Aktív témák

  • shabbarulez

    őstag

    válasz cerberushu #5696 üzenetére

    1080p nem nagyon lesz, mivel nem támogatott broadcast szabvány, olyannal max HD-DVD-n meg Blu-ray-en találkozhatsz. Broadcastban 720p és 1080i van, progresszívben nagyobb FPS-sel inkább a sport adók szoktak adni, mert a dinamikusabb mozgás miatt a nagyobb képváltás ott fontosabb mint a felbontás a többi adó jellemzően 1080i-ben ad.

    A UPC sem fogja szerintem átkódolni 720p-re a műsorokat, nincs igazán értelme, szerintem aki ezt anno beleírta az Indexes cikkbe az félreértelmezett valamit. A UPC szerintem úgy fogja újrakódolás nélkül továbbküldeni a HD adókat ahogy azok műhódról vagy optikáról az eredeti formában a csatorna tulajtól érkeznek, az pedig jellemzően 1080i-t jelent.

    1080p-s kereskedelmileg hozzáférhető encoderek még nincsenek, vagy ami kevés van az szolgáltatók közötti jeltransportra van nem lakossági szolgáltatáshoz. Az új generációs set-top boxok amik ma kaphatók azok is csak 1080i-t támogatnak.

    Az 1080p-re való átállás az szerintem még odébb lesz, talán valamikor 2010 után és eszközcserével fog majd járni, új STB-k, új encoderek, talán új kamerák, stb. Talán az 1080p24-nek lehet idő előtt realítása, novemberben amikor az egyik encoder gyártó demózta az 1080p-s talán idén az olimpiáig megjelenő eszközeit, akkor a már meglévő modelleknél említette hogy software frissítéssel megoldható lenne az 1080p24. Egy az STB-knél is beleférne a chipek teljesítményébe és mozi adóknál ez a felbontás épp optimális lenne. De az 1080p24 sem hiszem hogy egyhamar elterjed, még legalább 1-2 év, de a p50-60 biztos nem fér bele a jelenlegi szabványba, az csak egy új broadcast generáció részeként jöhet majd a távoli jővőben.

Aktív témák