-
IT café
A topic lényege, amire való:
Új hozzászólás Aktív témák
-
kátú
őstag
Értem, majd akkor megvágom, és bedobom még egyszer
#42091: a színeket és az éjjel teljesen mást mutató látképet akartam ezzel megmutatni, a hosszú expo a színek kiterjedésében segített
#42092: Szándékosan megvártam még kimegy a szerelvény, nem akartam bemozdult zavaró tárgyat
#42093: Köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
kátú
őstag
Hozok akkor én is egy hosszú expos képet, a Szolnoki pályaudvarról jöhet rá hideg nyugodtan
-
g.killer
aktív tag
(#42083) kátú: Nekem az elsuhanó autók hátsólámpái és a megvilágitott alagút a téma. Kompozit kép, 3exp-ból.
(#42084) marcitp: köszönöm!
(#42085) TigerCat: Igyekeztem
-
Nameste
tag
Szerintem elsőként olyan témát válasz aminél a végeredmény nem lesz feltétlenül ilyen zajos, életlen. Nem tudom mivel csináltad de biztos hogy kevés ahoz hogy éjszakai képeket csinálj vele ilyen formában.
Röviden: csinálhatod bármilyen jól is, a kép minősége miatt sosem lesz értékelhető szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
kátú
őstag
Kérem NE tessék szarrá fikázni, csak azért rakom be, mert most csináltam, még azért rendesen gyakorolnom kell a svenk fotózást
KÉPDe úgy érzem, az irány vonal jó
[ Szerkesztve ]
-
torzo
őstag
Vannak kompozíciós szabályok. Amióta festészet és képzőművészet létezik, azóta vannak. A fotográfia is képzőművészet, javarészt a festészet "szabályrendszerét" vette át.
Abban igazad van, hogy ezeket az elveket nem kötelező betartani, bár kellő esztétikai megfontolás alapján születtek. A szabályok tehát felrúghatók, ha a kép témája erős és jobban érvényesül a szabálytalanság által.
Ez a könyv alapmű. Értelmesen és okosan, indokolva veszi végig a szabályokat, ajánlom figyelmedbe, ahogy a többi David Prakel könyvet is. Ha elolvastad őket, egész más módon fogsz látni sok mindent.
üdv.
[ Szerkesztve ]
-
TKL
tag
Kíváncsi vagyok, hogy mi alapján selejteztek le egy rakás képet. Van valami írott "biblia" arról hogy mi a jó expó, mi a jó vágás, mi a jó kompozíció stb? Persze gondolom megvan a "technikája" a dolgoknak, na de az kőbe van vésve? Elég unalmas is lenne művészetnek a fotózás, ha mindenki ugyanolyan képeket készítene.
Nem kötekedés, komolyan érdekel a "szabályzat".
[ Szerkesztve ]
-
-
marcitp
őstag
válasz
Lassú Víz #42068 üzenetére
Teljesen esélytelen a stacking. Mire beállványozok, addigra pá van
de megmondom őszintén, nem zavar ennél a képnél a dof.
FF-el kapcsolatban is köszi a véleményt, ha sokat nézem, teljesen bizonytalan leszek.
Ja, nincs hókuszpók, meg mittudomén, dögfotózás, lefagyasztás, hallottam már ilyenekről, absz ellenemre van a dolog.
ottmaradnak. Amelyik meg nem, az nem.
[ Szerkesztve ]
-
marcitp
őstag
[ Szerkesztve ]
-
kiskami
tag
válasz
bajzal #42065 üzenetére
Jaja, alapvetően kis DOF-al lehet nagy homályt csinálni.
Már akinek az tetszik.
Számít még a szenzor méret, focal length, tárgy és háttér távolsága.
Azzal lehet játszani, hogy a tárgy közel, a háttér meg minél messzebb legyen.Szélesre állítva legnagyobb a (lehetséges) rekesz (kis dof), csak akkor meg (kb ~40mm) alatt széthúzza a közel lévő dolgokat. (Akkora lesz a kutya orra megy szeme, mint a bazilika kilincse.)
-
ccs2929
senior tag
válasz
bajzal #42058 üzenetére
Szerintem nem rossz, igaz tényleg picit szűk. Kár, hogy a fülét levágtad, jelen esetben szerintem abszolút nem baj, hogy nem néz a kamerába, picit olyan bánatos, vagy bűntudatos pofát vág.
Na, hozok én is 2 kutyásat, már úgy is 100 éve nem posztoltam semmit.
Ez nekem is szűk lett jobbról:Ezen meg hát kemények a fények, de ez van
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Fandango #42060 üzenetére
Ezt most még korai lenne megígérni. De a találkozós topikba beírhatod. Főleg, ha tudsz egy jó sörözőt a környéken a séta utánra.
-
Fandango
veterán
Kicsit off, de jön valaki erre az eseményre? (rajtam kívül
)
[ Szerkesztve ]
-
-
randras_83
addikt
válasz
Real_Necro #42046 üzenetére
Köszi, de az istenért nem bírtam rendesen fókuszálni a kis szemére, T70-300VC volt az obi, a többire meg igen, van mit tanulni "makrózni" eddig sosem makróztam. Inkább manuál fókusz kellene amúgy?
(#42054) tom84: a rózsa tetszik, a napraforgós képek kicsit nekem sok, de ott is volt amelyikben volt fantázia. kislányos portré tetszik ahol eltakarja a száját. szóval van köztük jók is meg kevésbé jók is. több vizes képed mintha dőlne.
[ Szerkesztve ]
-
tom84
újonc
Sziasztok, már régota olvasgatom a forumot,de csak most merszem regisztrálni, és hozni egy képet véleményezésre! Tavaly december óta próbálkozok egy kis oly pl6-al
Jöhet hideg, meleg!
[ Szerkesztve ]
-
Balinov
titán
válasz
Ricardo128 #42043 üzenetére
basszus, es tenyleg. csak az O+2 5.5"-n neztem tegnap, raadasul nem is flickreren de a masodik is otletes!
randras_83: tetszik, irigylem, hogy megallt ugy a szitakoto, viszont kar,hogy a (valszeg)papirdof miatt a level az eles, nem a szeme.
[ Szerkesztve ]
-
Real_Necro
veterán
válasz
randras_83 #42045 üzenetére
Cukker, csak kicsit esetlen a vágás, meg életlen a szeme, meg színeken is lehetne mit húzni, de az irány jó.
-
randras_83
addikt
Sziasztok!
Ment itt a sok makró, erről mi a vélemény?
-
Nameste
tag
Ok az megvan hogy magas iso miatt nincs élesség vesztés csak a zaj teszi életlenebbé a képet
De kösz a tippet! Relative sokat tájfotózom. Már átszoktam a hátsó gomb fókuszra alaphelyzetből (ez is sokat segített egyéb helyzetekben) és mostantól a manuálra ha állványt használok. Kíváncsi lettem
Hogy azért csilagosat is mutassak ez volt az egyik alkalmasabb aminek nekiálltam
-
torzo
őstag
válasz
Nameste #42031 üzenetére
Ja, a csillagok csak zavarnak szerintem is. Ha a tájat lövöd, kevés égbolt is elég.
Na, még 1x! Tájfotózásnál, ha állványról dolgozol (még jó fényben is ajánlott), manuálban kell fókuszálni!
LV-ban tűélesre lehet állítani a képet. Még majdnem sötétben is. Itt azért volt annyi fény, hogy a fák körvonalaira rá tudtál volna élesíteni.És még egy. ISO növelés miatt nincs élesség vesztés. Zaj lesz, részletek is vesznek, de fókusz marad.
[ Szerkesztve ]
-
Nameste
tag
A csillagok mindenképp bemozdulnak ilyen hosszú exponál, de azt inkább ki kéne venni mert nem ad hozz a képhez. És a táj is elég messze volt.
LV-be fókuszáltam, a holdra max nagyításnál de auto focussal. Szemre nem tudom hogy megtaláltam volna a focust. Erős 80-as élesítést tettem rá szintén erős 60-as maszkolással LR-be. Ugye csak a körvonalak kellettek. PS-ben High Pass filtert nem próbáltam. Az élességet szerintem az ISO miatt veszítette el. 30 sec fölé nem akartam menni. Hogy miért? Passz, de a völgy ami a képen van elég messze van. Legalább 5 km és a nagyon párás levegő miatt is veszít az élességből.
Biztos igazad van amúgy, lehet nem volt tökéletes a fókusz, de a másikat sem érzem élesebbnek távolra.
-
torzo
őstag
válasz
Nameste #42028 üzenetére
Az eredeti legnagyobb baja, hogy nem éles. A csillagok is bemozdultak, de az kevésbé zavarna, mert a tájra nyomulnék rá. Ha éles lenne, szépen meg lehetne csinálni.
Hogyan élesítettél? Ilyenkor nem szabad az AF-re bízni magad! Tájazásnál amúgy sem. Liveview, max nagyítás, sarkokban is megnézni és kézi fókusszal frankón beélesíteni.
Ahogy láttam, N D7k. Az baromi jó szenzor, szóval tartalékod lenne bőven. És mégegyszer. Iso 100!!!!!!!!
-
Nameste
tag
Ez volt az eredeti. Ebből részleteket előhozni nem nagyon lehet. De nem is ez volt a célom. Csak sziluettet szerettem volna.
Viszont napfelkelte előtt felmentem a Rezi várba. Mókás volt tök sötétbe kimenni az erdőbe... Ott csináltam még egy két képet hátha azok jobban bejönnek. A rezi vár ennek a völgynek a túloldalán van. Így részben rá lehet látni erre a leülepedő párára.
BTW erről is van + 1 FÉ-es expóm, de nem tetszett...
[ Szerkesztve ]
-
kátú
őstag
válasz
Drusii #42023 üzenetére
Szia! Kezdésnek szerintem jók, de mind a két képen sok a háttér és az elsőn nagyon zavaró is, valamint az elsőn a levelekről nagyon durván befénylik a kép, már már zavaró szinten. De ezt úgy mondom mint egy másik kezdő a kezdőnek
De jönnek még itt majd a profik is, azok megmondják a javát a dolgoknak, én csak annyit tudok amit megláttam
-
marcitp
őstag
Ja, meg még annyi, figyelj oda, a dokumentarista stílusban ne ragadj meg... mármint amikor már kafa a cucc, alkalmas a jó képek készítésére, akkor ne állj meg az élesésjajdejó szinten, mert az még nem az igazi szép makrózás, de ez a fotózás bármely területére igaz. Erről nehéz lejönni (tapasztalat sajnos), a jó képet nem adják ingyen, szokták mondani az "öregek".
-
Drusii
újonc
Sziasztok!
Konkrétan most kezdtem ezt az egész fotózás dolgot. Van egy kis Nikon Coolpix S560-om.
A napokban utánna néztem pár alapfogalomnak, beállításoknak, próbálom tanulgatni a dolgokat. Ma reggel elmentem kipróbálni mennyi ragadt rám és hát ilyen képek születtek:
http://kepfeltoltes.hu/160815/DSCN5267_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/160815/DSCN5275_www.kepfeltoltes.hu_.jpgSzeretném a véleményeteket kérni, hogy miben és, hogy kellett volna változtatnom. Illetve ha van bármi tanácsotok ilyen kezdőknek mint én akkor azt is szívesen meghallgatom
[ Szerkesztve ]
-
marcitp
őstag
Kezdésnek nem rossz ez...
Nekem ez volt az első szitafotóm, itt lepődtem meg, hogy lehet egyáltalán ezeket fotózni. De a két eset nyílván nem ugyanaz, ez a kép Nikon D300 + makróobi, az 55/3,5 micro nikkor, tehát a feltételek nem ugyanazok voltak. Dedikát makróval a Tiéd is élesebb lenne, meg más a háttér, meg stb-stb. -
kátú
őstag
Hozok egy szitakötőt igaz ez nem olyan profi mint a kollega képei, de nekem bejön
jöhet rá ami tetszik
[ Szerkesztve ]
-
marcitp
őstag
válasz
r.levente75 #42009 üzenetére
Mostanában perverz módon vágok
... na meg belógott egy fűszál, ez is hozzátartozik.
-
amadeuxs
tag
Sziasztok,
hoznék egy képet a perszeida hullásról, sajnos a képet kereszben elszelte valami repülő.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Revolut
- Milyen autót vegyek?
- Autós topik
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Wise (ex-TransferWise)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- További aktív témák...