-
IT café
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
szőr Artúr
tag
Asus ux305 notebook, előtelepített windows 10 home-mal. Első indításkor ráhagytam mindent, mert úgy terveztem, hogy gyors próba után reset és majd akkor beállítom normálisan. A reset megdöglött. Mindenhol azt írták, hogy csak reinstall javítja, viszont nincs telepítőm az asusos "ajándék" szoftverekhez és többségük az asus.com-on sem érhető el.
Tegnap fedeztem fel, hogy valami mégis megvan a gépen, a C:\Recovery könyvtárban.
Ha lementem ezt a könyvtárat, törlöm a diszket, újratelepítem a windows-t, akkor az itt lévő állományokból vissza tudom állítani az asus gyári rendszerét? Ha igen, akkor hogyan, mit, milyen leírást keressek? Egy 300+ MB-os .ppkg fájlban (a neve nem jut eszembe) találtam olyan szövegeket, amik reményre adtak okot. Pl. Asus, evernote, dropbox stb. -
szőr Artúr
tag
Ez elég gázos beszólás volt. Az XP már nem támogatott, így azt tényleg csak ott lenne szabad használni, ahol nagyon muszáj. A win7 még elég sokáig támogatott és a 10-től eltérően valóban stabil. Lásd korábbi kérdésem apropója: egy frissen telepített, majd automatikusan update-elt rendszer összeszarta magát és úgy tűnik, csak a reinstall segít.
7-essel öt év alatt kétszer volt gond, mindkétszer valószínűleg valami kártevő garázdálkodott. -
szőr Artúr
tag
Nem driver hiba, a google találatok szerint windows bug.
Hiába tudna többet, ha bugosabb, mint egy béta szoftver.
Ráadás, hogy a plusz tudás nagyja az átlagos user számára láthatatlan, viszont az olyan butítások, mint az update-ek erőszakos telepítése (home esetében nem tudsz letiltani hibás update-eket) eléggé feltűnőek tudnak lenni.
Részemről már eldöntött dolog, hogy megnézem, hogy lássak ilyet is, utána csak akkor marad, ha valami fontos dolog nem működik linuxon, egyébként kuka. -
szőr Artúr
tag
válasz King Unique #50594 üzenetére
3 év kb. egy új laptop várható élettartama. ha így nézed...
Linux nem szívügyem, de ha ott valamit elcseszek, egy óra múlva akkor is, megvan a működő rendszerem, ha csak az adataimról van mentésem. Windows-nak ez nem erőssége. Pusztán ezért, nomeg az ingyenessége miatt maradok mellette.
-
szőr Artúr
tag
válasz Rimuru #50912 üzenetére
Nem egyszerű: https://blogs.technet.microsoft.com/heyscriptingguy/2015/11/04/reverse-strings-with-powershell/
Más lapra tartozik, hogy elég nehezen tudom elképzelni, mikor lehet erre valóban szükség.
Röviden összefoglalva: powershell, a stringet tömbbé konvertálod, azt meg lehet fordítani, majd a tömböt joinnal újra stringgé alakíthatod, amennyiben szükséges. -
szőr Artúr
tag
válasz pataslogeza #51342 üzenetére
Talán azért angolul, mert tetszik vagy sem, a számítástechnika nyelve az angol. Azt hiszem, sokan használunk angol nyelvre beállított op.rendszert, többek közt azért, mert a magyar menük sokszor a közelében sincsenek a mögöttes tartalomnak. Talán épp itt láttam egy képet, amin a kötetek (volume) helyén hangerő virított a disk managerben...
-
szőr Artúr
tag
válasz pataslogeza #51344 üzenetére
Nem ez volt, amiről beszélek. Fa struktúrában voltak egymás alatt az eszközök és a volume helyén következetesen hangerő szerepelt
Azért a XXI. századi alapműveltséghez hozzátartozna az alapfokú angol nyelvismeret, mondjuk úgy a harmincas korosztály és fiatalabbak esetében legalább.
Sajnos még nem sok olyan windows-t láttam, ami legalább elviselhetően lett volna magyarítva. Engem kifejezetten zavar, mikor megerőszakolják a magyar nyelvet, hogy szakkifejezéseket fordítsanak...
-
szőr Artúr
tag
Nem értesz: többször olvastam már a 10-es megjelenése óta, hogy másképp használja a hiberfil.sys-t, mint a korábbiak és nem árt, ha akkor is ott van, hs nem akarod hibernálni a gépet.
Mióta tudom, hogy legalább egyes unixok másra is használják a swap területet, mint a memóriából kilógó programok tárolása (régen, egy solaris vagy hpux tanfolyamon mesélte az előadó), azóta bármiről bármit elhiszek. Akár azt is, hogy a hiberfil másra is kell, nem csak a hibernáláshoz. -
szőr Artúr
tag
Igen, tudom. És nem, nem swapfile-ról olvastam, hanem kifejezetten a hiberfil.sys-ről írtak ilyeneket, csak nem doksiban, hanem fórumokon, ergo vagy igaz vagy nem, de akár igaz is lehet.
Szerk:
http://www.thewindowsclub.com/fast-startup-windows-8
Egy kis ismertető a windows fast startup működéséről. (Ehhez pl szükséges a hiberfil.sys)[ Szerkesztve ]
-
szőr Artúr
tag
válasz szőr Artúr #51467 üzenetére
Lejárt a szerkesztési idő, de annyit még hozzátennék, hogy mindeddig max. két-három órányi tapasztalatom van a 10-essel, korábban csak annyira érdekelt a téma, mint mondjuk az orosz helyesírás változása... (gyk: ha belebotlottam valami ilyen témába, megnéztem)
-
-
szőr Artúr
tag
válasz Livius #51502 üzenetére
Ezt a félig magyar, félig angolt hogy kell elképzelni?
A 10-esre nekem azt mondták, hogy szabadon választható a nyelv. Ha ez igaz, akkor abból amit eddig írtál, lelki szemeim előtt egy angol telepítésű rendszer jelenik meg, amit telepítés után állítottak magyarra.
De tévedhetek. XP-n láttam olyet utoljára. -
szőr Artúr
tag
Tényleg csak egyetlen lokális userem lehet a home verzióban?
Amikor újat akarok létrehozni, hogy legyen egy napi hadználatra szánt userem, akkor követeli, hogy e-mail címmel regisztráljam... -
szőr Artúr
tag
válasz zoo8800 #51512 üzenetére
Igen, erről van szó.
Ha jól értem, bilibe lóg a kezem.Újabb mínusz a windows 10 ellen: update szó nélkü rebootol, ha szükségét érzi. Van egy Active hours opció, de valami kretén azt találta ki, hogy ez max. 12 óra hosszúságú lehet. Én meg nem szeretném, ha a hajnali 3-5 óra közti időszakot leszámítva ilyesmi történne.
-
szőr Artúr
tag
válasz szőr Artúr #51514 üzenetére
Sorry, figyelmetlen voltam. Ott van az apróbetűben, hogy Add a user without... egy mínuszpont sztornírozva
Más.
Pár hete nyűglődtem, hogy a szűz telepítésű windows-zal esetleg elvész valami ajándék szoftver licence. Sikerült visszarakni az eredeti csomagokat. Driverek - touchpad nem is működik - és rengeteg időkorlátos demo. Talán a dropbox 25G-s tárhelye nem az, de ezt még nem ellenőriztem.[ Szerkesztve ]
-
szőr Artúr
tag
Életem első posztja (na jó, második ) windows 10 alól. (értsd: használatba vettem az "új" laptopot)
Kérdés: wifi sebességéről ad valami tájékoztatást ez a drága op.rendszer? Néha jó lenne tudni, hogy a wifi miatt akadozik vagy egyéb baja van és linux alatt látom a kapcsolat aktuális sebességét, de windows alatt már a jelerősség is csak akkor látszik, ha kilistázom a látható AP-kat, sebesség meg ott sincs.
-
szőr Artúr
tag
-
szőr Artúr
tag
válasz prabhu #51570 üzenetére
Én olyasmire gondoltam, mint amit a linuxokon lehet látni,vagy amit egykoron az Intel Centrino drivere meg tudott mutatni.
A speedtest eleve csak az internetes kapcsolat sebességét mutatja, annak semmi köze ahhoz, hogy mennyivel kapcsolódik a notebook a routerre.[ Szerkesztve ]
-
szőr Artúr
tag
válasz tordaitibi #51575 üzenetére
A notebook és a router is AC-s, a net meg max. 100Mbps.
(Láttam már 800Mbps fölötti sebességet is a router és a gépem között)Arról nem beszélve, hogy engem az érdekel, hogy fizikailag milyen sebességgel csatlakozom a routerre, nem az, hogy mit kefélt el már megint az ISP.
[ Szerkesztve ]
-
szőr Artúr
tag
válasz pataslogeza #51659 üzenetére
Nem írt akkora ökörséget.
Én sem használok magyar szoftvereket, hasonló okok moatt. Amire konkrétan emlékszem, az olyan volt, hogy a magyar menük miatt az Alt+... kombinációk át lettek írva.
Mondjuk XP és vele egyidős Office volt amit magyarítva láttam, azóta nem tudom, mi a helyzet.[ Szerkesztve ]
-
szőr Artúr
tag
válasz szőr Artúr #51663 üzenetére
Közben eszembe jutott még egy példa: nem túl régi, magyar Office, az Excelben a függvények nevei is magyarok voltak...
-
szőr Artúr
tag
válasz istvankeresz #51698 üzenetére
Legyőztem a lustaságomat és megkerestem: a nagyobbik kérdőjeles törölhető, a resethez szükséges.
https://m.reddit.com/r/Windows10/comments/40rhnd/why_does_the_windows_installer_make_4_partitions/ -
szőr Artúr
tag
Mivel tudnám win10 home alatt monitorozni a proci hűtő ventilátor fordulatszámát?
AIDA64 nem mutatja. -
szőr Artúr
tag
Inkább kíváncsiság, mint megoldandó problémák:
1. Régebbi szoftvereknél (pl. speedfan) miért olyan rondák, maszatosak a betűk? (de tud ilyet néhány beépített program is, mondjuk a mmc)
2. VirtualBox guestben eddig az alt-Tab a guestnek adódott át, most azt látom, hogy a windows-os taskok közt váltogat. Ez vajon a windows 10 hülyesége vagy az új VirtualBoxé? -
szőr Artúr
tag
válasz generaltoti2 #51973 üzenetére
Ha UEFI-s a gép, akkor letöltöd még linux alatt a szükséges windows telepítő ISO fájlt, felmountolod valahova "-o ro,loop" opcióval, bedugsz egy min 4GB-s pendrive-ot(FAT32 fájlrendszere legyen), a felmountolt ISO tartalmát egy cp -r segítségével rámásolod és már bootolhatod is róla a Windows telepítő rendszert.
-
szőr Artúr
tag
Notebookra gyárilag aktivált windows-t be lehet rakni linuxos virtuális gépbe?
Van egy notebookom, ha felrakok rá egy microsoft.com-ról letöltött Windows-t, az azonnal aktív.
Működni fog, ha a gépre egy linuxot rakok, arra vmware/virtualbox/kvm/xen és abba telepítem a Windows-t?
(Nem az érdekel, hogy elindul-e, hanem, hogy aktivált lesz vagy sem) -
szőr Artúr
tag
Vajon miért akar a Win10 a TPM-ben turkálni, ha a gépben nincs TPM chip?
Új hozzászólás Aktív témák
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - Ryzenhez! Baromi olcsón!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest