van egy ilyenem: [link], megérkezett hozzá a 14500-as Li-ion akku, így már elég jó a fénye, bár 100-150 lumentől még nem kell megijedni Arra gondoltam, hogy nyáron kicserélem benne a LED-et valami erősebbre, mondjuk valami XR-E vagy esetleg egy XP-G és direktbe hajtom majd az akkuról. Egy ilyen kis lámpából 3-500 lumen azért nem lenne rossz+ ez nyáron is mindig nálam lehetne, mert akármilyen kicsi a Spiderfire, azért nadrágzsebbe nem fogom magammal vinni mindenhova
Később persze lehet majd benne lennék egy SST-90-es lámpa építésében, de előbb ezt csináljam meg
-
jada00
tag
válasz Veriakilis #668 üzenetére
Hello!
Ha szeretnel rendelni SSR-90 es ledet, akkor innen is megteheted.
[link]Ezek a legerőssebbek!
60$ a led +2$ a szállitás. Irni kell neki egy emailt es Paypal-on kell kifizetni.
Itthon meg nem lehet kapni, de már meg van rendelve.Üdv.Jada
-
jada00
tag
válasz Veriakilis #697 üzenetére
Email cím: fanatic@photonfanatic.com
Úgy tudom csak paypal-lal lehet nála fizetni, írsz neki egy levelet, hogy hova küldje (pontos cím, az lehet bármi ,akár Németország is) és ,hogy mit akarsz pontossan!Nem tudom mennyi idő alatt érkezik meg, még nem rendeltem tőle csak váltottunk pár emailt. Mivel az USA-ból érkezik szerintem kell neki egy hét kb.
Honnan veszel hozzá elektronikát?
Üdv. Jada
-
macikos
addikt
válasz Veriakilis #728 üzenetére
Amit belinkeltél a Dealextremeről, az B-bines BSYPI!!! Tehát nem jó, mert csak max 740 lumen körül tud.
Akkor már inkább ez, ez C-s: [link]
A legjobb lenne D-binest venni, persze az még drágább... mindenesetre az a lényeg, hogy ne B-s legyen, ha már C, akkor az jó.
Elektronikával kapcsolatban nincs ötletem, nem egyszerű. Elsőre meg lehet próbálni direktbe hajtani a LED-eket, úgy is jó lesz. Később meg tehetsz bele gond nélkül elektronikát pluszba.
2800mA-t ír a gyártó, viszont ennél jóval nagyobb áramot is gond nélkül elvisel ez a LED. Nekem a lámpámban pl. teljesen feltöltött akkunál, ami 4.2V 4A-ről kezd el csökkenni az áram!
Az elektronikánál meg ugye azt is nézni kell, hogy kétesélyes a dolog. Mert ugye állandó lesz a fényerő, viszont az elektronika hatásfoka nem lesz valami jó, 60-70%, tehát annyival is rövidebb lesz az üzemidő. Az üzemidő amúgy sem lesz sok. Gondolj bele, ez is egy 12W-ot fogyasztó LED! Ebből 5-6db az 60-72W 5000 lumen!!!
Én ha választanom kellene, akkor inkább úgy csinálnám, hogy mondjuk 6db LED, és 2-2-2-es elrendezésben bekötve. Mellé 6db 18650-es Li-Ion, hasonló elrendezésben, tehát páronként sorba kötve és a három pár párhuzamosan. A 18650-nek a legnagyobb az energiasűrűsége és az nem is lenne olyan túlságosan nagy méretű, hogy ne lehessen átfogni.
Amíg arról van szó, hogy az ember kicserél 1 LED-et, addig minden jó, de amikor már ilyen projectről van szó, akkor azért már akadnak problémák rendesen.
-
PHM
addikt
válasz Veriakilis #732 üzenetére
"A link nem jön be."
Karbantartás van, próbáld meg később.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
szaszlaci
addikt
válasz Veriakilis #736 üzenetére
Hogy hazudnak-e, azt nem tudni, de ez D bines, 8-900 Lumen, 3,6-3,7 Volt égésfesz, és nem túl hideg fényű. Nem sárgás, de nem is kékes, szép fehér!
-
szaszlaci
addikt
válasz Veriakilis #738 üzenetére
De jól kerested, nincs D sorozat. C-nek hirdetettet találtam, de hibás adatokat adnak meg, ki tudja a C rész igaz-e..
Itt feljebb jada00 rendelt 5 darab ilyen LED-et, jó árban volt, és a posta se sok, de 5-ös csomagokban árulnak csak. (Vagy 5 a minimum.) Visszanézed, megtalálod honnét! Lehet, az még jobb áron van.
[ Szerkesztve ]
-
jada00
tag
válasz Veriakilis #741 üzenetére
Hello!
Én rendeltem onnan ugyan ilyen ledeket, nincs szállítási költség, érkezés kb 2 hét.
Ha gondolod eladom neked a ledeket, mert én is ilyen lámpát akartam építeni de fél éve hozzá sem nyultam az egészhez és szerintem nem is fogok.
"Letettem arról végül is, hogy SSR-90-et rendeljek, mert közel 50 Dollárba kerülne a szállítása a 45 dolláros LED-nek.
Erre szokták mondani, hogy drágább a leves, mint a hús..."Visszatérve az SSR-90 re, régebben írtam neked,hogy 60$ a led a szállítás meg 2$
nem értem az 50$ ros szállítási díjjat!Jada
-
macikos
addikt
válasz Veriakilis #751 üzenetére
Szia!
Passz. Nem tudom
-
macikos
addikt
válasz Veriakilis #756 üzenetére
-
szaszlaci
addikt
válasz Veriakilis #761 üzenetére
Mindent meg lehet csinálni, de egyetlen optikával lehet, hogy gondok lesznek.
Ahogy ezt tapasztalatból észrevettem, hogy szűk fókusz legyen, elég nagy törésű lencse kell, és elég távol kell lennie a LED-től.
Namost ha távol van, rengeteg fény egyszerűen elmegy mellette, vagyis sokkal nagyobb átmérőjű lencse kellene, úgy talán 30 centi..
Arról nem beszélve, hogy ez egy sima vetítés lesz, és nem egy tükör, ami begyűjti a fényt, és szűkebb képbe veri vissza, minden irányból, ezéltal homogén fényfoltot eredményezve, viszonylag kis helyen megoldva.Szóval lehet próbálkozni, de szerintem a tükör (esetleg plusz lencse hozzá) a jó választás.
A három tükör közül a LEDIL tűnik a legszűkebbnek, abból az SS változat is kis túlzással teljesen homogén és minden irányba szórt fényt eredményez. (Nem úgy, mint az a dokumentációban írva vagyon!)Egymás mellé esetleg meg lehet oldani, de akkor mindenképpen csillag nélkül, úgy talán nem lesznek nagyon távol egymástól. Viszont tudd, hogy enneka LED-nek az alja nem semleges potenciálon van, szóval szigetelni kell majd!
macikos: azt az aszférikus lencsét (végül ezt a nevet kapta itt a fórumon) még én sem láttam P7-hez, pedig kerestem sokat..
[ Szerkesztve ]
-
szaszlaci
addikt
válasz Veriakilis #766 üzenetére
Kicsi hozzá, 10 mm a P7 lencseéjének átmérője. (Amelyik gyárilag rá van ragasztva.) Nekem nem sikerült találnom hozzávalót sajnos.
De ha neked sikerülne, mindenképp oszd meg velünk!■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
Jofi81
őstag
válasz Veriakilis #778 üzenetére
Értem, köszönöm a választ!
-
macikos
addikt
válasz Veriakilis #785 üzenetére
A Terminal fórumán pont linkelte dhpage a lámpájáról a képeket:
2x55W-os halogén autófényszóró, tompított
1x56W LED-es biciklilámpa(3000lumen fényerő, 7 Cree XR-E, 1 MC-E, 4 XP-G)
-
macikos
addikt
válasz Veriakilis #971 üzenetére
Szia!
Igen, rendeltem. Természetesen kamu adatokat adtam meg, de semmit nem kaptam.
Arra lennék kíváncsi, hogy Pelican miket írt be, mert neki küldtek Szóval?
-
Pelican
őstag
válasz Veriakilis #973 üzenetére
Hát, én természetesen nem kamuztam...
A céges (HidePhotograph Inc.) adatokkal rendeltem.
Igazából komolyan szeretnék valami fotózáshoz használható ledes világítást összehozni a leseinkhez.
De olvassátok el a ledek adatlapját, csak spéci pasztával, spéci kialakítású nyákra, reflow solderinggel lehet forrasztani . De ha ezen túl is jutsz és vennél belőle pár darabot, csak tekercses kiszerelésben (1400 db) lehet kapni tőlük...
Ha hazaértem, megvizslatom közelebbről, de szerintem én nem sok mindent tudok velük kezdeni, úgyhogy passzolom macikoshoz, ha kell neki.
Természetesen a szállítás is ingyenes volt.[ Szerkesztve ]
http://pel.hu/eoscard http://pel.hu/bdedit
-
macikos
addikt
válasz Veriakilis #976 üzenetére
SST-90-W65S-F11-GN102, ez az egyik legerősebb.
De az az ár 25db-os mennyiségre vonatkozik, nem? Annyit meg ki rendel?
Tőle érdemes inkább rendelni: [link]
Bár nála $60
Vagy!
100W-os, 8000 lumenes LED: [link]
Ilyet vett az egyik tag az indexes zseblámpa fórumról, és épített is egy "zseblámpát" belőle $67 igazán nem sok érte
Hozzávaló reflektor: [link]
Hozzávaló lencse: [link]Bár ez a lencse szerintem nem jó vetített fény előállítására, hanem csak elé rakni, hogy védje, mivel nem aszférikus.
Jobban megnézve, lehet hogy jó a lencse, mivel elég vastag, nem tudom. Egy hozzáértő optikus véleménye jól jönne
[ Szerkesztve ]
-
jada00
tag
válasz Veriakilis #975 üzenetére
SSR-90 led star 44.5 dollár.
SSR-50 led star 27.5 dollár.Ezek a legerőssebb változatok és lehet 1db ot is rendelni!
-
macikos
addikt
válasz Veriakilis #979 üzenetére
Tényleg leszedte, nem tudom miért
Azt írta az indexen, hogy már 50W-os "állásban" is elverte a LED az 500W-os halogén fényszórót
-
macikos
addikt
válasz Veriakilis #1054 üzenetére
Lencse ügyben nem tudok segíteni, ahhoz a Bringás fórumon értenek.
Az SST-90 (az SSR-90 az végülis SST-90, azért van a T helyett R, mert a LED már rá van forrasztva a csillagra) jó lesz. Hogy jobb-e, mint a nagy LED mátrixok? Nem tudom. Valószínűleg kisebb a felülete, tehát jobb! A hatékonyságban már nem vagyok biztos, hogy hatékonyabb. Nagy áramnál nagyon lecsökken a hatékonyság. Az SST-90 40W-os LED! Itt alul van róla teszt: [link]
[ Szerkesztve ]
-
jada00
tag
válasz Veriakilis #1053 üzenetére
Hello!
Nemtudom mennyire megbízható az oldal, de remélem igen,, mert kb 10 napja
rendeltem egy SSR-50es ledet, még nem jött meg ,de remélem hamarossan
megérkezik! Ha tudsz még várni pár napot, akkor megírom ha megjött!Kifizetés PAYPAL-lal történt!
-
jada00
tag
válasz Veriakilis #1053 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetni (keresem típusú is) és reflinket beilleszteni az ÁSZF III/10/16-17 pontja alapján tilos, az ilyen tartalmú hozzászólások moderálásra kerülnek!
- Bemutató Convoy M1 és M2 elemlámpa bemutató
- Bemutató Convoy L2 2016 elemlámpa
- Bemutató Convoy C8 bemutató - Előre mutat
- Bemutató Convoy L2 - már majdnem prémium
- Bemutató Convoy S2+ bemutató - A szükséges plussz
- OLED TV topic
- Autós topik
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Gaming notebook topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Xiaomi Mi 9 - egy híján
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest