Új hozzászólás Aktív témák

  • azbest

    félisten

    Hallottatok arról, hogy civil kezdeményezéssel gyártanak arcpajzsokat?

    "3D nyomtatás a koronavírus ellen! - Önkéntes csoport"

    „Próbálja csak meg letépni róluk valaki!” [népszava]
    Nagy a kereslet a civilek által előállított arcpajzs iránt. Pedig hivatalosan nincs engedélyezve, ezért elvileg nem is lenne szabad használni a kórházakban.

    Az előállítási költség darabonként mintegy 400 forint. A civilek saját maguk dobták össze a pénzt. Se munka-, se anyagköltséget, egyetlen fillért sem kérnek az arcpajzsokért. „Semmiféle anyagi érdekünk nem fűződik a gyártáshoz, mi csak öljük bele a pénzt. Nem üzleti vállalkozás vagyunk, karitatív tevékenységet végzünk” – hangsúlyozta Kőrösi. A számlájukon azonban már csupán néhány százezer forint van: „kimerültünk anyagilag, pedig megvan az eljárás, amivel pár stancgépen elláthatnánk Magyarország teljes pajzsigényét. Viszont, ha egy gép, egy nap alatt elő tud állítani 5000 arcpajzsot, akkor azt etetni 2 millió forint. Ami nem tétel egy-egy ember védőfelszereléséért, de itt mi ezen a szinten ezt nem tudjuk finanszírozni.”

    A közösségi oldalakon gyorsan terjedt a maszkot készítő civilek híre, írt róluk a 444.hu, több tévéstáb is bejelentkezett. Kőrösi Gábor reméli, hogy a sajtó közreműködésének köszönhetően anyagi gondjaik is mérséklődnek, és elindulhat a feladat nagyságágához mért termelés.

    „Főként alapanyag-felajánlásokat szeretnénk, elsősorban nem pénzre van szükségünk, hanem felhasználható fóliára nagy tételben. Bármire nyitottak vagyunk: aki nagy tétel vásárlásával segítene, az ne nekünk utaljon, hanem vegye meg nekünk az alapanyagot.” (Részletek a „3D nyomtatás a koronavírus ellen!” nevű Facebook-csoport oldalán.)

    Több százan gyártják a maszkokat [tények]

    Egyébként arcpajzsokat gyártanak. Jó maszkot nem lehet így készíteni a sokféle próbálkozás ellenére, mert önmagában a 3d nyomtatott műanyag nem zár elég jól.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák