-
IT café
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
sisi22
aktív tag
Udv, az osszefoglaloban nyoma sincs, talan nem is lehetseges, de azert megkerdezem:
Egy xp alatt mukodo programot kellene telepiteni nehany hetes hasznalatra, win10 alatt ez hogyan lehetseges?
Allitolag tobb modszer is van ra, mindegyik erdekelne.
Ma kell megtenni a tegnap eltervezetteket.
-
sisi22
aktív tag
válasz King Unique #141511 üzenetére
Koszonom, kiprobalom oket, de a virtualis box is erdekel, azzal meg nem volt dolgom.
-
sisi22
aktív tag
Win10 alatt lehet titkositani a lemezt, vagy legalabb a particiokat?
-
sisi22
aktív tag
válasz Cs1csó #141525 üzenetére
Mi az a veracrypt?
Tegnap egy ismeros azt mondta, hogy telepitsek egyszeruen linuxot, abban van egy nagyon eros titkositas es kesz, de kiderult, hogyha win van melle telepitve, akkor maris nincs titkositas.
Az ugy meg faramuci helyzet, hogy legyen egy masik gep linuxal csak azert, mert ott biztonsagos tarolni a win alatt hasznalatos fajlokat is.Ma kell megtenni a tegnap eltervezetteket.
-
sisi22
aktív tag
válasz tordaitibi #141556 üzenetére
Ha nem gond megkérdezném, mi az amit ennyire titkolnod kell?
"Csak" szemelyes adatok es informaciok, amiket nem akarok, hogy mas tudomasara jusson. Eddig egy kulon kis merevlemezen taroltam, de rajottem, hogy egy ismerosom masodik lemezkent egyszer hasznalta, mert atmeneti tarolora volt szuksege, az ilyesmit akarom elkerulni, ha mar egyszer fizikailag nem tudom elzarni.
Tessék...? Mi van?
Ezt az ismerősöd fejtse már ki egy kicsit bővebben.Azt mondta, ha linuxot telepitek, a telepiteskor van egy opcios lehetoseg, hogy titkosithatom a merevlemezt, es csak a jelszavammal belepve van feloldva a titkositas es csak addig, amig ki nem lepek.
[ Szerkesztve ]
-
sisi22
aktív tag
Oh, ismet itt az otthoni stilus, mar ugy elszoktam a kioktatasoktol es a mellebeszelesektol, hogy meg veletlenul se a kerdesre valaszolnak, hanem bebizonyitjak, hogy meg hanyfele mas kerdesre is tudnak ellenvelemenyt irni.
-
sisi22
aktív tag
válasz tordaitibi #141567 üzenetére
Nezzuk lepesrol lepesre.
A kerdesem az egesz merevlemezre vonatkozott, hogy ne lehessen hozzaferni a tartalmahoz.
Erre volt ket javaslat, az egyik egy linuxos megoldas, a masik a vercrypt, ami tobb oprendszeren mukodik. Az elobbirol meg nem tudok semmit, az utobbinal a wikin olvashato, hogy nyilt forraskodu, ha valaki fizikailag hozzafer a lemezhez, csak ido kerdese, hogy kikodolja.A valaszok szerint csak particionkent lehet kodolni a lemezt a linux vagy win hasznalata alapjan, vagyis egyik se hasznalhato a teljes lemez kodolasara.
Mas javaslatok mar mind csak adott fajlok becsomagolasara es kodolasara vonatkoztak, ezeknel is fizikai hozzaferesnel csak ido kerdese a kikodolas.
Ezek alapjan nem volt olyan javaslat, ami a particiok, illetve kulonbozo operacios rendszerek felett mukodne, igy az eredeti kerdesemre eddig nincs valasz.
-
sisi22
aktív tag
válasz tordaitibi #141577 üzenetére
Pl. a Mozilla Firefox is az es az egyik legbiztonsagosabb bongeszo.
Biztosan pontosan ezert lopjak ki sorozatban az abban tarolt jelszavakat es okoznak karokat azoknak, akik vakon megbiznak benne, ugye?
Anno az egyik cegemnel volt egy rendszer, amire azt mondtak, hogy tokeletesen biztonsagos, jelszo nelkul soha semmit. A rencergizda valahogy elerte, hogy kizarta sajat magat is, allt a ceg, swceg kozolte, hogy nincs ra megoldas, csak ha kikuldik neki a komplett servert, talan...
Rencergizda besetalt az egyetemre a hdd-vel, mas rendszeren valahogy elertek valamit, majd sikerult valahogy a jogosultsagokat nullazni es ket nap mulva ujra ott volt a cegnel a tokeletesen helyreallitott rendszer annyi kulonbseggel, hogy a mesterjelszavakat attol kezdve a pancelszekrenybe is elzarva tartottak.
Akkor megtanultam, hogyha van hozzaferes, akkor barmit meg lehet csinalni. A mai "botnetes" es AI-nak csufolt turing machine-s megoldasoknal pedig foleg a visszaelesre valo hasznalatot latom, es a hozzad hasonlok utolso szava mindig az, hogy "nincs 100% biztonsag".Amig egy ceg se vallal 100% garanciat a szoftvereiert, addig ne mondja senki, hogy az biztonsagos.
-
sisi22
aktív tag
válasz King Unique #141584 üzenetére
Ha egy HDD particionálva van a teljes lemezterületre és azon már vannak meglévő adatok, akkor nem világos mi a probléma a teljes partíció és ezáltal lényegében a teljes lemez titkosításával, ami után értelemszerűen nem lehet illetéktelenül hozzáférni a meghajtó tartalmához, max. csak a jelszó és a helyreállítási kulcs ismeretében.
Azt az infot kaptam, ha win kulon particion van, arra nem vonatkozik a titkositas, de igazad van, nem probaltam ki.
Koszonom, akkor ezzel is erdemes lesz jatszadozni, majd irok, hogy mi lett a teszteles eredmenye.
-
sisi22
aktív tag
válasz King Unique #141584 üzenetére
Visszaolvastam, a korabbi valaszodban te is azt irtad, hogy a linuxos titkositas win particiora nem vonatkozik, ugyhogy akkor ezt a szalat le is lehet zarni.
A Veracrypt wiki-s oldalan ott van a ceges nyilatkozat, hogyha fizikai hozzaferes van, akkor a titkositas csak ideig-oraig el - es igen, ha valaki meg akarja tudni, az nyilvan nem egy kis ovodas, akicdak kivancsiskodik, hogy mi van rajta es nem akarja megvarni, amig megjon a bacsi, hogy megkerdezze tole.
A bitlockerre meg akarmilyen chip es win pro a feltetel, valoszinuleg egyik sincs meg, ugyhogy az megint kilove.
Mindegy, most mar egyre jobban erdekel a tema, majd keresgelek, mert volt olyan nagyszaju valasz is, hogy rengeteg egyeb megoldas van a weben, probalkozok veluk, majd visszairok, hogy mivel mire jutottam.
[ Szerkesztve ]
-
sisi22
aktív tag
válasz freeknight #141638 üzenetére
Mindenkeppen ajanlott egy rencergizda, es csak annak van joga mindenhez, mig neked csak egy guest kell, korlatozott jogokkal, hogy ne indulhassanak el karos folyamatok.
Persze, a hatranya az lesz, hogy gyakran kell engedelyezni felugro ablakokat, ha irasi jogosultsagot akar valami, ES nem szabad automatikusan megtenni, hanem figyelni kell, hogy melyik program akarja es mire akarja hasznalni.
-
sisi22
aktív tag
válasz tordaitibi #141514 üzenetére
Ket napi szenvedes utan teljesen negativ.
Azt irja, ez az app nem futtathato, a hibaelharito csak akkor tud segiteni, ha mar elindult es kepernyo felbontasi vagy szin problemak vannak.A virtualizacioval most nem lesz ido foglalkozni, keresek valami regi gepet, amin van - vagy telepitheto - xp.
Koszonom mindenkinek a valaszokat.
-
sisi22
aktív tag
Ezt talaltam unicode karakterek bevitelere, talan az osszefoglaloba is bekerulhetne, ha valaki fontosnak talalja:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Unicode-beviteli_m%C3%B3dszerek
A Microsoft Windows RichEdit vezérlője (amit például a WordPad is használ) a következő módszert támogatja: először be kell írnunk a karakter hexadecimális kódját, majd utána megnyomni az ALT+X billentyűkombinációt. Például az f1 beírása és az ALT+X lenyomása után az ñ karaktert kapjuk. A hexadecimális kódot nem előzheti meg közvetlenül szám, vagy az a–f betűk bármelyike, mert azt a kód részének tekintené. Ez a beviteli módszer működik az új Office változatokban is.
Microsoft Windowsban, ha a HKEY_Current_User\Control Panel\Input Method\EnableHexNumpad registry kulcs értéke "1", akkor az ALT megnyomása mellett a numerikus billentyűzet + gombját lenyomva, majd beírva a hexa kódot megkapjuk a kívánt unicode karaktert
-
sisi22
aktív tag
válasz tordaitibi #141655 üzenetére
tetű net
Az lehetett a legnagyobb gond.Ma kell megtenni a tegnap eltervezetteket.
-
sisi22
aktív tag
válasz tordaitibi #141514 üzenetére
Virtualizáció előtt nem árt ellenőrizni hogy alkalmas-e natÍvan virtualizálni
Ezt hogyan kell?előfordul hogy bios szinten engedélyezni kell mert tiltás az alapértelmezett. Ez gép és bios függő.
BIOS-ban mit kell keresni? Eddig nem talaltam erre utalo szoveget.
-
sisi22
aktív tag
Azt vettem eszre, hogy par napja idonkent belassul a webezesem, figyeltem a monitort es kiderult, hogy win10 indulaskor ugy jo nehany percig majdnem teljesen le van terhelve mind a CPU, mind a disk.
A CPU foglalast az okozza, hogy a dwm, yourmobile, mscorsvw es ngentask programok tobb peldanyban is ugykodnek, a disken pedig svchost tucatnyi peldanyban vegez adatmozgatast, igy meg kell varnom, amig ezek lecsitulnak, majd utana a disk-en is lecsendesedik a terheles.Ezutan a FF ugy negy peldanyban fut, (mellette csak a dwm foglal CPU-t) es kb. 1 GB RAM-ot foglal.
Csak a ph oldalra lepek be, megvarom, amig lemegy a cpu terheles 10% ala, akkor kattintok, a CPU terheles azonnal 80%-ra ugrik, amig a ph kovetkezo oldala be nem toltodik, akkor lecsokken 20%-ra, viszont a halozati forgalom csak par KBps forgalmat mutat.A FF-nek van valami baja, hogy minden linkre kattintas ennyire leterhelo, mikozben nincs tenyleges adatforgalom?
[ Szerkesztve ]
-
sisi22
aktív tag
válasz svgyula #141924 üzenetére
Koszonom, hasonlora tippeltem en is, de furcsa volt a nagysagrendbeli kulonbseg a webes adatforgalom es a merevlemezen levo forgalom kozott.
A dwm es a yourmobile allitolag feleslegesek, ezek letilthatoak valahogy, vagy inkabb hagyjam oket jatszadozni?
-
sisi22
aktív tag
válasz zsoltip #141932 üzenetére
Szerintem ezzel a "Milyen program, ami..." forumra menj, az ingyenes programokat ott tesztelik.
Ha jol emlekszem, az egy nagyon kis meretu, egyszeru progi sok hibaval, talan ez is azok koze tartozik, nekem nem allt kezre a kezelese, csak jo nehany eve hasznaltam, amikor kettonel tobb ablakra volt szukseg.
A weboldalan is rakerdezhetsz, csak ahhoz angolul tudni kell egy kicsit.[ Szerkesztve ]
-
sisi22
aktív tag
Win10 ala milyen biztonsagos bongeszot ajanlotok?
Webes munkara kell hasznalni, a firefoxot tiltjak, chrome-ot es IE-t preferalnak, de talan lehet mas lehetoseg is.
-
sisi22
aktív tag
válasz internetezoo #142121 üzenetére
A kicsi particiók most nem jöttek létre, ez a fura.
Az lehet, hogy MBR-ben hagytad?
-
sisi22
aktív tag
válasz internetezoo #142129 üzenetére
Tegyel be vegre legalabb egy kepernyokepet a merevlemezrol, hogyan nez most ki, es add meg a hardver adatokat es rogton kapsz valaszokat - de ezt mar az elejen is irtak neked.
[ Szerkesztve ]
-
sisi22
aktív tag
Egy win10 laptop rejtelyes hibakat produkal, eloszor hw-re gondoltam, mert az eger es billentyuzet idonkent fel-masfel percig nem reagal, mikozben perf.mon. szerint minimalis a terheltseg es tenylegesen semmi se fut, nincs web vagy mas kapcsolat, ram foglaltsag is minimalis, merevlemezen 10kbps a szokasos forgalom, tobbnyire logmasolas megy.
Majd lattam, hogy a cpu foglaltsag max. 10% es csak 2-3 program megy, mig a zold grafikon 50-70% cpu foglaltsagot mutat.win10-nek van valami rejtett folyamata, ami idonkent bezavar?
[ Szerkesztve ]
-
sisi22
aktív tag
válasz lorcsi #142174 üzenetére
Egy gyors kerdes, mert nagyon nem talalom, hogyan lehet a win10-ben a driverek frissiteset ellenoriztetni?
Mindig csak win10 update-et hajlando keresni es allandoan le akaja nyomni a torkomon a win11-re valo tesztelest, amit nem gyozok rendszeresen toroltetni.
-
sisi22
aktív tag
válasz King Unique #142173 üzenetére
Nekem is a kovetkezo lepesem egy tiszta telepites lesz mar a legujabb win10-re.
Abban tudsz segiteni, hogyan tudom kimenteni a tegnap ejfelig nagy nehezen osszevadaszott uj drivereket, hogy ne kelljen ujra vadaszgatni rajuk?
-
sisi22
aktív tag
válasz King Unique #142192 üzenetére
Koszonom a valaszt.
Audio es video kartyakhoz csak adott gyartokhoz (jellemzoen lenovo, asus, hp) voltak driverek, ehhez 2017-es volt az utolso. Tobb napos webes keresessel kiderult, hogy 2021 vegen volt nagy driver frissites 300-700Mb-os fajlokban van benne az "osszes egyeb" gyartohoz tartozo driver, jellemzoen onkicsomagolo exe, amiket a driverkereso nem talal meg valamiert.
Korabban volt egy nagyszeru weboldal, beirva a ven es dev kodokat gyorsan kiadta a driver adatait, de eltunt.
-
sisi22
aktív tag
válasz svgyula #142218 üzenetére
Nalam a dwm csinalta idonkent, de annyira, hogy meg a kepernyo is elsotetult, es csak utana jelent meg a grafikonon, hogy a cpu hasznalat idonkent felment 90%-ra egy rovid idore.
Valamint a shadow copy masolo produkalt idonkent nagy mennyisegu adatmozgatast a merevlemezen, szinten csak masodpercek erejeig, ami eleg furcsa, az ilyeneket szepen megoldhatnak a hatterben, nem egyszerre, hirtelen hatalmas terhelest okozva.Ma kell megtenni a tegnap eltervezetteket.
-
sisi22
aktív tag
válasz svgyula #142239 üzenetére
A maniakus felelmeid alapja talan a regi ms szabaly lehet, hogy csak ugy tudja az oprendszer a mukodokepesseget fenntartani, hogy rendszeresen masolgat maganak rendszerfajlokat a kulonbozo modulok kozott. Ezt egyreszt arra epitettek be, amikor a gepet bekapcsolat allapotban hagyva nem hasznaljak - jo esetben cegnel ebedelmi mentek az emberek - majd win7-nel a nagy sikeru passziansz es mas jatekokba volt egy beepitett parancs, hogy ilyenkor ugykodhet az oprendszer a hatterben, mert csak a kepernyot kellett hasznalni.
Hagyd bekapcsolva a gepedet estere es reggelre nezd meg, mi tortent, ha az a helyzet, amit irtam, akkor jo esetben tiz ora alatt lerendezi es megnyugodhatsz, az svchost neha husz peldanyban is kepes futni, mert az alatt sokminden van.
(Esetleg errol is mehetne valami az osszefoglaloba?)
[ Szerkesztve ]
-
sisi22
aktív tag
válasz svgyula #142260 üzenetére
Ha nincs hálózaton(LAN kihúz) akkor nem csinálja.
Akkor virusirtassal kellett volna kezdeni, van ra kulon forum.
Nyilván észre sem vettem volna ha nem lenne ilyenkor egyre hangosabb a gép!
Az talan azert van, mert melegszik a proci es bekapcsol a hutoventillator, ami valamiert zajos - pucold meg a hutoventillatort, vagy tedd be a PC-t hutoszekrenybe es rogton csondesebb lesz.
[ Szerkesztve ]
-
sisi22
aktív tag
válasz tordaitibi #142270 üzenetére
Na jo, latom, a humorerzek az kimaradt...
Ugorgyunk.Ma kell megtenni a tegnap eltervezetteket.
-
sisi22
aktív tag
válasz tordaitibi #142278 üzenetére
Kimaradt. A klasszikus tortenet a ".. tegye be a 3. lemezt - Hova? Mar a masodik is alig ment be..."
Amugy a FreeDos a usb tamogatasa miatt maradt eletkepes.
-
sisi22
aktív tag
Akinek SVCHOST-tal van problemaja, itt egy friss pelda, hogy gyakorlatilag minden rendszer az alatt fut, elvileg csak 5% a CPU terhelese, csak eppen a hdd-n valo fajlmasolgatassal tunik ugy, hogy a gep blokkolva van.
(A teljes svchost lista nem fert ki, harminc sorig jutottam, de meg gorgethettem volna lejjebb, latszik, hogy xbox is mukodik, pedig nalam ki van kapcsolva)
-
sisi22
aktív tag
Sajnos meghalt a tv, de azt a tanacsot kaptam, hogy mivel a laptopon van hdmi csatlakozo, hasznalhatom azt is tv-kent.
Sajnos errol a win10 nem tud semmit es tv cimszo alatt csak valami fizetos filmeket akar a torkomon lenyomni, a helpben se talaltam semmit.
Valaki segitene, hogy kepben legyek, es legyen tv kep is a monitoromon, amig a tv-t lecserelik?
-
sisi22
aktív tag
Win10 frissitesnel idonkent megjelenik egy piros figyelmeztetes, hogy fontos security nincs telepitve, de amikor elinditom, allandoan win11-re akar frissiteni.
Weben fel oran at keresgeltem, nem talaltam megoldast, a kerdeseom:
Hogyan tudom veglegesen megertetni vele, hogy soha az eletben tobbet ne akarjon win11re frissiteni es fel se ajanlja?
-
sisi22
aktív tag
válasz King Unique #142531 üzenetére
Koszonom az osszefoglalasokat, nalam is ez tortent, hogy felajanlotta, hogy letolti, kozoltem vele, hogy ne, maradok a win10-nel, ennek ellenere amikor elinditom az update-t, allandoan az az elso, hogy a win11 telepitest akarja.
Szoval, nem a telepitest nem akarom, hanem mar azt se, hogy az update egyaltalan felajanlja.
-
sisi22
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - Ryzenhez! Baromi olcsón!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest