Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Tényleg betilthatja a TP-Linket az USA
- Vivaldi (böngésző)
- Netflix
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Amazon
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- TP-Link WR1043ND router
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
-
IT café
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jjeahh
nagyúr
válasz z123456z #11196 üzenetére
"savanyú, mint a dög ( az eddigi összes arabica)" - szerintem állítsd a hőfokot magasabbra és nem lesz savanyú. Ha nem lehet, akkor arabicából keresd a medium dark pörkölést, szerintem a Kimbo Aroma Gold is ilyen. Vagy arabica & robusta keverékeket medium pörköléssel, ilyen a legtöbb Lavazza. Gyári beállítással nekem is nagyon savanyúnak tűnt sok kávé, pl. a Bellarom BIO is, max hőfokon egyáltalán nem az.
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
z123456z
őstag
válasz jjeahh #11194 üzenetére
aranybarna crema, csokis, karamelles, édes ízvilág jellemzi.
Jé, ti miket meg tudtok különböztetni?! Nekem egyszerűbb a helyzet, csak ezeket tudom:
savanyú, mint a dög ( az eddigi összes arabica, itthon és benzinkúton egyaránt )
keserű ( erős robusta )
még keserűbb ( még erősebb robusta ). -
kchris78
veterán
válasz jjeahh #11194 üzenetére
Nagyon függ a fajtától. Nápolyban a kávézók nagy részében (nem is gondoltam volna) Kimbo-t adnak, nem véletlenül - Il caffé di Napoli. Ott kihozzák belőle amit lehet, ki tudja mit küldenek exportra, meg a frissesség... Amíg nem voltunk ott itthon mi is ugrottuk azokat az itthoni kávézókat ahol Kimbo-t adnak. Lehet itthon praktikusabb mást választani .
-
jjeahh
nagyúr
válasz Winnie The P #11193 üzenetére
Én régóta írogatom, hogy ha Kimbo, akkor Aroma Gold-ot kell venni. Eddig a többi Kimbo engem sem győzött meg, de az Aroma Gold a kedvenceim között van. A Pellinit még nem mertem kipróbálni, mert sötét pörkölésű, de ami késik nem múlik. Viszont az Espresso Bar Cremoso N9-et próbáltam, az közepes pörkölésű és nagyon finom, nagyon illatos, sötét aranybarna crema, csokis, karamelles, édes ízvilág jellemzi.
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
-
kchris78
veterán
https://kavearuhaz.hu/termek/szemes_kave/kimbo/kimbo-espresso-napoletano-szemes-kave-1kg/ Ez egy fokkal jobb sötét pörkölés . (Főleg Nápolyban fogyasztva )
-
Jenne
őstag
válasz z123456z #11185 üzenetére
Szia!
Amíg a hagyományos 5 baros Szarvasi karos kávéfőzővel főztük sok éven át a Tchibo sárga csomagolású kávéját, meg voltunk elégedve vele. Aztán amikor áttértünk a karos 15 baros Krupsra, nem igazán tetszett már. Keserű volt és gyengécske is a 15 bar nyomásnak.
A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.
-
lala666
őstag
válasz jjeahh #11187 üzenetére
A dob-pörkölés a leggyakrabban használt pörkölési módszer, különösen a nagyüzemi pörkölőkben. A kávébabokat egy forgó dobban pörkölik, melyet közvetlen vagy közvetett hővel melegítenek. A lassabb pörkölési idő lehetővé teszi a babok ízének mélyebb kifejlesztését.
A tisztánlátás miatt. Ez a drum pörkölés.[ Szerkesztve ]
Saeco xelsis suprema 8889/00, Samsung 65S95B, Iphone 15 pro max, Apple watch9, Samsung galaxy Tab S8,. DELL Latitude 5501
-
jjeahh
nagyúr
Én úgy tudom, hogy a drum roast = dark roast, szal sötét pörkölést jelent, de lehet tévedek és simán csak "ütős" pörkölés, ami nem jelent semmit. Ha a drum sötétet jelent, akkor viszont furcsa, hogy a drum roast Bellarom kávé csomagolásán oldalt közepes pörkölést ír. Mindegy, hamarosan megbontom és kiderül.
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
Beni2360
félisten
-
z123456z
őstag
Mi karos korunkban általában őrölt Bravost vettünk/ittunk, a világos csomagolásút, nem volt gond vele, szerettük. Az automata mást főz, ezzel még nem próbáltuk. De még lejjebb tenném a lécet, és kipróbálnám a Spar Budget márkáját, őrölt változatban az se volt rossz szerintem. Valójában nem is értünk a kávézáshoz, reggeli ébresztőnek isszuk, és annyi. Van az a mondás, hogy minek a parasztnak csokoládé, hét mi vagyunk erre az élő példa.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz arcsin #11182 üzenetére
Lehet ilyen érszűkítő hatás, ami nem mindenkinél okoz panaszt, vagy valaki még örül is neki. Vagy az is lehet, hogy máskor, már esetben neked is jó lett volna.
A kávék világában az érszűkítő és értágító hatás vegyesen van jelen szerintem. Egyik ilyen, másik olyan vagy felemás és mindkettő, nehéz eligazodni rajtuk.
-
Jenne
őstag
válasz kchris78 #11180 üzenetére
Szia!
Na ilyen égett íze van a szomszédom istenített Bravos Classic Espresso kávéjának. Odáig van érte. Én egyszer ittam belőle(megkínált) de soha többet. Szemes kávé, de különböző méretűek a kávébabok, nem egyforma a pörkölése és sok benne az apró darabos kávészem...stb. Azóta ha kínál, mindig azt válaszolom, hogy nem kérek, mert éppen most ittam az előbb otthon.
A sárga csomagolású Tchibo is messze jobb ennél, de Ő mindig kivárja és akcióban veszi az Azúr üzletben. 2699 Ft/1 kg. Na ennyit is ér....
Pedig megtehetné, hogy drágább kávét is vegyen.[ Szerkesztve ]
A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.
-
kchris78
veterán
válasz viktorhu #11177 üzenetére
A szar minőségű kvnak van égett íze . Amit túlpörköltek pl. nagyüzemi módszerekkel előállítva. Attól mert sötét az nem jelent égettet. Keserűt, amit vagy szeret az ember vagy nem. Keserű akkor jó szerintem ha tejet önt hozzá az ember és így ad a capuccino is megfelelő intenzitást, egy világos pörkölésűből készült capuccino esetében már jó eséllyel csak a tej fog dominálni.
-
-
#85578752
törölt tag
válasz jaffa 2843 #11175 üzenetére
Ez is egy megoldás, ha érzékeled ami nincs és nem érzékeled ami van. (Jelenség és a magyarázat.)
-
jaffa 2843
Ármester
válasz Dr. Szilikát #11168 üzenetére
Köszi! Megkentem legutóbb is, igaz csak ujjal, de most mélyebbre mentem pálcikával és a belemenő gyűrűk is kaptak. Holnap meglátjuk, hogy ez volt-e a hang forrása. Egy gyorsat főztem, mintha halkabb lenne, de igazából minden kivétel után behaluzom, hogy más a hangja
#### Egeres közvélemény-kutatás | http://goo.gl/forms/egt3lQRWsh ####
-
Beni2360
félisten
Hát amiben kevesebb a robuszta kávé.
Vagyis Arabica legyen több benne pl 70-80%.
A robuszta miatt keserű na meg a minőségg hiánya, sötét pörkölés is keserít meg nem presszó ha lehet mert azok karos géphez vannak inkább. Liliben lesz akcióban 5.-től a Pellinin 82 5990 Ft/ kg az automatába ajánlott.
Dallmayr Crema d’Oro Intensa szemes kávé 1kg - KávéVerzum ez sem rossz. Keress rá a Googleben.
link ezt is ittam nagyon finom.[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Tvox
csendes tag
válasz Dr. Szilikát #9550 üzenetére
Hali!
Nekem DeLonghi 23.210-es van itthon tartalékban. Ezen a képen a látható 3 szilikon cső közül a középsőben jön a víz a kazánból. A legfelsőn megy a forró víz a gőz-csaphoz, vagy mehet tovább a főzőegységen keresztül (3 piros nyíl a felső képen), át a központi egységen, aztán már KV formátumban a Kp alján távozik. A legalsó szilikon csövön jön vissza a főzőegységbe, majd onnan tovább a zöld nyíl irányába a kifolyóhoz.
Szerintem az újabb gépeken is ilyen lehet még a főzőegység, tényleg túlbonyolítottnak tűnik. Párszor megszenvedtem már a tömítések cseréjével, de még most sem látom át teljesen a belső szerkezetének a működését, annyi benne a kis apró furat-járat és nem látom, ki kivel van. -
-
Fross
csendes tag
Sziasztok. Van 1 Melitta Caffeo Ci kávéfőzőm és bármilyen beállítást próbáltam nagyon keserű kávét készít, próbáltam már örlési finomságot mind a 3-at, hőmérsékletet, darálási mennyiséget. Bármi ötlet?
-
jjeahh
nagyúr
válasz z123456z #11163 üzenetére
Amíg befejezitek a próbálgatást, addig még gyorsan szerezz be egy karamelles ízvilágú Kimbo Aroma Gold-ot. Meg egy virágos rózsás Lavazza Tierra for Africa-t, egy Pellini Espresso Bar Cremoso-t és pár frissen pörköltet is próbálj ki mindenképp
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz jaffa 2843 #11159 üzenetére
Volt ilyen nekem is, ha jól rémlik, amikor a pipacsőre feltapadt hüvely, elindul visszafelé a főzőegység, nem tud simán lehúzódni, hanem erővel rántja le a hajtás.
Meg kell kenni a hüvelyt vattapálcikával, a pipacső tömítéseit sem árt ellenőrizni, illetve cserélni. A piros nyíllal jelölt helyen rögzíti egy csavar, ami ne legyen laza, szilárdan tartson.
-
Jenne
őstag
válasz z123456z #11163 üzenetére
Szia!
Mi is kipróbáltuk itthon ezt a Lavazza Expert Gusto Pienot, de a családnak és nekem is a Expert Gusto Forte ízlett inkább. De ez nagyon ízlés függő, hogy kinek ...kinek.
A 82-es Pellinit most bontottam meg, még csak 4x lett főzve belőle, de ez eddig a legjobban bejövő számomra és az asszonynak is. Ma hazafelé voltam a szokásos LIDL üzletemben és még mindig volt ebből a Pelliniből pár csomaggal. Vettem is gyorsan még kettőt. 4999 Ft/1 kg. Csomagolva 2023.10.23 Lejárati idő: 2025.10.23 Remélem addig el is fogyasztjuk itthon .
De látom, hogy 02.05-től megint lesz majd akcióban. Nem baj, majd akkor is veszek belőle.A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.
-
-
#85578752
törölt tag
Jó lenne egy plusz szelep ami ilyenkor beereszti a levegőt az üres dugattyúba, de az is egy plusz meghibásodási forrás lehetne, gondolom ezért nem foglalkoznak vele. Ha leszedjük a nyomásfokozót vagy már nem elég tiszta, vissza tud ereszteni annyi levegőt, hogy ne kattanjon. Vagy ha nincs kenése a hengerfejen a nagy szilikon O-gyűrűnek. Ez ilyen, annak is a jele hogy tud fordított irányban nagy kompressziót, ami kell a sok (mű)cremához is.
Ami annyira nem is mű, mert nem porlasztás miatt keletkezik, hanem nyomás alatt jön létre, nagyobb nyomásnál jobban kiválnak azok az olajok amik keveredve fenntartják azt a finom buborékos habot amit cremának tekintünk. Ha nyomásfokozó nélküli karos gépen megfelelő tömörítéssel főzünk, maga a kávé hoz létre egy nyomást, persze az az igazi mert mindenhonnan egyenletesen oldja ki a kávé olajait és szárazanyagait, de hát automatán ritka a nyomásfokozó nélkül elért egyenletes kivonatolás, kioldás.
-
atala
addikt
válasz jaffa 2843 #11157 üzenetére
Ugyan ez van nálam is, de nekem már az elejétől fogva. (5400-as széria) Nekem is csak kikapcsoláskor. Elég idegesítő, de még nem jöttem rá mi okozza.
[ Szerkesztve ]
-
z123456z
őstag
válasz jjeahh #11161 üzenetére
Lehet, hogy ott vannak a pörkölő üzemek?
Mi most tartunk a 3. csomagnál, egy Lavazza Expert Gusto Pieno-nál. Én ha nem közvetlenül egymás után kóstolok valamit, nem tudok különbséget tenni. Ez nagyon jónak tűnik, hasonlóan az előző, olcsó Pellinihez. Amit legelőször bontottunk, az Expert Gusto Forte, ezekhez képest nagyon erősnek tűnt, az nem lesz többet. Van még egy valamilyen Lavazza, meg akarok még venni egy 82-es Pellinit, aztán befejeztük a próbálgatást, az állandóságot jobban szeretjük. De ez a Pieno határozottan ízlik egyelőre. Most így vagy tíz perc elteltével is kellemes. Eddig talán ez a nyerő.
[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
No vettem én is egy bellarom barista cremát, kíváncsi vagyok, mert az elején azt írja, hogy drum roast (ha jól tudom az sötét pörkölés), az oldalán meg azt, hogy medium roast . Volt szó arról, hogy a magyar Lidl-ökben mindíg döglöttek a Bellarom kávék, nos én megint olyant fogtam ki, ami 13 napja (!) volt pörkölve . Úgy tűnik valamiért az Erdélyi Lidl-ök kapják legfrissebbet.
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
#85578752
törölt tag
válasz jaffa 2843 #11157 üzenetére
Az a zsírozástól szokott előjönni a vákuumtól. Bekapcsoláskor még talán nincs felöltve vízzel a rendszer vagy száraz.
Meghallgatva, igen, ez egy nagyon szépen kent főzőhenger dugattyú hangja üresen.[ Szerkesztve ]
-
jaffa 2843
Ármester
válasz Dr. Szilikát #11158 üzenetére
Nem tudom, az volna? [link]
#### Egeres közvélemény-kutatás | http://goo.gl/forms/egt3lQRWsh ####
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz jaffa 2843 #11157 üzenetére
Nem a csepptálcába engedő mágnesszelep koppan, ahogy visszazár a végén? Korábban nem hallatszott?
-
jaffa 2843
Ármester
Üdv!
Adott egy Philips Lattego 2300 és azt vettem észre, hogy kikapcsoláskor öblítést követően amikor alaphelyzetbe áll a főzőegység akkor egy hangos tompa koppanás hallható, ami főzéskor és bekapcsoláskor nem jelentkezik. Már takarítottam, megzsíroztam, de nem szűnt meg. Kihagytam esetleg valamit? Kicsi zsírt adtam a gumigyűrűknek is, hátha azok közül tapad le valamelyik, de ha tudnám, hogy pontosan minek a hangja akkor azzal már el tudnék indulni.
#### Egeres közvélemény-kutatás | http://goo.gl/forms/egt3lQRWsh ####
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Dozbik #11149 üzenetére
Szűrő nélkül is dugul? Ha olyan, amire gondolok, a nyomásfokozója egy tűszúrásnyi lyuk a szűrő alatt. A három csavart ki kell venni, szétszedni és tisztítani.
A bojler alsó szűrőjét is ki lehet szerelni, egy nagy csavar tartja.
Egyébként ezekben alumínium bojler van és a gyári PDF szerint 5 %-os citromsav oldatot ajánlanak.
De én szét is szereltem a bojlert, úgy sokkal jobban tisztítható. "Fazék" típusú bojler, azaz szétszedhető.
[ Szerkesztve ]
-
Voice24
őstag
válasz Winnie The P #11148 üzenetére
Akkor lecsapunk rá, a múltkori kóstoló alapján bejött.
-
nagyúr
válasz Dozbik #11152 üzenetére
Az előre kevert kávéfőzőbe való vízkőmentesítő folyadékok is 10%-osak. Tehát 900ml folyadékban 100g citromsav van.
30g csak akkor jó, ha szinte nem is találkozol otthon vízkővel.Automata kávéfőzőm nekem is eldugult,. Szerviz lett belőle. Azóta 10%-ra keverttel tisztítom. Meg sem várom már a jelzést. 120-150 kávé után (30nap) vízkőmentesítek.
Ez mellett, használat közben a tartályban mindig van oscar vizlágyító párna.[ Szerkesztve ]
"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
Dozbik
tag
Sziasztok!
Egy elég rossz Lidl-ös Silvercrest karos kávéfőzővel bajlódom, kb. havi rendszerességgel szoktam rajta vízben felhigított citromsavval vízkőtleníteni, amitől eddig általában szépen kitisztult az átfolyós rész, most viszont mintha eltömődött volna. Hiába próbálok rajta átfolyatni vízet, még több citromsavas cuccot, alig jön ki bármi belőle és a motorja is olyan pöfögve zakatol, mint ami be készülne dögleni. Van valakinek tippe, hogy mi lehet a gond, vagy ez kuka lesz? -
Winnie The P
őstag
02.05-től ismét lesz
Gigabyte B450M S2H|Ryzen 5 5500|Arctic Freezer12|G. Skill 2*8 Gb 3000Mhz|MSI RX 570 8Gb|Kingston A400 240Gb SSD|SP Nvme 512 Gb|Seagate 2TB|FSP Hexa+ 500W|Zalman Z3|Philips 243V7|W11|
-
Kuerti76
friss újonc
Üdv a tisztelt szakértőknek!
Szeretném kikérni a véleményetek egy delonghi primadonna esam 6600 kapcsolatban. Nemrég hibaüzenettel megált a gép. Szétt kapva egyértelművé vált, h a menetes orsó anyájából kirágta a menetet. Ezt kicserélve, kiltakarítva, persze tömítéseket is cserélve hibátlanul működik. De! El nem tudom képzelni, hogy amikor az ajtaját kinyitom, mindenhol tele van kávé zaccal. Mintha valaki még egy lapát behány volna a gépbe! Volna valakinek ötlete, hogy hogyan kerülhet nagy mennyiségű zacc a tartón kívülre? Természetesen a zacctartály rendszeresen ürítve van! Válaszokat előre is köszönöm.... -
Beni2360
félisten
válasz kosmoo81 #11143 üzenetére
2 even belul 3x kuldtem szervizbe a daralojaval, utoljara mar meg sem csinaltak (papiron) ugy adtak vissza. Igen mivel az itthoni törvények szerint ha egy azon hibával megy 3x a gép szervízbe kötelesek kicserélni vagy pénz vissza.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
kosmoo81
tag
Szia
ha nem jura akkor delonghi.
nekem egy melittam volt, 2 even belul 3x kuldtem szervizbe a daralojaval, utoljara mar meg sem csinaltak (papiron) ugy adtak vissza.
akkor dontottem a csererol. jura e8 vs delonghi eletta explore volt a dilemma, de utobbit leakcioztak es kaptam egy 5 eves kiterjesztett garit is hozza ajandekba ezert emellett dontottem.
en presszozni szoktam, de olyan fasza italokat keszit hogy eleg surun iszom flat whiteot mostanaban.
hozza tartozik az is hogy barmilyen gep volt itthon az asszony egyiket sem kostolta meg, ebbol csinaltam neki egy lattet es azt mondta akkor adjuk el a masikat
enyem sem wifis, es igy cold brew sincs benne, de meg vagyunk ezek nelkul is.szivbol ajanlom
-
Gaben92
őstag
Jura ENA8-am van, még az első generációs Touch paneles, 2021 novemberi vásárlás. Veszem bele a gyári RFID-s filtert, mikor kéri a tisztítótablettát akkor kapja és addig egyszer kapott descaling tablettát (akkor se kérte, de gondolom nem árt).
Semmi gondom vele, finom kávét főz, takarítani is egyszerű szóval nálam bevált. Nemrég frissítettek rajta egy-két dolgot szóval a mostani (onnan ismered meg, hogy 2 kávé kifolyója van, az enyémnek még csak 1) már támogat WiFi modult (enyém még csak BT-t) és gondolom tud 2 eszpresszót csészecsere nélkül de ez csak tipp. Nálunk az Espresso/Cortado/Cappucino hármas megy, napi 5-10 kávéval és eddig hibátlan. Sima Latte viszont nincs benne.
Én ha most vennék akkor vagy a frissített ENA8-at venném vagy a Z10-et.
If it ain't a Rotor, it ain't a motor.
-
Beni2360
félisten
válasz FőDudu #11135 üzenetére
Én találtam egy régi vékony gömbölyű beszárito kefét azt felülről le tolva húzosan megy teljesen le és kipucolja még a sarkait is.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
markussandor
senior tag
válasz Dr. Szilikát #11138 üzenetére
Igazság szerint egy ilyen Krupsnál nem is meglepő, mintha félnótások csinálták volna a szoftvert egyébként is.
Erre egy jó példa, amikor kiöblítem főzés után a csövet/főzőegységet, leereszt elvileg 40 ml vizet, majd várakozik másodpercekig, ugyanúgy, mint kávé főzéskor, csak akkor ugye van is értelme, mert szárítja a pogácsát, de öblítésnél nincs mit szárítani, csak az időmet rabolja.
-
őstag
Sziasztok!
Automata, tejes kávévariációk készítésére alkalmas gépet keresek.
Alapvetően a Philips LatteGo szériát szemeltem ki, de ismerősi körben többen panaszkodnak rá, sok tönkrement hamar, néhány hónaposan.
Így némileg elbizonytalanodtam.Nálatok mi a tapasztalat? Ha nem Philips, akkor milyen márkák felé nézelődjek?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz markussandor #11137 üzenetére
Ezt magam is tapasztaltam, amikor az ismerkedési fázisban tesztelgettem, az őrlő csatlakozóját lehúztam, hogy ne kínlódjon üresen, majd több ilyen "látszat" főzést lenyomogattam.
Akkor még nem tudtam, hogy közben a háttérben egyre nő az őrlési idő. Ha van is időkorlát, de azt nem látja a rendszer, hogy esetleg nagy szemcseméretre van állítva, ami elég jól megnöveli a leőrölt térfogatot.
Ezt lehet tapasztalni a másik verziónál is, ahol én állíthatom az őrlési időt (azt is csak szervizmódban), ennél nincs ilyen automatizmus.
Mikor visszadugtam rendesen, beőrölt és tényleg úgy telehányta, hogy befulladt. A lesöprő kar a bojler fémes peremétől feljebb van, közben van még a műanyag tetőrész is. Elvárható lenne, hogy ilyen fiaskó után, legalább áramtalanítás hatására helyreálljon, de úgy emlékszem, csak úgy magától nem is javult meg, ki kellett takarítani rendesen.
Igazság szerint egy ilyen Krupsnál nem is meglepő, mintha félnótások csinálták volna a szoftvert egyébként is.
Plusz még van a bizonyos Krups reset, amit korábban is linkeltem, ezt sem tudja minden felhasználó, míg a szerviznek tudnia kell bizonyára.
[ Szerkesztve ]
-
markussandor
senior tag
válasz Dr. Szilikát #11082 üzenetére
Ezt nehezen hiszem el (bár nem ismerem a pontos típust), a legolcsóbb krupsom is a dugattyú leeresztése előtt kisöpri a felesleges kávét oldalra, ami belehullik a tálcába...
Ha még ez előtt annyit darált volna (nincs max darálási idő limit a szoftverében?), hogy mindent elönt a kávé, akkor sem fog befulladni (jön a kis seprű), legfeljebb tele lesz kávé örmelénnyel a belseje. Egy része magától belehullik a tálcába. -
#85578752
törölt tag
válasz z123456z #11134 üzenetére
Kb. ugyanannyira hatékony 5 perc alatt, de például a múltkori átfolyatós megszakítgatós móka nem annyira működött legutóbb.
-
FőDudu
veterán
Persze. Ugyanazt az utat hasznalja, mint amikor orolt kavet toltesz be felulrol.
Csak itt az orlotol egy oldal jaraton megy be.En a fozo egyseg kivetele utan fel szoktam nyulni a fozo egyseg folotti lukon, mert eleg sok kavepor megul ott. (igy elmeletileg az is megeshet, hogy decaf kave fozesekor az elozoleg ott megult orlemeny belehullik a fozo terbe es nem lesz decaf az eredmeny.
A videodon latszik, milyen kave olajos es dzsuvas az egesz.
(felul is nagyon konnyen megul a betolotott orolt kave - en oda a mero kanal nyelevel szoktam benyulni es letuszkolni a feltapadt orolt kavet. Gondolom az a baj, hogy ott mindig jon ki a goz es ezert meg tud tapadni az orlemeny a nedves feluleten.
Szoval tisztitas soran szerintem nem art felnyulni a fozo resz folotti lukon es kivakarni ami ott meg van tapadva... artani biztosan nem art.
FőDudu
-
z123456z
őstag
-
Dr. Szilikát
őstag
Ez az őrlési mennyiség stabilizálódására vonatkozik. Például finomabbra vesszük a szemcsézetet, vékonyabb pogácsa lesz, mert az őrölt fordulatok száma még azonos az előzővel (jeladó van építve a fordulatok számlására).
Ekkor azonban a mechanika hajtómotorának áramát figyelő processzor detektálja, hogy csökkent az áram, mert könnyebben betekerte a főzőegységet a felső végállásba (préselés, amit az előbbi képen látható dugattyú nyakánál lévő rugó ereje korlátoz).
Ezért a következő főzésnél több fordulatot őröl be, míg stabilizálódik az áram a kívánt értéken. Fordítva, túl nagy áramnál visszavesz. Az algoritmus igényli néhány ciklus lejátszását az új gép beüzemelésekor is.
-
#85578752
törölt tag
-
atala
addikt
válasz mrThomi #11126 üzenetére
Konkrétan a Philipset nem szedtem szét, de a Jura-t láttam, szétszedett állapotban, és főztem is vele úgy kávét.
Annál amit éppen ledarált, az nem egyben ment bele a főző egységbe, hanem egy csatornán keresztül a friss kávé tolta bele a régebbit a főzőbe.
Abból gondolom, hogy a Philipsnél is így van, mert azt írják, ha állítasz az őrlési finomságon, akkor 2-3 kávé után látszik az eredmény.
Miért csak 2-3 kávé után látszódna az eredmény, ha a ladarált kávé egyből bele menne a főző egységbe?Mondjuk megnéztem ezt a videót, és ott az látszik, hogy a darálótól nincs nagy út a főzőegység felé, lehet, hogy akkor egyből a friss kávé megy a főzőbe.
[link][ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz gergo5991 #11116 üzenetére
és levegős lett a rendszer mert levegőt szívott be a víz helyett (nem értem hogy lehetséges, elvileg van rá valami védelem hogy x szint alatt kikapcsol a kávéfőzés stb stb)
Hacsak nem hibás időszakosan az átfolyásmérő. Amikor a szintérzékelő bejelez, egy normális szoftver nem állítja le azonnal a vízpumpát (mint a félnótás Krups, főzés közben), hanem annyi kis vizet még átenged, ami a főzés befejezéséhez szükséges, hiszen van még bizonyos tartalék, a jelzési szint alatt is.
De ha tegyük fel, az áramlásmérő nem ad impulzusokat, vagy bármi okból nem figyel a szoftver, akkor elvileg leszívhatja az összes vizet.
-
mrThomi
addikt
válasz Dr. Szilikát #11128 üzenetére
Köszi a választ. Hát nem mondom, van pár dolog amire figyelni kell. Igaz én kezdő vagyok ebbe, eddig egy philips senseo hd7884-et használtam. Nehéz megérteni a darálás, főzés mehanikáját is, milyen folyamatok zajlanak le ilyen fullautómata gépekben, de folyamatosan okosítom magam
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz mrThomi #11126 üzenetére
Az őrlő kisebb rései, szegletei feltöltődnek az őrleménnyel, ami hajlamos sokáig megtapadni benne, a kávéolajnak is köszönhetően összeállva, meg a finomabb poroknak.
Utána a friss őrlemény már csak egy beszűkült keresztmetszeten halad át.
Például a Krups esetében szoktam figyelni, mennyire ül le a dugattyú, ebből látom előre, hogy milyen vastag lesz a pogácsa. Amikor teljesen kifogyott a bab, én is tartottam tőle, hogy a következő pogácsa vékonyabb lesz a kelleténél, mert egy része mondjuk az őrlő üregeit töltené újra. De nem, észre sem lehetett venni. Amit felül betöltöttem, gyakorlatilag maradéktalanul le is ment. (Ez az állandó időzítésű verzió, tehát azonos őrlési idő mellett, míg egy másik Krups automatikusan képes korrigálni.)
Ettől még természetesen igaz, hogy a megülő maradványok állottak lehetnek, pláne a Frei-típusú aromák gondot okozhatnak. Ezen legjobban az őrlő szétszedős tisztítása segít.
[ Szerkesztve ]
-
FőDudu
veterán
válasz z123456z #11123 üzenetére
Akar gari lejarta elott is, ez nem ordongosseg, raadasul meg olcso is. Kb 40k egy fozo egyszeg. Es lehet is kapni, szoval nem egy komolyabb tetel ha elszurnal valamit.
Amugy en megzsirozom az osszes tomitest (nagy narancs dugattyu tomitest korben, pipacsonel ahova megy a fozo egyseg oldalan a feher resz azt a feher resz belsejeben (szepen latszik az O gyuru nyoma korben, szoval ott zsirozok belul)).
A zsir amit vettem elelmiszeripari, szoval nem gaz az emberi szervezetnek sem.
Nem volt olyan olcso mint amit itt linkelgettek, de tokeletes a konzisztenciaja (kb mint a kemenyebb majonez).
Vizfestekes eecsettel tokeletesen kenheto, azzal a leghulyebb helyekre is elerek. 100G eleg sokaig eleg lesz. Amugy a sarga reszt kezzel siman at lehet forgatni, igy lehet latni hogyan is mukodik a dugattyu es milyen allasban megy le a fozes. Erdemes is atforgatni, mert vannak olyan reszek amit csak a fozo kamra zart allasaban lehet jol elerni.
A lenyeg, hogy a visszarakas elott az oldalan levo sarga tengelyen levo bevagas a fekete reszen levohoz passzoljon. Az a normal allas.
[ Szerkesztve ]
FőDudu
-
Nagya21
addikt
Na így néz ki ha alaposan szétszeded, és átkened a központi egységet.....
Esetemben a dugattyú szimering volt kiszakadva azért kellett szétszedni, de cseréltem minden tömítést is......( a dugattyú szárnál is van, alig lehet kipiszkálni)
Üdv Nagya[ Szerkesztve ]
Telefonoknak 2 nagy ellensége van: H2O, és a Gravitáció
-
z123456z
őstag
válasz #85578752 #11120 üzenetére
Ezek szerint mégsem indokolatlanul drágább, ha azzal nem jeleztek ilyen problémát, míg ezzel az olcsóbb fajtával velem együtt már legalább hárman vagyunk, akik találkoztak vele. És erről a kereső sem talál semmit. Egyébként használtam a keresőt ( általában használom ), így találtam erre a szerre.
De mondom, aki már használt Philips tablettát, arra lennék kíváncsi, hogy ott nem jelentkezett e ez a megváltozott hang? Akkor lehetne szitkozódni, így nem. Mert hihetetlenül hangzik, hogy az úgy oldja a zsírt, hogy közben nem szárítja ki a kényes helyeket. Tehát lehet, hogy ott is előfordul ugyanez, ebben az esetben nem rosszabb az olcsóbb sem, csak ezt én így nem tudom kijelenteni. Azt el tudom képzelni , hogy hosszabb távon jobban károsítja a tömítéseket, de egyetlen alkalommal?? Eléggé hihetetlen.
Feleségem egyébként észre sem vette a változást, nem biztos, hogy mindenkinek feltűnik.
Szóval ezt kéne kideríteni, hogy a philips tablettával hogy viselkedik.[ Szerkesztve ]
-
z123456z
őstag
válasz #85578752 #11118 üzenetére
Határozottan jobb lett volna, ha ezt korábban írod, amikor kérdezősködtem erről. Már csak az a kérdés, hogy a lesajnált philips tablettával is ez lett volna e a helyzet ( mondjuk azt is kétlem, hogy egyetlen tabletta egyszeri alkalommal tönkre tudná tenni, mert akkor ez annyit is ér )? Mindegy, működik, csak mint írtam, a garit nem akarom elbukni, ezért 3 évig szét se merem szedni.
Csak ezek után a zsírban sem merek eltérni a gyári ajánlástól.[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
válasz z123456z #11117 üzenetére
Elmúlt, de csak mert szétszedtem, kapott alapos kenést a dugattyú tengely, a jelzett pályák. Még mindig utálom a ragacsot ahogy kávéporral keveredik a szilikonzsír, de ez van. Ez ilyen technológia. Jobb lenne valami Jura-szerű sima felületekből épült főzőegység, ami kivehető. A Tchibo/Sencor eléggé bonyolult szerkezetű, a Delonghi valahol a kettő között, valószínűleg túlzott elvárás az a tisztaság, amikor nincsenek zsíros kávészemcsék a dugattyú tömítései körül.
-
gergo5991
őstag
válasz gergo5991 #11103 üzenetére
akit érdekel, sikerült "megjavítani" a gépet
miután 200x nyomtam rá az OK gombra, hogy a forró vizet engedjen ki, kb 30 liter viz elment rá, utána felcsesződtem, szétszedtem átpucoltam mindent a gépen, darálót is átállítottam (az egész azzal kezdődött hogy kiírta a kv gép hogy a a kávédaráló túl finomra darálta a kávét és nem bírta átnyomni a vizet, majd közben kifogyott a víz is a gépből és levegős lett a rendszer mert levegőt szívott be a víz helyett (nem értem hogy lehetséges, elvileg van rá valami védelem hogy x szint alatt kikapcsol a kávéfőzés stb stb) "össze raktam a gépet" megmozgattam jobbra ballra picit "megráztam" és utána már minden jó volt.. -
#85578752
törölt tag
válasz z123456z #11112 üzenetére
Nem vennék rá mérget hogy a krapek tudja mit csinál, például kell-e kenni a "push" feliratos oldalon a sárga pánt alatti rést a csavarnál...
-
z123456z
őstag
válasz Dr. Szilikát #11111 üzenetére
Most megkentem ott ahol mondtad, úgy tűnik, hogy jobb lett. Sőt, itt egy Gaggia központi egységet ( ami pont olyan, mint a Philips ) keneget a krapek, pont ott, ahol te is mondtad. Szerintem ezt hanyagolni fogom, vagy nem hagyom 15 percig hatni, még meglátom, de pont ettől féltem. Egyébként már a legelején, a fél csésze lefőzéséig kihozott egy csomó dzsuvát, szerintem nem kell neki 15 perc. Azért remélem nem vágtam haza. Köszi a segítséget.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz z123456z #11110 üzenetére
Legalábbis ez a minimum, hacsak nem más okozza. Ez a dobozos nagyon jó erős zsíroldó, de mással nem tudom összehasonlítani.
Krupsnál nekem is elvitte a dugattyúszár kenését, ahol ráadásul egy speciális formájú, nem olcsó tömítés szerepel, amire ajánlatos vigyázni. Saeco / Philips főzőegységben csak egy szokványos gumigyűrű van ezen a helyen.
Megpróbáltam ezt a zsíroldót, de valószínűleg maradok inkább a manuális / szétszerelős tisztításoknál továbbra is.
-
z123456z
őstag
válasz Dr. Szilikát #11109 üzenetére
Ezekre gondolsz? Az alsót azt alulról értem, csak innen nem látszik. Ami amúgy az egyik előírás? És felül van egy nagy bumszli egy vastag gumigyűrűvel, az lenne az utolsó?
Egyébként a Philips tabletta után ugyanilyen lenne, vagy ezért ( a nyilvánvaló extraprofiton túl ) írja a használati, hogy Philipset használjunk?[ Szerkesztve ]
-
z123456z
őstag
válasz Dr. Szilikát #11107 üzenetére
Ezt valami ábrán vagy képen meg tudod mutatni, mert nem igazán értek hozzá? Köszönöm.
-
z123456z
őstag
válasz #85578752 #11099 üzenetére
Megcsináltam ezzel a piros dobozos 100 darabossal. Azóta olyan nyekergő hangot hallok működés közben, hogy a hajam égnek áll. Mintha valami kiszáradt gumi súrlódna . Még csak egy hónaps, de megkentem az előírt helyeken, semmi változás. Müködik, nincs gond, de ez a hang ez új. Kétszer is elöblítettem a központi egységet, és négyszer főztem üres vizet. Hát nem tudom, hogy ez normális e.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz wiggen123 #11104 üzenetére
Nem mindegy:
https://kavegepbolt.hu/spd/421945016241/XELSIS-MAGNESSZELEP-TOMB
Vagy:
https://kavegepbolt.hu/CSATLAKOZO-A-SAECO-XELSIS-SM-MAGNESSZELEPEIHEZ
Vagy másfajta alkatrész is lehet.
Ezek sav- és lúgálló anyagok, nem rajtad múlt a hiba. Meg mi az, hogy vízkövesedés miatt szivárog, ennek így nincs értelme, a pontos hibát kellene tudni. Mi sérült, mi repedt meg, vagy csak tömítés vagy valami érthető magyarázat. -
wiggen123
senior tag
Sziasztok.
Van egy 3,5 éves Saeco Xelsis 7580 kávéfőzőm. Azt hittem, hogy csak a zacc tartó mikrokapcsolója romlott el, hol érzékelte, hol nem, de most hívott a szerviz, hogy 110e lenne az vízelosztó blokk cseréje, mert el van vízkövesedve és abból szivárog rá a víz a mikrokapcsolóra. Szinte új kora óta a DM-es vízkőtelenítőt használom, azonnal ahogy kérte a gép, fél flakont egy alkalommal. Létezik, hogy nem jó a DM-es vízkőtelenítő és az cseszte szét a szelepeket? Vagy túl vegyszereztem a fél flakonnal?
Olcsóbban meg lehet ezt úszni? Vagy adjam el alkatrésznek és keressek valami mást? Eléggé el vagyok keseredve, 100e felett már új gépet is kapok, ezek a funkciók amik anno benne voltak már erősen benne vannak a középkategóriás gépekben is.Sometimes you win, sometimes you learn.
-
gergo5991
őstag
Delonghi dinamica: kijelzo: üres hidr. rendszer feltölt forro viz.. ez mit akar jelenteni? Pont 1 hete jart le a garancia, picit veletlen egybeeses…
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen videókártyát?
- Autós topik
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- 20 milliárd kameraszenzornál jár a Sony
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- További aktív témák...
- Skil Red 9320 sarokfűrész
- Eladó vagy Csere Ebike Fully-ra a képen látható 2023-as Cube Stereo one77 pro kerékpár
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Max DE (Gar: 2027.08.13-ig)
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips FC6725/01 SpeedPro vezeték nélküli porszívó közel 2 év garancia
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips HD9285/90 XXL Forrólevegős Wi-fi sütő 7,2L, 2000W ,2 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest