Távozott az OpenAI társalapítója

Ilya Sutskever nem csak az OpenAI társalapítója, a vezető tudósa is volt – most távozik a ChatGPT fejlesztőjétől.

Távozott az OpenAI-tól annak társalapítója és egyben vezető tudósa, Ilya Sutskever. Sam Altman vezérigazgató szerint a cég nem tartana itt nélküle. Vezető tudósként Jakub Pachocki veszi át a helyét.

Pachocki eddig az OpenAI kutatási igazgatója volt, valamint a GPT-4 és az OpenAI Five fejlesztését vezette.

Sutskever közel egy évtized után távozik, állítólag maga hozta meg a döntést és egy személyes, új projekten is dolgozik, amelyről később közöl részleteket.

Sutskever volt egyébként az, aki kulcsszerepet játszott Altman drámai kirúgásában, majd visszavételében tavaly novemberben. Akkor az igazgatótanács tagjaként segített a folyamatokat megszervezni, a kirúgást azonban megbánta, és támogatta Altman visszatérését. Altman visszatérése után azonban Sutskever kikerült az igazgatótanácsból, majd a pozíciója is tisztázatlanná vált.

Sutskever meghatározó kutató az AI-világban: az OpenAI előtt a Google-nél dolgozott, előtte a Stanfordi Egyetemen. Karrierje az egyik AI-keresztapaként ismert Geoffrey Hinton mellett indult.

Az OpenAI egyébként hétfőn mutatta be az új GPT-4o modellt, ami valószerű hangbeszélgetésekre képes és szöveges, képes megoldások kapcsán is interakcióba lép.

Azóta történt

Előzmények