Új hozzászólás Aktív témák

  • Darmol

    senior tag

    Ajj, érett már a C vitamin téma.
    Duda doktor téved (ha tényleg ezt mondta), Szentgyörgyi nem feltalálta, hanem izolálta először. Nem mintha számítana.
    A van-vesekő-nincs vesekő huzavona pont olyan, mint a vaj vagy a margarin az egészségtelenebb téma. Fejből írok, szóval lehetnek tévedéseim, de talán segítek jobban megérteni a dolgot.
    Ha jól emlékszem valamikor a '60-as években arra jutottak, hogy megbetegedések esetén, különösen a gyulladásos folyamatoknál a szervezet C vitamin szintje csökken. Feltételezték, hogy a vitamin fogyása a betegség elleni harcban elhasználódik, így pótlása segít a betegség elleni védekezésben. Később, talán a '80-es évek végén tanulmány készült, hogy a túlzott C vitamin fogyasztás vesekövet okoz, mert segíti az oxalát lerakódását. Rá talán öt évre érkezett az ellen-tanulmány, hogy a veseköves cikk kevés mintából dolgozott, nagyobb mintaszám esetén semmi jele negatív hatásnak. Utána jött, hogy de a felesleg úgysem hasznosul. Utána jött, hogy nem mutatható ki javulás C vitamin hatására a vizsgált influenzás betegségeknél. Satöbbi-satöbbi.
    Maradjunk annyiban, hogy a hús túlzott fogyasztása nagyobb kockázati tényező köszvény szempontjából mint a C vitamin szedése vesekő szempontjából.
    A fent emlegetett cikk szerint Kínában is csak kísérleteztek a nagy dózisokkal, egyelőre semmilyen eredménnyel, tehát rosszabb sem lett a várhatónál.
    Én napi 1000mg-ot simán beszedek, ennél jóval nagyobb mennyiség is gond nélkül távozik a szervezetből. Őszintén szólva én sosem tapasztaltam látványos javulást betegségnél, de ártani sem ártott.
    Egyéb kedvező élettani hatása bizonyított, a szervezetnek szüksége van rá, ergo ha nem súlyosbítja a betegséget, akkor miért ne szedném. A cikk azt sugallja, a C vitamin elősegíti a gyulladásos folyamatokat a szervezetben. Szerintem ez egy *******, de minek vitatkozzak egy cikkel? Lehet nem is ezt mondta Duda Ernő.
    Még valami: "se a betegség megelőzését, se hamarabbi gyógyulást nem érdemes várni". Paracetamolnál se, mégis használták Kínában. C vitamint is tünetek enyhítésére szokták javasolni influenzánál és vírusos megbetegedéseknél (amit mondjuk én személy szerint nem tapasztaltam magamon, de egyénenként eltérő lehet).
    Ami nálam látványosan szokott használni légúti megbetegedéseknél, az a csontos húsokból főzött meleg húsleves.

    Aki azt mondja "nem tudom elhinni az igazságot" az naiv. Aki azt mondja "nem akarom tudni az igazságot" az ostoba. Aki azt mondja "az igazság tilos" az gonosz. Aki azt mondja "én határozom meg az igazságot" az beteg.

Új hozzászólás Aktív témák