Hirdetés

A gyógyszeripar AI-forradalmasítására készül a Google

A Google DeepMind bemutatta a következő-generációs gyógyszerfelfedező AI-modellt.

A Google DeepMind immáron a harmadik főverziót mutatta be az AlphaFold AI-modellből, amely feladata, hogy segítsen a tudósoknak gyógyszereket felfedezni és tervezni, a betegségeket hatékonyabban kezelni.

2020-ban nagy áttörést ért el a cég a molekuláris biológia terén, mivel AI segítségével jósolták meg a mikroszkopikus proteinek viselkedését.

Az új AlphaFold segítségével a DeepMind és az Isomorphic Labs Demis Hassabis társalapító irányítása alatt feltérképezte az élet összes molekulájának viselkedését, beleértve az emberi DNS-t is.

Az eredményeket a Nature-ben publikálták, az életmentő eljárások kidolgozásában ezekkel pénz és idő spórolható.

Az AlphaFold szerver pedig egy ingyenes online eszközként érkezett, ezzel a tudósok tesztelhetik feltevéseiket a valódi tesztek elvégzése előtt. 2021 óta ingyenesen elérhetőek a jóslatok a nem kereskedelmi tevékenységet folytató kutatók számára, az adatbázis több mint 200 millió proteinstruktúrát tartalmaz. Az új megoldásnál a kutatók néhány kattintással futtathatnak teszteket. Így a biológusnak nem kell számítógéptudósnak lennie, de nagyobb, bonyolultabb dolgokat tesztelhet.

Azóta történt

Előzmények