Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz ledgeri #118321 üzenetére

    Ha komplett rendszermentés kell a Windows 10-ről, akkor azt kellene készíteni, szükség esetén visszaállítani, nem nekiállni összevissza klónozni. Ahol az előbbi csak egy lemezképfájl, vagy egy mappa és azon belül több fájl, vagyis nem kell törölni a mentéshez használt célmeghajtót, nem kell foglalkozni MBR/GPT sémával sem, stb. A rendszermentés megoldható a Windows 10-ben lévő beépített eszközzel és külső programokkal egyaránt, ahol az utóbbiak közül pl. a Macrium Reflect ajánlott ilyen célra.

    "Adatos, nem OS, MBR HDD-t át lehet-e konvertálni GPT-re adatvesztés nélkül?"

    Át, pl. particionáló programmal (példa) és nem tart órákig, hanem kb. egyből kész a művelet. De hogy a jelenleg felvázolt esetnél mégis mi szükség rá, az rejtély... :F Ugyanis az az előbb le volt írva, hogy rendszermentésnél (lemezképfájl) nyilván mindegy, hogy MBR/GPT séma szerinti-e célmeghajtó, pl. a külső HDD. Max. a visszaállításnál/klónozásnál lehet lényeges, de ott sem kell vele különösebben foglalkozni, a program eleve olyan partíciós séma szerint inicializálja, + particionálja, formázza stb. a célmeghajtót, amilyen állapotot a mentés, illetve klónozásnál a forrásmeghajtó tartalmaz. Esetleg a program kezelőfelületén lehet előtte törölni a céllemezt, ha nem üres, de ezt sem minden esetben szükséges.
    Valamint még mielőtt kérdés lenne, igen, rendszermeghajtót is át lehet konvertálni GPT-re, illetve a rajta lévő Windows-telepítést UEFI-sre, amiről nemrég volt szó itt.

    "Ha GPT-s, adatos boot lemezt szeretnék költöztetni (az SOS szituáció, ha kéne), már adatos GPT-s lemezre, akkor hogyan kellene?"

    Mármint rendszermeghajtónak hívják azt, amelyikre OS (Windows 10) van telepítve, ahol lehet külön adatpartíció is a lemezen. A mentés / klónozás pedig rendszerint partíciószinten történik, azaz kiválasztható mely partíciók legyenek mentve, klónozva. Ahol alapesetben nyilván nem az a módi, hogy csak úgy ráklónozzuk a rendszert a fontos adatokat tartalmazó másik lemezre, kockáztatva ezzel azok törlését. Nem is értem ez mégis honnan jött... :F Max. úgy oldható meg, ha a visszaállítandó/klónozandó Windows 10-telepítés partícióinak előre adott a céllemezen a kellő méretű nem lefoglalt (unallocated) lemezterület és az adatok eleve odébb, egy másik partíción vannak. + Ha nem árt az sem, ha a forrás- és célmeghajtónál stimmel az MBR/GPT partíciós séma. Vagy másik megoldás az, ami a legelején le volt írva, vagyis pl. a külső HDD-n tárolni a rendszermentést, majd szükség esetén arról visszaállítani a Windowst egy másik (új, üres) HDD/SSD meghajtója, ha az eredeti tönkrement. Vagy ha kell egy tartalék rendszermeghajtó, ami probléma esetén azonnal használható, azonnal boooltható róla a Windows 10, akkor meg kell az eredeti mellett + 1 db HDD/SSD rendszermeghajtónak és arra klónozni kell a Windows 10-et, majd utána félretenni és csak szükség esetén elővenni, kicserélni azzal a hibás meghajtót.

    "Ez ugyanígy megy mindegyik csatolón (NVMe, SATA)?"

    Alapesetben nyilván igen. Ahol ha rendszermeghajtóként van használva az NVMe SSD, akkor nem árt, ha támogatja arról a hardver, BIOS a bootolást, + adott az UEFI-s telepítés, bár akár BIOS/MBR alapon is működhet (példa). + Az sem árt, ha egyezik a logikai/fiizkai szektorméret forrás- és célmeghajtó esetén, máskülönben lehet gond pl. a 4Kn miatt (példa).

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák