A chipipar megmentését is a mesterséges intelligenciától várják

Óriási bevételzuhanásra számít a Micron is a chipszektorban, de a cég szerint 2025-ben az AI-trend miatt újra felpöröghet a kereslet.

A nagy chiphiány alatt is nyilvánvaló volt, hogy az egész folyamat mesterséges, túlkereslet, pánikkeltés és egyéb tényezők hatása volt. Ennek hatásai egy ideje már jelentkeznek, hiszen a chipgyártók saját bevallásai szerint is hegyekben állnak már jó ideje a készletek, a tervezett beruházásokból pedig sokat lemondtak.

Hirdetés

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne igény a jövőben chipekre, a versenyben aki élen akar maradni, az pedig dollártízmilliárdos gyárakból többek is épít most a világ eltérő pontjain. A Micron a TSMC-nél és a Samsungnál nehezebb helyzetben van, és a harmadik negyedéves árbevétele a saját előrejelzése szerint is éves szinten 60 százalékot zuhan majd. A Wall Street is erre számít általánosságban. 2001 óta nem volt ilyenre példa a Micronnál egyébként, emiatt a befektetéseket is visszafogják idén 7 milliárd dollárra, 15 százalékos munkaerő-leépítés mellett. A tervezett gyárakat azért megépítik, és a haszonkulcsok is tovább javulnak.

A Micron szerint 2025-ben azonban már minden remek lesz, ugyanis az AI-trend felpörgeti majd az eladásokat. Sanjay Mehrotra vezérigazgató és elnök szerint hosszú távon rekordra készülnek, a jövő az AI, az AI pedig egyenlő a memóriával, vagyis a Micron előtt itt a nagy lehetőség. Ami azt illeti, az adatközpontok és tárhelyek iránti kereslet már az egekbe lőtt a generatív AI-őrület miatt. Egy AI-szerver a Micron szerint nyolcszor annyi DRAM-ot és háromszor annyi NAND flash memóriát tartalmaz, mint egy normál szerver.

De vajon tényleg az AI a jövő? Mindenki őrült módjára fejleszt és mutat be új funkciókat, az EU és az USA készülnek szabályozásokkal, de Elon Musk és sok szakértő szerint már most ideje leállni, mert az AI veszélyes az emberiségre.

Azóta történt

Előzmények