Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz #01758976 #8532 üzenetére

    Többminden megvan ebből a naive-féle Vivaldi Edition-ből kiadói fájlokban, különféle felbontású 24bitekben - a "Kék Vivaldi" csak CD-ripen. Persze szépek. Én ugye maximalista vagyok, kevésbé keresem a szerkesztői szempontú összeválogatásokat, hanem inkább a koncepcionális teljes opusokat, ahogy a zeneszerző megírta. Ezért aztán ebből a sorozatból is a teljes opera (dramma) felvételeket hallgatom legszívesebben.
    Mindez csak ahhoz volt bevezető, hogy mostanában fedeztem fel Vivaldikat Rachel Podgerrel - Opus 3., Opus 4., Opus 9., és persze Négy Évszak. Channel Classic. Nem tudom, fent vannak-e a Tidalon, de nyilván igen, mert jóhírű felvételek - hangminőségileg is, persze jobb fájlban, nagyfelbontásban. Nagyon jó, hogy annyi barokkot újrafelfedeztek az utóbbi évtizedekben, mert veszett jó zenéket veszett jó előadásokban lehet próbálgatni a vérkorhűtől a klasszicizálóig. Ezek a Podgerek a kettő között vannak, nincsenek agyonkeményítve sprőd korabeli és korhű hangszerekkel, de azért korhűes, csak kellemes hangszínekkel. Nem bolondítják meg a ritmikát, egyszerű játék, semmi faxni (nem Kennedy), laza virtuozitás, éppen csak annyi, amennyit beleírt Vivaldi, aki ugye nem gesualdoi, paganini-i, mozarti glamrocker volt, hanem jókeresztény egyházi. Nézegesd meg.

    És ha már Vivaldi, a Tigris által viszegetni szokott Savall-féle Juditha Triumphans-t is magamévá tettem kiadói fájlban, 24-88,2, és hát ugye ennél jobb előadást ebből nehéz lesz találni vagy produkálni, mert ebben úgy van minden a helyén - plusz az eszement hangminőség, erre Gyuri se mondaná, hogy steril, száraz (AliaVox). Szeretem persze a Capella Savaria-félét is.

    -------------------------------------------------------

    Az "Omega" új Testamentumát 990-ért lehet kapni MOL-kutakon, hmmm..., nem állítom, hogy mindenki fejvesztve szaladjon megvenni. Zene nem sok van rajta - kivéve az újragondolt régi számokban, amennyi bennemaradt, meg egy-két új számban. Omega se sok van rajta - kivéve az újragondolt régi számokban, amennyi bennemaradt, meg egy-két új számon felismerhető, hogy van köze az Omegához. Az elején ugye azért van idézőjelben az "Omega", mert ez valójában csak KóbOratórium, nem az együttes munkája. Rutinénekszólamok megspékelve "gregorián" "kórusriffekkel", a hangszeres alap meg szinte végig csak "continuo", gépi effektek, gépdobok, és nemhogy nem Elefánt gitározik, de nem is Szekeres - Vámos Zsolt. Rockzenekar szerintem ne pistuljon bele a vallásosságba (se), mert nem áll jól neki, főleg nem kivénhedt korára. Azt mondja Mecky, hogy totális rock, hát tényleg totális, egy nyugodt, visszafogott pillanat nincs rajta, csak a zakatolás végig. Mecky azt propagálja, hogy már készül az új Omega album is - hmmm..., "Omega", teszem hozzá.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák