Új hozzászólás Aktív témák

• Soká

senior tag

válasz Bubi #12382 üzenetére

Bocs, hogy neked címzem, de úgy gondolom, nem csupán kötözködésről van szó. Éppen a pontatlan fogalmazás az, ami miatt aztán keverednek a fogalmak, és később lehet rajtuk vitatkozni. Az önmetsző (lemez)csavarnak illik előfúrni. Hogy ezt a műveletet elkerüljék, találták ki azt az önmetsző csavartípust, aminek a hegye fúrni is tud, tehát megkülönböztetésül önfúrónak nevezik. Az már nyilván fafejűség lenne, ha önfúró önmetszőnek hívnák :)

Ami pedig a menetmetszést illeti, itt is keveredés van. Magát a műveletet, amivel menetet készítünk, azt összefoglalóan menetmetszésnek nevezi (kvagy nevezték elég sokáig), a készletet menetmetsző készletnek. Amikor egy furatba történik a metszés, azt menetfúrásnak mondják, amikor egy "tengelyre" metszik a menetet az a menetvágás. Sajnos újabban kitalálták azt, hogy a menetmetszés szót a menetvágás helyett alkalmazzák és a menetmetsző készletet egyszerűen menetkészletnek meg menetkészítő készletnek mondják.
    Szerintem ez azért van, mert azok sem tudják a pontos kifejezéseket, akiknek ezt meg kellett volna tanulniuk.

Remélem, én nem tévesztettem a fogalmakat, elég régen tanultam már, és sajnos engem is összezavarnak a pontatlanul fogalmazók.

Új hozzászólás Aktív témák