Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kékes525
félisten
válasz
bulikavagyok #33883 üzenetére
Már harmadik napja 9 a napi új fertőzött...
-
-
Csatravi
senior tag
válasz
Rage47 #33888 üzenetére
Én arra leszek kíváncsi, hogy a 36 mellé lesz-e még pluszban pár beteg vagy csak 36-ot vallanak be. Mert az azt jelentené hogy a napi 9-21 beteg közötti létszám pont ott volt a 36 ember között. Ami ugye a vicc lenne. De hát tudjuk, az érdek mindig felülírja a valóságot.
Ha túl sok lenne akkor intézkedéseket kellene bevezetni ami megint a szárnyaló gazdaságunkat vetné vissza. -
Drizzt
nagyúr
válasz
bulikavagyok #33892 üzenetére
Miert mas a mostani? A cikkekben sehol nem irtak, hogy kit talaltak eloszor, aztan utana mikor milyen megoszlasban a tobbieket. Mar az is kesz csoda, hogy a megyeket megirtak.
-
andor80
senior tag
9...persze megint 9....
-
válasz
Rage47 #33888 üzenetére
Ez a kérdés már korábban is felmerült, amikor Mezőkövesden találtak "rengeteg" új fertőzöttet. Akkor én arra tippeltem, h nem ugyanazon a napon teszteltek mindenkit, ezért több napra elosztva jelentek meg a statisztikában. Itt most egy kicsit más a helyzet... Lehet, h a holnapiban már benne lesznek, nem tudom!?
Érdekes mindenesetre.
-
Rive
veterán
válasz
t72killer #33880 üzenetére
...Ha dollármilliárdos lennék, egyik első dolgom lenne a téli takonykór ellen egy hatékony koktél fejlesztésének megfinanszírozása....
Ez nem csak pénz kérdése. Ezek a vírusok szimplán annyira 'gyengék', hogy jellemzően nem vezetnek tartós, megmaradó immunmemóriához ami vakcina alapja lehetne.
Részben ezért is jönnek vissza évről évre.Másrészről, mivel annyira gyengék, egy oltás mellékhatásai nem feltétlen jelentenek bármi (érzékelt: szubjektív) előnyt magával a kórokozóval szemben.
-
Ricardo
titán
válasz
bulikavagyok #33883 üzenetére
-
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
Asbee
veterán
válasz
idegen lény #33878 üzenetére
Tehát te ezt úgy képzeled el, évtizedekig bennünk vannak a koronavírusok folyamatosan, majd mikor úgy érzik aktivizálódnak, és nyomnak egy járványt. És ezt veszed lappangási időnek. Eh...
-
válasz
Rage47 #33830 üzenetére
Ez már nagyon régóta téma. Ha annyi fertőzött lenne, mint a hivatalos adat, akkor nem lenne járvány, uis mindenkit megtalálunk, karanténezünk.
Ahhoz, hogy azonos nagyságrendbe kerüljön egyáltalán a valós és a hivatalos adat, hetente alsóhangon többszázezer embert kéne tesztelni.
Baj ez? Kétségkívül nem ideális, de ha a szuperterjesztő eseményeket tiltjuk, nem fog túl nagy galibát okozni a "rejtőzködő" 90-95%-nyi hordozó.
#33873: engem mondjuk kib.szottul idegesít. Ha dollármilliárdos lennék, egyik első dolgom lenne a téli takonykór ellen egy hatékony koktél fejlesztésének megfinanszírozása. Ha jól rémlik vmi 2-300 kórokozóról van szó = sajnos k.vasok $$$ kéne a megoldáshoz, és nem csak pénzről van szó, véges mennyiségben rendelkezésre álló humán erőforrásról. Azaz, ha Musk 2.0-ként bedobnánk a piacra 10-20Mrd$-t, az életbevágóan fontos pl rákkutatási projektekből is csábíthat kulcsembereket a hobbi-projektbe.
-
idegen lény
addikt
-
idegen lény
addikt
Ezért tettem idézőjelbe. Amúgy viszont igen, lappang, abban az értelemben, hogy addig csak a kedvező alkalomra várt, hogy aktivizálódjon. Több milliárd baktérium és vírus van bennünk folyamatosan. A baktériumok még hagyján, vannak köztük számunkra rendkívül hasznosak, semlegesek és potenciális kórokozók (pl. bubópestis baktérium). De róluk legalább tudjuk, hogy mik. Nagyon egyszerű növények, növénykék. Olyan fontosak, hogy nélkülük még életben sem tudnánk maradni. De a vírusokról még azt sem tudjuk, hogy élnek-e egyáltalán. Egyébként valószínűleg nem élnek. Nem élőlények. Valamik. Izék. Csak úgy vannak.
-
Asbee
veterán
válasz
idegen lény #33876 üzenetére
Dehogy lehet. Ha nincs bened a vírus nem lappang. Nem 10 évig van folyamatosan benned, majd egyszer csak mutádik és lesz covid19....
-
idegen lény
addikt
Aha. Hiszen linkeltem is. Talán változott azóta valami? Megcáfolta valaki azóta ezt az elméletet? Ugye arról van szó benne, hogy a neves virológusok szerint könnyen lehetséges, hogy akár már évtizedek óta hordozzuk magunkban a koronavírust, úgymond már évtizedek óta "lappang" bennünk. Csak a 14 napra reagáltam, hogy ezek szerint lehet az akár 14000 nap "lappangási" idő is.
-
fatal`
titán
válasz
aprokaroka87 #33874 üzenetére
Ez így van. A leggyakoribb azt hiszem a Rhino, utána jön talán a 3 (ha jól emlékszem) féle korona.
"Ha esetleg valamikor valamelyik elkezd egy változó mutációt felvenni, akkor lehet hogy valakinél már súlyosabb tüneteket okozhat."
Igen, akkor majd arra fejlesztenek oltást (lásd koronavírusok). De előre nem is nagyon lehet, mert nem tudni merre mutálódik.Mivel kiválóan tud terjedni és a gazdaszervezetet sem pusztítja el, ezért nem valószínű, hogy nagyon mutálódna, legalábbis szerintem.
-
aprokaroka87
nagyúr
-
fatal`
titán
válasz
aprokaroka87 #33871 üzenetére
Náthára tök fölösleges vakcinát kifejleszteni dollármilliókért, mert a néhány napig tartó kellemetlenségen kívül semmi komoly tünete nincs.
-
Csatravi
senior tag
Az ígért maszkok töredékét gyártotta le a Magyarországra hozott kínai masina
Magyarázat mindig van és lesz! -
aprokaroka87
nagyúr
válasz
radi8tor #33868 üzenetére
Érdekes módon arról senki nem beszél hogy a nátha is sok embernél okoz pár napos kellemetlenséget, van akinél mondjuk az is komolyat, nem mondják a hírekben hogy mi a helyzet.
Pedig szerintem nekem mint 1.0 " usernek " valójában teljesen mindegy hogy Covid 19-nek, vagy Krumpli 2050-nek nevezzük azt amitől köhögök, prüszkölök, esetleg tüdőgyuszim lesz...
A szenvedés az meg lesz úgyan úgy :)
Másfelől ha nem mindig azt vennénk alapúl hogy egy adott virus mennyi embert " ölhet " meg, akkor esetleg juthatna nagyobb figyelem pl olyan vírusokra is mint pl a Korona virusok népes családja, vagy pl a rhino virus.
Eddig az influenzáról szólt minden.... az kapta a figyelmet tudomásom szerint vakcina fejlesztések terén is.
-
Asbee
veterán
válasz
idegen lény #33865 üzenetére
No offense, de a cikkek dátumait is megnézed?
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
aprokaroka87 #33867 üzenetére
Hogy ezért mit fogsz itt kapni.
-
idegen lény
addikt
-
Asbee
veterán
válasz
idegen lény #33862 üzenetére
-
Csatravi
senior tag
-
idegen lény
addikt
válasz
t72killer #33744 üzenetére
Koronavírus: hasmenés és étvágytalanság lehetnek az első tünetek
("a hasi panaszok inkább a fiatalokra, míg a légzőszervi gondok az idősebbekre jellemzőek")
Ráadásul ez a legveszélyesebb tünet, mert ilyenkor a vírus közvetlenül az immunrendszert támadja, ezért általában ők lesznek a legsúlyosabb és legnehezebben gyógyuló esetek. Panelben lakom, és a WC-ket ugye szellőzőcsövek kötik össze. Én mondjuk még jó helyzetben vagyok, mert a másodikon lakom. Most nem találom, de volt régebben egy hír, hogy Koreában(?) egy egész ház így fertőződött meg. Ez meg egy másik eset: "A közelmúltban egy hongkongi lakóházat is lezártak, miután hárman is megbetegedtek az épületben. Az egyik páciens egy 62 éves nő, a beteg lakásában az egyik szellőzőcsövet engedély nélkül alakították át." "Az aggodalom nem alaptalan: a 2003-as járványt okozó SARS esetében egy kínai városrészben bebizonyították, hogy a szellőző- és csőrendszereken át a kórokozók képesek voltak megbetegedést kiváltani." -
headhunter
addikt
-
idegen lény
addikt
Azért ez döbbenet! [link]
-
Ringman
nagyúr
-
Csatravi
senior tag
-
Ringman
nagyúr
[link]
Miután a kormány a múlt héten bejelentette, hogy a járványhelyzet miatt egész augusztusban fenntartják a korlátozásokat, több fesztivált is lefújtak. Ugyanakkor a debreceni Campus Fesztivál most azt jelentette be, hogy a koncerteket a stadionban rendezik meg, szigorú ültetési rend mellett. Az 500 fős korlátról szóló kormányrendelet ugyanis csak a zenés, táncos rendezvényekre vonatkozik. -
Ringman
nagyúr
-
Ispy
veterán
Fogják az első 30 "legnépszerűbb" halálozási okot, abból csinálnak egy becslést, aztán megnézik az eltérést a valóshoz képest. Persze nem vagyok statisztikus, szóval lehet, hogy nem így csinálják, én így csinálnám. Pontos számok soha sem lesznek, mert nem fekete-fehér a sztori.
-
envagyok
veterán
Komoly bajok lesznek itthon is.
Tegnap voltunk Balcsin, mindenki úgy csinál mintha semm gond nem lenne.
Tömött sorokban egymás nyakában, kb 5000-10000 ember egy strandon. Ja és direkt nem felkapott strandra mentünk.
Próbáltam tartani mindenkitől a távolságot, csoda lesz, ha nem kaptam el. -
FrezeR
senior tag
Remélem ez elfér itt.
RENDKÍVÜLI HÍREK! Nem lesz az idén Covid19 oltás! Dr. Pócs Alfréd "üzenete".
-
radi8tor
MODERÁTOR
Jaja, mert oké hogy most ennyivel több halott van COVID miatt, de mennyivel kevesebben haltak meg az utakon vagy kisebb balesetekben, mert ki sem lehetett menni sokáig...
Mit művelhet egy gyilkos báb a vesztegzár alatt?
-
Rive
veterán
válasz
Rage47 #33830 üzenetére
Ez nem rémhírterjesztés?
Nem. A nagy átlag szerint tíz fertőzöttből egy súlyos eset van: ha nem a nagy átlag, hanem mondjuk egy fiatalabb korcsoport (mondjuk a buli-korosztály) a terjedés fő iránya, akkor ez a szám sokkal alacsonyabb is lehet. A magyarosch módit illető korábbi tapasztalatok (lásd a hivatalos esetszám és a reprezentatív felmérés alapján becsült átfertőzöttség eltérése) alapján a 20-as szorzó sajnos nem rémhírterjesztés, hanem valóban szimplán a realista hozzáállás szélsőértéke
-
Rage47
veterán
Szlávik: A hivatalosnál 20-szor több fertőzött is lehet
Ez nem rémhírterjesztés? A valóság nem a szakemberek mondatait tükrözik...
-
-
Asbee
veterán
Szerintem pont hogy alacsonyabb lényegesen a halálozás %-a mint ami mondjuk wolrdometersen van. Ugyanúgy rengeteg fertőzöttről nem tudunk. Akik között rengetegen nem haltak, halnak bele. Ahogy egyre emelkednek a tesztek, a számok, egyre csökkennek a halott és kritikus %-ok. Persze vannam országok akik negatívan húzzák a statisztikát, mert később robbant be, nagy a lakosság, stb
-
igen, de általában pont a lenti okok miatt. magyarán nem azért, hogy levonjanak egy csomót. és ahol újraszámolják, ott elküldik a korrigált számokat, a worldometersen is volt, ami utólag frissült. oszt mégis 700 ezer felé közelítünk, teli karanténok mellett, nagyon szűk fél év alatt, egész alacsony átfertőzöttség mellett. szerintem ez tök egyértelmű, hogy hova helyezendő a vírus "ereje".
(ne emelj ki egy-egy szót légyszi, "tömegesen" tényleg nem, akkor pongyolán fogalmaztam. nem arról van szó, hogy a 700 ezer az stikában 7 millió, hanem, hogy valószínűleg több, akár ilyen 20-30%-okkal)
-
Asbee
veterán
Van ahol azért újraszámolják. Én nem vagyok benne biztos otthon tömegesn halnak az emberek a koronába. Annak azért hírre menne szinte mindenhol. Mivel sok helyen otthonokban, kórházakban terjedt rendesen, ahol amúgy is sajnos sokan napról napra élnek, simán lehet, hogy nem a covid a halál oka. Olaszoknál is ez a hír járja. Persze ez nem jelenti azt hogy akár ez a többség, csak nem mindegy azért.
-
ez sokkal inkább iránról szól jelen esetben, nem a koronás halál orvosi okairól
viszont azt hiszem/szerintem, hogy ami az orvosi részt illeti, ott még bőven alul is van becsülve az egész, rengetegen halnak meg otthon, csomó stroke és hasonló van, ami emiatt van, és szerintem elég ritka jelenség lehet, hogy pont koronásként hal meg valaki attól tök függetlenül másban. el is hanyogolnám ezek arányát. a krónikus, gyenge beteg, akibe a korona rúgja az utolsót lehet egyedül vita alapja, de az én szememben ők abszolút a koronában haltak meg, "annyi", hogy esetleg amúgy is csak hónapjaik és nem évtizedeik voltak hátra.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
#75376384 #33819 üzenetére
Akkor engedd el a témát. Miért foglalkozol másokkal?
Unokatesóm is meséli hogy rászólt valakire a buszon hogy vegye fel a maszkot. Minek? Nem kell önjelölt rendőrt játszani. Persze le is ugatta a fejét a másik, hogy ne szóljon bele és ne rettegjen, stb.
Nekem sose jutott volna eszembe hogy vadidegeneket kioktassak a maszkviselésről, és ehhez kapcsolódóan nem is tartok az olyanoktól akiken nincs maszk. Ha rajtam van, bízom a hatékonyságában, ennyit tudok tenni. -
törölt tag
válasz
radi8tor #33818 üzenetére
az eddigi hsz-eid alapjan nem igazan tudom eldonteni, hogy ez most szimpla poenkodas vagy trollkodas es elbagatelizalas. ha nem tudsz kulonbseget tenni egy szorakozohely/korus es egy boltba lemenetel kozott, ott reg bajok vannak.
ja es semmi retteges reszemrol, csak mar kurvara utalom, hogy nehany ignorans, viselkedni keptelen idiota miatt felev utan meg mindig ott tartunk, hogy korlatozasok es naprol-napra valtozo helyzet. ami tobbek kozott olyanokat is erint, mint a csaladom lathatasa vagy hogy eppen hova mehetek es hova nem. en is utalom a maszkot, de ha segit akkor legyen, hordom, csak legyen minel elobb minden megint normalis mint korabban.
-
törölt tag
-
Ringman
nagyúr
-
Ricardo
titán
válasz
radi8tor #33811 üzenetére
Nem nyelvtannáciskodás volt a célom. Csupán arra szerettem volna rávilágítani, hogy
a "Nincs olyan vírus a földön, ami 14 napig tünetmentesen benned van" állítás tévedés.
Pont a koronavírus okozta fertőzés jó példa arra, hogy sokan tünetmentesen átesnek rajta. Tehát nem csak a lappangási idő alatt (függetlenül attól mennyi az), hanem az egész fertőzés alatt tünetmentesek maradnak. -
-
válasz
radi8tor #33808 üzenetére
"Nincs olyan vírus a földön, ami 14 napig tünetmentesen benned van." - ez sajnos nem teljesen igaz.Lappangási idő.Szerk.: Megelőztek.
-
válasz
radi8tor #33808 üzenetére
Ennek azért járj utána egy cseppet.
HIV: 2-3 hónap, mumpsz: min 2 hét...
+ugye vannak a végig (x hét?) tünetmentes hordozók, akik szerencsére vaszleg vmi extra peremfeltétel mellett fertőznek (éneklés, egyéb forrású köhögés, beerpong...) leginkább.
-
bigdady
nagyúr
válasz
Corleone33 #33804 üzenetére
Kórházban alig van valaki emiatt szóval mindegy van-e teszt vagy sincs.
-
Alex91
félisten
[link] , szerintem legkesobb szeptemberben nalunk is ez lesz: zart helyen maszk. Szoval gyerekek az iskolaban, felnottek a munkahelyen.
-
Corleone33
senior tag
válasz
bigdady #33800 üzenetére
És ez a nagy baj, hogy pandémia időszaka alatt is egyes országoknak fontosabb az ilyen kicsinyes politikai visszavágások semmint a jól megszervezett védekezési rendszer felállítàsa.
Na m1, nem megyek bele a témába bővebben, mondjuk ilyen szempontokra alapozva akár hagyhatnák a francba az egész országok besorolását szín szerint ha nem az számít hogy xy helyen mennyire súlyos a covid helyzet
-
Corleone33
senior tag
válasz
Ezekiell #33790 üzenetére
Én tényleg nem akarok kukacoskodni, de nem nehéz úgy alacsony számokat produkálni, ha nem vagy rosszul/ nem megfelelően tesztelünk (legalàbbis szerintem).
Az világos hogy első kört jobban vettük mint jópár más ország, de ettől függetlenül csak azt tudom mondani, hogy járványidőszakban az a biztos hogy semmi se biztos, hiszen akár naponta változik a helyzet.
-
-
idegen lény
addikt
válasz
Di Natale #33801 üzenetére
Persze, azért két hét a karantén ideje. Sőt, voltak olyan vélemények is, hogy akár egy hónap is lehet. De, ahogy Lenkei doktor is mondja, folyamatosan baktériumok és vírusok milliárdjai nyüzsögnek bennünk, oszt mégsincs tőlük semmi bajunk,
csak ha az egyik túlsúlyba kerül, aktiválódik, meggyengül az immunrendszerünk, mert mondjuk nem jutunk elég tápanyaghoz, vitaminhoz. -
Di Natale
senior tag
Neten olvasom, hogy a lappangási idő akár 14 nap is lehet. Erről van valami hiteles infó?
Új hozzászólás Aktív témák
Információk, statisztikák:
● koronavirus.gov.hu
● vakcinainfo.gov.hu
● vakcina kisokos
● minden fontos információ a vakcinákról
● dunántúli kórházi oltópontok
● EU vaccine tracker oldal
● pandemia.hu - megyei statisztikával
● gisanddata.maps.arcgis.com
● worldometers.info
● ncov2019.live