Hirdetés

Csinált valamit a Nokia: megváltoznak a telefonhívások

Végrehajtotta a világ első „magával ragadó” telefonhívását a Nokia vezérigazgatója. 3D-s hangélményt ígér.

Pekka Lundmark, a Nokia vezérigazgatója végrehajtotta a világ első olyan telehívását, amihez egy új technológiát használtak. Ő csak „magával ragadó audio és video” néven említi, a lényeg azonban, hogy 3D-s hangélményt kapunk a telefonhívásokhoz, amik így életszerűbbé válnak.

Lundmark (aki ott volt 1991-ben az első 2G-s hívásnál is) szerint demózták a jövő hanghívásait. A jelenlegiek ugyanis egyhangcsatornás hívások, tömörített audioelemekkel, lapos és nem részletgazdag hanggal. Az új technológia azonban 3D-s audiót hoz, ahol úgy lehet mindent hallani, mintha épp ott lennénk.

A jelenlegi telefonos hangzás bemutatása óta ez lesz a legnagyobb lépcső az élő hanghívások terén, ígéri a Nokia Technologies. Az újítást szabványosítják, így a hálózatot működtető cégek, a chipgyártók és a mobilgyártók is tudják majd alkalmazni. A hívást egyébként egy normál okostelefonnal, 5G-s hálózaton hajtották végre.

A technológia konferenciahívásoknál is sokat segíthet, a hangzás alapján lehet majd tudni, ki hol van – ígérik. Mivel a legtöbb mobilon legalább két mikrofon van, ezért valós időben lehet majd átadni a hívás hangsajátosságait.

Mindez az 5G Advanced része, de feltehetően évekbe telik, mire elterjed.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Előzmények