Új hozzászólás Aktív témák

• freddirty

senior tag

Nem százasan ontopic, de gondoltam megosztom az ekönyvolvasás + android

tapasztalataimat, hátha valakinek hasznos lesz. Pár hozzászólással korábban

volt egy ebook/calibre beszélgetés.
    Szeretek OLED képernyőn főleg este olvasni, ezért androidos megoldást

választottam már pár éve erre a célra.
    /ps1.: A képernyőméret nekem nem gond, bár lassan egy éve Note II-t használok,

az azért nem kicsi/
    /ps2.: A fekete alapon zöld színű olvasás oleden nagyon kényelmes a szememnek

ezt ugye nem tudja a kindle ill. eink./
    Az app amit használok az fbreader. Tulajdonképpen azért mert már régen az

android 1.x időkben ez volt csak jóformán és megtetszett. Időközben kibővült

egy fontos funkcióval ami nagyon kényelmessé teszi az ebook menedzsment folymatát.
    Aki Calibre-t használ a könyvei rendszerbe szervezésére annak ajánlom a calibre szerver funkcióját. Ez weben és OPDS formában is elérhetővé teszi a teljes könyvtárad. Amennyiben ezt a szervert kirakod egy saját kis nas-ra vagy szerverre és kinyitod a tcp portját a net felé, akkor onnantól bárhonnan a világból egy browserrel illetve egy OPDS tudású ebook olvasóval hozzáférsz a könyvtáradhoz.
    Az OPDS egy xml alapú kicsit rss-hez hasonló protokol. Pl. az fbreader ismeri és ha betöltök egy könyvet a katalógusomba akkor onnantól kezdve bármilyen eszközön hozzáférhetek a könyvhöz.

Nincs wifin/kábelen keresztüli filemásolgatás szinkronizálás. Fbreaderben behoz az OPDS könyvtár, könyv kiválaszt, letölt, olvas. Mindent egy appon belül.
    Igazából a korrekt oldalszinkronizálás felhőne funkció ami hiányzik(ami van az 3rd party megoldás és vacak) és a akkor a crossplatform olvasás is kipipálható. (bár erre nekem épp nincs szükségem)
    Linkek:

Calibre
    OPDS
    FBreader

fred

Új hozzászólás Aktív témák